abonnement Unibet Coolblue
pi_171084379
quote:
Wat is een Radiuskopfractuur?
Een radiuskopfractuur wordt gekarakteriseerd door een breuk in de kop van één van de twee voorarmbotten: het spaakbeen(ook bekend als de radius). De kop van het spaakbeen bevindt zich aan de buitenkant van de elleboog, net onder de lijn van het ellebooggewricht.

De voorarm bestaat uit twee lange botten: de ellepijp en het spaakbeen(radius). Deze zijn naast elkaar gesitueerd en vormen samen met het bot van de bovenarm het ellebooggewricht. Het spaakbeen ligt aan de duimkant van de onderarm en het radiuskopje is een verheven botstuk dat de onderarm met de bovenarm verbindt.

Tijdens bepaalde activiteiten, zoals een val op een uitgestrekte arm of op de buitenkant van de elleboog, wordt er een grote kracht op het radiuskopje uitgeoefend. Wanneer deze kracht groter is dan wat het bot aankan, kan dit resulteren in een breuk. Dit letsel wordt een radiuskopfractuur genoemd.
Nou mooi dit is mij dus vandaag overkomen bij een flinke val. ik kan mijn rechterarm in kwestie amper buigen en er zit nu drukverband op. Iemand die ook zoiets heeft gehad? en hoe lang was het herstelproces?

er staat over 2 maanden een vakantie naar Griekenland op de planning dus ik hou m'n hart vast.. :r
Under the bridge, asleep in the shade.
All of the terrible choices that I made.
  zaterdag 20 mei 2017 @ 23:30:37 #2
179075 hugecooll
Deelt corrigerende tikken uit
pi_171085600
Ik had dit gewoon een gebroken elleboog genoemd
pi_171096081
Hier nog een met zo'n fijn fractuurtje, 2 maal zelfs met verschillende behandeling en verschillende gevolgen.
Rechterarm heeft alleen drukverband gehad en geen verdere nabehandeling. Geeft nu 10 jaar later nog pijnklachten bij zware belasting als veel tillen en draaien van de onderarm.
Jaar later hetzelfde gehad met de linkerarm,
na het drukverband nog 2 weken gips gehad. Langer durfden ze niet ivm vast gaan zitten van de elleboog, gips zat namelijk vanaf de schouder tot en metde pols. Daarna oefeningen gekregen van de fysio. Deze arm geeft geen klachten meer.
Had trouwens een in beide gevallen een 1e graads breuk.
pi_171182533
Geen ervaringsdeskundige maar geschoolde deskundige hier..

Gebroken elleboog kunnen alsnog verschillende borstukken zijn, deze omschrijven dekt de zaak beter ;)

Radius kopje breken is een nare breuk omdat dit de pro en supinatie teweeg brengt, beter bekend als de hand naar binnen en buiten draaien met gebogen schouders. Gelukkig geneest en bot vrij snel en kun je dit ook al weer snel belasten. Ga dit zeker ook doen! Een bot geneest nu eenmal sneller als het belast word!

Je kan je arm in zekere maten buigen, doe dit ook vooral. Gewoon lekker bewegen binnen de pijngrens. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je straks niet op vakantie gaat met een bewegingsbeperking ;)

Kortom, gaat vast goed komen. Ik weet niet hoe gecompliceerd de breuk is maar aan het verhaal te duiden valt dit mee. Over 2 maanden kun je echt al weer veel!
pi_171444552
update: na een week mocht het drukverband er af. in het begin erg wennen natuurlijk om je arm steeds verder te bewegen. nu gaat het herstel al erg goed. nog een beetje last als ik mijn arm 100% wil strekken of iets zwaars moet dragen. kortom, herstel gaat sneller dan verwacht :) :)
Under the bridge, asleep in the shade.
All of the terrible choices that I made.
pi_171445253
Bij mij is mijn bovenarm eens finaal afgebroken net onder de kop van dat gewricht.

Daar heb ik toen denk ik al snel 8 weken mee gelopen voordat het gips eraf kon en daarna nog wekenlang fysio.
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_171854919
Laatste update: paar keer fysio geweest. Arm is weer he-le-emaal de oude ik kan alles weer

Radiuskopfractuur uitgespeeld in 1 maand tijd ;)
Under the bridge, asleep in the shade.
All of the terrible choices that I made.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')