abonnement Unibet Coolblue
pi_174936130
quote:
6s.gif Op dinsdag 7 november 2017 23:42 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174936149
07-11-2017

Dit is misschien wel het mooiste prehistorische kunstwerk dat we ooit hebben gezien

We hebben de Minoïsche beschaving onderschat.

Die conclusie kun je wel trekken nadat archeologen in een 3500 jaar oud graf in het zuidwesten van Griekenland een prachtige zegelsteen hebben gevonden. Ze beschrijven hun vondst – volgens de onderzoekers één van de mooiste kunstwerken uit het prehistorische Griekenland – in het blad Hesperia.


Afbeelding: University of Cincinnati.

Zegelsteen
Het draait allemaal om de zegelsteen die je hiernaast ziet. Een meesterwerk, aldus de onderzoekers. Op de zegelsteen is een strijder te zien die reeds een vijand aan zijn voeten heeft liggen en bezig is een tweede tegenstander te vellen. De afbeelding is – ondanks dat deze op een zegelsteen van amper 3,5 centimeter groot staat – ongelofelijk gedetailleerd. “Sommige van de details zijn slechts een halve millimeter groot,” vertelt onderzoeker Jack Davis. “Ze zijn onbegrijpelijk klein.” Een aantal details – zoals de versiering op de wapens – wordt pas zichtbaar onder een microscoop. Ook is de afbeelding op de zegelsteen ongelofelijk natuurgetrouw. “Wat fascinerend is, is de gedetailleerde weergave van het menselijk lichaam en de spieren daarin: zoiets zie je pas weer in de klassieke periode van de Griekse kunst, zo’n 1000 jaar later. Het is een spectaculaire vondst.”


De afbeelding op de zegelsteen is ongelofelijk gedetailleerd. Afbeelding: University of Cincinnati.

De Minoïsche beschaving was tussen 3000 en 1200 voor Christus te vinden op Kreta. De beschaving kwam ten einde toen de Myceners Kreta rond 1450 voor Christus veroverden. De Myceense of Helladische beschaving was een cultuur in Griekenland die bestond van 1600 tot ongeveer 1100 voor Christus en gezien kan worden als de opvolger van de Minoïsche beschaving.

Legende
De archeologen ontdekten de opmerkelijke zegelsteen in het graf van een man die zo’n 1500 voor Christus stierf. Mogelijk was het een Minoïsche strijder (zie kader). De afbeelding op de zegelsteen doet denken aan de epische gevechten uit Homerus’ Ilias waarin de mythologische strijd tussen de Trojanen en Myceense koninkrijken centraal staat. Hoewel de onderzoekers niet met zekerheid kunnen zeggen dat de afbeelding op het wereldberoemde werk geïnspireerd is, weerspiegelt de zegelsteen ongetwijfeld een legende die heel bekend was binnen de Minoïsche en Myceense beschaving. En waarschijnlijk identificeerde de strijder die zo’n 3500 jaar geleden in dit graf ten ruste werd gelegd zich met de strijder op de zegelsteen.

De vondst is van groot belang voor ons begrip van de Minoïsche en Myceense beschaving. Want het stukje vakwerk dat deze edelsteen laat zien, is indrukwekkend. Veel indrukwekkender dan wat we van de Griekse beschavingen aan het eind van de Bronstijd verwachtten. “Het lijkt erop dat de Minoërs kunst voortbrachten waarvan niemand zich ooit had kunnen voorstellen dat ze deze konden produceren,” stelt Davis. Hij wijst erop dat de zegelsteen suggereert dat de Minoërs heel geïnteresseerd waren in realistische kunst en er ook in slaagden om deze te produceren. Daarbij lag de focus blijkbaar op het realistisch weergeven van bewegingen en de menselijke anatomie. En dat is iets wat we nooit achter de Minoërs gezocht hadden. Het suggereert dat we ons opnieuw moeten buigen over de evolutie en ontwikkeling van de Griekse kunst. “Deze zegelsteen moet opgenomen worden in alle kunsthistorische teksten en zal de manier waarop er naar prehistorische kunst wordt gekeken veranderen,” voorspelt onderzoeker Shari Stocker.


Archeoloog Shari Stocker in het graf van de strijder. In het graf werd het intacte skelet van een man teruggevonden, samen met meer dan 3000 objecten, waaronder vier gouden ringen, zilveren bekers, van ivoor gemaakte kammen en een zwaard. Afbeelding: University of Cincinnati

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 8 november 2017 @ 09:54:59 #103
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174937028
quote:
Oude treinwagon wordt blikvanger Kamp Westerbork



Oude treinwagons uit de Tweede Wereldoorlog gaan de verdwenen spoorlijn naar voormalig kamp Westerbork markeren. Dat is het Herinneringscentrum Kamp Westerbork van plan.

Een speciale rol is daarbij weggelegd voor een personenwagon. "De personenwagon gaat straks uit de nieuwbouw van het herinneringscentrum naar buiten steken in een soort grote vitrine. Die is vanaf de doorgaande weg te zien", zegt directeur Dirk Mulder van het herinneringscentrum tegen RTV Drenthe.

"Iedereen die hier langskomt ziet straks als eerste het symbool van het bestaan van Kamp Westerbork, namelijk de deportaties." Vanuit Westerbork vertrokken tijdens de oorlog treinen met Joden, Sinti en Roma naar vernietigingskampen.

In 2014 kocht Herinneringscentrum Kamp Westerbork zes wagons die zijn gebruikt door de nazi's. Volgens het herinneringscentrum valt niet te achterhalen of ze daadwerkelijk zijn gebruikt voor transporten naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibor.

De enige personenwagon komt in het nieuwe herinneringscentrum. Twee goederenwagons zijn al gerestaureerd en staan bij het voormalige kampterrein. Daaruit klinken de namen van de 102.000 mensen die zijn afgevoerd naar de vernietigingskampen.

Een derde goederenwagon komt elders op het terrein. Directeur Mulder wil daarnaast een wagon op de plek waar het spoor naar Westerbork aansloot op de spoorlijn Assen-Zwolle. "Het is het begin of - zo je wil - het einde van het Drentse traject naar het vernietigingskamp Auschwitz. Dat moet vanuit de huidige treinverbinding en autoweg te zien zijn."

De laatste wagon gaat 'reizen'. Het is de bedoeling dat studenten met de trein aan de slag gaan en er ook mee op pad gaan. "Dat kan zijn binnen Nederland, maar ook langs de treinroute naar Auschwitz bijvoorbeeld", zegt Mulder.

Spoorbielzen

Westerbork gaat vernieuwen omdat het herinneringscentrum te klein wordt. Ook wil de organisatie zichtbaarder maken wat er vroeger is gebeurd in het kamp. Onderdeel daarvan is laten zien waar de oude spoorlijn liep. Met oude spoorbielzen wordt daarom de route gemarkeerd die deportatietreinen vroeger reden.

Een deel van die bielzen is al geplaatst, vanaf het voormalige kampterrein naar de parkeerplaats bij het herinneringscentrum. Maar dat wordt uitgebreid. "Nu wordt het vervolg aangebracht", zegt Mulder. "Vanaf de parkeerplaats tot aan de huidige lijn Assen-Zwolle, waar destijds de aftakking op kwam." Elk spoorbiels staat daarbij voor een transport.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 8 november 2017 @ 15:19:33 #104
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174942648
quote:
Hotel De Wereld in Wageningen failliet, maar blijft voorlopig open

Hotel De Wereld in Wageningen is failliet. Een curator is aangesteld om het faillissement af te handelen, meldt het dagblad De Gelderlander. Gedurende diens werkzaamheden blijft het hotel open.

Het pand zelf is sinds 2013 eigendom van de stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld, dat het aankocht met financiële steun van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

In De Wereld vonden in 1945 de onderhandelingen plaats voor de capitulatie van de Duitsers. De Canadese generaal Foulkes voerde die besprekingen met de Duitse generaal Blaskowitz op 5 mei, dat sindsdien Bevrijdingsdag is. Prins Bernhard was bij de besprekingen aanwezig. De capitulatie werd de dag erna ondertekend in de aula van de Landbouwhogeschool, naast het hotel.

Wageningen lag destijds aan het front. De bevolking was geëvacueerd. Foulkes koos voor dit hotel als onderhandelingscentrum vanwege de afwezigheid van burgers en de symbolische naam.

Het gebouw raakte na de Tweede Wereldoorlog in verval, en in de jaren 60 werd sloop zelfs even overwogen. In 1994 werd de Stichting Nationaal Erfgoed Hotel De Wereld opgericht, dat zich beijvert voor het behoud van het pand. Na een restauratie werd het pand in 2004 weer volledig ingericht als hotel-restaurant.

(NOS)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 9 november 2017 @ 14:06:07 #105
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_174959671
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_174972293
quote:
MAANDAG 6 NOVEMBER 2017, 18:36
Keldermannetjes TU Delft restaureren oude schatten

DELFT - Onder de TU Delft staat een hele kelder vol met verschillende, oude, elektrische apparaten. Radio’s uit 1933, televisietoestellen uit de jaren '60 én buizen van een V2 raket uit de Tweede Wereldoorlog. Han Geijp komt samen met elf andere vrijwilligers elke maandag naar de kelder om aan de apparaten te sleutelen. Hun doel is om de apparatuur weer werkend te krijgen.

De kelder is bijna 2000 vierkante meter groot en ligt vol met apparatuur die ooit door de TU Delft is gebruikt voor onderzoeken en hoorcolleges. In de hoek van een van de ruimtes staat een controlepaneel uit de kerncentrale van de campus en de andere ruimte staat vol met werkende radio’s en televisies. De andere spullen worden door de vrijwilligers gerepareerd of staan voor de sier opgesteld.

Een van de vrijwilligers die elke maandag naar Delft reist, is Willem van der Poel. De professor is 91 jaar oud en weet nog alles van computers en elektrotechniek. Als 26-jarige heeft hij meegewerkt aan de ontwikkeling en bouw van een van de eerste computers van Nederland. Dit was de ARCO, die door zijn trage tempo de Testudo werd genoemd, wat in het Latijn schildpad is.

Zwak voor telefooncentrales

Naast zijn eigen bouwwerken heeft Van der Poel ook een zwak voor de werkende telefooncentrales die in de kelder staan. ‘Er bestaan geen mechanische telefooncentrales meer, maar wij hebben er hier drie werkende staan. Je kan de telefoon opnemen, je hoort nog klik, klik, klik. Je ziet de stapschakelaars nog bewegen en dat vind ik mooi natuurlijk. Dat die dingen ook in werking zijn gebleven en nog gedemonstreerd kunnen worden net zo.’
voor video zie: https://www.omroepwest.nl(...)ureren-oude-schatten
pi_174974978
quote:
Willen ze die V2 ook weer werkend krijgen? ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174974991
09-11-2017

Kinder-mummie komt tot leven



Met een combinatie van 3D-scan en computertomografie hebben onderzoekers een Egyptische kinder-mummie tot leven gewekt. Hun 3D-model toont een absurd aantal details van het interieur van de sarcofaag waarin het meisje ligt. Het kind, dat 2000 jaar geleden leefde, heette Sherit en het is alsof ze nooit weg is geweest.

Dat we Sherit zo goed leren kennen, komt door een nieuwe technologie, de Artec Eva object scanner. Die kan met zeer weinig licht een complete 3D scan maken. Maar daarmee kun je nog niet in een sarcofaag kijken. Daarom combineerden onderzoekers van het Rosicrucian Egyptian Museum in het Amerikaanse San José de data van deze scan met data van een tomografisch onderzoek dat ze eerder deden.

het resultaat is verbluffend, het is alsof de deksel van de sarcofaag doorzichtig is geworden en we Sherit kunnen zien liggen. Ze heeft oorbellen in en tussen haar bandages zit een amulet. Bovenop het lichaam is een Romeinse ketting gelegd, wat een teken is dat ze uit een vermogende en belangrijke familie komt. Ze is gestorven toen ze tussen de 4,5 en 6 jaar oud was. Dat alles weten we nu zonder dat de kist is geopend en haar bindsels zijn weggehaald.


De data gaat het museum gebruiken om via schermen het verhaal van Sherit te vertellen. Daarbij zullen ze beelden in kleur kunnen zien, wat dankzij de nieuwe scantechniek ook mogelijk is geworden. Alles zonder dat haar grafrust wordt verstoord.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174975051
09-11-2017

Bijzondere zonnewijzer in Italië opgegraven



Romeinse zonnewijzerArcheologen van de University of Cambridge hebben vlak bij het Italiaanse Monte Cassino een Romeinse zonnewijzer opgegraven. De zonnewijzer is nog nagenoeg intact, alleen het uitsteeksel dat de schaduw over de zonnewijzer wierp, ontbreekt.

Bijzondere zonnewijzer

De zonnewijzer is bijzonder. Niet alleen zijn de lijnen waarmee de tijd kon worden afgelezen nog intact. Extra lijnen maken het mogelijk om ook af te lezen hoever het jaar ten opzichte van de winter- en zomerzonnewendes gevorderd is. Wat de zonnewijzer extra bijzonder maakt, zijn de inscripties op de zonnewijzer. Die gaven de archeologen de mogelijkheid te achterhalen wie de zonnewijzer had laten maken. Er is slechts een handvol zonnewijzers van dit type mét inscripties gevonden.

De archeologen maakten een 3Dmodel van de zonnewijzer.

Zonnewijzer in theater?

De zonnewijzer werd gevonden tussen de ruïnes van een theater in de Romeinse stad Interamna Lirenas. De inscripties op de zonnewijzer, gaven aan dat de zonnewijzer gemaakt is, in opdracht van Marcus Novius Tabula. Waarschijnlijk liet hij de zonnewijzer maken om te vieren dat hij was gekozen als volkstribuun. Of de zonnewijzer daarbij in het theater is geplaatst, is volgens de archeologen nog maar de vraag. De resten van Interamna Lirenas zijn in de middeleeuwen geplunderd voor bouwmaterialen. Waarschijnlijk is de zonnewijzer daarbij van het forum van de stad naar het theater gesleept en achtergelaten.

Interamna Lirenas

De archeologische site bij Interamna Lirenas is bijzonder waardevol voor archeologen, vooral omdat het stadje in de Romeinse tijd zelf helemaal niet zo bijzonder was. Daardoor biedt de site een mooi inkijkje in het leven in een gewone Romeinse stad. University of Cambridge voert daarom een groot onderzoek uit in de stad. Meer informatie over het onderzoek in Interamna Lirenas is hier te vinden.

Bron:

University of Cambrigde

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_174994013
10-11-2017

Vroeg middeleeuwse gracht ontdekt op Den Burg



Archologische opgraving Den Burg Al een maand lang graaft een team van archeologen met medewerking van vrijwilligers op de Groeneplaats in Den Burg. Archeologie WestFriesland graaft daar in opdracht van de gemeente Texel. Inmiddels zijn er sporen uit de prehistorie, vroege middeleeuwen en Nieuwe Tijd aangetroffen. De archeologen zijn gestuit op een vroegmiddeleeuwse gracht.

Vroeg middeleeuwse gracht ter bescherming

Het is nog niet zeker uit welke periode de gevonden gracht dateert, tot nu toe gaan de archeologen er vanuit dat deze in de 7de eeuw werd gegraven. De ringwalburg is mogelijk door lokale Friese adel gebouwd. Een deel van de gracht werd in de 14e eeuw gedempt en vervolgens werd er een nieuwe gegraven die een groter terrein beschermde.

Goed onderhouden waterputten

Aan het Raaksje werden veel archeologische vondsten gedaan. De eerste huizen werden pas begin 19de eeuw gebouwd, daarvan zijn veel funderingen, kelders en afvalkuilen aangetroffen.
Aan de rand van de Groeneplaats stond voor 1600 al een Agnietenklooster dat na de reformatie in gebruik werd genomen als weeshuis. Uit de tijd van het klooster zijn vele veel waterputten gevonden, die goed onderhouden werden. Dit blijkt uit nader onderzoek waarbij sporen van reparaties aan het licht kwamen.

Bron:

Archeologie West-Friesland

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 12 november 2017 @ 21:13:47 #111
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_175030248
3000 jaar oud kasteel ontdekt in Turks meer

Turkse onderzoekers hebben in het Vanmeer in Oost-Turkije de resten ontdekt van wat vermoedelijk een 3000 jaar oud kasteel is. Dat meldt de Turkse krant Daily Sabah zondag.

De onderzoekers vermoeden dat de ruïnes dateren uit de achtste tot zevende eeuw voor Christus, ten tijde van de Urartu beschaving, ook wel bekend als het koninkrijk Van.

,,Het gerucht ging dat er misschien iets onder het water zou kunnen zijn, maar de meeste archeologen vertelden ons dat we niets zouden vinden", aldus het hoofd van het duikteam, Tahsin Ceylan.

Vulkaanuitbarsting

Volgens de onderzoeker is het Vanmeer, dat in de Oost-Anatolische regio bij de grens met Iran ligt, ontstaan door een uitbarsting van de vulkaan Nemrut. De huidige waterstand van het meer is ongeveer 150 meter hoger dan tijdens de Urartu beschaving. Volgens de onderzoekers bouwden de beschavingen rond het meer grote dorpen en nederzettingen toen het waterpeil laag was, maar moesten ze het gebied verlaten toen het weer steeg.

De onderwaterruïnes zullen naar verwachting duizenden toeristen en duikers trekken vanwege hun historische waarde.

171112_15080_ckzsHxX5WVlKQI1IcpXm_mQDxC1dc6HADWw9zj1dXJ2tH6-mDx5CgCcM-WO4oYw6enLF0Z9azvE_a9ONzwFs1024_800_509.jpeg

(Frontpage)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_175037083
quote:
0s.gif Op zondag 12 november 2017 21:13 schreef Cobra4 het volgende:
3000 jaar oud kasteel ontdekt in Turks meer

Turkse onderzoekers hebben in het Vanmeer in Oost-Turkije de resten ontdekt van wat vermoedelijk een 3000 jaar oud kasteel is. Dat meldt de Turkse krant Daily Sabah zondag.

De onderzoekers vermoeden dat de ruïnes dateren uit de achtste tot zevende eeuw voor Christus, ten tijde van de Urartu beschaving, ook wel bekend als het koninkrijk Van.

,,Het gerucht ging dat er misschien iets onder het water zou kunnen zijn, maar de meeste archeologen vertelden ons dat we niets zouden vinden", aldus het hoofd van het duikteam, Tahsin Ceylan.

Vulkaanuitbarsting

Volgens de onderzoeker is het Vanmeer, dat in de Oost-Anatolische regio bij de grens met Iran ligt, ontstaan door een uitbarsting van de vulkaan Nemrut. De huidige waterstand van het meer is ongeveer 150 meter hoger dan tijdens de Urartu beschaving. Volgens de onderzoekers bouwden de beschavingen rond het meer grote dorpen en nederzettingen toen het waterpeil laag was, maar moesten ze het gebied verlaten toen het weer steeg.

De onderwaterruïnes zullen naar verwachting duizenden toeristen en duikers trekken vanwege hun historische waarde.

[ afbeelding ]

(Frontpage)
8-) 8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175037089
13-11-2017

Koper ontdekt in de inkt van de oude Egyptenaren

Het is voor het eerst dat het element opduikt in inkt uit de oudheid.

Tot voor kort dachten onderzoekers dat de inkt waarmee mensen in de oudheid schreven voornamelijk uit koolstofdeeltjes bestond. En dat zou zeker tot de vierde of vijfde eeuw zo zijn gebleven. De verbazing was dan ook groot toen onderzoekers inkt uit het oude Egypte bestudeerden en ontdekten dat deze koper bevatte.

Egyptische soldaat
De onderzoekers bestudeerden beschreven papyrus uit de Papyrus Carlsberg Collection van de universiteit van Kopenhagen. De bestudeerde documenten waren afkomstig van twee bronnen. De eerste was de Egyptische soldaat Horus die gestationeerd was in Pathyris en brieven naar huis stuurde. De overige documenten waren afkomstig uit een bibliotheek uit het oude Egypte. Het betekent dat de bestudeerde inkt uit verschillende tijdvakken stamde en ook op verschillende plekken in Egypte gecreëerd werd.

Kleine variaties
Elke bestudeerde inkt bleek weer net ietsje anders te zijn dan de andere. En soms waren er zelfs variaties in de inkt die op één stukje papyrus was gebruikt. “Wat suggereert dat de samenstelling van de inkt zelfs als die op één plek vervaardigd werd, enorm kon verschillen,” vertelt onderzoeker Thomas Christiansen. Maar: “verschillen in de samenstelling van de koper-bevattende inkt waren niet te herleiden naar specifieke tijdvakken of geografische perioden, wat suggereert dat de oude Egyptenaren van grofweg 200 voor Christus tot 100 na Christus in heel Egypte dezelfde technologie gebruikten om inkt te produceren.”

Het onderzoek is om meerdere redenen interessant. Nu we precies weten hoe de inkt van de oude Egyptenaren in elkaar stak, weten we bijvoorbeeld ook beter welke maatregelen moeten worden genomen om de geschreven tekst tegen de tand des tijds te beschermen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175037128
11-11-2017

Sporen uit de Steentijd gevonden in Den Haag



Schrappers uit de steentijdIn de gemeente Den Haag zijn bij opgravingen op de Steijnhof sporen uit de Steentijd aan het licht gekomen. Uit deze sporen blijkt dat al zo'n 6000 jaar geleden de eerste boeren zich settelden in deze contreien.

Omdat archeologische sporen uit deze periode zeldzaam zijn, is het heel bijzonder dat er nu gegraven wordt op een groot terrein waar veel sporen uit de Steentijd worden gevonden. Op een oude duin ligt een vindplaats van 5000 jaar oud. De grond wordt beetje bij beetje met de hand weg gegraven, waardoor minuscule vondsten niet verloren gaan.

Vuurstenen werktuigen

Tot nu toe zijn er kleine stukjes vuursteen, aardewerk en bot aangetroffen. De verspreiding van dit materiaal geeft informatie over waar men welke werkzaamheden uitvoerden. Met de vuurstenen werktuigen waarvan kleine stukjes worden teruggevonden, werden waarschijnlijk de runderen die de boeren hielden geslacht.

Runderen in de steentijd

Dat er runderen aanwezig waren rond het erf is zelfs te zien op luchtfoto's. De delen land die door de runderen vertrap zijn, zijn opgevuld met stuifzand en daardoor als lichte plekken terug te zien vanuit de lucht. Met de vuurstenen schrabbers, die ook zijn teruggevonden, werden waarschijnlijk de runderhuiden schoon geschraapt. Mogelijk verkochten de boeren deze huiden via een internationaal netwerk van handelaren.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175060597
13-11-2017

Brand verwoest 4.000 jaar oude tempel in Peru


Deze muurschildering in een tempel nabij Chiclayo in het noorden van Peru, is vermoedelijk de oudste van Latijns-Amerika. In het archeologisch complex raakte gisteren een 4000 jaar oude tempel verwoest.

 © AFP - Deze muurschildering in een tempel nabij Chiclayo in het noorden van Peru, is vermoedelijk de oudste van Latijns-Amerika. In het archeologisch complex raakte gisteren een 4000 jaar oude tempel verwoest.

Een brand heeft zondag een meer dan 4.000 jaar oude tempel in Peru verwoest. Een muurschildering en keramische vazen van de archeologische vindplaats van Ventarron nabij Chiclayo, op zo’n 660 kilometer ten noordwesten van Lima, gingen verloren.

Arbeiders van een landgoed uit de buurt waren een veld met rietsuiker aan het platbranden, toen het vuur oversloeg op de zonnewering boven de tempel.

Volgens archeoloog Walter Alva, ontdekker van de archeologische vindplaats, was in twee uur bijna alles afgebrand. Hij wijst erop dat de bescherming van Ventarron de laatste jaren sterk verwaarloosd is door de culturele autoriteiten.

Gesmolten plastic vloog op de polychrome muurschildering, die als een van de oudste van Amerika geldt. De tempel werd pas ontdekt in 2007, de opgravingen zijn nog niet afgesloten. Het Peruaanse ministerie van Cultuur heeft experts ter plaatse gestuurd om de schade vast te stellen en de oorzaken van de brand te onderzoeken.

(HLN)

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-11-2017 09:07:10 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 14 november 2017 @ 11:20:31 #116
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_175062949
quote:
15s.gif Op dinsdag 14 november 2017 08:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-11-2017

Brand verwoest 4.000 jaar oude tempel in Peru

[ afbeelding ]
Deze muurschildering in een tempel nabij Chiclayo in het noorden van Peru, is vermoedelijk de oudste van Latijns-Amerika. In het archeologisch complex raakte gisteren een 4000 jaar oude tempel verwoest.

 © AFP - Deze muurschildering in een tempel nabij Chiclayo in het noorden van Peru, is vermoedelijk de oudste van Latijns-Amerika. In het archeologisch complex raakte gisteren een 4000 jaar oude tempel verwoest.

Een brand heeft zondag een meer dan 4.000 jaar oude tempel in Peru verwoest. Een muurschildering en keramische vazen van de archeologische vindplaats van Ventarron nabij Chiclayo, op zo’n 660 kilometer ten noordwesten van Lima, gingen verloren.

Arbeiders van een landgoed uit de buurt waren een veld met rietsuiker aan het platbranden, toen het vuur oversloeg op de zonnewering boven de tempel.

Volgens archeoloog Walter Alva, ontdekker van de archeologische vindplaats, was in twee uur bijna alles afgebrand. Hij wijst erop dat de bescherming van Ventarron de laatste jaren sterk verwaarloosd is door de culturele autoriteiten.

Gesmolten plastic vloog op de polychrome muurschildering, die als een van de oudste van Amerika geldt. De tempel werd pas ontdekt in 2007, de opgravingen zijn nog niet afgesloten. Het Peruaanse ministerie van Cultuur heeft experts ter plaatse gestuurd om de schade vast te stellen en de oorzaken van de brand te onderzoeken.

(HLN)
Hoorde het gister, zonde.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  dinsdag 14 november 2017 @ 19:27:41 #117
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_175072339

Front board and leaf following first quire, inverted to show the printed fragment.


Back board and leaf preceding final quire, inverted to show the printed fragment.

quote:
Princeton Acquires Hidden Gutenbergian Donatus Leaf
“Time will bring to light whatever is hidden” – Horace

We first met online: When this 1483 Venice edition of the poetic works of Horace was offered on a bookseller’s website on August 31, 2017, my eyes were drawn quickly away from its handsome Venetian typography to behold the narrow strip of vellum binding waste visible at the left side of his online image. Although neither the bookseller nor any previous owner had noticed it before, this strip was printed with the typeface used to print the Gutenberg Bible! Minutes later, Princeton had bought the Horace, and when the book arrived, I discovered that there were actually two of these narrow vellum strips, one at the front and one at the back, folded and sewn into the binding around the first and last quires of the Horace. It was decided that Princeton’s paper conservator, Ted Stanley, should lift the old paper paste-downs inside each cover, and indeed this revealed much broader extensions of both of the vellum strips, still glued down onto the 15th-century wooden boards.

The two vellum fragments, now fully revealed except for two narrow widths that remains folded around the first and last six leaves of the Horace, constitute a complete leaf (folio 11 of 13) from a previously unknown 33-line edition of the Ars minor of Aelius Donatus (fl. 4th century CE), the essential Latin grammar used in medieval schools. It most likely was printed by Johannes Gutenberg’s former colleagues in Mainz, Johann Fust and Peter Schoeffer.

Whereas the red markings throughout the Donatus fragments were added by hand, the blue chapter initial A on the fragment at the back of the Horace was printed by the press in blue ink. This feature helps to date the Donatus edition to soon after 1457, when Fust and Schoeffer first introduced colored initials, including the identical A, in their famous Mainz Psalter.

Thus, a few decades after the Donatus was printed, a bookbinder saw fit to recycle the schoolbook in order to provide supports for the binding of the Horace. The rubrication of the Horace is German in style, not Italian. This strongly suggests that the book was imported to Germany from Venice at an early date. The use of a printed leaf from Mainz as binding waste likewise suggests that the Horace was bound in Germany. Moreover, an inscription by an early owner, Johann Ogier (Freiherr) Faust von Aschaffenburg (1577-1631) of Frankfurt am Main, suggests that city, with its important international book fair, as the likeliest location for the demise of the Donatus, and the binding of the Horace.

Today, no copies of any Mainz edition of the Donatus survive intact, and even such small typographic specimens as this are fabulously rare – the last time a Gutenberg-type Donatus fragment was discovered was in 1973. However, what is most important is that the present fragments were found in situ, and Princeton intends to leave them where they belong. These are the only known Mainz Donatus fragments that are still preserved within the binding that constitutes their original datable context, and it is this unique circumstance that provides important information about the lives – and deaths – of Europe’s earliest printed books. (Princeton).
  dinsdag 14 november 2017 @ 22:20:54 #118
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_175077470
quote:

Omstreden ‘laatste’ Da Vinci te koop voor ten minste 100 mln dollar
De Russische miljardair Dmitry Rybolovlev veilt woensdag bij Christie’s ‘Christus als redder van de wereld’, het enige schilderij van Leonardo da Vinci in privébezit.

Filmster Leonardo DiCaprio is al even wezen kijken, net als duizenden andere nieuwsgierigen, aldus The New York Times, naar het schilderij dat als ‘De Laatste Da Vinci’ gemarket is door veilinghuis Christie’s in New York. Het sinds 2011 aan Leonardo da Vinci toegeschreven schilderij van Christus als redder van de wereld, Salvator Mundi, uit 1500, was op kijkdagen te zien, en wordt woensdag geveild bij Christie’s. Het moet ten minste 100 miljoen dollar (85,12 miljoen euro) opbrengen – dat bod is al binnen. Het is het enige schilderij van de ruim 15 die van Da Vinci bekend zijn, dat nog in privébezit is. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_175081962
8-)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175081972
14-11-2017

Australiës ‘moordeiland’: archeologen graven 400 jaar na grootste massamoord nog altijd lijken op



De Houtman Abrolhos is een weinig bekende, pittoreske eilandengroep in de Indische Oceaan aan de westkust van Australië. Onder het paradijselijke zand ligt echter een bloedig en gewelddadig verleden. Bijna 400 jaar geleden vond er de eerste en grootste massamoord in Australië plaats. Vandaag worden er nog altijd volledige skeletten opgegraven, binnen een nieuw archeologisch onderzoek.

In 1629 leed de Nederlandse Batavia schipbreuk aan de Houtman Abrolhos, een keten van 122 eilanden. Van de schipbreukelingen die naar het land probeerden te zwemmen, verdronken er ongeveer veertig. Maar wie wel Beacon Island bereikte, was er nog slechter aan toe. Het eiland werd later veelzeggend omgedoopt tot ‘Batavia’s kerkhof’.

Meer dan 300 mannen, vrouwen en kinderen overleefden en wachtten op Beacon Island op hun redding. Maar er ontstond al snel muiterij, met aan het hoofd een psychopaat. 125 mensen werden door de muiters in drie maanden tijd afgeslacht, terwijl sommigen in leven werden gehouden om als seksslaaf te dienen of om gemarteld te worden.


Oudste ‘cold case’

De Aussies beschouwen de zaak nog altijd als een mysterie en als hun oudste ‘cold case’. Voor het tv-programma 60 Minutes trok reportagemaker Liam Bartlett samen met Australische en Nederlandse archeologen naar het eiland. De wetenschappers proberen er na te gaan hoe de slachtoffers leefden en omkwamen. Zo blijkt dat de doden allemaal op een andere manier begraven werden.

Toen de schipbreukelingen uiteindelijk gevonden werden, werden de muiters opgehangen. Het is niet bekend hoeveel mensen er nu precies begraven liggen op het eiland. De opgegraven skeletten zijn doorgaans goed gepreserveerd door de alkalinerijke bodem.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175082166
14-11-2017

Oudste wijn ter wereld ontdekt in Georgië



Hier werd rond 6000 voor Christus al wijn gemaakt!

Die conclusie trekken archeologen op basis van opgravingen in een gebied dat zo’n 50 kilometer ten zuiden van Tbilisi ligt. In het gebied zijn de resten van twee dorpjes te vinden die tussen 6000 en 4500 voor Christus bewoond werden. En tussen de resten van de dorpjes ontdekten de onderzoekers aardewerk dat zo’n 6000 jaar oud is en nog steeds restjes herbergt van de etens- en drinkwaren die in deze potten werden opgeslagen.

Wijnsteenzuur
Een analyse van die restjes wijst uit dat de bewoners van deze dorpjes zo’n 8000 jaar geleden al druk in de weer waren met het maken van wijn. In het aardewerk troffen de onderzoekers namelijk verschillende sporen van wijn – waaronder wijnsteenzuur – aan. En daarmee hebben de onderzoekers de oudste wijn ooit ontdekt.

Iran
De in Georgië aangetroffen wijn is iets ouder dan de oudste wijn die we tot voor kort kenden en in Iran werd teruggevonden. Die sporen van wijn – afkomstig uit het Zagrosgebergte – zijn tussen de 7000 en 7400 jaar oud. Hoewel indrukwekkend, werd er dus veel eerder al op de grens van Oost-Europa en West-Azië wijn gefabriceerd.

De opgravingen vonden plaats in Georgië, zo’n vijftig kilometer ten zuiden van de hoofdstad Tbilisi. Afbeelding: Stephen Batiuk.

De bakermat
Mogelijk is Georgië dan ook de plek waar het allemaal begon. “Wij geloven dat dit het oudste bewijs is voor een in het wild voorkomende Euraziatische druivenstok die puur voor de productie van wijn werd gedomesticeerd,” vertelt onderzoeker Stephen Batiuk. “De gedomesticeerde versie van het fruit kent wereldwijd meer dan 10.000 variaties aan tafeldruiven en wijndruiven. Georgië alleen herbergt al zo’n 500 verschillende wijndruiven, wat suggereert dat druiven in deze regio al heel lang geleden gedomesticeerd zijn en al lang met elkaar gekruist worden (…) De wortels van de Euraziatische wijnstok – die nu goed is voor 99,9 procent van de wijn die vandaag de dag wereldwijd gemaakt wordt – liggen in de Caucasus.”

Onderzoek suggereert dat de wijnstok uitbundig groeide in het gebied. De regio moet duizenden jaren geleden net zo geschikt zijn geweest voor het maken van wijn als Frankrijk en Italië nu zijn. En waarschijnlijk speelde de wijn ook een centrale rol in de Neolithische samenleving. De wijn werd mogelijk gebruikt tijdens (religieuze) feesten, maar ook tijdens de maaltijd en als medicijn

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 16 november 2017 @ 09:59:35 #122
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_175105666
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 22:20 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

¤340 miljoen.

Schilderij Da Vinci geveild voor 400 miljoen dollar

[ Bericht 18% gewijzigd door Cobra4 op 16-11-2017 10:30:36 ]
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  donderdag 16 november 2017 @ 11:04:46 #123
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_175106689
quote:
Gristus wat een geld, voor zo'n lelijk schilderij.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
  donderdag 16 november 2017 @ 12:27:15 #124
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_175108177
Denk ook niet dat de koper het werk vanwege zijn esthetische waarde heeft gekocht. :P
  donderdag 16 november 2017 @ 12:37:21 #125
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_175108386
quote:
0s.gif Op donderdag 16 november 2017 12:27 schreef Nibb-it het volgende:
Denk ook niet dat de koper het werk vanwege zijn esthetische waarde heeft gekocht. :P
Dat weet ik wel zeker.
|| FOK!Stok || tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! || Den Helder || Winnaar VBL Wijndal-award 2020: beste AZ-user! || Mijn concertstatistieken ||
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')