abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 12 oktober 2016 @ 23:56:29 #1
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_165923607
Hoi chefs

Enige tijd geleden heb ik een DeBuyer mineral B aangeschaft..

Na me goed te hebben ingelezen ben ik begonnen met inbranden voor gebruik. Paar druppen arachideolie mooi uitgesmeerd in de pan en eventjes laten walmen. Af laten koelen en weer opnieuw.. Dit heb ik 6x herhaald en de pan werd mooi egaal zwart van kleur.

Toen wilde ik hem voor het echt gaan gebruiken maar wat ik er ook in bak, alles brand aan :N
Aardappeltjes, kip, rund, ei.. Geen succes. Olie of boter maakt ook niet uit.

Ik lees overal lovende reviews over deze pannen dus ik ga er van uit dat ik iets niet goed heb gedaan.
Heeft dit tijd nodig? Of moet ik de methode met aardappelschillen en zout proberen?

Hij ligt nu al enkele weken in de kast, zonde hè :+
pi_165923696
Ik stook ze op totdat hij blauw verkleurd. Dan pas olie insmeren en dat meteen een aantal keer herhalen. Dat walmt inderdaad vrij aardig. Met bakken meen ik te herinneren dat het de eerste keren even wennen was. Maar na een eitje met spek was dat zo over. Ondertussen heb ik sommige al eens opnieuw geschuurd en ingebrand. Vanaf de eerste keer geen last van aanbranden gehad eigenlijk.
pi_165923789
Zo een pan had ik ook al lang gehad als je die niet na elk gebruik ingevet terug zou moeten zetten }:|

Ergo: dit is meer een beetje een vraag of dat wel zo nauw komt. Vaatwasser gaan de pannen niet in want die hebben we toch niet. Moet je die echt invetten en terug in de kast zetten of kan het zo ook wel zonder dat het kut wordt of stuk gaat? :)
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
  donderdag 13 oktober 2016 @ 00:11:53 #4
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_165923808
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 23:56 schreef Mubassie het volgende:
....Toen wilde ik hem voor het echt gaan gebruiken maar wat ik er ook in bak, alles brand aan :N
Hahahaha. Joh!
  donderdag 13 oktober 2016 @ 00:15:01 #5
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_165923841
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 00:11 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Hahahaha. Joh!
Ik mis iets :D
  donderdag 13 oktober 2016 @ 00:16:14 #6
319685 Mubassie
Hallo kindertjes
pi_165923856
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 00:02 schreef Stratotanker het volgende:
Ik stook ze op totdat hij blauw verkleurd. Dan pas olie insmeren en dat meteen een aantal keer herhalen. Dat walmt inderdaad vrij aardig. Met bakken meen ik te herinneren dat het de eerste keren even wennen was. Maar na een eitje met spek was dat zo over. Ondertussen heb ik sommige al eens opnieuw geschuurd en ingebrand. Vanaf de eerste keer geen last van aanbranden gehad eigenlijk.
Thanks zo kan ik het ook nog ns proberen
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 00:18:04 #7
230491 Zith
pls tip
pi_165923873
De eerste keer dat ik met die pannen ging werken ging ik ook zo netjes inbranden.

Werkte niet echt, in het begin blijft het inderdaad plakken.

Gewoon blijven gebruiken, nooit zeep of zure dingen erin doen, en na gebruik afspoelen en eventjes weer op het vuur om te drogen en terwijl het droogt licht invetten (ik heb een katoenen doek daarvoor ).
Nu zijn het hele mooie zwarte pannen, niets brandt aan... zou zelfs durven om een eitje erin te bakken zonder boter of olie :P

zal even fotos maken

EDIT:

Onder links gebruik ik het meest, dat zie je ook want die is het zwartst - heeft de dikste laag.







[ Bericht 14% gewijzigd door Zith op 13-10-2016 00:25:40 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  donderdag 13 oktober 2016 @ 00:18:30 #8
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_165923878
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 00:15 schreef Mubassie het volgende:

[..]

Ik mis iets :D
Ik ben een teflonmeisje. ;)
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 00:28:21 #9
230491 Zith
pls tip
pi_165923968
quote:
7s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 00:10 schreef Geralt het volgende:
Zo een pan had ik ook al lang gehad als je die niet na elk gebruik ingevet terug zou moeten zetten }:|

Ergo: dit is meer een beetje een vraag of dat wel zo nauw komt. Vaatwasser gaan de pannen niet in want die hebben we toch niet. Moet je die echt invetten en terug in de kast zetten of kan het zo ook wel zonder dat het kut wordt of stuk gaat? :)
Ik doe het wel, maar denk niet echt dat het nog hoeft als hij al aardig ingebrand is. Elke keer dat je hem gebruikt genereert hij weer een klein laagje, Hij gaat wel mooi glimmen en kost me niet veel werk (katoenen doekje die al redelijk met olie verzadigd is erover halen en klaar). Op mijn foto is alleen onder-links goed ingevet, de rest niet echt want lang niet gebruikt, die zijn wat doffer.

Zou wel zeker ervan zijn dat het droog is.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_165924352
Blijf hem gebruiken voor minder plakgevoelige dingen, op een gegeven moment brandt er niks meer in aan en dan kun je eens iets als een eitje proberen. Dan eens gebakken aardappeltjes, en de ultieme plaktest zijn pannenkoeken.

Techniek van bakken is ook anders, een eitje doe je op hoog vuur en dan gauw van het vuur af, ipv op laag vuur zoals je normaal zou doen. Sowieso werkt de pan bij plakgevoelige dingen beter kort + heet. Bij niet plakgevoelige dingen maakt het niet zo veel uit.

Je mag officieel geen zuur (tomaat) in zo'n pan doen. In mijn ervaring wordt je mooie zwarte laag dan wat midner mooi, maar na een keer of twee iets anders bakken is die gewoon weer terug. Zonder plakken. Je hoeft niet bang te zijn voor schadelijke stoffen want er komt alleen ijzer vrij en dat is goed voor je. Beter dan teflon iig.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_165924894
CUL / Nieuwe pan nodig want die antiaanbakkutdingen gaan telkens kapot

CUL / Nieuwe pan nodig want die antiaanbakkutdingen gaan telkens kapot

In dat topic gaat het vanaf pagina 7 ongeveer los. Mijn bezwaar was toen en nu nog dat dat "inbranden" een nogal amateuristische benadering kent. Maar daar kwamen we toen niet uit. Als je al een laag aanbrengt (en dat kan op honderden manieren blijkbaar, en dat stoort me) dan is die laag gemaakt van verbrande olie gemaakt en dat lijkt me niet gezond.

Deze goede post van mevrouw Ook nog even quoten:
quote:
0s.gif Op zondag 28 september 2014 00:19 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dan ga je toch even voorbij aan de controverse van teflon vs eigengemaakte anti-aanbaklaag.
De eerste is getest en bewezen veilig enzo, alleen kan ie kapot. De tweede is nooit bewezen en kan ook kapot (als je er een zoetzure saus in laat sudderen bijvoorbeeld), alleen kun je 'm dan (nadat je hem opgegeten hebt) weer zelf opnieuw opbouwen. Mensen roepen dat teflon giftig is en liever zelf een anti-aanbaklaag maken. Maar of dat die giftig is, dat boeit dan opeens niet.

Nogmaals: iedereen moet lekker zelf weten waar ie in bakt, dat zal me helemaal worst wezen, maar sommige redenaties erachter en het jehova-achtige gedram, daar krijg ik enorme jeuk van. Lijkt een beetje op de vetsin discussie.
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 01:13 schreef sirdanilot het volgende:
Je hoeft niet bang te zijn voor schadelijke stoffen want er komt alleen ijzer vrij en dat is goed voor je.
Behoorlijk dubieuze uitspraak m.i. Heb je daar ook een bron bij?

[ Bericht 8% gewijzigd door Bart2002 op 13-10-2016 06:55:18 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_165924920
quote:
1s.gif Op woensdag 12 oktober 2016 23:56 schreef Mubassie het volgende:
Toen wilde ik hem voor het echt gaan gebruiken maar wat ik er ook in bak, alles brand aan
Op de site van DeBuyer beweren ze dat je er eerst een keer of 10 rood vlees in moet bakken voordat ie goed is. Heb je dat al gedaan?

How to season my iron pan? When is it seasoned?
Pour about 1mm of oil into your iron pan and heat it. Once the oil slightly steams, empty it into a recipient and wipe the pan with a paper towel.
The seasoning of your pan will be optimal and efficient after having cooked red meat 10 times. The more your pan is used, the best the cooking results are. The more it blackens, the less it sticks. Once your pan is well seasoned, you will be able to cook more delicate food such as eggs, fishes...
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  donderdag 13 oktober 2016 @ 08:06:01 #13
280165 Preston_Marlowe
Cool. Cool, cool, cool
pi_165925194
Ik gebruik deze pannen ook, maar alleen voor vlees. Een eitje bak in een pan met anti aanbaklaag. De langer je de pan gebruikt de beter de natuurlijk anti aanbaklaag.
I have a time machine at home. But it only goes forward at regular speed.........
  donderdag 13 oktober 2016 @ 09:10:40 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_165925698
Om te beginnen moet je een nieuwe stalen pan eerst heel goed schoon maken om de beschermlaag te verwijderen, daarna pas gaan inbranden met olie, aardappelschillen en zout.
Als hij dan eenmaal goed zwart patina heeft, blijven onderhouden en niet in vaatwasser stoppen of met sop schoonmaken, alleen met heet water en een borstel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_165926941
Ik gebruik de methode met lijnzaadolie (of een andere onverzadigde olie, die nog goed kan crosslinken).

Dit filmpje is zoals ik het doe:


Je hebt ook mensen die hem heel lang in de oven zetten, in theorie werkt dat nog beter. Ik doe dat niet. Ik brand een pan dus een keer of 5-6 in op bovenstaande manier en je krijgt dan een zeer egale zwarte laag, let wel op dat je geen te dikke laag aanbrengt of een hete pan opnieuw behandelt! Helemaal laten afkoelen, anders krijg je oneffenheden.

Zodra je hem echt gaat gebruiken wordt hij steeds beter, maar ik doe soms na gebruik weer een extra laagje (zo gedaan). En als de pan goed is ingewerkt, kun je hem zelfs wel eens snel met sop afwassen! Dingen als zure sauzen met tomaten tasten de laag wel aan trouwens.
Whatever...
pi_165926965
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 06:27 schreef Bart2002 het volgende:

In dat topic gaat het vanaf pagina 7 ongeveer los. Mijn bezwaar was toen en nu nog dat dat "inbranden" een nogal amateuristische benadering kent. Maar daar kwamen we toen niet uit. Als je al ee
Ja, gezond verstand. De pan is enkel gemaakt van ijzer. De laag op de pan is geen 'verbrande olie', maar pure koolstof. Chemische formule is C. Meer is het niet. IJzer met een koolstoflaag.

Ik wil overigens niet aanraden om tomatendingen in zo'n pan te maken hoor, want het is en blijft beter om dat in een ander pannetje te doen, blijft je laag mooier. Maar ik doe het wel gewoon en heb nergens last van.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator donderdag 13 oktober 2016 @ 11:05:02 #17
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_165927118
quote:
1s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Om te beginnen moet je een nieuwe stalen pan eerst heel goed schoon maken om de beschermlaag te verwijderen, daarna pas gaan inbranden met olie, aardappelschillen en zout.
Als hij dan eenmaal goed zwart patina heeft, blijven onderhouden en niet in vaatwasser stoppen of met sop schoonmaken, alleen met heet water en een borstel.
Na iets van 15kg aardappels bakken (in twee pannen) waren die aan mij echt perfect
Kranplätze müssen verdichtet sein
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 12:28:53 #18
230491 Zith
pls tip
pi_165928360
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 06:27 schreef Bart2002 het volgende:
CUL / Nieuwe pan nodig want die antiaanbakkutdingen gaan telkens kapot

In dat topic gaat het vanaf pagina 7 ongeveer los. Mijn bezwaar was toen en nu nog dat dat "inbranden" een nogal amateuristische benadering kent. Maar daar kwamen we toen niet uit. Als je al een laag aanbrengt dan is die laag gemaakt van verbrande olie gemaakt en dat lijkt me niet gezond.

quote:
The development of a seasoned cast iron pan is actually a two part process: polymerization and carbonization. The first part involves developing a thin layer of polymerized oil on the cast iron.This is done by applying a very thin coat of unsaturated oil (e.g., canola, flaxseed or grapeseed oil) to the cast iron surface and heating it in an oven until it dries. Unsaturated fats work better since they have less hydrogen's and therefore have less non-carbon components. Once the polymerization process is complete the layer of oil cannot be easily removed. To complete the seasoning, which involves laying down of a carbon matrix on to the cast iron surface, heat must be applied slightly above above the smoke point of the oil. If you do not heat above the smoke point only the polymerized oil coat will be present instead of having an added rich black carbon matrix.

Je droogt in principe de laag olie op (polymiseren), en verbrandt het dan om een laag koolstof te krijgen. Koolstof (C) is niet giftig, bijna alles wat je eet bevat C.

[ Bericht 8% gewijzigd door Zith op 13-10-2016 12:36:29 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_165928497
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 12:28 schreef Zith het volgende:

[..]

[..]

Je droogt in principe de laag olie op (polymiseren), en verbrandt het dan om een laag koolstof te krijgen. Koolstof (C) is niet giftig, bijna alles wat je eet bevat C.
En gegarandeerd niet dit:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/paks.aspx

Ik vraag het u af. :)

Op die Wiki is ook een kopje:
Industrial safety in carbonization
Ik bedoel maar, kunnen we dat thuis ook? Iedere amateur kan het blijkbaar en het resultaat is altijd als gewenst. Zelfs als we met zout en aardappelschillen gaan knutselen.

[ Bericht 5% gewijzigd door Bart2002 op 13-10-2016 12:47:18 ]
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 12:50:08 #20
230491 Zith
pls tip
pi_165928726
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 12:37 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

En gegarandeerd niet dit:

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/paks.aspx

Ik vraag het u af. :)
In de laag zelf niet nee. Maar zit je nu te trollen?



Daar zit de PAKs in. Bak ik wel eens vlees op zo'n manier? Zorg ik express voor een lekker aangebakken laag? Zeker!

Eet u geen gebakken vlees? Ik vraag het u af. :)
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 13:02:23 #21
230491 Zith
pls tip
pi_165928897
Reactie op de edit:

quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 12:37 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Op die Wiki is ook een kopje:
Industrial safety in carbonization
Ik bedoel maar, kunnen we dat thuis ook? Iedere amateur kan het blijkbaar en het resultaat is altijd als gewenst. Zelfs als we met zout en aardappelschillen gaan knutselen.
Ja als je op industrieel niveau houtskool gaat maken met tonnen per batch dan moet men denken aan zaken als koolstofmonocide vorming ja :')

Maar je eet dus geen vlees dat gebakken is, geen gerookte makreel, je bakt niet met olie of boter of als je het wel doet ontruim je het huis als je de boter iets te warm laat worden? Je werkt uberhaubt niet met een pan?

---

De laag in een gietijzeren of plaatstalen pan is niet giftig als je het per ongeluk in je eten laat komen (het is pure C). Bij het maken van de laag - het inbranden - komt er inderdaad rook vrij. De hoeveelheid PAKs die er in een aangebakken biefstukje of worstje zitten is een tigtal hoger dan in de rook die je maakt.Want olie bevat veel, veel, veel minder PAks dan vlees -- olijfolie bevat enkele µg's aan PAKs per kilo product. Als rookvorming in de keuken je angstig maakt kan je er beter ver van wegblijven, of overstappen tot alles koken in water, in plaats van in een pan.

Ik vraag me echt af of je zit te trollen of dat je gewoon je punt tot in den boze aan het verdedigen bent.

[ Bericht 1% gewijzigd door Zith op 13-10-2016 13:31:24 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_165928951
Wat goor die zwarte pannen. Als je die pannen gebruikt heb veeg je ze schoon met een stuk papier en water. Dan blijven ze prima bakken zonder zo'n ranzige laag.
  Moderator donderdag 13 oktober 2016 @ 13:17:42 #23
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_165929110
quote:
2s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 13:06 schreef machtpen het volgende:
Wat goor die zwarte pannen. Als je die pannen gebruikt heb veeg je ze schoon met een stuk papier en water. Dan blijven ze prima bakken zonder zo'n ranzige laag.
Over wat voor pannen heb jij het dan? Je Tefal pannetjes misschien.
Zo'n stalen pan is niets waard zonder zo'n laag
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_165929363
misschien raar, maar dit alles lijkt me nogal ongezond. of valt dat mee? ik bedoel, die koolstof laag, verbrand vet. die zich blijft opbouwen maar ook ongetwijfeld blijft loslaten, op je biefstukjes.
  † In Memoriam † donderdag 13 oktober 2016 @ 13:31:57 #25
230491 Zith
pls tip
pi_165929387
quote:
0s.gif Op donderdag 13 oktober 2016 13:30 schreef pokkerdepok het volgende:
misschien raar, maar dit alles lijkt me nogal ongezond. of valt dat mee? ik bedoel, die koolstof laag, verbrand vet. die zich blijft opbouwen maar ook ongetwijfeld blijft loslaten, op je biefstukjes.
Het zal je misschien verrassen, maar koolstof is niet giftig. Sterker nog, je eet gemiddeld rond de 300 gram koolstof per dag.

Verder geeft de pan deze koolstoflaag niet in grote getallen af. Als ik een ommeletje bak dan is de onderkant mooi licht bruin, en niet bedekt in een teerlaag ofzo...

Ik heb wel eens in een domme bui tomatensaus gemaakt erin, daarna was mijn pan weer glanzend staal :') Wel lekker gegeten :Y)

[ Bericht 7% gewijzigd door Zith op 13-10-2016 13:38:14 ]
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')