Scheut olie tijdens het koken erbij doen.quote:Op maandag 26 juni 2017 15:54 schreef papert het volgende:
Het zijn wel 4 flink grote pitten. Wel iets meer als htk gelukkig.
Het van tevoren koken, en koud afspoelen ga ik van de week even uitproberen. Ben namelijk bang dat de pasta teveel aan elkaar gaat plakken.
Ook ga ik even kijken naar het huren van zo'n gasbrander.
Een andere optie die ik had was verse pasta gebruiken om de kooktijd te verkorten. Maar het langste duurt het water aan de kook krijgen, en dat is dan nog niet opgelost.
Ik zou banger zijn dat dat gebeurt als ik alle pasta op het moment zelf moest garen.quote:Op maandag 26 juni 2017 15:54 schreef papert het volgende:
Het zijn wel 4 flink grote pitten. Wel iets meer als htk gelukkig.
Het van tevoren koken, en koud afspoelen ga ik van de week even uitproberen. Ben namelijk bang dat de pasta teveel aan elkaar gaat plakken.
Want pasta is dodelijk als je het ge lang gekookt bewaard..?quote:Op maandag 26 juni 2017 16:08 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Ik zou banger zijn dat dat gebeurt als ik alle pasta op het moment zelf moest garen.
Maar euh, let je wel op met je pasta. Voor je het weet heb je 150 dooie gasten. Goed terugkoelen en niet te lang bewaren die handel.
In lauwe pasta groeit funky bacterie en schimmel shit beter dan een petrischaaltje Vandaar ook het devies om de pasta snel te koelen met (veel) koud water. En niet te lang te bewaren.quote:Op maandag 26 juni 2017 16:14 schreef Pizzakoppo het volgende:
[..]
Want pasta is dodelijk als je het ge lang gekookt bewaard..?
Ja.quote:Op maandag 26 juni 2017 16:14 schreef Pizzakoppo het volgende:
[..]
Want pasta is dodelijk als je het ge lang gekookt bewaard..?
onzin en plakt het niet minder van...gewoon dikke pan water die steeds kookt en elke keer een portie pasta koken en die eruit scheppen lijkt mij de oplossing..quote:Op maandag 26 juni 2017 16:04 schreef Rezania het volgende:
[..]
Scheut olie tijdens het koken erbij doen.
bijna hetzelfde..ook gewoon de hele tijd zelfde water..... ik snap de vraag over steeds water koken geloof ik niet helemaal....quote:Op maandag 26 juni 2017 16:37 schreef RobinOok het volgende:
Of koop/huur een noodlekoker:
[ afbeelding ]
Dan kun je aan de lopende band porties pasta garen.
lijkt me een prima plan en kost geen reetquote:Op maandag 26 juni 2017 16:38 schreef RobinOok het volgende:
Of ga naar de toko en koop een paar noodlemandjes en hang die in je kookpot.
Omdat jij hebt bedacht dat TS zijn pan gaat afgieten.quote:Op maandag 26 juni 2017 16:38 schreef liedetector het volgende:
[..]
bijna hetzelfde..ook gewoon de hele tijd zelfde water..... ik snap de vraag over steeds water koken geloof ik niet helemaal....
waarom zou je anders tig keer bang zijn dat je water niet op tijd kookt?quote:Op maandag 26 juni 2017 16:39 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Omdat jij hebt bedacht dat TS zijn pan gaat afgieten.
Dat schrijft hij niet.
Maar misschien heb je gelijk.
dat haal ik uit het feit dat ie 140 man verwacht en ik dan dus eruit haal dat ie bang is 20 keer of meer een pan water aan de kook te brengen, maar misschien vat ik het verkeerd op? ik zie andere boottlenecks dan een pasta op tijd klaarquote:
of niet ... ook goed!quote:Op maandag 26 juni 2017 16:44 schreef RobinOok het volgende:
We gaan het zien. Hij zal zijn angsten vast toe komen lichten nu....
Eensch! Dat fabeltje is 20 jaar geleden al ontkracht/afgeraden.quote:Op maandag 26 juni 2017 16:44 schreef liedetector het volgende:
[..]
maar het slechste advies was een scheut olie in de pan te doen
zijn er idd nog wel 100 en allemaal gewoon dikke kulquote:Op maandag 26 juni 2017 16:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Eensch! Dat fabeltje is 20 jaar geleden al ontkracht/afgeraden.
Bullshit blijft hardnekkig. Pas in het rijtje : dichtschroeien om de sappen te bewaren, vlees niet vooraf zouten omdat het anders uitdroogt, pasta altijd in ruim water en meer van die dingen.
Idk, mijn pasta plakt nooit met olie, was maar mijn ervaring.quote:Op maandag 26 juni 2017 16:33 schreef liedetector het volgende:
[..]
onzin en plakt het niet minder van...gewoon dikke pan water die steeds kookt en elke keer een portie pasta koken en die eruit scheppen lijkt mij de oplossing..
waarom zou je een pan afgieten???? en dus je water kwijt zijn en opnieuw moeten koken? ik snap het idee niet
zonder ook niet danquote:Op maandag 26 juni 2017 16:56 schreef Rezania het volgende:
[..]
Idk, mijn pasta plakt nooit met olie, was maar mijn ervaring.
Als ik die link van Robin lees zegt die vent anders zelf dat het het plakken wel tegen kan gaan, maar dat het niet uitmaakt wanneer je de olie bijvoegt.quote:
als je het wil bewaren zou ik het noooooit in mn water gooien maar afgieten... koud afspoelen en dan een scheutje olie erdoor doen...eerder is echt zinloosquote:Op maandag 26 juni 2017 17:00 schreef Rezania het volgende:
[..]
Als ik die link van Robin lees zegt die vent anders zelf dat het het plakken wel tegen kan gaan, maar dat het niet uitmaakt wanneer je de olie bijvoegt.
Ik heb het enkel over plakken. Wat jij doet moet je lekker zelf weten natuurlijk.quote:Op maandag 26 juni 2017 17:01 schreef liedetector het volgende:
[..]
als je het wil bewaren zou ik het noooooit in mn water gooien maar afgieten... koud afspoelen en dan een scheutje olie erdoor doen...eerder is echt zinloos
ja???? want olie gaat in kokend water wel door je pasta??? denk ff naquote:Op maandag 26 juni 2017 17:03 schreef Rezania het volgende:
[..]
Ik heb het enkel over plakken. Wat jij doet moet je lekker zelf weten natuurlijk.
Bitch, je moet nu echt ff normaal gaan doen. Fanatisme in dit forum altijd.quote:Op maandag 26 juni 2017 17:04 schreef liedetector het volgende:
[..]
ja???? want olie gaat in kokent water wel door je pasta??? denk ff na
whatever, wetenschappelijk staat het vast dat het niet zo is, maar prima dat het voor jou werktquote:Op maandag 26 juni 2017 17:04 schreef Rezania het volgende:
En je giet het af, dan passeert de pasta door het wateroppervlak. Tevens kookt het water en zal je dus basale menging krijgen.
Pfff, je moet beter leren lezen ipv heilig van je gelijk overtuigd zijn.quote:Op maandag 26 juni 2017 17:05 schreef liedetector het volgende:
[..]
whatever, wetenschappelijk staat het vast dat het niet zo is, maar prima dat het voor jou werkt
*geeft een spiegel aanquote:Op maandag 26 juni 2017 17:06 schreef Rezania het volgende:
[..]
Pfff, je moet beter leren lezen ipv heilig van je gelijk overtuigd zijn.
Wat onzin is, edit, spuit 11quote:Op maandag 26 juni 2017 16:04 schreef Rezania het volgende:
[..]
Scheut olie tijdens het koken erbij doen.
Euh, ja.quote:Op maandag 26 juni 2017 16:14 schreef Pizzakoppo het volgende:
[..]
Want pasta is dodelijk als je het ge lang gekookt bewaard..?
Als je pasta van te voren gaat koken en daarna opwarmen, zal je de pasta geforceerd moeten koelen in stromend water en daarna in ijswater wegzetten. Absoluut geen lauwe pasta een tijd laten staan.quote:Op maandag 26 juni 2017 18:14 schreef papert het volgende:
bedankt voor alle tips. Ik bedoelde inderdaad elke keer het water afgieten. Ik dacht dat er teveel zetmeel in het water kwam als je dat niet deed. Doordat de pasta water opneemt (plus wat verdamping), zal ik het water wat bij moeten vullen. Maar dat is geen enkel probleem.
Ik ga kijken voor die noodlekokers, maar gewoon afgieten, maar het water in een andere pan opvangen zou dan ook moeten werken.
Dat olie niet hielp had ik zelf via Google ook al gevonden.
Op de vraag in hoeveel tijd het uitgeserveerd moet worden. De eerste gasten verwacht ik 6 uur, de laatste rond 8 uur.
Als je een oliefilm op je pasta hebt, dan glijdt de saus er vanaf.quote:Op maandag 26 juni 2017 17:04 schreef Rezania het volgende:
En je giet het af, dan passeert de pasta door het wateroppervlak. Tevens kookt het water en zal je dus basale menging krijgen.
Een druppel olie wordt dan ook alleen gebruikt tegen overkoken.breek je de oppervlaktespanning mee.quote:Op maandag 26 juni 2017 18:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je een oliefilm op je pasta hebt, dan glijdt de saus er vanaf.
140x 125 gram droge pasta.... Das bijna 20 kilo... Nat is dat bijna veertig... Daar heb je een pan/ketel van minstens 100 liter voor nodig....quote:Op maandag 26 juni 2017 18:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je pasta van te voren gaat koken en daarna opwarmen, zal je de pasta geforceerd moeten koelen in stromend water en daarna in ijswater wegzetten. Absoluut geen lauwe pasta een tijd laten staan.
En bedenk je, voor 140 man koken is iets waar prof's een kluif aan hebben, ik zou zonder prof keukenteam en spullen zeker geen pasta gaan staan koken.
Overigens mengt een. Laagje olie vrij makkelijk met de meeste sauzen. En. Als je sauteert (wat eigenlijk wel moet) is dat helemaal geen issuequote:Op maandag 26 juni 2017 18:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je een oliefilm op je pasta hebt, dan glijdt de saus er vanaf.
In één keer koken is dan ook volledige waanzin.quote:Op maandag 26 juni 2017 19:27 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
140x 125 gram droge pasta.... Das bijna 20 kilo... Nat is dat bijna veertig... Daar heb je een pan/ketel van minstens 100 liter voor nodig....
Doe daarbij nog 75 gram saus en je hebt nog 10 liter saus..... En als je dat tegelijk klaar krijgt, zie het dan maar eens binnen 5 minuten uit te serveren.
Heb je 4 man voor nodig + 3 die de borden klaarmaken. Met minder worst het al snel traag, zeker met onervaren mensen....
staat toch dat het niet in 1 keer uitgeserveert wordt!quote:Op maandag 26 juni 2017 19:27 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
140x 125 gram droge pasta.... Das bijna 20 kilo... Nat is dat bijna veertig... Daar heb je een pan/ketel van minstens 100 liter voor nodig....
Doe daarbij nog 75 gram saus en je hebt nog 10 liter saus..... En als je dat tegelijk klaar krijgt, zie het dan maar eens binnen 5 minuten uit te serveren.
Heb je 4 man voor nodig + 3 die de borden klaarmaken. Met minder worst het al snel traag, zeker met onervaren mensen....
Het punt dat Spanky maakt is dat je pasta snel moet uitserveren nadat ze gaar gekookt zijn, omdat de pasta anders te gaar wordt.quote:Op maandag 26 juni 2017 20:07 schreef liedetector het volgende:
[..]
staat toch dat het niet in 1 keer uitgeserveert wordt!
Eens. En natuurlijk kan het ook wel gesplitst worden, maar dan moet je alsnog 4 ketels van 20-25l kwijt kunnen....En iemand hebben die zoiets al kokend kan afgieten.....quote:Op maandag 26 juni 2017 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In één keer koken is dan ook volledige waanzin.
Exact. En spinazie in saus is nu ook niet echt de makkelijkste....(tenminste, als het lekker moet zijn dan)quote:Op maandag 26 juni 2017 20:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het punt dat Spanky maakt is dat je pasta snel moet uitserveren nadat ze gaar gekookt zijn, omdat de pasta anders te gaar wordt.
Nogmaals, zonder prof koeling, prof keukenstaf en keukenapparatuur zou ik er geen moment aan denken voor een zo grote groep pasta te gaan klaarmaken.
Je hebt het alleen over het "borden" van de gerechten. Hoe wil je de pasta koken, a la minute? Water moet koken, 8-10 minuten de pasta erin. Hoeveel porties kook je tegelijk?quote:Op maandag 26 juni 2017 22:21 schreef papert het volgende:
Begin te twijfelen over het menu.
Het gerecht ziet er als volgt uit. Een beetje rauwe spinazie met olijfolie en zout.(staat al klaar)
De pasta daar half opgelegd. Walnoten bij de spinazie neerleggen. (ligt ook al klaar in bakjes)
De saus over de pasta. (citroen/roomsaus, met knoflook en ui. Deze staat ook al klaar)
Verse peterselie over de pasta.(deze staat ook al gesneden klaar)
Verse parmezaanse kaas over de pasta. (ben er nog niet over uit of ik deze van tevoren laat raspen)
Dan hebben we voor 150 borden, 2:30 uur de tijd. Dus gemm. 1 bord per minuut. Er zijn 2 personen voor, plus 1 die bij kan stappen.
Is dat te ambitieus?
Het voorgerecht is trouwens gazpacho, met daarop gesneden paprika/komkommer en croutons. Die staan dus niet in de weg.
En het nagerecht mango en pistache ijs, met slagroom (wel spuitbus O:)) mango en pistachenootjes. Die hebben ook een eigen "eiland". We zijn met 7 personen, waarvan ik het overzicht wil houden. Voor het uitserveren en de afwas hebben we anderen.
Een megaklus; reken maar uit qua timings. Als je alles wilt uitserveren is het een enorme hoeveelheid werk.quote:Op maandag 26 juni 2017 22:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je hebt het alleen over het "borden" van de gerechten. Hoe wil je de pasta koken, a la minute? Water moet koken, 8-10 minuten de pasta erin. Hoeveel porties kook je tegelijk?
Hoeveel saus ga je maken en zorg je ervoor dat die bij bord 125 niet op is?
Die saus hou je 2,5 uur warm?
heb je vriesruimte voor het ijs?
Kook je de pasta van te voren en warm je die alleen maar ff op? Hoe ga je die koelen? Heb je koeruimte? Zakken ijs?
Vergis je niet in de enorme, werkelijk enorme pens werk die het is.
Willen die mensen echt 4 uur wachten, totdat je helemaal klaar bent met het hoofdgerecht ? Schrijf het allemaal eens uit in een tijdsschema en zet daarin alle mensen die je beschikbaar hebt. Kijk eens of je uitkomt. Ik denk dat men voor een dergelijk maal max 1,5 uur aan tafel wil zitten. Ik weet niet wat de gelegenheid is?quote:Op maandag 26 juni 2017 23:15 schreef papert het volgende:
Ben het helemaal met je eens. Maar had je uit mijn verhaal begrepen dat de eerste groep begint met eten om 6 uur. En de laatste rond 8 uur?
Om alles uit te serveren hebben we dus rond de 4 uur. Alleen voor het hoofdgerecht een tijdspanne van 2,5 uur. Of veranderd dit niks aan de onmogelijkheid?
Er is overigens ruimte zat in de keuken.
Pak eens een pan koud water en time eens hoe lang het duurt voor die kookt, saus moet je dan al die tijd roeren.quote:Op maandag 26 juni 2017 23:00 schreef papert het volgende:
Nee, daar vergis ik me ook niet in hoor.
Vriezer voor het ijs is aanwezig. De borden staan ook al de hele dag in de koelcel.
We maken 3/4 pannen saus. Als er eentje bijna op is, halen we de volgende uit de koelcel, en warmen we die op.
De hoeveelheid saus laat ik opscheppen met een opscheplepel, met de juiste hoeveelheid voor 1 bord.
De pasta koken was dacht ik verreweg de grootste bottleneck. Na de berichten hier, lijkt mij a la minute het handigst. Met ongeveer 10 porties per keer. (de grootste tafel is 10 personen) Afhankelijk van de grote van de tafels. 's middags weten wij hoe grootte tafels, hoe laat beginnen met eten.
Voor de ochtend/middag heb ik een takenlijst gemaakt hoeveel van welk produkt er gesneden moet worden. Enz.
Vergis je niet, ik kom misschien heel koppig over. Maar heb echt veel aan jullie tips. Ik heb geprobeerd het menu simpel te houden, maar wil ook veel te graag iets lekkers/moois neerzetten.
Knap gedaan. Echt niet gemakkelijk.quote:Op zondag 16 juli 2017 00:11 schreef papert het volgende:
Hey,nogmaals bedankt voor alle tips. Afgelopen donderdag hebben we het gedaan, en het is allemaal heel goed gelopen.
Wat betreft de pasta koken, hebben we ervoor gekozen om grote pannen water op te zetten, en de pasta daar met 2 schuimspanen uit te scheppen. We hadden voor verse pasta gekozen dus deze was snel klaar. En af en toe verversten we dan het water.
Voor de rest liep het allemaal goed, maar het was wel keihard werken. Er moesten bijvoorbeeld 100 uien gesneden worden, 140 knoflookteentjes, 20 zakken pistachenoten pellen enz.
Ook had mijn team heel weinig (geen) ervaring in de keuken.
We waren half 9 s' ochtens begonnen, en half 6 's avonds met alle voorbereidingen klaar.
Om kwart voor 6 kwamen de eerste eters, en de laatste toetjes werden kwart over 9 uitgeserveerd.
Er hebben in totaal 150 mensen gegeten. Al met al een groot succes dus.
Verbeterpunten voor een volgende keer zijn:
-Minder onderdelen in het hoofdgerecht.
-Voorgesneden uien en andere groente kopen. Zeker voor een gerecht als gazpacho of soep.
Iedereen sowieso heel erg bedankt voor de tips!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |