abonnement Unibet Coolblue
pi_172497879
quote:
Vaak klaarkomen voorkomt prostaatkanker - Klopt dit wel?

Klopt dit wel?
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: mannen die vaker dan 21 keer per maand klaarkomen, lopen minder kans op prostaatkanker.
Ronald Veldhuizen 17 juli 2017, 17:57
Van wie komt die claim?

Eindelijk eens een laagdrempelig gezondheidsadvies: mannen mogen best wat vaker klaarkomen, want dat helpt prostaatkanker voorkomen. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek van Harvard. De aanbeveling is ook vrij precies: ejaculeer 21 keer per maand of vaker en de kans op prostaatkanker daalt met 33 procent, meldt AD. Onder meer VIVA, dagblad De Limburger en talloze Engelstalige media schreven die getallen op.

Klopt het?

De 33 procent minder risico op pros­taat­kan­ker blijkt een oud cijfer dat eerder in de media is verschenen, maar helemaal niet terugkomt in de studie zelf
Hoewel het Harvard-team onder leiding van epidemioloog Jennifer Rider het voor elkaar kreeg om 30 duizend mannen bijna twintig jaar lang te volgen en daarbij naar hun ejaculatiegewoonten en ziektediagnoses te vragen, kleven er nog wat haken en ogen aan de studie.

Dat begint al bij de cijfers. De 33 procent minder risico op prostaatkanker blijkt een oud cijfer dat eerder in de media is verschenen, maar helemaal niet terugkomt in de studie zelf. In werkelijk blijkt het om slechts 20 procent risicoverlaging te gaan. Dat stelt weinig voor: als een groep van 1000 mannen niet vaker dan een keertje per week klaarkomt, krijgen er 9 per jaar de diagnose prostaatkanker. Komen ze bijna dagelijks klaar, dan krijgen er alsnog 7 prostaatkanker. Voor de andere 998 heeft al dat geëjaculeer niets uitgehaald. Preventietechnisch dan tenminste.

Ze halen er een soort kanker uit waarvan je denkt: daarvan hoef je eigenlijk niet eens van te weten dat je het hebt
Uroloog Kathleen D'Hauwers
Wat ook tegenviel: de toch al kleine risicoverlaging gold enkel voor een type prostaatkanker dat zo goed als onschuldig is. 'Ze halen er een soort kanker uit waarvan je denkt: daarvan hoef je eigenlijk niet eens van te weten dat je het hebt', zegt uroloog Kathleen D'Hauwers van het Radboudumc. 'Als klaarkomen al een effect heeft, dan is het toeval of verwaarloosbaar minimaal.'

Toeval? Ja, dat kan ook nog. Het is nooit echt bewezen dat klaarkomen de prostaat schoonspoelt en zo kanker voorkomt. En met dit vragenlijstonderzoek valt dat nooit te bewijzen. Zo bestaat de mogelijkheid dat mannen die zeggen dat ze regelmatig ejaculeren op allerlei punten verschillen van mannen die dat weinig doen. Dan kan de cijfers vertekenen. D'Hauwers noemt een voorbeeld: mannen die héél vaak klaarkomen hebben misschien wel zo'n ongezonde leefstijl, dat ze ziek worden en daarom niet meer terugkomen in het vervolgonderzoek. Ze krijgen dan niet eens de kans om prostaatkanker te ontwikkelen, wat die groep onterecht het imago geeft dat ze relatief prostaatkankervrij zijn.

Kritische urologen uit Colombia stellen daarnaast heel wat vraagtekens bij de aanpak van de nieuwe studie. In een reactie erop beschuldigen ze de Harvard-onderzoekers van het zogenaamde 'p-hacking': de verzamelde gegevens onverantwoord ver uitwringen tot een mooi resultaat, terwijl er in werkelijk misschien helemaal geen verband bestaat tussen klaarkomen en prostaatkanker.

Eindoordeel

Er is weinig mis met regelmatig ejaculeren, maar reken er niet op dat prostaatkanker ermee te voorkomen valt.

~O>
pi_172497934
Volkskrant artikel copy paste sluit maar vanwege copyrights enzo.
pi_172498293
21 keer per maand klaarkomen is wel heel karig hoor. :{w
Much like down syndrom, red hair is a genetic mutation, and it occurs when a human has unprotected sex with a clown.
pi_172499001
Apart onlangs is nog langsgekomen dat het juist wel werkt.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  Moderator dinsdag 18 juli 2017 @ 09:51:14 #5
8781 crew  Frutsel
pi_172499279
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 juli 2017 07:06 schreef Basp1 het volgende:
Volkskrant artikel copy paste sluit maar vanwege copyrights enzo.
Jep

en we hebben deze al
NWS / Zo vaak moet je klaarkomen om prostaatkanker te voorkomen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')