Dat ziet er goed uit!quote:Op zaterdag 23 september 2017 15:12 schreef cafca het volgende:
Mijn eerste desembroodjes!
[ afbeelding ]
Wow, dat ziet er beter uit dan mijn eerste desembroden. Zijn goed gerezen zo te zien.quote:Op zaterdag 23 september 2017 15:12 schreef cafca het volgende:
Mijn eerste desembroodjes!
[ afbeelding ]
was vandaag even naar Amstelveen gefietst en onderweg bij Jumbo binnen gelopen, het was even zoeken maar ze liggen bij gekoeld afbakbrood. Heb wel al zoekende het hele assortiment van Jumbo bekeken.quote:Op maandag 18 september 2017 09:06 schreef miss_dynastie het volgende:
[..]
Hier staat het in een aparte koeling met stokbrood kruidenboter, wraps, dat soort dingen. Ik weet niet of je wel een Turkse supermarkt in de buurt hebt? Daar ben ik het ook wel tegengekomen!
Leuk om eens te proberen ja!quote:Op maandag 25 september 2017 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
ze zien er lekker uit. Ja die wil ik wel een keer proberen.quote:Op maandag 25 september 2017 21:24 schreef Tele6 het volgende:
[..]
Leuk om eens te proberen ja!
Iemand van m'n kookclubje heeft een Russisch menu gemaakt met gevulde broodjes, pirozhki heten die. Best wel "vloeibaar" gistdeeg dat na het rijzen maar nét handelbaar is. Vullen met gehakt, wortel en dille of paddenstoelen, room en dille
Ik kan het recept wel voor je opzoeken als je interesse hebt in meer Russische baksels, het staat geloof ik ergens online
Ziet er goed uit!quote:Op maandag 25 september 2017 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Alsjeblieftquote:Op maandag 25 september 2017 21:54 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ze zien er lekker uit. Ja die wil ik wel een keer proberen.
Prachtig!quote:Op zaterdag 28 oktober 2017 18:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Koste moeite om dit topic terug te vinden
[ afbeelding ]
Zuurdesem met zaadjes
Ik heb een nieuw rijsvorm en ben nu erg tevreden over mijn vloerbroden qua uiterlijk
ja sinds photobucket moeilijk doet is er weinig leven in brouwerij/bakkerij hier.quote:Op zaterdag 28 oktober 2017 19:28 schreef Bleie het volgende:
Mooi!
Ik heb vandaag heel lekkere broodjes gebakken (zelfs het ‘lust-ik-niet’-vriendinnetje van dochter vond ze lekker!), maar zit mobiel en dan is foto plaatsen te veel gedoe.
Zijn de broodjes die als 'tarwe-eenkorenbroodjes' in het tweede boek van Levine staan. Eenkoren heb ik niet, dus vervangen door spelt. Zijn gewoon erg lekker.quote:Op zaterdag 28 oktober 2017 19:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
ja sinds photobucket moeilijk doet is er weinig leven in brouwerij/bakkerij hier.
Wat was er speciaal aan de broodjes?
haha, die liggen bij mij nu ook standaard in de vriezer. Heb zelfs eenkoorn gekocht bij de molen maar er is qua smaak geen verschil dus daar mis je niks aanquote:Op zondag 29 oktober 2017 07:54 schreef Bleie het volgende:
[..]
Zijn de broodjes die als 'tarwe-eenkorenbroodjes' in het tweede boek van Levine staan. Eenkoren heb ik niet, dus vervangen door spelt. Zijn gewoon erg lekker.
Goed om te weten, want ik zou niet weten waar ik eenkorn moet kopen. Ik zat wel te denken, zou ik van dit deeg ook een busbrood kunnen bakken?quote:Op zondag 29 oktober 2017 07:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
haha, die liggen bij mij nu ook standaard in de vriezer. Heb zelfs eenkoorn gekocht bij de molen maar er is qua smaak geen verschil dus daar mis je niks aan
Ik heb ze nog nooit gemaakt maar ik zou een poging wagen met een recept van Levine: https://uitdekeukenvanard(...)mburgerbroodjes.htmlquote:Op zaterdag 4 november 2017 20:04 schreef Phone8 het volgende:
Iemand hier toevallig een goed recept voor echt lekkere hamburger broodjes?
Ontdekte ik ook en kreeg deze link van RobinOok http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/quote:Op maandag 18 september 2017 11:55 schreef Koningin het volgende:
Deze link in de OP doet het niet meer:
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
geen platte pannenkoek, ik vind hem gelukt!quote:Op zondag 3 december 2017 15:27 schreef douche-eendje het volgende:
Gisteren levine2 gekregen, helaas is hij niet zo mooi gebarsten als zou moeten.
[ afbeelding ]
Hij smaakt ook goed. Het is fijne afwisseling na de wekelijkse no-knead broden, en leuk om weer met nieuwe recepten aan de slag te kunnenquote:Op zondag 3 december 2017 16:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
geen platte pannenkoek, ik vind hem gelukt!
oh ja? Dat doe ik altijd met een hand, maar brood vormen met een hand lijkt me vrij onmogelijkquote:Op zondag 10 december 2017 12:05 schreef cafca het volgende:
Ik zit met één arm in het gips, dus
bakken is lastig nu.
Kneden lukt wel met de keukenmachine, maar voor de stretch & fold heb ik toch 2 handen nodig denk ik.
Ja, dat ook.quote:Op zondag 10 december 2017 12:11 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
oh ja? Dat doe ik altijd met een hand, maar brood vormen met een hand lijkt me vrij onmogelijk
Zou het? Maar volgens het recept moet de oven ook de eerste helft op 230 graden... (en volgens mij is mijn oven redelijk goed afgesteld qua temperatuur, maar heb het nooit gemeten)quote:Op zondag 10 december 2017 13:31 schreef cafca het volgende:
Ziet er verder mooi uit.
Die crack komt misschien door een iets te hete oven?
Ik heb het ook gehad, bij mij was het opgelost door op iets lagere temperatuur te bakken.quote:Op zondag 10 december 2017 13:33 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Zou het? Maar volgens het recept moet de oven ook de eerste helft op 230 graden... (en volgens mij is mijn oven redelijk goed afgesteld qua temperatuur, maar heb het nooit gemeten)
Ga ik de volgende keer doenquote:Op zondag 10 december 2017 13:36 schreef cafca het volgende:
[..]
Ik heb het ook gehad, bij mij was het opgelost door op iets lagere temperatuur te bakken.
Ik doe niet anders, maar ik heb dan ook het geluk dat de molen hier wel heel dicht bij is.quote:Op zondag 10 december 2017 13:44 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Ga ik de volgende keer doen
Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten.quote:Op zondag 10 december 2017 13:29 schreef Postbus100 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik snap alleen niets van die 'crack'... Toch niet goed genoeg ingesneden?
welke molen?quote:Op zondag 10 december 2017 13:44 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Ga ik de volgende keer doen
Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.quote:Op zondag 10 december 2017 13:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten.
Weet ik. Ik heb het aansnijden nog tien minuten weten te rekken door eerst de foto's te posten, maar daarna moest en zou ik aanvallenquote:Eigenlijk moet brood ook poos afkoelen voordat het aan te snijden is
dan weet ik het ook niet,quote:Op zondag 10 december 2017 14:09 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.
[..]
Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder ergquote:
misschien kan je hier eens neuzenquote:Op zaterdag 23 december 2017 21:23 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg
Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg.
Ja hij is echt leuk en relatief makkelijk te maken. Wel veel, het brood weegt anderhalf kilo. Dus 1/3brood naar m'n schoonouders gebracht, wij krijgen het met zijn 2en anders echt niet opquote:Op zondag 24 december 2017 19:04 schreef Zo-is-dat het volgende:
Prachtig kerstbrood!
Leuk recept om te maken he? heb hm ook een paar keer gemaakt.
Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid
Het kan altijd beter. Ik bak nu al een aantal jaren al het brood wat er bij ons in het gezin gegeten wordt en ook die van mij kunnen ook beter. Kritisch zijn is altijd goedquote:Op donderdag 4 januari 2018 09:15 schreef Hupje het volgende:
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden.
[ afbeelding ]
Gaat ook prima zonder pan hoor Tijdens het voorverwarmen van je oven een ovenschaaltje meeverwarmen, als je het brood erin doet even 100 ml water erin gooien.quote:Op donderdag 4 januari 2018 19:35 schreef Hupje het volgende:
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen".
Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan.
Ja maar dat is een bestaande desum, die kun je vervolgens in de koelkast bewaren. Een koud huis is overdreven met een kamertemp overdag van ca 21 graden. Aangezien het vreemd blijft ruiken en ik geen activiteit zie, ook niet de kleinste bubbels, was ik benieuwd of het zinvol is om te blijven voeren/ verversen dagelijks als ik misschien de verkeerde bacterien te pakken heb. Blijf de komende dagen nog doorgaan en mocht k voor vrijdag geen activiteit zien gooi k t weg. Ben daarna ook enkele dagen niet thuis. Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?quote:Op zondag 14 januari 2018 14:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imhoquote:Op maandag 15 januari 2018 18:23 schreef Martijn1P het volgende:
[..]
Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
Inderdaad.quote:Op maandag 15 januari 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
Het kan ook zijn dat je je desempiek niet ziet, maar dat hij wel daadwerkelijk actief is. Mocht je er echt geen vertrouwen in hebben, ik heb destijds deze gebruikt:quote:Op zondag 14 januari 2018 13:44 schreef Martijn1P het volgende:
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.
Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
Te kort of juist te lang laten rijzen? Is je oven daadwerkelijk op de juiste temperatuur als je gaat bakken? Het is voor mij echt te lang geleden dat ik met desem heb gewerkt, dus ik kan je er ook niet zo goed mee helpen.quote:Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Je hebt fors meer rijstijd nodig dan met gist.quote:Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi vanquote:Op maandag 15 januari 2018 21:21 schreef Queenshore het volgende:
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.quote:Op maandag 15 januari 2018 21:41 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijsquote:Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:
[..]
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ja dit weet ik. Ik bak meestal op plaat/vloer dus dat maakt het dan wel makkelijk inderdaad.quote:Op woensdag 17 januari 2018 13:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
[..]
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
Ja zeker, bij de 2e rijs stort je brood niet in elkaar. Het krijgt hierdoor een mooie stabiele vorm.quote:Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:
[..]
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ik had er gisteren ook eerst een hard hoofd in of het ging lukken, het deeg plakte zo onwijs erg Maar het snijden met een heel scherp mes en het voorzichtig optillen met hulp van de deegschraper werkte goed.quote:Op zaterdag 20 januari 2018 14:51 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |