abonnement Unibet Coolblue
pi_173849564
Deze link in de OP doet het niet meer:


De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
pi_173856444

Mijn desem op dag 3. Al flink aan het groeien! O+
pi_173856517
Ga zo doorrrrrrrrrrr
pi_173947455
Mijn eerste desembroodjes!

:)
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 23 september 2017 @ 15:13:36 #105
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_173947470
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 15:12 schreef cafca het volgende:
Mijn eerste desembroodjes!
[ afbeelding ]
:)
Dat ziet er goed uit!
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 23 september 2017 @ 16:29:04 #106
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_173948432
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 september 2017 15:12 schreef cafca het volgende:
Mijn eerste desembroodjes!
[ afbeelding ]
:)
Wow, dat ziet er beter uit dan mijn eerste desembroden. Zijn goed gerezen zo te zien.
pi_173948885

Smaakt ook heerlijk!

Dat ik dit nooit eerder heb gedaan....
pi_173949394
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2017 09:06 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Hier staat het in een aparte koeling met stokbrood kruidenboter, wraps, dat soort dingen. Ik weet niet of je wel een Turkse supermarkt in de buurt hebt? Daar ben ik het ook wel tegengekomen!
was vandaag even naar Amstelveen gefietst en onderweg bij Jumbo binnen gelopen, het was even zoeken maar ze liggen bij gekoeld afbakbrood. Heb wel al zoekende het hele assortiment van Jumbo bekeken. :P
pi_173995002
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.



pi_173995506
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Leuk om eens te proberen ja!

Iemand van m'n kookclubje heeft een Russisch menu gemaakt met gevulde broodjes, pirozhki heten die. Best wel "vloeibaar" gistdeeg dat na het rijzen maar nét handelbaar is. Vullen met gehakt, wortel en dille of paddenstoelen, room en dille :9
Ik kan het recept wel voor je opzoeken als je interesse hebt in meer Russische baksels, het staat geloof ik ergens online :)
pi_173996292
quote:
1s.gif Op maandag 25 september 2017 21:24 schreef Tele6 het volgende:

[..]

Leuk om eens te proberen ja!

Iemand van m'n kookclubje heeft een Russisch menu gemaakt met gevulde broodjes, pirozhki heten die. Best wel "vloeibaar" gistdeeg dat na het rijzen maar nét handelbaar is. Vullen met gehakt, wortel en dille of paddenstoelen, room en dille :9
Ik kan het recept wel voor je opzoeken als je interesse hebt in meer Russische baksels, het staat geloof ik ergens online :)
ze zien er lekker uit. Ja die wil ik wel een keer proberen. :9~
pi_174000543
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:06 schreef Oceanonix het volgende:
Van het weekend weer een broodje gebakken. Ik was nieuwsgierig naar Russisch brood (niet de koeken maar echt brood). Ik vond een recept van borodinsky brood. Het 1e recept klopte niet maar de 2e gelukkig wel. Het bevat meer rogge als tarwe daarnaast moest er moutstroop in.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit!
pi_174001079
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:54 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ze zien er lekker uit. Ja die wil ik wel een keer proberen. :9~
Alsjeblieft :)
Pirozhki
Wat we vaak doen is op de bovenkant nog wat maanzaad of andere kleine pitjes strooien, dat ziet er leuk uit :)
pi_174222818
Ik heb vandaag het beginners recept uit de OP gemaakt. Wel het kneden overgelaten aan de broodbakmachine. En ik kwam tot de conclusie dat ik nieuwe gist moet kopen, dit pak is waarschijnlijk al te lang open.

Jaren terug heb ik een poos brood gebakken voor de leuk. Toen een BBM gekocht en daar mee gebakken. Daarna door tijdgebrek maar sporadisch een brood gebakken, maar ik heb er weer zin in!
pi_174410902
Van de week weer eens croissantdeeg gemaakt en gisteren croissants gebakken. Daarnaast heb ik ook een keer krentenbollen gemaakt. Voor beide heb ik het recept van weekendbakery gebruikt. En is het gelukt! *O*



pi_174412352
Wow, wat een mooie textuur! Complimenten! _O_
Let me see you stripped down to the bone
pi_174417934
Prachtig inderdaad.

Ik ga eindelijk ook weer eens brood bakken. Frans landbrood van Levine. Poolish staat sinds vanochtend, straks kneden en rijzen. Dan tweede rijs in de koelkast en morgen bakken.
pi_174716607
Koste moeite om dit topic terug te vinden


Zuurdesem met zaadjes
Ik heb een nieuw rijsvorm en ben nu erg tevreden over mijn vloerbroden qua uiterlijk :)
pi_174716808
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 18:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Koste moeite om dit topic terug te vinden

[ afbeelding ]
Zuurdesem met zaadjes
Ik heb een nieuw rijsvorm en ben nu erg tevreden over mijn vloerbroden qua uiterlijk :)
Prachtig! O+
pi_174717911
Mooi!

Ik heb vandaag heel lekkere broodjes gebakken (zelfs het ‘lust-ik-niet’-vriendinnetje van dochter vond ze lekker!), maar zit mobiel en dan is foto plaatsen te veel gedoe.
pi_174718585
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 19:28 schreef Bleie het volgende:
Mooi!

Ik heb vandaag heel lekkere broodjes gebakken (zelfs het ‘lust-ik-niet’-vriendinnetje van dochter vond ze lekker!), maar zit mobiel en dan is foto plaatsen te veel gedoe.
ja sinds photobucket moeilijk doet is er weinig leven in brouwerij/bakkerij hier.
Wat was er speciaal aan de broodjes?
pi_174728576
quote:
1s.gif Op zaterdag 28 oktober 2017 19:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ja sinds photobucket moeilijk doet is er weinig leven in brouwerij/bakkerij hier.
Wat was er speciaal aan de broodjes?
Zijn de broodjes die als 'tarwe-eenkorenbroodjes' in het tweede boek van Levine staan. Eenkoren heb ik niet, dus vervangen door spelt. Zijn gewoon erg lekker.
pi_174728595
quote:
0s.gif Op zondag 29 oktober 2017 07:54 schreef Bleie het volgende:

[..]

Zijn de broodjes die als 'tarwe-eenkorenbroodjes' in het tweede boek van Levine staan. Eenkoren heb ik niet, dus vervangen door spelt. Zijn gewoon erg lekker.
haha, die liggen bij mij nu ook standaard in de vriezer. Heb zelfs eenkoorn gekocht bij de molen maar er is qua smaak geen verschil dus daar mis je niks aan
pi_174728694
quote:
10s.gif Op zondag 29 oktober 2017 07:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

haha, die liggen bij mij nu ook standaard in de vriezer. Heb zelfs eenkoorn gekocht bij de molen maar er is qua smaak geen verschil dus daar mis je niks aan
Goed om te weten, want ik zou niet weten waar ik eenkorn moet kopen. Ik zat wel te denken, zou ik van dit deeg ook een busbrood kunnen bakken?
pi_174728827
Zou niet weten waarom niet eigenlijk, deeghoeveelheid is dacht ik wel iets hoger dan haar gewoonlijke hoeveelheid voor 1 brood. Rijst ook goed door de honing volgens mij, dus dat wordt groot brood :D
pi_174730688
Dat ga ik eens proberen dan.
pi_174867666
Uit Levine2, met havervlokken sesam en lijnzaad
pi_174867862
Ziet er goed uit!
pi_174869278
Iemand hier toevallig een goed recept voor echt lekkere hamburger broodjes?
pi_174872550
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 november 2017 20:04 schreef Phone8 het volgende:
Iemand hier toevallig een goed recept voor echt lekkere hamburger broodjes?
Ik heb ze nog nooit gemaakt maar ik zou een poging wagen met een recept van Levine: https://uitdekeukenvanard(...)mburgerbroodjes.html
pi_175139749
Volkorenbrood met sesam uit Levine1

Las alleen te laat dat je geen aziatische sesamolie moest gebruiken
pi_175145102
quote:
0s.gif Op maandag 18 september 2017 11:55 schreef Koningin het volgende:
Deze link in de OP doet het niet meer:


De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Ontdekte ik ook en kreeg deze link van RobinOok http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
pi_175471191
Gisteren levine2 gekregen, helaas is hij niet zo mooi gebarsten als zou moeten.
pi_175472252
quote:
1s.gif Op zondag 3 december 2017 15:27 schreef douche-eendje het volgende:

Gisteren levine2 gekregen, helaas is hij niet zo mooi gebarsten als zou moeten.
[ afbeelding ]
geen platte pannenkoek, ik vind hem gelukt!
pi_175472905
quote:
1s.gif Op zondag 3 december 2017 16:24 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

geen platte pannenkoek, ik vind hem gelukt!
Hij smaakt ook goed. Het is fijne afwisseling na de wekelijkse no-knead broden, en leuk om weer met nieuwe recepten aan de slag te kunnen :)
pi_175474943
Nou, heel mooi! En veel plezier met het boek, ik vind het geweldig!
pi_175617056
Ik eet tegenwoordig veel minder brood, maar ik vind het nog steeds erg leuk om af en toe een brood te bakken. Er staat sinds lange tijd weer een volkorenbrood in de tweede rijs, voor straks bij de lunch *O* Naar het recept van Levine, met poolish (voordeeg).
Somebody that I used to know
pi_175617125
Ik bak wekelijks, gister weer twee zuurdesem gemaakt.
Ik denk dat ik volgend weekend een kerstbrood ga maken, heb de sucade en oranjesnippers al in huis :Y)
pi_175617191
Ik zit met één arm in het gips, dus bakken is lastig nu.
Kneden lukt wel met de keukenmachine, maar voor de stretch & fold heb ik toch 2 handen nodig denk ik.

Gisteren wel mijn desem even gevoerd wat al 4 weken in de koelkast stond.

[ Bericht 21% gewijzigd door cafca op 10-12-2017 12:15:06 ]
pi_175617306
quote:
0s.gif Op zondag 10 december 2017 12:05 schreef cafca het volgende:
Ik zit met één arm in het gips, dus
bakken is lastig nu.
Kneden lukt wel met de keukenmachine, maar voor de stretch & fold heb ik toch 2 handen nodig denk ik.
oh ja? Dat doe ik altijd met een hand, maar brood vormen met een hand lijkt me vrij onmogelijk
pi_175617540
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 12:11 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

oh ja? Dat doe ik altijd met een hand, maar brood vormen met een hand lijkt me vrij onmogelijk
Ja, dat ook.
Toch ben ik van plan het deze week eens te gaan proberen.
pi_175618603
Ik heb trek -O- Nog een kwartiertje... *O*
Somebody that I used to know
pi_175619426





Ik snap alleen niets van die 'crack'... Toch niet goed genoeg ingesneden?
Somebody that I used to know
pi_175619498
Ziet er verder mooi uit.

Die crack komt misschien door een iets te hete oven?
pi_175619541
quote:
0s.gif Op zondag 10 december 2017 13:31 schreef cafca het volgende:
Ziet er verder mooi uit.

Die crack komt misschien door een iets te hete oven?
Zou het? Maar volgens het recept moet de oven ook de eerste helft op 230 graden... (en volgens mij is mijn oven redelijk goed afgesteld qua temperatuur, maar heb het nooit gemeten)
Somebody that I used to know
pi_175619599
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:33 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Zou het? Maar volgens het recept moet de oven ook de eerste helft op 230 graden... (en volgens mij is mijn oven redelijk goed afgesteld qua temperatuur, maar heb het nooit gemeten)
Ik heb het ook gehad, bij mij was het opgelost door op iets lagere temperatuur te bakken.
pi_175619761
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:36 schreef cafca het volgende:

[..]

Ik heb het ook gehad, bij mij was het opgelost door op iets lagere temperatuur te bakken.
Ga ik de volgende keer doen ^O^

Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
Somebody that I used to know
pi_175619851
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:44 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ga ik de volgende keer doen ^O^

Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
Ik doe niet anders, maar ik heb dan ook het geluk dat de molen hier wel heel dicht bij is.
pi_175619853
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:29 schreef Postbus100 het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Ik snap alleen niets van die 'crack'... Toch niet goed genoeg ingesneden?
scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten.
Eigenlijk moet brood ook poos afkoelen voordat het aan te snijden is :+
pi_175619861
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:44 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Ga ik de volgende keer doen ^O^

Volgende keer weer meel van de molen halen in de buurt. Heb dat sinds kort ontdekt en was toen wel erg lekker!
welke molen?
pi_175619889
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:49 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

welke molen?
Windhond Soest
Somebody that I used to know
pi_175619998
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 13:50 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Windhond Soest
oh, die kende ik nog niet. Ik reis eens in zoveel tijd af naar de Zandhaas molen in Santpoort
pi_175620351
quote:
1s.gif Op zondag 10 december 2017 13:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

scheur is aan de kant waar het lijkt alsof er niet echt is ingesneden, mogelijk had je iets kunnen voorkomen door wat verder naar de beide zijkanten in te snijden. Andere tip is stoom waardoor korst zich pas later vormt en gist ruimte heeft om zich uit te zetten.
Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.
quote:
Eigenlijk moet brood ook poos afkoelen voordat het aan te snijden is :+
Weet ik. Ik heb het aansnijden nog tien minuten weten te rekken door eerst de foto's te posten, maar daarna moest en zou ik aanvallen :+
Somebody that I used to know
pi_175620551
quote:
2s.gif Op zondag 10 december 2017 14:09 schreef Postbus100 het volgende:

[..]

Zou kunnen. Ik had overigens wel stoom gebruikt.

[..]


dan weet ik het ook niet, :+
pi_175702927
Semolinabrood met rozemarijn en rozijnen uit Levine 2 van afgelopen maandag


pi_175703085
Al geproeft?
pi_175703336
quote:
1s.gif Op woensdag 13 december 2017 20:04 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Al geproeft?
Hij is al bijna op :')
pi_175956285


Feestbrood uit Levine2

[ Bericht 22% gewijzigd door douche-eendje op 23-12-2017 21:13:29 ]
pi_175956736
Ziet er goed uit ;)
pi_175956927
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 december 2017 21:18 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ziet er goed uit ;)
Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg ;)

Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg.
pi_175957523
quote:
10s.gif Op zaterdag 23 december 2017 21:23 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Dankje. Met zulke lekkere broden is mijn sesamallergie een stuk minder erg ;)

Ik ben nu op zoek naar een fatsoenlijke standmixer, wat is een degelijke voor brood? Ik bak geen megagrote broden en 1 brood per keer is vaak wel genoeg.
misschien kan je hier eens neuzen
https://www.broodbakforum(...)0f8e24b1f8a826c7ad66
Er zijn volgens mij zat mensen die probleemloos een kitchenaid of doorsnee kenwood gebruiken voor die hoeveelheid.

Oh en hier https://uitdekeukenvanard(...)el-2-knedertest.html
pi_175957942
Ik gebruik inderdaad gewoon een Kenwood, prima voor maximaal 1 kg meel
pi_175965279
Ik gebruik een Bosch, gaat ook prima!
pi_175965354
Ik heb ook een bosch, bevalt prima.
pi_175973078
:D

Dank voor de tips voor de mixer, ik ga eens inlezen.
pi_175973788
Mooi geworden! Ik heb hem ook gemaakt, maar niet rond en zonder spijs. Smaak is heerlijk, structuur is niet helemaal goed.
pi_175977374
Prachtig kerstbrood! O+

Leuk recept om te maken he? :) heb hm ook een paar keer gemaakt.

Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid O+
pi_175981699
quote:
1s.gif Op zondag 24 december 2017 19:04 schreef Zo-is-dat het volgende:
Prachtig kerstbrood! O+

Leuk recept om te maken he? :) heb hm ook een paar keer gemaakt.

Qua standmixer: hier nog steeds heel blij met mijn kitchenaid O+
Ja hij is echt leuk en relatief makkelijk te maken. Wel veel, het brood weegt anderhalf kilo. Dus 1/3brood naar m'n schoonouders gebracht, wij krijgen het met zijn 2en anders echt niet op :')
pi_175991155

Fijne kerstdagen, bakkers!
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 27 december 2017 @ 12:17:00 #170
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_176035183
Mooie stollen! Ik heb er ook 2 gemaakt, maar heb er helaas geen foto van en nu liggen ze al in sneden in de vriezer. De mijne had naast krenten en rozijnen ook cranberries en geroosterde walnootstukjes en zelfgemaakt amandelspijs. Was de eerste keer dat ik amandelspijs heb gemaakt en dat bleek reuze simpel en is erg lekker.
pi_176120509
MeneerEend is ook besmet met het broodbakvirus :+


lichtbruin brood uit Levine2
pi_176274643
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden.
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 4 januari 2018 @ 09:27:36 #173
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_176274763
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 09:15 schreef Hupje het volgende:
Ik lees hier al langer mee. Ooit begonnen met (af en toe) brood bakken in de oven, toen een broodbakmachine gekocht en daar vooral mee aan de slag gegaan. Maar nu had ik zin om weer eens wat anders te proberen. Dus gisteren voor het eerst eens geprobeerd om zachte bolletjes te maken (maar i.v.m. allergie zonder koemelk). Het resultaat kan beter (en het haalt het niet bij jullie mooie broden), maar ik was voor de eerste keer niet ontevreden.
[ afbeelding ]
Het kan altijd beter. Ik bak nu al een aantal jaren al het brood wat er bij ons in het gezin gegeten wordt en ook die van mij kunnen ook beter. Kritisch zijn is altijd goed :)

Het is trouwens niet erg goed te zien, maar zo op de foto te zien lijkt het me dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Zou dat kunnen? Als je brood/broodjes maakt en je klopt op de onderkant dan moet het hol klinken. Bij echt zachte broodjes lukt dat uiteraard niet, maar aan de korst te zien is die behoorlijk stevig. Ik vind zachte broodjes trouwens erg lastig. Ik ben er ook wel eens aan bezig geweest, maar echt mooi lukt dat me niet.
De structuur van deze broodjes ziet er in elk geval prima uit. En uiteraard smaakt zelfgebakken vrijwel altijd beter dan uit de winkel.
pi_176287449
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen".

Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan.
pi_176287553
quote:
0s.gif Op donderdag 4 januari 2018 19:35 schreef Hupje het volgende:
De meesten waren wel gaar, niet allemaal inderdaad. Twee 'problemen': ik denk dat de gist al (te) oud is, de tweede rijs viel tegen en dus zijn ze compact gebleven. En mijn oven loopt op zijn eind en heeft dus wat... "uitdagingen".

Ik wist al dat zachte broodjes moeilijk zijn, maar ach. No knead bread lijkt me ook leuk, maar ik heb (nog) geen pan die in de oven kan.
Gaat ook prima zonder pan hoor :Y Tijdens het voorverwarmen van je oven een ovenschaaltje meeverwarmen, als je het brood erin doet even 100 ml water erin gooien.
pi_176287592
O, goede tip!
pi_176287642
Vooral blijven volhouden, Hupje!
Oefening baart kunst
pi_176313325

Lichtbruin brood met quinoa, uit Levine2 :)

Dit keer niet aan de zijkanten gescheurd *O*
pi_176368720


Boven mijn ietwat idioot geschuurde brood van gisteravond maar het is een goed gelukte, niet-platte pannekoek. En onder de kaneelbroodjes uit Levine2. Gevalletje besmet met bakvirus.

Mijn Kitchenaid Heavy Duty is onderweg (ik had voor 250 euro aan kortingsbonnen liggen van een webwinkel, dan is het wel ineens leuk om zo'n apparaat te kopen :+ ). Nu nog even de juiste spiraalhaak bestellen. :s)

Zaterdag naar de Zandhaas in Santpoort geweest en veel verschillende meel en bloemsoorten gekocht, ik heb inmiddels ook een 2e rijsmandje in mijn bezit.
pi_176369007
Leuk douche_eendje. Ik heb zaterdag ook weer gebakken te weten de zuurdesem variant van brood met geroosterd havermout.
pi_176497896
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
pi_176498584
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
pi_176498881
Hm, als het écht onsmakelijk ruikt, zou ik het toch opnieuw proberen. De temperatuur zal het probleem niet zijn, lijkt me.
En verder inderdaad veel geduld hebben :)
pi_176524185
quote:
1s.gif Op zondag 14 januari 2018 14:22 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bij mij is het s nachts 15 graden en mijn desem overleeft ook in de koelkast waar het nog een stukje kouder is.
Ik heb er twee weken over gedaan om mijn roggedesem aan de praat te krijgen, dus volgens mij moet je iets meer geduld hebben in een koud huis
Ja maar dat is een bestaande desum, die kun je vervolgens in de koelkast bewaren. Een koud huis is overdreven met een kamertemp overdag van ca 21 graden. Aangezien het vreemd blijft ruiken en ik geen activiteit zie, ook niet de kleinste bubbels, was ik benieuwd of het zinvol is om te blijven voeren/ verversen dagelijks als ik misschien de verkeerde bacterien te pakken heb. Blijf de komende dagen nog doorgaan en mocht k voor vrijdag geen activiteit zien gooi k t weg. Ben daarna ook enkele dagen niet thuis. Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
pi_176524299
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:23 schreef Martijn1P het volgende:

[..]

Kun ke desum ook gedroogd verkrijgen ergens en thuis opstarten?
je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
pi_176525214
quote:
1s.gif Op maandag 15 januari 2018 18:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

je kan wel verse desem krijgen van collega bakkers , maar weet niet waar je woont en nu al opgeven is beetje vroeg imho
Inderdaad.
Gewoon nog een keer proberen als je de tijd hebt. Je "eigen" desem blijft toch specialer dan een desem van iemand anders doorstarten.
pi_176526463
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 13:44 schreef Martijn1P het volgende:
Ben een zuurdesum proberen op te starten, maar wilt nog niet lukken. Maandag begonnen met de handleiding van website van Levine (roggemeel en tarwebloem). Eerste dagen zag ik nog wel wat activiteit, maar is de desum nooit verdubbeld. Laatste dagen zie ik totaal geen activiteit meer en ruikt het mengels onsmakelijk haha. Zal ik nu doorblijven gaan met voeren of heeft het geen enkele nut meer als je de verkeerde bacterien hebt te pakken en/of het mengel dood is? Blijf nu dagelijks 75water/ 25 roggemeel/ 50 tarwebloem toevoegen, maar heb het idee dat het weinig uitmaakt.

Overdag is het hier tussen de 20 a 25 graden, maar snachts kan het afkoelen tot 16, In hoeverre is dat echt van invloed? Mengel zit in een glazen pot met losjes een glazen deksel erop. Wat adviseren jullie?
Het kan ook zijn dat je je desempiek niet ziet, maar dat hij wel daadwerkelijk actief is. Mocht je er echt geen vertrouwen in hebben, ik heb destijds deze gebruikt:

http://www.thefreshloaf.com/node/233/wild-yeast-sourdough-starter

En dat gaf bij mij wel topresultaat. Wil binnenkort ook weer terug naar desem, vond dat toch een stuk leuker werken :)
pi_176526599
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
pi_176527944
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Te kort of juist te lang laten rijzen? Is je oven daadwerkelijk op de juiste temperatuur als je gaat bakken? Het is voor mij echt te lang geleden dat ik met desem heb gewerkt, dus ik kan je er ook niet zo goed mee helpen.


Net uit de oven, tarwe-kamutbrood met pecannoten :9
pi_176528033
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 20:00 schreef Bleie het volgende:
Desembroden rijzen bij mij altijd zo slecht, ook als de desem heel actief is als ik hem ga gebruiken. Iemand een idee hoe dat komt?
Je hebt fors meer rijstijd nodig dan met gist.
Ik maak zelf altijd de avond van tevoren een voordeeg, wat ik minimaal 12 uur laat werken, dan nog 3x een uur, plus 1,5 uur in de vorm.
pi_176528941
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
pi_176529649
quote:
0s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:21 schreef Queenshore het volgende:
Weet iemand hier toevallig wat de goedkoopste plek is voor rijsmandjes? En of ik nog ergens op moet letten. Ik bakte altijd al enthousiast maar heb nu ook een Kenwood mixer dus wil ook wat mandjes erbij.
Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
pi_176564416
quote:
14s.gif Op maandag 15 januari 2018 21:41 schreef douche-eendje het volgende:

[..]

Ik heb ze van weekend bakery. Rieten mandjes moet je even voorbehandelen, stelt niet zoveel voor hoor. Ik heb er nu ook een van houtvezel, maar daar vind ik het patroontje minder mooi van :')
Waar je op moet letten is de hoeveelheid deeg die je gebruikt en of de mand er groot genoeg voor is :)
En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
pi_176565213
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
pi_176572056
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:50 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

rijsmandje heeft zeker toegevoegde waarde als je vloerbrood gaat maken, je gebruikt hem alleen bij 2e rijs
Ja dit weet ik. Ik bak meestal op plaat/vloer dus dat maakt het dan wel makkelijk inderdaad.
pi_176572138
quote:
1s.gif Op woensdag 17 januari 2018 13:23 schreef Queenshore het volgende:

[..]

En vind je deze een toegevoegde waarde hebben, of lukt het net zo goed om zonder rijsmand te bakken? Het lijkt me wel handig namelijk.
Ja zeker, bij de 2e rijs stort je brood niet in elkaar. Het krijgt hierdoor een mooie stabiele vorm.
pi_176572253
Ik heb plastic rijsmandjes trouwens, vind ik veel praktischer
Deze:
https://www.broodbakshop.(...)ndje-34-x-14-cm.html
pi_176634025

Kaneelbroodjes :9
pi_176634055
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
pi_176634121
quote:
1s.gif Op zaterdag 20 januari 2018 14:51 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ook eens geprobeerd maar bij mij waren ze niet zo netjes
Ik had er gisteren ook eerst een hard hoofd in of het ging lukken, het deeg plakte zo onwijs erg :X Maar het snijden met een heel scherp mes en het voorzichtig optillen met hulp van de deegschraper werkte goed.
Straks ga ik nog wat brood maken voor morgen en maandag, levientjes staan op het programma :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')