quote:
Op maandag 17 mei 2004 14:52 schreef Henrique het volgende:
Advies:
Koop bij Mediamarkt ofzo een echt espresso apparaat met een minimale pompdruk van 15bar.
Dan kun je lekker alle soorten espressokoffie kopen en gebruiken zonder gebonden te zijn aan zakjes, cupjes en andere prijsopdrijvende uitvindingen.
Jouw advies ziet er financieel niet slecht uit maar visueel is er nog wel e.e.a. op aan te merken
![]()
Het kan nog anders als het vooral goedkoop moet (onder dankzegging aan Simon L.):
KoffiezetmethodenEr zijn allerlei manieren om thuis koffie te zetten. Via het filterpotje, de percolator en diverse andere manieren kan worden gevarieerd. Er zijn diverse geautomatiseerde koffiezetapparaten (snelfiltermethode) en bijvoorbeeld de cafetière. Gemakkelijke manieren om door de week snel en efficiënt lekkere koffie te zetten. Maar er zijn ook espresso-apparaten, die veel mensen vooral geschikt vinden als ze koffie maken op een rustig of speciaal moment.
Snelfilter Populair in Nederland is het gewone koffiezetapparaat dat gebruik maakt van de snelfiltermethode. Het water sijpelt door de gemalen koffie en loopt in een kan die wordt warm gehouden. Het hete water kan natuurlijk ook met de hand op de koffie worden geschonken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van (papieren) filters. Als de filter kegelvormig is gaat het zetten iets sneller omdat het bonenmaalsel meer contact heeft met het water. Deze methode vraagt om fijn gemalen koffie ('snelfiltermaling').
Espresso-apparaat Espressokoffie wordt onder zeer hoge druk (9 atmosfeer) gezet. Heet water wordt door het maalsel geperst. Er is degelijke (elektrische) apparatuur te koop, die de juiste condities voor espressokoffie en cappuccinokoffie schept. Er zijn ook kleine potjes te koop die op het gas- of elektrisch fornuis moeten worden gebruikt. Een geslaagd kopje espressokoffie heeft bovenop een gesloten crèmelaagje. Deze methode vraagt om pittige, donker gebrande koffiebonen die zeer fijn gemalen zijn.
Espresso potje op het gas De onderste helft vul je met water, het filterbakje met koffie. Het geheel verhit je op een kookplaat. Het kokende water vermengt zich met de koffie, het resultaat is een heerlijke espresso. Met wat opgeklopte melk en een wat cacao zet je eenvoudig een cappuccino.
Cona Grof gemalen koffie bevindt zich in het bovenste reservoir. In het onderste reservoir wordt water aan de kook gebracht. Door de druk van de waterdamp wordt het water omhoog geperst om zich met de koffie te mengen. Nadat de warmtebron is uitgeschakeld wordt de koffie door het vacuüm met kracht naar het onderste reservoir gezogen.
Cafetière De doordrukmethode met een glazen kan in een metalen of plastic houder wordt cafetière genoemd. Het filter is gemaakt van fijn metalen gaas met een lange staaf die aan de deksel van de cafetière is bevestigd. In de kan wordt het koffiemaalsel op de bodem geschept, er wordt heet water (net van de kook) op geschonken, 2 minuten laten trekken en voorzichtig het filter naar beneden drukken. Het koffiedik blijft zo onderin gescheiden van de drank. Deze methode vraagt om een grove maling van de koffiebonen.
Turkse koffie Voor Turkse koffie wordt poederfijn gemalen koffie in een kan gedaan. De koffie wordt met water gekookt waardoor het water en de koffie zich mengen. Afhankelijk van de landstreek wordt direct of later suiker toegevoegd en wordt de koffie opgeroerd of laat je het staan, zodat het koffiedik naar de bodem kan zakken.
[ Bericht 36% gewijzigd door sjun op 17-05-2004 15:40:03 ]