abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:21:14 #1
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171582559
registreer om deze reclame te verbergen
Naar aanleiding van het onderstaande artikel een discussietopic over overheidsingrijpen in de vrije huursector. Socialistische politici - in hun zoektocht naar relevantie in steden die in hoog tempo economisch rechtser worden - bepleiten de in omvang geringe vrije sector nu ook te reguleren. Dit is onwenselijk vanuit meerdere oogpunten.

quote:
Utrecht en Amsterdam begrenzen huurprijzen: 'Gevraagde prijzen zijn van God los'

Utrecht en Amsterdam nemen maatregelen om de huurprijzen te begrenzen voor nieuwbouwwoningen in de vrije sector. In Utrecht mogen er bovendien geen te kleine en te dure woningen worden gebouwd. Deze maatregelen zijn volgens woonwethouders Paulus Jansen en Laurens Ivens (beiden SP) nodig omdat steeds meer geld wordt gevraagd voor steeds kleinere appartementen. Hierdoor blijven er te weinig woningen over met een 'middenhuur', van tussen de 710 euro tot 950 euro per maand. Met name voor gezinnen met een bescheiden salaris en jonge starters wordt het zo haast onmogelijk om een huurwoning in deze steden te bemachtigen.

Van alle steden is in Utrecht en Amsterdam de vraag naar huurwoningen in de vrije sector het grootst. Om het aanbod te vergroten verruimde minister Blok (destijds nog minister voor wonen, VVD) per oktober vorig jaar de mogelijkheden om ook kleine appartementjes en studio's te verhuren boven de 710 euro per maand. In de twee steden ontstond direct protest tegen deze oplossing. 'Door Blok 1.000 euro voor een hok', zo bestempelden de lokale GroenLinks-fracties het beleid.

De maatregelen in Amsterdam zijn vooralsnog gericht op de huurprijs. In de erfpachtovereenkomsten voor nieuw te bouwen appartementen met een middeldure huur staat tegenwoordig dat beleggers de huren 25 jaar lang 'middelduur' moeten houden en niet mogen uitponden. Onder die condities schreef het stadsbestuur deze week nog een tender uit voor 30 duizend vierkante meter nieuw te bouwen woonoppervlak in Amsterdam Sloterdijk. Een voorwaarde aan de minimumgrootte van appartementen is er niet, maar Ivens wil wel per nieuwbouwproject afspraken gaan maken over afmetingen van de te bouwen woningen.

'Dat mag, lokaal repareren wat landelijk wordt besloten', verzekert Jansen. 'Utrecht doet zijn best om veel woningen bij te laten bouwen. Maar dan moeten de beleggers zich ook een beetje beschaafd gedragen. De nette beleggers willen deze regels ook, om de cowboys van de markt te drukken.'

De Vereniging van Institutionele Beleggers Nederland (IVBN), die die zogeheten 'nette' beleggers vertegenwoordigt (leden van deze club zijn vooral pensioenfondsen), vindt het echter geen goed idee dat individuele gemeenten zelf weer regels gaan maken die tegen de landelijke regelgeving ingaan. 'Misschien dat andere beleggers er anders over denken, maar wij willen graag een goed product ontwikkelen. Wij willen niet zulke kleine appartementjes die een huurrisico kunnen vormen in de toekomst', zegt hun woordvoerder Frank van Blokland.

De institutionele beleggers vinden het bovendien onredelijk dat de huren alleen met de inflatie mogen stijgen. 'Wij zeggen, dat moet jaarlijks zijn: de inflatie plus 1 procent, dat is de ondergrens. De gemeenten moeten zich wel realiseren dat als zij van ons willen dat wij grotere woningen gaan bouwen voor een lagere prijs die niet mag stijgen, het onvermijdelijk is dat zij hun grondprijzen verder verlagen. Het is echt niet zo dat beleggers altijd het onderste uit de kan proberen te halen. De huidige grondprijzen plus de bouwkosten leiden ertoe dat wij een bepaalde huurprijs moeten vragen.'

Bron: Volkskrant: Utrecht en Amsterdam begrenzen huurprijzen
Allereerst wordt geclaimd dat het gek is om een woning te hebben van 40 m2 en dat mensen die daar >700 euro voor willen betalen, beschermd moeten worden. Een yup met een goede baan mag zelf beslissen wat hij uitgeeft aan z'n auto (soms meer dan 400 per maand), z'n kopje koffie (soms meer dan 5 euro bij de Starbucks), z'n cocktail (tot 15 euro in de trendy clubs), maar wordt infantiel behandeld als het gaat om z'n besteedbaar inkomen voor een huurhuis. Veelal vraagt de verhuurder - een indicatie voor de grote vraag, meer over dat onderwerp later - een bruto inkomen van 4 tot 5 keer de maandhuur, dus zo'n man of vrouw zal al tegen de 3000 euro per maand moeten verdienen om een woning te kunnen huren.

Voor wat betreft de vraag, hier wringt het. Lagere prijzen gaan de vraag naar huurwoningen in het populaire Utrecht en Amsterdam niet omlaag brengen. Sterker nog, als de prijzen kunstmatig laag worden gehouden stijgt de vraag en krijg je Woningnet-achtige taferelen, met meer dan 2.000 inschrijvers voor een vrije huurwoning in een populaire buurt. Naast dit effect, wat nog tot daar aan toe is, stokt dit ook de doorstroming op de markt. De vrije huursector is de kraamzaal van de stedelijke woningmarkt. In de sociale huursector en de koopsector zitten mensen veelal voor lange tijd (vast). Stijgende huurprijzen zijn een prikkel voor zittende huurders om hun huurcontract jaarlijks te heroverwegen. Gaan ze kopen en committeren ze zich voor de lange termijn, of zoeken ze een woning elders? Een hoge mutatiegraad - bijvoorbeeld door stijgende huurprijzen - is vanuit stedelijk perspectief dan ook goed, want dit zorgt voor doorbloeding en houdt Amsterdam en Utrecht toegankelijk voor nieuwe instromers van buitenaf of het buitenland en studenten met een voormalig campuscontract. Natuurlijk zullen nieuwe instromers een hogere prijs moeten betalen, maar het alternatief is tweedeling tussen de haves en de havenots. De haves hebben een woning en gaan er nooit meer weg, doordat ze kunstmatig onder de markthuur zitten, de havenots kunnen geen eigen woning bemachtigen omdat er geen nieuwe woningen beschikbaar komen.

Vervolgens het aanbod, zou dit ervoor zorgen dat beleggers in de vrije huursector meer woningen gaan bouwen? In feite limiteer je de verdiencapaciteit van een koper van dit beleggingsproduct, terwijl de koopsector niet aan een dergelijk plafond wordt gehouden en de sociale huursector sowieso al buiten diverse marktprikkels is geplaatst. Kunnen beleggers hun huren niet boven inflatie aanpassen, dan is een koper van koopwoningen een aantrekkelijker klant voor grondeigenaren, de gemeente en bouwbedrijven. Immers, een koopwoning voor starters is vooral gedreven door de leencapaciteit, in combinatie met schenkingen. Een starterswoning heeft nog geen maximumprijs - iets wat in het verlengde zou liggen van de pleidooien van de SP-fracties. Of je nu 800 euro aan huur aftikt of 800 euro aan erfpacht + hypotheek, er bestaat geen intrinsiek verschil. Wil men werkelijk iets doen aan het aanbod van huurwoningen, dan zouden er dus veel meer woningen bijgebouwd moeten worden tegen een lagere prijs, omdat de beleggers in kwestie dan zowel met meer concurrentie te maken hebben, als een lagere initiele belegging om terug te verdienen. Is dit in het belang van de gemeente, de buurt of haar burgers? Wanneer een gemeente grond gaat uitgeven tegen lagere prijzen doordat de inkomsten zijn gemaximaliseerd, dan heb je daar als burger minder profijt van. De gemeente heeft daardoor lagere inkomsten om aan voorzieningen uit te geven of de gemeentelijke heffingen omlaag te brengen.

Ten slotte, als de prijzen werkelijk zo abominabel hoog zijn, dan wordt men vanzelf beperkt doordat er geen animo meer is voor (bepaalde producten in) de vrije huursector in bepaalde steden. Zouden er geen burgers bestaan die grif 1.200 euro willen neertellen per maand voor een veredeld hok, dan corrigeert de eigenaar die vraaghuur naar een lager huurniveau. Dit soort correcties hebben we onder andere gezien in de jaren 80 (crisis), medio jaren 90 (suburbanisatie naar vinexwijken) en post-2008 (financiele crisis). Zolang er meer mensen zijn die een woning willen dan mensen die een woning krijgen voor een zeker bedrag, blijft er druk op de markt bestaan. Bouw je nu een woning met een huur van 700 p/maand en ga je uit van inflatie plus 1%, dan is diezelfde woning in 2037 al 1050 euro p/maand. Het beleggingsrisico is nu juist dat toekomstige bouwactiviteiten een huur van >1.000 euro voor een gedateerd product niet meer rechtvaardigen.

[ Bericht 0% gewijzigd door GSbrder op 09-06-2017 21:55:07 ]
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:27:32 #2
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_171582825
Een auto kost al snel 400 per maand, voor een beetje A5 ben je aan alle vaste lasten inclusief afschrijving al snel ¤ 1.000 per maand kwijt, maar er is idd ook niemand die dat een ander verbiedt.

Daarbij zou ik niet weten waarom woningen in bepaalde gebieden zo gereguleerd moeten worden, iets is geen A-locatie omdat de huizen er zo lekker goedkoop zijn, iets is door andere zaken een A-locatie, en dat maakt de huizen daar duurder, ook de huurwoningen dus.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:31:38 #3
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_171582973
Tja, als de SP de prijs van de pindakaas inkomensafhankelijk zouden kunnen maken, dan zouden ze het ook niet laten.
Vrije sector is niet voor niets vrije sector, een overeenkomst tussen verhuurder en huurder en verder niets. Daar heeft de overheid verder niets mee te maken.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_171583027
registreer om deze reclame te verbergen
De aanmoediging van grote internationale bedrijven om zich in bv Amsterdam te vestigen is ook een grote motor achter de stijging.
De hoeveelheid Duitsers, Britten, Indiërs en Fransen etc met een goede job neemt in mijn wijk rap toe.
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:34:21 #5
416931 yats
(non) Average Joe
pi_171583079
Goede zaak dit! Verhuurders in de gehele randstad (steden maar ook dorpen) maken al langer misbruik van de relatief hoge vraag en het relatief lage aanbod van woningen. Toen ik vorig jaar een huis zocht was het eerder regel dan uitzondering dat er honderden reacties kwamen, en dat was echt niet alleen in populaire buurten! Uiteindelijk heb ik 'geluk gehad' met een tweekamerappartement van 60 m2 met enorm veel gebreken (schimmel in de douche ivm geen afzuiging/raam, kapotte ramen, slechte bekabeling etc)voor 'maar' 900 euro per maand. En dat is geen uitzondering helaas. Het is dat ik moest verhuizen omdat ik daarvoor maanden 4 uur reistijd per dag had en dat op langere termijn je sloopt. Maar ja, je moet wel naar de randstad wil je werk vinden...
Many persons have a wrong idea of what constitutes true happiness. It is not attained through self-gratification but through fidelity to a worthy purpose.
[ Bericht 0% gewijzigd door yats op 11-11-2011 11:22 ]
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:35:53 #6
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_171583116
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:31 schreef Janneke141 het volgende:
Tja, als de SP de prijs van de pindakaas inkomensafhankelijk zouden kunnen maken, dan zouden ze het ook niet laten.
Vrije sector is niet voor niets vrije sector, een overeenkomst tussen verhuurder en huurder en verder niets. Daar heeft de overheid verder niets mee te maken.
Het is nu vrijwel nergens meer zo, maar tot een paar jaar geleden had je in sommige gemeentes zelfs een huisvestingsvergunning nodig als je een koopwoning onder een bepaalde prijs wilde kopen... :X
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:36:37 #7
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171583130
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:34 schreef yats het volgende:
Goede zaak dit! Verhuurders in de gehele randstad (steden maar ook dorpen) maken al langer misbruik van de relatief hoge vraag en het relatief lage aanbod van woningen. Toen ik vorig jaar een huis zocht was het eerder regel dan uitzondering dat er honderden reacties kwamen, en dat was echt niet alleen in populaire buurten! Uiteindelijk heb ik 'geluk gehad' met een tweekamerappartement van 60 m2 met enorm veel gebreken (schimmel in de douche ivm geen afzuiging/raam, kapotte ramen, slechte bekabeling etc)voor 'maar' 900 euro per maand. En dat is geen uitzondering helaas. Het is dat ik moest verhuizen omdat ik daarvoor maanden 4 uur reistijd per dag had en dat op langere termijn je sloopt. Maar ja, je moet wel naar de randstad wil je werk vinden...
Het is dus geen goede zaak, want jij had die huurwoning niet gehad (die zou vol zitten met iemand die er voor 710 euro zou wonen), er was nog minder aanbod geweest en de vraag zou hoger zijn. Denk aan de wachtlijsten voor de sociale huursector, want dat staat je te wachten als je huurprijzen begrensd op een kunstmatig niveau. Dan had je dus nu nog 4 uur per dag mogen reizen van Zwolle naar Amsterdam omdat er geen woning vrij zou komen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:39:20 #8
416931 yats
(non) Average Joe
pi_171583201
quote:
15s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:36 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Het is dus geen goede zaak, want jij had die huurwoning niet gehad (die zou vol zitten met iemand die er voor 710 euro zou wonen), er was nog minder aanbod geweest en de vraag zou hoger zijn. Denk aan de wachtlijsten voor de sociale huursector, want dat staat je te wachten als je huurprijzen begrensd op een kunstmatig niveau. Dan had je dus nu nog 4 uur per dag mogen reizen van Zwolle naar Amsterdam omdat er geen woning vrij zou komen.
Waar baseer jij op dat ik die woning niet gehad zou hebben? Qua salaris/inkomen was ik niet de meest logische keus van mijn huurbaas. Ik zit net boven het minimumloon maar ben al lang blij dat ik werk heb...
Many persons have a wrong idea of what constitutes true happiness. It is not attained through self-gratification but through fidelity to a worthy purpose.
[ Bericht 0% gewijzigd door yats op 11-11-2011 11:22 ]
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:40:03 #9
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_171583220
quote:
15s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:36 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Het is dus geen goede zaak, want jij had die huurwoning niet gehad (die zou vol zitten met iemand die er voor 710 euro zou wonen), er was nog minder aanbod geweest en de vraag zou hoger zijn. Denk aan de wachtlijsten voor de sociale huursector, want dat staat je te wachten als je huurprijzen begrensd op een kunstmatig niveau. Dan had je dus nu nog 4 uur per dag mogen reizen van Zwolle naar Amsterdam omdat er geen woning vrij zou komen.
De trein doet er een uur over van Zwolle naar Amsterdam.... dan moet je op beide locaties nog een flink eind moeten reizen wil je daar nog een uur voor nodig hebben.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:41:14 #10
416931 yats
(non) Average Joe
pi_171583251
Ik kom ook niet uit Zwolle en werk ook niet in Amsterdam.
Many persons have a wrong idea of what constitutes true happiness. It is not attained through self-gratification but through fidelity to a worthy purpose.
[ Bericht 0% gewijzigd door yats op 11-11-2011 11:22 ]
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:43:36 #11
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171583301
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:39 schreef yats het volgende:

[..]

Waar baseer jij op dat ik die woning niet gehad zou hebben? Qua salaris/inkomen was ik niet de meest logische keus van mijn huurbaas. Ik zit net boven het minimumloon maar ben al lang blij dat ik werk heb...
Op het feit dat een huurprijsbegrenzing de markt op slot zet. De vorige bewoner was (in veel gevallen) blijven zitten omdat hij het lot uit de loterij had getroffen en jouw huurbaas had hoog of laag kunnen springen, maar als een huurder eenmaal in een woning zit, dan kun je er niet eenvoudig vanaf.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:45:31 #12
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171583342
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:40 schreef Leandra het volgende:

[..]

De trein doet er een uur over van Zwolle naar Amsterdam.... dan moet je op beide locaties nog een flink eind moeten reizen wil je daar nog een uur voor nodig hebben.
Een oud-collega van me woonde in Stadshagen en moest naar Amsterdam-West.
Zwolle - Amsterdam CS is al gauw 1:30 uur. Tel daar voor en navervoer bij op en 2 uur enkele reis is niet zo gek gedacht.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:49:27 #13
129292 LXIV
misdunker
pi_171583435
Goede OP!

Socialistisch wensdenken dat je door het stellen van maximumprijzen de markt kunt controleren. Werkt niet, heeft nooit gewerkt. In de USSR dachten ze ook de hongersnood op te lossen door de maximumprijs van een brood op 5 Kopeke te stellen. Resultaat was dat niemand nog brood kon bakken en massale hongersnood.
Rijke oudere heteroseksuele blanke mannen zijn de nieuwe Joden.
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:50:24 #14
416931 yats
(non) Average Joe
pi_171583463
quote:
15s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:43 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Op het feit dat een huurprijsbegrenzing de markt op slot zet. De vorige bewoner was (in veel gevallen) blijven zitten omdat hij het lot uit de loterij had getroffen en jouw huurbaas had hoog of laag kunnen springen, maar als een huurder eenmaal in een woning zit, dan kun je er niet eenvoudig vanaf.
Het is maar wat je een lot uit de loterij noemt.

Overigens woont de oude bewoner nu twee straten verderop in een huis dat twee keer zo groot is tegen dezelfde prijs...dus dat argument gaat zeker niet op. Er zal een tekort zijn aan grotere betaalbare huizen, maar bij gebrek aan beter zal aan mijn type huis niet ineens veel veranderen.
Many persons have a wrong idea of what constitutes true happiness. It is not attained through self-gratification but through fidelity to a worthy purpose.
[ Bericht 0% gewijzigd door yats op 11-11-2011 11:22 ]
pi_171583471
Wat een prijzen.
Kopen is stukken goedkoper per maand.
Make my day!
  vrijdag 9 juni 2017 @ 21:56:23 #16
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_171583670
quote:
15s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:45 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Een oud-collega van me woonde in Stadshagen en moest naar Amsterdam-West.
Zwolle - Amsterdam CS is al gauw 1:30 uur. Tel daar voor en navervoer bij op en 2 uur enkele reis is niet zo gek gedacht.
Zwolle - Amsterdam Zuid is 1 uur en 1 minuut.... de Hanzelijn is er tegenwoordig hè, je hoeft niet meer via Amersfoort.
Naar CS is idd anderhalf uur.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_171585101
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:50 schreef agter het volgende:
Wat een prijzen.
Kopen is stukken goedkoper per maand.
En daar zit de crux waarom de huizenverkoop momenteel zwaar in de lift zit, wij gaan ons huis binnenkort te koop zetten en de makelaar denkt dat het binnen weken verkocht is, mischien sneller.

Ook niet zo gek, ons huis zou om te huren minimaal het dubbele kosten van een hypotheek.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
pi_171585136
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 22:33 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

En daar zit de crux waarom de huizenverkoop momenteel zwaar in de lift zit, wij gaan ons huis binnenkort te koop zetten en de makelaar denkt dat het binnen weken verkocht is, mischien sneller.

Ook niet zo gek, ons huis zou om te huren minimaal het dubbele kosten van een hypotheek.
Daar zit zeker de crux.
Huren (particulier) is veel en veel duurder dan kopen en toch kunnen mensen de sprong niet maken.
Make my day!
pi_171585202
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 22:35 schreef agter het volgende:

[..]

Daar zit zeker de crux.
Huren (particulier) is veel en veel duurder dan kopen en toch kunnen mensen de sprong niet maken.
Het is lastiger geworden om te kopen, de beschermingsmaatregelen (die nodig waren, hou mij ten goede) die ingevoerd zijn houden in dat je eigen geld nodig hebt en ja, als je dat niet hebt...
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  vrijdag 9 juni 2017 @ 22:38:40 #20
416931 yats
(non) Average Joe
pi_171585285
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:50 schreef agter het volgende:
Wat een prijzen.
Kopen is stukken goedkoper per maand.
Klopt, maar dat kan dus niet dankzij de nieuwe regels en het gebrek aan vaste contracten.
Many persons have a wrong idea of what constitutes true happiness. It is not attained through self-gratification but through fidelity to a worthy purpose.
[ Bericht 0% gewijzigd door yats op 11-11-2011 11:22 ]
pi_171586423
Maar dan zit daar het probleem.
Dan kun je het wel elders willen oplossen. Maar dat gaat geen uitkomst brengen.
Make my day!
pi_171587860
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 23:16 schreef agter het volgende:
Maar dan zit daar het probleem.
Dan kun je het wel elders willen oplossen. Maar dat gaat geen uitkomst brengen.
Nou ja, dat is dus eigenlijk geen probleem maar een goede zaak, er werden gewoon te gemakkelijk en te hoge hypotheken gegeven. Dat het nu doorslaat doordat er een krapte op de huur markt is moet geen reden zijn om dat maar weer terug te draaien.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 07:50:58 #23
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171590038
Je kan ook afstappen van het marktmodel en de overheid massa's betaalbare woningen laten bouwen waar ze zelf de huur van bepaald. Dan kan je daarnaast Yuppen hun te dure micro appartementen gunnen.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_171592147
De woningmarkt is geen vrije markt. Het prijsmechanisme betekent niet alleen dat bij een toenemende vraag en gelijkblijvend aanbod de prijs stijgt, maar ook dat daardoor het aanbod toeneemt. Bij wonen is het echter de locatie die wordt aangeboden, en niet zozeer de opstal, daar kan niet zomaar meer van bijgemaakt worden. Als vastgoedspeculanten zich op de vrije markt willen beroepen moeten ze zelf land gaan inpolderen of zo en de infrastructuur aanleggen die het een aantrekkelijke locatie maakt.

Blok is gewoon een rasechte VVD-er en zijn levenswerk is dan ook zoveel mogelijk geld van de hardwerkende Nederlander verplaatsen naar hardspeculerende bezitters, of dat nou Engelsen, Amerikanen of Russen zijn. De gemeenten zitten met de gebakken peren, want die hebben met een samenleving van burgers te maken die allemaal moeten wonen, en niet slechts met rendementen.

Je moet de opstal en de locatie scheiden, een waardestijging van de locatie is de verdienste van de samenleving als geheel en die komt dan ook de vruchten toe. Dat doet er niet aan af dat je het prijsmechanisme wel kunt gebruiken om tot een verdeling van de beschikbare woonruimte te komen, maar er kan slechts marktmechanisme zijn binnen het kader van huisvesting, als er slechts huisvesting kan zijn binnen het kader van het halve marktmechanisme gaat het fout en is iedereen voor de eerste levensbehoefte van wonen uitgeleverd aan diegenen die zich een stuk aarde hebben weten toe te eigenen.
Vroeger was niet alles beter maar de toekomst wel.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 11:42:20 #25
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171593035
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 10:54 schreef Weltschmerz het volgende:
De woningmarkt is geen vrije markt. Het prijsmechanisme betekent niet alleen dat bij een toenemende vraag en gelijkblijvend aanbod de prijs stijgt, maar ook dat daardoor het aanbod toeneemt. Bij wonen is het echter de locatie die wordt aangeboden, en niet zozeer de opstal, daar kan niet zomaar meer van bijgemaakt worden. Als vastgoedspeculanten zich op de vrije markt willen beroepen moeten ze zelf land gaan inpolderen of zo en de infrastructuur aanleggen die het een aantrekkelijke locatie maakt.
Nee hoor, beleggers in vastgoed kopen gewoon de infrastructuur en de toekomstige landbaten af. Ze betalen de uitgever van grond een bedrag (residueel of gefixeerd) waarmee geacht wordt dat toekomstige gemeentelijke baten van die grond en reeds gedane investeringen in infrastructuur zijn gedekt. Waarom zou dit niet mogen? De overheid kan andere toekomstige kasstromen en reeds gedane investeringen ook voor andere transacties bepalen.

quote:
De gemeenten zitten met de gebakken peren, want die hebben met een samenleving van burgers te maken die allemaal moeten wonen, en niet slechts met rendementen.
De samenleving heeft een groter probleem dan alleen de gemeentelijke politieke belangen. Ik snap dat het voor een SP'er aantrekkelijk is zoveel mogelijk minima te huisvesten, maar als de stad daarmee jong talent verliest, is dat slecht voor Nederland en ook de gemeente Amsterdam.

quote:
Je moet de opstal en de locatie scheiden, een waardestijging van de locatie is de verdienste van de samenleving als geheel en die komt dan ook de vruchten toe. Dat doet er niet aan af dat je het prijsmechanisme wel kunt gebruiken om tot een verdeling van de beschikbare woonruimte te komen, maar er kan slechts marktmechanisme zijn binnen het kader van huisvesting, als er slechts huisvesting kan zijn binnen het kader van het halve marktmechanisme gaat het fout en is iedereen voor de eerste levensbehoefte van wonen uitgeleverd aan diegenen die zich een stuk aarde hebben weten toe te eigenen.
Als dit uitgangspunt wederkerig is, mag een eigenaar van een opstal dus ook een rekening naar de samenleving sturen als de gekochte producten in waarde dalen. Dan hadden veel steden forse problemen gehad na de financiële crisis, want ze hebben kantoor- en woonlocaties uitgeven tegen hoge prijzen en die zijn tot 30% in waarde gedaald. Buiten dat bestaat er al een erfpachtstelsel, dat kan in deze behoefte voorzien, maar blijkt onvoldoende in staat de samenleving te laten delen in de grondbaten. Veel effectiever is middels de OZB de eigenaar van grond en opstal te laten betalen voor waardestijging. Je laatste opmerking is dan ook niet van toepassing, want iemand met een stuk grond moet daarmee zelf het risico lopen op waardeschommelingen en draagt al bij aan de samenleving.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 17:48:22 #26
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171600312
quote:
1s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 11:42 schreef GSbrder het volgende:
Ik snap dat het voor een SP'er aantrekkelijk is zoveel mogelijk minima te huisvesten, maar als de stad daarmee jong talent verliest, is dat slecht voor Nederland en ook de gemeente Amsterdam.
Het is geen zero-sum game. (De kinderen) van minima kunnen ook fantastische talenten hebben. Het kan nog beter zijn om de massa's arme talenten te helpen dan om net te doen of alleen rijke mensen talent kunnen hebben. Je kan armoede ook oplossen door arme mensen vooruit te helpen i.p.v. weg te concurreren.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 10 juni 2017 @ 17:51:26 #27
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171600367
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 17:48 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Het is geen zero-sum game. (De kinderen) van minima kunnen ook fantastische talenten hebben. Het kan nog beter zijn om de massa's arme talenten te helpen dan om net te doen of alleen rijke mensen talent kunnen hebben. Je kan armoede ook oplossen door arme mensen vooruit te helpen i.p.v. weg te concurreren.
Ik begrijp dat het geen zero-sum game is. Daarom moet je ook niet alle sociale huurwoningen in Amsterdam afschaffen en er een stad van maken die slechts toegankelijk is voor yuppen. Nu wordt echter, door de SP, gesteld alsof het zero-sum is. Dat meer ruimte voor hogere inkomens ten koste gaat van de lagere inkomens. Terwijl de huursector in Amsterdam voor >80% uit sociale huurwoningen bestaat en slechts voor 1 op de 5 huurwoningen toegankelijk is voor iemand met een modaal of bovenmodaal inkomen. Moet je talenten stimuleren door huizenprijzen laag te houden, of door bedrijven aan te trekken waar arme mensen hun talenten kunnen ontplooien?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 17:53:04 #28
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171600398
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 17:51 schreef GSbrder het volgende:
Nu wordt echter, door de SP, gesteld alsof het zero-sum is. Dat meer ruimte voor hogere inkomens ten koste gaat van de lagere inkomens.
De sociale huur is en word ook al een tijd afgebroken door de VVD. Er moet echt worden bijgebouwd anders blijft er niets over.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 10 juni 2017 @ 17:54:44 #29
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171600425
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 17:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

De sociale huur is en word ook al een tijd afgebroken door de VVD. Er moet echt worden bijgebouwd anders blijft er niets over.
In het ergste geval is slechts 1 op de 3 woningen in Amsterdam geschikt voor iemand met een benedenmodaal inkomen. Zou dat werkelijk het einde inluiden voor wat betreft de sociale huur?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_171600588
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 17:53 schreef Papierversnipperaar het volgende:De sociale huur is en word ook al een tijd afgebroken door de VVD.
En terecht, die sociale huursector is ook veel te groot, vooral in Amsterdam.
quote:
Er moet echt worden bijgebouwd anders blijft er niets over.
Dan moet de gemeente wat met de grondprijs doen en de opbrengsten van kavelverkoop niet gebruiken om de begroting te spekken.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 18:24:30 #31
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171600958
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 18:02 schreef bluemoon23 het volgende:


Dan moet de gemeente wat met de grondprijs doen en de opbrengsten van kavelverkoop niet gebruiken om de begroting te spekken.
Dat zal best maar dat doet niets af aan het feit dat massa's mensen zitten te wachten op een sociale huur woning. Dat de woningcoöperaties geprivatiseerd zijn en de baasjes daarvan in een Maserati rijden doet niets af aan het feit dat massa's mensen op een sociale huurwoning zitten te wachten.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_171602626
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 07:50 schreef Papierversnipperaar het volgende:
Je kan ook afstappen van het marktmodel en de overheid massa's betaalbare woningen laten bouwen waar ze zelf de huur van bepaald. Dan kan je daarnaast Yuppen hun te dure micro appartementen gunnen.
Woningcorporaties dus, wat we ooit hadden en deels nog hebben.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 19:37:13 #33
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171602671
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:35 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Woningcorporaties dus, wat we ooit hadden en deels nog hebben.
Precies. Die privatisering was een grote fout. Tenminste, als het je doel is om een land goed te runnen.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_171602705
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 18:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Dat zal best maar dat doet niets af aan het feit dat massa's mensen zitten te wachten op een sociale huur woning. Dat de woningcoöperaties geprivatiseerd zijn en de baasjes daarvan in een Maserati rijden doet niets af aan het feit dat massa's mensen op een sociale huurwoning zitten te wachten.
Dat is weer een typische discussie verneukende opmerking, dat baasje in een Maserati gaat de gevangenis in dus het is een lulverhaal om dat te presenteren als zijnde usance.

In Rotterdam gaat men sociale woningbouw afbreken ten gunste van huizen voor hogere inkomens, waarom, omdat de stad verneukt wordt door onrendabelen die geen geld hebben en alleen maar de stad ten laste zijn terwijl de randgemeentes de krenten uit de pap pikken.

DAT is ook een realiteit, eentje waar de SP mischien ook eens over na kan denken, maw waar gaat al die sociale woningbouw van betaald worden
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 19:44:09 #35
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171602843
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:38 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Dat is weer een typische discussie verneukende opmerking, dat baasje in een Maserati gaat de gevangenis in dus het is een lulverhaal om dat te presenteren als zijnde usance.
Het is een voorspelbaar gevolg van de privatisering. Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.
quote:
In Rotterdam gaat men sociale woningbouw afbreken ten gunste van huizen voor hogere inkomens, waarom, omdat de stad verneukt wordt door onrendabelen die geen geld hebben en alleen maar de stad ten laste zijn terwijl de randgemeentes de krenten uit de pap pikken.
We hebben het over een land, niet over een bedrijf. Dus het woord "onrendabelen" is niet van toepassing. Je kan armoede ook oplossen door arme mensen vooruit te helpen i.p.v. weg te concurreren. Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.
quote:
DAT is ook een realiteit, eentje waar de SP mischien ook eens over na kan denken, maw waar gaat al die sociale woningbouw van betaald worden
Er is geld zat. NWS / Panama Papers: 'Megaschandaal' belastingontduiking #4 Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_171602990
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 18:24 schreef Papierversnipperaar het volgende:Dat zal best maar dat doet niets af aan het feit dat massa's mensen zitten te wachten op een sociale huur woning. Dat de woningcoöperaties geprivatiseerd zijn en de baasjes daarvan in een Maserati rijden doet niets af aan het feit dat massa's mensen op een sociale huurwoning zitten te wachten.
Ja, tuurlijk zitten massa`s mensen in de grote steden op een sociale huurwoning te wachten.
Voor een relatief schijntje gelijk na je studie in een woning op een A locatie, wie wil dat nu niet ?
pi_171602991
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:44 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Het is een voorspelbaar gevolg van de privatisering. Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.

[..]

We hebben het over een land, niet over een bedrijf. Dus het woord "onrendabelen" is niet van toepassing. Je kan armoede ook oplossen door arme mensen vooruit te helpen i.p.v. weg te concurreren. Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.

[..]

Er is geld zat. NWS / Panama Papers: 'Megaschandaal' belastingontduiking #4 Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.
Er zullen altijd mensen op een social woningbouw woning wachten, er zal altijd een kleinere voorrraad zijn dan er vraag is omdat veel mensen niet doorstromen die dat wel zouden moeten doen. Nogmaal, die meneer is veroordeeld door de rechter, moet de bak in en een flink bedrag terugbetalen. Het is dus NIET normaal of geoorloofd.

Rotterdam is geen onderdeel van het land? Ok dan. Man, man, man. Alsof de problemen van Rotterdam anders zijn als die van andere grote steden in Nederland. :')

Er is geld zat. Ok, dan. Nou, succes met je cubaanse model, he?
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 19:52:50 #38
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171603082
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:49 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Ja, tuurlijk zitten massa`s mensen in de grote steden op een sociale huurwoning te wachten.
Voor een relatief schijntje gelijk na je studie in een woning op een A locatie, wie wil dat nu niet ?
Die frame is zo oud dat de schimmel ervanaf springt.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 10 juni 2017 @ 19:54:29 #39
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171603133
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:49 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Er zullen altijd mensen op een social woningbouw woning wachten, er zal altijd een kleinere voorrraad zijn dan er vraag is omdat veel mensen niet doorstromen die dat wel zouden moeten doen. Nogmaal, die meneer is veroordeeld door de rechter, moet de bak in en een flink bedrag terugbetalen. Het is dus NIET normaal of geoorloofd.

Rotterdam is geen onderdeel van het land? Ok dan. Man, man, man. Alsof de problemen van Rotterdam anders zijn als die van andere grote steden in Nederland. :')

Er is geld zat. Ok, dan. Nou, succes met je cubaanse model, he?
Er zijn nou eenmaal heel veel mensen met weinig geld (ook werkende armen) die ook gewoon willen wonen. Daar is niets mis mee.

Als de huren niet omlaag kunnen naar een redelijk niveau moeten de lonen en uitkeringen maar omhoog, is misschien een betere oplossing.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_171603276
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:54 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Er zijn nou eenmaal heel veel mensen met weinig geld (ook werkende armen) die ook gewoon willen wonen. Daar is niets mis mee.

Als de huren niet omlaag kunnen naar een redelijk niveau moeten de lonen en uitkeringen maar omhoog, is misschien een betere oplossing.
En er zijn ook veel mensen die wel een grotere woning kunnen betalen maar lekker goedkoop in sociale woningbouw blijven zitten, lijkt mij toch dat je dat het eerste aanpakt.

Sociale woningbouw moet er zijn, klaar, en daar moet genoeg van zijn maar het kan niet zo zijn dat je alsmaar bij blijft bouwen en dan geen doorstroom verplicht.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:02:21 #41
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171603374
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:44 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

We hebben het over een land, niet over een bedrijf. Dus het woord "onrendabelen" is niet van toepassing. Je kan armoede ook oplossen door arme mensen vooruit te helpen i.p.v. weg te concurreren. Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.
Toch even, is het doel van een woningcorporatie om mensen in het leven vooruit te helpen, of om een product aan te bieden onder haar intrinsieke waarde omdat bewoners anders aan de tucht van de markt is overgeleverd? Ik begrijp best dat iemand in een bijstandsuitkering hulp nodig heeft om z'n leven weer waardevol in te richten, maar daar is het UWV voor en niet de verhuurder.

Mensen zitten ook te wachten op zo'n woning omdat er mensen bestaan die 2 keer modaal verdienen en in een sociale huurwoning zitten. Daarnaast zal een lage prijs voor een sociale huurwoning altijd meer mensen aantrekken dan slechts de mensen die anders niet in hun woningbehoefte kunnen voorzien, simpelweg omdat subsidie aantrekkelijker is dan geen subsidie.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:03:57 #42
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171603423
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:54 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Er zijn nou eenmaal heel veel mensen met weinig geld (ook werkende armen) die ook gewoon willen wonen. Daar is niets mis mee.

Als de huren niet omlaag kunnen naar een redelijk niveau moeten de lonen en uitkeringen maar omhoog, is misschien een betere oplossing.
Want het is onmogelijk om meer kwijt te zijn aan je huur, als je dan toch zo graag in de grote steden wil wonen? Het is noodzakelijk dat iedereen een eigen huis heeft met aparte slaapkamers, ook als alleenstaande? Een uitkering moet gerelateerd zijn aan waar men wil wonen, niet waar men kan wonen van dat bedrag?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_171603434
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:59 schreef Tijger_m het volgende:
En er zijn ook veel mensen die wel een grotere woning kunnen betalen maar lekker goedkoop in sociale woningbouw blijven zitten, lijkt mij toch dat je dat het eerste aanpakt.

Sociale woningbouw moet er zijn, klaar, en daar moet genoeg van zijn maar het kan niet zo zijn dat je alsmaar bij blijft bouwen en dan geen doorstroom verplicht.
Eens, zo was sociale woningbouw nooit bedoeld, en zo is het in andere landen ook niet.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:06:34 #44
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_171603492
Mensen die al jaren voor een prikkie in een sociale huurwoning zitten terwijl ze inmiddels veel meer verdienen kun je moeilijk kwalijk nemen dat ze blijven zitten. Oftewel, de regel invoeren dat je er binnen zes maanden uit moet als je de inkomensgrens overschrijdt. Wachtlijsten in een keer opgelost.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_171603500
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:04 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Eens, zo was sociale woningbouw nooit bedoeld, en zo is het in andere landen ook niet.
Andere landen hebben we geen ruk mee te maken, natuurlijk, andere landen doen wel vaker dingen die wij niet willen hier.

Sociale woningbouw is een uitstekende zaak maar er mag van mij wat stringenter toezicht zijn op het inkomen van de bewoner, sociale woningbouw is niet bedoeld voor mensen met een modaal inkomen. Dat is simpelweg niet eerlijk en niet de bedoeling en houdt een scheve situatie in stand.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
pi_171603534
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:06 schreef Janneke141 het volgende:
Mensen die al jaren voor een prikkie in een sociale huurwoning zitten terwijl ze inmiddels veel meer verdienen kun je moeilijk kwalijk nemen dat ze blijven zitten. Oftewel, de regel invoeren dat je er binnen zes maanden uit moet als je de inkomensgrens overschrijdt. Wachtlijsten in een keer opgelost.
Maak er een jaar van maar dat moet dan maar de limiet zijn, na een jaar kunnen je redelijkerwijs spreken van een bestendige situatie qua loonontwikkeling
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:09:01 #47
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_171603570
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:08 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

Maak er een jaar van maar dat moet dan maar de limiet zijn, na een jaar kunnen je redelijkerwijs spreken van een bestendige situatie qua loonontwikkeling
Ook nog goed, maar laten we er in ieder geval een termijn aanhangen.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_171603591
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:09 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Ook nog goed, maar laten we er in ieder geval een termijn aanhangen.
Helemaal met je eens.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:10:44 #49
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171603626
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:06 schreef Janneke141 het volgende:
Mensen die al jaren voor een prikkie in een sociale huurwoning zitten terwijl ze inmiddels veel meer verdienen kun je moeilijk kwalijk nemen dat ze blijven zitten. Oftewel, de regel invoeren dat je er binnen zes maanden uit moet als je de inkomensgrens overschrijdt. Wachtlijsten in een keer opgelost.
Zorgt er inderdaad voor dat er een half miljoen woningen vrij komen.
Ter illustratie, dat zijn meer vrijgekomen woningen dan alle woningen in de Nederlandse vrije huursector terugbrengen naar sociale huur. 518.000 mensen hebben een bovenmodaal salaris in een sociale huurwoning. 417.000 huishoudens wonen in een huurwoning > 710 euro per maand.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_171603648
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:06 schreef Tijger_m het volgende:Andere landen hebben we geen ruk mee te maken, natuurlijk, andere landen doen wel vaker dingen die wij niet willen hier
Het is wel opvallend dat veel Nederlanders een sociale huurwoning vaak als de heilige graal zien, ook als ze gestudeerd hebben en een goede baan hebben.

In veel andere landen vertel je echt niet dat je in een sociale huurwoning zit, dat is echt voor de onderklasse.
Vergeleken met andere landen ontbreekt de "vrije" huurmarkt zowat volledig in Nederland.
pi_171603681
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:11 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Het is wel opvallend dat veel Nederlanders een sociale huurwoning vaak als de heilige graal zien, ook als ze gestudeerd hebben en een goede baan hebben.

In veel andere landen vertel je echt niet dat je in een sociale huurwoning zit, dat is echt voor de onderklasse.
Vergeleken met andere landen ontbreekt de "vrije" huurmarkt zowat volledig in Nederland.
Ik heb 2 universitaire opleidingen en nooit in sociale woningbouw gewoond of geambieert. Probeer eens wat minder te generaliseren?
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
pi_171603715
Ik heb jou niet benoemd, ook heb ik niet gezegd dat alle afgestudeerden een sociale huurwoning willen.
Probeer eens wat beter te lezen ?
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:19:06 #53
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171603851
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:11 schreef bluemoon23 het volgende:

[..]

Het is wel opvallend dat veel Nederlanders een sociale huurwoning vaak als de heilige graal zien, ook als ze gestudeerd hebben en een goede baan hebben.

In veel andere landen vertel je echt niet dat je in een sociale huurwoning zit, dat is echt voor de onderklasse.
Vergeleken met andere landen ontbreekt de "vrije" huurmarkt zowat volledig in Nederland.
Deels heeft dit ook te maken met de voorraad. In veel andere Europese landen zijn de "aantrekkelijke" huurwoningen niet gebouwd in de wederopbouw onder woningcorporaties. In relatieve en absolute zin zijn corporatiewoningen in Duitsland, Denemarken, Zweden en Frankrijk minder talrijk. Ook de subsidiëring is daar niet altijd via de huurprijs of woning georganiseerd, maar via het inkomen.

Vertel je in Zuid-Europa dat je "social housing" hebt, dan staat dat in veel gevallen gelijk met "bijstand". In bepaalde gevallen, zoals Duitsland, maakt het ook niet uit wie de verhuurder is, maar krijg je los van de huurprijs steun om in je woonlasten te voorzien (Wohngeld). Dat zou ook de hele perverse prikkel weghalen dat corporaties een verhoging van hun huurprijs eenvoudig kunnen doorvoeren, omdat tot de aftoppingsgrens de huurder gecompenseerd wordt middels een hogere huurtoeslag.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_171603884
Gewoon goed dat de gemeente een middensegment huurwoning afdwingt nu die huurwoningen daar gewoon niet te vinden zijn.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:21:20 #55
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171603919
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:20 schreef Wespensteek het volgende:
Gewoon goed dat de gemeente een middensegment huurwoning afdwingt nu die huurwoningen daar gewoon niet te vinden zijn.
Deze maatregel creert niet ineens meer beschikbare woningen in het middensegment.
Dat is zoiets als de huurprijs in de sociale huursector fixeren en dan aannemen dat de prijzen niet stijgen voor nieuwe woningzoekenden.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_171603997
quote:
15s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:21 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Deze maatregel creert niet ineens meer beschikbare woningen in het middensegment.
Dat is zoiets als de huurprijs in de sociale huursector fixeren en dan aannemen dat de prijzen niet stijgen voor nieuwe woningzoekenden.
Waarom zouden de prijzen stijgen voor nieuwe woningzoekenden? Ze beperken hem nu juist, dus stijgen wordt moeilijk.
stupidity has become as common as common sense was before
pi_171604056
quote:
15s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:21 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Deze maatregel creert niet ineens meer beschikbare woningen in het middensegment.
Dat is zoiets als de huurprijs in de sociale huursector fixeren en dan aannemen dat de prijzen niet stijgen voor nieuwe woningzoekenden.
Daar denk ik anders over, er kan namelijk genoeg winst gemaakt worden op middensegment huurhuizen, als de keus is tussen anders niet kunnen bouwen of dit zullen veel investeerders kiezen voor de iets lagere winst toch te bouwen.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:30:49 #58
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171604177
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:24 schreef marcb1974 het volgende:

[..]

Waarom zouden de prijzen stijgen voor nieuwe woningzoekenden? Ze beperken hem nu juist, dus stijgen wordt moeilijk.
De mensen die, via dit voorgestelde systeem, een woning krijgen hebben "geluk". Zij krijgen een kans om voor 710-900 euro in te stappen met de wetenschap dat de verhuurder de huur de komende 15 jaar niet teveel mag verhogen.

Aangezien we in Amsterdam en Utrecht samen nog geen 10.000 woningen per jaar bouwen en daarvan nog geen 25% een vrije huurwoning betreft, met ca. 12,5% in het segment 710-950, krijg je dus 1.200 nieuw gehuisveste geluksvogels met een - naar verwachting - lage mutatiegraad.

Daar hebben de minder-fortuinlijken (een jaarlijks migratiesaldo van 17.000 nieuwe bewoners in Utrecht en Amsterdam) weinig aan, dus die zullen aangewezen zijn op de kamerhuur, onderhuren, of andere woningen betrekken die niet gereguleerd zijn onder de middeninkomensgrens.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:32:27 #59
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171604216
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 19:59 schreef Tijger_m het volgende:

[..]

En er zijn ook veel mensen die wel een grotere woning kunnen betalen maar lekker goedkoop in sociale woningbouw blijven zitten, lijkt mij toch dat je dat het eerste aanpakt.
Die scheefhuur is al aangepakt. Wat er nu nog aan scheefhuur is zijn mensen te meer betalen dan ze kunnen lijen.
quote:
Sociale woningbouw moet er zijn, klaar, en daar moet genoeg van zijn maar het kan niet zo zijn dat je alsmaar bij blijft bouwen en dan geen doorstroom verplicht.
Dan moet er wel iets door te stromen zijn. Ondertussen zitten nog steeds massa's mensen te wachten op een sociale huur woning.
Free Assange! Hack the Planet
Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:35:03 #60
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171604282
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:26 schreef Wespensteek het volgende:

[..]

Daar denk ik anders over, er kan namelijk genoeg winst gemaakt worden op middensegment huurhuizen, als de keus is tussen anders niet kunnen bouwen of dit zullen veel investeerders kiezen voor de iets lagere winst toch te bouwen.
De investeerders in kwestie (meestal pensioenfondsen) zijn doorgaans geen eigenaar van de grond, want het ontwikkelrisico is te hoog. Deze grond is in handen van de gemeente of een particuliere grondbezitter, die het aan de hoogst-biedende ontwikkelaar wil gunnen. De ontwikkelaar kan in dat geval kiezen voor een fonds dat hem minder kan betalen voor een huurwoning of een particulier die goedkoop kan lenen en geen maximale maandbedrag heeft. Stel dat een belegger 5% brutorendement moet halen op een woning van 710 euro per maand en een eigenaar-gebruiker 200.000 euro wil betalen, dan zal de ontwikkelaar liever voor de particulier kiezen. Gevolg: minder huurwoningen.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:36:02 #61
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_171604305
Scheefwonen aanpakken = gettovorming

En een overheid die alles bij elkaar opgeteld voor 90% van de bevolking het uitgavenpatroon bepaalt
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:36:53 #62
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171604333
quote:
7s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:32 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Die scheefhuur is al aangepakt. Wat er nu nog aan scheefhuur is zijn mensen te meer betalen dan ze kunnen lijen.
Nee hoor, een op de vijf huurders heeft nog steeds een te goedkope huurwoning.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:37:32 #63
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171604349
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:36 schreef Klopkoek het volgende:
Scheefwonen aanpakken = gettovorming

En een overheid die alles bij elkaar opgeteld voor 90% van de bevolking het uitgavenpatroon bepaalt
Getto's = hoofdzakelijk wijken met sociale huurwoningen.
Minder sociale huurwoningen is beter voor de wijk. Niet omdat de dubbelverdieners ineens gaan praten met de hangjongeren, maar omdat er dan minder hangjongeren zijn per woning. Daarom moet er gekeken worden naar de verkoop van sociale huurwoningen in wijken met een te hoge concentratie.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_171604415
quote:
15s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:35 schreef GSbrder het volgende:

[..]

De investeerders in kwestie (meestal pensioenfondsen) zijn doorgaans geen eigenaar van de grond, want het ontwikkelrisico is te hoog. Deze grond is in handen van de gemeente of een particuliere grondbezitter, die het aan de hoogst-biedende ontwikkelaar wil gunnen. De ontwikkelaar kan in dat geval kiezen voor een fonds dat hem minder kan betalen voor een huurwoning of een particulier die goedkoop kan lenen en geen maximale maandbedrag heeft. Stel dat een belegger 5% brutorendement moet halen op een woning van 710 euro per maand en een eigenaar-gebruiker 200.000 euro wil betalen, dan zal de ontwikkelaar liever voor de particulier kiezen. Gevolg: minder huurwoningen.
Inderdaad is het eigendom van de gemeente en die gaan eisen stellen, de investeerders hebben dus de keus tussen niet bouwen of aan de gestelde voorwaarden voldoen. Ik denk dat velen dan toch kiezen voor die voorwaarden en het iets beperktere rendement zeker als er anders geen investeringen mogelijk zijn en er geen rendement wordt gehaald.

quote:
In de erfpachtovereenkomsten voor nieuw te bouwen appartementen met een middeldure huur staat tegenwoordig dat beleggers de huren 25 jaar lang 'middelduur' moeten houden en niet mogen uitponden.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 20:41:49 #65
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171604445
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:40 schreef Wespensteek het volgende:

[..]

Inderdaad is het eigendom van de gemeente en die gaan eisen stellen, de investeerders hebben dus de keus tussen niet bouwen of aan de gestelde voorwaarden voldoen. Ik denk dat velen dan toch kiezen voor die voorwaarden en het iets beperktere rendement zeker als er anders geen investeringen mogelijk zijn en er geen rendement wordt gehaald.
Als ze de hoogste bieder zijn, zeker. Maar denk je dat de gemeente Amsterdam en Utrecht het verlies voor hun rekening willen nemen om daardoor meer middeldure huurwoningen te realiseren? Of zal dit gepaard gaan met minder huurwoningen, doordat het percentage koopwoningen (de kostendragers) als logisch gevolg zal moeten stijgen?
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
pi_171604782
quote:
15s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:37 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Getto's = hoofdzakelijk wijken met sociale huurwoningen.
Minder sociale huurwoningen is beter voor de wijk. Niet omdat de dubbelverdieners ineens gaan praten met de hangjongeren, maar omdat er dan minder hangjongeren zijn per woning. Daarom moet er gekeken worden naar de verkoop van sociale huurwoningen in wijken met een te hoge concentratie.
In Rotterdam zijn er al hele wijken met sociale woningbouw gesloopt, in Hoogvliet oa., dit heeft een positief effect op een groter gebied met bewoners die kopen ipv huren waar een positief effect heeft op de gehele omgeving.

Nu gaat Rotterdam er 28.000 slopen en vervangen door minder sociale woningbouw en meer koopwoningen voor hogere inkomens, zonder die mensen aan te trekken is er ook geen geld voor sociale woningbouw, overigens, een feit dat graag over het hoofd gezien wordt.
"The enemy isn't men, or women, it's bloody stupid people and no one has the right to be stupid." - Sir Terry Pratchett.
“The Grand Canyon is a minor crevice compared to the vast chasm of ignorance of that man,” - Salmond about Donald Trump
  zaterdag 10 juni 2017 @ 21:05:31 #67
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171604887
quote:
14s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 20:41 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als ze de hoogste bieder zijn, zeker. Maar denk je dat de gemeente Amsterdam en Utrecht het verlies voor hun rekening willen nemen om daardoor meer middeldure huurwoningen te realiseren? Of zal dit gepaard gaan met minder huurwoningen, doordat het percentage koopwoningen (de kostendragers) als logisch gevolg zal moeten stijgen?
In antwoord op mijn eigen vraag:

quote:
Amsterdam gaat 1500 middenhuurwoningen per jaar bouwen

Amsterdam gaat voor de bouw van 1500 middeldure huurhuizen goedkoop grond ter beschikking stellen. De gemeente is bereid hiervoor 160 miljoen aan inkomsten op de grond in te leveren.

Bron: Parool
106k aan korting per middeldure huurwoning. Niet misselijk, zeker als je bedenkt dat dit woningen in de vrije huursector betreffen. Amsterdam had ook in kunnen zetten op 1500 sociale huurwoningen, maar kiest er voor de middeninkomens te sponsoren.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 21:09:35 #68
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_171604991
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:31 schreef Janneke141 het volgende:
Tja, als de SP de prijs van de pindakaas inkomensafhankelijk zouden kunnen maken, dan zouden ze het ook niet laten.
Vrije sector is niet voor niets vrije sector, een overeenkomst tussen verhuurder en huurder en verder niets. Daar heeft de overheid verder niets mee te maken.
nee ze mogen wel 1800 euro voor een 40 m2 appartement vragen

Als de overheid niet genoeg blijft bouwen, dan zal dat echt gebeuren ook

tot de ouderen het hazenpad gaan kiezen en in Groningen, Limburg of ander deel van Europa gaan wonen
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 21:12:04 #69
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171605051
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 21:09 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

nee ze mogen wel 1800 euro voor een 40 m2 appartement vragen

Als de overheid niet genoeg blijft bouwen, dan zal dat echt gebeuren ook
Als buitenlandse HiPo's 1800 euro voor een appartementje willen betalen, mogen ze van mij.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 21:12:49 #70
323876 michaelmoore
I want to live a hundred years
pi_171605074
quote:
15s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 21:12 schreef GSbrder het volgende:

[..]

Als buitenlandse HiPo's 1800 euro voor een appartementje willen betalen, mogen ze van mij.
ja met zes man erin , gaat best
The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the inherent virtue of socialism is the equal sharing of miseries.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 21:13:30 #71
149454 GSbrder
Les extrêmes se touchent
pi_171605092
quote:
0s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 21:12 schreef michaelmoore het volgende:

[..]

ja met zes man erin , gaat best
Dat heet AirBnB.
Power is a lot like real estate, it's all about location, location, location.
The closer you are to the source, the higher your property value.
  zaterdag 10 juni 2017 @ 21:48:13 #72
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_171605946
quote:
15s.gif Op zaterdag 10 juni 2017 21:05 schreef GSbrder het volgende:

[..]

In antwoord op mijn eigen vraag:

[..]

106k aan korting per middeldure huurwoning. Niet misselijk, zeker als je bedenkt dat dit woningen in de vrije huursector betreffen. Amsterdam had ook in kunnen zetten op 1500 sociale huurwoningen, maar kiest er voor de middeninkomens te sponsoren.
Als ze verstandig zijn kiezen ze ervoor aan de midden en hoge inkomens te gaan verdienen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zaterdag 10 juni 2017 @ 22:06:41 #73
177053 Klopkoek
QE for the people
pi_171606465
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 juni 2017 21:31 schreef Janneke141 het volgende:
Tja, als de SP de prijs van de pindakaas inkomensafhankelijk zouden kunnen maken, dan zouden ze het ook niet laten.
Vrije sector is niet voor niets vrije sector, een overeenkomst tussen verhuurder en huurder en verder niets. Daar heeft de overheid verder niets mee te maken.
Natuurlijk heeft de overheid daar heel veel mee te maken. Geheel naar wens van elite kindjes als Donald Trump in 'land of the free'. Lees anders het hele topic even door hoe dat werkt met garantstellingen enzo. Het hele begrip vrijheid is zoals altijd weer een schaamlap om achter te schuilen wanneer het goed uit komt. In een klein land is het onvermijdelijk en dat weet zelfs/uitgerekend de VVD.
En dat al in 1993
Gandhi - “The world has enough for everyone's need, but not enough for everyone's greed.”
  zaterdag 10 juni 2017 @ 22:26:54 #74
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_171606837
Vrije sector is vrije sector. Daar moet de overheid zich niet mee bemoeien. Waarom zou iemand zonder geld op een plek moeten wonen die duur is? Wil je de huizenprijs reguleren dan moet je meer bouwen dan waar vraag naar is.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_171607012
Ik zou het om willen draaien. Waarom is er sociale woningbouw op A-locaties?
Charity is injurious unless it helps the recipient to become independent of it.
Socialisten vechten allang niet meer tegen het kapitalisme maar tegen de realiteit.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')