abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 21 september 2017 @ 14:33:34 #1
468509 _--_
In varietate concordia
pi_173910555
Het conflict tussen de Catalaanse leiders en de centrale regering in Madrid over het onafhankelijkheidsreferendum van Catalonië verhardt. Gisteren viel de Spaanse politie kantoren van het regiobestuur in Barcelona binnen, waarbij twaalf mensen zijn aangehouden. Het Constitutioneel Hof heeft de stemming namelijk verboden.

Gisteravond gingen opnieuw duizenden mensen de straat op. Daarbij was onder meer kritiek te horen op de Europese Commissie, die zich afzijdig houdt van het conflict, terwijl de gebeurtenissen volgens correspondent Rop Zoutberg 'ongekend zijn'. "Sinds het herstel van de democratie in 1975 is nog nooit zoiets gebeurd. Nog nooit heeft Madrid de politie naar een deelstaat gestuurd en gezegd: we gaan jullie kantoren binnen vallen en jullie mensen aanhouden."

Brussel zit erg met de kwestie in de maag, vertelt correspondent Arjan Noorlander in het NOS Radio 1 Journaal. "Zij kunnen geen partij kiezen. Het is immers een Spaans-Catalaanse kwestie, maar tegelijkertijd lopen hier zowel Spaanse als Catalaanse politici rond en zij lobbyen actief bij andere landen."

De Europese Commissie heeft gezegd 'vertrouwen te hebben in het Spaanse democratische proces'. "Maar het is duidelijk dat niemand in Brussel zit te wachten op een nieuw onafhankelijk land", aldus Noorlander.
Catalonië geen EU-lid

Als de afscheiding er daadwerkelijk komt, is Catalonië automatisch geen lid meer van de Europese Unie. "Zij moeten dan eerst opnieuw lid worden, wat wel tien jaar kan duren. Er zijn dan tijdelijk geen handelsrelaties en mogen de Catalanen plotseling niet met de euro betalen. Dat is een ingewikkelde situatie, met veel risico op onderlinge ruzies."

Daarnaast bestaat in Brussel de angst dat dit de onafhankelijkheidswens in bijvoorbeeld Schotland en Vlaanderen aanzwengelt, zeker als blijkt dat lidmaatschap te makkelijk geregeld zal worden.

De EU is dus bang dat het hek van de dam is. "Dadelijk willen de Friezen nog onafhankelijk worden," aldus Noorlander.
_
https://nos.nl/artikel/21(...)elijk-catalonie.html

Binnenkort vlaanderen annexeren? :P
Crack the following and we will get back to you: !1!llssod000;;
  donderdag 21 september 2017 @ 14:37:38 #2
64831 2NutZ
Non-profit paardenstylist.
pi_173910659
Laten we dat doen secretpret
* Je mag wel een iets normalere toon aanslaan. Realiseer je goed dat dit slechts jouw mening is.
pi_173910819
Dit is wel een opendeurartikeltje van de bovenste plank hoor.
pi_173910870
quote:
1s.gif Op donderdag 21 september 2017 14:33 schreef _--_ het volgende:

De EU is dus bang dat het hek van de dam is. "Dadelijk willen de Friezen nog onafhankelijk worden," aldus Noorlander.

En nog erger, straks willen de Limburgers _niet_ onafhankelijk worden en blijven we met die nietsnutten zitten :(
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_173934823
Wel opvallend inderdaad, bij de landen die geen vluchtelingen willen opnemen komt de EU op hoge poten kagen over de democratie en de mensenrechten, maar nu de regering in Madrid al een tijdje aan het afglijden is qua democratisch en rechtsstatelijk gehalte hoor je ze niet.

Het is ook wel een beetje ironisch, de EU heeft er in de loop der jaren natuurlijk alles aan gedaan om elk nationaal gevoel te verzwakken en de kracht van de natiestaat te ondermijnen. Landen als Spanje en Belgie zagen de immer voortschrijdende Europese integratie als een handige ontwikkeling die hen verloste van de noodzaak om de innerlijke verdeeldheid op te lossen. Ze waren dan ook bovengemiddeld pro-EU.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')