Hahahaha. Joh!quote:Op woensdag 12 oktober 2016 23:56 schreef Mubassie het volgende:
....Toen wilde ik hem voor het echt gaan gebruiken maar wat ik er ook in bak, alles brand aan![]()
Thanks zo kan ik het ook nog ns proberenquote:Op donderdag 13 oktober 2016 00:02 schreef Stratotanker het volgende:
Ik stook ze op totdat hij blauw verkleurd. Dan pas olie insmeren en dat meteen een aantal keer herhalen. Dat walmt inderdaad vrij aardig. Met bakken meen ik te herinneren dat het de eerste keren even wennen was. Maar na een eitje met spek was dat zo over. Ondertussen heb ik sommige al eens opnieuw geschuurd en ingebrand. Vanaf de eerste keer geen last van aanbranden gehad eigenlijk.
Ik doe het wel, maar denk niet echt dat het nog hoeft als hij al aardig ingebrand is. Elke keer dat je hem gebruikt genereert hij weer een klein laagje, Hij gaat wel mooi glimmen en kost me niet veel werk (katoenen doekje die al redelijk met olie verzadigd is erover halen en klaar). Op mijn foto is alleen onder-links goed ingevet, de rest niet echt want lang niet gebruikt, die zijn wat doffer.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 00:10 schreef Geralt het volgende:
Zo een pan had ik ook al lang gehad als je die niet na elk gebruik ingevet terug zou moeten zetten
Ergo: dit is meer een beetje een vraag of dat wel zo nauw komt. Vaatwasser gaan de pannen niet in want die hebben we toch niet. Moet je die echt invetten en terug in de kast zetten of kan het zo ook wel zonder dat het kut wordt of stuk gaat?
quote:Op zondag 28 september 2014 00:19 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dan ga je toch even voorbij aan de controverse van teflon vs eigengemaakte anti-aanbaklaag.
De eerste is getest en bewezen veilig enzo, alleen kan ie kapot. De tweede is nooit bewezen en kan ook kapot (als je er een zoetzure saus in laat sudderen bijvoorbeeld), alleen kun je 'm dan (nadat je hem opgegeten hebt) weer zelf opnieuw opbouwen. Mensen roepen dat teflon giftig is en liever zelf een anti-aanbaklaag maken. Maar of dat die giftig is, dat boeit dan opeens niet.
Nogmaals: iedereen moet lekker zelf weten waar ie in bakt, dat zal me helemaal worst wezen, maar sommige redenaties erachter en het jehova-achtige gedram, daar krijg ik enorme jeuk van. Lijkt een beetje op de vetsin discussie.
Behoorlijk dubieuze uitspraak m.i. Heb je daar ook een bron bij?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 01:13 schreef sirdanilot het volgende:
Je hoeft niet bang te zijn voor schadelijke stoffen want er komt alleen ijzer vrij en dat is goed voor je.
Op de site van DeBuyer beweren ze dat je er eerst een keer of 10 rood vlees in moet bakken voordat ie goed is. Heb je dat al gedaan?quote:Op woensdag 12 oktober 2016 23:56 schreef Mubassie het volgende:
Toen wilde ik hem voor het echt gaan gebruiken maar wat ik er ook in bak, alles brand aan
Ja, gezond verstand. De pan is enkel gemaakt van ijzer. De laag op de pan is geen 'verbrande olie', maar pure koolstof. Chemische formule is C. Meer is het niet. IJzer met een koolstoflaag.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 06:27 schreef Bart2002 het volgende:
In dat topic gaat het vanaf pagina 7 ongeveer los. Mijn bezwaar was toen en nu nog dat dat "inbranden" een nogal amateuristische benadering kent. Maar daar kwamen we toen niet uit. Als je al ee
Na iets van 15kg aardappels bakken (in twee pannen) waren die aan mij echt perfectquote:Op donderdag 13 oktober 2016 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Om te beginnen moet je een nieuwe stalen pan eerst heel goed schoon maken om de beschermlaag te verwijderen, daarna pas gaan inbranden met olie, aardappelschillen en zout.
Als hij dan eenmaal goed zwart patina heeft, blijven onderhouden en niet in vaatwasser stoppen of met sop schoonmaken, alleen met heet water en een borstel.
quote:Op donderdag 13 oktober 2016 06:27 schreef Bart2002 het volgende:
CUL / Nieuwe pan nodig want die antiaanbakkutdingen gaan telkens kapot
In dat topic gaat het vanaf pagina 7 ongeveer los. Mijn bezwaar was toen en nu nog dat dat "inbranden" een nogal amateuristische benadering kent. Maar daar kwamen we toen niet uit. Als je al een laag aanbrengt dan is die laag gemaakt van verbrande olie gemaakt en dat lijkt me niet gezond.
Je droogt in principe de laag olie op (polymiseren), en verbrandt het dan om een laag koolstof te krijgen. Koolstof (C) is niet giftig, bijna alles wat je eet bevat C.quote:The development of a seasoned cast iron pan is actually a two part process: polymerization and carbonization. The first part involves developing a thin layer of polymerized oil on the cast iron.This is done by applying a very thin coat of unsaturated oil (e.g., canola, flaxseed or grapeseed oil) to the cast iron surface and heating it in an oven until it dries. Unsaturated fats work better since they have less hydrogen's and therefore have less non-carbon components. Once the polymerization process is complete the layer of oil cannot be easily removed. To complete the seasoning, which involves laying down of a carbon matrix on to the cast iron surface, heat must be applied slightly above above the smoke point of the oil. If you do not heat above the smoke point only the polymerized oil coat will be present instead of having an added rich black carbon matrix.
En gegarandeerd niet dit:quote:Op donderdag 13 oktober 2016 12:28 schreef Zith het volgende:
[..]
[..]
Je droogt in principe de laag olie op (polymiseren), en verbrandt het dan om een laag koolstof te krijgen. Koolstof (C) is niet giftig, bijna alles wat je eet bevat C.
In de laag zelf niet nee. Maar zit je nu te trollen?quote:Op donderdag 13 oktober 2016 12:37 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
En gegarandeerd niet dit:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/paks.aspx
Ik vraag het u af.
Ja als je op industrieel niveau houtskool gaat maken met tonnen per batch dan moet men denken aan zaken als koolstofmonocide vorming jaquote:Op donderdag 13 oktober 2016 12:37 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Op die Wiki is ook een kopje:
Industrial safety in carbonization
Ik bedoel maar, kunnen we dat thuis ook? Iedere amateur kan het blijkbaar en het resultaat is altijd als gewenst. Zelfs als we met zout en aardappelschillen gaan knutselen.
Over wat voor pannen heb jij het dan? Je Tefal pannetjes misschien.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 13:06 schreef machtpen het volgende:
Wat goor die zwarte pannen. Als je die pannen gebruikt heb veeg je ze schoon met een stuk papier en water. Dan blijven ze prima bakken zonder zo'n ranzige laag.
Het zal je misschien verrassen, maar koolstof is niet giftig. Sterker nog, je eet gemiddeld rond de 300 gram koolstof per dag.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 13:30 schreef pokkerdepok het volgende:
misschien raar, maar dit alles lijkt me nogal ongezond. of valt dat mee? ik bedoel, die koolstof laag, verbrand vet. die zich blijft opbouwen maar ook ongetwijfeld blijft loslaten, op je biefstukjes.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |