abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_182622651
registreer om deze reclame te verbergen
The view from nowhere.
pi_182716198
quote:
The Volcker Rule refers to 619 of the Dodd–Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act (12 U.S.C. 1851). The rule was originally proposed by American economist and former United States Federal Reserve Chairman Paul Volcker to restrict United States banks from making certain kinds of speculative investments that do not benefit their customers. Volcker argued that such speculative activity played a key role in the financial crisis of 2007–2008. The rule is often referred to as a ban on proprietary trading by commercial banks, whereby deposits are used to trade on the bank's own accounts, although a number of exceptions to this ban were included in the Dodd-Frank law.

https://en.wikipedia.org/wiki/Volcker_Rule
The view from nowhere.
pi_182964294
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
On October 16, 2017, Duke history professor Nancy MacLean spoke at Harvard Law School about her book, Democracy in Chains: The Deep History of the Radical Right's Stealth Plan for America.
The view from nowhere.
pi_183027351
quote:
"DiEM25 will contest the European Parliament elections in Italy" - Yanis Varoufakis, press conference announcement, October 26, 2018 in Rome.
The view from nowhere.
pi_183124082
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Lewis Lapham is the editor of Lapham's Quarterly and former Editor of Harper's Magazine. He is the author many books including, PRETENTIONS TO EMPIRE: Notes on the Criminal Folly of the Bush Administration and MONEY AND CLASS IN AMERICA: Notes on Our Civil Religion.

Truthtelling: Democracy in an Age Without Facts[ Bericht 17% gewijzigd door deelnemer op 14-11-2018 12:00:34 ]
The view from nowhere.
pi_183136158
Quinn Slobodian - Globalists: The End of Empire and the Birth of Neoliberalism

The view from nowhere.
pi_183206068

Yuval Harari is de nieuwe Marx. De autonome ontwikkeling van (economisch relevante) technologie leidt tot een transformatie van de samenleving. De transformerende technologie komt nu uit de biologie en informatica (en de onderliggende logica is algoritmisch). Maar de uitkomst is niet meer de transformatie van de klassenstructuur tot egalitair communisme.

De uitkomst transformeert wel de samenleving en zelfs onze biologische basis. Deze transformatie wordt gedragen door een collectieve ideologie, die voortkomt uit de beweging die de technologische veranderingen aandrijft. De uitkomst is volgens Yuval Harari onzeker, maar leidt niet tot een egalitaire samenleving. Met een flinke dosis empathie is er misschien nog iets aan te redden. Door de Googles van deze wereld te wijzen op hun verantwoordelijkheid om goed na te denken wat voor soort samenleving zij creeren, hoopt Yuval Harari het ergste te voorkomen.

Er zit een risico in de historische benadering, die simpelweg vaststelt dat dit soort transformaties plaatsvinden, die beginnen met een paradigma verschuiving binnen een bepaalde praktijk of specialisme. De ideeen komen niet zomaar op, maar ontstaan binnen een context, met een eigen ontwikkeling, inclusief alle mitsen en maren, inclusief visionaire individuen die gegrepen worden door een bepaald idee. De logica die daaraan ten grondslag ligt, is fundamenteler dan de ideologie die eruit voorkomt. De logica zelf komt zonder richtingaanwijzers. Het vertelt je niet wat te doen. De transformerende ideologie wel.

Algoritmische logica klinkt operationeel (computercode bestaat uit instructies die toewerken naar een doel, bio-enginering is ook operationeel). Big data analyse is statistisch. Maar de onderliggende logica van een transformerende samenleving is de logica van het procesmodel of kringloopmodel, en die is niet nieuw, maar klassiek (daar hebben we ervaring mee).

Slechte ervaringen zoals:
- communisme (mechanica --> 1e industriele revolutie)
- fascisme / sociaal darwinisme (evolutieleer),
- gedragsmanipulatie (behaviorisme)
- propaganda (psychoanalyse / onderbewuste)
- neoliberalisme (marktleer).
Een ideologie is een filosofisch speelgoed model, ontdaan van alle mitsen en maren, als basis voor het organiseren van de groep, toewerkend naar praktische resultaten, en al doende de samenleving transformerend. De praktische doeners maken er vaak een potje van, omdat ze snel klaar zijn met waarheidsvinding, en liever gelijk beginnen aan te pakken, en zich zodoende ontpoppen tot ware gelovigen.

Als Yuval Harari begint te vertellen, dat we ons allemaal moeten voorbereiden op een voortdurende herscholing en heruitvinding van onszelf, door emotionele stabiliteit en een open geest te cultiveren, gaat hij voorbij aan de menselijke maat. De mens moet zich maar aanpassen aan een autonome technologisch revolutie, die zich hoe dan ook zal voltrekken.

Om daartegen bestand te zijn, moet je vooral wat abstracter leren denken, zodat je houvast niet direct omvalt bij de eerste beste verandering. Wat niet werkt, is je houvast voortdurend op de tocht zien staan, en deze voortdurend moeten ompalen. Het raamwerk, het houvast, moet stabiel zijn. Dat raamwerk is de abstracte logica achter de ideeen. Om je daar kritisch mee te kunnen verhouden, moet je deze logica, haar ontwikkeling en alternatieven ook begrijpen. Anders ren je maar ergens achteraan, als een zeloot.

Het lijkt mij een probleem, dat je niet zomaar kan overlaten aan een specialisme of bedrijfstak die daarin voorop loopt, maar moet worden ingebed in een democratische rechtstaat. Daar zit een ander groot probleem. Ten aanzien van dit probleem is Yuval Harari nogal elitair.

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 20-11-2018 14:23:48 ]
The view from nowhere.
pi_183317580
The view from nowhere.
pi_183600002
The view from nowhere.
pi_184410071
Michael Moore: Fahrenheit 11 / 9


[ Bericht 20% gewijzigd door deelnemer op 15-01-2019 17:28:22 ]
The view from nowhere.
pi_184888654
The view from nowhere.
pi_185022418
Uit 2005


[ Bericht 28% gewijzigd door deelnemer op 15-02-2019 01:07:27 ]
The view from nowhere.
pi_185024626
The view from nowhere.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')