quote:
Op maandag 26 juni 2017 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:[..]
Je hebt het alleen over het "borden" van de gerechten. Hoe wil je de pasta koken, a la minute? Water moet koken, 8-10 minuten de pasta erin. Hoeveel porties kook je tegelijk?
Hoeveel saus ga je maken en zorg je ervoor dat die bij bord 125 niet op is?
Die saus hou je 2,5 uur warm?
heb je vriesruimte voor het ijs?
Kook je de pasta van te voren en warm je die alleen maar ff op? Hoe ga je die koelen? Heb je koeruimte? Zakken ijs?
Vergis je niet in de enorme, werkelijk enorme pens werk die het is.
Een megaklus; reken maar uit qua timings. Als je alles wilt uitserveren is het een enorme hoeveelheid werk.
Stel dat je de pasta gaar krijgt, in batches va 10 kilo (40 borden). Heb je dan ruimte om 40 borden alvast op te maken met spinazie en noten? En zodra de pasta op het bord ligt, hoe snel komt de saus erop? En is alles dan warm als het wordt uitgeserveerd? Of ga je het per 5 kilo doen en 20 borden? Besef je dat als het 9 minuten duurt per batch om te koken: heb je bijna 1,5 uur nodig om uit te serveren. Dan is de eerst al lang en breed klaar met het dessert....ohnee wacht, jij was nog bezig met de pasta... dus mensen wachten 1,5 uur op hun dessert! En dan ben je dus 1,5 uur keihard aan het zwoegen, want 20 borden, 20 seconden per bord voor pasta en saus: 400 seconden = 7 minuten. Heb je 2 minuten om 20 borden op te maken.
Je kunt ook een mannetje de pasta elke 3 minuten laten klaarmaken; maar dan moet je dus heel snel opmaken. Met 7 man kun je wel 2x zo snel werken. 1 man achter de fornuizen voor de saus en pasta, twee ploegjes van 3 voor opmaken. Of 3 ploegjes van 2, maar dan wordt het weer lastig voor die man achter het fornuis.
Als je de pasta nu eens in schalen serveert; 8 man per schaal = 20 schalen..... Laat mensen zelf opscheppen. Niet zo sjiek, wel beter te doen.
Gazpacho: dag vooraf in grote hoeveelheden maken en wegzetten, is lichtzuur en kan prima een nachtje koelen, lekker koud ook. Maar dan: hoeveel seconden om de soep uit te schenken, eventueel garneren en de zaal in te krijgen; hoe lang duur het tussen de eerste en laatste die krijgt? Wij zetten de borden voor soep met garnering vaak klaar, serveerden die uit en schonken dan zelf de soep erop. Scheel een hele hoop knoeien onderweg... lijkt sjiek. Heb je eigenlijk dienbladen om 8 borden per keer uit te serveren? Hoe vaak moet de bediening lopen ? Hoe lang duurt dat?
Kortom: knap als je het redt helemaal te serveren. Mijn advies: laat mensen zelf het werk doen. Dus laat ze zelf opscheppen. Ga je wel uitserveren; oefen je gerecht en reken uit hoeveel tijd je nodig hebt per handeling, wat de juiste volgorde is en wat je vooraf kan doen om tijdens servies alleen te hoeven doen wat echt dan moet. Neem dan iets van 10% extra tijd voor het wisselen en foutjes. Dan nog wordt het een enorme uitdaging.
Wel dapper om zoiets aan te g aan trouwesn!