abonnement Unibet Coolblue
pi_174396561
quote:
Reusachtig gat in ijs Antarctica verbaast pooldeskundigen

Een enorm gat in het ijs van Antarctica houdt pooldeskundigen bezig. Het is bijna twee keer zo groot als Nederland (80.000 vierkante kilometer) en ligt honderden kilometers van de ijsrand vandaan. ,,Een opmerkelijk gat'', zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit van Utrecht.

,,Mysterieus? Nee, dat is het niet echt", reageert Van den Broeke als hij hoort over het gat in de Weddell Sea op Antarctica. ,,Het is opmerkelijk, maar zoiets is in de jaren 70 ook waargenomen. En toen is er ook onderzoek naar gedaan.''

Wetenschappers storten zich nu weer op het fenomeen, dat vorig jaar voor het eerst na bijna 40 jaar weer werd waargenomen. Ze hopen nog meer te weten te komen over het enorme gat. Begrijpelijk, stelt Van den Broeke. ,,Nu zijn er veel meer mogelijkheden om onderzoek te doen, met bijvoorbeeld satellieten.''

Onderzoekers gaan ervan uit dat het gaat om een zogenaamde polynya. Dit soort gebieden met open water, omringd door zee-ijs, komen vaker voor, meestal in kustgebieden. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld een obstakel onder water, verandert de zeestroming. Warm water stroomt daardoor aan de oppervlakte en bevriest niet, terwijl de koude stroming eromheen wel bevriest. Ter hoogte van het warme water ontstaat dan een gat.

'Vreemd'
Kent Moore, hoogleraar atmosferische fysica aan de Universiteit van Toronto, vindt het echter vreemd dat dit gat zo ver van de ijsrand vandaan is. ,,Dit is honderden kilometers van de rand. Als we geen satelliet hadden, zouden we niet weten dat het daar was'', zegt hij tegen de website Vice. Hij denkt dat het gat ontstaat door processen die nog niet bekend zijn. Of het komt door klimaatverandering? Dat is 'te voorbarig', zegt hij.

Moore werkt samen met de Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling (SOCCOM) bij de Universiteit van Princeton. Dit instituut deed eerder onderzoek naar de vorming van polynya's en hun invloed op de oceaan en atmosfeer. Zij stellen dat weinig echte metingen zijn gedaan in verband met dit 'zeldzame fenomeen'. Recentelijk is hun meetapparatuur echter bij toeval in het gat terechtgekomen. De wetenschappers hopen nu met behulp van de data die dit heeft opgeleverd, het gebruik van diepzeeboten en satellietbeelden nieuwe informatie te vergaren en het mysterie te ontrafelen, laten zij weten op hun website.
pi_174396593

Sea ice and clouds blanket the Weddell Sea around Antarctica in this satellite image from September 25, 2017. A robotic float surfaced inside the hole at the location marked in yellow, which could help reveal exact what's going on there


Zou het niet vulkanische activiteit onder wat kunnen zijn die warmte afgeven waardoor het ijs het gat niet 'sluit' ?
pi_174397759
Ja, sorry hoor.
Mijn onderwaterschuilplaats kwam los en de toren ging door het ijs



In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_174397790
"Een opmerkelijk gat''; dat zei ik gisteren nog tegen je moeder.
Flaming and gaming..
  vrijdag 13 oktober 2017 @ 15:54:43 #5
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_174398088
Interessant, ben benieuwd wat voor informatie ze erover kunnen verzamelen.
Iets eronder (obstakel), klimaatverandering, of wat anders? Is wat in de jaren '70 is waargenomen om en nabij op dezelfde plek geweest?

Nu nog veelste weinig info, behalve dat dat gat er is. Afwachten maar wat ze zullen vinden, info verzamelen. Ben blij dat anderen dat doen, het is me veelste koud daar namelijk;)
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  vrijdag 13 oktober 2017 @ 16:02:12 #6
153121 butz0rs
Dat zijn jouw feiten
pi_174398186
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 14:16 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]
Sea ice and clouds blanket the Weddell Sea around Antarctica in this satellite image from September 25, 2017. A robotic float surfaced inside the hole at the location marked in yellow, which could help reveal exact what's going on there


Zou het niet vulkanische activiteit onder wat kunnen zijn die warmte afgeven waardoor het ijs het gat niet 'sluit' ?
Antarctica is land, geen water/ijs.
pi_174398642
https://www.theguardian.c(...)-volcanos-antarctica
Maar zoals ik het lees zijn deze vulkanen op de westelijke kant van Antarctica, en dit gat zit in het oosten.
Als het niet met een hamer te repareren is, is het een elektrisch probleem.
pi_174401420
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 oktober 2017 16:02 schreef butz0rs het volgende:

[..]

Antarctica is land, geen water/ijs.
dit gat zit volgens mij onder "waterijs" en niet onder ijs wat op land ligt?
pi_174401425
Nou misschien zit er wel een vulkaan onder water, jeetje wat doen ze moeilijk.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')