abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_173850778
quote:
Cybercriminelen hebben in de afgelopen maand kwaadaardige software meegestuurd met legale downloads van het programma CCleaner. Daardoor hebben ze mogelijk de controle over tientallen miljoenen apparaten kunnen overnemen.
Dat ontdekten onderzoekers van Talos, een tak van beveiligingsbedrijf Cisco.


De hackers konden de malware meesturen doordat ze waren ingebroken bij het Britse bedrijf Piriform, dat CCleaner ontwikkelt. CCleaner is gratis software waarmee de prestaties van een computer verbeterd kunnen worden. Volgens de onderzoekers wordt het programma vijf miljoen keer per week gedownload voor pc’s en Android-telefoons.

In een versie van CCleaner die in augustus gedownload kon worden, zaten ook diensten verborgen waarmee een aanvaller toegang kon krijgen tot het apparaat. De diensten probeerden verbinding te maken met diverse niet-geregistreerde websites, mogelijk om nog meer malware te downloaden.

Tegenover Reuters zegt onderzoeker Craig Williams dat de malware zich op vergelijkbare wijze verspreidde als de NotPetya-aanval in juni. Die malware werd verspreid via besmette Oekraïense boekhoudsoftware.

Net als bij NotPetya hebben gebruikers ook bij deze aanval niet door dat er malware geïnstalleerd wordt. CCleaner heeft bovendien een digitaal certificaat, waardoor computers het programma automatisch vertrouwen.

Nieuwe versies
Piriform heeft bevestigd dat er twee programma’s die in augustus verschenen besmet zijn. Het gaat om de 32-bitsvarianten van CCleaner en CCleaner Cloud. Avast, het moederbedrijf van Piriform, ontdekte de aanvallen op 12 september.

Piriform adviseert gebruikers van CCleaner versie 5.33.6162 en CCleaner Cloud versie 1.07.3191 om nieuwe versies van de software te downloaden. De programma’s updaten niet automatisch.
Aangezien iedereen dit programmaatje bijna wel kent, hier maar even gedumpt voor wat aandacht.

https://www.nu.nl/interne(...)erd-met-malware.html

https://tweakers.net/nieu(...)d-lang-backdoor.html

[ Bericht 0% gewijzigd door Zipportal op 18-09-2017 13:32:59 ]
pi_173851046
programmaatje*
Raken om ze te helpen herinneren dat die schat van ongekende vermogens die het van ons heeft een trigger zit om er ook iets mee te doen. - Rini Stoutjesdijk
It ain't over till ehh... till... till it's over - Erik ten Hag
pi_173866682
Thanks voor de post. Ik en mijn vader gebruiken dit al jaren, dus wordt tijd even te dubbel checken. Heel fijn programma, maar dit is wel nasty.
pi_173867770
Ccleaner is altijd een slecht programma geweest wat veels te rigoureus zijn ding doet waardoor vaker wel dan niet de boel verkloot word op de lange duur.

Dat zijn al die mensen in DIG en soortgelijke forums die niet snappen waarom ze na 1 of 2 jaar plots BSOD's voorgeschoteld krijgen op hun "zelfgebouwde" computer. :')

Ik heb echt dat nog nooit hoeven gebruiken en loop, op door MS zelf verklote patches na zoals laatst waar veel over klagen (edge verneukt), eigenlijk nooit tegen problemen aan.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')