abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_169405874
Vandaag, na maanden wachten zullen eindelijk mijn keukenkasten bezorgd gaan worden.

Deze zijn al allemaal opgebouwd dus enkel op zijn plek zetten en apparatuur erin bouwen.
Waterpas geegaliseerde vloer dus ook dat zou niet al te moeilijk moeten zijn.

Hoewel ik voor het eerst een keuken ga bouwen lijkt het mij redelijk recht toe recht aan.

Ik heb er geen keukenblad bij besteld aangezien ik zelf een betonnen keukenblad wilde gaan maken. Vanwege praktsiche redenen, vooral het gewicht ga ik het nu van beton cire maken.

Hiervoor moet ik dus eerst een keukenblad van hout maken, welke ik daarna glad af kan stuccen.

Ook het keukenblad is redelijk recht toe recht aan. Het betreft een L vorm keuken van 3.50 meter bij 1.60 meter. Inductiekookplaat erin, dubbele spoelbak, kraan en zeeppompje. Het blad zal 7 cm dik en 63/65cm diep gaan worden.

Op google is een hoop over beton cire te vinden, maar ben nog niks tegengekomen hoe je het blad zelf moet maken. Van de beton cire leveranciers en mijn stuccadoor wel diverse instructies een aanwijzingen gekregen.

Zoals: Watervast verlijmd multiplex of mdf. bruisluim, rvs schroeven en Liefst niet van bovenaf schroeven.

Dat zijn eigenlijk de hoofdpunten.

Ik heb geen tekening maar dacht eraan dus 2 bladen te maken en daartussenin dwars schotjes. Geheel lijmen en vastschroeven.

Nu de vraag voor de kenners:

Watervast Multiplex of MDF? en hoe dik?
Welke schroeven(woodies?)?
welke lijm?

Hoe krijg je een stevig geheel zonder dat je aan de bovenkant mag schroeven. Alles moet dus van onderaf geschroefd gaan worden.

Bij mij zit een gamma en karwei om de hoek, een eventuele houthandel al gauw 20km verderop.
eventueel voordeel bij de houthandel weegt niet op tegen het heen en weer rijden lijkt mij, zeker gezien ik maar een klein auto'tje heb en een plaat die een meter uit de kofferbak steekt wel 500 mtr overleeft maar geen 20km.
De gamma kan de grote stukken ook gelijk op maat zagen.
Dus bouwmarkt of houthandel?

Ik dacht zelf de tussenschotten op de bovenste plaat schroeven, soort bak maken. Dan op het laatst de onderste plaat ergen aan. Geheel op zijn plek leggen en vastmaken aan de keukenkastjes en de muur.

Waar ik ook nog aan zat te denken is om het geheel dicht te purren. Om het hol klinken te voorkomen. Hiervoor een paar gaten maken met de gatenzaag, verder eeen klein gaatje en een bus pur in leegspuiten. Het kan dan naar alle kanten uitzetten maar geen druk opbouwen omdat het overtollige door de grote gaten naar buiten kan.

Hoe krijg je mooi precies je spoelbak vorm erin? Spoelbak wil ik van onderaf erop zetten vanaf de eerste plaat. Anders wordt het te diep.

Dacht zelf dit eventueel op maat uit te laten frezen door een meubelmaker in het dorp. Maar alles wat je zelf kan moet je zelf doen.

Graag zou ik tips en adviezen willen hoe jullie dit zouden doen. Wellicht kom ik tot andere inzichten of zie ik bepaalde punten wel over het hoofd.
pi_169406036
Ben je niet bang dat een zelfgestuct keukenblad gaat scheuren?
pi_169406060
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 07:47 schreef Knuppel1983 het volgende:
Ben je niet bang dat een zelfgestuct keukenblad gaat scheuren?
Nee. Het word veelvuldig toegepast. En beton cire is behoorlijk sterk en ook nog een beetje flexible. Verder is het verderlicht dus gevaar voor doorbuigen is er niet.

Het wordt veelvuldig toegepast en is een uitgekauwd proces.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 08:27:24 #4
389107 elhasa
mijn naam is haas
pi_169406280
ik heb zelf een tafel gemaakt voor mijn broertje van watervast multiplex 18mm en deze voorzien van beton cire. van onder af alles schroeven is haast geen doen. in 18mm pak je dan weinig vlees voor de schroef. De houten plaat moet je goed opruwen anders hecht de primer van de beton cire niet goed.
Ik heb wel van bovenaf geschroefd maar dan eerst met een verzinkboor een gatje gemaakt. daarin geschroefd en dan het gatje afgewerkt met 2 componenten hout reparatie (waar ze ook buitenkozijnen mee vullen)
Hierna heb ik de tafel voorzien van meerdere lagen beton cire, veel schuurwerk en de eindlak. Vergis je niet in het werk. Beton cire is een stug product en als leek erg lastig aan te brengen.
  vrijdag 10 maart 2017 @ 10:26:53 #5
401888 Nightquest777
The Wizard To Show The Way
pi_169407839
Ik zou het persoonlijk wél van gewoon beton maken. Beton Ciré is een helse klus, wat je ook wel kan zien aan de gebruikelijke m2 tarieven. Dus dat is mijn tip.
Chaos is a ladder.
pi_169418565
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 maart 2017 10:26 schreef Nightquest777 het volgende:
Ik zou het persoonlijk wél van gewoon beton maken. Beton Ciré is een helse klus, wat je ook wel kan zien aan de gebruikelijke m2 tarieven. Dus dat is mijn tip.
Gewoon gieten van beton, ter plekke is nog een veel helsere klus. Het is wel 3.50 bij 1.60 meter in L vorm. Overal verstevingen aanbrengen ter plekke van wasbak en kookplaat. Grote kans op lelijke plekken van luchtbellen. En ook dat moet je opschuren en aflakken.

Ik heb een workshop beton cire gedaan. Natuurlijk telt ervaring, maar in principe is het niet echt heel moeilijk of ingewikkeld. Het is kant en klare beton cire in een emmer. Je hoeft niks te mixen met kleurpoeders en hars.

Na iedere laag even schuren en aflakken met een 2 compononenten sealer.

Ik heb een 2.5 liter emmer gekocht om nog eens te oefenen op wat stukken mdf.

Ik ga ook mijn vloer stuccen. 60m2. Maar overweeg beton cire flow. Dat geeft ook een mooie look en vloeit uit zichzelf uit. Het werkt net als egalisatie.

Paar uur werk om erin te krijgen, 24 uur later schuren en aflakken.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')