abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_177756091
registreer om deze reclame te verbergen
eigenlijk al eerder hier gepasseerd, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee:
quote:
100 jaar geleden: De dodelijkste griep ooit slaat toe

Op 11 maart 1918, honderd jaar geleden, melden zich in Fort Riley, een opleidingscentrum van het Amerikaanse leger in Kansas, ruim 100 rekruten ziek. Enkele dagen later liggen er meer dan 1.000 met koorts in bed. Het begin van de Spaanse griep, het meest dodelijke virus dat de mensheid ooit trof.

Mark De Geest, Jan Ouvry
11:04
https://www.vrt.be/vrtnws(...)-griepepidemie-ooit/
pi_177776025
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177776034
12-03-2018

Verloren vikingnederzetting gevonden in Canada?

waters-3133293_960_720.jpg

Vikingen in Noord AmerikaWaar ligt de viking-nederzetting Hp? Dat vragen archeologen zich al jaren af. Maar het ziet er naar uit dat het raadsel wordt opgelost. De afgelopen jaren hebben veel wetenschappers op basis van verhalen en archeologisch veldwerk verschillende mogelijke locaties van de nederzetting bepaald. Volgens hen zou de nederzetting in Canada liggen. Om precies te zijn: in New Brunswick, aan de noordoostkust van Canada. Nog preciezer: in de baai van Miramichi-Chaleur.

Archeologische studie en oude viking-verhalen

Dat zegt de Canadese archeologe Birgitta Wallace tegen wetenschapswebsite Live Science . Wallace baseert haar bevindingen op een combinatie van archeologisch onderzoek, en het bestuderen van oude verslagen. De nederzetting Hp komt in veel verslagen voor. In die verslagen wordt gesproken over bewoners die in kano's van dierenhuiden voeren, enorme hoeveelheden zalm die in het gebied rondzwommen en de aanwezigheid wilde druiven.

Overeenkomsten met oude reisverhalen

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat er in de tijd dat de Vikingen zich in Noord Amerika vestigden, inderdaad grote hoeveelheden zalm in het gebied waren. De beschreven vegetatie kwam echter alleen in New Brunswick voor en niet in andere gebieden waar de vikingen mogelijk voet op Amerikaanse bodem hebben gezet. Om het plaatje compleet te maken, zou het Mi'kmaq-volk kano's van dierenhuiden hebben gebruikt.

Tijdelijke nederzettingen

Wallace plaatst wel een kleine kanttekening. Hp zou niet de naam van de nederzetting zijn, maar van een groter gebied waar meerdere tijdelijke nederzettingen gelegen zouden hebben. Hp was daarmee een gebied waarin de vikingen 's zomers tijdelijke kampementen vestigden, om als het weer slechter werd, weer terug te keren naar hun uitvalsbases op Groenland. Dat maakt het volgens Wallace ook lastig om helemaal vast te leggen waar de vikingen aan land gingen. Van hun tijdelijke bebouwing en hun activiteiten daar, zouden weinig overblijfselen zijn. Gereedschappen en andere handige zaken, gingen mee terug naar Groenland.

Bron:

LiveScience

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177785435
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
6s.gif Op zondag 11 maart 2018 21:11 schreef zakjapannertje het volgende:
eigenlijk al eerder hier gepasseerd, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee:

[..]

https://www.vrt.be/vrtnws(...)-griepepidemie-ooit/
Hoe is dat ooit opgelost? Zijn we immuun geworden?
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Moderator / Redactie FP dinsdag 13 maart 2018 @ 10:29:29 #255
168091 crew  Cobra4
Alba gu brth
pi_177786653
De website www.archeologieopdekaart.nl is een archeologische tijdreis door tien historische periodes, van de tijd van Neanderthalers tot en met de Tweede Wereldoorlog.

Per periode worden de meest interessante voorwerpen en vindplaatsen in beeld gebracht, door middel van foto’s, filmpjes, tekeningen en 3D-reconstructies. Denk aan het oudste vaartuig ter wereld, de boomstamkano uit ongeveer 8000 voor Christus uit het Drentse dorp Pesse. Of een tempeltje uit de Bronstijd, een boemerang uit de IJzertijd, een Romeins legerkamp nabij Ermelo, de vroegmiddeleeuwse fibula van Dorestad. Voor deze website werden negen landkaarten gemaakt, gebaseerd op paleogeografische kaarten. Deze kaarten laten zien hoe het Nederlandse landschap door de eeuwen heen is veranderd.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP dinsdag 13 maart 2018 @ 11:07:11 #256
168091 crew  Cobra4
Alba gu brth
pi_177787215
Archeologische vondst van 12.000 jaar oud in Amersfoort

Archeologen hebben tijdens onderzoek in de binnenstad van Amersfoort een stukje vuursteen gevonden wat zo'n 12.000 jaar geleden is bewerkt.

Het betreft een spits die voor gebruik tijdens de jacht bevestigd moest worden op een houten schacht en dan als speer werd gebruikt. De gevonden spits is nooit gebruikt. Tijdens het bewerken ging het mis en is de spits als onbruikbaar stuk weggegooid.

In de binnenstad zijn nog meer archeologische vondsten gedaan. O.a. een boomstamwaterput uit de 12de eeuw, kelders van gebouwen uit de 17de en 18de eeuw en kuipen die werden gebruikt in leer- en textielnijverheid.

De spits is nu de oudste archeologische vondst ooit in Amersfoort en omgeving.

180313_168091_6417_fullimage_vondst_12000_jaar_oude_speerpunt.jpg
Gevonden spits (Foto: Gemeente Amersfoort)

(Frontpage)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_177788772
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 maart 2018 09:00 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Hoe is dat ooit opgelost? Zijn we immuun geworden?
een oorzaak kan zijn dat we veel minder in aanraking komen met (pluim)vee tegenwoordig, zodat griepvirussen minder makkelijk kunnen overschakelen van gastheer
  dinsdag 13 maart 2018 @ 13:45:07 #258
38496 Perrin
Sapere aude
pi_177790581
2-humansthrive.jpg

quote:
Humans thrived in South Africa through the Toba super-volcanic eruption about 74,000 years ago

Imagine a year in Africa that summer never arrives. The sky takes on a gray hue during the day and glows red at night. Flowers do not bloom. Trees die in the winter. Large mammals like antelope become thin, starve and provide little fat to the predators (carnivores and human hunters) that depend on them. Then, this same disheartening cycle repeats itself, year after year. This is a picture of life on earth after the eruption of the super-volcano, Mount Toba in Indonesia, about 74,000 years ago. In a paper published this week in Nature, scientists show that early modern humans on the coast of South Africa thrived through this event.
I didn't say it would be easy. I just said it would be the truth.
pi_177810772
13-03-2018

Is de ‘oudste kaart ter wereld’ nep?

Mellaart-stenen-1.jpg


Het Turkse atalhyk is het Walhalla van de archeologie. Onderzoekers hebben er de oudste aanwijzingen gevonden voor georganiseerde religie. Prachtige muurschilderingen en beeldjes tonen mensen zonder hoofd, mannen met erecties en volle vrouwenfiguren. Maar de beroemdste vondst uit het stadje is een simpele tekening bestaande uit een serie vierkantjes. Het zijn de huizen van atalhyk zelf en het geldt sinds jaar en dag als oudste kaart ter wereld.

Maar archeologen trekken de echtheid van deze wereldberoemde 9000 jaar oude landkaart sinds kort in twijfel. Dat heeft alles te maken met de man die atalhyk heeft ontdekt en de kaart vond. De flamboyante Britse archeoloog James Mellaart was wereldberoemd, volgens sommigen heeft hij zelfs model gestaan voor filmheld Indiana Jones. Hij leek een neus te hebben voor archeologische vindplaatsen, zo veel sensationele vondsten deed hij. Mellaart stierf in 2012 en liet zijn hele bezit na aan een stichting.

oudste-kaart-ter-wereld.jpg

Mellaart oorspronkelijk onderzoek

Historici die in opdracht van die stichting sinds een maand zijn huis onderzoeken, vonden echter direct verontrustende aanwijzingen dat Mellaart het niet zo nauw nam met de waarheid. Onderzoek waarvan ze het bronmateriaal vonden, blijkt te zijn aangedikt om vondsten spectaculairder te maken. Een Trojaanse inscriptie bleek uit de dikke duim van Mellaart te komen Ook vonden ze ‘oude’ afbeeldingen in de stijl van atalhyk die Mellaart klaarblijkelijk zelf had gemaakt door in steen te krassen (bovenste foto). Vervalsingen? Daar lijkt het wel op.

Mellaart is tijdens zijn leven al in opspraak gekomen. Turkije gooide hem het land uit omdat ze aanwijzingen hadden dat de Brit samenwerkte met smokkelaars. Spullen uit atalhyk doken op in Europese musea zonder dat er exportvergunningen voor waren afgegeven. Maar zijn reputatie als archeoloog bleef desondanks overeind en zijn vondsten waren boven elke twijfel verheven.

Tot nu. ‘We voelen ons verraden’, zegt de hoofdonderzoeker van Mellaarts appartement. Ook de wereldberoemde kaart kan een vervalsing zijn, denkt hij. De afbeelding toont de huizen van het stadje; op de horizon is een dubbele vulkaan bezig uit te barsten. Een sensationele vondst in de jaren zestig, zowel de oudste kaart als de oudste afbeeldingen van een vulkaan. Inderdaad ligt 130 kilometer van het stadje een dubbelvulkaan die 9000 jaar geleden is uitgebarsten. Maar kan Mellaart nog worden geloofd? Niemand weet het meer zeker. Het lijkt ineens allemaal te mooi om waar te zijn.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177810817
13-03-2018

Gebied rond Utrecht veel langer bewoond dan gedacht

1280px-uithof_3584_utrecht_netherlands_-_panoramio_9.jpg

Archeologische vondsten UithofEen opmerkelijke vondst in Utrecht. Het gebied rond de stad blijkt veel langer bewoond dan gedacht. Bij archeologisch onderzoek op de Uithof zijn sporen gevonden die 11.000 jaar teruggaan in de tijd.

De vondsten werden gedaan aan de rand van Utrecht, op de plek waar nu het Prinses Mxima Centrum voor kinderoncologie verrijst. Bij het bodemonderzoek voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden troffen archeologen sporen uit het mesoliticum, neoliticum, bronstijd n ijzertijd aan.

Eerdere vondsten

Het is niet voor het eerst dat er sporen uit de prehistorie in Utrecht worden gevonden. Eerder werden in de wijken Leidse Rijn en Hoograven al vondsten gedaan. Die vondsten gaan echter niet zo ver terug als de sporen die nu bij de Uithof zijn gevonden.

Bron:

Gemeente Utrecht

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177835520
quote:
'De Romeinen hadden De Wevers kennis een buis gegeven'

De Romeinen hadden de snel-Belgwet een stompzinnigheid gevonden, dixit Bart De Wever. Historicus Jeroen Wijnendaele veegt dat van tafel. 'De snel-Romeinwet betekende de redding van het rijk'.

Bart De Wever koketteert al jaren graag in publieke verschijningen met weetjes over het Oude Rome. Voor oudhistorici was het ooit een plezier om een populair Vlaams politicus de lofzang van Rome te horen afsteken. Ook schreef hij in tempore non sunspecto een lezenswaardige bijdrage over Cicero in de bundel Oud maar niet Out (Uitgeverij Peeters, 2012). De laatste jaren vervalt De Wever echter meer en meer in vergelijkingen tussen Rome en actualiteit die prima facie mooi klinken, maar na grondige analyse vooral holle platitudes blijken. Oudhistorici zoals Robert Nouwen, Loonis Logghe, en ondergetekende hebben hier reeds op gewezen. Nu moet de snel-Belgwet het ontgelden. Deze naturalisatiewet van de regering Verhofdstadt I uit 2000 zorgde ervoor dat bepaalde mensen zonder Belgisch burgerrecht een procedure konden opstarten om versneld burgerschap te verwerven. Volgens De Wever 'hadden de Romeinen de snel-Belgwet een stompzinnigheid gevonden'.
http://www.knack.be/nieuw(...)&utm_source=Facebook
pi_177843640
Mark-Ponte-Rembrandt-titelafbeelding-684x510.jpg
Schilderij van Rembrandt die in de buurt woonde

quote:
Een Afro-Amsterdamse gemeenschap in zeventiende-eeuws Amsterdam
Vanaf het moment dat de Hollanders en Zeeuwen aan het eind van de zestiende eeuw actief werden in het Atlantisch gebied kwamen er mensen van Afrikaanse afkomst al dan niet vrijwillig in Amsterdam. Dat blijkt uit de doop- en trouwregisters en uit zeventiende-eeuwse notarile akten.
http://voetnoot.org/2018/(...)nde-eeuws-amsterdam/
rmw.pptx-2.jpg
pi_177860310
quote:
0s.gif Op woensdag 14 maart 2018 09:19 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-03-2018

Gebied rond Utrecht veel langer bewoond dan gedacht

[ afbeelding ]

Archeologische vondsten UithofEen opmerkelijke vondst in Utrecht. Het gebied rond de stad blijkt veel langer bewoond dan gedacht. Bij archeologisch onderzoek op de Uithof zijn sporen gevonden die 11.000 jaar teruggaan in de tijd.

De vondsten werden gedaan aan de rand van Utrecht, op de plek waar nu het Prinses Mxima Centrum voor kinderoncologie verrijst. Bij het bodemonderzoek voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden troffen archeologen sporen uit het mesoliticum, neoliticum, bronstijd n ijzertijd aan.

Eerdere vondsten

Het is niet voor het eerst dat er sporen uit de prehistorie in Utrecht worden gevonden. Eerder werden in de wijken Leidse Rijn en Hoograven al vondsten gedaan. Die vondsten gaan echter niet zo ver terug als de sporen die nu bij de Uithof zijn gevonden.

Bron:

Gemeente Utrecht

(archeologieonline.nl)
In ander nieuws:

https://speld.nl/2018/03/(...)erbouwd-dan-gedacht/

quote:
Hoog Catharijne wordt al 8.000 jaar langer verbouwd dan gedacht
14 maart 2018 door Jop Eikelboom en Laura van der Haar
Het Utrechtse winkelcentrum Hoog Catharijne wordt al 8.000 jaar langer verbouwd dan gedacht. Dat blijkt uit recent archeologisch onderzoek.Op de vindplaats in de binnenstad zijn diverse paalkuilen, werktuigen en een Swirls uit de vroege prehistorie aangetroffen die erop duiden dat Corio Vastgoedontwikkeling hier al rond 6.000 voor Christus bezig was met de renovatie van het afzichtelijke winkelcentrum. Volgens de betrokken archeologen zijn de vondsten uniek. “Dit is het bewijs dat onze verre voorouders duizenden jaren geleden al niet wisten wat ze met dit winkelcentrum aan moesten.”Burgemeester Jan van Zanen is verheugd met de ontdekking. “Nu we dit weten, gaan we het nog steeds compleet slopen.”
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_177865619
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177865635
16-03-2018

Mensen begonnen 320.000 jaar geleden al met handelen

Dat blijkt uit vondsten in het zuiden van Kenia.

Zo’n 1,2 miljoen jaar geleden waren er in het Olorgesaillie-bekken in het zuiden van Kenia al mensachtigen te vinden. Gedurende honderdduizenden jaren maakten zij hier grote handbijlen, waarvan archeologen er al talloze hebben teruggevonden.

Obsidiaan
Een aantal jaren geleden stuitten onderzoekers in het Olorgesaillie-bekken echter op iets bijzonders: veel kleinere, met grotere zorg vormgegeven gereedschappen. En onderzoek wijst nu uit dat ze verrassend oud zijn: de gereedschappen zouden tussen de 320.000 en 305.000 jaar geleden zijn gemaakt. En terwijl de grove handbijlen die eerder in het gebied zijn teruggevonden, gemaakt werden van stenen die lokaal voorhanden waren, bleken deze verfijnde gereedschappen te zijn gemaakt van obsidiaan, een vulkanisch gesteente dat hier niet voorkomt. Een analyse van het vulkanisch gesteente wijst uit dat het afkomstig is van verschillende gebieden die tussen de 25 en 90 kilometer van de vindplaats verwijderd zijn.

Handel
Het suggereert dat mensen in dit deel van Afrika zo’n 320.000 jaar geleden al handelden met andere groepen die soms wel tientallen kilometers verderop woonden. “Dit is kenmerkend voor onze soort,” stelt onderzoeker Alison Brooks. Het lijkt er dan ook op dat het onze soort was die deze handelsnetwerken opzette, maar zeker weten de onderzoekers dat niet; de oudste in Oost-Afrika teruggevonden fossiele resten van Homo sapiens zijn zo’n 120.000 jaar jonger dan de gereedschappen die nu zijn ontdekt.

Verandering
Wat onderzoekers wel zeker weten, is dat de ontdekte gereedschappen getuigen van een ommezwaai. Na honderdduizenden jaren zo ongeveer hetzelfde te hebben gedaan, gingen mensen opeens andere materialen gebruiken en gereedschappen maken en de interactie aan met andere, verre groepen. De onderzoekers denken dat het te herleiden is naar snelle veranderingen in het leefgebied van deze mensen. Aardbevingen gaven hun leefgebied letterlijk opnieuw vorm, terwijl het klimaat enorm fluctueerde, waardoor perioden van extreme droogte en extreme neerslag elkaar afwisselden. Om in dat veranderende landschap overeind te blijven, konden de mensen waarschijnlijk niet anders dan samenwerken en innoveren. “Zo’n reactie zou menselijke populaties geholpen hebben om stand te houden te midden van veranderingen in klimaat en leefgebied die waarschijnlijk bijdroegen aan de ondergang van vele andere soorten in de regio,” aldus onderzoeker Tyler Faith.

Naast de verfijnde gereedschappen en het vulkanisch gesteente hebben de onderzoekers in het gebied ook rode oker en zwarte mangaan gevonden. Tevens is er bewijs gevonden dat beide materialen gebruikt werden als kleurstoffen. “We weten niet wat men ermee kleurde,” aldus onderzoeker Rick Potts. Hij benadrukt echter dat het gebruik van kleurstoffen door archeologen vaak gezien wordt als de oorsprong van complexe, symbolische communicatie. “Net zoals kleur vandaag de dag gebruikt wordt in kleding of vlaggen om een identiteit uit te dragen, kunnen deze pigmenten mensen geholpen hebben om te communiceren dat ze lid waren van een groep of banden te onderhouden met verre groepen.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177865804
15-03-2018

Tuin Paleis het Loo is archeologische schatkamer

palace-the-loo-490478_960_720.jpg

Opgraving Paleis het LooDe paleistuin van Paleis het Loo blijkt een archeologische schatkamer te zijn. Bij opgravingen onder het Bassecour kwamen voorwerpen uit de bronstijd tevoorschijn, maar ook fundering van een fontein uit de late zeventiende eeuw en een Romeinse munt.
Op dit moment wordt Paleis het Loo verbouwd. Daarbij worden ook de tuinen flink onder handen genomen. voorafgaand aan de werkzaamheden in de tuinen werden proefsleuven gegraven, waarbij vrijwel meteen veel sporen werden gevonden. Uitgebreider onderzoek naar het terrein voor de hoofdingang van het paleis volgde.

Veelbelovende resultaten

Hoewel het onderzoek nog in volle gang is, zijn de eerste vondsten veelbelovend. Er zijn veel scherven van wijnflessen en drinkglazen gevonden, maar ook scherven van aardewerk uit de bronstijd en de resten van een knikwandpot.

Opgraving zichtbaar voor publiek

Het paleis is wegens alle verbouwingen gesloten, e paleistuinen moeten in maart 2018 echter weer open gaan voor het publiek. Er wordt nog nagedacht om de opgravingen zichtbaar te maken voor het publiek. Het doel is om de opgravingen van bovenaf zichtbaar te maken.

Bron:

De Stentor

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_177882554
quote:
Phan Van Kai overleden, architect van het moderne Vietnam

In Ho Chi Minhstad, het vroegere Saigon, is gewezen Vietnamees premier Phan Van Kai overleden. Hij was de architect van het economische succes van zijn land na de verschrikkelijke Vietnam-oorlog, hij koos voor het Chinese model, en opende zijn land voor de wereld. Phan was 84.

Lucas Vanclooster
11:41

Phan Van Kai was premier van 1997 tot 2006, een heel belangrijke periode in de geschiedenis van het Zuid-Oost-Aziatische land. Hij loodste Vietnam de Wereldhandelsorganisatie WTO binnen, en bezocht de Verenigde Staten, de vroegere aartsvijand. Ook met Japan en andere westers gezinde landen legde hij contacten. Gevolg: de Vietnamese economie groeide spectaculair, Vietnam werd een Aziatische tijger.

Phan opteerde voor het Chinese model, een relatief vrije economie dus binnen een eenpartijstaat. Communistische partijbonzen bleven wel een dikke vinger in het bedrijfsleven houden.
Van communistisch rebel tot politiek hervormer

Phan was maar 14 toen hij de wapens opnam tegen de Franse kolonisator. Na het einde van het koloniale tijdperk en de splitsing van het land in 1954, trok hij naar het noordelijke communistische deel van Vietnam. Hij studeerde in de Sovjet-Unie en ging na de oorlog in de stedelijke politiek in Ho Chi Minhstad. Van 1985 tot 89 was hij burgemeester in de voormalige Zuid-Vietnamese hoofdstad.

In 1997 werd hij minister en later premier. Hij koos voor het Chinese voorbeeld, wat vreemd kan lijken omdat China en Vietnam niet echt goede vrienden zijn. Maar de pragmatische Phan zag niets in een Sovjetmodel of in het stalinisme van Noord-Korea. Hij overleed op de vijftigste verjaardag van het drama van My Lai. Woensdag 21 maart begint op Canvas de tiendelige prestigieuze BBC-reeks "The Vietnam War", met veel nooit vertoonde beelden en nieuwe getuigenissen.
https://www.vrt.be/vrtnws(...)het-moderne-vietnam/
  Moderator / Redactie FP zaterdag 17 maart 2018 @ 15:39:09 #268
168091 crew  Cobra4
Alba gu brth
pi_177884004

Het nieuws dat de Noordzuidlijn gebouwd ging worden was de grote natte droom voor de archeologen in de stad. En dat bleek ook wel. Maar liefst 700.000 historische voorwerpen zijn opgegraven, en daarvan worden er 10.000 permanent tentoongesteld in station Rokin.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_177885461
de NOS had gisteren nog twee artikelen, met media over de Middeleeuwen:
quote:
Kruip via oude archiefstukken in de haarvaten van een middeleeuwer

GISTEREN, 21:44 AANGEPAST GISTEREN, 22:41BINNENLAND

Bijna 200.000 pagina's uit het middeleeuws archief van het Domkapittel, het bestuur van de Utrechtse kerk, zijn vanaf nu voor iedereen digitaal te raadplegen via Het Utrechts Archief.
https://nos.nl/artikel/22(...)en-middeleeuwer.html

en deze
quote:
Betrap een non tijdens de daad in het Gruuthuse-handschrift

GISTEREN, 17:23 AANGEPAST GISTEREN, 17:30CULTUUR & MEDIA

Zuster Lute en broeder Lollaert hebben het ongetwijfeld gezellig gehad in een schuur op het platteland bij Brugge, ergens in de 14e eeuw. Hun pikante avontuur wordt beschreven in het Gruuthuse-handschrift. Een boek over dat beroemde handschrift is nu in de prijzen gevallen.
https://nos.nl/artikel/22(...)use-handschrift.html
  Moderator maandag 19 maart 2018 @ 15:04:50 #270
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_177933478
quote:
QDLIvR7.jpg

Middeleeuwse miniaturen: van heiligen tot zwevend schaakbord
Catharijneconvent en Koninklijke Bibliotheek presenteren een prachtig overzicht van middeleeuwse miniatuurkunst.

De eerste blik doet een vlag met zwart-wit vierkantjespatroon vermoeden. Het motief staat op een bladvullende illustratie in een handgeschreven boek uit het Vlaanderen van omstreeks 1350. Tegen een rode achtergrond steekt een geharnaste ridder af, te paard en met schild en speer in de aanslag. Rechtsboven is het geblokte dundoek te zien, dat bij nader inzien echter wel erg strak staat en bovendien een mast of stok ontbeert. Het gaat hier dan ook om de uitbeelding van een verhaal uit de legende van koning Arthur, waarin ene ridder Walewein voor zijn vorst jacht maakt op een kostbaar, mysterieus zwevend schaakbord. (NRC).
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Aanrader, hoor. Niet onterecht vijf bollen. Te zien tot 3 juni.
  Moderator maandag 19 maart 2018 @ 15:10:59 #271
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_177933656
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2018 16:36 schreef zakjapannertje het volgende:
de NOS had gisteren nog twee artikelen, met media over de Middeleeuwen:

[..]

https://nos.nl/artikel/22(...)en-middeleeuwer.html
Ah, hier word ik heel blij van.
  Moderator maandag 19 maart 2018 @ 15:22:53 #272
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_177933991
Geweldig trouwens, die door de KB opgenomen liedjes!
  Moderator / Redactie FP maandag 19 maart 2018 @ 15:46:56 #273
168091 crew  Cobra4
Alba gu brth
pi_177934492
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 maart 2018 16:36 schreef zakjapannertje het volgende:
de NOS had gisteren nog twee artikelen, met media over de Middeleeuwen:

[..]

https://nos.nl/artikel/22(...)en-middeleeuwer.html

_O_ _O_

Ik heb het op de Frontpage geplaatst. 200.000 pagina's middeleeuws archief Domkapittel online ^O^

[ Bericht 15% gewijzigd door Cobra4 op 19-03-2018 16:46:25 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_177936342
19-03-2018

Oudste bewijs voor metaalrecycling in Nederland

smeltkroesrce.jpg

Smeltkroes archeologisch bewijs metaalrecyclingEen aantal 2500 jaar oude smeltkroesjes leveren bewijs voor de oudste bewijs voor het recyclen van metaal in Nederland. De vondst wordt in april gepresenteerd in het Jaarboek van de Nederlandse Archeologie 2017.

De smeltkroesjes werden door een amateurarcheoloog gevonden in Tilbrug. De dertien gevonden kroesjes, die uit de midden-ijzertijd komen (ongeveer 450 jaar voor Christus) zijn ongeveer zo groot als een ganzenei en zijn hol vanbinnen.

Onderzoek met scanners

Chemisch onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Groningen, de TU Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben aangetoond dat de kroesjes werden gemaakt om koperlegeringen om te smelten. In de binnenkant staan allerlei afdrukken, die met een micro-CT scanner driedimensionaal in beeld zijn gebracht. De afdrukken komen van schroot dat in de kroesjes werd omgesmolten. De onderzoekers konden een afdruk van een mantelspeld en bronzen vaatwerk herkennen.

Archeologisch bewijs voor metaalrecycling

Het is niet voor het eerst dat dergelijke smeltkroesjes gevonden worden. Het is wel voor het eerst dat onderzoekers vast kunnen stellen wat er in de smeltkroesjes ging. Tot nu toe was het niet bekend of het om primaire grondstoffen ging, of om gerecycled materiaal. De vondst levert hard bewijs dat er in de midden-ijzertijd al metaal gerecycled werd.

De ontdekking wordt in april 2018 gepresenteerd in het Jaarboek van de Nederlandse Archeologie 2017.

(archeologieonline.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie FP dinsdag 20 maart 2018 @ 13:17:43 #275
168091 crew  Cobra4
Alba gu brth
pi_177955358
quote:
Grachtenstelsel van vroeger kasteel gevonden

Aan de Doodweg in Castricum is donderdag tijdens een onderzoek met een magnetische weerstandmeter aangetoond dat er in de bodem nog restanten zijn van een vierkante structuur van een grachtenstelsel van een vroeger aanwezig kasteel. Het gaat om een klein formaat kasteel (burcht) met een slotgracht.

Tip van amateurhistoricus Hans van weenen
De gemeente werd over de mogelijke archeologische resten getipt door de Castricumse amateurhistoricus Hans van Weenen. Een professioneel bureauonderzoek van archeoloog Menno Dijkstra overtuigde het college van het belang van de locatie, waarop de gemeente besloot een nader onderzoek te financieren.

Gedetailleerde Inmetingen
Binnen het aangetroffen grachtenstelsel zijn donderdag gedetailleerde inmetingen gedaan, omdat daar structuren te verwachten zijn die met de indeling van het kasteelterrein te maken hebben. De uitslag hiervan wordt binnen enkele dagen verwacht.

Middeleeuws kasteel
De omgeving staat bekend om zijn archeologische waarden, maar niemand had gedacht dat op dit terrein ten zuiden van de Breedeweg/Doodweg, langs de spoorlijn, waarop dagelijks de studenten van het Bonhoeffercollege uitkijken, een Middeleeuws kasteel is geweest.

De resten zullen niet worden opgegraven.

(Gemeente Castricum)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')