abonnement bol.com Unibet Coolblue
  woensdag 5 april 2017 @ 10:28:47 #26
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_170014375
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:23 schreef Loekie1 het volgende:
We moeten juist optrekken met China!
Nederland wel, maar de VS zeker niet.
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplätze
pi_170014455
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:28 schreef Verfassungsschutz het volgende:

[..]

Nederland wel, maar de VS zeker niet.
Waarom Nederland wel en de VS niet?
pi_170014568
Waarom die angst voor China?
pi_170014619
quote:
Leuk, een dependance van de RUG in China, maar hoe zit het met de academische vrijheid?



De Rijksuniversiteit Groningen wil een zustercampus openen in de Chinese stad Yantai. Dat levert onderzoeksgeld op en studenten. Maar de Universiteitsraad vreest voor de academische vrijheid op de campus. Hoeveel van de recentste Nobelprijswinnaars zijn opgeleid in de Verenigde Staten? Collegevoorzitter Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) laat een veelbetekenende stilte vallen en kijkt zijn met Chinese prenten behangen kantoor rond. "Één", geeft hij dan antwoord op zijn eigen vraag. "Bob Dylan studeerde een blauwe maandag aan de University of Minnesota." De overige winnaars uit 2016 begonnen hun wetenschappelijke carrière allemaal in Europa, met uitzondering van de Japanner die de Nobelprijs voor de Geneeskunde won.

Het niveau van onderwijs en onderzoek is hoog aan Europese universiteiten, wil Poppema maar zeggen. Maar, vervolgt hij, ze worden steeds vaker ingehaald door de Aziatische instellingen. "Die worden sterker en wij zakken af." Het is voor hem een van de redenen om een zustercampus te willen openen in de Chinese kuststad Yantai. Terwijl Nederlandse universiteiten klagen over te weinig geld voor wetenschappelijk onderzoek, heeft China het geld en de wil om fors te investeren.

Innovatie is de komende decennia toverwoord in de Volksrepubliek. "We hebben het grootste legioen wetenschappers, ingenieurs en professionals ter wereld. Hun potentieel voor innovatie is buitengewoon", zei de Chinese premier Li Keqiang deze week tijdens het Volkscongres. Vernieuwing moet de motor worden van de economie. Het aandeel van de traditionele staal- en kolenindustrie zal verminderen.

Met een campus in China krijgt de Groningse universiteit toegang tot een nieuw arsenaal aan middelen, aldus Poppema. "Wij denken dat we, als we naar China gaan, kunnen doorstoten tot de top-50 van beste onderzoeksuniversiteiten ter wereld", voorspelt hij. De Rijksuniversiteit Groningen stond in de laatste Shanghai Ranking, gebaseerd op de onderzoeksprestaties van universiteiten wereldwijd, op nummer 72. Net onder de Universiteit Utrecht, op plaats 65.

"In potentie is China de grootse onderzoeksfinancier ter wereld", zegt ook Stephan van Galen. Hij is algemeen directeur van het universiteitsbureau en nauw betrokken bij het project Yantai. "Het land staat nu al op de tweede plaats in financiering van wetenschappelijk onderzoek, na de Verenigde Staten." Ook de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) ziet groot potentieel in China, blijkt uit een publicatie van eind januari. In tien jaar tijd werd het land een van de belangrijkste spelers op het wetenschappelijk wereldtoneel, schrijft de dienst. Chinese wetenschappers openen hun blik al naar buiten: het aantal wetenschappelijke publicaties in samenwerking met collega's over de grens neemt de laatste jaren flink toe.

Nederland moet snel handelen om een voet tussen de deur te krijgen, aldus de RVO, want waarschijnlijk zal Chinees onderzoek de komende jaren steeds beter en belangrijker worden. De Chinese overheid geeft volgens de RVO 2,1 procent van het BBP uit aan onderzoek en ontwikkeling. De Nederlandse overheid geeft daar 0,74 procent van het BBP aan uit.


Zo moet de universiteit eruit zien. © RV

Droomapparatuur
Dat is precies de reden dat de Groningse Nobelprijswinnaar Ben Feringa al met enige regelmaat naar Shanghai reist, zegt Van Galen. De Fudan University in die stad heeft apparatuur waarvan Nederlandse universiteiten alleen kunnen dromen. "Omdat wij een overheid hebben die niet bereid is genoeg geld uit te geven", aldus Van Galen. "China investeert veel meer in technologie dan wij doen. Daardoor kunnen universiteiten steeds meer gebruik maken van zeer gespecialiseerde apparatuur."

De campus in Yantai is de Rijksuniversiteit Groningen in 2015 min of meer in de schoot geworpen. De onderwijsgebouwen en de studentenflats zijn in 2003 gebouwd door de China Agricultural University (CAU) in Peking. Maar toen de Chinese overheid universiteiten verbood om een vestiging te openen buiten de eigen provincie, moest de instelling op zoek naar een buitenlandse partner. Met de universiteit van Dublin werd geen overeenkomst bereikt, waarna de Chinezen in Groningen aanklopten. "Wij zijn een van de meest geïnternationaliseerde universiteiten van Nederland", verklaart Poppema die keuze. Iets meer dan 17 procent van de studenten aan de RUG komt uit het buitenland. Dat aandeel zal de komende jaren alleen maar stijgen want van de nieuwste lichting eerstejaars komt een derde van over de grenzen.

Alleen dankzij de buitenlandse studenten krimpt de Groningse universiteit niet. In heel Nederland zijn er de komende jaren minder achttienjarigen, en dus minder eerstejaars studenten. Maar in het noorden van het land komt die terugloop sneller en heftiger dan in de rest van het land. In Groningen begonnen in september al minder Nederlandse studenten aan een opleiding dan in het voorgaande jaar. En dat is een probleem voor de rijksuniversiteit. Minder studenten betekent immers minder geld en minder geld betekent minder wetenschappers en minder onderzoek. Dat kan een duikeling veroorzaken in de internationale ranglijsten en voor je het weet komt de RUG in een neerwaartse spiraal, vreest collegevoorzitter Poppema. De Chinese campus geeft de universiteit de mogelijkheid om te groeien, maar dat niet alleen. Poppema: "Wij geloven in internationalisering van het onderwijs. Maar het aantal Nederlandse studenten dat naar het buitenland wil, stagneert, deels doordat jonge mensen goed moeten nadenken over de kosten van hun opleiding. Hoe mooi is het dan als wij onze studenten de mogelijkheid geven zonder vertraging onderwijs van Nederlandse kwaliteit te volgen, maar wel in China?"

Anders dan op de Chinese campussen van concurrerende universiteiten wil de RUG onderwijs en onderzoek aan elkaar verbinden, net als in Nederland. "Ook in China moeten onze docenten de nieuwste stand van het onderzoek op hun vakgebied kennen en onderwijzen", zegt Poppema. "Dat is onze visie op onderwijs." Dat betekent wel dat er nog een onderzoekscentrum gebouwd moet worden. Dat wordt betaald door de stad Yantai en de provincie Shandong, volgens de RUG hebben verscheidene bedrijven toegezegd onderzoek te willen sponsoren. Er mag namelijk geen Nederlands belastinggeld naar de zustercampus gaan. De fundering van het onderzoekscentrum is gelegd, in april 2018 moet het af zijn.

Niet overtuigd
Poppema mag dan enthousiast en vol vuur vertellen over de plannen in China, de docenten en studenten in de Universiteitsraad zijn nog niet allemaal overtuigd. Dat moet nog wel gebeuren, wil de RUG echt richting Yantai. Want uiteindelijk heeft de Universiteitsraad de macht om 'nee' te zeggen. "Op dit moment zou het een zware stemming worden", zegt fractievoorzitter Bart Beijer van de Personeelsfractie, die binnen de raad de belangen van het personeel behartigt. De fractie staat nog kritisch tegenover de plannen. Grootste studentenfractie SOG wil zich 'constructief opstellen', zegt voorzitter Evan Clarke. "Of we voor of tegen stemmen zou ik echt nog niet durven zeggen."

De tweede studentenfractie, Lijst Calimero, is net als het personeel kritisch. Met name over de waarborging van academische vrijheid in een land waar Facebook en Twitter geblokkeerd worden en vrijheid van meningsuiting niet bestaat. Ook Beijer heeft daar zorgen over. "We leren onze studenten om vrij van gedachten te wisselen, ik heb sterke aarzeling of dat in China kan", zegt hij. "Aan de andere kant: de universiteiten van New York en Liverpool zitten er al en van hen hoor ik positieve geluiden hierover."

Beijer zegt nog geen 'ja' of 'nee', benadrukt hij. "Maar je ziet dat ik twijfel. Het bestuur wil starten met een aantal bètaopleidingen. Die hebben toch wat minder direct maatschappelijke kanten dan een opleiding human rights, of een studie economie. Ik vind het lastig in te schatten of we die ook zonder inmenging van China kunnen gaan aanbieden." Verder maakt hij zich zorgen over de inzet van wetenschappelijk personeel. Wat gebeurt er als de beste hoogleraren ineens allemaal zin hebben in een Chinees avontuur? "Ik zie daar een risico in voor het onderwijsniveau in Groningen", zegt Beijer.

En dan is er nog de kwestie 'draagvlak'. Want wat als geen enkele hoogleraar zin heeft in een Chinees avontuur? Beijer: "Yantai is niet een idee dat van de werkvloer komt. Het is een typisch top-down plan. Dat is op zich niet erg, maar op de werkvloer moeten uiteindelijk voldoende mensen er enthousiast over zijn." Of de Universiteitsraad akkoord gaat, zal daarom ook afhangen van hoe de faculteiten over de campus denken. Het bestuur werkt ondertussen aan een definitieve aanvraag, die eerst door de Universiteitsraad en dan door een nieuwe minister moet worden goedgekeurd.

Doorgaan
"We opereren alsof het doorgaat", zegt Poppema. "Als we wachten tot iedereen goedkeuring heeft gegeven duurt het nog jaren voor we echt van start kunnen." De planning is om in september 2018 te beginnen met een voorbereidend jaar voor Chinese studenten. Een jaar later kunnen ze beginnen aan hun bacheloropleiding. De academische vrijheid is volgens de bestuurders goed geregeld. Zowel in de Chinese wet als in de overeenkomst met partneruniversiteit CAU is die vrijheid vastgelegd. De campus in Yantai krijgt bijvoorbeeld eigen internetservers, waarmee de Chinese RUG-studenten in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten, wél op Facebook en Twitter kunnen.

"We gaan niet naar China omdat we zendelingen zijn", zegt Van Galen van het universiteitsbureau. "We geloven wel dat er dingen kunnen veranderen als je de dialoog zoekt. Wij kunnen laten zien hoe wij dingen aanpakken in Nederland, we kunnen een nieuwe generatie kritisch denkende mensen opleiden. Uiteindelijk gaan er dan dingen veranderen." Volgens hem leert de ervaring van andere universiteiten in China dat het op een zustercampus goed mogelijk is te praten over mensenrechten of de studentenprotesten eind jaren tachtig.

Als de Groningse bestuurders hun plannen kunnen uitvoeren, zal de RUG de enige universiteit van het Europese vasteland zijn met een zustercampus in China. Na de Brexit zelfs de enige universiteit in de EU. Daarmee zou het ook de enige EU-instelling worden die voor wetenschappelijk onderzoek rijkelijk kan tappen uit zowel de Europese als Chinese pot met onderzoeksgeld. "Wij denken dat dit ons een voorsprong geeft ten opzichte van andere universiteiten", zegt Poppema. Heel lang treuzelen en twijfelen kan volgens hem niet meer. "Er komt niet nog eens zo'n kans voorbij. China wil tien campussen van buitenlandse universiteiten. Daarna houdt het op."

Nog een International Joint University
De 'University of Groningen Yantai' wordt een van de uiteindelijk tien 'International Joint Universities' in China. Dat zijn samenwerkingsverbanden van een Chinese en een buitenlandse universiteit. Die hebben andere rechten dan de rest van de universiteiten in China. In de Chinese wet staat bijvoorbeeld dat de overheid zich op International Joint Universities niet mag bemoeien met de inhoud van het onderwijs.

In 2003 was de Chinese University of Hongkong de eerste die er een opende, in de zuidelijke stad Shenzhen. Daarna volgden de Engelse Liverpool University en The University of Nottingham, de Amerikaanse Duke University, New York University en Kean University en United International College, eveneens uit Hongkong. Een zustercampus van de technische universiteit Technion in Israël en een van de Russische Lomonosov Moskow State University zijn in oprichting.

De University of Groningen Yantai zou nummer tien kunnen worden. De RUG wil in 2019 starten met vier bachelorprogramma's en drie masterprogramma's. In 2018 kunnen studenten beginnen aan een voorbereidend jaar. Dat jaar maakt geen deel uit van de Groningse opleiding en wordt deels bepaald door de Chinese overheid, met onder meer sporttraining en het vak oosterse en westerse filosofie.

Elk jaar wil de RUG meer bachelor- en masterprogramma's aanbieden in China, tot studenten uiteindelijk kunnen kiezen uit twintig bachelor- en tien masterprogramma's. Aan het einde van hun opleiding krijgen alle studenten een Nederlands diploma. Of die kwalitatief in orde is, wordt gecontroleerd door de Nederlandse Onderwijsinspectie en de hoger onderwijskeurmeesters van de NVAO.
https://www.trouw.nl/same(...)vrijheid-~a37088b09/

quote:
Mogen de Nederlandse multinationals meedoen met de grootsten?

In de wereld van de allergrootsten zijn Nederlandse bedrijven als Unilever, Heineken of ING maar kleintjes. Zelfs Apple, Google, Samsung en Microsoft kunnen worden voorbij gestreefd, blijkt uit de jaarlijkse “Global 2000″-lijst van zakenblad Forbes. Hierin staan de 2.000 grootste (beursgenoteerde) bedrijven genoteerd, op basis van de waarde van alle verkopen, winst of verlies, waarde van de activa en de marktwaarde in april van dit jaar.

NRC Q analyseert de lijst. De meest opvallende trends in drie graphics.

1. De big shots komen uit China

Allereerst de echte big shots: de Chinese grootmachten. Bovenaan de lijst van Forbes staat de Chinese bank ICBC. De hoogste activawaarde, flinke winst en forse marktwaarde maakt de bank aanvoerder van de ranglijst. De rest van de top-10 bestaat uit nog vier Chinese bedrijven en vijf uit de Verenigde Staten. Shell staat van de Nederlandse bedrijven het hoogst, net onder Apple.



2. Nederland is aardig vertegenwoordigd
Vijfentwintig Nederlandse bedrijven hebben de lijst gehaald. Shell staat op plaats dertien, ING Group valt nog net binnen de top-100. Verder staan ook Unilever, Aegon, Philips en Heineken op de lijst.

Aantal bedrijven in de top-2000 grootste bedrijven (naar land van herkomst, "China" = China + Hong Kong). Taiwan en Singapore bestaat de etnische compositie ook uit meerderheid Han-Chinees. Respectievelijk 95% van Taiwan en 76% van Singapore is Han-Chinees maar deze twee staten zijn onafhankelijk van het moederland.

• 1. Verenigde Staten: 577
• 2. China: 232
• 3. Japan: 219
• 4. Verenigd Koninkrijk: 95
• 5. Zuid-Korea: 66
• 6. Frankrijk: 61
• 7. India: 56
• 8. Duitsland: 54
• 9. Canada: 52
• 10. Taiwan: 47
• 11. Zwitserland: 45
• 12. Australië: 34
• 13. Italië: 30
• 14. Rusland: 27
• 15. Spanje: 27
• 16. Nederland: 25
• 17. Zweden: 24
• 18. Brazilië: 24
• 19. Singapore: 20
• 20. Saudi-Arabië: 20

Naast de eerdergenoemde oer-Hollandse giganten staan er ook enkele opvallende namen (hoog) op de ranglijst. LyondellBasell bijvoorbeeld, een Amerikaans chemiebedrijf gevestigd op de Moerdijk. Ook AerCap is niet heel Nederlands. De vliegtuigverhuurder is gevestigd op Schiphol, maar heeft een notering aan de New York Stock Exchange. Ook Chicago Bridge & Iron (CB&I) wordt door Forbes bij Nederland geteld, maar zoals de naam al doet vermoeden is het bedrijf niet geworteld in ons land. Wel verhuisde CB&I begin deze eeuw van Texas naar Den Haag.

3. Qua bedrijvigheid doet Nederland het beter dan je zou verwachten
Maar telt Nederland ook echt mee? Om de landen onderling te kunnen vergelijken zet NRC Q de omvang van de economie af tegen het aantal vertegenwoordigde bedrijven. Voor de duidelijkheid zijn de 61 landen op de Forbes-lijst gerangschikt op grootte van hun economie (op basis van het bruto binnenlands product per land) en naar het aantal vertegenwoordigde bedrijven.



[ Bericht 0% gewijzigd door Dungan_Dungan op 05-04-2017 10:54:16 ]
  woensdag 5 april 2017 @ 10:56:37 #31
321876 Cherna
Fuck the System
pi_170014820
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:44 schreef LelijKnap het volgende:
Ik heb ook nooit begrepen waarom überhaupt ooit is toegestaan dat China zo heeft mogen groeien.
Tja als je alle industrie verplaatst om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten dan ontwikkeld zich een land op lange termijn. Bovendien zijn ze instaat geweest zonder een schot te lossen in Afrika een voet aan de grond te krijgen vanwege grondstoffen.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
pi_170014974

Het gaat maar in op een zeer beperkt deel van de Chinese historie maar wel interessant. Het vergt uren en uren aan beeldmateriaal om een beetje beeld te krijgen van de Chinese historie. Nog langer om de cultuur te snappen. Je hebt heel veel dynasties gehad die over China hebben geheerst. Meestal Chinese dynasties maar ook de Qing-Dynasty (Manchu Keizers; andere etniciteit) en Yuan dynasty: Mongoolse Keizers zoals de kleinzoon van Ghinghis Khan genaamd Kublai Khan die ook een tijdje over China heeft geheerst voordat ze na een eeuw werden afgezet en verdreven door de Chinezen.

[ Bericht 16% gewijzigd door Dungan_Dungan op 05-04-2017 11:51:56 ]
pi_170014979
Natuurlijk zijn er partijen die belang hebben bij en oorlog tussen China en de VS, maar ik denk dat die heel lang kunnen wachten. Zowel China als de VS heeft er namelijk geen belang bij.
  woensdag 5 april 2017 @ 11:05:16 #34
321876 Cherna
Fuck the System
pi_170014993
In de lijst valt volgens op dat Frankrijk ondanks zijn socialisme het prima doet. Persoonlijk had ik niet anders verwacht. Economisch dan minder. Maar hun kennis is meer dan voldoende om ooit weer economisch mee te draaien.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
pi_170015009
quote:
typisch amerikaans om te denken dat oorlogen enkel ten doel hebben een tegenstander direkt te verslaan...

En dat dat voortkomt uit rekensommetjes rondom hoeveelheid materieel

Eeen beetje dom dat de amerikanen zo denken, maar dat an liggen eraan dat hun idee van oorlog eigenlijk vooral bepaald wordt door twe 'successen' waarin ze de tegenstanders geheel versloegen..
Eerst de amerikaanse burgeroorlog, die eindigde in een klare overwinnng toen de confederalisten inderdaad uiteindelijk voorwaardeloos zich overgaven, grotendeels doordat generaal Grant de zuidelijke generaal Lee dwong zich over te geven nadat deze omsingeld was.
Dat gaf een moraal signaal tegen de zuidelijke soldaten, die op dat moment problemen hadden in de verzorging en veel honger leden en weinig soldij ontvangen hadden, en een totale overgave van de meeste legers betekende.
Het is niet eens zozeer een militaire overwinning geweest die de oorlog beeindigde (bij die omsingeling stierven ongever 500 man van 28.000 zuidelijke troepen, weinig vergeleken bij veel heftigere slagen) , maar het was vooral een moreel einde door uitputting en doordat de troepen moe waren van het vechten.

Dat bv Grant de overgave van Lee heel respectvol behandeld had (symbolisch mocht deze te paard en in bezit van zn sabel wegrijden, normaal moet een verslagen generaal te voet en zonder wapens vertrekken) en deze heel vreedzaam verlopen was, heeft een grote rol gespeeld bij de bereidheid van de zuidelijke troepen zich hierna over te geven.

Een tweede amerikaanse eind-overwinnng vond laats in de tweede wereldoorlog, toen de amerikanen ook een zer groot deel van duitsland wisten te veroveren en het duitse regime geheel verslagen werd.
Na deze oorlog investeerden de amerikanen heel veel geld om duitsland heel snel economisch weer erbovenop te krijgen het Marshallplan werd opgezet en onderdeel van dit Marshallplan was ook het indirekt vrijschelden van alle oorlogsschulden aan het failliete duitsland om dit economisch er zo snel mogelijk wer bovenop te krijgen...

Punt is echter wel dat verder vrijwel nooit oorlogen zo 'simpel' eindigen, zeker niet als men een pute militaire overwinning wil behalen en de tegenstander ook economisch vernederen en verslaan...

Juit dat genereert vaak veel meer problemen en zorgt voor eindeloos durende situaties, guerilla-oorlogen of asynchronous warfare.

Wil de VS China 'verslaan', moet je ok afvragen wat dan precies de definitie van dat 'verslaan' is...
Willen de amerikanen dat China geheel vernietigd wordt, economisch weer terugzakt in de armoede die daar ontstond eind 19e en in de 20e eeuw (voor 1842 was China al een van de machigste economieen ter wereld)...

Ik denk zelf dat dat een non-overwinning is en de amerikanen eifenlijk verdomd weinig te winnen hebben aan een direkte 'oorlogsvoering' et china en een fullscale confrontatie...
Als er bv een periode uitbreekt van langdurige en meerdere aziatische conflicten waarin ook china en amerika ilitair betrokken zijn, is het goed te realiseren voor de Amerikanen dat ze hun doelstellingen gewoon heel beprtkt houden, bv hooguit een terughoudende 'containment-politiek'.

Verder zouden de amerikanen volgens mij moeten realiseren dat het enkel henzelf veel schade oplevert als ze langdurig grote troepenaantallen in een oorlogssituatie brengen ..
Dat levert enkel een tweede Vietnam op
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_170015116
Misschien hebben ze elkaar wel hard nodig in de toekomst.
pi_170015251
Volgens mij hebben de propaganda machines Fok bereikt, de tering he :')
  woensdag 5 april 2017 @ 11:15:59 #38
321876 Cherna
Fuck the System
pi_170015259
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:10 schreef Loekie1 het volgende:
Misschien hebben ze elkaar wel hard nodig in de toekomst.
In die zin zou je ook Rusland nodig hebben.

Dit soort conflicten zou een complete ramp zijn op globaal niveau waar niemand wat aan heeft. Maar ja Trump moet dit zo verkopen om zijn budget te kunnen verhogen.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
  woensdag 5 april 2017 @ 11:17:26 #39
462999 Verfassungsschutz
Streitbaren Demokratie
pi_170015304
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:06 schreef RM-rf het volgende:

[..]

Wil de VS China 'verslaan', moet je ok afvragen wat dan precies de definitie van dat 'verslaan' is...
Willen de amerikanen dat China geheel vernietigd wordt, economisch weer terugzakt in de armoede die daar ontstond eind 19e en in de 20e eeuw (voor 1842 was China al een van de machigste economieen ter wereld)...
Correct, en het gaat hier inderdaad niet om een vernietigende oorlog waarbij beide partijen verliezen (alhoewel dit zeker een mogelijkheid is, oorlogen worden niet begonnen op louter rationele basis). 'Verslaan' zou een situatie zijn waarin de (uitbreiding van de) macht van China gebalanceerd wordt door alle buurlanden, met steun van Australië en de VS.
quote:
Ik denk zelf dat dat een non-overwinning is en de amerikanen eifenlijk verdomd weinig te winnen hebben aan een direkte 'oorlogsvoering' et china en een fullscale confrontatie...
Als er bv een periode uitbreekt van langdurige en meerdere aziatische conflicten waarin ook china en amerika ilitair betrokken zijn, is het goed te realiseren voor de Amerikanen dat ze hun doelstellingen gewoon heel beprtkt houden, bv hooguit een terughoudende 'containment-politiek'.

Verder zouden de amerikanen volgens mij moeten realiseren dat het enkel henzelf veel schade oplevert als ze langdurig grote troepenaantallen in een oorlogssituatie brengen ..
Dat levert enkel een tweede Vietnam op
Klopt, derhalve is de meest waarschijnlijke uitkomst een economische oorlog waarbij de VS en China elkaar zullen bestrijden met economische middelen. Daarmee verbonden de steun voor derden die namens China en/of de VS weerstand bieden. Dit is een realistisch scenario omdat Trump hier consequent over is gebleven tijdens z'n campagne en als president. Het wordt ook onderschreven door z'n belangrijkste adviseurs als een essentieel onderdeel van Trump's politiek. Het is eveneens realistisch omdat China onwetend zelf ook aanstuurt op een dergelijk economisch conflict. Het Chinese regime kan de rem op militaire uitbreiding niet vinden, en wil dit combineren met economische groei wat de machtsbalans in de regio compleet overhoop haalt. Het is geen wonder dat zelfs de Japanners sinds 2016 nu hun leger weer buiten eigen grenzen mogen inzetten, en niet puur voor 'self defense' hebben.
Stabile Preise – Sichere Renten – Mehr Arbeitsplätze
  woensdag 5 april 2017 @ 11:18:36 #40
321876 Cherna
Fuck the System
pi_170015337
Blijft wel vreemd dat China en Rusland massaal goud inkopen. Een ding is zeker. Deze twee grootmachten willen van de oliedollar af.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
pi_170015345
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 09:44 schreef LelijKnap het volgende:
Ik heb ook nooit begrepen waarom überhaupt ooit is toegestaan dat China zo heeft mogen groeien.
Waarom zouden ze niet mogen groeien volgens jou?
pi_170015454
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:04 schreef Dungan_Dungan het volgende:

Het gaat maar in op een zeer beperkt deel van de Chinese historie maar wel interessant. Het vergt uren en uren aan beeldmateriaal om een beetje beeld te krijgen van de Chinese historie. Nog langer om de cultuur te snappen. Je hebt heel veel dynasties gehad die over China hebben geheerst. Meestal Chinese dynasties maar ook de Qing-Dynasty (Manchu Keizers; andere etniciteit) en Yuan dynasty: Mongoolse Keizers zoals de kleinzoon van Ghinghis Khan genaamd Kublai Khan die ook een tijdje over China heeft geheerst voordat ze na een eeuw werden afgezet en verdreven door de Chinezen.
En dat rechtvaardigt een totalitair systeem waarbij vrijheid van meningsuiting beperkt is en de economie een merkwaardige mix van communisme en corporatisme is? Kennis is altijd goed, maar de manier waarop de Chinese overheid het land regeert is uitstekend af te wijzen.
pi_170015482
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:18 schreef Cherna het volgende:
Blijft wel vreemd dat China en Rusland massaal goud inkopen. Een ding is zeker. Deze twee grootmachten willen van de oliedollar af.
Want Rusland heeft moeite met olie?
pi_170015510
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:23 schreef JimmyDean het volgende:

[..]

En dat rechtvaardigt een totalitair systeem waarbij vrijheid van meningsuiting beperkt is en de economie een merkwaardige mix van communisme en corporatisme is? Kennis is altijd goed, maar de manier waarop de Chinese overheid het land regeert is uitstekend af te wijzen.
Het is in elk geval fijner voor de mensen die er wonen. Die hebben het veel beter gekregen de afgelopen tijd, omdat China dat communisme wat losser heeft gelaten. En natuurlijk omdat wij westerlingen graag Chinese producten kopen, want goedkoop en prima prijs kwaliteit verhouding.
Hoeveel jonko's moeten we smoken, voordat we vrij zijn, van dit regime?
pi_170015553
We bevinden ons een beetje in de situatie van net voor de tweede wereldoorlog. Waar Europa door recessies louter beknibbeld op defensie en China de rol van imperialistisch Japan invult.

Lijkt mij van grootste belang dat Europa zijn defensie op orde maakt en investeert in een Europees leger. En die mega orders dan ook laat uitvoeren in de EU, in plaats van het goedkope China.
Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de enorme bloei en groei van China door een groot gedeelte van onze Westerse productie daar te laten plaatsvinden.

De VS idem dito, hopelijk maakt Trump zijn grote woorden waar en gaat de productie van veel goederen weer in eigen land plaatsvinden.
China deugt van geen kant. Communistische vuillakken. Geen open media en Facebook. Als je vraagt naar Tibet heeft de gemiddelde Chinees geen idee wat er aan de hand is :')
  woensdag 5 april 2017 @ 11:28:07 #46
321876 Cherna
Fuck the System
pi_170015589
quote:
10s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:24 schreef JimmyDean het volgende:

[..]

Want Rusland heeft moeite met olie?
Niet alleen Rusland. Maar zelfs de VS heeft daar last van.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
  woensdag 5 april 2017 @ 11:28:58 #47
396386 sturmpie
for night & nature
pi_170015608
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 10:23 schreef Loekie1 het volgende:
We moeten juist optrekken met China!
juist, optrekken met China, lekker chinees eten.
vrede, voedsel, vrijheid, veiligheid, vooruitgang
  woensdag 5 april 2017 @ 11:29:05 #48
321876 Cherna
Fuck the System
pi_170015613
quote:
3s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:24 schreef NgInE het volgende:

[..]

Het is in elk geval fijner voor de mensen die er wonen. Die hebben het veel beter gekregen de afgelopen tijd, omdat China dat communisme wat losser heeft gelaten. En natuurlijk omdat wij westerlingen graag Chinese producten kopen, want goedkoop en prima prijs kwaliteit verhouding.
Over de kwaliteit zullen we het maar niet hebben.
krik, krak, sjiemela, sjiemela, sjiemela
krik, krak, sjiemela, sjiemela
pi_170015635
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:28 schreef sturmpie het volgende:

[..]

juist, optrekken met China, lekker chinees eten.
Aardige mensen ook, goed geintegreerd. Terwijl ze toch hun eigen cultuur behouden, natuurlijk aangepast aan onze westerse wensen.
Mag wel eens gezegd worden!
pi_170015687
quote:
0s.gif Op woensdag 5 april 2017 11:29 schreef Loekie1 het volgende:

[..]

Aardige mensen ook, goed geintegreerd. Terwijl ze toch hun eigen cultuur behouden.
Juist niet. De Chinese gemeenschap is extreem gesloten.
Alleen veroorzaken ze geen overlast verder.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')