FOK!forum / Culinesse à gogo / Typisch Nederlands gerecht gevraagd
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 08:23
Ik kom net terug van een backpacktrip door Europa, waar we uiteraard veel lokaal voedsel gegeten hebben. Mijn Amerikaanse travelbuddy is nog bezig met haar reis en komt begin juni haar laatste dag in Europa bij mij vieren.
Dus ik wil een typisch Nederlands gerecht maken.

Nu dacht ik: pannenkoeken. Maar die zijn overal in Europa te koop.
Een stamppot dan? In begin juni? Dat zijn wintergerechten, niet echt voor de zomer.
En toen liep ik vast. Geen idee.

Dus: help!
Heeft iemand een goed idee voor mij?

Dank!
valentijn101dinsdag 16 mei 2017 @ 08:25
Kroketten?
Megumidinsdag 16 mei 2017 @ 08:27
Patatje oorlog enz.
#ANONIEMdinsdag 16 mei 2017 @ 08:27
Bitterballen
agterdinsdag 16 mei 2017 @ 08:28
Erwtensoep.
mailydinsdag 16 mei 2017 @ 08:28
Balkenbrij.
Pizzakoppodinsdag 16 mei 2017 @ 08:29
Avg
agterdinsdag 16 mei 2017 @ 08:31
Aspergesoep
Indische rijsttafel
#ANONIEMdinsdag 16 mei 2017 @ 08:32
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:31 schreef agter het volgende:

Indische rijsttafel
:')
dimmakdinsdag 16 mei 2017 @ 08:37
Hoewel het seizoen begint in Juli, zijn ze begin Juni ook gewoon prima: een mosselpannetje!
blessed19dinsdag 16 mei 2017 @ 08:38
Balkenbrij, zuurvlees, stamppotten en kroketten!
valentijn101dinsdag 16 mei 2017 @ 08:38
Stroopwafels zullen zeker een hit zijn.
agterdinsdag 16 mei 2017 @ 08:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:32 schreef Handleiding het volgende:

[..]

:')
De rijsttafel..
Ja. Het is een NLse uitvinding, Nederlands cultuurgoed. En inmiddels ook opgenomen in het "Inventaris van het Nederlands immaterieel erfgoed".

Mooi hè..
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 08:45
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:38 schreef valentijn101 het volgende:
Stroopwafels zullen zeker een hit zijn.
Die heeft ze al gehad, en ze waren zeker een hit :+
Maar het is niet een gerecht voor het avondeten.

Indische rijsttafel is lekker, maar ik heb al bami en nasi gemaakt voordat we op reis gingen.
ChipsZak.dinsdag 16 mei 2017 @ 08:46
Poffertjes i.p.v. pannekoeken?
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 08:46
quote:
5s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:46 schreef ChipsZak. het volgende:
Poffertjes i.p.v. pannekoeken?
Poffertjes gaan we eten voor lunch :+
Hallojodinsdag 16 mei 2017 @ 08:46
Haring
Frikandel speciaal
ChipsZak.dinsdag 16 mei 2017 @ 08:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:46 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Poffertjes gaan we eten voor lunch :+
Oh, :'). Hmm, dan weet ik 't ook niet. Stamppot is inderdaad wel Nederlands. Boeie dat het zomer is, :') :+.

En dan 's avonds kun je de gefrituurde borrelhapjes uit de kast toveren, :7 .
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 08:48
quote:
14s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:46 schreef Hallojo het volgende:
Haring
Frikandel speciaal
Haring heeft ze uiteraard ook al geproefd. Was geen hit _O-
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 08:48
quote:
6s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:47 schreef ChipsZak. het volgende:
Oh, :'). Hmm, dan weet ik 't ook niet. Stamppot is inderdaad wel Nederlands. Boeie dat het zomer is, :') :+.

En dan 's avonds kunnen je de gefrituurde borrelhapjes uit de kast toveren, :7 .
Ik denk dat het dit gaat worden idd.

Nu nog een goed recept vinden voor de stamppot.
agterdinsdag 16 mei 2017 @ 08:50
Hete bliksem
Blote billetjes in het gras
Drie-in-de-pan
Wentelteefjes
En hopjesvla toe
nanukdinsdag 16 mei 2017 @ 09:02
Stimpstamp is een zomerstampot. Rauwe andijvie met uitgebakken spekjes en aardappel.
FutureFairytaledinsdag 16 mei 2017 @ 09:06
Huzarensalade maken :)
ITradedinsdag 16 mei 2017 @ 09:11
Geef haar gewoon drop.

Hit gegarandeerd. :')

Stampot kan goed hoor, dat smaakt in de zomer ook prima! *O*
poezenvanger_van_hamelendinsdag 16 mei 2017 @ 09:12
Ik zou paling halen :9
Spanky78dinsdag 16 mei 2017 @ 09:35
Asperges met hollandaisesaus - heel lekker in ieder geval. En toch wel iets voor Nederland in deze tijd

Stamppot rauwe andijvie

Nieuwe haring

Wentelteefjes

Hete bliksem

Poffertjes

Andere stamppotten kunnen ook wel, maar zijn wel heftig in de lente.
Hiddendoedinsdag 16 mei 2017 @ 09:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 09:11 schreef ITrade het volgende:
Geef haar gewoon drop.

Hit gegarandeerd. :')

Stampot kan goed hoor, dat smaakt in de zomer ook prima! *O*
Ja, zuurkool met ananas bijvoorbeeld.
Of gekookte aardappels met sla en hardgekookte eieren met boterjus.
Heerlijk.
Als soep geen zware en gevulde soepen, maar licht en makkelijk verteerbaar, kippensoep of groentensoep.
Spanky78dinsdag 16 mei 2017 @ 09:36
En oja, kroketten zijn wel een ding. Niet als avondeten, maar mijn buitenalndse collega's vinden dat raar, lekker en heel nederlands.
Spanky78dinsdag 16 mei 2017 @ 09:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 09:11 schreef ITrade het volgende:
Geef haar gewoon drop.

Hit gegarandeerd. :')

Stampot kan goed hoor, dat smaakt in de zomer ook prima! *O*
Stamppot rauwe andijvie met spekjes vind ik echt een lentegerecht. Verse aardbeien na...
Rewimodinsdag 16 mei 2017 @ 09:42
Hutspot :9 Waarom niet? :)
Lunatiekdinsdag 16 mei 2017 @ 09:42
Boerensalade met zilveruitjes, yoghurtdressing, stukjes kaas.
Lekkerbekje.
Vlaflip.
Pietverdrietdinsdag 16 mei 2017 @ 09:48
Wat ideeen met de prachtige culinaire producten die Nederland heeft
Witte asperges met Hollandaise en Opperdoezer ronde.
Stamppotje van postelein
Kooi gevangen wilde eend, wild is heerlijk verder, Ree is ook in het voorjaar erg lekker,
Texels lam met zeekraal
Oosterschelde kreeft is nu in seizoen
Oesters uit de Oosterschelde
Koude grond aardbeien
Mooie kaasplank na met Nederlandse kazen, appelstroop, kletsenbrood
Noordzeegarnalen cocktail (alleen met zure mayonaise erdoor)
Verder is vla heel erg nederlands, en vinden buitenlanders vaak erg lekker
Lunch?
Garnalen kroket, zelfgemaakte kalfsvlees kroket, goddelijk lekker.
Krentebrood met spijs, ook heel erg Nederlands
LurkJeRotdinsdag 16 mei 2017 @ 10:36
Poffertjes.
Sigaartjedinsdag 16 mei 2017 @ 10:37
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 09:11 schreef ITrade het volgende:
Geef haar gewoon drop.

Hit gegarandeerd. :')

Stampot kan goed hoor, dat smaakt in de zomer ook prima! *O*
Stamppot is geen Nederlands gerecht.
Questulardinsdag 16 mei 2017 @ 10:58
Friet zuurvlees.
Hallojodinsdag 16 mei 2017 @ 11:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 10:58 schreef Questular het volgende:
Friet zuurvlees.
Friet is Belgisch o|O
Lunatiekdinsdag 16 mei 2017 @ 11:07
Mosterdsoep.
RobinOokdinsdag 16 mei 2017 @ 12:02
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:46 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Poffertjes gaan we eten voor lunch :+
Ik zou iets kiezen wat ze wel lekker vinden. Volgens mij vinden buitenlanders dit vies. In ieder geval Ruby Wax.
Tinkepinkdinsdag 16 mei 2017 @ 12:04
Andijviestamppot. Kan het hele jaar.
Ik mix er vaak in sambal gemarineerde kipfilet, reepjes bacon, paprika en ananas doorheen.

Edit: zie lijstje piet.

Wil je echt Hollands, dan lunch je met een in de ochtend klaargemaakte boterham met margarine (ril) en edammer of hagelslag.
Wel meenemen in een plastic zakje en laten pletten in je tas.
Pietverdrietdinsdag 16 mei 2017 @ 12:08
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 12:02 schreef RobinOok het volgende:
Ruby Wax.
KLB / Ruby Wax: Dutch food is disgusiting!
Sigaartjedinsdag 16 mei 2017 @ 12:16
Kapsalon-Rotterdam-Foto-UZ-Media.jpg
:P
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 12:46
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 12:02 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou iets kiezen wat ze wel lekker vinden. Volgens mij vinden buitenlanders dit vies. In ieder geval Ruby Wax.
Ruby Wax is niet de standaard.
Mijn reisgenote vindt pannenkoeken lekker, dus ik kan me niet voorstellen dat ze poffertjes niet te hachelen vindt.
Ook heeft ze het motto: "je moet alles in ieder geval één keer geproefd hebben". Dus, ondanks haar interne weerstand, heeft ze haring geprobeerd.

En ik ga geen reerug of kreeft klaarmaken. We hebben een budgetreis gemaakt en ik ga dus geen kapitalen uitgeven aan dat avondeten.

Het lijkt er meer en meer op dat ik een stamppot ga maken.
Vla is wel een goede optie voor dessert.
RobinOokdinsdag 16 mei 2017 @ 12:51
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 12:46 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Mijn reisgenote vindt pannenkoeken lekker, dus ik kan me niet voorstellen dat ze poffertjes niet te hachelen vindt.
Oh. Ik wel. Nou, we zullen zien. Al kan ik me dan weer goed voorstellen dat ze te beleefd zullen zijn om toe te geven dat ze het niet te hachelen vinden.
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 12:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 12:51 schreef RobinOok het volgende:
Oh. Ik wel. Nou, we zullen zien. Al kan ik me dan weer goed voorstellen dat ze te beleefd zullen zijn om toe te geven dat ze het niet te hachelen vinden.
Mijn reisgenote is daar zeker niet te beleefd voor.
LurkJeRotdinsdag 16 mei 2017 @ 12:53
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 12:02 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Ik zou iets kiezen wat ze wel lekker vinden. Volgens mij vinden buitenlanders dit vies. In ieder geval Ruby Wax.
Vaak zat gemaakt voor buitenlandse vrienden, nooit een klacht ontvangen en ze gingen altijd helemaal op :Y)
Ben wel geen vrienden met Ruby Wax. Daar zal het wel door komen.
Lunatiekdinsdag 16 mei 2017 @ 13:20
Poffertjes zijn oké. Zelfs het A-team vond dat goed te vreten. Mijn vrienden vonden het wat minder, maar dat kwam omdat ze veel te veel zoete gerechten hadden gegeten die dag (liters cola bij de pannekoeken met stroop in het pannekoekenrestaurant annex poffertjeskraam). Misschien wat zuinig aan doen met de boter en de poedersuiker (zelf toe laten voegen) om het beter verteerbaar te maken.
mailydinsdag 16 mei 2017 @ 13:50
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 12:04 schreef Tinkepink het volgende:
Andijviestamppot. Kan het hele jaar.
Ik mix er vaak in sambal gemarineerde kipfilet, reepjes bacon, paprika en ananas doorheen.

Edit: zie lijstje piet.

Wil je echt Hollands, dan lunch je met een in de ochtend klaargemaakte boterham met margarine (ril) en edammer of hagelslag pindakaas :P.
Wel meenemen in een plastic zakje en laten pletten in je tas.
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 13:53
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 13:50 schreef maily het volgende:

[..]

Pindakaas is overal te vinden en is niet typisch Nederlands.
Xarynadinsdag 16 mei 2017 @ 15:29
Zijn zat zomerstamppotten hoor :) Rauwe andijviestamppot is een bekende. Als je zoekt op 'zomerstamppot', vind je genoeg.

Hachee is ook een leuke.
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 15:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 15:29 schreef Xaryna het volgende:
Zijn zat zomerstamppotten hoor :) Rauwe andijviestamppot is een bekende. Als je zoekt op 'zomerstamppot', vind je genoeg.

Hachee is ook een leuke.
Dank! Ik ga op zoek :)
matigeuserdinsdag 16 mei 2017 @ 15:36
Voorgerecht: Kroketje

Hoofdgerecht
Draadjesvlees met laurier, met aardappelpuree met jus en blote konten in het gras erbij.

Toetje:
Tom Pouce
derLudolfdinsdag 16 mei 2017 @ 16:51
Stamppot rauwe andijvie gaat prima in de zomer. Hutspot ook trouwens :D
Smallishdinsdag 16 mei 2017 @ 18:26
Zomerstamppotje: aardappelpuree maken met crème fraiche, gesneden rucola erdoor, feta en zongedroogde tomaatjes erdoor, zwarte olijfjes en wat uitgebakken spekblokjes met paprikapoeder erdoor. Erg lekker!
Smallishdinsdag 16 mei 2017 @ 18:27
Wellicht de feta vervangen door Hollandse geitenkaas? :7
Stokken_en_stenendinsdag 16 mei 2017 @ 18:39
Zoethout :Y)
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 18:47
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 18:26 schreef Smallish het volgende:
Zomerstamppotje: aardappelpuree maken met crème fraiche, gesneden rucola erdoor, feta en zongedroogde tomaatjes erdoor, zwarte olijfjes en wat uitgebakken spekblokjes met paprikapoeder erdoor. Erg lekker!
Dat klinkt bij vlagen erg Grieks. Daar zijn we al geweest.
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 18:48
quote:
19s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 18:39 schreef Stokken_en_stenen het volgende:
Zoethout :Y)
Vindt ze niet lekker :+
Stokken_en_stenendinsdag 16 mei 2017 @ 18:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 18:48 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Vindt ze niet lekker :+
Dan gebruik je het zoethout als roede oO/ oO/ oO/
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 18:50
quote:
17s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 18:48 schreef Stokken_en_stenen het volgende:

[..]

Dan gebruik je het zoethout als roede oO/ oO/ oO/
Offtopic graag ergens anders. Dank.
Smallishdinsdag 16 mei 2017 @ 19:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 18:47 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Dat klinkt bij vlagen erg Grieks. Daar zijn we al geweest.
Ja, je hebt een punt. Ik geloof dat ik zou gaan voor de andijviestamppot met bal gehakt of suddervlees. :9
Spanky78dinsdag 16 mei 2017 @ 19:16
quote:
14s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 19:07 schreef Smallish het volgende:

[..]

Ja, je hebt een punt. Ik geloof dat ik zou gaan voor de andijviestamppot met bal gehakt of suddervlees. :9
Ik vind wel dat er spekjes in horen!

Bal gehakt mag er bij. Met jus.

En kroketten zijn altijd goed, bijna iedereen lust dat. Van Japanners tot chilenen en Amerikanen, iedereen lustte die.
spijkerbroekdinsdag 16 mei 2017 @ 19:18
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 19:16 schreef Spanky78 het volgende:
Ik vind wel dat er spekjes in horen!

Bal gehakt mag er bij. Met jus.

En kroketten zijn altijd goed, bijna iedereen lust dat. Van Japanners tot chilenen en Amerikanen, iedereen lustte die.
Spekjes komen er zeker in. Daar is niks Grieks aan ;)

Kroketten vind ik ook wel een goede optie.
Spanky78dinsdag 16 mei 2017 @ 20:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 19:18 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Spekjes komen er zeker in. Daar is niks Grieks aan ;)

Kroketten vind ik ook wel een goede optie.
Lekker, Nederlands en goedkoop *O*
Red_85woensdag 17 mei 2017 @ 14:25
quote:
Fuck haar. Ik zie hier:
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 09:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat ideeen met de prachtige culinaire producten die Nederland heeft
Witte asperges met Hollandaise en Opperdoezer ronde.
Stamppotje van postelein
Kooi gevangen wilde eend, wild is heerlijk verder, Ree is ook in het voorjaar erg lekker,
Texels lam met zeekraal
Oosterschelde kreeft is nu in seizoen
Oesters uit de Oosterschelde
Koude grond aardbeien
Mooie kaasplank na met Nederlandse kazen, appelstroop, kletsenbrood
Noordzeegarnalen cocktail (alleen met zure mayonaise erdoor)
Verder is vla heel erg nederlands, en vinden buitenlanders vaak erg lekker
Lunch?
Garnalen kroket, zelfgemaakte kalfsvlees kroket, goddelijk lekker.
Krentebrood met spijs, ook heel erg Nederlands
niets in staan waarvoor ik niet met gierende banden voor naar huis zou willen rijden.
Red_85woensdag 17 mei 2017 @ 14:27
Stroopwafels is nog niet gezegd.

Werk in een internationale organisatie en wij hebben die dingen altijd in de meetingroom staan. Be nog niemand tegengekomen die ze niet lust. Instant winner.
Pietverdrietwoensdag 17 mei 2017 @ 14:27
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 14:25 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Fuck haar. Ik zie hier:

[..]

niets in staan waarvoor ik niet met gierende banden voor naar huis zou willen rijden.
Hebben prachtige culinaire producten in NL
spijkerbroekwoensdag 17 mei 2017 @ 14:57
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 14:27 schreef Red_85 het volgende:
Stroopwafels is nog niet gezegd.
Welles.
LuNaTiCwoensdag 17 mei 2017 @ 15:17
Amerikaanse vrienden van me zijn helemaal weg van onze pannenkoeken met spek. Uiteraard kennen zij hun bacon pancakes ook wel, maar wij bakken ze toch anders dan ze gewend zijn (meer van die dikkere, kleinere, fluffy pannenkoeken).

Naar de Febo is ook al een beleving op zich, kroketje uit de muur halen.

Anders een prakkie met groenten, vlees en gekookte aardappels. Niets lekkerder toch, dan een gehaktbal, gekookte aadrappels, spinazie a la crème, gekookte eitje er doorheen, jus erover :9

Niet echt iets om trots op te zijn qua culinair hoogstandje maar wel verdomd lekker, I don't care what they say :+
WodanIsGrootwoensdag 17 mei 2017 @ 15:21
Fries suikerbrood.
Pietverdrietwoensdag 17 mei 2017 @ 15:51
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 15:17 schreef LuNaTiC het volgende:


, spinazie a la crème
Zo smerig
Gewoon verse spinazie, hele bladeren, jum, maar dit, juk
LuNaTiCwoensdag 17 mei 2017 @ 15:52
Eet ik ook genoeg hoor, maar spinazie a la creme is echt een beetje een guilty pleasure, noem het jeugdsentiment.

Sorry but not sorry :s)
realAIVDwoensdag 17 mei 2017 @ 15:58
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 15:21 schreef WodanIsGroot het volgende:
Fries suikerbrood.
Ooooh, dat is ZO geweldig lekker dat ik dat normaal niet in huis haal...dan lig ik geheid wakker met een knorrende maag tot dat hele ding op is ;)

Van de week overigens (buiten de deur) gegrild suikerbrood met zwezerik gegeten, met balsamico-uitjes en gepofte tomaat. Goddelijk gerechtje.
Pietverdrietwoensdag 17 mei 2017 @ 16:11
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 15:21 schreef WodanIsGroot het volgende:
Fries suikerbrood.
Heerlijk!
Met boter
WodanIsGrootwoensdag 17 mei 2017 @ 16:27
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 16:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heerlijk!
Met boter
Uiteraad, 5 mm roomboter minimaal :D

Misschien ook Groninger droge worst als de betere beefjerkey voor onderweg. (Groninger want die heeft kruidnagel)
WodanIsGrootwoensdag 17 mei 2017 @ 16:30
(magere) yoghurt met aardbeitjes is ook lekker met dit weer.
ITradewoensdag 17 mei 2017 @ 17:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 10:37 schreef Sigaartje het volgende:

[..]

Stamppot is geen Nederlands gerecht.
Waar komt het dan vandaan?

Bron Wiki:
Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen, waar het veelal stoemp wordt genoemd,[1] een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten.
WodanIsGrootwoensdag 17 mei 2017 @ 17:23
Tsja de aardappel is ook een exotische groente.
Hallojowoensdag 17 mei 2017 @ 17:30
En bier natuurlijk.
Sigaartjewoensdag 17 mei 2017 @ 18:24
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 17:01 schreef ITrade het volgende:

[..]

Waar komt het dan vandaan?

Bron Wiki:
Een stamppot is in Nederland en in Vlaanderen, waar het veelal stoemp wordt genoemd,[1] een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten.
Stamppot is door de Spanjaarden geïntroduceerd. De soldaten aten het.
Verder is stamppot echt iets werelds, het komt overal voor.
Alleen Zweden kan bogen over de traditionele stamppot.
spijkerbroekwoensdag 17 mei 2017 @ 18:27
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 18:24 schreef Sigaartje het volgende:
Stamppot is door de Spanjaarden geïntroduceerd. De soldaten aten het.
Verder is stamppot echt iets werelds, het komt overal voor.
Alleen Zweden kan bogen over de traditionele stamppot.
Tja, tektoniek zorgde ervoor dat niets origineel is.
Stamppot is gewoon Nederlands.
Sigaartjewoensdag 17 mei 2017 @ 18:30
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 18:27 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Tja, tektoniek zorgde ervoor dat niets origineel is.
Stamppot is gewoon Nederlands.
Het hoofdbestanddeel is al niet Nederlands...
Sigaartjewoensdag 17 mei 2017 @ 18:31
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 17:30 schreef Hallojo het volgende:
En bier natuurlijk.
Ons bier is heel wat anders dan het bier dat ze in de geschiedenis dronken in Nederland.
Om maar even door te gaan.
spijkerbroekwoensdag 17 mei 2017 @ 18:33
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 18:31 schreef Sigaartje het volgende:
Ons bier is heel wat anders dan het bier dat ze in de geschiedenis dronken in Nederland.
Om maar even door te gaan.
Mooi.
Genoeg nu.

Terug naar wat over het algemeen genomen als Nederlandse gerechten worden aangemerkt.
WodanIsGrootwoensdag 17 mei 2017 @ 18:34
Is het verhaal van hutspot niet dat nadat het verjagen van het Spaanse beleg van Alkmaar? dat de hongerige bevolking het Spaanse kamp inzwermde en alles wat ze daar vonden(peen, aardappel, ui, peper en spek) in een pot gooien.

Met hutspot herdenk ik altijd de tachtige jarige oorlog, ik weet alleen niet of het klopt :p maar je hebt wel een verhaaltje om te vertellen bij je stamppot gerecht.

Edit
Leiden was het
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Joppenszoon
quote:
Cornelis Joppenszoon (Leiden, 1561 - aldaar, 1591) was volgens de overlevering een Nederlandse weesjongen die in de Tachtigjarige Oorlog, aan het eind van het beleg van Leiden, op 3 oktober 1574 als eerste ontdekte dat de Spanjaarden vertrokken waren.

Joppenszoon zou in de vroege morgen de stad zijn uitgeglipt om een kijkje te gaan nemen bij de Schans Lammen, ruim een kilometer ten zuiden van de stadswallen. Daar zou hij een kookpot met hutspot (oorspronkelijk een Spaans gerecht van wortelen en pastinaken) gevonden hebben, die door de vluchtende Spanjaarden was achtergelaten, en deze teruggebracht hebben naar de stad


[ Bericht 17% gewijzigd door WodanIsGroot op 17-05-2017 18:39:30 ]
Sigaartjewoensdag 17 mei 2017 @ 18:34
quote:
0s.gif Op woensdag 17 mei 2017 18:33 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Mooi.
Genoeg nu.

Terug naar wat over het algemeen genomen als Nederlandse gerechten worden aangemerkt.
Ja pap.
Pietverdrietwoensdag 17 mei 2017 @ 18:40
quote:
1s.gif Op woensdag 17 mei 2017 18:34 schreef WodanIsGroot het volgende:
Is het verhaal van hutspot niet dat nadat het verjagen van het Spaanse beleg van Leiden dat de hongerige bevolking het Spaanse kamp inzwermde en alles wat ze daar vonden(peen, aardappel, ui, peper en spek) in een pot gooien.

Met hutspot herdenk ik altijd de tachtige jarige oorlog, ik weet alleen niet of het klopt :p maar je hebt wel een verhaaltje om te vertellen bij je stamppot gerecht.
Er werden destijds iig geen aardappelen gegeten, maar waarschijnlijk waren het meirapen. Erg lekker trouwens.
Spanky78woensdag 17 mei 2017 @ 23:13
quote:
1s.gif Op woensdag 17 mei 2017 18:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Er werden destijds iig geen aardappelen gegeten, maar waarschijnlijk waren het meirapen. Erg lekker trouwens.
Volgens mij zat er ook pastinaak in in die tijd. En of de wortels toen al oranje waren is ook de vraag :)

En mengsel van knollen, rapen etc.

Lekker hoor.
Pietverdrietdonderdag 18 mei 2017 @ 07:56
quote:
1s.gif Op woensdag 17 mei 2017 23:13 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Volgens mij zat er ook pastinaak in in die tijd. En of de wortels toen al oranje waren is ook de vraag :)

En mengsel van knollen, rapen etc.

Lekker hoor.
Tja, op de school werd ons door een museumdirecteur tijdens een excursie uitgelegd dat kunst ons veel kennis brengt, zien jullie op dit schilderij deze wortels, groter en wit ipv oranje zoals we ze tegenwoordig kennen. bla bla bla
Wijsneus pietje vroeg, maar meneer, is dat niet gewoon rettich? ...
Peen kwam en komt trouwens in meerdere kleuren voor.
DeGewoneMandonderdag 18 mei 2017 @ 08:27
Pindasaus
Spanky78donderdag 18 mei 2017 @ 09:27
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 07:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, op de school werd ons door een museumdirecteur tijdens een excursie uitgelegd dat kunst ons veel kennis brengt, zien jullie op dit schilderij deze wortels, groter en wit ipv oranje zoals we ze tegenwoordig kennen. bla bla bla
Wijsneus pietje vroeg, maar meneer, is dat niet gewoon rettich? ...
Peen kwam en komt trouwens in meerdere kleuren voor.
De oranje wortel is door de Nederlanders in de 17e eeuw verspreid. De paarse wordt nu weer geteeld, maken ze kleurend groentenconcentraat van. Want mensen zijn bang voor e-nummers, dus is daar goe dmee te verdienen.
RobinOokdonderdag 18 mei 2017 @ 12:39
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 07:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Tja, op de school werd ons door een museumdirecteur tijdens een excursie uitgelegd dat kunst ons veel kennis brengt, zien jullie op dit schilderij deze wortels, groter en wit ipv oranje zoals we ze tegenwoordig kennen. bla bla bla
Wijsneus pietje vroeg, maar meneer, is dat niet gewoon rettich? ...
Peen kwam en komt trouwens in meerdere kleuren voor.
Wijsneus Robin zou zeggen dat pastinaak meer voor de hand ligt...
Mutsaers__78donderdag 18 mei 2017 @ 14:32
Shoarma.
Kapsalon.
Chinees - Babi pangang etc.
Bitterballen / kroket
Kaassoufflé
Moorkop / Bossche Bol
Appeltaart (Dutch Apple Pie)
Broodje Kaas
Broodje Ham (en daar dus maar één plakje op doen)
Vla
sirdanilotdonderdag 18 mei 2017 @ 16:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 08:37 schreef dimmak het volgende:
Hoewel het seizoen begint in Juli, zijn ze begin Juni ook gewoon prima: een mosselpannetje!
Nee.

Geen mosselen eten in juni.

groetjes, een zeeuw :)
dimmakdonderdag 18 mei 2017 @ 16:19
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:07 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Nee.

Geen mosselen eten in juni.

groetjes, een zeeuw :)
Juni is helemaal geen probleem.

Groetjes,
sales manager, visgroothandel
Coppidonderdag 18 mei 2017 @ 16:24
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:19 schreef dimmak het volgende:

[..]

Juni is helemaal geen probleem.

Groetjes,
sales manager, visgroothandel
Mosselen in juni hoort niet, dan zijn ze nog niet goed. 28 juni begint het seizoen dit jaar.
dimmakdonderdag 18 mei 2017 @ 16:27
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:24 schreef Coppi het volgende:

[..]

Mosselen in juni hoort niet, dan zijn ze nog niet goed. 28 juni begint het seizoen dit jaar.
Hangcultuur is eerder klaar dan bodemcultuur.
sirdanilotdonderdag 18 mei 2017 @ 16:31
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:19 schreef dimmak het volgende:

[..]

Juni is helemaal geen probleem.

Groetjes,
sales manager, visgroothandel
Wie denk je dat er meer verstand van heeft?

Iemand die uit een regio komt waar mosselen al sinds de oertijd worden gegeten en die er groot mee is geworden en mosselen kent van generatie op generatie overgeleverde kennis?
Of meneer de sales manager die ook in juni mosselen van B-kwaliteit wil verkopen?
Bramitodonderdag 18 mei 2017 @ 17:12
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:31 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Wie denk je dat er meer verstand van heeft?

Iemand die uit een regio komt waar mosselen al sinds de oertijd worden gegeten en die er groot mee is geworden en mosselen kent van generatie op generatie overgeleverde kennis?
Of meneer de sales manager die ook in juni mosselen van B-kwaliteit wil verkopen?
Sales Manager.

Verder raad ik die persoon uit de regio aan een beetje bij te lezen. Dingen veranderen met de tijd enzo...
Bevestigingsmaildonderdag 18 mei 2017 @ 17:14
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:31 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Wie denk je dat er meer verstand van heeft?

Iemand die uit een regio komt waar mosselen al sinds de oertijd worden gegeten en die er groot mee is geworden en mosselen kent van generatie op generatie overgeleverde kennis?
Of meneer de sales manager die ook in juni mosselen van B-kwaliteit wil verkopen?
Vreten ze in Brazilië zoveel mosselen dan?
sirdanilotdonderdag 18 mei 2017 @ 17:18
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 17:14 schreef Bevestigingsmail het volgende:

[..]

Vreten ze in Brazilië zoveel mosselen dan?
Nee, nooit.

Maar ik ben in Nederland (zeeland) opgegroeid hè. Ik ben zeg maar een allochtoon die in Zeeland woont. Dus je hebt turken, en dus ook brazilianen. Uiteraard veel meer turken dan brazilianen maar het idee is hetzelfde.
spijkerbroekdonderdag 18 mei 2017 @ 17:31
Terug ontopic aub. Dank.
WodanIsGrootdonderdag 18 mei 2017 @ 17:43
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 17:31 schreef spijkerbroek het volgende:
Terug ontopic aub. Dank.
Ben je er nog niet over uit?

Wat heb je tot nu toe in gedachten om haar voor te schotelen?
spijkerbroekdonderdag 18 mei 2017 @ 17:51
quote:
1s.gif Op donderdag 18 mei 2017 17:43 schreef WodanIsGroot het volgende:
Ben je er nog niet over uit?

Wat heb je tot nu toe in gedachten om haar voor te schotelen?
Ik heb wel een idee, maar het kan nog veranderen. Ik schreef bovenstaande post omdat ik niet wil dat het topic in een willekeurige chat verzandt.

Tussendoor:
poffertjes

Avondeten:
kippensoep
stamppot andijvie met spekjes
vla

Ontbijt:
boterham met hagelslag

Lunch:
kroket

(en ja, er komt nog wel wat bij, maar dit is de basis)
WodanIsGrootdonderdag 18 mei 2017 @ 17:56
Bij het ontbijt zou ik ook Fries suikerbrood doen en bijvoorbeeld wat frisse aardbeitjes.
spijkerbroekdonderdag 18 mei 2017 @ 18:04
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 17:56 schreef WodanIsGroot het volgende:
Bij het ontbijt zou ik ook Fries suikerbrood doen en bijvoorbeeld wat frisse aardbeitjes.
Fries suikerbrood vind ik zelf niet te vreten, dus dat komt er niet :+
Aardbeien is wel een goed idee.
FutureFairytaledonderdag 18 mei 2017 @ 18:10
Broodje warme beenham met mosterdsaus.

Hollandse garnalencocktail.

Carpaccio (zoals de Hollanders doen).

Champignonsoep met gehaktballetjes en plakjes champignons.

Broodje kalfskroket met mosterd.

Lekkerbek met ravigotesaus.

Broodje Calvé pindakaas, komkommer en sambal.

Patat pinda-mayo.
schaakkipjedonderdag 18 mei 2017 @ 18:19
Aardappelpannekoekjes
Witlofsalade
Hangop
Rijstebrij
Bolus
Koffiebroodje
Kaassoufle
Postbus100donderdag 18 mei 2017 @ 19:50
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 19:16 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik vind wel dat er spekjes in horen!

Bal gehakt mag er bij. Met jus.

En kroketten zijn altijd goed, bijna iedereen lust dat. Van Japanners tot chilenen en Amerikanen, iedereen lustte die.
In een kuiltje :9~
Spanky78donderdag 18 mei 2017 @ 20:53
quote:
2s.gif Op donderdag 18 mei 2017 19:50 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

In een kuiltje :9~
Yep, echt alleen bij stamppot hoor.
WodanIsGrootdonderdag 18 mei 2017 @ 20:57
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 20:53 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Yep, echt alleen bij stamppot hoor.
Met oud Hollands prakken wordt alles een stamppot met een kuiltje jus :p
Spanky78donderdag 18 mei 2017 @ 20:58
quote:
1s.gif Op donderdag 18 mei 2017 20:57 schreef WodanIsGroot het volgende:

[..]

Met oud Hollands prakken wordt alles een stamppot met een kuiltje jus.
Nah: ik bedoel dat het alleen mag (van mij dan eh) in peen en ui, stamppot rauwe andijvie. Boerenkool doe je niet met jus!

En prakken is geen stamppot. Prakken is hoe boeren hun eten zsm naar binnen hakselen. Die moesten tussen de middag even snel zoveel mogelijk calorieen innemen. Dus hoppa.
Postbus100donderdag 18 mei 2017 @ 21:01
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 20:58 schreef Spanky78 het volgende:

[..]Boerenkool doe je niet met jus!

Waarom niet?! -O-

(ik doe het ook nooit, maar dat is luiheid. Ik flikker er zoveel spekjes doorheen dat ik geen jus meer nodig heb)
Spanky78donderdag 18 mei 2017 @ 21:03
quote:
2s.gif Op donderdag 18 mei 2017 21:01 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Waarom niet?! -O-

(ik doe het ook nooit, maar dat is luiheid. Ik flikker er zoveel spekjes doorheen dat ik geen jus meer nodig heb)
Kweenie, het hoort gewoon niet. Er mag kaas door boerenkool, mosterd, maar geen fucking jus. Als dat nodig is, is de boerenkool kut bereid. Het lekkerst vind ik de restjes van gisteren opbakken in de pan, yummie.

Maargoed, mijn smaak.
RobinOokdonderdag 18 mei 2017 @ 21:07
Ik heb nooit jus bij mijn stamppot. Nooit.
Bij stamppot hoeft geen jus.
Alleen bij gekookte aardappelen.
Spanky78donderdag 18 mei 2017 @ 21:28
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 12:39 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wijsneus Robin zou zeggen dat pastinaak meer voor de hand ligt...
Zou zomaar kunnen.
realAIVDdonderdag 18 mei 2017 @ 21:33
Ik maak nooit zelf stamppot, dat is iets dat de vriend beter kan. Het zijn dan wel steevast stamppotten met een hoop uitgebakken spekjes en ruim kaas.
.....en ALTIJD jus

Maar goed, als hij lamskoteletjes bakt voor bij mijn couscous (gemaakt met sinaasappelsap, zest, bouillon, ui, paprika, rode peper, rozijnen, kikkerwten, lente-uitje)
......dan gaat er ook jus over de couscous -O-


on topic:
ik zou voor de rauwe andijviestamppot gaan...met een gehakbal en jus
en indien een overnachting, dan de volgende ochtend wentelteefjes
FutureFairytaledonderdag 18 mei 2017 @ 22:27
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 20:58 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Nah: ik bedoel dat het alleen mag (van mij dan eh) in peen en ui, stamppot rauwe andijvie. Boerenkool doe je niet met jus!

En prakken is geen stamppot. Prakken is hoe boeren hun eten zsm naar binnen hakselen. Die moesten tussen de middag even snel zoveel mogelijk calorieen innemen. Dus hoppa.
zoveel mogelijk calorieën denk ik niet. Aardappels, groente, beetje jus.. zoveel calorieën zijn dat niet.
Pietverdrietdonderdag 18 mei 2017 @ 22:36
Edit

[ Bericht 97% gewijzigd door Pietverdriet op 18-05-2017 22:43:32 ]
Pietverdrietdonderdag 18 mei 2017 @ 22:42
Edit
Spanky78donderdag 18 mei 2017 @ 22:43


[ Bericht 100% gewijzigd door Spanky78 op 18-05-2017 22:56:27 ]
spijkerbroekdonderdag 18 mei 2017 @ 22:43
Dank, heren.

[ Bericht 76% gewijzigd door spijkerbroek op 18-05-2017 23:17:23 ]
Tamabralskidonderdag 18 mei 2017 @ 22:43
Patat met appelmoes en wortelen. Succes verzekerd.
Lunatiekdonderdag 18 mei 2017 @ 22:52
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 18:04 schreef spijkerbroek het volgende:

[..]

Fries suikerbrood vind ik zelf niet te vreten, dus dat komt er niet :+
Aardbeien is wel een goed idee.
Aardbeien bij het ontbijt lekker op een beschuitje met roomboter doen :9 :~ :Y)
RobinOokdonderdag 18 mei 2017 @ 23:31
quote:
1s.gif Op donderdag 18 mei 2017 22:52 schreef Lunatiek het volgende:

[..]

Aardbeien bij het ontbijt lekker op een beschuitje met roomboter doen :9 :~ :Y)
Oh, die is leuk!
MrsDuckdonderdag 18 mei 2017 @ 23:56
Beschuit is ook vrij Nederlands... en een goede Limburgse vlaai voor bij de koffie is ook niet verkeerd. Trouwens onze koek is sowieso ook een hit; jan hagel, bokkepootjes, roze koeken, gevulde koek, ontbijtkoek, koggetjes etc.
dimmakvrijdag 19 mei 2017 @ 08:16
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:31 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Wie denk je dat er meer verstand van heeft?

Iemand die uit een regio komt waar mosselen al sinds de oertijd worden gegeten en die er groot mee is geworden en mosselen kent van generatie op generatie overgeleverde kennis?
Of meneer de sales manager die ook in juni mosselen van B-kwaliteit wil verkopen?
:') De Zeeuwse hangcultuur is een paar weken eerder klaar dan de bodemcultuur. Ik zei dus, dat het pannetje ook prima in juni kan en daar is geen woord aan gelogen.

Hoger in het water is meer voedsel en daarom kan de hangcultuur weken eerder geoogst worden dan de traditionele bodemcultuur.
Pietverdrietvrijdag 19 mei 2017 @ 08:39
Als zeeuw weet je natuurlijk alles van mosselen, ook al is het je werk niet, zoals limburgers asperges in hun genen hebben.
RobinOokvrijdag 19 mei 2017 @ 10:06
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 16:31 schreef sirdanilot het volgende:

[..]
van generatie op generatie overgeleverde kennis?
Achterhaalde kennis dus.
Pietverdrietvrijdag 19 mei 2017 @ 10:18
"Het seizoen" is sowieso een beetje vreemd begrip. Als bv het voorjaar koud is zijn de asperges later, als het warm is vroeger.
Weinig zon, weinig plankton, heeft ook weer effect.
Je kan het seizoen verleggen, door met Mosselen een hangkultuur te maken, of met asperges, door de bedden te verwarmen en/of er plastic over de bedden te leggen.
spijkerbroekvrijdag 19 mei 2017 @ 10:55
quote:
0s.gif Op donderdag 18 mei 2017 23:56 schreef MrsDuck het volgende:
Beschuit is ook vrij Nederlands... en een goede Limburgse vlaai voor bij de koffie is ook niet verkeerd. Trouwens onze koek is sowieso ook een hit; jan hagel, bokkepootjes, roze koeken, gevulde koek, ontbijtkoek, koggetjes etc.
Het 'koekje bij de koffie' (thee in haar geval, want ze drinkt geen koffie) wordt een tompouce :9
AMAR420zaterdag 20 mei 2017 @ 01:45
patat met een frikandel
Biekuhzaterdag 20 mei 2017 @ 09:48
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 09:06 schreef FutureFairytale het volgende:
Huzarensalade maken :)
dat is ook echt Nederlands? :+
Pietverdrietzaterdag 20 mei 2017 @ 09:49
quote:
0s.gif Op zaterdag 20 mei 2017 09:48 schreef Biekuh het volgende:

[..]

dat is ook echt Nederlands? :+
Ja, wel als je doppertjes gebruikt ipv kappertjes
Biekuhzaterdag 20 mei 2017 @ 09:51
het is misschien al gezegd, TS, maar asperges op brabantse/klassieke wijze? dus met ham, gekookt ei, aardappeltjes?

mosselen is inderdaad ook een goede
#ANONIEMdinsdag 23 mei 2017 @ 23:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 mei 2017 09:42 schreef Rewimo het volgende:
Hutspot :9 Waarom niet? :)