douche-eendje | maandag 13 maart 2017 @ 19:33 |
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven. Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten. Basisprincipes Tips Poolish/Preferment Wasda Enkele recepten: Internetsites voor broodrecepten en informatie: Vooral de eerste twee zijn aanraders! http://www.thefreshloaf.com/ http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1 http://www.broodbakken.startkabel.nl/ http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ): http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ Filmpje van Vincent Talleu : Wat resultaten van uit het vorige topic Minilot: Lot_1 computergirl monkNL Zo-is-dat Mocht je foto er niet in staan, sorry | |
douche-eendje | maandag 13 maart 2017 @ 19:33 |
Mijn pizzasteen is gisteren gesneuveld (tijdens het bakken in 2en gesprongen ), dus ik was benieuwd welke jullie dan hebben . | |
HaverMoutKoekje | maandag 13 maart 2017 @ 19:38 |
Ik heb geen steen maar een dikke staalplaat, wordt sneller warm en breekt niet https://shop.bakingsteel.(...)roducts/baking-steel | |
Helsinki | maandag 13 maart 2017 @ 20:54 |
Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf . Hier weinig aan het bakken want koolhydraatarm dieet. De hel. | |
HaverMoutKoekje | maandag 13 maart 2017 @ 21:17 |
ding is ook teringzwaar. ik heb hem geloof ik uit Deense webshop van dit bedrijf | |
Trusten | maandag 13 maart 2017 @ 22:03 |
http://www.3-2-1-pizza.eu/index.html | |
Martijn1P | woensdag 15 maart 2017 @ 17:00 |
68% water dit keer. Telkens een procentje omhoog ! | |
Martijn1P | woensdag 15 maart 2017 @ 17:00 |
Mooie steen. Goede dikte | |
douche-eendje | maandag 20 maart 2017 @ 09:25 |
En nu heb ik honger. | |
Cobra4 | maandag 20 maart 2017 @ 09:52 |
Hmmm, ziet er heerlijk uit. | |
Bleie | maandag 20 maart 2017 @ 16:09 |
Mooi geworden! Heeft een van jullie weleens bagels gebakken? Ik heb het laatst geprobeerd, maar ze vervormden totaal toen ik ze wilde optillen en in heet water dompelen. Alle lucht ging er daardoor ook uit. Nu dus op zoek naar een goed recept en tips en trucs. | |
HaverMoutKoekje | maandag 20 maart 2017 @ 16:34 |
Levine geeft er workshops in, misschien heeft ze tips op de site? | |
Martijn1P | maandag 20 maart 2017 @ 19:10 |
Persoonlijk nooit gebakken. Kwam deze link wel zojuist tegen in mijn tijdlijn. Misschien heb je er wat aan: http://www.seriouseats.co(...)e-bagels-recipe.html | |
cvg | dinsdag 21 maart 2017 @ 11:08 |
[..] Wow, de verzendkosten zijn duurder dan de plaat zelf . https://pizzasteel.nl/pages/shop Hier niet | |
HaverMoutKoekje | zondag 26 maart 2017 @ 10:41 |
De zuurdesem variant van overnight rolls http://breadandcompanatic(...)oof-sourdough-rolls/ [ Bericht 15% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 26-03-2017 10:53:35 ] | |
Trusten | woensdag 29 maart 2017 @ 07:16 |
Goeie deal als je het geld ervoor hebt http://www.ibood.com/home(...)xer-keukenrobot.html | |
Zo-is-dat | vrijdag 31 maart 2017 @ 18:07 |
Eindelijk weer eens een broodje gebakken | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 31 maart 2017 @ 18:42 |
Begon me al beetje eenzaam te voelen hier | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 1 april 2017 @ 19:08 |
qltel | woensdag 5 april 2017 @ 07:45 |
Een vriend van me en ik lopen al een tijdje rond met het idee om een stenen buitenoven gestookt op hout te maken. Om eens te kijken wat de voors en tegens hiervan zijn hebben we een paar weken geleden een pizza/broodoven op een aanhanger gehuurd. We hebben die dag allerlei brood gebakken, puur om te kijken wat de voor- en nadelen van zo'n oven zijn. En als we er brood bij zouden overhouden was dat meegenomen. Hier zie je al gelijk een nadeel: de temperatuur is enorm lastig te regelen. En aangezien zo'n standaard-oventje weinig massa heeft warmt hij enorm snel op en koelt ook weer enorm snel af. Vloerkrentenbollen krentenbollen met perzik en spijs zachte kadetten Meer krentenbollen broodjes en worstenbroodjes Andere broodjes De beste methode die we gevonden hebben om brood te bakken is de oven opstoken en als de temperatuur goed is de brandende blokken eruit halen. We hadden gelukkig een grote pan met deksel waar we heel de brandende zooi in schoven waarna het deksel erop ging. Wat er in die pan zat konden we later weer gebruiken als een soort houtskool om het vuur weer makkelijk op te stoken. Later hebben we ook nog gebakken met een klein randje brandende massa aan de zij- en achterkant, dat ging ook best goed. Bakken terwijl het vuur nog brand zorg gegarandeerd voor zwart brood. Uit laten branden duurt te lang en daarbij koelt de oven ook weer teveel af (door te weinig steenmassa). Wie zelf zo'n oven wil maken: bespaar niet op de stenen. Massa is heel belangrijk. De zwarte exemplaren laat ik hier maar niet zien | |
Postbus100 | woensdag 5 april 2017 @ 14:42 |
Wat handig dat je huurt om uit te zoeken of iets een investering waard is. En die broden met perzik en spijs zien er verrukkelijk uit. Voor hoeveel monden bak je? | |
qltel | woensdag 5 april 2017 @ 15:42 |
Dit was niet voor het brood, maar voor het proberen. Er is ook best wel wat de vuilnisbak in gegaan.. Maar de vriezer zat aardig vol na deze dag. We zijn vanaf een uur of 11 tot +/- 9 uur 's avonds bezig geweest met kneden, stoken en bakken. Die broodjes met perzik waren inderdaad heerlijk. Recept is simpel, krentenbollen met vruchtenbroodpoeder, duw daar in het midden een bolletje spijs in en daarna een halve perzik uit blik. Resultaat is heerlijk. | |
Elvi | zondag 7 mei 2017 @ 10:36 |
Ik wil graag dit brood maken en in het recept staat dat je "strong white flour" moet gebruiken. Wat bedoelen ze daar precies mee? Tarwebloem, patentbloem, of toch iets anders? | |
HaverMoutKoekje | zondag 7 mei 2017 @ 10:39 |
daar bedoelen ze mee dat je moet bakken met meel met hoger eiwit percentage (en dus meer gluten) In amerikaans patentbloem zit extra eiwit, maar hier geen vergelijkend produkt in supermarkt | |
Bleie | zondag 7 mei 2017 @ 10:49 |
De AH (sommige in elk geval) verkopen tegenwoordig verkoopt tegenwoordig 'broodbakmeel' van Robèrt van Beckhoven. Heb een pak gekocht, maar geloof eigenlijk niet dat het beter resultaat geeft dan de goedkope tarwebloem waar ik normaal mee bak. Ik heb trouwens net een focaccia uit de oven gehaald voor bij het avondeten. | |
HaverMoutKoekje | zondag 7 mei 2017 @ 11:01 |
zit veel meer door heen dacht ik? Ook zaadjes en gist zag ik op verpakking die ik laatst bekeek. | |
Elvi | zondag 7 mei 2017 @ 11:04 |
Niet inde supermarkt, maar misschien wel ergens anders? Of moet ik het recept echt aanpassen? Ik maak niet zo heel vaak brood dus ik ben echt n00b op dit vlak | |
HaverMoutKoekje | zondag 7 mei 2017 @ 11:08 |
amerikaanse patentbloem is online te koop bij De Zuidmolen, maar vraag me af of dat de moeite waard is. Je kan met huismerk bloem van supermarkt ook brood bakken. Ik zie in recept ook geen bijzondere dingen muv de kleur. Als je gewone bloem gebruikt moet je wel hoeveelheid vocht aanpassen volgens mij Oh ook hier te koop https://www.broodbakshop.(...)ij-trouwens-ook.html [ Bericht 6% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 07-05-2017 11:26:33 ] | |
Bleie | zondag 7 mei 2017 @ 11:17 |
Er zijn verschillende soorten. Die ik heb is echt alleen meel. Maar er zijn ook bakmixen geloof ik. Ik bak trouwens nooit brood met patentbloem, dat gebruik ik voor koekjes en taarten. Maar dat zou dus wel kunnen? | |
HaverMoutKoekje | zondag 7 mei 2017 @ 11:24 |
bij AH heb je alleen patentbloem van huismerk, officieel is dat idd niet voor brood. Las net ergens dat je eiwitpercentage van 12% moet hebben, ik haal dat alleen bij de Manitoba die ik in de kast heb staan volgens mij | |
Joosie200 | dinsdag 9 mei 2017 @ 15:30 |
Ja, zijn reeks aan bakproducten is in de bonus. Ik heb die desemstartershizzl meegenomen. Gewoon omdat de pogingen toen ik zelf thuis een dezemstarter wilde maken op niks uitliepen | |
Zo-is-dat | dinsdag 9 mei 2017 @ 18:13 |
Ik heb die desemstarter net in mijn hand gehad maar dat is desem poeder met gist, niet echt desem dus | |
Joosie200 | dinsdag 9 mei 2017 @ 18:15 |
Ik had mij weinig anders voorgesteld. Zou eigenlijk de keuringsdienst van waarde moeten tippen Vraag me ook af in hoeverre het nu echt een desemsmaak meegeeft aan het brood. | |
Zo-is-dat | dinsdag 9 mei 2017 @ 18:30 |
Ik ben ook benieuwd! Leuk als je dat laat weten! Ik ben m'n echte desem ( ) aan t reanimeren al een week, had hm helemaal verwaarloosd nu ruikt ie al weer goed zuur en bubbelt aardig maar mag nog wel wat meer gaan groeien dus ik ga nog even door | |
Rorsach | zaterdag 20 mei 2017 @ 16:23 |
Schaal verse baba ganoush met een stel maneesh, beide naar recept van Paul Hollywood | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 20 mei 2017 @ 17:18 |
| |
HaverMoutKoekje | donderdag 25 mei 2017 @ 08:38 |
Weer tijd voor No knead breakfast rolls | |
Bleie | donderdag 25 mei 2017 @ 11:14 |
Lekker HMK! Ik heb zachte bruine bollen gebakken met tarwebloem, vokorenbloem en speltmeel. En mijn desem weer eens uit de koelkast gehaald. Kijken of ik er morgen mee kan bakken. | |
Helsinki | zaterdag 3 juni 2017 @ 11:26 |
Ik ben op zoek naar een recept voor kloosterbrood. Iemand die me daaraan zou kunnen helpen ? | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 3 juni 2017 @ 11:34 |
nooit van gehoord maar vooral veel zaden en pitten zo te zien https://bakboerderij.com/kloosterbrood-2000-gram.html Daar heeft Levine ook vast recepten van | |
Bleie | zondag 4 juni 2017 @ 12:12 |
Ik kan ook niets beters vinden, maar Levine heeft inderdaad heel goede recepten voor broden met zaden en pitten. Ik heb er net een uit de oven gehaald. | |
qltel | zondag 4 juni 2017 @ 17:59 |
Ik ben net terug uit Estland en daar hebben ze "zwart brood" zoals ze dat noemen. Een soort roggebrood. Ik heb een boek gekocht met brood-recepten in het Ests en Engels. Het enige is, in veel recepten gebruiken ze "leaven". Ik begrijp dat dat het rijsmiddel is, en dat ze dat normaal maken door een paar sneden van dat brood in een halve liter karnemelk te doen en dat dan minimaal 14 uur in een warme kamer (meer dan 24 graden celsius) laten staan Maar ja, ik heb niet zo'n brood en even terug vliegen is ook zo lastig.. Weten jullie wat ze bedoelen met leaven of hoe ik dat kan vervangen door wat anders (blok gist erin is het eerste wat in me opkomt)? Edit: oeps, ik haal het Estse woord door Google Translate en dan komt er zuurdesem uit. Is ook wel een soort van logisch. | |
HaverMoutKoekje | zondag 4 juni 2017 @ 18:01 |
zuurdesem zegt google, in gebakken brood zit geen levend gist meer dus ik denk dat die methode meest op snelle zuurdesem lijkt | |
qltel | zondag 4 juni 2017 @ 18:03 |
Daar kwam ik dus ook net achter, zie de edit.. Goed, poging 3 om een zuurdesem te produceren dan maar.. Hopelijk lukt het dan wel goed. [edit] Klinkt logisch. Gist gaat dood bij +/- 45 graden, ik wist alleen niet dat zuurdesem bleef doorleven bij hogere temperaturen. | |
qltel | zondag 4 juni 2017 @ 18:09 |
Wel een leuk boek trouwens, staan erg aparte broden in, zoals bijvoorbeeld brood gemaakt met alleen maar zaden en brood met bakpoeder i.p.v. gist of zuurdesem. | |
HaverMoutKoekje | zondag 4 juni 2017 @ 18:15 |
eeehhh, nee? Zuurdesen is gist is ook gist en dat gaat dood in de oven, maar gist is ook overal in de lucht en gaat zich op warme omgeving met melk en brood misschien sneller ontwikkelen | |
qltel | zondag 4 juni 2017 @ 18:31 |
Hmm, dus dat zou ik dan ook met Duits zuurdesembrood kunnen proberen. Het is de gok waard. Bedankt voor het meedenken! | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 10 juni 2017 @ 16:48 |
Het werd weer eens tijd voor simpel volkorenbrood. | |
Koningin | woensdag 14 juni 2017 @ 11:39 |
Hulp nodig! Mijn zoon mag een tijdje geen gist meer eten. Nu heeft onze bakker lekker zuurdesembrood, maar er zitten nogal wat pitjes in wat hij minder lekker vindt. Nu dacht ik zelf zuurdesembrood te maken/proberen. Op internet kom ik verschillende soorten dingen tegen (qua tijd en ingredienten), zodat ik eigenlijk niet meer precies weet welke het beste werkt. Wat is volgens jullie de beste manier om zuurdesem te maken? | |
HaverMoutKoekje | woensdag 14 juni 2017 @ 11:40 |
Zuurdesem is ook gist! | |
Koningin | woensdag 14 juni 2017 @ 12:01 |
Op ons voedingslijstje staat dat zuurdesembrood wel mag... | |
HaverMoutKoekje | woensdag 14 juni 2017 @ 12:13 |
dan heb ik zo mijn vraagtekens bij degene die de lijst heeft opgesteld. Zelf zuurdesem starter duurt wel even, zie hier voor voorbeeld https://uitdekeukenvanard(...)e-zuurdesem.html?m=1 Zuurdesem broden zijn wel makkelijker verteerbaar, maar dat komt door langere fermentatie en niet door gistsoort | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 16 juni 2017 @ 18:20 |
Stond al lang op de planning om eens te proberen: suikerbrood Het viel niet mee om het in de vormen te krijgen dus geen schoonheden maar ruikt prima | |
qltel | vrijdag 16 juni 2017 @ 18:42 |
Ik vind het er lekker uitzien. Welk recept heb je daarvoor gebruikt? Ik heb vandaag Pfalzkorn gebakken. Mijn versie van Waldkorn. Daar is geen recept van en dus zelf geëxperimenteerd met de ingrediëntendeclaratie op een verpakking.. (nog geen foto) | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 16 juni 2017 @ 18:50 |
https://www.weekendbakery.com/posts/sugar-loaf/ | |
goed_volk | vrijdag 21 juli 2017 @ 19:32 |
Vraagje van een broodbak newbie hier: Ik heb het eenvoudige maisbrood uit de OP gemaakt, maar het is totaal mislukt. Tijdens het kneden (in de machine) was het een erg droge boel. Vervolgens wilde het deeg amper rijzen. Het is zo mislukt, dat zelfs de katten er niet aankomen Wat doe ik fout, of wat kan ik anders doen? | |
qltel | vrijdag 21 juli 2017 @ 19:49 |
Misschien denk ik te simpel, maar het klinkt alsof er te weinig water in zat. Het ene meel neemt meer water op dan het andere, dus dat moet je toch een beetje op gevoel doen en niet heel exact het recept volgen. | |
goed_volk | vrijdag 21 juli 2017 @ 19:55 |
Dat idee had ik tijdens het kneden ook al. Toch nog zo'n 120 ml water toegevoegd. Hielp helaas niet, maar bedankt! | |
Bleie | vrijdag 21 juli 2017 @ 22:06 |
Wat voor meel heb je gebruikt? En leefde je gist nog? Ik heb vandaag triangelbroodjes gemaakt. 250 gr volkoren, 250 gr tarwemeel en wat 7-granenvlokken. Zijn erg lekker geworden. Ook mijn zuurdesem weer eens uit de koelkast gehaald, doet het nog prima, gelukkig. | |
goed_volk | zaterdag 22 juli 2017 @ 12:57 |
Maismeel van de molen en gedroogde gist. In eerste instantie keurig het recept gevolgd, maar misschien moet ik wat 'brutaler' worden en meer experimenteren. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 22 juli 2017 @ 15:24 |
Misschien verwachtingen bijstellen? Mais heeft geen gluten, dus lang kneden is nutteloos en veel rijzen kan het deeg ook niet omdat de gluten er niet zijn om het gas dat gist produceert vast te houden | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 22 juli 2017 @ 16:02 |
Zelf nog steeds aan het bakken, vandaag brood met geroosyerde havervlokken uit Levine2 | |
Bleie | zaterdag 22 juli 2017 @ 17:21 |
Of beginnen met gewoon tarwemeel, en als je daar wat ervaring mee hebt, weer eens maismeel gebruiken. Op zoek naar zuurdesemrecepten kwam ik op mijn pinterest opeens weer het recept voor Norwich Sourdough tegen, was hier een tijd terug nogal een hit, volgens mij. Heb het toen ook weleens gemaakt. Was altijd erg lekker, en niet zo ingewikkeld, dus staat nu in de autolyse, en dan de tweede rijs vannacht in de koelkast. (http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/) | |
Bleie | zaterdag 22 juli 2017 @ 17:21 |
Mooi! | |
TjjWester | zaterdag 22 juli 2017 @ 19:38 |
Een goede zelfbouwpakket oven is rijkelijk voorzien van isolerende korrels waardoor de oven minimaal 16 uur warm blijft. Daarnaast heb je de oven waarschijnlijk meteen naar de juiste temperatuur gestookt, dat is een no-go. | |
Piger | zaterdag 22 juli 2017 @ 19:40 |
Waar halen jullie je meel vandaan? En in beetje normale hoeveelheden? Juiste meel is toch belangrijkste factor voor lekker brood, maar vind dat ook meteen het moeilijkste. In supermarkt is weinig te vinden, online moet je al vrij veel bestellen zodat het beetje betaalbaar blijft. En hoe bewaren jullie het? Heb vervelende ervaringen met vliegjes en die heb je juist vaker bij biologisch meel of meel van de lokale molen. | |
TjjWester | zaterdag 22 juli 2017 @ 20:07 |
Zuidmolen. | |
Bleie | zaterdag 22 juli 2017 @ 20:35 |
Ik gebruik eigenlijk altijd supermarktmeel. Er is ook een bakker redelijk dichtbij waar ik los meel kan kopen, maar dat is net een kant op waar ik zelden kom, dus dat komt er niet zo vaak van. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 22 juli 2017 @ 20:38 |
ik ga eens in de zoveel tijd naar molen de Zandhaas in Santpoort en ik neem ook wel eens meel mee als ik in buitenland in supermarkt kom. Ik heb geen last van beestjes maar aangebroken zakken zitten in plastic hema box | |
Bleie | zondag 23 juli 2017 @ 15:17 |
Norwich is klaar (en eentje is al zo goed als op). | |
HaverMoutKoekje | zondag 23 juli 2017 @ 15:20 |
Ziet er prima uit! Bij mij gaat het altijd mis met rijzen in de koelkast, gist/desem lijkt niet meer te ontwaken | |
goed_volk | dinsdag 1 augustus 2017 @ 20:00 |
Vraagje: ik zoek een machine om mijn deeg te kneden. Zal hem 2x in de week gebruiken, ofzo. Wat is een leuke (en voordelige) instapmachine?Dank! Weer wat geleerd Hoe is het dan op te lossen? | |
HaverMoutKoekje | dinsdag 1 augustus 2017 @ 20:22 |
als je met 100% maismeel wilt bakken is dat niet op te lossen Ben je glutenvrij uit overtuiging? | |
goed_volk | dinsdag 1 augustus 2017 @ 22:09 |
Nee, was gewoon recept uit de OP. Leek me lekker | |
Bleie | dinsdag 1 augustus 2017 @ 22:32 |
Ik heb deze machine. Erg tevreden over. | |
coucou | woensdag 2 augustus 2017 @ 08:24 |
Ik heb deze machine ook, en ben er ook erg tevreden over! Kneden van deeg voor brood en bijvoorbeeld pizza gaat prima. | |
qltel | woensdag 23 augustus 2017 @ 13:59 |
Ik ben bezig om een zuurdesem te kweken. De desem is "klaar", ik voed hem nu elke dag zoals volgens het schema op dag 7, het enige rare is dat hij de ene dag behoorlijk toeneemt, en de andere dag een stuk minder. Ook duurt het wel eens langer dan 12 uur. Is dat iets om me zorgen over te maken? | |
Oceanonix | zaterdag 16 september 2017 @ 11:28 |
Beetje laat antwoord. Nee dat maakt niet uit. Het wordt veroorzaakt door de wisselende temperaturen. Je kan je desem ook een keer per week voeden maar dan moet je hem tussendoor in de koelkast opslaan. Als je desem nog leeft moet dat nu kunnen. | |
Rorsach | zaterdag 16 september 2017 @ 19:53 |
Lekkere biscuits met gravy (naar recept van de bbq pitboys). Geen idee waar ik het biscuitrecept vandaan heb, maar ze waren heerlijk. | |
qltel | zaterdag 16 september 2017 @ 19:57 |
Bedankt! Het doet het inderdaad wel in brood. Ik heb er al 3 gebakken met aardig resultaat. Ik moet het echte desembakken nog in de vingers krijgen, maar de eerste resultaten zijn best aardig. Desem staat nu inderdaad al een paar dagen in de koelkast. | |
cafca | zaterdag 16 september 2017 @ 20:20 |
Ben na jaren met gist bakken vanaf ook maar eens aan een desem begonnen. Ben benieuwd! | |
Oceanonix | zondag 17 september 2017 @ 12:05 |
Van het weekend weer begonnen met bakken. Dat lag een beetje stil door te veel werk in de moestuin. Het posten hier lag stil omdat ik geen foto's kon uploaden. Nieuwe poging alleen de making of dit keer. Twee walnotenbroden naar Oostenrijks recept en een zoet brood ook Oostenrijks. Verder een poging gewaagd om borodinskybrood te maken maar dat is faliekant mislukt. | |
Tele6 | zondag 17 september 2017 @ 16:28 |
Ik heb vandaag no-knead volkoren pitabroodjes gebakken volgens recept van vegetus.nl en ze zijn goed gelukt! Past niet helemaal in dit topic, want ik heb ze gebakken in een koekenpan, maar het was wel gistdeeg. Ik heb verse gist gebruikt en dat is goed gegaan, het deeg was na drie uur heel mooi gerezen en goed te vormen tot pitabroodjes. Het was wel moeilijk om in te schatten wanneer de broodjes gaar waren, ik heb eentje veel te zwart laten worden en twee andere hadden zwarte plekken Misschien durf ik het later nog wel eens aan om zulke mooie dingen te bakken als ik hier wel eens zie langskomen... Tot nu toe leek brood bakken me een soort magie waar ik niets van snapte en me niet aan ging wagen | |
Oceanonix | zondag 17 september 2017 @ 16:59 |
Waarom zou dat hier niet passen? Het is brood en het is gebakken! Past hier dus prima. Had ook pita's op het lijstje staan voor dit weekend maar daar ben ik niet meer aan toegekomen. Wat is je volgende plan? Er staan in de OP mooie no knead broodjes die in de oven mogen. Welkom bij de heksen van het broodbakken. | |
qltel | zondag 17 september 2017 @ 16:59 |
He leuk, dat ga ik binnenkort ook eens proberen! | |
bloempje-moi | zondag 17 september 2017 @ 17:42 |
Voor het eerst in lange tijd weer eens brood gebakken. Moet er wel weer even feeling voor krijgen, maar deze zijn heel goed gelukt. | |
HaverMoutKoekje | zondag 17 september 2017 @ 17:43 |
eens Ik heb pita's uit laatste boek van Levine keertje gemaakt | |
HaverMoutKoekje | zondag 17 september 2017 @ 17:44 |
wat hoog | |
bloempje-moi | zondag 17 september 2017 @ 17:46 |
De cakevormpjes waren wat aan de kleine kant. :-D Maar nu kan er extra veel pindakaas op. | |
HaverMoutKoekje | zondag 17 september 2017 @ 17:48 |
Aha, ik heb broodvormen maar ik krijg noit zo'n mooie kop erop | |
Tele6 | zondag 17 september 2017 @ 18:27 |
Het topic heet "brood bakken in de oven" dus ik dacht dat er een oven nodig was Jammer dat je er niet meer aan toegekomen bent, valt altijd tegen hoe lang het weekend duurt, hè. Bedankt voor het welkom! Over 2,5 maand heb ik weer beschikking over een oven, dus ik ga tot die tijd naarstig op zoek naar andere dingen die in de pan gebakken kunnen worden. Wellicht poffert (rozijnenkoek) en sowieso zelf wraps maken. Maar het zal dus nog even duren tot ik echt aan de slag kan helaas! De gist die ik heb gekocht gaat 5 oktober over datum dus ik wil voor die tijd iig nog wel iets met gist maken, desnoods 1000 pitabroodjes om in te vriezen. Vind het anders zo zielig voor de gist als ik ze moet weggooien | |
Tele6 | zondag 17 september 2017 @ 18:29 |
Ik kan het je van harte aanraden, het is hartstikke makkelijk en veel lekkerder dan de afbakbroodjes uit de winkel. Bovendien veel goedkoper dan wanneer je in de winkel volkoren pitabroodjes zoekt. | |
qltel | zondag 17 september 2017 @ 19:42 |
Niets weggooien. Doe ze in de vriezer en ontdooi ze voor gebruik. Ik wist niet of dat ging en heb het dus maar eens geprobeerd en dat werkt prima. We gebruiken ze vrijwel nooit, maar veel dingen die ik bak, bak ik, om te proberen hoe dat nou gaat en of het moeilijk is. Zo heb ik laatst ook eierkoeken en Zeeuwse bolussen gemaakt om te proberen hoe dat moet (is beiden erg makkelijk trouwens). | |
HaverMoutKoekje | zondag 17 september 2017 @ 19:47 |
verse gist dus? Waar koop je dat in nl? | |
miss_dynastie | zondag 17 september 2017 @ 20:09 |
Hier gewoon bij de Jumbo. En anders bij de bakker. | |
Tele6 | maandag 18 september 2017 @ 07:53 |
Ik ben niet in Nederland maar in Denemarken en ik kan hier juist geen gedroogde of instantgist vinden | |
qltel | maandag 18 september 2017 @ 08:01 |
Hier in Duitsland kun je beiden kopen. Maar ik gebruik altijd verse. Ik heb wel een potje met instant staan voor noodgevallen, maar komt vrijwel niet voor. | |
HaverMoutKoekje | maandag 18 september 2017 @ 08:27 |
we hebben hier geen Jumbo, maar wel deel van koeling zou ik dan moeten kijken? | |
miss_dynastie | maandag 18 september 2017 @ 09:06 |
Hier staat het in een aparte koeling met stokbrood kruidenboter, wraps, dat soort dingen. Ik weet niet of je wel een Turkse supermarkt in de buurt hebt? Daar ben ik het ook wel tegengekomen! | |
HaverMoutKoekje | maandag 18 september 2017 @ 09:11 |
Ja in A'dam hebben we naast AH op elke straathoek ook genoeg Turkse supermarkten, maar nooit gelet op verse gist. Ik ga eens kijken | |
Koningin | maandag 18 september 2017 @ 11:55 |
Deze link in de OP doet het niet meer: De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ): http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/ | |
cafca | maandag 18 september 2017 @ 18:44 |
Mijn desem op dag 3. Al flink aan het groeien! | |
HaverMoutKoekje | maandag 18 september 2017 @ 18:47 |
Ga zo doorrrrrrrrrrr | |
cafca | zaterdag 23 september 2017 @ 15:12 |
Mijn eerste desembroodjes! | |
Cobra4 | zaterdag 23 september 2017 @ 15:13 |
Dat ziet er goed uit! | |
qltel | zaterdag 23 september 2017 @ 16:29 |
Wow, dat ziet er beter uit dan mijn eerste desembroden. Zijn goed gerezen zo te zien. | |
cafca | zaterdag 23 september 2017 @ 16:53 |
Smaakt ook heerlijk! Dat ik dit nooit eerder heb gedaan.... | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 23 september 2017 @ 17:17 |
was vandaag even naar Amstelveen gefietst en onderweg bij Jumbo binnen gelopen, het was even zoeken maar ze liggen bij gekoeld afbakbrood. Heb wel al zoekende het hele assortiment van Jumbo bekeken. | |
Oceanonix | maandag 25 september 2017 @ 21:06 |
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in. | |
Tele6 | maandag 25 september 2017 @ 21:24 |
Leuk om eens te proberen ja! Iemand van m'n kookclubje heeft een Russisch menu gemaakt met gevulde broodjes, pirozhki heten die. Best wel "vloeibaar" gistdeeg dat na het rijzen maar nét handelbaar is. Vullen met gehakt, wortel en dille of paddenstoelen, room en dille Ik kan het recept wel voor je opzoeken als je interesse hebt in meer Russische baksels, het staat geloof ik ergens online | |
Oceanonix | maandag 25 september 2017 @ 21:54 |
ze zien er lekker uit. Ja die wil ik wel een keer proberen. | |
cafca | dinsdag 26 september 2017 @ 07:07 |
Ziet er goed uit! | |
Tele6 | dinsdag 26 september 2017 @ 08:31 |
Alsjeblieft Pirozhki Wat we vaak doen is op de bovenkant nog wat maanzaad of andere kleine pitjes strooien, dat ziet er leuk uit | |
Hupje | donderdag 5 oktober 2017 @ 22:19 |
Ik heb vandaag het beginners recept uit de OP gemaakt. Wel het kneden overgelaten aan de broodbakmachine. En ik kwam tot de conclusie dat ik nieuwe gist moet kopen, dit pak is waarschijnlijk al te lang open. Jaren terug heb ik een poos brood gebakken voor de leuk. Toen een BBM gekocht en daar mee gebakken. Daarna door tijdgebrek maar sporadisch een brood gebakken, maar ik heb er weer zin in! | |
Oceanonix | zaterdag 14 oktober 2017 @ 11:02 |
Van de week weer eens croissantdeeg gemaakt en gisteren croissants gebakken. Daarnaast heb ik ook een keer krentenbollen gemaakt. Voor beide heb ik het recept van weekendbakery gebruikt. En is het gelukt! | |
minilot | zaterdag 14 oktober 2017 @ 12:43 |
Wow, wat een mooie textuur! Complimenten! | |
Bleie | zaterdag 14 oktober 2017 @ 18:01 |
Prachtig inderdaad. Ik ga eindelijk ook weer eens brood bakken. Frans landbrood van Levine. Poolish staat sinds vanochtend, straks kneden en rijzen. Dan tweede rijs in de koelkast en morgen bakken. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 28 oktober 2017 @ 18:19 |
Koste moeite om dit topic terug te vinden Zuurdesem met zaadjes Ik heb een nieuw rijsvorm en ben nu erg tevreden over mijn vloerbroden qua uiterlijk | |
Zo-is-dat | zaterdag 28 oktober 2017 @ 18:31 |
Prachtig! | |
Bleie | zaterdag 28 oktober 2017 @ 19:28 |
Mooi! Ik heb vandaag heel lekkere broodjes gebakken (zelfs het ‘lust-ik-niet’-vriendinnetje van dochter vond ze lekker!), maar zit mobiel en dan is foto plaatsen te veel gedoe. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 28 oktober 2017 @ 19:56 |
ja sinds photobucket moeilijk doet is er weinig leven in brouwerij/bakkerij hier. Wat was er speciaal aan de broodjes? | |
Bleie | zondag 29 oktober 2017 @ 07:54 |
Zijn de broodjes die als 'tarwe-eenkorenbroodjes' in het tweede boek van Levine staan. Eenkoren heb ik niet, dus vervangen door spelt. Zijn gewoon erg lekker. | |
HaverMoutKoekje | zondag 29 oktober 2017 @ 07:56 |
haha, die liggen bij mij nu ook standaard in de vriezer. Heb zelfs eenkoorn gekocht bij de molen maar er is qua smaak geen verschil dus daar mis je niks aan | |
Bleie | zondag 29 oktober 2017 @ 08:12 |
Goed om te weten, want ik zou niet weten waar ik eenkorn moet kopen. Ik zat wel te denken, zou ik van dit deeg ook een busbrood kunnen bakken? | |
HaverMoutKoekje | zondag 29 oktober 2017 @ 08:30 |
Zou niet weten waarom niet eigenlijk, deeghoeveelheid is dacht ik wel iets hoger dan haar gewoonlijke hoeveelheid voor 1 brood. Rijst ook goed door de honing volgens mij, dus dat wordt groot brood | |
Bleie | zondag 29 oktober 2017 @ 10:54 |
Dat ga ik eens proberen dan. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 4 november 2017 @ 19:04 |
Uit Levine2, met havervlokken sesam en lijnzaad | |
Bleie | zaterdag 4 november 2017 @ 19:13 |
Ziet er goed uit! | |
Phone8 | zaterdag 4 november 2017 @ 20:04 |
Iemand hier toevallig een goed recept voor echt lekkere hamburger broodjes? | |
Oceanonix | zaterdag 4 november 2017 @ 22:19 |
Ik heb ze nog nooit gemaakt maar ik zou een poging wagen met een recept van Levine: https://uitdekeukenvanard(...)mburgerbroodjes.html | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 17 november 2017 @ 20:52 |
Volkorenbrood met sesam uit Levine1 Las alleen te laat dat je geen aziatische sesamolie moest gebruiken | |
AnneX | zaterdag 18 november 2017 @ 00:36 |
Ontdekte ik ook en kreeg deze link van RobinOok http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/ | |
douche-eendje | zondag 3 december 2017 @ 15:27 |
Gisteren levine2 gekregen, helaas is hij niet zo mooi gebarsten als zou moeten. | |
HaverMoutKoekje | zondag 3 december 2017 @ 16:24 |
geen platte pannenkoek, ik vind hem gelukt! | |
douche-eendje | zondag 3 december 2017 @ 16:56 |
Hij smaakt ook goed. Het is fijne afwisseling na de wekelijkse no-knead broden, en leuk om weer met nieuwe recepten aan de slag te kunnen | |
Bleie | zondag 3 december 2017 @ 19:03 |
Nou, heel mooi! En veel plezier met het boek, ik vind het geweldig! | |
Postbus100 | zondag 10 december 2017 @ 11:54 |
Ik eet tegenwoordig veel minder brood, maar ik vind het nog steeds erg leuk om af en toe een brood te bakken. Er staat sinds lange tijd weer een volkorenbrood in de tweede rijs, voor straks bij de lunch Naar het recept van Levine, met poolish (voordeeg). | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 december 2017 @ 12:00 |
Ik bak wekelijks, gister weer twee zuurdesem gemaakt. Ik denk dat ik volgend weekend een kerstbrood ga maken, heb de sucade en oranjesnippers al in huis | |
cafca | zondag 10 december 2017 @ 12:05 |
Ik zit met één arm in het gips, dus bakken is lastig nu. Kneden lukt wel met de keukenmachine, maar voor de stretch & fold heb ik toch 2 handen nodig denk ik. Gisteren wel mijn desem even gevoerd wat al 4 weken in de koelkast stond. [ Bericht 21% gewijzigd door cafca op 10-12-2017 12:15:06 ] | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 december 2017 @ 12:11 |
oh ja? Dat doe ik altijd met een hand, maar brood vormen met een hand lijkt me vrij onmogelijk | |
cafca | zondag 10 december 2017 @ 12:21 |
Ja, dat ook. Toch ben ik van plan het deze week eens te gaan proberen. | |
Postbus100 | zondag 10 december 2017 @ 12:59 |
Ik heb trek Nog een kwartiertje... | |
Postbus100 | zondag 10 december 2017 @ 13:29 |
Ik snap alleen niets van die 'crack'... Toch niet goed genoeg ingesneden? | |
cafca | zondag 10 december 2017 @ 13:31 |
Ziet er verder mooi uit. Die crack komt misschien door een iets te hete oven? | |
Postbus100 | zondag 10 december 2017 @ 13:33 |
Zou het? Maar volgens het recept moet de oven ook de eerste helft op 230 graden... (en volgens mij is mijn oven redelijk goed afgesteld qua temperatuur, maar heb het nooit gemeten) | |
cafca | zondag 10 december 2017 @ 13:36 |
Ik heb het ook gehad, bij mij was het opgelost door op iets lagere temperatuur te bakken. | |
Postbus100 | zondag 10 december 2017 @ 13:44 |
Ga ik de volgende keer doen Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker! | |
cafca | zondag 10 december 2017 @ 13:48 |
Ik doe niet anders, maar ik heb dan ook het geluk dat de molen hier wel heel dicht bij is. | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 december 2017 @ 13:48 |
scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten. Eigenlijk moet brood ook poos afkoelen voordat het aan te snijden is | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 december 2017 @ 13:49 |
welke molen? | |
Postbus100 | zondag 10 december 2017 @ 13:50 |
Windhond Soest | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 december 2017 @ 13:54 |
oh, die kende ik nog niet. Ik reis eens in zoveel tijd af naar de Zandhaas molen in Santpoort | |
Postbus100 | zondag 10 december 2017 @ 14:09 |
Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt. Weet ik. Ik heb het aansnijden nog tien minuten weten te rekken door eerst de foto's te posten, maar daarna moest en zou ik aanvallen | |
HaverMoutKoekje | zondag 10 december 2017 @ 14:16 |
dan weet ik het ook niet, | |
douche-eendje | woensdag 13 december 2017 @ 20:00 |
Semolinabrood met rozemarijn en rozijnen uit Levine 2 van afgelopen maandag | |
HaverMoutKoekje | woensdag 13 december 2017 @ 20:04 |
Al geproeft? | |
douche-eendje | woensdag 13 december 2017 @ 20:11 |
Hij is al bijna op | |
douche-eendje | zaterdag 23 december 2017 @ 21:08 |
Feestbrood uit Levine2 [ Bericht 22% gewijzigd door douche-eendje op 23-12-2017 21:13:29 ] | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 23 december 2017 @ 21:18 |
Ziet er goed uit | |
douche-eendje | zaterdag 23 december 2017 @ 21:23 |
Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 23 december 2017 @ 21:35 |
misschien kan je hier eens neuzen https://www.broodbakforum(...)0f8e24b1f8a826c7ad66 Er zijn volgens mij zat mensen die probleemloos een kitchenaid of doorsnee kenwood gebruiken voor die hoeveelheid. Oh en hier https://uitdekeukenvanard(...)el-2-knedertest.html | |
cafca | zaterdag 23 december 2017 @ 21:46 |
Ik gebruik inderdaad gewoon een Kenwood, prima voor maximaal 1 kg meel | |
coucou | zondag 24 december 2017 @ 07:15 |
Ik gebruik een Bosch, gaat ook prima! | |
Bleie | zondag 24 december 2017 @ 08:04 |
Ik heb ook een bosch, bevalt prima. | |
douche-eendje | zondag 24 december 2017 @ 15:48 |
Dank voor de tips voor de mixer, ik ga eens inlezen. | |
Bleie | zondag 24 december 2017 @ 16:15 |
Mooi geworden! Ik heb hem ook gemaakt, maar niet rond en zonder spijs. Smaak is heerlijk, structuur is niet helemaal goed. | |
Zo-is-dat | zondag 24 december 2017 @ 19:04 |
Prachtig kerstbrood! Leuk recept om te maken he? heb hm ook een paar keer gemaakt. Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid | |
douche-eendje | zondag 24 december 2017 @ 22:15 |
Ja hij is echt leuk en relatief makkelijk te maken. Wel veel, het brood weegt anderhalf kilo. Dus 1/3brood naar m'n schoonouders gebracht, wij krijgen het met zijn 2en anders echt niet op | |
cafca | maandag 25 december 2017 @ 12:47 |
Fijne kerstdagen, bakkers! | |
qltel | woensdag 27 december 2017 @ 12:17 |
Mooie stollen! Ik heb er ook 2 gemaakt, maar heb er helaas geen foto van en nu liggen ze al in sneden in de vriezer. De mijne had naast krenten en rozijnen ook cranberries en geroosterde walnootstukjes en zelfgemaakt amandelspijs. Was de eerste keer dat ik amandelspijs heb gemaakt en dat bleek reuze simpel en is erg lekker. | |
douche-eendje | vrijdag 29 december 2017 @ 19:05 |
MeneerEend is ook besmet met het broodbakvirus lichtbruin brood uit Levine2 | |
Hupje | donderdag 4 januari 2018 @ 09:15 |
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden. | |
qltel | donderdag 4 januari 2018 @ 09:27 |
Het kan altijd beter. Ik bak nu al een aantal jaren al het brood wat er bij ons in het gezin gegeten wordt en ook die van mij kunnen ook beter. Kritisch zijn is altijd goed Het is trouwens niet erg goed te zien, maar zo op de foto te zien lijkt het me dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Zou dat kunnen? Als je brood/broodjes maakt en je klopt op de onderkant dan moet het hol klinken. Bij echt zachte broodjes lukt dat uiteraard niet, maar aan de korst te zien is die behoorlijk stevig. Ik vind zachte broodjes trouwens erg lastig. Ik ben er ook wel eens aan bezig geweest, maar echt mooi lukt dat me niet. De structuur van deze broodjes ziet er in elk geval prima uit. En uiteraard smaakt zelfgebakken vrijwel altijd beter dan uit de winkel. | |
Hupje | donderdag 4 januari 2018 @ 19:35 |
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen". Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan. | |
douche-eendje | donderdag 4 januari 2018 @ 19:41 |
Gaat ook prima zonder pan hoor Tijdens het voorverwarmen van je oven een ovenschaaltje meeverwarmen, als je het brood erin doet even 100 ml water erin gooien. | |
Hupje | donderdag 4 januari 2018 @ 19:43 |
O, goede tip! | |
cafca | donderdag 4 januari 2018 @ 19:46 |
Vooral blijven volhouden, Hupje! Oefening baart kunst | |
douche-eendje | vrijdag 5 januari 2018 @ 22:43 |
Lichtbruin brood met quinoa, uit Levine2 Dit keer niet aan de zijkanten gescheurd | |
douche-eendje | maandag 8 januari 2018 @ 16:28 |
Boven mijn ietwat idioot geschuurde brood van gisteravond maar het is een goed gelukte, niet-platte pannekoek. En onder de kaneelbroodjes uit Levine2. Gevalletje besmet met bakvirus. Mijn Kitchenaid Heavy Duty is onderweg (ik had voor 250 euro aan kortingsbonnen liggen van een webwinkel, dan is het wel ineens leuk om zo'n apparaat te kopen ). Nu nog even de juiste spiraalhaak bestellen. Zaterdag naar de Zandhaas in Santpoort geweest en veel verschillende meel en bloemsoorten gekocht, ik heb inmiddels ook een 2e rijsmandje in mijn bezit. | |
HaverMoutKoekje | maandag 8 januari 2018 @ 16:38 |
Leuk douche_eendje. Ik heb zaterdag ook weer gebakken te weten de zuurdesem variant van brood met geroosterd havermout. | |
Martijn1P | zondag 14 januari 2018 @ 13:44 |
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt. Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie? | |
HaverMoutKoekje | zondag 14 januari 2018 @ 14:22 |
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is. Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis | |
cafca | zondag 14 januari 2018 @ 14:38 |
Hm, als het écht onsmakelijk ruikt, zou ik het toch opnieuw proberen. De temperatuur zal het probleem niet zijn, lijkt me. En verder inderdaad veel geduld hebben | |
Martijn1P | maandag 15 januari 2018 @ 18:23 |
Ja maar dat is een bestaande desum, die kun je vervolgens in de koelkast bewaren. Een koud huis is overdreven met een kamertemp overdag van ca 21 graden. Aangezien het vreemd blijft ruiken en ik geen activiteit zie, ook niet de kleinste bubbels, was ik benieuwd of het zinvol is om te blijven voeren/ verversen dagelijks als ik misschien de verkeerde bacterien te pakken heb. Blijf de komende dagen nog doorgaan en mocht k voor vrijdag geen activiteit zien gooi k t weg. Ben daarna ook enkele dagen niet thuis. Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten? | |
HaverMoutKoekje | maandag 15 januari 2018 @ 18:28 |
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho | |
cafca | maandag 15 januari 2018 @ 19:04 |
Inderdaad. Gewoon nog een keer proberen als je de tijd hebt. Je "eigen" desem blijft toch specialer dan een desem van iemand anders doorstarten. | |
douche-eendje | maandag 15 januari 2018 @ 19:55 |
Het kan ook zijn dat je je desempiek niet ziet, maar dat hij wel daadwerkelijk actief is. Mocht je er echt geen vertrouwen in hebben, ik heb destijds deze gebruikt: http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter En dat gaf bij mij wel topresultaat. Wil binnenkort ook weer terug naar desem, vond dat toch een stuk leuker werken | |
Bleie | maandag 15 januari 2018 @ 20:00 |
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt? | |
douche-eendje | maandag 15 januari 2018 @ 20:48 |
Te kort of juist te lang laten rijzen? Is je oven daadwerkelijk op de juiste temperatuur als je gaat bakken? Het is voor mij echt te lang geleden dat ik met desem heb gewerkt, dus ik kan je er ook niet zo goed mee helpen. Net uit de oven, tarwe-kamutbrood met pecannoten | |
cafca | maandag 15 januari 2018 @ 20:52 |
Je hebt fors meer rijstijd nodig dan met gist. Ik maak zelf altijd de avond van tevoren een voordeeg, wat ik minimaal 12 uur laat werken, dan nog 3x een uur, plus 1,5 uur in de vorm. | |
Queenshore | maandag 15 januari 2018 @ 21:21 |
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij. | |
douche-eendje | maandag 15 januari 2018 @ 21:41 |
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is | |
Queenshore | woensdag 17 januari 2018 @ 13:23 |
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 17 januari 2018 @ 13:50 |
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs | |
Queenshore | woensdag 17 januari 2018 @ 18:53 |
Ja dit weet ik. Ik bak meestal op plaat/vloer dus dat maakt het dan wel makkelijk inderdaad. | |
douche-eendje | woensdag 17 januari 2018 @ 18:56 |
Ja zeker, bij de 2e rijs stort je brood niet in elkaar. Het krijgt hierdoor een mooie stabiele vorm. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 17 januari 2018 @ 18:59 |
Ik heb plastic rijsmandjes trouwens, vind ik veel praktischer Deze: https://www.broodbakshop.(...)ndje-34-x-14-cm.html | |
douche-eendje | zaterdag 20 januari 2018 @ 14:49 |
Kaneelbroodjes | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 20 januari 2018 @ 14:51 |
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes | |
douche-eendje | zaterdag 20 januari 2018 @ 14:54 |
Ik had er gisteren ook eerst een hard hoofd in of het ging lukken, het deeg plakte zo onwijs erg Maar het snijden met een heel scherp mes en het voorzichtig optillen met hulp van de deegschraper werkte goed. Straks ga ik nog wat brood maken voor morgen en maandag, levientjes staan op het programma | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 20 januari 2018 @ 15:01 |
Ik wacht op de eerste rijs van een zuurdesem met wat haver erdoor | |
douche-eendje | zondag 21 januari 2018 @ 00:34 |
De levientjes | |
HaverMoutKoekje | zondag 21 januari 2018 @ 08:23 |
Goed gelukt | |
douche-eendje | zondag 21 januari 2018 @ 10:02 |
Yes zeker Hoe is het met jouw brood? | |
HaverMoutKoekje | zondag 21 januari 2018 @ 10:17 |
Die ligt al in plakjes in de vriezer, was prima gelukt alleen geen foto gemaakt | |
Bleie | zondag 21 januari 2018 @ 11:00 |
Mooi geworden douche-eendje! Ik vind bij zelf bakken de timing vaak lastig. Ik zou echt vaker op zondag vers gebakken brood(jes) bij de lunch wille, maar ik ga ook van 9.10 - 10.45 naar yoga. Dat is net onhandig met rijzen, maar het lijkt me ook wat kort om deeg in de koelkast te zetten. Iemand een idee? | |
Queenshore | zondag 21 januari 2018 @ 11:51 |
Zaterdag avond deeg maken en de eerste rijs in de koelkast doen. Zondagochtend vormen en 2e rijs doen tijdens yoga, en dan afbakken als je terug komt😉 | |
douche-eendje | zondag 21 januari 2018 @ 18:46 |
Je zou vooral bij zuurdesem kunnen kijken of je de 2e rijs voor een groot deel overnacht in de koelkast kan doen. Bij mij leverde dat destijds met de norwich sourdough alleen maar een beter resultaat op. Daarbij ging je van 2,5 uur rijsen in de 2e rijs naar 1,5 uur op kamertemperatuur en 2-16 uur in de koelkast. Ik zou gewoon eens wat gaan experimenteren | |
Bleie | zondag 21 januari 2018 @ 21:22 |
Dank! Zaterdagavond deeg maken vergeet ik vaak, maar dat is wel de makkelijkste oplossing. | |
douche-eendje | maandag 22 januari 2018 @ 16:39 |
Meer lees en bakvoer werd net bezorgd . Ik kwam er pas na het bestellen achter dat er ook een Nederlandse versie is, maar ach | |
Zo-is-dat | maandag 22 januari 2018 @ 19:06 |
De Nederlands heb ik, tof boek! Veel bak plezier | |
douche-eendje | maandag 29 januari 2018 @ 18:35 |
Krentenbrood uit Levine2 . Ik bak nu zo'n 2-3 broden in de week inmiddels. Vandaag dus ook maar eens begonnen met het maken van een nieuwe zuurdesemstarter. [ Bericht 1% gewijzigd door douche-eendje op 29-01-2018 20:45:29 ] | |
cafca | maandag 29 januari 2018 @ 18:41 |
| |
douche-eendje | donderdag 1 februari 2018 @ 07:23 |
Ik ben 2 dagen geleden gestart met het maken van een nieuwe desem starter. Dit was net: Vanavond tarwebloem er nog door en dan is hij klaar voor gebruik. | |
Bleie | donderdag 1 februari 2018 @ 08:40 |
Huh, duurt toch zeker een week voordat een starter klaar is om te gebruiken? Ik heb vorig weekend van Levine een brood met gruyere en gedroogde tomaat gebakken. Heerlijk borrelbrood! | |
douche-eendje | donderdag 1 februari 2018 @ 08:53 |
Ik gebruik het recept van Eric Kayser, volgens hem is het morgen al te gebruiken. | |
HaverMoutKoekje | donderdag 1 februari 2018 @ 16:29 |
Interessant, ik had na een week nog nauwelijks beweging dacht ik. Of ben je begonnen met beetje (gedroogde) desem van iemand anders? | |
douche-eendje | donderdag 1 februari 2018 @ 18:16 |
Ik ben op dag 1 begonnen met 10 gram roggebloem, 10 gram water en 5 gram honing. Dag 2 20 gram roggebloem, 20 gram water en 5 gram honing erbij. Dag 3 40 gram roggebloem en 40 gram water. En straks (dag 4) 100 gram tarwebloem en 100 gram water, volgens het recept zou hij dan gelijk gebruikt moeten kunnen worden. Mijn vorige is nooit zo actief geweest als deze, ik vind het zelf ook bijzonder om tenzien. | |
Bleie | vrijdag 2 februari 2018 @ 07:22 |
Grappig. Ik heb twee keer een starter gemaskt, steds volgens Levine, en dan duurt het een week, of langer. | |
cafca | vrijdag 2 februari 2018 @ 16:04 |
Klopt, maar die is zonder honing. Ik neem aan dat je biologische, onverhitte honing hebt gebruikt? | |
Martijn1P | vrijdag 2 februari 2018 @ 18:19 |
Methode van levine kan t op dag3 ook al verdubbeld zijn. Betekend alleen niet dat je er al mee kan bakken, omdat kans groot is dat je nog niet de juiste micro organismen te pakken hebt. | |
pmponer | zaterdag 3 februari 2018 @ 09:06 |
Ik heb in het verleden 1 keer een starter proberen te maken, deze is toen mislukt (tenminste ik vond qua geur dat ik hem niet kon gebruiken) Ik zou het echter nog wel eens willen proberen, is er echter een soort foolproof plan? Verder heb ik mezelf verwend met iets wat al jaren op mijn verlanglijst staat, maar er steeds niet van kwam. Maar als het goed is krijg ik volgende week deze Als aanvulling/vervanging van/op onze bosch mum 5 serie. | |
douche-eendje | maandag 5 februari 2018 @ 18:19 |
Bio. Verhit zal het vast wel zijn. Anyway, het eerste brood lukte (zoals verwacht) niet. Desem dagelijks blijven voeren, hij ruikt nu ook beter en blijft goed actief dus ik ben nu bezig met poging 2 van een desem brood. | |
douche-eendje | maandag 5 februari 2018 @ 18:20 |
Een spiraalkneder, daar kan je mij niet tegenop hoor veel plezier ermee! | |
pmponer | maandag 5 februari 2018 @ 18:23 |
Ja, het zal nog wel even duren. Maar dat is al een tijdje een wens van me en de MUM doet het nog goed maar lijkt het af en toe toch zwaar te hebben. Deze kreeg goede reviews en was nog enigszins betaalbaar. Ik ben benieuwd naar de resultaten iig. | |
cafca | maandag 5 februari 2018 @ 19:08 |
Succes! | |
douche-eendje | dinsdag 6 februari 2018 @ 19:26 |
Dankje Ik bouw eerst even een tijdmachine; in 2013 ben ik begonnen met brood bakken en een desem maken. Dat mooie avontuur is hier terug te vinden, met hulp van onze lieve MaximusTG . Van hem kreeg ik de Norwich Sourdough toen geadviseerd als eerste test om je desem mee te proberen, dus kon ik natuurlijk niet anders dan dit met mijn nieuwe desem weer te doen. Vrijdag mislukte het volledig. Vandaag rees er een mooi brood in mijn oven (dat het deeg gigantisch in mijn rijsmandje bleef plakken en er niet uit wou komen vergeten we maar even ) Hij is weer goedgekeurd. Zaterdag is meneerEend ook weer even naar de molen geweest om 10 kilo tarwebloem en 1 kilo roggebloem te halen, dus ik kan voorlopig weer goed vooruit. | |
qltel | dinsdag 6 februari 2018 @ 19:31 |
Hij ziet er mooi uit! Ik heb het 2x geprobeerd, maar desem en ik zijn geen vrienden, geloof ik.. Beide keren is het... tja, mislukt.. Als in, ik had wel een brood, maar het rees enorm slecht. Het smaakte trouwens wel goed. Ik heb deze week trouwens wel een poging gedaan om crackers te maken. het behoeft nog wat verbetering, maar de eerste resultaten waren niet slecht. | |
qltel | dinsdag 6 februari 2018 @ 19:34 |
Ik heb stiekem even op de bestelpagina gekeken en dat ziet er goed uit. Je krijgt vast veel plezier van dat apparaat. | |
douche-eendje | dinsdag 6 februari 2018 @ 19:35 |
Ik ben ook nog een beetje zoekende, maar ik denk dat ik er - met wat hulp van mijn boeken - het nu wel aan durf om met desem aan de slag te gaan. Het is zoveel smaakvoller dan gistbroden. Tof, crackers Heb je daar ook wat nuttige recepten voor? | |
qltel | dinsdag 6 februari 2018 @ 19:38 |
Ik heb maar wat geprobeerd. Veel zaden, met tarwemeel en roggemeel en een hoeveelheid water. Het moet allemaal nog wel wat gefinetuned worden,maar experimenteren vind ik juist leuk. Intussen heb ik wel een koffiemolen geregeld om de zaden wat kleiner te kunnen maken, in mijn eerste crackers gingen de zaden nog heel in, zodat ik alleen maar kleine dingen kon nemen. | |
douche-eendje | dinsdag 6 februari 2018 @ 19:45 |
Ah tof, zelf experimenteren Uiteindelijk kom je een keer uit bij het gewenste resultaat. Crackers staan hier echt hoog op mijn lijstje, door mijn stomme sesamallergie kan ik ze ook nergens kopen en ik mis het echt wel. Afgelopen zomer in Noorwegen/Zweden veel flatbrod/thunnbrod als crackers gebruikt (en wat meegenomen naar huis), die zien er niet zo lastig uit om zelf te maken dus wellicht dat ik die zondag eens ga proberen te maken. | |
qltel | dinsdag 6 februari 2018 @ 19:50 |
Klopt. Zo ben ik ook al tot een redelijk Waldkorn-brood gekomen. De ingrediëntenverklaring lezen en dan gewoon proberen.. In de crackers die ik heb gemaakt zat sesam, maar dat was vooral omdat dat klein is. Nu ik de zaden die ik erin gooi kleiner kan malen kan ik er ook andere dingen in gooien. Nu denk ik niet dat de soort zaad die erin gaat erg belangrijk is, maar wel de verhouding meel / zaden / water en de dikte / baktijd van de cracker. | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 9 februari 2018 @ 17:57 |
verstehen sie dass? https://www.ploetzblog.de/2017/12/16/alm-rezepte-raurisrustis/ Den Teig in 45 g-Teiglinge portionieren. Je zwei Teiglinge aufeinander legen, bemehlen, mittig der Länge nach eindrücken und länglich ausrollen, sodass der Schluss offen bleibt. | |
Queenshore | vrijdag 9 februari 2018 @ 18:28 |
Heb vandaag erg goedkoop een pizzasteen kunnen scoren. Hebben jullie goede ervaringen ermee om hier brood op te bakken? | |
qltel | zaterdag 10 februari 2018 @ 09:53 |
Hallo, Selbsteverständlich verstehe ich das. Und ich kann das auch übersetzen Het deeg in 45-gram porties verdelen. Deze per 2 op elkaar leggen, met meel bestrooien, in het midden over de gehele lengte indrukken en in de lengte uitrollen, zodat de naad open blijft. Zoiets.:) Ik zag in het recept Flüssigmalz staan, maar dat zegt me niets. Ik ken wel backmalz, dat is moutmeel in het Nederlands en dat zorgt ervoor dat brood goed blijft rijzen.Dit schijnt net zoiets te zijn, als ik Google moet geloven. Viel glück mit backen | |
qltel | zaterdag 10 februari 2018 @ 09:56 |
Ik heb er standaard 1 onderin mijn oven liggen. Die stenen houden de warmte goed vast wat erg nuttig is als je de ovendeur opendoet om het brood erin te leggen. Ik heb gisteren toevallig een tweede gekocht (kosten hier maar 6,95) voor bovenin de oven. Dan wordt de bovenwarmte ook goed vastgehouden en ik hoop ook dat die steen de stralingswarmte tegenhoud zodat de bovenkant van mijn brood minder donker wordt. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 10 februari 2018 @ 11:38 |
volgens mij is dat moutsiroop, wel eens gezien bij biowinkel. Ik zie het vormen van die broodjes nog steeds niet voor me ze gaan wel goed smaken denk ik ondanks het niet lijkt op voorbeeld | |
qltel | zaterdag 10 februari 2018 @ 11:40 |
Okee, dat zou kunnen. Het gekke is, meestal vind ik dit soort dingen wel op Ebay, maar ook daar is het niet te vinden. Het vormen zie ik ook niet voor me. Ik vind het vreemd om 2 helften op elkaar te leggen, ik zou gewoon 90-gram porties nemen en die insnijden, als ik het plaatje zo zie. | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 10 februari 2018 @ 12:18 |
bij twee gestapelde ronde dingen in de lengte een inkeping maken, dat is wat ik niet volg maar dat zal gebruik aan ruimtelijk inzicht zijn Vond het wel interessant recept vanwege de combinatie van drie soorten ‘langzaam ‘ deeg. En smaak is prima | |
qltel | zaterdag 10 februari 2018 @ 12:43 |
De smaak is het belangrijkste. Ik denk dat het de bedoeling is om die 2 deegstukken tegen elkaar te duwen en dan aan 1 kant een inkeping over te houden, maar zeker weten doe ik het ook niet. | |
Zo-is-dat | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:37 |
Zoutloos volkoren brood gebakken, gelukkig niet voor mezelf maar het is het allereerste brood voor mijn zoontje! | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:39 |
Ik heb een keer zoutloos brood gegeten (door fout van de bakker) en dat was echt niet lekker Om medische reden? | |
Postbus100 | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:41 |
Ik ook, omdat ik vergeten was de zout toe te voegen. Nou, de zout vergeet ik voortaan niet meer. Niet te eten inderdaad | |
Pietverdriet | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:41 |
https://www.amazon.de/Mal(...)300_QL70_&dpSrc=srch | |
Zo-is-dat | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:44 |
Baby’s tot 1 jaar laat je het liefst zo zoutloos mogelijk eten vandaar het heeft echt heeeeel veel minder smaak | |
Pietverdriet | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:44 |
In de Toscane wordt het brood altijd zonder zout gegeten, is traditie daar sinds ze in de middeleeuwen geen zoutbelasting wilden betalen | |
HaverMoutKoekje | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:48 |
oh wist ik niet. Kan hij dan wel op volkorenbrood kauwen dan | |
Zo-is-dat | zaterdag 17 februari 2018 @ 18:51 |
Hij krijgt een korstje om op te sabbelen wat ie dan binnen krijgt is mooi mee genomen | |
pmponer | zaterdag 17 februari 2018 @ 20:29 |
Ik ga morgen deze eens proberen https://uitdekeukenvanard(...)loembrood-bruin.html Nu heb ik een groot bakblik dus ik heb het recept omgezet naar een recept wat ongeveer uitkomt op 1,5 kg deeg. Maar nu vroeg ik me af, moet ik dan de baktijden/temperaturen ook aanpassen? | |
Bleie | zaterdag 17 februari 2018 @ 20:31 |
Dat is zo weinig, daar zou ik niet apart zoutloos brood voor bakken... | |
Zo-is-dat | zaterdag 17 februari 2018 @ 21:11 |
Ik wel! Heel erg leuk om zijn eerste brood zelf te bakken Het zit in sneetjes in de vriezer dus we kunnen nog even voorruit | |
pmponer | zondag 18 februari 2018 @ 14:50 |
Zo dat is een heerlijk brood geworden! in de oven Uit de oven aangesneden | |
Pinnenmutske | zondag 18 februari 2018 @ 14:55 |
ziet er goed uit! | |
Bleie | zondag 18 februari 2018 @ 14:59 |
Hmmm, moet ik ook maar eens maken! | |
pmponer | zondag 18 februari 2018 @ 15:03 |
Ja ze zijn hier erg enthousiast. Nu staat deeg voor 2 x 1 kaas/ui stokbrood te rijzen (die heeft nog meer fans). En dan zit het bakweekendje er weer op | |
douche-eendje | zondag 18 februari 2018 @ 16:00 |
Mooi geworden pmponer! Gisteren was mijn vriend jarig en naast taart had ik ook wat lekker brood gemaakt voor bij de borrel 's avonds, met kaas en zongedroogde tomaten uit Levine2 Erg veel complmenten op gehad, het brood was ook bijzonder zacht aan de binnenkant en superlekker En eerder deze week maakte ik ook het pistache-abrikozenbrood uit haar boek: | |
pmponer | zondag 18 februari 2018 @ 19:21 |
Oeh dat ziet er ook lekker uit. Helaas ligt dat boek hier niet in de bibliotheek, dus ik doe het met recepten die ik op internet zie. | |
mascara-klodder | zondag 18 februari 2018 @ 19:57 |
Voor je verjaardag vragen Tenminste dat ga ik iig wel doen. Alle broden zien er weer fantastisch uit! Mijn complimenten | |
pmponer | zondag 18 februari 2018 @ 19:59 |
Ja dat kan maar ik twijfel dan altijd over welk boek hahaha (ik heb meesterlijk brood ook eens kort mogen lenen). Mijn verjaardag duurt nog lang, en ik kies dan vaak eerder voor praktische dingen. | |
qltel | zondag 18 februari 2018 @ 20:44 |
Ik zoek intussen overal naar broodbakboeken. Ik heb intussen al een aardige collectie opgebouwd en vrijwel allemaal heb ik ze gevonden in kringloopwinkels. Kook/recepten/bakboeken zijn kennelijk niet populair, want die winkels staan er vol mee.. Zijn misschien niet zo fancy als de bekende broodboeken, maar staan toch vaak leuke dingen in en kosten vrijwel niets. Ik heb er trouwens ook 1 gekocht in Estland waar ik vorig jaar mei ben geweest. Ze hebben een nationaal brood, een zwaar soort donker roggebrood en die wil ik zeker eens gaan proberen te maken. | |
mascara-klodder | zondag 18 februari 2018 @ 21:33 |
Ik vier het eigenlijk nooit. Dit jaar wel icm met housewarmingparty en ga gewoon iris-cheques vragen. Dan sowieso 1 boek van Levine scoren of toch alles voor een KitchenAid gebruiken zodat ik daar niet zo veel meer voor bij hoef te leggen. Keuzes, keuzes, keuzes | |
Bleie | maandag 19 februari 2018 @ 07:32 |
Of een goedkopere machine én het boek van Levine. | |
douche-eendje | maandag 19 februari 2018 @ 10:16 |
Mwah ligt eraan he, als ze dezelfde kitchenaid wilt als die ik heb snap ik het wel De heavy duty is wel een iets andere machine dan een artisan. Ik vraag zulke boeken altijd voor verjaardag/sinterklaas/wanneer er wat te vragen valt, want verder weet ik toch niet echt meer wat ik wil. | |
douche-eendje | maandag 19 februari 2018 @ 10:19 |
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/p/recepten-index.html Een aantal van de recepten uit het boek staan ook op haar blog. | |
mascara-klodder | maandag 19 februari 2018 @ 10:21 |
Ik ga geloof ik toch echt voor een KA. Ik had een Kenwood Patissier maar die heb ik aan een vriendin gegeven en dat model is dus niet meer te koop anders had ik die weer genomen. Kenwood Kmix is evt ooknog een optie maar volgens mij ook net zo in de prijsklasse vd KA. Zie het over een maand of 4 wel Edit: zie dat de Patissier weer te bestellen valt dus dan is mijn keuze gemaakt [ Bericht 18% gewijzigd door mascara-klodder op 19-02-2018 10:29:06 ] | |
douche-eendje | maandag 19 februari 2018 @ 10:28 |
De keuze is reuze Ik ben heel blij met mijn KA, maar ook nogsteeds blij met mijn keuze voor de heavy duty. Hij heeft geen moeite met brooddeeg, over de artisan hoorde ik andere verhalen. | |
mascara-klodder | maandag 19 februari 2018 @ 10:31 |
Zie edit Heb zelf zeker zonder problemen 2 jaar de Patissier gehad. Enige reden waarom ik ‘m weg heb gegeven was omdat ik niks meer wilde wat ik van mijn ex gekregen had En deze vriendin verdiende ook gewoon een mooi apparaat | |
douche-eendje | maandag 19 februari 2018 @ 10:35 |
Ah kijk. Iets met never change a winning team Ik ga zo maar eens aan de slag met wat brood. Kaasbroodjes voor de leuk en een ander brood voor de rest van de week. | |
douche-eendje | maandag 19 februari 2018 @ 18:23 |
2x levientjes (waarvan er 1 niet echt lekker wou rijzen in de oven ) en 12 kaasbroodjes | |
pmponer | maandag 19 februari 2018 @ 18:30 |
Net uit de bieb de La Rousse Brood gehaald, dat ziet eruit als een leuk en bruikbaar boek Het receptenblok van Levine had ik inderdaad gevonden, en ook gebruikt voor het zonnebloempitten brood. Als kneder gebruik ik de pas aangeschafte famag grilletta 5 kg. Nu een aantal keer gebruikt, en er erg blij mee. Het schoonmaken is wel wat lastig maar wel te doen, maar als kneder beter dan mijn bosch mum, maar die heb ik nog gebruikt voor deegjes van 500 gram meel. Dat zou de Famag wel moeten kunnen maar het lijkt mij wat weinig. | |
HaverMoutKoekje | maandag 19 februari 2018 @ 18:42 |
oh, die kaasdingen heb ik ook eens gemaakt maar stuk minder mooi gelukt. | |
douche-eendje | maandag 19 februari 2018 @ 19:18 |
La Rousse heb ik hier ook liggen, moet ik nog aan beginnen. Heb wel al een desem staan, maar niet altijd de tijd en het geduld om ermee te bakken. Gist gaat dan zoveel sneller Alleen de mooie staan op de foto Het duurde een broodje of 3 voordat ik door had hoe ik ze het beste kon rollen. | |
pmponer | maandag 19 februari 2018 @ 19:54 |
Desem heb ik 1 keer geprobeerd een jaar of 5 geleden, die mislukte totaal. Maar toch zou ik er wel mee willen bakken, dus ik denk nog een keer een poging te gaan doen. Verder heb ik ook nog een pizza steen liggen, ik bak nu de "ronde" broden vaak in een gietijzeren pan. Maar wil het ook eens op de pizza steen proberen. Wie gebruikt dat nog meer? En hoe verwarm je de steen voor? Gewoon vlak onder de grill? | |
Zo-is-dat | maandag 19 februari 2018 @ 20:17 |
De steen op de plek in de oven waar je t brood gaat bakken en dan een uur mee voorverwarmen in de oven, het mooist is als onder de steen een tweede bakplaat zit waar je kokend water op kan gieten bij het in de oven doen van het brood, zodat je ook nog stoom hebt | |
pmponer | maandag 19 februari 2018 @ 20:19 |
phoe een uur meeverwarmen, onze oven heeft voor bakken iig 3 standen - boven en onder warmte (dat heb ik de laatste keer gebruikt) - Hete lucht met stoom (maar dat is gewoon water in de uitsparing gieten (oven moet daarvoor open)) - Hete lucht. Waarom het rek met de steen niet onder de grill voor de snelheid (of bespaart dat geen stroom). | |
qltel | maandag 19 februari 2018 @ 20:29 |
Dit is inderdaad exact zoals ik het doe. Alleen geen uur, maar zolang als de oven nodig heeft om op te warmen. Daarna bakblik op de steen en water op de onderste bakplaat en deur van de oven voorzichtig dicht. Die steen wordt 250 graden, ik zou die niet graag oppakken.. Of begrijp ik je niet goed? Ik gebruik trouwens boven en onderwarmte. Ik heb trouwens nog een tweede steen die ik wil gebruiken voor boven het brood. Mijn brood wordt nu nogal eens erg donker door de directe stralingswarmte, de steen houd dat dan tegen en houd gelijk de oven goed op temperatuur. Ik moet alleen nog even verzinnen of en hoe dat past. De oven is niet zo groot namelijk.. | |
HaverMoutKoekje | maandag 19 februari 2018 @ 20:31 |
ik heb geen steen maar een pizzasteel (https://pizzasteel.nl) dat is zware stalen rechthoekige plaat. Die gaat bij mij iets onder het middel op rooster in de oven, 30 a 45 minuten vooorverwarmen Als je denkt dat je steen vlak onder de grill kan verwarmen moet je ook even voorstellen hoe je bloedhete zware steen dan op goede bakhoogte voor een brood krijgt. | |
pmponer | maandag 19 februari 2018 @ 21:05 |
Ik dacht bakplaatje optillen en naar beneden verhuizen, ik heb goede ovenwanten en kan (korte tijd) wel 250 graden hebben. mijn steen is niet zo zwaar, die komt uit een oude pizzaoven alfredo, die zou ik dan in een bakplaatje leggen en 5 posities naar beneden brengen. pizzasteel, ja ken ik, ik heb eens een geregeld voor een collega. kost ca 25 euro aan materiaal bij een staalbedrijf. Ik ga wel een beetje experimenteren. | |
qltel | maandag 19 februari 2018 @ 22:04 |
Als dat kan zou ik dat gewoon doen. Het idee is dat die steen heet is en hoe je dat doet, maakt verder niet uit. | |
pmponer | woensdag 21 februari 2018 @ 20:00 |
De La Rousse vind ik wel ok, maar ik ga hem niet vragen/houden. Ik zoek een zelfde soort boek, dus met technieken en uitleg maar dan met het merendeel gistdeeg. Simpelweg omdat ik het niet zie zitten om voor langere tijd een desem te bewaren/onderhouden. Iemand tips daarvoor? (ik zag dat ik via de bieb zonder extra kostten meesterlijk brood en meer meesterlijk brood van Robert van Beckhoven zou kunnen reserveren, iemand ervaring met die boeken?) | |
douche-eendje | donderdag 22 februari 2018 @ 08:37 |
Het 2e deel van Levine | |
pmponer | vrijdag 23 februari 2018 @ 07:55 |
Ja die hebben ze hier niet in de bieb, erg jammer maar goed anders maar gewoon eens een keer bestellen, want ik heb daar veel goede verhalen over gehoord. Kan je toevallig ook aangeven wat bijvoorbeeld het verschil (in grote lijnen) is tussen Levine 1 en Levine 2 ? | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 23 februari 2018 @ 07:59 |
In deel 2 hebben groot deel vannde recepten 3 versies, zodat je kan kiezen of je met gist, poolish of desem wilt bakken. En ze gebruikt in sommige recepten minder gebruikelijke meelsoorten zoals eenkoorn. | |
pmponer | vrijdag 23 februari 2018 @ 08:20 |
Ok, dan denk ik dat ik die gewoon ga bestellen, bedankt voor de tip(s) | |
Bleie | vrijdag 23 februari 2018 @ 15:57 |
In deel 1 staat dan weer wel meer theorie over brood bakken. Vind ik ook heel prettig. Maar de varianten in boek 2 zijn heel fijn inderdaad. | |
pmponer | vrijdag 23 februari 2018 @ 19:04 |
Misschien bestel/vraag ik ze later wel allebei, heb nu de beide boeken van meesterlijk brood via de bieb gereserveerd. Verder op dit moment 2 busbroden aan het bakken, volkoren (fijn) 1 door de zonnebloempitten gerold,. Ben benieuwd wat het wordt.(hmm worden broden met problemen.) Hij scheurt bij de korst zijkant, iemand weet hoe dat kan? Wat ik niet goed heb gedaan? ah het volgende gevonden https://www.broodbakforum.nl/viewtopic.php?t=4307 jammer na bakken [ Bericht 15% gewijzigd door pmponer op 24-02-2018 19:50:05 ] | |
HaverMoutKoekje | vrijdag 23 februari 2018 @ 20:40 |
Heb ik ook altijd bij busbrood, geen idee waarom. Misschien dat meer stoom het kan voorkomen. En insnijden voorkomt het ook natuurlijk | |
qltel | vrijdag 23 februari 2018 @ 21:02 |
Hoezo jammer? Mooi broodje toch? Goede ovenrijs ook. Te goed | |
pmponer | zaterdag 24 februari 2018 @ 19:47 |
ach ja, het is geen showroom model hahaha Maar de smaak is erg goed! Dus wij kunnen er weer een paar dagen tegen. Verder net met mijn oudste dochter deze gebakken: Wilde alleen lastig uit de vorm vandaar dat hij wat "aangepakt" is. De jongste wil graag een rozijnenbrood iemand daar nog het beste recept voor? Deze heb ik volgens mij ooit eens gebakken https://uitdekeukenvanard(...)t-kaneelspiraal.html [ Bericht 16% gewijzigd door pmponer op 24-02-2018 19:54:45 ] | |
douche-eendje | zondag 25 februari 2018 @ 08:57 |
https://www.rutgerbakt.nl(...)n-notenbrood-recept/ Deze is geniaal. | |
HaverMoutKoekje | zondag 25 februari 2018 @ 09:22 |
ik krijg een leeg scherm maar aan de titel is dit een recept uit Levine deel 2. Die heb ik gister nog gemaakt en is idd heel lekker | |
douche-eendje | zondag 25 februari 2018 @ 09:24 |
Klopt. Levientjes | |
pmponer | zondag 25 februari 2018 @ 16:46 |
Ah die bewaar ik voor een andere keer, mijn jongste wil er geen noten/kruiden in Of ik doe deze zonder de kruiden en noten | |
Bleie | zondag 25 februari 2018 @ 17:56 |
Ik heb gsteren trouwens dat pompoenbrood gebakken, maar dan helemaal volkoren. Lekker zeg! | |
qltel | zondag 25 februari 2018 @ 17:59 |
Ik heb vanmiddag Robért van Beckhoven's Bierbrood gebakken. Mix in een kom, bier erbij, 2 minuten roeren en de oven in. En het rees nog ook. Zit ongetwijfeld bakpoeder in.. | |
Bleie | zondag 25 februari 2018 @ 18:05 |
Cool! | |
qltel | zondag 25 februari 2018 @ 18:27 |
Gek genoeg, het is nog lekker ook.. | |
HaverMoutKoekje | zondag 25 februari 2018 @ 18:50 |
Ik ken wel bierbostelbrood van horen zeggen, dan gebruik je een ‘afval’ produkt van thuisbrouwers. | |
qltel | zondag 25 februari 2018 @ 19:06 |
Dit is gewoon een broodmix waar je in plaats van water bier doorheen mengt. Ach, ik kreeg 'm en het is weer eens een nieuwe ervaring. Dat bierbostelbrood klinkt ook wel interessant, maar geen idee waar je dat bostel vandaan moet halen. | |
Bleie | zondag 11 maart 2018 @ 15:28 |
En dicht |