abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_171964699
Voor de plaatselijke vereniging ga ik met een aantal anderen een drie gangen menu serveren voor ongeveer 140 personen. (niet allemaal tegelijkertijd, maar als een soort restaurant)
Het gerecht wordt,
Gazpacho,tagliatelle met citroen-roomsaus (verse walnoten/spinazie enz), en ijs met fruit.


In het menu heb ik er zoveel mogelijk rekening mee gehouden dat alles van tevoren klaar te maken is.
Alleen de pasta koken kost veel tijd. Vooral de wachttijd voordat een pan vol water aan de kook is, is een enorme bottleneck. We hebben 4 pitjes tot onze beschikking, waarvan er 1 nodig is voor de saus.

Hoe kan ik het koken van de pasta het beste organiseren?
pi_171964753
Waterkoker gebruiken om het water op temperatuur te krijgen.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 26-06-2017 15:31:14 ]
  Moderator maandag 26 juni 2017 @ 15:34:12 #3
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_171964837
Zorgen dat het water al op temperatuur is voordat je met de rest begint.

Verder zou ik zorgen voor een grote gasbrander en een pan van 40 liter. Dat kun je ook wel huren.

Op vier pitjes zoals je die ook in huis hebt ben je alleen voor de saus al vier pitten nodig...
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_171964958
Pasta vooraf (paar uurtjes) al koken en afkoelen in koud water. Daarna droog in de koelkast bewaren. En to-order even een halve minuut in kokend water om het klaar voor gebruik te maken. En dat kokend water gewoon constant op laten staan (af en toe kopje water erbij als er teveel verdampt is).

En tijdens het vooraf al koken, uiteraard gewoon een pastavergiet (of beun zelf wat, wat hetzelfde doet) gebruiken zodat je niet steeds nieuw water aan de kook hoeft te brengen.

[ Bericht 12% gewijzigd door #ANONIEM op 26-06-2017 15:40:36 ]
  maandag 26 juni 2017 @ 15:41:13 #5
303802 nogeenoudebekende
The future is shit...
pi_171965026
50 kilo pasta koken. Je moet er maar zin in hebben. ;).

Maar wat ludolf zegt. Grof geschut inhuren want op een htk kookstel gaat dat niks worden met die aantallen.
And so is the past
pi_171965477
Het zijn wel 4 flink grote pitten. Wel iets meer als htk gelukkig.
Het van tevoren koken, en koud afspoelen ga ik van de week even uitproberen. Ben namelijk bang dat de pasta teveel aan elkaar gaat plakken.
Ook ga ik even kijken naar het huren van zo'n gasbrander.
Een andere optie die ik had was verse pasta gebruiken om de kooktijd te verkorten. Maar het langste duurt het water aan de kook krijgen, en dat is dan nog niet opgelost.
pi_171965500
Bedankt voor de tips in ieder geval!
pi_171965831
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 15:54 schreef papert het volgende:
Het zijn wel 4 flink grote pitten. Wel iets meer als htk gelukkig.
Het van tevoren koken, en koud afspoelen ga ik van de week even uitproberen. Ben namelijk bang dat de pasta teveel aan elkaar gaat plakken.
Ook ga ik even kijken naar het huren van zo'n gasbrander.
Een andere optie die ik had was verse pasta gebruiken om de kooktijd te verkorten. Maar het langste duurt het water aan de kook krijgen, en dat is dan nog niet opgelost.
Scheut olie tijdens het koken erbij doen.
Gist is liefde, gist is leven. Vooral in een vagijn.
  maandag 26 juni 2017 @ 16:08:40 #9
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171965959
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 15:54 schreef papert het volgende:
Het zijn wel 4 flink grote pitten. Wel iets meer als htk gelukkig.
Het van tevoren koken, en koud afspoelen ga ik van de week even uitproberen. Ben namelijk bang dat de pasta teveel aan elkaar gaat plakken.
Ik zou banger zijn dat dat gebeurt als ik alle pasta op het moment zelf moest garen.
Maar euh, let je wel op met je pasta. Voor je het weet heb je 150 dooie gasten. Goed terugkoelen en niet te lang bewaren die handel.
  Moderator maandag 26 juni 2017 @ 16:14:33 #10
138438 crew  Pizzakoppo
pi_171966138
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:08 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik zou banger zijn dat dat gebeurt als ik alle pasta op het moment zelf moest garen.
Maar euh, let je wel op met je pasta. Voor je het weet heb je 150 dooie gasten. Goed terugkoelen en niet te lang bewaren die handel.
Want pasta is dodelijk als je het ge lang gekookt bewaard..?
pi_171966269
quote:
1s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:14 schreef Pizzakoppo het volgende:

[..]

Want pasta is dodelijk als je het ge lang gekookt bewaard..?
In lauwe pasta groeit funky bacterie en schimmel shit beter dan een petrischaaltje :P Vandaar ook het devies om de pasta snel te koelen met (veel) koud water. En niet te lang te bewaren.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 26-06-2017 16:19:55 ]
  maandag 26 juni 2017 @ 16:30:13 #12
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171966567
quote:
1s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:14 schreef Pizzakoppo het volgende:

[..]

Want pasta is dodelijk als je het ge lang gekookt bewaard..?
Ja.
pi_171966648
quote:
14s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:04 schreef Rezania het volgende:

[..]

Scheut olie tijdens het koken erbij doen.
onzin en plakt het niet minder van...gewoon dikke pan water die steeds kookt en elke keer een portie pasta koken en die eruit scheppen lijkt mij de oplossing..
waarom zou je een pan afgieten???? en dus je water kwijt zijn en opnieuw moeten koken? ik snap het idee niet
  maandag 26 juni 2017 @ 16:37:07 #14
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171966711
Of koop/huur een noodlekoker:



Dan kun je aan de lopende band porties pasta garen. :)
pi_171966731
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:37 schreef RobinOok het volgende:
Of koop/huur een noodlekoker:

[ afbeelding ]

Dan kun je aan de lopende band porties pasta garen. :)
bijna hetzelfde..ook gewoon de hele tijd zelfde water..... ik snap de vraag over steeds water koken geloof ik niet helemaal....
  maandag 26 juni 2017 @ 16:38:33 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171966745
Of ga naar de toko en koop een paar noodlemandjes en hang die in je kookpot.

  maandag 26 juni 2017 @ 16:38:51 #17
157922 fathank
Wie baas is bakt koekjes.
pi_171966753
In wat voor tijdspanne moet de boel uitgeserveerd worden?
Behulpzaam als een waterkraan.
Op woensdag 29 april 2015 16:30 schreef seto het volgende:
als je niet #teamhenk bent ben je gewoon een *weggeFopt*homo
pi_171966759
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:38 schreef RobinOok het volgende:
Of ga naar de toko en koop een paar noodlemandjes en hang die in je kookpot.
lijkt me een prima plan en kost geen reet
  maandag 26 juni 2017 @ 16:39:54 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171966780
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:38 schreef liedetector het volgende:

[..]

bijna hetzelfde..ook gewoon de hele tijd zelfde water..... ik snap de vraag over steeds water koken geloof ik niet helemaal....
Omdat jij hebt bedacht dat TS zijn pan gaat afgieten.
Dat schrijft hij niet.
Maar misschien heb je gelijk.
pi_171966797
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:39 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Omdat jij hebt bedacht dat TS zijn pan gaat afgieten.
Dat schrijft hij niet.
Maar misschien heb je gelijk.
waarom zou je anders tig keer bang zijn dat je water niet op tijd kookt?

uit de TS

Alleen de pasta koken kost veel tijd. Vooral de wachttijd voordat een pan vol water aan de kook is, is een enorme bottleneck.


die pan kookt toch al denk ik dan!!!!
  maandag 26 juni 2017 @ 16:41:24 #21
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171966808
waar lees jij "tig keer"?
pi_171966836
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:41 schreef RobinOok het volgende:
waar lees jij "tig keer"?
dat haal ik uit het feit dat ie 140 man verwacht en ik dan dus eruit haal dat ie bang is 20 keer of meer een pan water aan de kook te brengen, maar misschien vat ik het verkeerd op? ik zie andere boottlenecks dan een pasta op tijd klaar

pasta is een paar minuten en kokend water is kokend water, dus zie het probleem niet
  maandag 26 juni 2017 @ 16:44:13 #23
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171966889
We gaan het zien. Hij zal zijn angsten vast toe komen lichten nu.... :P
pi_171966899
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:44 schreef RobinOok het volgende:
We gaan het zien. Hij zal zijn angsten vast toe komen lichten nu.... :P
of niet ... ook goed!

maar het slechste advies was een scheut olie in de pan te doen
  maandag 26 juni 2017 @ 16:49:57 #25
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_171967030
quote:
0s.gif Op maandag 26 juni 2017 16:44 schreef liedetector het volgende:

[..]

maar het slechste advies was een scheut olie in de pan te doen
Eensch! Dat fabeltje is 20 jaar geleden al ontkracht/afgeraden.
Bullshit blijft hardnekkig. Pas in het rijtje : dichtschroeien om de sappen te bewaren, vlees niet vooraf zouten omdat het anders uitdroogt, pasta altijd in ruim water en meer van die dingen.

http://ronaldveldhuizen.c(...)ook-je-met-wat-olie/
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')