abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_177128477
quote:
0s.gif Op maandag 12 februari 2018 11:35 schreef JKSGA het volgende:

[..]

Je noemt een aantal scenario's voor de toekomst (stagflatie, valutacrisis). Wat zijn wat jou betreft eigenlijk de meest reële toekomstscenario's? En vooral: wat zijn goede strategieën voor huishoudens met spaargeld om daarmee om te gaan?

Een beetje een grote vraag natuurlijk (hangt bovendien af van de persoonlijke situatie), maar ben benieuwd naar jouw algemene blik daarop. Waarschijnlijk een kwestie van diversificeren, maar zijn er wat dat betreft asset classes die een must-have zijn, of waar je juist vandaan moet blijven?

Cash aanhouden / spaarrekening Lage rente, maar ook zeer beperkt (tot geen) risico. Op zich acceptabel voor een tijd (de huidige situatie van beperkte alternatieven afwachten / uitzitten), maar in scenario's als stagflatie of valutacrisis lijkt dit me geen gewenste optie.

Deposito Tegen de huidige depositorente vind ik zelf de meeropbrengst tov een vrij opneembare spaarrekening te beperkt om het geld lang vast te zetten.

Vastgoed Lijkt (in ieder geval in Nederland) ook weer erg hoog gewaardeerd. Zeker wanneer de rente ook nog eens gaat stijgen (en sneller dan de lonen).

Aandelen Lijken in het algemeen overgewaardeerd (indicatoren als Shiller's PE ratio van de S&P 500 duiden daarop). Anderzijds zou je kunnen zeggen dat wanneer je tijdshorizon maar lang genoeg is (bijv. 15+ jaar) je hier een risico kan nemen.

Obligaties Net nu de rente verhoogd dreigt te gaan worden?

Aflossen hypotheek Tegen de huidige hypotheekrente (heb zelf een netto rente van onder de 1%) niet zo aantrekkelijk om af te lossen. Het is rendabeler dan een spaarrekening (zeker wanneer je VRH meerekent), maar het zit wel vast...
Ik zou adviseren, probeer van alles wat aan te houden.
Spreiden, spreiden, spreiden!
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')