Wij hebben een blok van 5 weken. Dus aan het einde daarvan een tentamen. Ik ga dan meestal in week 3/4 alle hoorcollleges/werkcolleges en verplichte practica bestuderen en leren. Meestal haal ik een samenvatting van slimstuderen ik maak ze niet zelf. Ik heb niet echt het gevoel dat het me geholpen heeft.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:13 schreef DoubleDip het volgende:
Herken dit van afgelopen jaar, toen ik net met mijn master begon.
Doe je dingen naast je studie? Hoe studeer je?
Wat mij helpt om tentamens (inmiddels) wel te halen is een studieplanning te maken en de opdrachten uit werkgroepen te herhalen en te maken totdat ik alles begrijp. Ook alle colleges bijwonen en de verplichte literatuur bijhouden scheelt al een hoop werk. Maak je ook zelf samenvattingen? Samen met studiegenoten zitten een optie? Dan kun je elkaar overhoren.
Dat is wel vrij laat. Ik zou zorgen dat je per week bij bent en de colleges voldoende bestudeert om ze aan het einde van elke weekte begrijpen. De werkgroepvragen nog een keer maken helpt ook. Zelf had ik ook wel eens het probleem dat ik de antwoorden verkeerd opschreef op een tentamen, terwijl ik het op zich wel snapte. Kijk bij tentamens ook goed hoe ze willen dat je antwoordt, een paar oude tentamens bestuderen kan al wonderen doen. Dit heeft mij persoonlijk geholpen om een struikelvak te halen.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:45 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Wij hebben een blok van 5 weken. Dus aan het einde daarvan een tentamen. Ik ga dan meestal in week 3/4 alle hoorcollleges/werkcolleges en verplichte practica bestuderen en leren. Meestal haal ik een samenvatting van slimstuderen ik maak ze niet zelf. Ik heb niet echt het gevoel dat het me geholpen heeft.
Ik heb mijn vwo inderdaad met een 7,3 afgerond zonder veel problemen. Maar ik krijg wel het gevoel dat je redelijk wat inzicht EN veel feitenkennis nodig hebt om die tentamen vragen te maken. Ik weet zelf eerlijk gezegd niet zo goed waar het mis gaat. Misschien is het niveau en tempo toch wel te hoog, of ik moet NOG harder leren om het te kunnen halen.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:17 schreef Spanky78 het volgende:
Euhm, als je echt hard studeert ligt het dus niet aan de tijd en moeite, maar de manier waarop je studeert. Als je vwo hebt gedaan, dan zou je in principe ook WO moeten kunnen.
Kortom: denk eens na over je stijl van studeren. Wat voor soort vragen beantwoord je fout? Zit het hem in een gebrek aan feitenkennis? Of leer je net de verkeerde zaken? Kun je de juiste verbanden wel leggen?
Voor zoverik weet is het eerste jaar medisch vooral heel veel. De moeilijkheidsgraad is niet enorm hoog, maar je moet gewoon elke paar weken een paar boeken uit je kop leren EN de praktijklessen volgen. Flinke belasting dus. Dus zonder te wetenw aar het mis gaat denk ik dat het handig is om te leren de essentie uit de te bestuderen stof te halen en daar beter op te studeren. Dus een samenvatting maken, die heel goed kennen en een aantal minder belangirjke zaken (of zaken die je kunt afleiden uit de kern) wat minder aandacht geeft.
Wat bedoel je met zonder problemen? Dat je een 9 haalde zonder ooit iets te hebben geleerd? Dat lukt niet op een studie namelijk, kan het zijn dat daar het probleem ligt? Ik ken wel mensen dat dat hadden en die gingen genadeloos onderuit.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:52 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Ik heb mijn vwo inderdaad met een 7,3 afgerond zonder veel problemen. Maar ik krijg wel het gevoel dat je redelijk wat inzicht EN veel feitenkennis nodig hebt om die tentamen vragen te maken. Ik weet zelf eerlijk gezegd niet zo goed waar het mis gaat. Misschien is het niveau en tempo toch wel te hoog, of ik moet NOG harder leren om het te kunnen halen.
Als ik naar de inzage ga, en achteraf bekijk denk ik meestal 'wat dom dit had ik kunnen weten'.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:39 schreef Pokkelmans het volgende:
En als je naar een inzage van een tentamen gaat, heb je dan de strekking van een antwoord meestal wel goed?
De eerste anderhalf jaar van mijn studie vielen de resultaten mij altijd wat tegen. Als ik het gevoel had iets fantastisch te hebben gedaan had ik vaak een mager zesje. Toen eens naar de inzage gegaan, en daar kwam ik erachter dat ik veel punten laat liggen door mijn manier van antwoorden. In plaats van de hele casus van begin af aan te beredeneren wijs ik bijvoorbeeld enkel op waar een redenering fout gaat, of waar de kritieke punten zitten. Dat terwijl men op academisch niveau verwacht dat je van voor naar achter kan redeneren. Betrek in je antwoord dus ook de dingen die jij vanzelfsprekend acht om er zo een sluitend verhaal van te maken.
Bedankt voor je tip. Dat laat beginnen heb je volkomen gelijk in, dat gevoel had ik ook. Ik stelde het steeds uit: ik beloof dat ik vandaag ga beginnen, dan is het morgen, dan overmorgen etc. Maar goed als ik die tentamens wil halen moet ik eerder beginnen, er is geen andere mogelijkheid.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:51 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
Dat is wel vrij laat. Ik zou zorgen dat je per week bij bent en de colleges voldoende bestudeert om ze aan het einde van elke weekte begrijpen. De werkgroepvragen nog een keer maken helpt ook. Zelf had ik ook wel eens het probleem dat ik de antwoorden verkeerd opschreef op een tentamen, terwijl ik het op zich wel snapte. Kijk bij tentamens ook goed hoe ze willen dat je antwoordt, een paar oude tentamens bestuderen kan al wonderen doen. Dit heeft mij persoonlijk geholpen om een struikelvak te halen.
Zelf samenvattingen maken helpt altijd, als je voor jezelf hoorcolleges en werkgroepen uitwerkt heb je in feite al een samenvatting. Ik weet niet hoe moeilijk de uni doet, maar ik heb ook veel gehad aan audio-opnames van colleges. Als ik tijdens het maken van de werkgroepopdrachten iets niet helemaal snapte luisterde ik het gewoon terug en dan werd het een stuk helderder.
Mijn studie werkt ongeveer hetzelfde, wij hebben altijd vakken van 5 of 10 weken.
Heb je dan het idee dat je onder de druk bezwijkt tijdens het maken van de tentamens? Bang om in tijdsnood te komen of zo?quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:54 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Als ik naar de inzage ga, en achteraf bekijk denk ik meestal 'wat dom dit had ik kunnen weten'.
Wij hebben eigenlijk alleen maar MPC toetsen, het antwoord is of goed of fout. ik vind dit best vervelend want met open vragen kun je nog tenminste paar punten halen ookal is je antwoord gedeeltelijk goed.
Ja dat inderdaad. Ik deed (vergeleken met nu dus) veel minder en haalde toch een 7 of 8. Maar nu is dit echt niet het geval meer.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:53 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
Wat bedoel je met zonder problemen? Dat je een 9 haalde zonder ooit iets te hebben geleerd? Dat lukt niet op een studie namelijk, kan het zijn dat daar het probleem ligt? Ik ken wel mensen dat dat hadden en die gingen genadeloos onderuit.
Wil niet zeggen dat je het niet zou kunnen halen, overigens. Maar het heeft een omschakeling nodig.
Herkenbaar hoor. Ik heb toevallig net voor mezelf een studieplanning gemaakt voor de komende tentamenperiode (eerste helft december, is altijd weer sneller daar dan je denkt). Schrijf anders in je agenda per dag wat je gaat doen. Ik heb zelf het aantal dagen tot het tentamen uitgeteld en berekend in hoeveel dagen ik 1 week stof zou moeten leren om op tijd klaar te zijn.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:56 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Bedankt voor je tip. Dat laat beginnen heb je volkomen gelijk in, dat gevoel had ik ook. Ik stelde het steeds uit: ik beloof dat ik vandaag ga beginnen, dan is het morgen, dan overmorgen etc. Maar goed als ik die tentamens wil halen moet ik eerder beginnen, er is geen andere mogelijkheid.
Het zelf maken van samenvattingen kan ik ook aanbevelen. Voor het maken van die aantekeningen moet je de stof mentaal al wat samenvatten en ben je -al dan niet onbewust- bezig met het categoriseren van de kennis die je samenvat. Bijkomend voordeel is dat je feitelijk jezelf op een later tijdstip uitlegt hoe de stof zit, in plaats van dat je er op vertrouwt dat iemand anders dit doet. Als iets in je eigen bewoording is opgeschreven kan dat flink helpen om iets dat je weken geleden heb gehoord weer op te halen.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:56 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Bedankt voor je tip. Dat laat beginnen heb je volkomen gelijk in, dat gevoel had ik ook. Ik stelde het steeds uit: ik beloof dat ik vandaag ga beginnen, dan is het morgen, dan overmorgen etc. Maar goed als ik die tentamens wil halen moet ik eerder beginnen, er is geen andere mogelijkheid.
Dat snap ik wel ja. Hopelijk kan je iets met mijn tips. Ik weet trouwens niet waar je studeert, maar zelf heb ik vorig jaar een workshop gevolgd over effectief studeren. Is dat er bij jou ook niet?quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:58 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Ja dat inderdaad. Ik deed (vergeleken met nu dus) veel minder en haalde toch een 7 of 8. Maar nu is dit echt niet het geval meer.
Wehe, dat is wel herkenbaar. Ik heb ook eens goed op m'n bek moeten gaan voor ik me realiseerde dat dat op de uni niet meer werkt.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:58 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Ja dat inderdaad. Ik deed (vergeleken met nu dus) veel minder en haalde toch een 7 of 8. Maar nu is dit echt niet het geval meer.
Ja dit ga ik ook doen, een goede planning maken is essentieel om het te kunnen halen. Maar als het dan weer niet lukt dan denkt ik toch dat het niveau te hoog is, ik zou anders echt niet meer weten waar het wel aan zou kunnen liggen?quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:58 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
Herkenbaar hoor. Ik heb toevallig net voor mezelf een studieplanning gemaakt voor de komende tentamenperiode (eerste helft december, is altijd weer sneller daar dan je denkt). Schrijf anders in je agenda per dag wat je gaat doen. Ik heb zelf het aantal dagen tot het tentamen uitgeteld en berekend in hoeveel dagen ik 1 week stof zou moeten leren om op tijd klaar te zijn.
Zou trouwens ook even gaan praten met een studieadviseur, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Geneeskunde is een intensieve studie, misschien is het gewoon niet aan jouw besteed, dat kan ook. Vind je het trouwens wel leuk, los van het wel/niet halen van tentamens?quote:Op vrijdag 4 november 2016 23:04 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Ja dit ga ik ook doen, een goede planning maken is essentieel om het te kunnen halen. Maar als het dan weer niet lukt dan denkt ik toch dat het niveau te hoog is, ik zou anders echt niet meer weten waar het wel aan zou kunnen liggen?
Ja ik ga maandag even langs de studieadviseur. Ja ik vind Geneeskunde ontzettend leuk, ik heb hiervoor ook een selectieprocedure moeten doorlopen en dat is allemaal erg goed gegaan. En dat het nu wat minder gaat is echt frustrerend.quote:Op vrijdag 4 november 2016 23:05 schreef DoubleDip het volgende:
[..]
Zou trouwens ook even gaan praten met een studieadviseur, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Geneeskunde is een intensieve studie, misschien is het gewoon niet aan jouw besteed, dat kan ook. Vind je het trouwens wel leuk, los van het wel/niet halen van tentamens?
UU ook?quote:Op vrijdag 4 november 2016 23:09 schreef Sarasi het volgende:
Eigen samenvatting maken, eerder beginnen, en misschien een cursus MC tentamens volgen? Ik weet dat de RuG er eentje aanbiedt in ieder geval, misschien jouw universiteit ook wel.
Vraag het eens aan je studieadviseur, zou ik zeggen.quote:
Volgens mij moet je dus al in week 1 beginnen als het je niet lukt in week 3/4.quote:Op vrijdag 4 november 2016 22:45 schreef Mehmet_Aydin het volgende:
[..]
Wij hebben een blok van 5 weken. Dus aan het einde daarvan een tentamen. Ik ga dan meestal in week 3/4 alle hoorcollleges/werkcolleges en verplichte practica bestuderen en leren. Meestal haal ik een samenvatting van slimstuderen ik maak ze niet zelf. Ik heb niet echt het gevoel dat het me geholpen heeft.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |