abonnement Unibet Coolblue
pi_172571999
'Enorme verrassing' voor Westfries Museum: schenking van 1,7 miljoen

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een schenking gekregen van ongeveer 1,7 miljoen euro. "Een enorme verrassing", is de reactie van het museum.

De schenking komt van Frans le Cocq d'Armandville, die op 25 december vorig jaar op 94-jarige leeftijd overleed in zijn woonplaats Heemstede. Bij opening van zijn testament bleek dat hij het museum had benoemd tot enige erfgenaam. Ook schenkt de gever honderden kunstvoorwerpen aan het museum.

Grote schilders

Volgens het museum belde Le Cocq d'Armandville ergens in 2006 met de mededeling dat hij mogelijk enkele kunstvoorwerpen wilde nalaten. De man zei dat hij meerdere musea had benaderd, maar 'was geraakt door de vriendelijke reactie van medewerkers', zegt het museum.

Daarna zijn honderden voorwerpen, waaronder meubels, porselein, zilver en schilderijen, geïnventariseerd. Onder de schilderijen zijn werken van grote schilders uit de Haagse School als Jozef Israëls, Anton Mauve en George Breitner. Een groot deel van zijn collectie schonk Le Cocq d'Armandville​ al bij leven aan het museum.

Geweldige verrassing
"We wisten dat de heer Le Cocq ons zaken wilde nalaten, maar dit grote geldbedrag is echt een geweldige verrassing. Daar kun je als klein museum met een kleine staf en heel beperkte budgetten alleen maar van dromen. Het betekent een welkome versterking van de financiële capaciteit van het museum", zegt directeur Ad Geerdink.

Het museum stelt op zijn naam een fonds in. De jaarlijkse opbrengsten van het legaat zijn bestemd voor versterking, restauratie en presentatie van de collectie.

Bron: RTL Nieuws.
pi_172572316
Leuk museum. Liep er langs en we bleken gratis te kunnen rondkijken omdat een deel van de gestolen schilderijen terug waren.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')