abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator donderdag 13 oktober 2016 @ 13:47:34 #26
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_165929671
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 13:31 schreef Zith het volgende:

Ik heb wel eens in een domme bui tomatensaus gemaakt erin, daarna was mijn pan weer glanzend staal :') Wel lekker gegeten :Y)
Oeh, wat zuur
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_165929793
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 13:31 schreef Zith het volgende:

[..]

Het zal je misschien verrassen, maar koolstof is niet giftig. Sterker nog, je eet gemiddeld rond de 300 gram koolstof per dag.

Verder geeft de pan deze koolstoflaag niet in grote getallen af. Als ik een ommeletje bak dan is de onderkant mooi licht bruin, en niet bedekt in een teerlaag ofzo...

Ik heb wel eens in een domme bui tomatensaus gemaakt erin, daarna was mijn pan weer glanzend staal :') Wel lekker gegeten :Y)
en je leeft nog, dus ja t zal ook wel meevallen.
pi_165930000
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 12:50 schreef Zith het volgende:
In de laag zelf niet nee. Maar zit je nu te trollen?
Nee, eerlijk niet. Maar zoals in dat andere topic ook te lezen heb ik mijn twijfels bij de methoden zoals beschreven in diverse niet-onverdachte (amateuristische) bronnen. Iedereen doet maar wat. Maar het resultaat is in alle gevallen geslaagd (een uitstekende anti-aanbaklaag) en van pure koolstof gemaakt, zoals gewenst. Ik heb daar dus mijn twijfels over. Zie ook #11 waar ik RobinOok quote en vooral dat dikgedrukte.

En die link die je gaf:
https://en.wikipedia.org/wiki/Drying_oil
Hoe weten wij precies of we precies dat aan het doen zijn als wij in de keuken knutselen met het inbranden van onze pannen? En of het resultaat gewenst is? We meten of analyseren het resultaat niet.


Hoe weten we of onze laag bestaat uit bovenstaande?

[ Bericht 13% gewijzigd door Bart2002 op 13-10-2016 14:11:42 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 13 oktober 2016 @ 14:38:52 #29
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_165930738
Ik ga vanavond maar eens schuren en opnieuw proberen. Pan is nu wel zwart, maar niet egaal.. Beetje hobbelig zeg maar :')
  donderdag 13 oktober 2016 @ 14:40:54 #30
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_165930779
Best een schuurspons gebruiken trouwens?
pi_165930950
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 14:40 schreef Mubassie het volgende:
Best een schuurspons gebruiken trouwens?
Heb je er nou al een keer of 10 vlees in gebakken? Want dat is wat de fabrikant zegt, pas dan is ie goed. En pas dan kan je er iets anders dan vlees inbakken zonder aankoeken. Zie #12.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_165930986
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 08:06 schreef Preston_Marlowe het volgende:
Ik gebruik deze pannen ook, maar alleen voor vlees.
Dat zou wel eens het geheim van de smid kunnen zijn. Dat die plaatstalen pannen (uitsluitend) geschikt zijn voor vlees.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 15:04:18 #33
230491 Zith
pls tip
pi_165931231
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 14:05 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Nee, eerlijk niet. Maar zoals in dat andere topic ook te lezen heb ik mijn twijfels bij de methoden zoals beschreven in diverse niet-onverdachte (amateuristische) bronnen. Iedereen doet maar wat. Maar het resultaat is in alle gevallen geslaagd (een uitstekende anti-aanbaklaag) en van pure koolstof gemaakt, zoals gewenst. Ik heb daar dus mijn twijfels over. Zie ook #11 waar ik RobinOok quote en vooral dat dikgedrukte.

En die link die je gaf:
https://en.wikipedia.org/wiki/Drying_oil
Hoe weten wij precies of we precies dat aan het doen zijn als wij in de keuken knutselen met het inbranden van onze pannen? En of het resultaat gewenst is? We meten of analyseren het resultaat niet.

[ afbeelding ]
Hoe weten we of onze laag bestaat uit bovenstaande?
Maar categorizeer dan eens de verschillende niveaus van risico... We weten namelijk wel welke ingredienten we gebruiken (bijv. lijnzaad, olijfolie). We weten ook wat er gebeurt als je deze intens verhit. Wat zijn de mogelijke gevaren?

De rook bevat PAks, ben ik met je eens, Of de hoeveelheid PAKs die je inademt schadelijk is of daadwerkelijk significant meer is dan wat er in brood, gerookte makreel, braadworst zit.. of die keren dat je boter te warm laat worden? Denk niet dat het uit zal maken.

De laag zelf? We weten precies waar die laag uit bestaat. Koolstofhoudend materiaal die omgezet wordt in uitsluitend koolstof. Risico moment is dan de tussenvorm als het nog niet genoeg carbonized is.

Mensen die bij 'het knutselen' het fout doen... kan op twee manieren:

Niet genoeg oppervlakte bedekt, of niet genoeg carbonizatie. Bij probleem 1 dan komt je voedsel in contact met het gedeelte die wel carbonized is en een gedeelte ijzer - geen gevaar hier. Bij probleem 2 zou het merkbaar moeten zijn dat de laag nog niet verhard is; plakkerige teerlaag. Als je daar mee gaat koken kom je wellicht in aanraking met PAKs door je voedsel.

Maar als je gaat koken op een teerachtige bodem dan verdien je dat dan misschien ook.

(verder ben ik compleet niet angstig om PAKs, maar kan me voorstellen dat er mensen zijn die daarom liever niet producten uit de oven of pan eten)

[ Bericht 1% gewijzigd door Zith op 13-10-2016 15:22:24 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 15:18:55 #34
230491 Zith
pls tip
pi_165931505
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 14:48 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Heb je er nou al een keer of 10 vlees in gebakken? Want dat is wat de fabrikant zegt, pas dan is ie goed. En pas dan kan je er iets anders dan vlees inbakken zonder aankoeken. Zie #12.
Je bent er nog steeds zeker van dat je niet aan het trollen bent?

DeBuyer zegt in hetzelfde stukje dat je moet beginnen met olie verhitten en daarna schoonvegen - zoals de rest het hier ook doet. Ze zeggen daarbij dat hoe vaker je het gebruikt hoe beter het zal werken en noemen daarbij 10x rood vlees bakken.

Als je op de franse versie kijkt staat er vrij vertaald 'after a dozen times' / 'na een aantal keren'. Oftewel, na een aantal keer gebruiken is de laag optimaal, hoe vaker je het gebruikt, hoe beter het wordt.

quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 14:49 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat zou wel eens het geheim van de smid kunnen zijn. Dat die plaatstalen pannen (uitsluitend) geschikt zijn voor vlees.
Je bent er nog steeds zeker van dat je niet aan het trollen bent?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 15:29:45 #35
230491 Zith
pls tip
pi_165931710
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 14:38 schreef Mubassie het volgende:
Ik ga vanavond maar eens schuren en opnieuw proberen. Pan is nu wel zwart, maar niet egaal.. Beetje hobbelig zeg maar :')
Ik zelf zou er wat zout in gooien, wat aanschuren met een doek.

Dan afspoelen, pan opwarmen niet te heet, met een ander doek wat olie (lijnzaad of olijf) in een dun laagje aanbrengen.

Even opwarmen tot het gaat walmen, dan vuur uitzetten en weglopen.

En dan net zoals ik gewoon beginnen met erin te bakken. De eerste paar keer (precies 10 keer @bart) plakt het wat meer, dus kan je wat meer boter of olie gebruiken - plakt het minder... na een tijdje zal je merken dat je gewoon pannenkoeken of spiegeleitjes kan maken zonder dat het blijft plakken.

De pan zal als je het gewoon gaat gebruiken ook een goede laag krijgen hoor, alleen zal het in het begin wat oneffenheden laten zien (middenstuk die sneller zwart is bijv).

[ Bericht 7% gewijzigd door Zith op 13-10-2016 15:43:23 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator donderdag 13 oktober 2016 @ 15:32:08 #36
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_165931762
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 14:49 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat zou wel eens het geheim van de smid kunnen zijn. Dat die plaatstalen pannen (uitsluitend) geschikt zijn voor vlees.
Ik heb afgelopen zomer omdat ik voor 55 man moest koken een 32 en 36cm stalen koekenpan gekocht. Daar is echt niet alleen vlees in gebakken hoor. Ook aardappels en groenten gingen perfect.

Voor eieren heb ik hem niet gebruik, maar dat was eerlijk gezegd eerder vanwege "logistieke" redenen (oftwel er was een antiaanbak schoon en niet in gebruik)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_165932133
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 15:18 schreef Zith het volgende:
Je bent er nog steeds zeker van dat je niet aan het trollen bent?

Ik quote nota bene in #12 wat DeBuyer schrijft. Dat staat wat mij betreft los van of dat het gewenste resultaat oplevert en of het waar is. Maar laat hij i.i.g. precies dat eerst proberen. Want dat heeft hij w.s. niet zo gedaan, hij heeft 6 keer olie verbrand in zijn pan en daarna is ie niet goed.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_165932243
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 13:17 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Over wat voor pannen heb jij het dan? Je Tefal pannetjes misschien.
Zo'n stalen pan is niets waard zonder zo'n laag
Ik heb gewoon een stalen horecakoekepan van de hanos, niks geen merk maar wel goed. Ik ben niet zo dom om 4x zovee3l voor een pan te gaan betalen.

Ik kom ook nog uit het pe-tefal tijdpek en toen kookte iedereen nog op staal. Zo'n zwarte laag is en was gewoon goor dat zag je vroeger ook niet. Het is ook nog ongezond want er zitten inderdaad ook paks in.
  donderdag 13 oktober 2016 @ 17:19:26 #39
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_165934040
quote:
2s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 15:52 schreef machtpen het volgende:

[..]

Ik heb gewoon een stalen horecakoekepan van de hanos, niks geen merk maar wel goed. Ik ben niet zo dom om 4x zovee3l voor een pan te gaan betalen.

Ik kom ook nog uit het pe-tefal tijdpek en toen kookte iedereen nog op staal. Zo'n zwarte laag is en was gewoon goor dat zag je vroeger ook niet. Het is ook nog ongezond want er zitten inderdaad ook paks in.
Zo duur zijn ze anders niet hoor..

@Zith, bedankt voor de tip ^O^
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 17:23:58 #40
230491 Zith
pls tip
pi_165934128
quote:
2s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 15:52 schreef machtpen het volgende:

[..]

Ik heb gewoon een stalen horecakoekepan van de hanos, niks geen merk maar wel goed. Ik ben niet zo dom om 4x zovee3l voor een pan te gaan betalen.

Ik kom ook nog uit het pe-tefal tijdpek en toen kookte iedereen nog op staal. Zo'n zwarte laag is en was gewoon goor dat zag je vroeger ook niet. Het is ook nog ongezond want er zitten inderdaad ook paks in.
Ben geinteresseerd :) Heb je een foto van hoe die er nu uit ziet?
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 13 oktober 2016 @ 17:31:38 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165934300
Nog een voordeel van een stalen pan is, ze gaan generaties mee, meer dan een leven lang. Een tefalpannetje verslijt je snel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165934358
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Nog een voordeel van een stalen pan is, ze gaan generaties mee, meer dan een leven lang. Een tefalpannetje verslijt je snel.
Eens met Piet.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 13 oktober 2016 @ 17:38:20 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165934428
Heb er hier eentje die ik uit het nalatenschap van mijn oma heb, het ding is ouder dan ik, en zou me niet verbazen dat het van voor de oorlog is. (Oma was van 1890 als ik het goed heb)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165934456
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 17:19 schreef Mubassie het volgende:
Zo duur zijn ze anders niet hoor..
Je bent wel heel selectief met antwoord geven....
Heb je gedaan wat de fabrikant van jouw pan voorschrijft? Want dat dacht ik niet n.l. Doe dit eerst. Zie #12.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 13 oktober 2016 @ 17:45:19 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165934569
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 17:39 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Je bent wel heel selectief met antwoord geven....
Heb je gedaan wat de fabrikant van jouw pan voorschrijft? Want dat dacht ik niet n.l. Doe dit eerst. Zie #12.
Vergeet vooral niet de pan heel erg goed schoon te maken met veel dubro, heet water en een schuursponsje voor je begint.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165934671
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 15:29 schreef Zith het volgende:

[..]

Ik zelf zou er wat zout in gooien, wat aanschuren met een doek.

Dan afspoelen, pan opwarmen niet te heet, met een ander doek wat olie (lijnzaad of olijf) in een dun laagje aanbrengen.

Even opwarmen tot het gaat walmen, dan vuur uitzetten en weglopen.

En dan net zoals ik gewoon beginnen met erin te bakken. De eerste paar keer (precies 10 keer @bart) plakt het wat meer, dus kan je wat meer boter of olie gebruiken - plakt het minder... na een tijdje zal je merken dat je gewoon pannenkoeken of spiegeleitjes kan maken zonder dat het blijft plakken.

De pan zal als je het gewoon gaat gebruiken ook een goede laag krijgen hoor, alleen zal het in het begin wat oneffenheden laten zien (middenstuk die sneller zwart is bijv).
Dat filmpje in post 14 van Spanky ziet er wel betrouwbaar uit. Hij doet het trouwens precies 11 keer. :D@Zith En het laat ook goed zien hoe het mis gaat. Al met al vind ik het bijzonder veel gedoe voor iets wat door een tomaat zomaar weggevaagd kan worden. Dat koken met plaatstaal is gewoon niet weggelegd voor mensen met weinig tijd.



[ Bericht 5% gewijzigd door Bart2002 op 13-10-2016 17:56:53 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 13 oktober 2016 @ 18:30:39 #47
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_165935319
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 17:49 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat filmpje in post 14 van Spanky ziet er wel betrouwbaar uit. Hij doet het trouwens precies 11 keer. :D@Zith En het laat ook goed zien hoe het mis gaat. Al met al vind ik het bijzonder veel gedoe voor iets wat door een tomaat zomaar weggevaagd kan worden. Dat koken met plaatstaal is gewoon niet weggelegd voor mensen met weinig tijd.

Dit filmpje heb ik gevolgd, alleen geen 11 maar 6 keer. Misschien is het te weinig geweest, alhoewel ik meerdere malen gelezen heb dat "een paar keer" ook voldoende is. Geen idee hoe betrouwbaar dat is.

Afijn, ik ben geholpen en ga het gewoon opnieuw proberen en er wat meer tijd voor uittrekken.
pi_165935485
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 18:30 schreef Mubassie het volgende:

[..]

Dit filmpje heb ik gevolgd, alleen geen 11 maar 6 keer. Misschien is het te weinig geweest, alhoewel ik meerdere malen gelezen heb dat "een paar keer" ook voldoende is. Geen idee hoe betrouwbaar dat is.

Afijn, ik ben geholpen en ga het gewoon opnieuw proberen en er wat meer tijd voor uittrekken.
In zijn algemeenheid, voor de gewone mens, is een plaatstalen pan m.i. niet weggelegd. Je moet er veel te veel voor doen om zo'n ding geschikt te maken voor algemeen bakken van dingen. En als je dat gedaan hebt dan heb je een "anti-aanbaklaag" die niet eens bestand is tegen een tomaat. En waarvan de effecten voor de gezondheid onzeker zijn. Plaatstaal heeft wat dat betreft erg veel nadelen en nauwelijks voordelen. Bijvoorbeeld een Green-pan van Belgische makelij gebruik ik al 10 jaar. Die heeft een laag tegen aanbakken wat dacht ik geen Teflon is, of veel dikker. Die is na 10 jaar als nieuw en doet het derhalve nog net zo goed. We moeten niet allemaal de topkok gaan uithangen met al die gear denk ik. Behalve als het een hobby is en dat tijd daarom geen rol speelt. En dat we het risico voor lief nemen (voor u en de uwen...) van die zwarte laag waarvan wij niet weten wat het precies is en wat het precies doet.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 18:56:51 #49
230491 Zith
pls tip
pi_165935844
_O-

Je weet niet eens of er teflon/PFOA in je 10 jaar oude pan zit maar je zeurt over een koolstoflaag?

[ Bericht 35% gewijzigd door Zith op 13-10-2016 19:13:35 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  Moderator donderdag 13 oktober 2016 @ 19:02:33 #50
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_165935975
Ben je zo dom of doe je alsof?
Kranplätze müssen verdichtet sein
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')