abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_172747793
registreer om deze reclame te verbergen
GettyImages-576585480-1160x789.jpg



Chronologisch:

quote:
21.30 Militairen sluiten twee bruggen over de Bosporus in Istanbul af. Auto's en bussen krijgen de opdracht om te keren.

21.50 Gevechtsvliegtuigen en militaire helikopters scheren over Ankara. Er klinken schoten.

22.02 De Turkse premier Binali Yildirim meldt dat er een militaire coup aan de gang is en dat de regering de veiligheidstroepen heeft gevraagd de orde te herstellen.

22.25 In een verklaring zegt het leger (dat wil zeggen: de coupplegers) dat het de macht heeft overgenomen om de democratie te beschermen en de mensenrechten te handhaven.

22.38 De televisiezender CNN Türk meldt dat president Erdogan veilig is. Hij was op vakantie in de badplaats Bodrum.

22.47 Opstandige militairen gijzelen de stafchef van de Turkse strijdkrachten op het militaire hoofdkwartier in Ankara.

22.58 Militairen bezetten het kantoor van de staatstelevisie TRT in Ankara. Het personeel wordt even later gedwongen een verklaring van de militairen voor te lezen: het land wordt bestuurd door een 'Vredesraad'. In het hele land geldt een uitgaansverbod.

23.16 President Erdogan roept de Turken via Facetime op de straat op te gaan om te protesteren tegen wat hij een couppoging van een klein deel van het leger noemt.

Zaterdag
Premier Erdogan spreekt via Facetime met CNN Türk.
Premier Erdogan spreekt via Facetime met CNN Türk. © GETTY
00.08 Tanks omsingelen het Turkse parlementsgebouw in Ankara.

00.37 De eerste scheuren in de strijdkrachten: de commandant van het Eerste Leger zegt dat slechts een kleine groep militairen de couppoging steunt.

00.59 Een gevechtsvliegtuig schiet een helikopter van de muitende militairen neer.

01.04 Het staatspersbureau Anadolu meldt de dood van 17 politieagenten op het hoofdkwartier van de Turkse special forces.

01.05 President Obama spreekt zijn steun uit voor de gekozen regering en roept op tot kalmte.

01.13 De Gülen-beweging van de in ballingschap levende rivaal van Erdogan, Fethullah Gülen, keurt de coup af.

01.52 Turkse premier Yildirim meldt dat situatie onder controle is.

02.20 Erdogan keert terug in Istanbul. Het vliegveld is inmiddels door zijn aanhangers bevrijd.

02.45 Muitende militairen bezetten kantoor van tv-zender CNN Türk, maar op het Taksimplein geven de eerste muiters zich al over.

03.20 Erdogan belooft het leger te zuiveren van verraders.

05.39 Erdogan moedigt zijn aanhangers aan op straat te blijven totdat de situatie is gekalmeerd.

05.42 Muitende soldaten die een van de bruggen over de Bosporus in handen hadden, komen uit hun tanks en geven zich over. Zij worden later aangevallen door aanhangers van Erdogan.

07.10 Regeringsgetrouwe militairen hebben het militaire hoofdkwartier in Ankara weer in handen, maar sommige muiters verzetten zich nog.

07.29 De stafchef van de Turkse strijdkrachten Hulusi Akar, die door de muiters was gegijzeld, wordt bevrijd.

11.20 Premier Yildirim meldt dat de coup aan 161 mensen het leven heeft gekost, onder wie 104 coupplegers. Er zijn 1440 gewonden. Veiligheidstroepen hebben ruim 2800 militairen gearresteerd.

13.35 Turkse autoriteiten hebben 2.745 rechters op non-actief gezet.

14.43 Militaire hoofdkwartier weer helemaal in handen van regeringsgetrouwe troepen.

17.15 De Griekse justitie besluit de acht militairen die waren gevlucht uit Turkije en asiel hadden aangevraagd in Griekenland, uit te leveren aan Turkije. De Turkse regering had hierom gevraagd.

17.33 De vier grootste partijen van Turkije veroordelen de couppoging in een gezamenlijke verklaring voorgelezen in het parlement
De SMS van Erdogan - Oproep aan de bevolking om de straat op te gaan en op te komen voor de democratie, vrede, staat en het volk:

quote:
Turk Milletinin degerli evlatlari.Bu hareket Ankarada ve Istanbulda devletin zirhli araclarini ve silahlarini gasp etmis dar bir kadronun , 70 li yillardaki gibi davranarak millete karsi bir kalkismasidir. Serefli Turk milleti demokrasine ve huzuruna sahip cik. Turk milletini sindirecegini dusunen bu dar kadronun hareketine karsi sizleri sokaga ve milletinize sahip cikmaya cagiriyorum.

Devletine milletine sahip cik

Recep Tayyip Erdogan
Zie ook:
Staatsgreep in Turkije mislukt

quote:
Coupplegers in F-16 hadden Erdogan in het vizier
Luchtmachtpiloten die meededen aan de couppoging in Turkije zijn in de gelegenheid geweest president Erdogan te doden. Toen die vrijdagavond met een regeringstoestel van zijn vakantieadres in Marmaris naar Istanbul vloog, hadden twee F-16's hem in het vizier. Waarom ze niet hebben geschoten, is een raadsel, zegt een Turkse oud-militair in een reconstructie die persbureau Reuters van de gebeurtenissen maakte.
quote:
Plannen uitgelekt

Verschillende oud-militairen in Turkije zeggen dat de poging tot staatsgreep waarschijnlijk matig was voorbereid. "Vermoedelijk zijn ze eerder in actie gekomen dan de bedoeling was, omdat de plannen voor een staatsgreep waren uitgelekt. Ze merkten dat ze in de gaten werden gehouden en dat heeft ze er waarschijnlijk toe gebracht om snel tot actie over te gaan", zei een oud-militair.

Het was de bedoeling in hoog tempo het vliegveld van Istanbul, de belangrijkste brug over de Bosporus en het parlementsgebouw in Ankara in handen te krijgen en Erdogan en Yildirim te arresteren. Onder meer doordat Erdogan erin slaagde met een oproep op tv de bevolking te mobiliseren, slaagden de coupplegers niet in die opzet.
quote:
Erdogan: doodstraf snel weer invoeren
ISTANBUL - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag gezegd dat de doodstraf na de mislukte couppoging van militairen onverwijld weer moet worden ingevoerd. Hij zei dat de regering hierover in debat gaat met oppositiepartijen.

Erdogan sprak tegen aanhangers voor zijn huis in Istanbul die om de doodstraf riepen voor de coupplegers. ,,Wij kunnen deze eis niet negeren'', zei hij.
quote:
Staatsgreep Turkije lijkt mislukt

Het leger, of een groot deel daarvan, poogde de macht te grijpen. Het keerpunt lijkt het moment waarop het volk gehoord gaf aan de oproep van president Erdogan om protesterend de straat op te gaan.
quote:
Meer dan 2700 Turkse rechters op non-actief na mislukte couppoging

2745 Turkse rechters mogen hun functie niet meer uitoefenen na de mislukte coup gisteravond en vannacht. Dat heeft de Turkse Hoge Raad voor Rechters en Procureurs (HYSK) bekendgemaakt. Ook vijf leden van deze raad zijn volgens het staatspersbureau Anadolu ontslagen.

Bij het onderzoek naar de mislukte coup arresteerden de Turkse autoriteiten ook tien kantonrechters. 140 leden van het Hof van Cassatie worden nog gezocht.

De Hoge Raad kwam bijeen om te besluiten of rechters die volgens president Erdogan aanhanger zijn van de islamitische geestelijke Gülen op hun post konden blijven. Erdogan heeft gesuggereerd dat Gülen achter de mislukte staatsgreep zat.

De twee zijn elkaars aartsvijand. Gülen woont in de Verenigde Staten in ballingschap. Hij veroordeelt de coup en zegt dat hij er niets mee te maken heeft.
quote:
Leger Turkije verklaart macht te hebben overgenomen

Het Turkse leger heeft de macht overgenomen in Turkije. Dat heeft het leger zelf zojuist bekendgemaakt. De Bosporusbrug en de Fatih Sultan Mehmetbrug in Istanbul zijn vanavond afgesloten door militairen. In Ankara zouden schoten zijn gehoord, melden ooggetuigen. Daar vliegen ook straaljagers en helikopters boven de stad.

Het leger zegt in de verklaring dat het tot een staatsgreep is overgegaan omdat de regering de democratie heeft uitgehold. Verder werd verklaard dat het land nu door een ,,vredesraad'' wordt geregeerd die de veiligheid van het volk garandeert.

De Turkse minister van Justitie stelt dat de beweging van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen achter de staatsgreep zit. Gülen gold lange tijd als bondgenoot van Erdogan, maar volgens de Turkse pers raakten ze met elkaar in onmin toen de regering plannen maakte om de particuliere scholen te sluiten.

Erdogan heeft het volk opgeroepen om de straat op te gaan en zich te uiten tegen de militaire coup. De coupplegers zullen volgens hem zwaar worden gestraft
Andere meldingen
-Reuters: Turkse militairen hebben controle genomen over de regering
-Het vliegverkeer van en naar het vliegveld Ataturk bij Istanbul is gestaakt.
-Staatstelevisiezender TRT overgenomen door militairen
-Social Media o.a. Twitter, Facebook plat gelegd in Turkije
-Onder de gegijzelden in het militaire hoofdkwartier in Ankara is de hoogste militaire leider.
-De Turkse president Erdogan is in Mongolië voor een topoverleg tussen Europese en Aziatisch leiders. Andere bronnen beweren juist dat Erdogan in Bodrun is voor vakantie
-CNN Turkije meldt dat er mensen zijn gegijzeld in het hoofdkwartier van het leger in Ankara.
-CNN: Vierde militaire coup sinds 1960
-Griekenland zet leger in verhoogde staat van paraatheid na coup Turkije
-NOS: Amerikanen mogen niet meer opstijgen vanaf vliegbasis Incirlik
-NOS: Bulgaarse militairen naar grens met Turkije
-Merkel veroordeeld de coup
-Grieken geven helikopter terug, bemanning mag voorlopig blijven
-Premier Yildirim zei dat wordt overwogen om de grondwet opnieuw aan te passen.
-NOS: Criticaster Gülen ontkent betrokkenheid bij couppoging Turkije
-Coupplegers in F-16 hadden Erdogan in het vizier

Cnbe4lSVIAAM-l9.jpg

CNN TURK live
NOS liveblog

Erdogan: doodstraf snel weer invoeren

Turks corruptieschandaal

Update 20-07-2016:
Drie maanden noodtoestand Turkije
  vrijdag 28 juli 2017 @ 22:00:38 #2
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172747837
quote:
10s.gif Op vrijdag 28 juli 2017 21:58 schreef WammesWaggel het volgende:

[..]

Ik wacht het oordeel van de onafhankelijke Turkse rechter af.
_O- _O- _O- _O- _O- _O_
Die heeft Erdolf net allemaal laten opsluiten , en die gaan binnenkort de doodstraf krijgen
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
pi_172760033
Jullie komen er vast wel uit met die Michaelmoore hier. :')

Zelden zo'n diarree aan inhoudsloze posts gezien.
pi_172760193
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 14:58 schreef Beathoven het volgende:
Jullie komen er vast wel uit met die Michaelmoore hier. :')

Zelden zo'n diarree aan inhoudsloze posts gezien.
Het begint wel wat voorspelbaar te worden.
De zakken van de Armeense consul zijn duidelijk diep.
pi_172760798
quote:
10s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 15:03 schreef WammesWaggel het volgende:

[..]

Het begint wel wat voorspelbaar te worden.
De zakken van de Armeense consul zijn duidelijk diep.
Hij heeft vermoedelijk geen belang, het is slechts een psychose.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 17:55:52 #6
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172763964
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 14:58 schreef Beathoven het volgende:
Jullie komen er vast wel uit met die Michaelmoore hier. :')

ja zeg een onafhankelijke Turkse Rechter *O* *O* _O- _O- _O- _O- _O_



er is niets meer onafhankelijk in Turkije , alles is van Sultan Erdolf

[ Bericht 11% gewijzigd door michaelmoore op 29-07-2017 18:03:25 ]
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 18:34:00 #7
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_172764857
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 15:32 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Hij heeft vermoedelijk geen belang, het is slechts een psychose.
Wat pensioen niet kan doen he.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 19:44:35 #8
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172766713
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 18:34 schreef john2406 het volgende:

[..]

Wat pensioen niet kan doen he.
_O- _O- _O- _O- _O- _O- _O- _O- 8)7 8)7
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 19:45:26 #9
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172766727
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 15:32 schreef Beathoven het volgende:

[..]

Hij heeft vermoedelijk geen belang, het is slechts een psychose.
Er is wel sprake van een collectieve psychose in Turkije
http://www.telegraaf.nl/b(...)men_Venezuela__.html

vriend Maduro gaat er ook voor om het parlement uit te schakelen , ze praten wel eens met elkaar lijkt me

He die erdo , hoe is het ,?? Hoe doe jij dat noyu de totale macht grijpen , ??
O een referendum houden , ok
en als ze tegenstemmen>??
O dat kan niet
Mooi
Nou leuk bedank t he , he de mazzel erdo
see joe


[ Bericht 17% gewijzigd door michaelmoore op 29-07-2017 20:25:45 ]
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 20:35:39 #10
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_172767977
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 19:44 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

_O- _O- _O- _O- _O- _O- _O- _O- 8)7 8)7
Jij hebt teveel tijd kerel en voelt je aan de kant gezet.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 20:42:41 #11
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172768156
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 20:35 schreef john2406 het volgende:

[..]

Jij hebt teveel tijd kerel en voelt je aan de kant gezet.
gelukkig wel ja

Kan het iedereen aanraden , stoppen met werken
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 20:43:45 #12
205706 john2406
gratis is en te koop
pi_172768183
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 20:42 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

gelukkig wel ja
  zaterdag 29 juli 2017 @ 20:49:07 #14
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172768339
quote:
schuld van Turkije
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
pi_172768459
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 20:49 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

schuld van Turkije
Als ze niet op vakantie waren gegaan waren ze niet vermist. Dus het is ook hun eigen schuld.
  zaterdag 29 juli 2017 @ 22:05:53 #16
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172770144
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 20:53 schreef Toefjes het volgende:

[..]

Als ze niet op vakantie waren gegaan waren ze niet vermist. Dus het is ook hun eigen schuld.
Ach ik denk dat men beter niet meer naar Turkije kan gaan
alleen de russen en vrinden van Erdolf
voor je het weet sluiten ze je op als inwoner van Nazi Nederland zijnde
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
pi_172770211
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 22:05 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Ach ik denk dat men beter niet meer naar Turkije kan gaan
alleen de russen en vrinden van Erdolf
voor je het weet sluiten ze je op als inwoner van Nazi Nederland zijnde
En nu ga je ook weer iets zeggen over Thailand?
pi_172770277
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 22:05 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Ach ik denk dat men beter niet meer naar Turkije kan gaan
alleen de russen en vrinden van Erdolf
voor je het weet sluiten ze je op als inwoner van Nazi Nederland zijnde
Jezelf steeds wegzetten als nul en dan terugtrekken werkt niet.
pi_172776089
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juli 2017 22:11 schreef Jaroon het volgende:

[..]

En nu ga je ook weer iets zeggen over Thailand?
Dat is een erg leuk land. Iedereen doet zo vriendelijk de handen op elkaar en dan buigen ze hun hoofd. Altijd lachen. Leuk volk. Alleen moet je daar niks flikken, anders kom je nooit meer thuis.
  zondag 30 juli 2017 @ 08:44:19 #20
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_172776389
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 08:02 schreef Toefjes het volgende:

[..]

Dat is een erg leuk land. Iedereen doet zo vriendelijk de handen op elkaar en dan buigen ze hun hoofd. Altijd lachen. Leuk volk. Alleen moet je daar niks flikken, anders kom je nooit meer thuis.
Ik heb er ook een fijne vakantie gehad. Laguna outrigger phuket, kan het aanraden voor lekker relaxen.
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_172776769
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 08:02 schreef Toefjes het volgende:

[..]

Dat is een erg leuk land. Iedereen doet zo vriendelijk de handen op elkaar en dan buigen ze hun hoofd. Altijd lachen. Leuk volk. Alleen moet je daar niks flikken, anders kom je nooit meer thuis.
Weet ik. Ik woonde er ooit.
  zondag 30 juli 2017 @ 10:19:18 #22
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172777622
quote:
1s.gif Op zondag 30 juli 2017 08:44 schreef nixxx het volgende:

[..]

Ik heb er ook een fijne vakantie gehad. Laguna outrigger phuket, kan het aanraden voor lekker relaxen.
Maar de Filipijnen is mooier , daar heb je een eiland als Koh samui of Koh Phi Phi haast voor jezelf en nog een handje autotochtlonen

dat is ook niet moeilijk met 7000 eilanden
en toch hele mooie wegen erop, mooier dan in Thailand, perfect voor een motor vakantie
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zondag 30 juli 2017 @ 10:23:16 #23
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_172777700
Maar om op Turkije terug te komen , Erdo doet precies hetzelfde als Chavez altijd deed , de grote landen tot hun vijanden bombarderen om het volk achter zich te krijgen

Wat Chavez over de USA bralde, dat brult Erdo nu over Duitsland en Nederland
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
pi_172777711
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 10:19 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Maar de Filipijnen is mooier , daar heb je een eiland als Koh samui of Koh Phi Phi haast voor jezelf en nog een handje autotochtlonen

dat is ook niet moeilijk met 7000 eilanden
en toch hele mooie wegen erop, mooier dan in Thailand, perfect voor een motor vakantie
Ik weet niet of het mooier is maar de mentaliteit lijkt mij overeenkomen. En motorvakanties......gevaarlijk.
pi_172777723
quote:
0s.gif Op zondag 30 juli 2017 10:19 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

Maar de Filipijnen is mooier , daar heb je een eiland als Koh samui of Koh Phi Phi haast voor jezelf en nog een handje autotochtlonen

dat is ook niet moeilijk met 7000 eilanden
en toch hele mooie wegen erop, mooier dan in Thailand, perfect voor een motor vakantie
Alleen zit daar een machthebber, nog geflipter dan Erdogan. Of tenminste, zijn gefliptheid heeft zich meer kunnen ontwikkelen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')