abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Moderator dinsdag 16 januari 2018 @ 15:30:42 #176
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176543815
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
7mnh2Oq.jpg

‘Spaans bloed’ in zuidelijk Nederland blijkt te berusten op een mythe
Zuid-Nederlanders met donker haar zouden ‘Spaans bloed’ hebben. Maar DNA-onderzoek laat nu zien dat Spaanse soldaten tijdens de Tachtigjarige Oorlog hier nauwelijks kinderen hebben verwekt.

Kom je uit het zuiden van Nederland, heb je donker haar en ben je klein van stuk? Dan krijg je vaak te horen dat je ‘Spaans bloed’ hebt. Spaanse soldaten zouden tijdens Tachtigjarige Oorlog massaal Vlaamse en Nederlandse vrouwen hebben verkracht, vooral tijdens de ‘Spaanse furies’, zoals de plundering van Antwerpen in 1576.

Maar genetisch onderzoek wijst nu uit dat Zuid-Nederlanders en Vlamingen niet meer Spaanse DNA-varianten hebben dan Noord-Fransen of Engelsen, zo concludeerden genetici van de KU Leuven donderdag in het American Journal of Physical Anthropology. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Moderator dinsdag 16 januari 2018 @ 17:20:39 #177
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176545844
quote:
1Jl6k8q.jpg

Twee nieuwe tekeningen aan Van Gogh toegeschreven
Een tekening waarvan de maker onbekend was blijkt het werk van Vincent van Gogh te zijn. De vondst zorgde ervoor dat nog een tekening aan Van Gogh kan worden toegeschreven.

Het oeuvre van Vincent Van Gogh is twee tekeningen rijker. Deze dinsdag opent in het Singer Museum in Laren een tentoonstelling met schilderijen en tekeningen uit de Van Vlissingen Art Foundation. Een van die tekeningen, waarvan de maker onbekend was, blijkt van Van Gogh te zijn. Het gaat om een tekening uit 1886, De heuvel van Montmartre met steengroeve.

Dat dit nu is ontdekt, komt doordat de tekening nog nooit geëxposeerd was, en dus ook nooit in een oeuvrecatalogus was opgenomen. Het Van Gogh Museum bekeek onderwerp, stijl, techniek, materiaal. Onmiskenbaar Van Gogh, zeiden ze, zeker toen ze het traceerden op een consignatielijst van Johanna Van Gogh-Bonger, die de collectie van Vincent en Theo beheerde. Zij verkocht het via de kunsthandel in 1917, toen verdween het uit beeld. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  Moderator woensdag 17 januari 2018 @ 14:16:38 #178
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176565836
quote:
British Museum would be 'honoured and delighted' to display Bayeux Tapestry after President Macron agrees loan
Historic embroidery to leave France for first time since the 11th century

During today's Prime Minister's Questions, Huw Merriman, a Conservative MP for the constituency of Bexhill and Battle, asked May to ensure the Bayeux Tapestry goes to Battle Abbey, which was built on the site of the Battle of Hastings depicted in the artefact. May said that Hastings, Amber Rudd’s constituency, also wants it. The government will, however, look at where it can be seen by most people. (Art Newspaper).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_176575711
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Onbekende brieven van Multatuli ontdekt

Vandaag, 17:33 Aangepast om 17:33


"Zo steil als de weg ten Hemel" was de trap naar de woning van Multatuli (Eduard Douwes Dekker) in Amsterdam. Daar kon je maar beter een levensverzekering voor afsluiten, grapt de 19e eeuwse schrijver in een nooit eerder gepubliceerde brief.

Marita Mathijsen vond twee tot nu toe onbekende brieven in het Stadsarchief van Amsterdam toen ze werkte aan de biografie van Jacob van Lennep, de schrijver en politicus die Multatuli hielp om zijn Max Havelaar gepubliceerd te krijgen.

De brieven zijn gericht aan Jacobs zoon Willem. Multatuli stuurde Willem een exemplaar van Max Havelaar. In een bedankje schreef hij op 27 april 1860 dat hij een aangename herinnering heeft aan hun kennismaking.

In de tweede brief vraagt hij Willem een paar maanden later of hij bij hem langs wil komen in Amsterdam. Willem zou dan maar beter een levensverzekering kunnen nemen omdat de trap zo steil was.

De brieven zijn uit de periode dat het nog boterde tussen Multatuli en de Van Lenneps. Later kregen ze ruzie over het kopijrecht van het boek.

Mathijsen vond de brieven in een ongeïnventariseerde collectie. Er is ontzettend veel documentatie over Multatuli. Zo publiceerde zijn vrouw Mimi Hamminck Schepel de tiendelige boekenserie Brieven van Multatuli. In een van die boeken wordt Willem van Lennep gevraagd of hij brieven heeft van Multatuli.

Het antwoord is: "dat deze heer zich niet herinneren kon onder de nagelaten papieren van zyn vader brieven van Multatuli te hebben gevonden." De brieven zullen dus vernietigd zijn, wordt aangenomen.

De roman Max Havelaar (1860) gaat over het gevecht van Mutatuli's alter ego tegen het corrupte regeringssysteem in Nederlands-Indië en de onderdrukking van de Javaanse boeren. Het boek is verfilmd en in tientallen talen vertaald. Max Havelaar geldt als een van de belangrijkste werken uit de Nederlandse literatuur.
https://nos.nl/artikel/22(...)ltatuli-ontdekt.html
  woensdag 17 januari 2018 @ 21:34:53 #180
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_176576147
quote:
0s.gif Op woensdag 17 januari 2018 14:16 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

:o

Ik vond het een mooi tapijtje toen ik hem ging bekijken. :P
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_176581953
17-01-2018

Archeologen openen de jacht op de tombe van Toetanchamons vrouw

Zou zijn weduwe later in de buurt van farao Eje ter ruste zijn gelegd?

Dat zal de komende tijd moeten blijken. De bekende Egyptische archeoloog en voormalige minister van Oudheden in Egypte, Zahi Hawass is onlangs begonnen met opgravingen in de buurt van de tombe van Eje. De opgravingen worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Discovery Channel, zo schrijft Hawass op zijn site.

Vier huwelijken
De zoektocht is gericht op het vinden van de tombe van Anchesenamon, een Egyptische koningin die vermoedelijk met vier(!) farao’s gehuwd is geweest, waaronder de overbekende farao Toetanchamon. Haar laatste man was de opvolger van Toetanchamon: farao Eje. Nabij zijn tombe wordt nu gezocht naar de laatste rustplaats van Anchesenamon.

Ingang van een tombe
Dat de archeologen iets gaan vinden, lijkt bijna vast te staan. Volgens Hawass blijkt uit radarbeelden die van het gebied zijn gemaakt dat er een op diepte van zo’n vijf meter een ingang van een tombe te vinden is. Of het ook daadwerkelijk de tombe van Anchesenamon is, zullen opgravingen moeten uitwijzen. Die opgravingen zijn inmiddels al in volle gang.

Anchesenamon was de dochter van farao Achnaton en koningin Nefertiti en dus een zus van Toetanchamon. Op jonge leeftijd zou ze eerst met haar vader gehuwd zijn, waarna ze vermoedelijk trouwde met Smenchkare, een farao die kort over Egypte regeerde. Daarna werd ze de vrouw van haar broer Toetanchamon. Na zijn dood zou ze met Eje zijn gehuwd.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176581983
registreer om deze reclame te verbergen
17-01-2018

Veel vondsten opgegraven bij legerkamp Austerlitz

1280px-pyramide_austerlitz_1805.jpg

Opgraving AusterlitzEen 'historische sensatie' bij Austerlitz. Daar hebben archeologen bijzonder veel overblijfselen van een legerkamp uit de Napoleontische tijd gevonden.
Sinds de herfst van 2017 wordt onderzoek gedaan in Austerlitz. Van 1804 tot 1808 stond hier het Franse Kamp, een gigantisch legerkamp waar de Franse generaal Auguste de Marmont een groot deel van zijn troepen huisvestte. Met de huidige opgravingen krijgen archeologen een goed beeld van hoe het kamp er uit heeft gezien.

Van het kamp is nu een gehele sectie opgegraven. Op basis daarvan kunnen archeologen bepalen hoe groot het kamp is geweest en hoeveel manschappen er gelegerd waren. Ook kunnen de archeologen op basis van kleine vondsten zoals knopen, inschatten welke legeronderdelen er gelegerd waren.

Ontwikkeling Frans legerkamp Austerlitz zichtbaar

Nu al is duidelijk dat het kamp een 'tentfase' en een 'barakkenfase' heeft gekend. De archeologen vonden resten van tentgreppels, barakken, kookkuilen en een waterput. Ook zijn de verschillen tussen het gebied waar onderofficieren verbleven en het gebied waar de gewone manschappen verbleven goed te zien. Aan de hand van kleine vondsten ontstaat ook een beeld van het leven in het kamp; zo werd in het gedeelte waar de onderofficieren verbleven een afvalkuiltje met daarin glaswerk, een fles en een tabakspijp gevonden.

Buideltje met munten

Een ander verhaal dat uit de vondsten spreekt, is het verhaal van een erg onfortuinlijke soldaat. Die is volgens de archeologen een leren buideltje met 19 muntjes verloren. Volgens de archeologen kun je je aan de hand van een dergelijke vondst goed voorstellen hoe het leven in het kamp eruit zag. Ze vrezen dat de soldaat zich rot heeft gezocht naar zijn geld, maar helaas pas 200 jaar na dato is het buideltje teruggevonden.

Grafheuvels onder soldatenkamp

Op het terrein van het legerkamp troffen de archeologen ook nog de resten van twee grafheuvels aan. Daarvan waren de grafkuilen en de contouren van de mensen die er begraven waren nog zichtbaar in de grond. Een van de graven was een hurkgraf. Die manier van begraven, waarbij de overledene met opgetrokken knieën begraven is, stamt vermoedelijk uit de Enkelgrafcultuur van 4500-4000 jaar geleden.
Volgens de archeologen kunnen we door deze vondsten gerust spreken van een sensationele vondst.

Bron:

Gemeente Zeist

(archeologie.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator donderdag 18 januari 2018 @ 13:10:20 #183
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176604176
oud nieuws, maar nog niet geplaatst hier!:
quote:
Sir Bernard de Gomme (1620 – 1685)

Sir Bernard de Gomme was een militair ingenieur en hielp Engeland te beschermen tegen aanvallen van onder anderen Michiel de Ruyter. Hij wordt door sommigen beschouwd als de belangrijkste militair ingenieur in het Engeland van de 17e eeuw en verdiende daarmee ook de Engelse titel 'sir'.

Maurits Sep 22-09-17, 14:00

Tussen 1646 en 1658 was Middelburg zijn uitvalsbasis. Hij huwde er Catharina van Deynse in 1654 en kan dus met recht een ingeburgerde Middelburger genoemd worden.

Zijn verdiensten liggen op het gebied van fortenbouw, eerst voor de nieuwe Nederlandse republiek in de strijd tegen de Spanjaarden, later om Engeland te beschermen tegen de invallen van de Vlissinger Michiel de Ruyter. Hij werd voor zijn verdiensten geridderd, lid van het Hogerhuis in Engeland en na zijn dood bijgezet in een praalgraf in de Londense Tower chapel.

Hij is een opvallend vroeg voorbeeld van de talentvolle Zeeuwse wereldburger die overal in de wereld zijn stempel kon zetten. Hij is nauwelijks bekend in Nederland, maar Engeland des te meer waar zijn werk te zien is in het British National Museum.

Geboren in 1620 in Terneuzen, overleden in 1685 in Londen.
https://www.pzc.nl/walche(...)ndash-1685~a71e8d92/
pi_176604436
18-01-2018

Duikers vinden grootste onderwatergrot ter wereld – en hij zit vol Maya-geheimen
.

Sac-Actun1.jpg

Duikers die werken voor het Instituto Nacional de Antropología e Historia in Mexico hebben de grootste onderwatergrot ter wereld ontdekt. Het ding is 347 kilometer groot en spant zich uit over meerdere grote armen. Het is niet alleen een sensationele natuurhistorische vondst, maar ook een belangrijke vindplaats voor archeologen. De grot is namelijk gevuld met Maya-geheimen.

Er zijn al meer dan honderd archeologische objecten gevonden, waaronder enkele zeer oude. Die kunnen een beter beeld geven van het moment dat mensen dit deel van Amerika gingen bevolken. Daarnaast zijn er resten van uitgestorven fauna gezien. De grot is als een tijdmachine die de eeuwen terugdraait. Ze bevindt zich in de deelstaat Quintana Roo op het Yucatán schiereiland. Deze omgeving staat bekend om zijn onderwatergrotten, er zijn 358 bekend.

Sac-Actun3.jpg

De nieuw ontdekte onderwatergrot heet Sac Actun. Het systeem is zo immens dat de duikers die het in kaart brachten, aanvankelijk dachten dat het twee verschillende grotten waren. Maar de verschillende delen zijn met elkaar verbonden. Er waren tien maanden nodig om het hele systeem van gangen en grotten in kaart te brengen.

De grot is een zogenoemde Cenote, een watergat met een opening in de bodem van Yucatán. De oude Maya gebruikten deze schijnbaar bodemloze putten als heilige plekken, ze gooiden er allerlei voorwerpen en offers (waaronder mensen) in. Ook in Sac Actun zijn ceramische potten en menselijke botten ontdekt. Sommige daarvan zijn 12.000 jaar oud en relatief goed gepreserveerd. De komende jaren zal een inventarisatie worden gemaakt wat er precies ligt, zodat de historische achtergrond beter kan worden onderzocht.

Sac-Actun4.jpg

Maar Mexicaanse geleerden zijn er nu al van overtuigd dat de ‘ontelbare’ vondsten in de onderwatergrot ons begrip van de vroege Maya-cultuur ingrijpend zal verbeteren. Zo liggen er vele menselijke resten in het water van de grot, een teken dat er via de gaten in het land veel offers zijn gebracht.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176628811
19-01-2018

Studie brengt verspreiding Zwarte Dood in kaart en besluit dat niet ratten achter 50 miljoen doden zaten maar dat we het aan onszelf te wijten hebben

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © RV

Wetenschap & Planeet Een groep onderzoekers van de universiteit van Oslo heeft een opmerkelijk onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Ze brachten de verspreiding van de Zwarte Dood in kaart en kwamen tot de conclusie dat de 50 miljoen doden die de pest in Europa maakte in de 14de eeuw, niet het werk kan zijn geweest van ratten die parasieten verspreidden. En dat we de hand in eigen boezem moesten steken.

De Zwarte Dood begon zijn dodelijke opmars in 1347 en roeide in enkele jaren tijd een derde van de Europese bevolking uit. Het was de voorbode van de Tweede Pandemie, een reeks van dodelijke uitbraken van de pest die tot in de vroege 19de eeuw voorkwam in Europa, het Midden-Oosten en Azië.

aan hun einde kwamen

Snel

“De pest heeft de menselijke geschiedenis ingrijpend veranderd en daarom is het heel belangrijk om te begrijpen hoe de ziekte zich verspreidde en waarom het zo snel gebeurde”, volgens coauteur Katharine Dean van de universiteit van Oslo in Noorwegen. “Tot nog toe is daar weinig over geweten”, zo klinkt het, “en wordt algemeen aangenomen dat het ratten en hun vlooien waren die de plaag uitdroegen. Maar er is weinig historisch en archeologisch bewijs dat het in de middeleeuwen ook echt zo gebeurde.” (lees hieronder verder)


763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © RV

De pest wordt veroorzaakt door een bacterie, yersinia pestis. Als die een rat infecteert, kan de bacterie via vlooien die het bloed van het dier drinken overspringen op andere ratten en zelfs mensen. De bacterie komt dan in de bloedbaan van de mens terecht en nestelt zich in lymfeklieren. De infectie maakt dat klieren beginnen te zwellen en de vreselijke builen veroorzaakt die zo kenmerkend zijn voor de pest.

Omdat ratten een belangrijke rol spelen in de moderne uitbraken van de pest en er genetisch bewijs is dat het ook de yersinia pestis is die zoveel levens eiste in de middeleeuwen, denken veel experts dat de verspreiding van de plaag in de 14de eeuw en daarna op dezelfde manier moet zijn gegaan.

Verschillen

Er zijn echter ook grote verschillen. De Zwarte Dood verspreidde zich veel sneller door Europa dan om het even welke moderne variant van de ziekte en in de middeleeuwen wordt ook geen melding gemaakt van een massale sterfte van ratten die de pest voorafgaat en waardoor vlooien overgaan op de mens. (lees hieronder verder)

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © RV

De onderzoekers brachten de verspreiding van de pest in de middeleeuwen in kaart en kwamen uit bij een alternatieve hypothese: dat het menselijke parasieten zoals vlooien en luizen waren geweest. En dat zou de verschillen tussen de oude en de nieuwe variant van de plaag ook beter verklaren.

Mathematisch zien de patronen voor een verspreiding van de ziekte via vlooien van ratten enerzijds en vlooien en luizen van de mens anderzijds er anders uit. Het team van Dean testte het uit en simuleerde hoe een uitbraak van de pest precies gegaan moet zijn, op basis van de manier waarop ratten, vlooien en menselijke parasieten zich gedragen. Vervolgens werd een statistische evaluatie uitgevoerd en bekeken welke modellen de sterftepatronen bij negen verschillende uitbraken van de Tweede Pandemie het beste konden verklaren. Tot hun verbazing bleek dat het model met de menselijke parasieten in zeven van de negen gevallen de sterftecijfers veel dichter benaderden dan het model met de ratten.

Cijfers

Volgens Dean kunnen de modellen nog verbeterd worden met meer experimentele gegevens. Ze denkt dat de studie wel wat stof zal doen opwaaien bij andere wetenschappers die de pest bestuderen en van wie er verscheidene rotsvast van overtuigd zijn dat het toch de ratten waren die haar verspreidden. Zelf ziet ze zich echter als de meer objectieve bron, omdat ze werkte op basis van cijfers.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator zondag 21 januari 2018 @ 17:02:36 #187
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176656824
quote:
0s.gif Op woensdag 17 januari 2018 14:16 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Het onvermijdelijke gedonder begint:
quote:
16398030.jpg

Macron veut prêter la tapisserie de Bayeux aux Anglais : "Délicat et risqué"
Isabelle Attard, ancienne directrice du musée de la Tapisserie de Bayeux, estime qu'un tel prêt comporte d'importants risques de dégradation de cette oeuvre unique au monde. Interview.

Chef-d'œuvre du Moyen-Âge et symbole quasi-millénaire des relations longtemps belliqueuses entre l'Angleterre et le continent, la célèbre Tapisserie de Bayeux va être prêtée par la France au Royaume-Uni en 2022, le temps d'importants travaux de restauration dans le musée qui l'abrite. (L'Obs).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:
Pourquoi la tapisserie de Bayeux ne peut (et ne doit) pas voyager
Un ami conservateur et médiéviste nous a confié avoir cru dans un premier temps à une blague du Gorafi. Toute la presse en effet ne résonne que de la promesse d'Emmanuel Macron à Thérèse May de prêter à l'Angleterre la tapisserie de Bayeux1. Le communiqué de l'Élysée, même si le discours commun du Président de la République et du Premier ministre anglais était ambigu, est sur ce point plus mesuré. On lit en effet (alinéa 75) que ce prêt aurait lieu « sous réserve que les exigences juridiques et les conditions scientifiques de restauration et de préservation soient respectées. » (la Tribune de l'Art).
In de Engelstalige pers:
quote:
Bayeux Tapestry Loan Backlash Begins
French experts, including a former director of the Bayeux Tapestry Museum in Normandy, have declared their opposition to the loan of the historic embroider to England because of its fragility. (It hasn’t left France for 950 years.) The museum’s curator, Pierre Bouet, said he thought “it was a hoax” when he first heard President Macron’s promise. (artnet).


[ Bericht 42% gewijzigd door Nibb-it op 21-01-2018 17:17:22 ]
pi_176688567
quote:
8s.gif Op zondag 21 januari 2018 17:02 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

Het onvermijdelijke gedonder begint:

[..]

[..]

In de Engelstalige pers:

[..]

Kunnen ze niet gewoon een replica sturen? :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176688613
22-01-2018

Voorlaatste deel van mysterieuze Dode Zeerollen ontcijferd

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Getty Images

Wetenschap & Planeet Israëlische onderzoekers zijn erin geslaagd om een van de laatste fragmenten van de Dode Zeerollen te ontcijferen. Het voorbije jaar puzzelden de wetenschappers zestig kleine fragmentjes bij elkaar en konden ze de naam van een festival identificeren dat de kering van de seizoenen aanduidt.

De 900 rollen werden tussen 1947 en 1956 ontdekt in grotten in Qumran, de ruïnes van een dorpje op de Westelijke Jordaanoever binnen de Palestijnse Gebieden. Een jonge bedoeïenenherder die op zoek was naar verloren schapen zou de eerste ontdekking gedaan hebben.

De rollen, die vermoedelijk tussen 335 voor Christus en 82 na Christus werden opgesteld, worden beschouwd als de oudst gekende versie van de Bijbel. Wie de auteurs van de oude schriften zijn, is niet met zekerheid geweten, al wijzen verscheidene wetenschappers in de richting van de Essenen, een dissidente ascetische woestijnsekte die zich terugtrok in Qumran en de omliggende omgeving om te ontsnappen aan vervolging door de overheid.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © AFP

Dr. Eshbal Ratson en professor Jonathan Ben-Dov van de universiteit van Haifa puzzelden de verschillende fragmentjes van de rol bij elkaar. Eerder onderzoek had uitgewezen dat deze fragmenten deel uitmaakten van zes verschillende rollen, waardoor het moeilijk werd om ze in de juiste volgorde samen te stellen.

Ze waren geschreven in een codetaal en sommige stukjes perkament waren kleiner dan één vierkante centimeter. De codetaal had echter niet tot doel om informatie te verbergen. “Het was de gewoonte om te tonen dat de auteur de code kende, terwijl anderen dat niet deden,” aldus de onderzoekers.

De historische documenten handelen over feestdagen die gevierd werden door de oude joodse sekte, die volgens een unieke kalender van 364 dagen volgde. De vermelde feestdagen zijn ‘Nieuwe Tarwe’, ‘Nieuwe Wijn’ en ‘Nieuwe Olie’, die verband houden met het joodse festival Shavuot.

De onderzoekers ontdekten ook dat de sekte het woord ‘Tekufah’, wat in het moderne Hebreeuws “periode” betekent, gebruikte om vier keer per jaar de overgang tussen de seizoenen aan te duiden.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © AFP

Tijdens het bestuderen van de rollen ontdekten de onderzoekers dat er notities gemaakt waren in de marges die weglatingen van de oorspronkelijke auteur verbeterden. “Wat fijn is aan deze commentaren is dat het hints waren die me hielpen om de puzzel te leggen. Ze toonden me hoe de rol moest samengesteld worden,” vertelde dr. Ratzon aan de krant Haaretz.

Momenteel is er nog één Dode Zeerol die ontcijferd dient te worden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator dinsdag 23 januari 2018 @ 16:37:41 #190
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176707351
zie de discussie:

https://vimeo.com/252407724

Roofkunst of gedeeld erfgoed?
Wat moeten we doen met overgebleven kunst uit Nederlands-Indië?
https://www.debalie.nl/ag(...)_9783249/p_11770562/
  Moderator dinsdag 23 januari 2018 @ 23:21:35 #192
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176707403
Dat onderwerp lijkt me wel een eigen topic waard, Blues.
  Moderator donderdag 25 januari 2018 @ 13:20:15 #193
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176736728
quote:
Fearing the ‘Flood of the Century,’ the Louvre and Musée d’Orsay Close Temporarily
The River Seine is expected to peak at some three times its normal level.

After days of rain, the Louvre museum and the Musée d’Orsay have closed temporarily to safeguard their collections from severe flooding along the River Seine. (artnet).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_176753374
25-01-2018

Noorse gletsjers geven archeologische geheimen prijs

jotunheimen_national_park_02.jpg

Haast in Noorwegen. Noorse archeologen doen daar hun best om duizenden archeologische artefacten te redden uit smeltende gletsjers. De voorwerpen kunnen een bijzonder inzicht geven in het leven in de Noorse hooglanden tijdens de ijstijd.
Archeologen troffen in en rond het Noorse berggebied Jotunheimen meer dan 2000 voorwerpen aan, voornamelijk voorwerpen die toegeschreven worden aan de rendierjacht. De oudste voorwerpen blijken zo'n 4000 jaar oud te zijn.

Smeltende gletsjer

Bij de opgravingen is volgens de archeologen haast gemoeid. De voorwerpen zijn gevonden op de hoogste bergpassen in het gebied. Door het terugtrekken van de gletsjers in het gebied dreigen de artefacten verloren te gaan. Het gaat daarbij om spullen van organische materialen die buiten het gletsjerijs snel vergaan, zoals hout, textiel en huiden.

f1.large_.jpg

Wapens en gereedschap

De gevonden artefacten zijn volgens de archeologen in twee categorieën in te delen: voorwerpen die te maken hebben met de jacht, zoals pijlen, (kapotte) bogen en speren. De andere categorie omvat gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen, zoals kleding.

Demografische patronen

Met nieuwe methoden konden de archeologen de leeftijd van de voorwerpen nauwkeurig vastleggen en koppelen aan het verloop van verschillende klimaatperiodes, waardoor demografische patronen zichtbaar werden. Zo bleken in Oppland veel voorwerpen uit relatief warme periodes te komen. Toch zijn er sporen gevonden van menselijke activiteit in koude periodes, zelfs op plekken hoog in de bergen. Wanneer denood hoog was, trokken mensen de bergen in om op jacht te gaan, ondanks de risicovolle omstandigheden.

Gletsjerarcheologie

Over heel de wereld maken archeologen zich zorgen om terugtrekkende gletsjers. Hoewel de gletsjers een ware schatkamer zijn, zijn er ook zorgen. Doordat veel resten in gletjsers van organisch materiaal zijn, gergaan ze snel zodra ze uit het ijs te voorschijn komen. Archeologen vrezen dat er hierdoor veel voorwerpen verloren gaan, voordat ze onderzocht kunnen worden en dat er zo veel kennis over het verleden voorgoed verloren gaat.

De archeologen publiceerden hun werk bij het Royal Society Open Science .

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176822260
29-01-2018

Is het meest mysterieuze manuscript ter wereld na 400 jaar eindelijk ontcijferd?

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Beinecke Manuscript Gallery - Een pagina uit het Voynich Manuscript

Wetenschap & Planeet Al eeuwenlang breken wetenschappers zich het hoofd over het Voynich Manuscript. De vreemde tekst dateert uit de 15de eeuw, maar veel meer is er niet over bekend. Niemand weet in welke taal het geschreven is, laat staan wat er precies instaat. Tot nu, want aan de universiteit van Alberta menen ze de code gekraakt te hebben met wat hulp van artificiële intelligentie.

Het Voynich Manuscript werd in 1912 ontdekt en vernoemd naar de Poolse boekhandelaar Wilfrid Voynich. Die kocht de tekst naar eigen zeggen tijdens een uitverkoop van de Collegio Romano in Italië. Het boek van 240 pagina’s verbaast sindsdien de wetenschappelijke wereld. Het staat vol handgeschreven tekst en lijkt een beetje op een encyclopedie, maar de precieze betekenis ervan blijft onduidelijk en ook de precieze afkomst is niet bekend. Zelfs het Bletchley Park Team, dat tijdens WO II de Enigmacode van de nazi’s wist te ontcijferen, kreeg er kop noch staart aan.

Er zijn natuurlijk wel enkele theorieën over wie het manuscript precies geschreven heeft. De vele tekeningen van - voor zover bekend - onbestaande planten wijzen volgens complottheoretici op buitenaardse auteurs. Anderen geloven dan weer dat het een vervalsing is van Voynich en dat die het zelf geschreven heeft op eeuwenoud papier. Ten slotte bestaat er ook een theorie die de tekst toeschrijft aan Edward Kelley, een beruchte fraudeur uit de 16de eeuw. Die zou het gefabriceerd hebben en voor veel geld verkocht hebben aan keizer Rudolf II van het Heilige Roomse Rijk. Hoe dan ook, voor veel mensen bestaat het manuscript uit klinkklare onzin.


763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Twitter - Voynich Manuscript

Hebreeuwse code

Maar volgens professor Greg Kondrak van de universiteit van Alberta heeft de tekst wel degelijk betekenis. Zijn team van computeranalisten ontwikkelde een universele vertalingssoftware en liet die los op het Voynich Manuscript. Het programma bepaalde dat het meer dan waarschijnlijk om Hebreeuws gaat: 80 procent van de woorden blijkt uit die taal afkomstig. “Dat is al erg verrassend”, aldus Kondrak. “En dit is pas de eerste stap, want nu moeten we nog uitvogelen hoe we het moeten ontcijferen.” De tekst is immers gecodeerd met behulp van alfagrama, wat betekent dat klinkers werden weggelaten en de medeklinkers door elkaar werden gehusseld.

Kondrak en zijn team werken nu aan een algoritme dat de hele tekst moet vertalen. Ze wisten alvast de eerste zin te ontcijferen: ‘Ze heeft aanbevelingen gedaan aan de priester, de man van het huis en aan mij en mijn mensen.’ Er werden ook al woorden zoals ‘boer’, ‘licht’ en ‘lucht’ gevonden. Toegegeven, het is een erg vreemde manier om een manuscript te beginnen, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat ze op het juiste spoor zitten. “Het is een zin met grammatica én een betekenis. Dat heeft nog nooit iemand eruit kunnen halen.”

De prof wil nu ook andere experts betrekken bij het vertaalproces. “Een geschiedkundige die gespecialiseerd is in dat tijdperk en een goede kennis heeft van Hebreeuws, zou heel wat kunnen doen met ons resultaat.”

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176854654
quote:
Johan van Veen, Groningse vader van het Deltaplan

Dat Zeeland na de Ramp geen watersnood meer heeft gekend, is te danken aan Groninger Johan van Veen. Twee dagen voordat de Ramp zich voltrok diende hij een ontwerp in bij het ministerie voor een Deltaplan.

Hij werd door zijn bazen echter niet geloofd, want het was het zoveelste rapport dat de Groninger had gemaakt over de slechte staat van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse dijken. In 1937 schreef hij hier al zijn eerste rapport over. "Hij was een briljant en visionair ingenieur, maar miste de sociale vaardigheden om goed om te gaan met collega's, leidinggevenden en ministers", schrijft journalist Reinder Smith van RTV Noord in een artikel over de Groningse ingenieur.

Maar dat de Deltacommissie, die na de Ramp in het leven was geroepen om een volgende watersnood te voorkomen, snel met een plan kwam, is aan Johan van Veen te danken.

Dat zijn plan alsnog werd uitgevoerd maakte van de Groninger echter geen gevierd man, laat Reinder Smith weten in het Omroep Zeeland radioprogramma Zeeland komt thuis: "Binnenskamers werd hij wel geroemd om zijn kennis", volgens Smith "maar men vond hem te lastig, eigenwijs, eigenzinnig en excentriek."

Hij is dan ook nooit beloond met een promotie binnen Rijkswaterstaat "Hij is nooit leidinggevende geworden. Hij is altijd de ondergeschikte gebleven"`, zegt Smith.

Johan van Veen: Groningse vader Deltaplan

Dit was overigens niet het enige plan van Van Veen. Zo is hij ook de bedenker van de Rotterdamse Maasvlakte. Maar ook dat voorstel viel niet in goede aarde bij zijn leidinggevenden. Die hadden er namelijk al voor gekozen om de haven van Rotterdam achter een groot sluizencomplex te realiseren. Maar uiteindelijk is toch voor de variant van Van Veen gekozen.

Van Veen overleed op 9 december 1959 in de trein naar Den Haag aan een hartaanval. Hij was toen op weg naar het ministerie om te praten over zijn plan om een haven aan te leggen in de buurt van zijn ouderlijk huis, de Eemshaven. Die later ook is gerealiseerd.

Borstbeeld

In 2003 is het boek Meester van de zee geschreven, een biografie over de visionaire ingenieur, maar toen Reinder Smith het boek wilde lezen en naar de bibliotheek ging, bleek geen enkele Groningse bibliotheek het boek in de collectie te hebben.

Het enige tastbare dat Johan van Veen eert, is een borstbeeld op een plein in zijn geboortedorp Uithuizermeeden. Wat volgens Willem van der Ham, de auteur van de biografie over Van Veen, het lelijkste plein is van Nederland.

Dat de basis van het Deltaplan is ontworpen door een Groninger is niet het enige wat wij aan de Groningers te danken hebben. Want de Deltawerken zijn betaald met de opbrengsten van aardgas uit de Groningse bodem.
https://www.omroepzeeland(...)er-van-het-Deltaplan
pi_176855397
30-01-2018

Archeologen ontdekken het oudste baby-graf van Nederland

De pasgeboren baby werd 6000 jaar geleden in de armen van een vrouw (waarschijnlijk de moeder) begraven.

Archeologen ontdekten de baby toen ze zich over vier skeletten bogen die 6000 jaar lang in de klei hadden gelegen en uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. De skeletten werden aangetroffen op een bedrijventerrein waar eerder al ruim 136.000 goed geconserveerde vondsten van de Swifterbant-cultuur (zie kader) zijn gedaan.

De Swifterbant-cultuur is vernoemd naar het dorp Swifterbant, waar de eerste sporen van deze cultuur zijn teruggevonden. De cultuur was tussen 5300 en 3400 voor Christus in waterrijke delen van Nederland en Duitsland te vinden.

Gebogen arm
Normaliter worden mensen binnen deze cultuur met gestrekte armen begraven. Vandaar dat één van de skeletten meteen in het oog sprong: de linkerarm van dit skelet ligt gestrekt naast het lichaam, maar het andere ligt iets gebogen. Vervolgonderzoek wees uit dat de mensen die deze persoon – een vrouw – ter ruste legden, een goede reden hadden voor die opmerkelijke houding. Bij de rechterarm van de vrouw zijn namelijk de botfragmenten van een baby teruggevonden. Daarmee bezit Nieuwegein het oudste baby-graf dat tot op heden in Nederland is ontdekt.

csm_2018-01-30-baby6000-groot_472a43825b.jpg?zoom=1.9599999666213987&resize=543%2C339&ssl=1
Links het graf en rechts een artistieke impressie van de vrouw en baby kort nadat zij in het graf ter ruste werden gelegd. Afbeelding: Gemeente van Nieuwegein.

DNA-onderzoek
De baby zou op het moment van overlijden tussen de 0 en 6 maanden oud zijn. Hoe de vrouw en baby om het leven zijn gekomen, is onduidelijk. Met het oog op de leeftijd van de baby kan niet worden uitgesloten dat zowel de vrouw als baby bij de geboorte zijn overleden. Maar het is ook goed mogelijk dat ze beiden enkele maanden na de geboorte zijn gestorven. De archeologen gaan er op dit moment vanuit dat de vrouw de moeder van de baby is, maar ook dat is nog niet bewezen. “Het ligt voor de hand dat de jonge vrouw de moeder is van de baby, waarvan overigens nog niet bekend is of het een jongen of meisje is,” vertelt archeoloog Kirsten Leijnse. “We hopen aan de hand van DNA-onderzoek op beide vragen antwoord te krijgen.”

De onderzoekers hebben verschillende botfragmenten van de baby ontdekt. Zo stuitten ze op delen van de sleutelbeentjes, schedel en een pijpbeen. Ook is de kaak met gebitselementen teruggevonden. “Botmateriaal van zeer jonge kinderen of baby’s vergaat relatief snel in de bodem,” aldus archeoloog Helle Molthof. “De vondst van deze baby uit de Swifterbant-cultuur is daarom heel bijzonder en uniek voor Nederland. In Nieuwegein lag de vindplaats onder twee meter klei en veen. Voor ons niet makkelijk om ze ‘boven water’ te krijgen, maar dit heeft wel voor een heel goede conservering gezorgd. Daardoor is botmateriaal bewaard gebleven, zelfs na 6000 jaar in de bodem, met als resultaat deze unieke vondst! Het is heel indrukwekkend om de kleine melktandjes (< 7 mm) van de baby na 6000 jaar in de klei te ontdekken en te zien hoe erg die lijken op de melktandjes die bij vele gezinnen thuis in luciferdoosjes worden bewaard.”


(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator woensdag 31 januari 2018 @ 12:15:17 #198
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_176858495
Voor dit soort mooie items mag je best een eigen topic openen, Expi!
pi_176864427
Niet geheel onverwacht, dit bericht uit België
quote:
Het Pronkstuk van Nederland walmt van het nationalisme

Het Plakkaat van Verlatinghe wordt zonder historische context door de Nederlanders toegeëigend, schrijft Marc Reynebeau. Het zegt meer over de nationale trots nu dan over toen.

Marc Reynebeau
31 januari 2018 om 14:29
https://www.nrc.nl/nieuws(...)ationalisme-a1590440

Ik dacht ook dat tot in ieder geval de achttiende eeuw Rubens een groter schilder werd beschouwd dan Rembrandt ook in Nederland, want Rubens was ook ‘van ons’ toen
pi_176864518
quote:
6s.gif Op woensdag 31 januari 2018 12:15 schreef Nibb-it het volgende:
Voor dit soort mooie items mag je best een eigen topic openen, Expi!
Zo'n beetje alle artikelen in dit topic verdienen een eigen topic ;)
Maar ik zal er de volgende keer proberen op te letten :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')