pasab | dinsdag 11 oktober 2016 @ 15:08 |
Mijn vrouw heeft PDS en we volgen wederom het FODMAP dieet. Deze hebben we een paar jaar geleden al eens gevolgd toen kwamen er bepaalde producten uit die ze niet meer gegeten heeft echter zijn de klachten terug gekomen. Nu beginnen we weer van voor af aan. Dit betekend de eerste weken heel veel dingen niet eten... Voor de gene die er niet bekend mee is FODMAP dieet. Nu heb je verschillende websites met recepten het valt me echter op dat die erg veel vervangers voor zoetigheid hebben, koekjes taart e.d. Daarnaast eten ze allemaal elke sla ofzo want ontzettend veel salades. En soepen, onze zoon is alleen een slechte soep eter dus we eten wel eens een maaltijd soep maar niet vaker als 1 keer in de week. Graag zou ik gewoon 1 maaltijd klaarmaken waar we allemaal van kunnen eten. nu komt daar nog een probleem bij... Ik ben gek op buitenlands eten en mijn vrouw eet liever hollands... Maar elke dag andijvie met aardappels en een verse worst verveelt bij mij snel. Iemand hier ervaring of goede recepten, tips kwa eten gezien onze verschillende voorkeuren? Wie voor een uitdaging gaat dit dieet volgt mijn moeder ook en die kan ook niet tegen mais, probleem is dat veel producten waar tarwe bloem in is verwerkt wordt dit vervangen door mais meel. Iemand nog andere suggesties daarvoor? Rijstmeel heeft niet de zelfde eigenschappen als tarwemeel leert de ervaring. Wat mag je in de eerst weken niet eten:
| |
Mutsaers__78 | dinsdag 11 oktober 2016 @ 15:25 |
Als ik je lijst zo bekijk, is patat, biefstuk en een salade een prima keuze? | |
Jaimy_Luca | dinsdag 11 oktober 2016 @ 15:25 |
De tering! Je mag gewoon niks meer eten als ik die lijst zie! | |
pasab | dinsdag 11 oktober 2016 @ 15:31 |
Even voor de duidelijkheid het is een eliminatie dieet, je begint met alles FODMAP's niet te eten en na een paar weken voeg je 1 voor 1 de FODMAP's weer toe om te kijken waar je op reageert, dit is dus niet een vast dieet voor de rest van je leven. Wat mag wel:
| |
Musil | woensdag 12 oktober 2016 @ 22:08 |
Ik zie een hoop opties voor aziatisch: thaise groentecurry met rijst, kipsate met rijst en kroepoek, indiaase kipcurry, dat soort werk (al moet je dan wel ff experimenteren met t weglaten can ui/knof). En japans. Maar je vrouw houdt niet van 'buitenlands' eten zeg je, dus das dan misschien niet helemaal haar ding? Kan Italiaans wel? Gnocchi of risootto met pompoen en salie Iets hollandser: maiskolfje/broccoli met kaassaus, gebakken aardappels, gemarineerd kippetje. Biefstuk met rode wijnsaus (mm al is dat miss lastig lekker te krijgen zonder ui), aardappeltjes en bijv gecarameliseerde pastinaak... op zich kan er nog aardig wat. Zou het vooral erg lastig vinden dat ui en knof niet mogen. [ Bericht 5% gewijzigd door Musil op 12-10-2016 22:15:53 ] | |
MutedFaith | donderdag 13 oktober 2016 @ 00:04 |
En juist ui is iets wat je ook echt helemaal niet mag. Ook niet een klein beetje af en toe. Andere producten mag je in beperkte mate wel mee zondigen. | |
MutedFaith | donderdag 13 oktober 2016 @ 00:04 |
Een risotto zonder ui lijkt me ook verschrikkelijk trouwens. | |
Musil | donderdag 13 oktober 2016 @ 19:43 |
Tja, daar zit wat in ja, te snel getikt. Ik zag de ui pas halverwege mn bericht staan en heb mn eigen stuk niet goed teruggelezen. Mm. Argentijns gemarineerde steak, maiskolfje, frietjes, dat soort AVG variaties kom je een eind mee. Maar das op den duur ook saai vrees ik. Visje met venkel uit de oven, mosselen met frietjes, etc kan ook allemaal natuurlijk. Ik zie trouwens dat chilisaus mag, maar daar zit toch knof in? | |
Deepfreeze | donderdag 13 oktober 2016 @ 20:05 |
Het is een streng dieet, maar heeft mij wel veel opgeleverd.. Het was inderdaad regelmatig aardappel-vlees-groente. Roerbak met rijst, diverse groenten en vlees, en iets als ketjap voor de smaak. Pasta met rode saus, als basis knoflookolie(fructanen blijven achter in knoflook, smaak gaat in de olie) en wortel. Dan toegestane groentes, gehakt, blik tomatenpuree en vooral kruiden. Pasta is glutenvrij wel te vinden. En heel populair was fodmap-chili con carne. Dat recept is wel te googlen | |
pasab | vrijdag 14 oktober 2016 @ 08:06 |
Ik zag ook een hoop opties voor "buitenlands" maar idd de vrouw is er niet zo gek op dus we moeten schipperen. We eten nu zo beetje 50/50 hollands/buitenlands. Bedankt voor de opties! Het is zeker zoeken naar vervangingen van ingredienten/smaakmakers. | |
pasab | vrijdag 14 oktober 2016 @ 08:07 |
Kopt alleen de dietist heeft het liefst in de eerste weken een streng beleid daarna gewoon proberen en kijken of je er op reageert, is die niet zo dan kan je het gewoon blijven eten. | |
pasab | vrijdag 14 oktober 2016 @ 08:08 |
Knoflookpoeder, dat mag wel. Bedankt voor de opties! | |
pasab | vrijdag 14 oktober 2016 @ 08:18 |
Ja het is voor mij altans even terug naar de basis, ik ben totaal niet van het aardappels vlees groente en al helemaal niet als iedereen aan tafel het ook nog eens tot een prutje prakt en mengt ![]() Roerbakken doen we nu wel wat meer, de vrouw begint het steeds meer te warderen, enige wat me niet lukt dat mijn zoon (5j) rijst lekker gaat vinden ![]() Gellukig mag ik zelf wel graag koken en heb dus wel van alles ook in huis kwa potjes en ketjap oestersaus soyasaus e.d. De fodmap-chili con carne had ik gezien idd moet ik nog eens maken. Gluten vrije pasta is tegenwoordig vrij algemeen verkrijgbaar. Moet alleen altijd goed de ingrediënten lezen, ik vind sommige pasta's echt niet te eten, afgelopen weekend hadden we pasta van SamMills - Pasta for Kids (heeft letters e.d. leuk voor de kinderen), die is echt niet te eten terwijl we normaal altijd SamMills - Pasta dóro hebben ingredienten zijn het zelfde maar deze vinden we wel lekker. We hebben nu gluten vrije pasta van de Lidl mee genomen is kijken of dat een beetje lekker is. | |
Oceanonix | vrijdag 14 oktober 2016 @ 09:11 |
Bij dit dieet het handig (lees de bedoeling) om terug te gaan naar de basis. Dat betekent eigenlijk alles zelf maken en je suf lezen op de verpakkingen. Hoe meer je basisingredienten gebruikt des te makkelijker het is. Je kan ook een keer pannenkoeken maken van boekweit. En kijk dan ook vooral naar de Fransen hoe die galettes maken. Lasagna met uiteraard de correcte lasagnebladen en niet met bechamelsaus of moussaka (zie aubergine niet op het lijstje staan). | |
Spanky78 | vrijdag 14 oktober 2016 @ 09:43 |
Je kunt ook gewoon een keer een flinke omelet maken met de groenten die je wel mag. Lekker en vullend. Natuurlijk veel salades (alhoewel alle groenten oligos bevatten, pectine is ook een voedingsvezel) Sowieso geroosterde groenten, eventueel met wat kruiden, olie, beetje azijn etc. Dingen als gevulde courgette, aubergine en paprika zodra dat mag. | |
Spanky78 | vrijdag 14 oktober 2016 @ 09:47 |
Overigens apart dat ik in de toegestane lijst best veel producten zie staan met allerlei oplosbare vezels (oligos) erin. Appelstroop bijvoorbeeld bulkt van de pectine. Succes ermee. | |
MutedFaith | vrijdag 14 oktober 2016 @ 10:13 |
Dat is absoluut waar. De eerste weken streng zijn helpt echt wel bij het opsporen van de problemen. | |
vlindertje89 | zaterdag 15 oktober 2016 @ 00:19 |
Dan zit je denk ik per ongeluk in de verkeerde lijst te kijken, want appel en appelstroop staan op de niet eten lijst ![]() Tevens tvp, ik ben net na de zomer begonnen maar toen gestopt omdat het qua timing niet goed uit kwam en start over twee weken weer (na vakantie). Dus dan kan ik ook wel weer wat inspiratie gebruiken, en zal ik ook wel wat ideeën delen als ik zelf wat heb bedacht! ![]() | |
Spanky78 | zaterdag 15 oktober 2016 @ 09:27 |
Heb inderdaad verkeerd gelezen ![]() | |
pasab | zondag 16 oktober 2016 @ 10:09 |
Voor de snelle simpele hap vinden wij deze wel lekker. Voor de online aankopen bestel ik nog wel eens wat via thefreefromshop vind vooral de vele filters wel handig. | |
kipje123 | zondag 16 oktober 2016 @ 15:24 |
de biowinkel heeft boekweitpasta/noedels van louter boekweit, dat is misschien een goed alternatief voor rijst bij roerbakgerechten voor de verandering zit ik ook te denken aan van die spring rolls van rijstpapier, en dan gevuld met mihoen en groentesoorten die je mag, eventueel tofu lasagne van groente (gegrilde courgette en aubergine plakjes gebruiken als vellen) met quorn gehakt bv. en een harde kaassoort melanzane parmigiana risotto zonder ui is inderdaad minder, maar lijkt me op zich ook nog wel het proberen waard. tortilla (gevulde omelet met groente die je mag) polenta als pizzabodem gebruiken | |
Loekie1 | zondag 16 oktober 2016 @ 17:39 |
Koop een groentetas bij Ekoplaza, daar zitten lekkere recepten bij. Dan eet je groenten die je anders nooit eet en die leer je dan zeker weten waarderen. O, ik zie dat je ook veel groenten niet mag. Belachelijk. Wat zit er bijv. in die groentetas? Bijv. raapsteeltjes. Die zie je niet in de supermarkt. Heel lekker in de omelet: eieren klutsen met wat melk, zout en peper, raapsteeltjes in stukjes erdoor en bakken maar. Heerlijk! [ Bericht 26% gewijzigd door Loekie1 op 16-10-2016 17:58:25 ] | |
Secricible | zondag 16 oktober 2016 @ 21:42 |
Loekie, waarom is dat belachelijk? FODMAP is een medisch dieet, bedoeld om de oorzaak van darmklachten te vinden (waardoor je die producten in de toekomst kunt vermijden). Mijn advies aan clienten die fodmap volgen (ik ben zelf dietist) is om die paar weken te kiezen voor heel basic koken. Het zijn 6 weken volledige eliminatie. In die 6weken dus gewoon kiezen voor een roerbakgerecht, een omelet, aardappel/groente/vlees enz. Niet teveel samengestelde en ingewikkelde gerechten willen maken, de kans op fouten wordt daardoor alleen maar groter. | |
Loekie1 | maandag 17 oktober 2016 @ 09:33 |
Kun je dan niet beter zeggen wat men wél mag eten de 1e week, 2e week etc? | |
Deepfreeze | maandag 17 oktober 2016 @ 09:39 |
Het is voor de meesten gelukkig ook maar tijdelijk zo streng. 6 weken strikt volgen, dan 5/6 weken de groepen proberen. Daarna kun je weer dingen blijvend toevoegen. Het is echt even je buik rust geven, ik was na 3 dagen al 80% van mijn klachten kwijt. Na 4 weken begonnen met testen. Na het proberen kon ik weer "gewoon" mijn tarwebrood eten, de meeste groentes, etc. Alleen fructose en lactose bleken een probleem. Dat vermijd ik nu meestal. En soms neem ik een hand vol heerlijke druiven of een halve appel en neem ik de buikpijn voor lief ![]() | |
Deepfreeze | maandag 17 oktober 2016 @ 09:45 |
Daar zijn hele lijsten voor te vinden op het internet, ook wel dag menu's volgens mij, maar je wilt ook wel iets naar je eigen smaak. Of bij ons ook iets verantwoords voor de kinderen. Er zijn ook app's waarin toegestane producten staan. De eerste 4 weken leefde ik van de "groene lijst", alleen de dingen die mochten. Dat is soms makkelijker dan wat niet mag inderdaad. | |
Loekie1 | maandag 17 oktober 2016 @ 10:06 |
Het probleem zit bijna altijd in granen - afgezien van rijst - en/of lactose/fructose. Om nou een komkommer te gaan verbieden gaat wel heel ver. Maar goed, goed functionerende darmen zijn van levensbelang voor alles, voor je welbevinden, voor je hart etc etc dus op zich omhels ik de fodmap. | |
pasab | maandag 17 oktober 2016 @ 10:14 |
Basic koken is op zich ook geen probleem maar voor mij geld eten moet vooral lekker zijn.... Niet erg want met de groene lijst is nog genoeg te maken maar Aardappels vlees en groente vind ik echt geen eten gelijk laat staan als mensen het ook nog eens gaan prakken ![]() Maar na 3 dagen omelet ben ik daar ook wel een beetje klaar mee, vandaar dit topic verse ideeen en dan eet je weer eens wat anders. Mensen die 4 dagen per een hamlapje met aardappels en boontjes eten snap ik echt niet. | |
pasab | maandag 17 oktober 2016 @ 10:15 |
Zijn genoeg voorbeeld menu te vinden echter heb je als mens ook nog een eigen smaak en van de groene lijst hebben wij hier al genoeg dingen die we niet lekker vinden. | |
pasab | maandag 17 oktober 2016 @ 10:19 |
Klopt het dieet is voor veel mensen een openbaring, wordt veel te weinig over na gedacht door doktoren maar voedsel intolerantie daar kun je goed last van hebben. Bij mijn moeder die al jaren met maag klachten loopt en alleen maar afviel terwijl ze wel goed ad ook nooit een medische oorzaak kunnen ontdekken. Ze doet nu ook het fodmap dieet omdat de diëtist waar ze heen moest om aan te komen ermee kwam. Tot nu toe gaat het al een stuk beter met moeders. Tot nu toe lijkt het erop dat fructose, en bepaalde vetten problemen geven. Mogelijk ook tarwe maar dat in veel lichtere mate. | |
Loekie1 | maandag 17 oktober 2016 @ 10:25 |
Van courgette kun je spagetti maken http://www.mindyourfeed.n(...)met-avocado-en-zalm/ ik heb het zelf nog niet geprobeerd. In mijn groentetas zat paarse koolrabi en daar maakte ik heerljke roerbak van als volgt: koolrabi koken tot het gaar is, dan blokjes van snijden. Bakken met ui (weinig mag toch wel?), knoflook, gember, tomatenpuree (pure ongezoete), sambal, garam massala, plus beetje water, peper, zout. Witte rijst is ook gezond, dat weten veel mensen niet. Zitten allerlei mineralen oa. magnesium in. Kinderen lusten witte rijst meestal wel. Heerlijk zacht voor je darmen. Van bloemkool kun je een pizzabodem maken. http://uitpaulineskeuken.(...)maat-mozzarella.html Heb ik zelf nog niet geprobeerd. [ Bericht 3% gewijzigd door Loekie1 op 17-10-2016 10:37:18 ] | |
MutedFaith | maandag 17 oktober 2016 @ 12:45 |
Nee, juist ui mag echt helemaal niet. | |
opperkleurder | maandag 17 oktober 2016 @ 13:27 |
Je mag wel bier drinken, prima dieet dan. | |
HaverMoutKoekje | maandag 17 oktober 2016 @ 13:48 |
gerst staat op verboden lijst | |
opperkleurder | maandag 17 oktober 2016 @ 13:57 |
In de lijst wat mag wel lees ik bier. | |
Sotchi2014 | maandag 17 oktober 2016 @ 14:05 |
Gek dat aardappel wel mag, da's ook vaak een boosdoener. | |
Deepfreeze | maandag 17 oktober 2016 @ 14:33 |
Naast dit dieet kun ja natuurlijk nog problemen hebben met andere dingen. Ik ben oa ook gevoelig voor soja, vetten, aspartaam, aardappel en andere nachtschades (maar heel mild gelukkig). Daar moet je ook nog op letten. Maar bijv koffie kan ik nu wel weer hebben. | |
HaverMoutKoekje | maandag 17 oktober 2016 @ 14:47 |
als je helemaal FODMAP vrij bent en je hebt nog steeds klachten dan zal je idd verder moeten zoeken | |
Deepfreeze | maandag 17 oktober 2016 @ 15:58 |
Ik kreeg na een paar dagen rust tijdens het dieet opeens meer klachten. Dat bleek de soya te zijn die ik probeerde, omdat ik mijn zuivel miste.. Die vervangende producten zijn ook niet altijd safe.. | |
Loekie1 | woensdag 19 oktober 2016 @ 12:32 |
Gisteren had ik paksoi (groentetas), is lekker als je die stooft met knoflook, gember en een beetje bouilonpoeder. Ik neem tegenwoordig losse kruiden als bouillon waar je zelf het zout aan moet toevoegen. Te koop bij Ekoplaza. Van die gewone bouillonblokjes weet je niet hoe het gemaakt is en dat is altijd een risico. Ui is een grote smaakmaker en een klein uitje mee stoven is altijd lekker. Lijkt me dat niemand daar last van krijgt. Van te veel uien kun je natuurlijk wel last krijgen. Ik merk altijd van ui dat mijn haar er meer van gaat glanzen. Dat kan toch niet slecht zijn. Vis, bijv. gerookte zalm, forel, mosselen, zijn heerlijk met een scheut biologische balsamicoazijn van AH. Niet de gewone nemen van AH, daar krijg ik althans buikklachten van. | |
HaverMoutKoekje | woensdag 19 oktober 2016 @ 12:44 |
![]() | |
vlindertje89 | woensdag 19 oktober 2016 @ 15:40 |
Loekie1, misschien moet je even lekker in een andere reeks lekkere ideeën gaan posten. Waar het niet over een zeer specifiek dieet gaat waarbij je bepaalde voedingsmiddelen niet mag eten. Niet gewoon een beetje, of soms, of een snufje.. maar gewoon helemaal niet. Lijkt me voor jou leuker, want dan hebben mensen misschien daadwerkelijk iets aan je recepten, en voor ons ook, want dan hoeven we niet 10x uit te leggen waarom gewoon één uitje ook niet oké is. |