abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_177340890
Ik denk persoonlijk dat de geest niet uit het brein komt omdat de geest immaterieel is en het brein is een materieel systeem.

Een immaterieel systeem volgt niet uit een materieel systeem dus er is hoogstwaarschijnlijk een mentale dimensie die parallel loopt met de fysieke dimensie.

Het lichaam valt na de dood uit elkaar en keert terug naar de fysieke dimensie, de geest keert terug naar de mentale dimensie.
pi_177340964
Ik ben sinds een jaar of 5 afwisselend vrijwillig en onvrijwillig absurdist.

Absurdisme: "Het absurdisme is een filosofische stroming waarin wordt gesteld dat het leven in essentie geen betekenis heeft, het onmogelijk is rationeel te verklaren waarom er leven is en dat iedere poging om de essentie van het heelal te ontrafelen gedoemd is te mislukken."

Ik zou graag antwoorden willen, maar weet dat ze niet te vinden zijn. Absurdisme biedt hierop 3 oplossingen:
- verzet aka zelfmoord: gelijk maar even de heftige, maar aangezien het geen nut heeft of wij geen nut zullen vinden, heeft 'zijn' ook geen zin.
[Both Kierkegaard and Camus dismiss the viability of this option. Camus states that it does not counter the Absurd. Rather, the act of ending one's existence only becomes more absurd.]
- geloof, zou ik graag willen kunnen, maar het lukt me niet zo naief te zijn/blijven. Het lijkt me toch ook wel zeer fijn om alles aan de hogere macht over te laten en je daarmee te overtuigen dat alles goed is en/of weer goed komt.
[However, Camus regarded this solution, and others, as "philosophical suicide".]
- acceptatie, weten dat je geen nut zult kunnen vinden, maar ondanks dat gewoon doorgaan. Zie ik zelf juist ook weer als een vorm van verzet.
[a solution in which one accepts the Absurd and continues to live in spite of it. Camus endorsed this solution, believing that by accepting the Absurd, one can achieve the greatest extent of one's freedom, and that by recognizing no religious or other moral constraints and by revolting against the Absurd while simultaneously accepting it as unstoppable, one could possibly be content from the personal meaning constructed in the process. Kierkegaard, on the other hand, regarded this solution as "demoniac madness": "He rages most of all at the thought that eternity might get it into its head to take his misery from him!"]

[A living organism] feeds upon negative entropy. Thus the device by which an organism maintains itself stationary at a fairly high level of orderliness really consists in continually sucking orderliness from its environment.
E. Schrödinger
pi_177342196
Het bewustzijn is een product van de hersenen. Vergeet niet dat je zelf namelijk ook uit levende wezentjes bestaat: lymfocyten, macrofagen etc wandelen op hun gemak door je lichaam, wel luisterend naar de geur van lokstofjes. Op hun weg verorberen ze of doden ze bacteriën en virussen. Hebben die dan ook een bewustzijn? Ze zijn product van je eigen lichaam (beenmerg).

Ten tweede als je je verdiept in neurologische ziekten, dan zie je dat bewustzijn en ook persoonlijkheid verbonden is aan de staat van de hersenen:
-dronken mensen lijken opeens socialer, een stille nerd begint opeens vrolijk er op los te babbelen na een paar alcoholische drankjes. Degene lijkt een socialer persoon te zijn geworden.
-mensen met een hersenbeschadiging, door een infarct, dementie of ongeluk kunnen permanent een andere persoonlijkheid krijgen: geirriteerder, kwaadaardiger, sadistischer of juist vrolijker, socialer en liever. Je persoonlijkheid wordt gevormd door je hersensstructuur (die ook zich ontwikkelt door het leven), raakt die beschadigd, verandert de persoon dus.
-ten derde is bewustzijn, ook bewustzijn van je zelf. Na een hersenbeschadiging kan dat ook weg zijn: je linker lichaamshelft is dan niet van jouw. Mensen met deze stoornis hebben de neiging hun linkerhand zelfs er af te snijden of vragen continu wie die ander is die zo dichtbij met zijn hand bij jou zit.
-het bewustzijn van de omgeving kan na zo'n beschadiging ook weg zijn. Ondanks dat je niet blind bent, negeer je (meestal) de linkerzijde van je blikveld. Iedereen die zich daar bevind wordt wel waar genomen maar niet gezien. Tegen de persoon aanpraten aan die kant heeft geen zin, ondanks dat die ander wel kan zien en horen aan die kant (met testen vast te stellen).
-bewustzijn van je eigen lichaam wordt ook gereguleerd als je gezond bent. Je zal niet alles voelen wat op je huid ligt. De kleren die je draagt voel je niet continu zitten. Als je een keer gewond bent geraakt op meerdere plekken of een huidziekte hebt met pijn of jeuk zal je de pijn/jeuk niet op alle plekken tegelijk voelen. Bijvoorbeeld als 2 knieën gewond zijn, zal je niet tegelijkertijd aan beide knieën pijn voelen. Nee de ene keer de linker paar seconden of minuten later de rechter.
-je kan jezelf ook sterk minder bewust maken van de omgeving: lees een goed boek of kijk een spannende film. Of mediteer en concentreer op jezelf of een geluid/beeld in de buitenwereld. De rest om heen zal weg vallen. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een persoon verdiept in een boek, soms niet aanspreekbaar is en je je stem moet verheffen of de persoon moet aanraken om de aandacht te trekken.

Kortom bewustzijn is voor mij een product van je lichaam en hersenen. Het gaat ook weg zodra je dood bent of als je hersenfunctie tijdelijk wordt uitgeschakeld (narcose zoals eerder beschreven). Bij narcose functioneren je hersenen niet meer maar ze blijven wel in leven. De zuurstofverbranding in de zenuwcellen gaat dan gewoon door, maar hun voornaamste functie, het overbrengen van prikkels stopt. Zodra de blokkade van prikkels wordt opgeheven komt deze functie weer terug en kom je weer bij (je wordt wakker). Alles wat er tussenin is gebeurd, is 1 zwart gat in je geheugen want dat is niet geregistreerd. Tenzij uiteraard de narcose niet diep genoeg was (genoeg verhalen hier over). Bij dood verwacht ik dat dit permanent is. Je zal niets meer registreren en met je lichaam kunnen ze dus doen wat ze willen: verbranden, door de gehaktmolen, begraven etc.

Er blijft in mijn inzien dus geen entiteit over. Lijkt mij ook nutteloos want waarom zou je nog moeten ronddwalen of reïncarneren?
[b] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:[/b]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
pi_177342824
quote:
7s.gif Op woensdag 21 februari 2018 12:08 schreef Godshand het volgende:
doen wat ze willen: verbranden, door de gehaktmolen, begraven etc.

Er blijft in mijn inzien dus geen entiteit over. Lijkt mij ook nutteloos want waarom zou je nog moeten ronddwalen of reïncarneren?
Ik moest even heel erg aan deze denken:
Verhaaltje van CGP Grey, over de splitsing van onze 2 hersenhelften, dat 1 kan niet kan praten en ze gescheiden niets van elkaar weten.
[A living organism] feeds upon negative entropy. Thus the device by which an organism maintains itself stationary at a fairly high level of orderliness really consists in continually sucking orderliness from its environment.
E. Schrödinger
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')