Deze beschrijving bron vind ik vrij helder en accuraat en ik kan mijzelf daarin ook herkennen. Wanneer je dit hebt, zal je hoe dan ook problemen hebben in relaties en vriendschappen met anderen. Ik erken ook dat ik daarin wat 'moeilijker' ben dan de meeste mensen. Bij mij gebeurt het dan dat ik overspoeld kan worden door heel paranoïde gedachten. Mijn realiteitsbesef is dan nog niet helemaal weg, dus ik weet ergens wel dat de gevoelens die ik heb niet in verhouding staan tot de situatie. Maar het wordt dan een chaos in mijn kop. Ik vind het dan zo moeilijk om te bepalen in hoeverre ik het bij mezelf moet zoeken en in hoeverre ik voor mezelf moet opkomen. Door die onzekerheid loopt de stress nog hoger op en kan ik mij op den duur ook raar gedragen. Op het moment zelf ben ik ervan overtuigd dat ik heel helder ben en eindelijk eens niet over mij heen laat lopen. Later als die spanning wegebt, komt het besef dat ik wel te ver ben gegaan en onredelijk was. Deze verwarring zie ik ook bij andere mensen met borderline. En veel mensen zijn opgelucht als iemand anders ze verheldering geeft, zelfs als dat inhoudt wanneer ze horen dat ze niet goed gehandeld hebben. (Misschien is dat in de privésfeer anders, maar in therapie was het vaak zo dan wanneer een therapeut of mede-groepsgenoot erg direct, streng en confronterend tegen ze was, ze juist opgelucht leken te zijn dat iemand hun gedrag kon doorgronden.)quote:Uit verschillende onderzoeken blijkt dat 1% tot 1,7% van de mensen uit de algemene bevolking een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft. Anders dan veel mensen denken, komt deze stoornis evenveel voor bij mannen als bij vrouwen. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen onderling ook erg van elkaar verschillen. Dit komt door een grote verscheidenheid aan symptomen en gedragingen die bij deze stoornis passen. Toch zijn er ook overeenkomsten.
Wanneer je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, voel je vaak niet in balans, maar erg instabiel en kun je (ook voor jezelf) soms onvoorspelbaar reageren. Je voelt je vaak snel afgewezen en bent bang om door mensen die belangrijk voor je zijn in de steek gelaten te worden. Je kunt sterk emotioneel reageren als dat dreigt te gebeuren. Soms houd je mensen daarmee ook op afstand. Je kunt last hebben van wantrouwen naar andere mensen toe en je laat je misschien door niemand echt kennen. Het is voor iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis dan ook niet makkelijk om vriendschappen en relaties te behouden. Eigenlijk was dit al zo toen je jong was. Doorgaans heb je weinig grip op je emoties: de kleinste aanleiding kan je erg raken en je bijvoorbeeld onredelijk boos maken, zo boos dat je zin hebt om met dingen te gooien. Anderen vinden dan soms dat je overdrijft of te gevoelig reageert en zelf snapt je vaak ook niet goed waarom je zo emotioneel reageert. Je gevoeligheid maakt ook dat je soms impulsief reageert en dat je bijvoorbeeld dingen doet die schadelijk zijn voor jezelf of voor anderen. Zoals roekeloos autorijden of middelenmisbruik. Ook kan het voorkomen dat je jezelf snijdt, of op een andere manier beschadigt. Liever die pijn dan die leegte en pijn van binnen voelen. Maar de andere kant is ook waar. Soms lijkt je juist onaangeroerd door gebeurtenissen die mensen doorgaans erg van streek zouden maken. Op dat soort momenten voel je jezelf eerder vlak en gevoelloos. Je weet soms niet meer wie je nu eigenlijk bent en wat je voelt.
Wanneer je gevoelens en het idee over wie je bent steeds alle kanten op gaan, kost dat veel energie en stress. Mensen met een borderline persoonlijkheidstoornis hebben dan ook vaak stress gerelateerd lichamelijke klachten en angststoornissen. Mensen met deze stoornis hebben ook vaker dan anderen een posttraumatische stress stoornis of een eetstoornis zoals boulimia. Verder hebben mensen met een borderline persoonlijkheidstoornis vaak last van somberheidklachten. Ongeveer eenderde van de mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft minimaal één andere persoonlijkheidsstoornis. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen met deze stoornis een veel grotere kans op misbruik van alcohol of andere middelen hebben dan anderen. Een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft vaak ook een negatieve invloed hebben op je lichamelijke gezondheid. Denk maar eens aan lichamelijke problemen door middelenmisbruik of veel wisselende seksuele contacten bijvoorbeeld.
Zo denk ik er ook over. Maar eigenlijk door al die negatieve comments hier vraag ik mij af hoe men het hier nou beleeft.quote:Op donderdag 8 juni 2017 15:15 schreef bambino het volgende:
Je kunt borderliners heel moeilijk over een kam scheren.
Er zit zoveel verschil tussen borderliner 1 en 2.
Bij de een kan je een relatie mee hebben zonder problemen, die hebben het zelf zo goed in de hand dat het voor de ander amper merkbaar is (ze hebben er zelf het meest last van).
En dat gaat in stapjes omhoog.
Bij het meest extreme geval zit je er wekelijks zo niet dagelijks mee te klooien, van een ruzie om niks tot letterlijk mindfucken om de ander zoveel mogelijk pijn te doen.
Dus om een direct antwoord te geven op jouw laatste zin, nee absoluut niet. De paar die ik ken zijn niet zo. De een is erger dan de ander en is ook merkbaarder dan de de ander.
Om een direct voorbeeld te noemen, een vriend van me is getrouwd met een borderliner. De enige reden dat ik weet dat ze dat heeft is omdat hij dat ooit eens gezegd heeft. Maar zij kan er zo goed mee omgaan dat ik dat nog nooit heb gemerkt (hij natuurlijk wel).
Ik ken er twee. De één behoort tot de eerste en de ander behoort tot de tweede omschrijving. Die laatste is wel echt verschrikkelijk zeg, wát een draak was datquote:Op donderdag 8 juni 2017 15:15 schreef bambino het volgende:
Je kunt borderliners heel moeilijk over een kam scheren.
Er zit zoveel verschil tussen borderliner 1 en 2.
Bij de een kan je een relatie mee hebben zonder problemen, die hebben het zelf zo goed in de hand dat het voor de ander amper merkbaar is (ze hebben er zelf het meest last van).
En dat gaat in stapjes omhoog.
Bij het meest extreme geval zit je er wekelijks zo niet dagelijks mee te klooien, van een ruzie om niks tot letterlijk mindfucken om de ander zoveel mogelijk pijn te doen.
Dus om een direct antwoord te geven op jouw laatste zin, nee absoluut niet. De paar die ik ken zijn niet zo. De een is erger dan de ander en is ook merkbaarder dan de de ander.
Om een direct voorbeeld te noemen, een vriend van me is getrouwd met een borderliner. De enige reden dat ik weet dat ze dat heeft is omdat hij dat ooit eens gezegd heeft. Maar zij kan er zo goed mee omgaan dat ik dat nog nooit heb gemerkt (hij natuurlijk wel).
Samesies.quote:Op donderdag 8 juni 2017 16:12 schreef Jaeger85 het volgende:
Door ervaringen uit het verleden ga ik met een grote boog om mensen met een borderline stoornis heen.
Dit beeld bedoel ik nou.quote:Op donderdag 8 juni 2017 16:35 schreef Bananenpap het volgende:
Tijdje omgegaan met een borderliner en dat was constant drama. Ze was op het eerste gezicht lief, maar had er geen moeite mee een mes in je rug te steken. Geen idee of ze dat wel of niet bewust deed. Het was altijd drama met haar en wanneer je er iets van zei lag het nooit aan haar. Als ik nu iemand zou ontmoeten en iemand mij vertelt dat die persoon borderline heeft zal ik er met een grote boog omheen lopen.
Verlatingsangst?quote:Op donderdag 8 juni 2017 16:57 schreef matigeuser het volgende:
Volgens mij hebben zo'n beetje alle vrouwen een milde vorm hiervan.
Dit vind ik wel een top reactie/tipquote:Op donderdag 8 juni 2017 22:03 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
Misschien een tip wanneer je er bijvoorbeeld achterkomt dat een meisje of jongen die je leuk vindt borderline heeft te vragen wat hij/zij er zelf aan heeft gedaan. Als je antwoorden krijgt als "ik ben niet in behandeling gegaan want ik vertrouw hulpverleners niet" of alleen maar te horen krijgt hoe zielig hij/zij wel niet is en wat voor verschrikkelijk leven hij/zij niet heeft meegemaakt, is het foute boel. Je moet je ook afvragen wat je precies leuk aan hem/haar vindt. Als jij bijvoorbeeld voor hem/haar wilt zorgen, is dat ook niet goed.
Merk je dat hij/zij wel actie heeft ondernomen voor behandeling en gemotiveerd is om aan zichzelf te werken en wat leuks van het leven te maken, is er wel hoop. Ga er vanuit dat er wel problemen komen. Er komen bijvoorbeeld momenten dat die persoon bijvoorbeeld onredelijk boos kan zijn. Blijf zelf rustig want als jij ook opgefokt raakt wordt het alleen maar erger. Blijf dus rustig en kalm, maar wees wel duidelijk hoe jij het beleeft en dat je dat niet tof vindt en vraag vervolgens waardoor het komt dat hij/zij zo boos wordt. Als hij/zij dan ook rustiger wordt en je merkt aan hem/haar dat hij/zij haar best doet om te relativeren, dan is dat een goed teken.
In de slachtofferrol kruipen is wel een bekend kenmerk van borderline.quote:Op donderdag 8 juni 2017 18:04 schreef PabstBlueRibbon het volgende:
[..]
Dit beeld bedoel ik nou.
Dat zij altijd de schuld buiten zichzelf zoekt, zegt meer over haar andere persoonlijke eigenschappen dan over het feit dat ze borderline heeft. En ik kan je zeggen dat er ook mensen zijn die geen borderline hebben maar wel altijd de schuld en verantwoording buiten zichzelf zoeken en zij zijn evenmin een pretje om mee om te gaan.
Maar goed, ik ben behandeld. Misschien maakt dat het verschil
nee hoor. Dat is helemaal geen officieel kenmerk of zo. Het is alleen juist typisch voor 'vocale borderliners' waardoor dat beeld ontstaatquote:Op donderdag 8 juni 2017 22:08 schreef Bananenpap het volgende:
[..]
In de slachtofferrol kruipen is wel een bekend kenmerk van borderline.
Een beeld dat voor mij is bevestigd.quote:Op donderdag 8 juni 2017 22:09 schreef Allures het volgende:
[..]
nee hoor. Dat is helemaal geen officieel kenmerk of zo. Het is alleen juist typisch voor 'vocale borderliners' waardoor dat beeld ontstaat
nou oké dan vooral niet open staan voor de optie dat er iets meer is dat aan je beeld onttrokken kan zijn vanwege een logische verklaringquote:Op donderdag 8 juni 2017 22:11 schreef Bananenpap het volgende:
[..]
Een beeld dat voor mij is bevestigd.
Que? Ik vertel mijn ervaring over borderline en er wordt vervolgens gedaan alsof ik een beeld probeer te scheppen, terwijl ik gewoon vertel wat ik van borderline vind. Daarnaast geef ik aan dat het een bekend kenmerk is, niet dat het in 100% van de gevallen voorkomt.quote:Op donderdag 8 juni 2017 22:14 schreef Allures het volgende:
[..]
nou oké dan vooral niet open staan voor de optie dat er iets meer is dat aan je beeld onttrokken kan zijn vanwege een logische verklaring
https://www.psychologiema(...)rken-van-borderline/quote:Op donderdag 8 juni 2017 22:16 schreef Bananenpap het volgende:
[..]
Que? Ik vertel mijn ervaring over borderline en er wordt vervolgens gedaan alsof ik een beeld probeer te scheppen, terwijl ik gewoon vertel wat ik van borderline vind. Daarnaast geef ik aan dat het een bekend kenmerk is, niet dat het in 100% van de gevallen voorkomt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |