Oeh, wat zuurquote:Op donderdag 13 oktober 2016 13:31 schreef Zith het volgende:
Ik heb wel eens in een domme bui tomatensaus gemaakt erin, daarna was mijn pan weer glanzend staalWel lekker gegeten
![]()
en je leeft nog, dus ja t zal ook wel meevallen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 13:31 schreef Zith het volgende:
[..]
Het zal je misschien verrassen, maar koolstof is niet giftig. Sterker nog, je eet gemiddeld rond de 300 gram koolstof per dag.
Verder geeft de pan deze koolstoflaag niet in grote getallen af. Als ik een ommeletje bak dan is de onderkant mooi licht bruin, en niet bedekt in een teerlaag ofzo...
Ik heb wel eens in een domme bui tomatensaus gemaakt erin, daarna was mijn pan weer glanzend staalWel lekker gegeten
![]()
Nee, eerlijk niet. Maar zoals in dat andere topic ook te lezen heb ik mijn twijfels bij de methoden zoals beschreven in diverse niet-onverdachte (amateuristische) bronnen. Iedereen doet maar wat. Maar het resultaat is in alle gevallen geslaagd (een uitstekende anti-aanbaklaag) en van pure koolstof gemaakt, zoals gewenst. Ik heb daar dus mijn twijfels over. Zie ook #11 waar ik RobinOok quote en vooral dat dikgedrukte.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 12:50 schreef Zith het volgende:
In de laag zelf niet nee. Maar zit je nu te trollen?
Heb je er nou al een keer of 10 vlees in gebakken? Want dat is wat de fabrikant zegt, pas dan is ie goed. En pas dan kan je er iets anders dan vlees inbakken zonder aankoeken. Zie #12.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 14:40 schreef Mubassie het volgende:
Best een schuurspons gebruiken trouwens?
Dat zou wel eens het geheim van de smid kunnen zijn. Dat die plaatstalen pannen (uitsluitend) geschikt zijn voor vlees.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 08:06 schreef Preston_Marlowe het volgende:
Ik gebruik deze pannen ook, maar alleen voor vlees.
Maar categorizeer dan eens de verschillende niveaus van risico... We weten namelijk wel welke ingredienten we gebruiken (bijv. lijnzaad, olijfolie). We weten ook wat er gebeurt als je deze intens verhit. Wat zijn de mogelijke gevaren?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 14:05 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nee, eerlijk niet. Maar zoals in dat andere topic ook te lezen heb ik mijn twijfels bij de methoden zoals beschreven in diverse niet-onverdachte (amateuristische) bronnen. Iedereen doet maar wat. Maar het resultaat is in alle gevallen geslaagd (een uitstekende anti-aanbaklaag) en van pure koolstof gemaakt, zoals gewenst. Ik heb daar dus mijn twijfels over. Zie ook #11 waar ik RobinOok quote en vooral dat dikgedrukte.
En die link die je gaf:
https://en.wikipedia.org/wiki/Drying_oil
Hoe weten wij precies of we precies dat aan het doen zijn als wij in de keuken knutselen met het inbranden van onze pannen? En of het resultaat gewenst is? We meten of analyseren het resultaat niet.
[ afbeelding ]
Hoe weten we of onze laag bestaat uit bovenstaande?
Je bent er nog steeds zeker van dat je niet aan het trollen bent?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 14:48 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Heb je er nou al een keer of 10 vlees in gebakken? Want dat is wat de fabrikant zegt, pas dan is ie goed. En pas dan kan je er iets anders dan vlees inbakken zonder aankoeken. Zie #12.
Je bent er nog steeds zeker van dat je niet aan het trollen bent?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 14:49 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat zou wel eens het geheim van de smid kunnen zijn. Dat die plaatstalen pannen (uitsluitend) geschikt zijn voor vlees.
Ik zelf zou er wat zout in gooien, wat aanschuren met een doek.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 14:38 schreef Mubassie het volgende:
Ik ga vanavond maar eens schuren en opnieuw proberen. Pan is nu wel zwart, maar niet egaal.. Beetje hobbelig zeg maar
Ik heb afgelopen zomer omdat ik voor 55 man moest koken een 32 en 36cm stalen koekenpan gekocht. Daar is echt niet alleen vlees in gebakken hoor. Ook aardappels en groenten gingen perfect.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 14:49 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat zou wel eens het geheim van de smid kunnen zijn. Dat die plaatstalen pannen (uitsluitend) geschikt zijn voor vlees.
Ik quote nota bene in #12 wat DeBuyer schrijft. Dat staat wat mij betreft los van of dat het gewenste resultaat oplevert en of het waar is. Maar laat hij i.i.g. precies dat eerst proberen. Want dat heeft hij w.s. niet zo gedaan, hij heeft 6 keer olie verbrand in zijn pan en daarna is ie niet goed.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 15:18 schreef Zith het volgende:
Je bent er nog steeds zeker van dat je niet aan het trollen bent?
Ik heb gewoon een stalen horecakoekepan van de hanos, niks geen merk maar wel goed. Ik ben niet zo dom om 4x zovee3l voor een pan te gaan betalen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 13:17 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Over wat voor pannen heb jij het dan? Je Tefal pannetjes misschien.
Zo'n stalen pan is niets waard zonder zo'n laag
Zo duur zijn ze anders niet hoor..quote:Op donderdag 13 oktober 2016 15:52 schreef machtpen het volgende:
[..]
Ik heb gewoon een stalen horecakoekepan van de hanos, niks geen merk maar wel goed. Ik ben niet zo dom om 4x zovee3l voor een pan te gaan betalen.
Ik kom ook nog uit het pe-tefal tijdpek en toen kookte iedereen nog op staal. Zo'n zwarte laag is en was gewoon goor dat zag je vroeger ook niet. Het is ook nog ongezond want er zitten inderdaad ook paks in.
Ben geinteresseerdquote:Op donderdag 13 oktober 2016 15:52 schreef machtpen het volgende:
[..]
Ik heb gewoon een stalen horecakoekepan van de hanos, niks geen merk maar wel goed. Ik ben niet zo dom om 4x zovee3l voor een pan te gaan betalen.
Ik kom ook nog uit het pe-tefal tijdpek en toen kookte iedereen nog op staal. Zo'n zwarte laag is en was gewoon goor dat zag je vroeger ook niet. Het is ook nog ongezond want er zitten inderdaad ook paks in.
Eens met Piet.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Nog een voordeel van een stalen pan is, ze gaan generaties mee, meer dan een leven lang. Een tefalpannetje verslijt je snel.
Je bent wel heel selectief met antwoord geven....quote:
Vergeet vooral niet de pan heel erg goed schoon te maken met veel dubro, heet water en een schuursponsje voor je begint.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:39 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Je bent wel heel selectief met antwoord geven....
Heb je gedaan wat de fabrikant van jouw pan voorschrijft? Want dat dacht ik niet n.l. Doe dit eerst. Zie #12.
Dat filmpje in post 14 van Spanky ziet er wel betrouwbaar uit. Hij doet het trouwens precies 11 keer.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 15:29 schreef Zith het volgende:
[..]
Ik zelf zou er wat zout in gooien, wat aanschuren met een doek.
Dan afspoelen, pan opwarmen niet te heet, met een ander doek wat olie (lijnzaad of olijf) in een dun laagje aanbrengen.
Even opwarmen tot het gaat walmen, dan vuur uitzetten en weglopen.
En dan net zoals ik gewoon beginnen met erin te bakken. De eerste paar keer (precies 10 keer @bart) plakt het wat meer, dus kan je wat meer boter of olie gebruiken - plakt het minder... na een tijdje zal je merken dat je gewoon pannenkoeken of spiegeleitjes kan maken zonder dat het blijft plakken.
De pan zal als je het gewoon gaat gebruiken ook een goede laag krijgen hoor, alleen zal het in het begin wat oneffenheden laten zien (middenstuk die sneller zwart is bijv).
Dit filmpje heb ik gevolgd, alleen geen 11 maar 6 keer. Misschien is het te weinig geweest, alhoewel ik meerdere malen gelezen heb dat "een paar keer" ook voldoende is. Geen idee hoe betrouwbaar dat is.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 17:49 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Dat filmpje in post 14 van Spanky ziet er wel betrouwbaar uit. Hij doet het trouwens precies 11 keer.@Zith En het laat ook goed zien hoe het mis gaat. Al met al vind ik het bijzonder veel gedoe voor iets wat door een tomaat zomaar weggevaagd kan worden. Dat koken met plaatstaal is gewoon niet weggelegd voor mensen met weinig tijd.
In zijn algemeenheid, voor de gewone mens, is een plaatstalen pan m.i. niet weggelegd. Je moet er veel te veel voor doen om zo'n ding geschikt te maken voor algemeen bakken van dingen. En als je dat gedaan hebt dan heb je een "anti-aanbaklaag" die niet eens bestand is tegen een tomaat. En waarvan de effecten voor de gezondheid onzeker zijn. Plaatstaal heeft wat dat betreft erg veel nadelen en nauwelijks voordelen. Bijvoorbeeld een Green-pan van Belgische makelij gebruik ik al 10 jaar. Die heeft een laag tegen aanbakken wat dacht ik geen Teflon is, of veel dikker. Die is na 10 jaar als nieuw en doet het derhalve nog net zo goed. We moeten niet allemaal de topkok gaan uithangen met al die gear denk ik. Behalve als het een hobby is en dat tijd daarom geen rol speelt. En dat we het risico voor lief nemen (voor u en de uwen...) van die zwarte laag waarvan wij niet weten wat het precies is en wat het precies doet.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 18:30 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Dit filmpje heb ik gevolgd, alleen geen 11 maar 6 keer. Misschien is het te weinig geweest, alhoewel ik meerdere malen gelezen heb dat "een paar keer" ook voldoende is. Geen idee hoe betrouwbaar dat is.
Afijn, ik ben geholpen en ga het gewoon opnieuw proberen en er wat meer tijd voor uittrekken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |