FOK!forum / Culinesse à gogo / Geschilde aardappelen bewaren, hoelang en hoe?
sangerwoensdag 12 april 2017 @ 16:02
Aanstaande zaterdag gaan we met een groepje zelfgemaakte patat maken en eten. Gezien het aantal mensen dat mee eet heb ik 10 kg aardappelen gekocht. Dit is best een shitload om op zaterdag zelf te schillen, voor te bakken en af te bakken.

Nu wilde ik dus eigenlijk de aardappelen al op donderdag of vrijdag schillen, en eventueel snijden.

Maar kan ik aardappel reepjes zonder probleem 2 dagen goed houden in bv een emmer water? 1 dag weet ik zeker dat het moet lukken, maar 2?
Karinawoensdag 12 april 2017 @ 16:04
Zo te zien kan twee dagen prima:

quote:
Twee dagen, zet de aardappelen wel zo snel mogelijk na het schillen in de koelkast. Om ervoor te zorgen dat de aardappelen niet donker worden nadat je ze uit het water hebt gehaald kun je een eetleppel witte azijn of citroensap aan het water waar je de aardappelen in bewaard toevoegen. http://www.schaapholland.com/consument/faq2
sturmpiewoensdag 12 april 2017 @ 16:15
10 kilo aardappelen schillen daar ben je uurtje mee bezig, wel zorgen dat je grote aardappelen koopt, die schillen sneller.
frieten snijden = half uurtje.
voorbakken, als je 2 frietpannen hebt is je probleem al opgelost, kost geen tijd. gewoon van de ene in de andere scheppen en je friet is klaar.
voorbakken is trouwens niet per sé nodig. je kan friet ook 1 x bakken, gewoon wachten tot goudbruin.
sirdanilotwoensdag 12 april 2017 @ 16:37
Ik raad aan om een groepje mensen samen de aardappelen te laten schillen, op de dag zelf. En ik raad aan om iets meer te betalen per kilo en grotere aardappelen uit te kiezen. Dan is 10 kilo zo gepiept, echt waar. Zorg dus voor voldoende dunschillers (of mesjes als je dat kan, ik ben zelf niet zo goed in dun schillen met een mesje).

Mocht je er toch op staan dat je ze in je eentje schilt, doe het dan één dag van tevoren (niet 2, dan heeft het helemaal geen zin meer kun je beter gewoon een zak friet uit de diepvries halen) en bewaar de aardappels in de koelkast in een pan ruim water. Ik zou aanraden het snijden dan alsnog op de dag zelf te doen, want hoe meer je snijdt hoe meer oppervlak je hebt waardoor kwaliteitsverlies op kan treden.

De tip van citroen tegen het bruin worden ken ik voor appels, maar niet voor aardappels. Ik weet niet of dat werkt maar je zou denken van wel.
MutedFaithwoensdag 12 april 2017 @ 16:38
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 16:15 schreef sturmpie het volgende:
10 kilo aardappelen schillen daar ben je uurtje mee bezig, wel zorgen dat je grote aardappelen koopt, die schillen sneller.
frieten snijden = half uurtje.
voorbakken, als je 2 frietpannen hebt is je probleem al opgelost, kost geen tijd. gewoon van de ene in de andere scheppen en je friet is klaar.
voorbakken is trouwens niet per sé nodig. je kan friet ook 1 x bakken, gewoon wachten tot goudbruin.
Voorbakken is lekkerder.

En van de ene in de andere scheppen gaat niet werken. Ze moeten tussen t voorbakken en afbakken natuurlijk nog afkoelen.
sturmpiewoensdag 12 april 2017 @ 16:40
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 16:38 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Voorbakken is lekkerder.

En van de ene in de andere scheppen gaat niet werken. Ze moeten tussen t voorbakken en afbakken natuurlijk nog afkoelen.
imo werkt dat wel omdat:
2 frietpannen beiden 150 graden.
doe friet in frietpan1, temperatuur daalt. = is ook afkoelen.
sangerwoensdag 12 april 2017 @ 16:44
En eventueel is het een optie om een dag eerder voor te bakken. Maar dan moet de voorgebakken patat denk ik ingevroren worden?

Met de hele groep is geen optie ivm werk, kinderen wegbrengen naar de oppas etc. We gaan het met twee man doen.
MutedFaithwoensdag 12 april 2017 @ 16:45
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 16:40 schreef sturmpie het volgende:

[..]

imo werkt dat wel omdat:
2 frietpannen beiden 150 graden.
doe friet in frietpan1, temperatuur daalt. = is ook afkoelen.
Nee. Sowieso niet 150 graden, voorbakken doe je op 130-140 graden, afbakken op 170-180 graden. En daartussenin moeten ze een uurtje op kamertemperatuur afkoelen.
sturmpiewoensdag 12 april 2017 @ 16:47
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 16:45 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Nee. Sowieso niet 150 graden, voorbakken doe je op 130-140 graden, afbakken op 170-180 graden. En daartussenin moeten ze een uurtje op kamertemperatuur afkoelen.
kwestie van smaak
MutedFaithwoensdag 12 april 2017 @ 16:47
Als je de friet een dag eerder voorbakt zou ik ze inderdaad invriezen daarna.
MutedFaithwoensdag 12 april 2017 @ 16:48
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 16:47 schreef sturmpie het volgende:

[..]

kwestie van smaak
Op 150 graden zuigen je frieten 't vet op als een spons. Als je daarvan houdt is er sowieso iets mis met je smaak.
sturmpiewoensdag 12 april 2017 @ 16:51
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 16:48 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Op 150 graden zuigen je frieten 't vet op als een spons. Als je daarvan houdt is er sowieso iets mis met je smaak.
dat is ook een kwestie van smaak.
Tenganowoensdag 12 april 2017 @ 19:17
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 16:48 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Op 150 graden zuigen je frieten 't vet op als een spons. Als je daarvan houdt is er sowieso iets mis met je smaak.
Hoe hoger de temperatuur van de olie, des te minder de mogelijkheid dat de friet olie opneemt.

Dus bij 120 -130 graden zoals jij prefereert zal de friet meer olie op kunnen nemen dan bij 150 graden.

Je statement dat de friet bij 150 graden oie opneemt als een spons en bij jouw 120 graden niet, klopt dus niet :N
Olewoensdag 12 april 2017 @ 19:44
Met schil bakken kan ook nog! Wel goed wassen natuurlijk
Sigaartjewoensdag 12 april 2017 @ 19:46
Twee dagen, ja dat lukt wel. Maar is volgens mij max.
Ik schil altijd de avond van te voren aardappels als ik weet dat ik laat van mijn werk kom en toch een beetje gezonde hap naar binnen wil werken.
Ik laat het wel in een pan met water in de koelkast.
MutedFaithwoensdag 12 april 2017 @ 20:06
quote:
0s.gif Op woensdag 12 april 2017 19:17 schreef Tengano het volgende:

[..]

Hoe hoger de temperatuur van de olie, des te minder de mogelijkheid dat de friet olie opneemt.

Dus bij 120 -130 graden zoals jij prefereert zal de friet meer olie op kunnen nemen dan bij 150 graden.

Je statement dat de friet bij 150 graden oie opneemt als een spons en bij jouw 120 graden niet, klopt dus niet :N
Hence t afbakken op 175 graden om ze krokant te krijgen. Dat lukt je niet als je ze 1x bakt op 150.
Tenganowoensdag 12 april 2017 @ 20:15
quote:
1s.gif Op woensdag 12 april 2017 20:06 schreef MutedFaith het volgende:

[..]

Hence t afbakken op 175 graden om ze krokant te krijgen. Dat lukt je niet als je ze 1x bakt op 150.
Ow wacht ff, er werd geadviseerd om twee pannen van 150 graden te gebruiken zie ik nu.

Dan was mijn serieuze reaktie op dit onzinvoorstel zie ik nu ongepast.
sangerdinsdag 18 april 2017 @ 09:12
Thanks all voor de tips.

Twee dagen van te voren geschild en in een water met gezout water weggezet, 1 dag van te voren voorgebakken op 140 graden. Ingevroren en afgebakken op 180 graden. Ze waren perfect!