abonnement Unibet Coolblue
pi_172956828
quote:
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de eieren van tientallen pluimveebedrijven. Bij de eieren van één van die bedrijven is zelfs sprake van een direct gevaar voor de volksgezondheid, stelt de NVWA. In de eieren zit fipronil, een anti-luizenmiddel dat verboden is in de voedselketen.

Vorige week werd bij zeven bedrijven fipronil in eieren aangetroffen. Het ging om pluimveehouders die allemaal een behandeling tegen bloedluis hadden laten uitvoeren door Chickfriend, een bedrijf uit Barneveld. De NVWA sloot vervolgens uit voorzorg zo'n 180 pluimveebedrijven die voorkwamen in de administratie van Chickfriend. Van direct gevaar voor de volksgezondheid was geen sprake, zei de NVWA toen.

Onderzoek van de eieren van honderd van die bedrijven heeft nu een voorlopige lijst van dertig pluimveehouders opgeleverd waarvan de eieren besmet bleken te zijn. Bij één daarvan is de overschrijding van de norm zo groot dat iedereen wordt afgeraden om de eieren te eten, bij de andere bedrijven wordt consumptie alleen afgeraden voor kinderen.

Eicode

De NVWA haalt de besmette eieren zo veel mogelijk terug. Mensen kunnen de eieren die ze thuis hebben liggen online controleren aan de hand van de code die op het ei staat.

Fipronil is een insecticide dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt beschouwd als licht giftig. Het wordt veel gebruikt om luizen te bestrijden bij bijvoorbeeld honden en katten. Bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen is het verboden omdat het bij consumptie in grote hoeveelheden schade kan toebrengen aan bijvoorbeeld de lever, de schildklier en de nieren.
http://nos.nl/artikel/218(...)besmette-eieren.html

Chickfriend :D

Update 3 augustus:

Kabinet: Grondig onderzoek naar eierschandaal

Er komt een grondig onderzoek naar het eierschandaal, naast het strafrechtelijk onderzoek dat momenteel al loopt. Dat schrijft het kabinet vanavond in een brief aan de Tweede Kamer over de eiercrisis. Doel is te ontdekken 'hoe dit incident heeft kunnen gebeuren' en vergelijkbare crises in de toekomst te voorkomen.

Het kabinet stelt: ,,Afgelopen dagen is er onrust ontstaan over de aanwezigheid van de stof fipronil in eieren. Deze onrust is meer dan begrijpelijk. Het nieuws dat er een stof in een levensmiddel zit die daar niet hoort tast het vertrouwen in de voedselveiligheid aan."

De NVWA is daarom in samenwerking met het het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) op dit moment druk bezig met het nemen van maatregelen zodat de laatste van alle besmette eieren van de markt af zijn.

Het is de eerste officiële reactie namens het kabinet door de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam, en de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers. Zij zijn allebei betrokken bij de eiercrisis. Tot nu toe lieten ze de berichtgeving over de crisis over aan waakhond NVWA. Er was de afgelopen dagen veel kritiek op de verwarrende communicatie door deze instantie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de affaire met het gif fipronil dat in eieren terecht is gekomen, is volgens justitie ,,in volle gang''. Zo zijn onder meer monsters genomen bij het bedrijf dat er verantwoordelijk voor zou zijn dat het verboden middel in eieren is beland. Ook is daar administratie in beslag genomen.

Ondertussen wordt de economische schade steeds groter; die zou nu al in de miljoenen lopen. Een toonaangevend detailhandelsconcern in Duitsland heeft inmiddels onze eieren uit de schappen verbannen. De supermarktketens Aldi en Lidl doen Nederlandse eieren deels in de ban. Albert Heijn haalt bij al zijn supermarkten veertien soorten eieren uit de schappen, naar aanleiding van het fipronil-schandaal.

Ook consumenten zijn zwaar bezorgd. Het eten van eieren die de giftige stof bevatten, levert echter geen acute gezondheidseffecten op, is de inschatting van twee toxicologen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Over mogelijke gevolgen die op langere termijn optreden door het eten van de besmette eieren is volgens hen nu nog niets met zekerheid te zeggen.

De NVWA houdt 138 van de ongeveer 180 onderzochte pluimveebedrijven gesloten. De eieren in deze bedrijven bevatten een te hoog gehalte fipronil, een middel dat verboden is in de voedselindustrie. Naast de blokkering van de bedrijven die door het servicebedrijf zijn behandeld heeft de waakhond vorige week monsters van eieren uit supermarkten genomen.

Uit de resultaten van deze monsters blijkt dat in 26% van de eieren meer dan Europese norm wordt aangetroffen. De NVWA zal de komende tijd monsters blijven nemen in de supermarkten, laat het kabinet weten.

Tweede Kamerleden zijn in ieder geval niet te spreken over de gang van zaken. Zo blijkt nu ook dat op 19 juni de Belgische toezichthouder voor het eerst contact heeft gezocht over gifeieren met het NVWA. Op 28 juni is er vervolgens een onderzoeksverzoek door de Belgen gedaan naar het bedrijf dat behandelingen aanbiedt met het giftige middel. Nadat de administratie was uitgeplozen, zijn op 19 juli (een maand later) pas de eerste monsters genomen bij acht recent behandelde boerenbedrijven. Toen het daar mis bleek, stelde de NVWA blokkades in en volgde onderzoek naar alle behandelde bedrijven sinds 1 januari.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts zegt in een reactie op de kabinetsbrief: ,,Ik ben woedend. Er wordt gesold met onze voedselveiligheid en de Nederlandse pluimveesector is de dupe. Hoe kan het dat de Belgen al begin juni wisten van fipronil in de eieren? Op 19 juni is Nederland geïnformeerd en de eerste monsters zijn één maand later pas op 19 juli door de NVWA genomen? Ongehoord en onacceptabel. De onderste steen moet zo snel mogelijk boven."

Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, zei vanmorgen in het AD nog dat de NVWA in de praktijk geen voedselwaakhond is, maar een verlengstuk van het economisch beleid.

Het kabinet meldt over de kritiek op de waakhond: ,,In de media horen we op dit moment verschillende vormen van kritiek op het handelen van de NVWA. Er is zorgvuldig beoordeeld of lage concentraties in levensmiddelen van deze stoffen gevaar kunnen vormen voor consumenten. Hierbij is uitgangspunt dat de meest kwetsbare consumenten beschermd worden. Essentieel voor de werking van ons voedselveiligheidssysteem is echter dat de NVWA strikt handhaaft."

http://www.ad.nl/politiek(...)rschandaal~a3646cc3/

België onderzoekt tientallen pluimveebedrijven op fipronil

Video: Die Eierlüge

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 06-08-2017 22:28:46 ]
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
  zondag 6 augustus 2017 @ 21:26:51 #2
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_172956946
Is het nou nog niet voorbij
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_172957062
quote:
België onderzoekt tientallen pluimveebedrijven op fipronil

België onderzoekt 57 pluimveebedrijven op de mogelijke besmetting met het schadelijke bestrijdingsmiddel fipronil.

Dit heeft Minister van Landbouw Denis Ducarme zondag naar buiten gebracht.

Een deel van die bedrijven heeft zaken gedaan met ChickFriend, het bestrijdingsbedrijf uit Barneveld dat het middel met de verboden stof in talloze Nederlandse stallen heeft gespoten. De producten van die bedrijven worden nu geweerd van de markt om de consumenten te beschermen, aldus de bewindsman.

Binnen enkele dagen verwachten de Belgische autoriteiten de resultaten van het onderzoek naar de bedrijven binnen te hebben.

De Franse autoriteiten controleren, met hulp van de Belgische autoriteiten, uit voorzorg of fipronil in de Franse pluimveehandel is gebruikt. Volgens de Fransen zijn er op dit moment geen aanwijzingen heeft dat besmette eieren in Frankrijk op de markt zijn gebracht en dat er daarom geen reden tot zorg is.

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft uitgewezen dat in de eieren van zeker 152 bedrijven in Nederland fipronil zit. De NVWA adviseert consumenten om gekochte eieren te controlen op eicodes. De lijst met eieren waarin fipronil in is gevonden wordt doorlopend bijgewerkt
Mogelijk is er dus ook bij belgische bedrijven fipronil gebruikt. Hoewel men in België al veel langer op de hoogte was van het probleem gaan ze nu pas eigen pluimvee bedrijven checken.

[ Bericht 41% gewijzigd door Digi2 op 06-08-2017 21:40:57 ]
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_172957256
Mogelijk miljoenen besmette kippen geruimd
25 min geleden

DEN HAAG - Landbouworganisatie LTO Nederland schat in dat de komende tijd een tot enkele miljoenen met fipronil besmette kippen geruimd zullen worden uit de ruim 150 getroffen eierbedrijven.

Een woordvoerder van de brancheorganisatie zei zondag dat er tot nu toe „enkele honderdduizenden” kippen geruimd zijn. „Het merendeel van deze kippen zou vanwege hun leeftijd naar de slacht gaan, maar moet vanwege de besmetting nu vernietigd worden”, aldus de zegsman. Kippen worden gemiddeld tussen de 18 tot 24 maanden voor het leggen van eieren ingezet.

Hoeveel kippen uiteindelijk in totaal geruimd worden, hangt volgens de LTO voor een groot deel af van de eierbedrijven zelf. „Het is zeer goed mogelijk om jonge kippen te sparen door de ruimtes goed schoon te maken. De kippen zijn dan snel fipronil vrij en hoeven dan niet geruimd te worden”, aldus de woordvoerder.
http://www.telegraaf.nl/b(...)en_het_haasje__.html

Zal hij het zelf geloven?
pi_172957263
quote:
9s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:26 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Is het nou nog niet voorbij
Blijkbaar niet. Er gaan claims volgen, ook uit het buitenland. De duitse boeren eisen compensatie voor de geleden schade.
quote:
Eier-Skandal, Bauernverband fordert Schadenersatz

Der Bauernverband fordert im Skandal um die mit Fipronil belasteten Eier Schadenersatz für betroffene Hühnerbetriebe. Bislang sind vier Betriebe in Deutschland gesperrt. Ihnen entstünde jeweils ein Schaden von rund 4000 Euro am Tag.

Im Eier-Skandal fordert der Deutsche Bauernverband (DBV) Schadenersatz für alle Hühnerbetriebe, die von dem illegalen Einsatz des Insektizids Fipronil betroffen sind. "Die betroffenen Landwirte dürfen nicht auf ihren Schäden sitzen bleiben und müssen entschädigt werden", sagte der stellvertretende DBV-Generalsekretär Udo Hemmerling den Zeitungen der Funke-Mediengruppe.

Bei dem Fipronil-Einsatz handele es sich "um ein klares Fehlverhalten eines Dienstleisters, der dieses Insektizid illegal einem legalen Desinfektionsmittel untergemischt hat", betonte Hemmerling. Er forderte von Bund und Ländern eine schnelle Aufklärung des Falls.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_172957329
Het meest verbazingwekkend vind ik de reactie van sommige eierboeren. De eerste de beste beunhaas met een wondermiddel mag direct zijn gang gaan. Dat vind ik echt zeer onverantwoord, dan neem je je werk ook niet serieus. Als je zo onverantwoord met je product omgaat verdien je het ook failliet te gaan.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_172957363
Hoe het gif in de eieren kwam

Miljoenen eieren teruggehaald en vernietigd. Miljoenen euro's schade. Miljoenen consumenten in verwarring. Eén klein bedrijfje uit Barneveld stortte de pluimveesector in diepe ellende.

Het is maart van dit jaar en de heren van het bedrijf Chickfriend presenteren zich op een grote landbouwbeurs in Venray met hun wondermiddel. Het enige bestrijdingsmiddel dat de bloedluizen in kippenstallen op zijn minst een half jaar uitschakelt. Concurrenten garanderen hooguit drie bloedluisvrije maanden.

Eigenaren Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) maken een stormachtige opmars in de pluimveesector. Met een soort kanon op wielen lopen ze in volledig gesloten pakken door de stallen. Ze spuiten hun wondermiddel in alle hoeken en gaten van het verblijf. Net zolang tot de allerlaatste bloedluis dood is. In noodtempo bestrijden ze bloedluis in honderden bedrijven door heel het land, en daarbuiten. In België gaan tientallen kippenboeren met Chickfriend in zee.

De mannen bieden hun diensten aan tegen een scherpe prijs. Ook fijn: als de heren met hun zwarte busje en hun 'gasmachine' zijn geweest, ruiken de stallen zo fris als een hoentje. Naar eucalyptus en menthol. Op de bus van Chickfriend staat dat het bedrijf IKB-gekeurd is door het Bureau voor Kwaliteitszorg, vertellen meerdere boeren tegen deze krant. Dat klopt niet.

Het gaat de kippenvrienden voor de wind. Bloedluis is voor de pluimveesector een vervelend probleem. De luizen zitten overdag in kieren en gaten. Nadat ze de kippen 's nachts te grazen hebben genomen, leggen die minder eieren. Pluimveehouders proberen al jarenlang van alles om de luis uit de stal te krijgen. Een ideale oplossing lijkt er niet te zijn.
Dé oplossing

Wat er in zit? De twee willen het niet kwijt . Dat is het geheim van de smid

De mannen uit Barneveld hebben dé oplossing. En het werkt. Pluimveehouders tippen elkaar. Van de B. en IJ. zijn drukker dan ooit. Ze kopen nieuwe apparatuur, schaffen een wagen aan waarmee ze door de stallen rijden en tegelijkertijd hun goedjes spuiten. De klanten blijven binnenstromen.

Als pluimveehouders de jonge ondernemers vragen welk middel ze eigenlijk gebruiken in hun stal, krijgen ze een ontwijkend antwoord. Het is het geheim van de smid, zeggen IJ. en Van de B. tegen de kippenhouders. Op het bonnetje staat dat er 'Dega-16' is gebruikt. Volledig legaal. En verder zit er in de spray dus eucalyptus en methol. Zo fris.

Eén onderdeel van het wondermiddel wordt volgens de gedupeerde agrariërs echter nooit genoemd: het giftige en in de pluimveesector streng verboden fipronil. Weten de mannen van Chickfriend zelf wel dat ze deze verboden stof gebruiken? Vanaf wanneer hebben ze hun wondermiddel? Zeker al een jaar, vertellen boeren.

In juni verschijnt op de website Pluimveeweb een jubelverhaal over Chickfriend. Op de foto poseert een tevreden pluimveeboer met een bloedluisvrije kip. Betere reclame is niet denkbaar. In de reacties onder het verhaal komen echter ook twijfels naar voren. 'Frits' schrijft: ,,Product heeft geen toelating."

Maar bewijs voor die stelling, die later zo waar blijkt te zijn, levert hij niet. Het komt hem in eerste instantie op hoon te staan. Het zal wel een jaloerse concurrent zijn, stellen tevreden klanten.

Ook buiten de digitale wereld leven echter bedenkingen. Concurrenten in de bloedluisbestrijding vertrouwen het niet. Ze zijn bang om als klokkenluider in de krant te komen. Iedereen is tevreden over Chickfriend, aan de bel trekken zou alleen maar boze blikken opleveren.

Ook pluimveehouders hebben hun bedenkingen. Kippenboer Jan Odink uit Lutten spreekt IJ. en Van de B. op een beurs in Hardenberg. Wat er in dat middel zit? De twee willen het niet kwijt. Odink: ,,Ik wilde dat per se weten, anders hoef ik ze niet in mijn stallen.'' Ook zijn collega Roy Tomesen uit Doetinchem durft het niet aan. ,,Wat er in de kippenstal gebeurt, blijft de verantwoordelijkheid van de pluimveehouder zelf", zegt hij, kort nadat de eerste berichten over de fipronil-eieren in deze krant verschijnen.

Niet in Nederland, maar bij onze zuiderburen gaat de zaak uiteindelijk rollen. Begin juni wordt bij een Belgisch leghennenbedrijf bij een routinecontrole fipronil gevonden. Belgische autoriteiten komen uit bij Patrick R. De eigenaar van Poultry-Vision uit Weelde heeft een middel aangelengd met fipronil. Zijn advocaat zegt later tegen EenVandaag dat dit gewoon mag, zolang het maar niet in stallen met dieren wordt gebruikt. Hij zegt dat zijn cliënt het met die boodschap aan de man bracht. In Nederland gebeurt dit aan Chickfriend.

R. wordt opgepakt. Later vindt justitie 6.000 liter fipronil in een loods van zijn bedrijf. Hij blijft hardnekkig ontkennen iets strafbaars te hebben gedaan. R. wordt omschreven als een agressieve verkoper. Iemand met flinke praatjes, die maar al te vaak net niet helemaal blijken te kloppen. Kippenhouder Jef Dries uit Weelde ging daarom nooit in zee met R. Hij vertrouwde het niet. ,,Hij werkte ooit in Bladel en nam bij zijn vertrek allemaal klanten mee. Zoiets doe je niet."

Op 19 juni brengen de Belgen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het eerst op de hoogte van de 'Nederlandse link'. De NVWA onderzoekt bedrijven die in 2017 met Chickfriend hebben gewerkt. Dat blijken er tegen de tweehonderd te zijn. Er is nog geen paniek. De NVWA neemt monsters van eieren, kippen en mest.

Hoewel de NVWA al in juni weet dat het mogelijk foute boel is met de kippenvrienden uit Barneveld, kan Chickfriend nog wekenlang tientallen stallen 'ontsmetten'. Op 22 juli presenteert de NVWA haar eerste persbericht. Zeven bedrijven zijn geblokkeerd, vier ondernemers moeten hun eieren terughalen. Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens de voedselwaakhond niet. Van de B. spreekt die dag met deze krant.

Het is zijn enige officiële commentaar, want daarna houden hij en zijn kompaan IJ. de kaken stijf op elkaar. Van de B. zegt verrast te zijn door het NVWA-onderzoek. Hij bevestigt dat Chickfriend dicht zit en vermoedt dat binnenkort duidelijk wordt dat het 'allemaal anders ligt'. Anders dan wat? Daar gaat hij niet op in.

Van de B. en IJ. blijven zwijgen. Hun families spreken af niets te zeggen

Drie dagen later moeten tientallen pluimveehouders op last van de NVWA op slot. Nog een dag later zijn het er tweehonderd. Maar de NVWA benadrukt opnieuw: geen gevaar voor de volksgezondheid, eet gerust een ei. Toxicologen spreken elkaar tegen. De één vindt dat er wel degelijk risico's zijn, de ander zegt: geen paniek. Over één ding zijn ze het wel eens: fipronil is nooit op mensen getest, alleen op dieren. Dus echte zekerheid over de gevolgen voor de gezondheid is er niet.

Op 31 juli breekt de paniek dan toch uit. De NVWA stuit bij één bedrijf op fipronilwaardes die een acuut gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid. De eieren van nog eens tien pluimveebedrijven blijken schadelijk te kunnen zijn voor kinderen. Er volgt een publiekswaarschuwing. CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) meldt nu dat er miljoenen eieren uit de schappen worden gehaald. De schade loopt in de miljoenen.

In de pluimveesector zijn de financiële gevolgen nog veel groter. Bedrijven liggen wekenlang stil. Grote partijen eieren moeten worden vernietigd.

In die grote onrust blijven Van de B. en IJ. zwijgen. Hun families hebben afgesproken niets te zeggen. Van de B. doet zijn deur niet open. In Nederhemert, waar IJ. met zijn vrouw een half jaar geleden een huis heeft gekocht, lijkt ook niemand thuis te zijn.

Zijn Van de B. en IJ. het slachtoffer geworden van hun Belgische leverancier? Of wisten ze dat er fipronil in hun product zat? Eric Hubers van LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) spreekt met gedupeerde pluimveehouders. ,,Eén van hen had Chickfriend nog aan de lijn gehad. Die jongens hadden tegen hem gezegd dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en dat ze 'dat middeltje' niet in zijn stal hadden gebruikt. Diezelfde avond stond de NVWA voor de deur en bleek er fipronil in zijn schuur gevonden te zijn." Het onderzoek van het Openbaar Ministerie kan nog maanden duren. De advocaat van Patrick R. zegt tegen EenVandaag dat ze in Barneveld wel degelijk wisten dat er fipronil in het bestrijdingsmiddel zat.

Inmiddels is de woede richting Van de B. en IJ. enorm. ,,Ik voel me belazerd", is nog één van de mildste commentaren van pluimveehouders. Tientallen boeren willen hun schade verhalen op de bloedluisbestrijders. ,,Maar van een kale kip kun je niet plukken", zegt Hubers van LTO.

Deze krant heeft de afgelopen weken talloze malen en op verschillende manieren (telefonisch, via WhatsApp, huisbezoek, brief) contact proberen te krijgen met IJ en Van de B. Hierop is niet gereageerd.
http://www.ad.nl/binnenla(...)ieren-kwam~a127c5a9/

Er is weinig kritiek te horen op de eigen keurmerkinstantie. Mevrouw Hennie de Haan wuifde kritiek zelfs helemaal weg bij Jinek. Wat kan betekenen dat veel kippenboeren wel begrepen dat het een verboden middel was, ze hoopten dat er weinig van terug te vinden zou zijn.
pi_172957640
quote:
0s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:42 schreef Loekie1 het volgende:
Hoe het gif in de eieren kwam

Miljoenen eieren teruggehaald en vernietigd. Miljoenen euro's schade. Miljoenen consumenten in verwarring. Eén klein bedrijfje uit Barneveld stortte de pluimveesector in diepe ellende.

Het is maart van dit jaar en de heren van het bedrijf Chickfriend presenteren zich op een grote landbouwbeurs in Venray met hun wondermiddel. Het enige bestrijdingsmiddel dat de bloedluizen in kippenstallen op zijn minst een half jaar uitschakelt. Concurrenten garanderen hooguit drie bloedluisvrije maanden.

Eigenaren Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) maken een stormachtige opmars in de pluimveesector. Met een soort kanon op wielen lopen ze in volledig gesloten pakken door de stallen. Ze spuiten hun wondermiddel in alle hoeken en gaten van het verblijf. Net zolang tot de allerlaatste bloedluis dood is. In noodtempo bestrijden ze bloedluis in honderden bedrijven door heel het land, en daarbuiten. In België gaan tientallen kippenboeren met Chickfriend in zee.

De mannen bieden hun diensten aan tegen een scherpe prijs. Ook fijn: als de heren met hun zwarte busje en hun 'gasmachine' zijn geweest, ruiken de stallen zo fris als een hoentje. Naar eucalyptus en menthol. Op de bus van Chickfriend staat dat het bedrijf IKB-gekeurd is door het Bureau voor Kwaliteitszorg, vertellen meerdere boeren tegen deze krant. Dat klopt niet.

Het gaat de kippenvrienden voor de wind. Bloedluis is voor de pluimveesector een vervelend probleem. De luizen zitten overdag in kieren en gaten. Nadat ze de kippen 's nachts te grazen hebben genomen, leggen die minder eieren. Pluimveehouders proberen al jarenlang van alles om de luis uit de stal te krijgen. Een ideale oplossing lijkt er niet te zijn.
Dé oplossing

Wat er in zit? De twee willen het niet kwijt . Dat is het geheim van de smid

De mannen uit Barneveld hebben dé oplossing. En het werkt. Pluimveehouders tippen elkaar. Van de B. en IJ. zijn drukker dan ooit. Ze kopen nieuwe apparatuur, schaffen een wagen aan waarmee ze door de stallen rijden en tegelijkertijd hun goedjes spuiten. De klanten blijven binnenstromen.

Als pluimveehouders de jonge ondernemers vragen welk middel ze eigenlijk gebruiken in hun stal, krijgen ze een ontwijkend antwoord. Het is het geheim van de smid, zeggen IJ. en Van de B. tegen de kippenhouders. Op het bonnetje staat dat er 'Dega-16' is gebruikt. Volledig legaal. En verder zit er in de spray dus eucalyptus en methol. Zo fris.

Eén onderdeel van het wondermiddel wordt volgens de gedupeerde agrariërs echter nooit genoemd: het giftige en in de pluimveesector streng verboden fipronil. Weten de mannen van Chickfriend zelf wel dat ze deze verboden stof gebruiken? Vanaf wanneer hebben ze hun wondermiddel? Zeker al een jaar, vertellen boeren.

In juni verschijnt op de website Pluimveeweb een jubelverhaal over Chickfriend. Op de foto poseert een tevreden pluimveeboer met een bloedluisvrije kip. Betere reclame is niet denkbaar. In de reacties onder het verhaal komen echter ook twijfels naar voren. 'Frits' schrijft: ,,Product heeft geen toelating."

Maar bewijs voor die stelling, die later zo waar blijkt te zijn, levert hij niet. Het komt hem in eerste instantie op hoon te staan. Het zal wel een jaloerse concurrent zijn, stellen tevreden klanten.


Ook buiten de digitale wereld leven echter bedenkingen. Concurrenten in de bloedluisbestrijding vertrouwen het niet. Ze zijn bang om als klokkenluider in de krant te komen. Iedereen is tevreden over Chickfriend, aan de bel trekken zou alleen maar boze blikken opleveren.

Ook pluimveehouders hebben hun bedenkingen. Kippenboer Jan Odink uit Lutten spreekt IJ. en Van de B. op een beurs in Hardenberg. Wat er in dat middel zit? De twee willen het niet kwijt. Odink: ,,Ik wilde dat per se weten, anders hoef ik ze niet in mijn stallen.'' Ook zijn collega Roy Tomesen uit Doetinchem durft het niet aan. ,,Wat er in de kippenstal gebeurt, blijft de verantwoordelijkheid van de pluimveehouder zelf", zegt hij, kort nadat de eerste berichten over de fipronil-eieren in deze krant verschijnen.

Niet in Nederland, maar bij onze zuiderburen gaat de zaak uiteindelijk rollen. Begin juni wordt bij een Belgisch leghennenbedrijf bij een routinecontrole fipronil gevonden. Belgische autoriteiten komen uit bij Patrick R. De eigenaar van Poultry-Vision uit Weelde heeft een middel aangelengd met fipronil. Zijn advocaat zegt later tegen EenVandaag dat dit gewoon mag, zolang het maar niet in stallen met dieren wordt gebruikt. Hij zegt dat zijn cliënt het met die boodschap aan de man bracht. In Nederland gebeurt dit aan Chickfriend.

R. wordt opgepakt. Later vindt justitie 6.000 liter fipronil in een loods van zijn bedrijf. Hij blijft hardnekkig ontkennen iets strafbaars te hebben gedaan. R. wordt omschreven als een agressieve verkoper. Iemand met flinke praatjes, die maar al te vaak net niet helemaal blijken te kloppen. Kippenhouder Jef Dries uit Weelde ging daarom nooit in zee met R. Hij vertrouwde het niet. ,,Hij werkte ooit in Bladel en nam bij zijn vertrek allemaal klanten mee. Zoiets doe je niet."

Op 19 juni brengen de Belgen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het eerst op de hoogte van de 'Nederlandse link'. De NVWA onderzoekt bedrijven die in 2017 met Chickfriend hebben gewerkt. Dat blijken er tegen de tweehonderd te zijn. Er is nog geen paniek. De NVWA neemt monsters van eieren, kippen en mest.

Hoewel de NVWA al in juni weet dat het mogelijk foute boel is met de kippenvrienden uit Barneveld, kan Chickfriend nog wekenlang tientallen stallen 'ontsmetten'. Op 22 juli presenteert de NVWA haar eerste persbericht. Zeven bedrijven zijn geblokkeerd, vier ondernemers moeten hun eieren terughalen. Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens de voedselwaakhond niet. Van de B. spreekt die dag met deze krant.

Het is zijn enige officiële commentaar, want daarna houden hij en zijn kompaan IJ. de kaken stijf op elkaar. Van de B. zegt verrast te zijn door het NVWA-onderzoek. Hij bevestigt dat Chickfriend dicht zit en vermoedt dat binnenkort duidelijk wordt dat het 'allemaal anders ligt'. Anders dan wat? Daar gaat hij niet op in.

Van de B. en IJ. blijven zwijgen. Hun families spreken af niets te zeggen

Drie dagen later moeten tientallen pluimveehouders op last van de NVWA op slot. Nog een dag later zijn het er tweehonderd. Maar de NVWA benadrukt opnieuw: geen gevaar voor de volksgezondheid, eet gerust een ei. Toxicologen spreken elkaar tegen. De één vindt dat er wel degelijk risico's zijn, de ander zegt: geen paniek. Over één ding zijn ze het wel eens: fipronil is nooit op mensen getest, alleen op dieren. Dus echte zekerheid over de gevolgen voor de gezondheid is er niet.

Op 31 juli breekt de paniek dan toch uit. De NVWA stuit bij één bedrijf op fipronilwaardes die een acuut gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid. De eieren van nog eens tien pluimveebedrijven blijken schadelijk te kunnen zijn voor kinderen. Er volgt een publiekswaarschuwing. CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) meldt nu dat er miljoenen eieren uit de schappen worden gehaald. De schade loopt in de miljoenen.

In de pluimveesector zijn de financiële gevolgen nog veel groter. Bedrijven liggen wekenlang stil. Grote partijen eieren moeten worden vernietigd.

In die grote onrust blijven Van de B. en IJ. zwijgen. Hun families hebben afgesproken niets te zeggen. Van de B. doet zijn deur niet open. In Nederhemert, waar IJ. met zijn vrouw een half jaar geleden een huis heeft gekocht, lijkt ook niemand thuis te zijn.

Zijn Van de B. en IJ. het slachtoffer geworden van hun Belgische leverancier? Of wisten ze dat er fipronil in hun product zat? Eric Hubers van LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) spreekt met gedupeerde pluimveehouders. ,,Eén van hen had Chickfriend nog aan de lijn gehad. Die jongens hadden tegen hem gezegd dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en dat ze 'dat middeltje' niet in zijn stal hadden gebruikt. Diezelfde avond stond de NVWA voor de deur en bleek er fipronil in zijn schuur gevonden te zijn." Het onderzoek van het Openbaar Ministerie kan nog maanden duren. De advocaat van Patrick R. zegt tegen EenVandaag dat ze in Barneveld wel degelijk wisten dat er fipronil in het bestrijdingsmiddel zat.

Inmiddels is de woede richting Van de B. en IJ. enorm. ,,Ik voel me belazerd", is nog één van de mildste commentaren van pluimveehouders. Tientallen boeren willen hun schade verhalen op de bloedluisbestrijders. ,,Maar van een kale kip kun je niet plukken", zegt Hubers van LTO.

Deze krant heeft de afgelopen weken talloze malen en op verschillende manieren (telefonisch, via WhatsApp, huisbezoek, brief) contact proberen te krijgen met IJ en Van de B. Hierop is niet gereageerd.
http://www.ad.nl/binnenla(...)ieren-kwam~a127c5a9/

Er is weinig kritiek te horen op de eigen keurmerkinstantie. Mevrouw Hennie de Haan wuifde kritiek zelfs helemaal weg bij Jinek. Wat kan betekenen dat veel kippenboeren wel begrepen dat het een verboden middel was, ze hoopten dat er weinig van terug te vinden zou zijn.
Dergelijke amateuristische eierboeren mogen wat mij betreft nooit meer in de voedselproductie werken. Wat een klapjostis.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
pi_172957676
quote:
0s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:42 schreef Loekie1 het volgende:
Hoe het gif in de eieren kwam

Miljoenen eieren teruggehaald en vernietigd. Miljoenen euro's schade. Miljoenen consumenten in verwarring. Eén klein bedrijfje uit Barneveld stortte de pluimveesector in diepe ellende.

Het is maart van dit jaar en de heren van het bedrijf Chickfriend presenteren zich op een grote landbouwbeurs in Venray met hun wondermiddel. Het enige bestrijdingsmiddel dat de bloedluizen in kippenstallen op zijn minst een half jaar uitschakelt. Concurrenten garanderen hooguit drie bloedluisvrije maanden.

Eigenaren Martin van de B. (31) en Mathijs IJ. (24) maken een stormachtige opmars in de pluimveesector. Met een soort kanon op wielen lopen ze in volledig gesloten pakken door de stallen. Ze spuiten hun wondermiddel in alle hoeken en gaten van het verblijf. Net zolang tot de allerlaatste bloedluis dood is. In noodtempo bestrijden ze bloedluis in honderden bedrijven door heel het land, en daarbuiten. In België gaan tientallen kippenboeren met Chickfriend in zee.

De mannen bieden hun diensten aan tegen een scherpe prijs. Ook fijn: als de heren met hun zwarte busje en hun 'gasmachine' zijn geweest, ruiken de stallen zo fris als een hoentje. Naar eucalyptus en menthol. Op de bus van Chickfriend staat dat het bedrijf IKB-gekeurd is door het Bureau voor Kwaliteitszorg, vertellen meerdere boeren tegen deze krant. Dat klopt niet.

Het gaat de kippenvrienden voor de wind. Bloedluis is voor de pluimveesector een vervelend probleem. De luizen zitten overdag in kieren en gaten. Nadat ze de kippen 's nachts te grazen hebben genomen, leggen die minder eieren. Pluimveehouders proberen al jarenlang van alles om de luis uit de stal te krijgen. Een ideale oplossing lijkt er niet te zijn.
Dé oplossing

Wat er in zit? De twee willen het niet kwijt . Dat is het geheim van de smid

De mannen uit Barneveld hebben dé oplossing. En het werkt. Pluimveehouders tippen elkaar. Van de B. en IJ. zijn drukker dan ooit. Ze kopen nieuwe apparatuur, schaffen een wagen aan waarmee ze door de stallen rijden en tegelijkertijd hun goedjes spuiten. De klanten blijven binnenstromen.

Als pluimveehouders de jonge ondernemers vragen welk middel ze eigenlijk gebruiken in hun stal, krijgen ze een ontwijkend antwoord. Het is het geheim van de smid, zeggen IJ. en Van de B. tegen de kippenhouders. Op het bonnetje staat dat er 'Dega-16' is gebruikt. Volledig legaal. En verder zit er in de spray dus eucalyptus en methol. Zo fris.

Eén onderdeel van het wondermiddel wordt volgens de gedupeerde agrariërs echter nooit genoemd: het giftige en in de pluimveesector streng verboden fipronil. Weten de mannen van Chickfriend zelf wel dat ze deze verboden stof gebruiken? Vanaf wanneer hebben ze hun wondermiddel? Zeker al een jaar, vertellen boeren.

In juni verschijnt op de website Pluimveeweb een jubelverhaal over Chickfriend. Op de foto poseert een tevreden pluimveeboer met een bloedluisvrije kip. Betere reclame is niet denkbaar. In de reacties onder het verhaal komen echter ook twijfels naar voren. 'Frits' schrijft: ,,Product heeft geen toelating."

Maar bewijs voor die stelling, die later zo waar blijkt te zijn, levert hij niet. Het komt hem in eerste instantie op hoon te staan. Het zal wel een jaloerse concurrent zijn, stellen tevreden klanten.

Ook buiten de digitale wereld leven echter bedenkingen. Concurrenten in de bloedluisbestrijding vertrouwen het niet. Ze zijn bang om als klokkenluider in de krant te komen. Iedereen is tevreden over Chickfriend, aan de bel trekken zou alleen maar boze blikken opleveren.

Ook pluimveehouders hebben hun bedenkingen. Kippenboer Jan Odink uit Lutten spreekt IJ. en Van de B. op een beurs in Hardenberg. Wat er in dat middel zit? De twee willen het niet kwijt. Odink: ,,Ik wilde dat per se weten, anders hoef ik ze niet in mijn stallen.'' Ook zijn collega Roy Tomesen uit Doetinchem durft het niet aan. ,,Wat er in de kippenstal gebeurt, blijft de verantwoordelijkheid van de pluimveehouder zelf", zegt hij, kort nadat de eerste berichten over de fipronil-eieren in deze krant verschijnen.

Niet in Nederland, maar bij onze zuiderburen gaat de zaak uiteindelijk rollen. Begin juni wordt bij een Belgisch leghennenbedrijf bij een routinecontrole fipronil gevonden. Belgische autoriteiten komen uit bij Patrick R. De eigenaar van Poultry-Vision uit Weelde heeft een middel aangelengd met fipronil. Zijn advocaat zegt later tegen EenVandaag dat dit gewoon mag, zolang het maar niet in stallen met dieren wordt gebruikt. Hij zegt dat zijn cliënt het met die boodschap aan de man bracht. In Nederland gebeurt dit aan Chickfriend.

R. wordt opgepakt. Later vindt justitie 6.000 liter fipronil in een loods van zijn bedrijf. Hij blijft hardnekkig ontkennen iets strafbaars te hebben gedaan. R. wordt omschreven als een agressieve verkoper. Iemand met flinke praatjes, die maar al te vaak net niet helemaal blijken te kloppen. Kippenhouder Jef Dries uit Weelde ging daarom nooit in zee met R. Hij vertrouwde het niet. ,,Hij werkte ooit in Bladel en nam bij zijn vertrek allemaal klanten mee. Zoiets doe je niet."

Op 19 juni brengen de Belgen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor het eerst op de hoogte van de 'Nederlandse link'. De NVWA onderzoekt bedrijven die in 2017 met Chickfriend hebben gewerkt. Dat blijken er tegen de tweehonderd te zijn. Er is nog geen paniek. De NVWA neemt monsters van eieren, kippen en mest.

Hoewel de NVWA al in juni weet dat het mogelijk foute boel is met de kippenvrienden uit Barneveld, kan Chickfriend nog wekenlang tientallen stallen 'ontsmetten'. Op 22 juli presenteert de NVWA haar eerste persbericht. Zeven bedrijven zijn geblokkeerd, vier ondernemers moeten hun eieren terughalen. Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens de voedselwaakhond niet. Van de B. spreekt die dag met deze krant.

Het is zijn enige officiële commentaar, want daarna houden hij en zijn kompaan IJ. de kaken stijf op elkaar. Van de B. zegt verrast te zijn door het NVWA-onderzoek. Hij bevestigt dat Chickfriend dicht zit en vermoedt dat binnenkort duidelijk wordt dat het 'allemaal anders ligt'. Anders dan wat? Daar gaat hij niet op in.

Van de B. en IJ. blijven zwijgen. Hun families spreken af niets te zeggen

Drie dagen later moeten tientallen pluimveehouders op last van de NVWA op slot. Nog een dag later zijn het er tweehonderd. Maar de NVWA benadrukt opnieuw: geen gevaar voor de volksgezondheid, eet gerust een ei. Toxicologen spreken elkaar tegen. De één vindt dat er wel degelijk risico's zijn, de ander zegt: geen paniek. Over één ding zijn ze het wel eens: fipronil is nooit op mensen getest, alleen op dieren. Dus echte zekerheid over de gevolgen voor de gezondheid is er niet.

Op 31 juli breekt de paniek dan toch uit. De NVWA stuit bij één bedrijf op fipronilwaardes die een acuut gevaar zouden vormen voor de volksgezondheid. De eieren van nog eens tien pluimveebedrijven blijken schadelijk te kunnen zijn voor kinderen. Er volgt een publiekswaarschuwing. CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) meldt nu dat er miljoenen eieren uit de schappen worden gehaald. De schade loopt in de miljoenen.

In de pluimveesector zijn de financiële gevolgen nog veel groter. Bedrijven liggen wekenlang stil. Grote partijen eieren moeten worden vernietigd.

In die grote onrust blijven Van de B. en IJ. zwijgen. Hun families hebben afgesproken niets te zeggen. Van de B. doet zijn deur niet open. In Nederhemert, waar IJ. met zijn vrouw een half jaar geleden een huis heeft gekocht, lijkt ook niemand thuis te zijn.

Zijn Van de B. en IJ. het slachtoffer geworden van hun Belgische leverancier? Of wisten ze dat er fipronil in hun product zat? Eric Hubers van LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie) spreekt met gedupeerde pluimveehouders. ,,Eén van hen had Chickfriend nog aan de lijn gehad. Die jongens hadden tegen hem gezegd dat hij zich geen zorgen hoefde te maken en dat ze 'dat middeltje' niet in zijn stal hadden gebruikt. Diezelfde avond stond de NVWA voor de deur en bleek er fipronil in zijn schuur gevonden te zijn." Het onderzoek van het Openbaar Ministerie kan nog maanden duren. De advocaat van Patrick R. zegt tegen EenVandaag dat ze in Barneveld wel degelijk wisten dat er fipronil in het bestrijdingsmiddel zat.

Inmiddels is de woede richting Van de B. en IJ. enorm. ,,Ik voel me belazerd", is nog één van de mildste commentaren van pluimveehouders. Tientallen boeren willen hun schade verhalen op de bloedluisbestrijders. ,,Maar van een kale kip kun je niet plukken", zegt Hubers van LTO.

Deze krant heeft de afgelopen weken talloze malen en op verschillende manieren (telefonisch, via WhatsApp, huisbezoek, brief) contact proberen te krijgen met IJ en Van de B. Hierop is niet gereageerd.
http://www.ad.nl/binnenla(...)ieren-kwam~a127c5a9/

Er is weinig kritiek te horen op de eigen keurmerkinstantie. Mevrouw Hennie de Haan wuifde kritiek zelfs helemaal weg bij Jinek. Wat kan betekenen dat veel kippenboeren wel begrepen dat het een verboden middel was, ze hoopten dat er weinig van terug te vinden zou zijn.
Wat een prutsers allemaal. Maar eet gerust je eieren. Zal allemaal loslopen. :P
pi_172957747
Ben benieuwd waar die miljoenen kippen in terecht gaan komen!
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
pi_172957804
Nu is het moment om Nederland helemaal biologisch te maken en daarbij een maximum toegestaan aantal kippen te hanteren.
  zondag 6 augustus 2017 @ 21:58:42 #12
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_172957823
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:52 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Dergelijke amateuristische eierboeren mogen wat mij betreft nooit meer in de voedselproductie werken. Wat een klapjostis.
Ze zijn niet amateuristisch, ze geven gewoon geen fuck.

Mede omdat er bar weinig tussen winst en verlies zit, alles wat die winst marge wat kan vergroten wordt toegepast.
Veel (kippen) boeren zitten tot over de oren in de schulden. Dit valt gewoon onder een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Het is echt hoog tijd dat deze industrie goed onder de loep wordt genomen en veranderd wordt. Het is een enorme beerput namelijk die voornamelijk slachtoffers kent.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_172957834
quote:
0s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:58 schreef Loekie1 het volgende:
Nu is het moment om Nederland helemaal biologisch te maken en daarbij een maximum toegestaan aantal kippen te hanteren.
Dit probleem deed zich toch ook voor bij biologische boeren?
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  zondag 6 augustus 2017 @ 21:59:40 #14
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_172957852
quote:
0s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:56 schreef halfway het volgende:
Ben benieuwd waar die miljoenen kippen in terecht gaan komen!
Die worden vernietigd.
Jammerlijke verspilling.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_172957860
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:58 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ze zijn niet amateuristisch, ze geven gewoon geen fuck.

Mede omdat er bar weinig tussen winst en verlies zit, alles wat die winst marge wat kan vergroten wordt toegepast.
Veel (kippen) boeren zitten tot over de oren in de schulden. Dit valt gewoon onder een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Het is echt hoog tijd dat deze industrie goed onder de loep wordt genomen en veranderd wordt. Het is een enorme beerput namelijk die voornamelijk slachtoffers kent.
Bron graag.
pi_172957889
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:59 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Dit probleem deed zich toch ook voor bij biologische boeren?
Jawel, er moet natuurlijk ook betere controle komen. Af en toe een steekproef onder de eieren in de supermarkt. Als boeren weten dat dat gebeurt, en ook op de modernste stoffen wordt gecontroleerd, zullen ze minder gauw weer iets proberen.
pi_172957904
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:58 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ze zijn niet amateuristisch, ze geven gewoon geen fuck.

Mede omdat er bar weinig tussen winst en verlies zit, alles wat die winst marge wat kan vergroten wordt toegepast.
Veel (kippen) boeren zitten tot over de oren in de schulden. Dit valt gewoon onder een kat in het nauw maakt rare sprongen.

Het is echt hoog tijd dat deze industrie goed onder de loep wordt genomen en veranderd wordt. Het is een enorme beerput namelijk die voornamelijk slachtoffers kent.
Ik denk dat geen fuck geven eigenlijk nog kwalijker is.

Wat dat betreft is dit een goede manier om het kaf van het koren te scheiden. Boeren die wel een fuck geven zijn niet getroffen.
Don't quote me boy, cause I ain't said shit!
Send Banano to: ban_1drjycsqhpwa1i4uxo1mmqau6q8gibgbn6oabtub53zpcrabjunt3uscaqty
  zondag 6 augustus 2017 @ 22:01:29 #18
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_172957907
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:59 schreef Kapitein_Scheurbuik het volgende:

[..]

Dit probleem deed zich toch ook voor bij biologische boeren?
Ja.

En enkel biologisch is ook de oplossing niet. Het is alleen weer een manier om te denken dat we zo wel vooruit kunnen. Een leugen waarmee we onszelf in slaap sussen, naar de 'ander' kunnen wijzen zonder zelf wat in te leveren.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_172957929
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 22:01 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Ja.

En enkel biologisch is ook de oplossing niet. Het is alleen weer een manier om te denken dat we zo wel vooruit kunnen. Een leugen waarmee we onszelf in slaap sussen, naar de 'ander' kunnen wijzen zonder zelf wat in te leveren.
Je geeft daarmee wel een goede boodschap af aan het buitenland en de grootste boeven worden uit de houderij geweerd, want voor biologisch moet je een zekere passie hebben.
  zondag 6 augustus 2017 @ 22:02:25 #20
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_172957934
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:59 schreef Hdero het volgende:

[..]

Bron graag.
Serieus?

Zal morgen ofzo eens kijken of ik wat kan vinden. Maar binnen de eigen gelederen is dit algemeen bekend.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_172957937
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:59 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Die worden vernietigd.
Jammerlijke verspilling.
Ik geloof niets meer!
Je hoort bij de betere, maar nog lang niet bij de beste
  zondag 6 augustus 2017 @ 22:03:52 #22
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_172957989
quote:
0s.gif Op zondag 6 augustus 2017 22:02 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Je geeft daarmee wel een goede boodschap af aan het buitenland en de grootste boeven worden uit de houderij geweerd..
Je verplaatst enkel die grote boeven. Leuk voor de gemoedsrust, maar amper een verandering in de praktijk.

Deze industrie kan gewoonweg niet in deze mate bestaan zonder misbruik aan alle kanten.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
pi_172958060
Plus een maximum aan het aantal dieren, zodat een probleem als bloedluis nog hanteerbaar is met de toegestane middelen.
pi_172958162
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 21:59 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Die worden vernietigd.
Jammerlijke verspilling.
Kan gebruikt worden om groene stroom op te wekken. Iets wat ook al jarenlang gebeurd met jonge stiertjes.
pi_172958243
quote:
1s.gif Op zondag 6 augustus 2017 22:03 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Deze industrie kan gewoonweg niet in deze mate bestaan zonder misbruik aan alle kanten.
Sterker nog de bio/ecoboeren die wel verantwoord ondernemen ondervinden schadelijke valse concurrentie door ¨zogenaamd biologische¨ boeren die het zo nauw niet nemen, wel de extra centen willen incaseren maar de kosten niet willen maken.
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')