quote:BROOD
brood gemaakt van tarwe, rogge, meergranen en gerst
beschuit
ciabatta
croissants
focaccia
knäckebröd
muesli gemaakt van tarwe, meergranen en fruit
naan brood
roggebrood
rijstwafel met meergranen
tarwevlokken
BLOEM/MEEL
gerst
rogge
tarwe
tarwerogge
tarwegriesmeel
RIJST
bulgur
couscous
meergranen rijst
PASTA
pasta van tarwe
gnocchi
OVERIGE DEEGWAREN
pizza’s
producten van bladerdeeg
tortilla, wrap van tarwebloem
Aardappelen
zoete aardappelen
PEULVRUCHTEN
bruine bonen
flageolets
kapucijners
kidneybonen
kikkererwten
limabonen
linzen
sojabonen
spliterwten
witte bonen
GROENTE
artisjok
asperge
avocado
bleekselderij
bloemkool
champignons
doperwten
knoflook
kool – alle soorten-
lente ui, witte deel
okra
peultjes
prei, witte deel
rode biet
sjalot
spruitjes
sugar snaps
ui
FRUIT
abrikoos
appel
braam
kers
lychee
mango
nectarine
peer
perzik
pruim
watermeloen
KRUIDEN
knoflookpoeder
kruidenmixen met ui, knoflook
uipoeder
kaneel, grote hoeveelheden
NOTEN
pistachenoten
cashewnoten
ZUIVEL
alle soorten melk van dierlijke afkomst
lactosevrije melk en sojamelk met FODMaP-rijke toevoegin-gen
chocolademelk
karnemelk
kefir
koffiemelk
MELKPRODUCTEN
kwark
lactosevrije en sojaprodukten met FODMaP-rijke toevoegin-gen
room zoals:
- crème frâiche
- slagroom
- zure room (sour cream)
vla
yoghurt
ijs (slagroomijs, yoghurtijs)
probiotica
KAAS
alle zachte kazen zoals:
geitenkaas
hüttenkäse/ cottage cheese
ricotta
roomkaas
schapenkaas
smeerkaas
smeltkaas
verse kaas
Eieren, gevogelte, vlees, vis, vleesvervangers
bewerkte producten waar veel tarwe in is verwerkt zoals kipnuggets, en kipschnitzel
gehaktbal en schnitzel
vissticks, visburger
vegetarische producten die tarwe en lactose bevatten
ZOETMIDDELEN
isomalt
lactitol
maltitol
mannitol
sorbitol
xylitol
DRANKEN
koffie van cichorei
thee van paardebloem
kruidenthee FODMaP-rijk
sappen FODMaP-rijk fruit zoals appel, peer, mango, tropische vruchten
sappen met groenten zoals ui en bieten
frisdranken gezoet met xylitol en/of sorbitol
ALCHOHOL
cider
dessertwijn of zoete wijn
port
rum
rijstwijn
likeuren
BROOD BELEG
appel en perenstroop
honing
jam gezoet met sorbitol, xylitol en van FODMaP-rijk fruit
KOEK GEBAK SNOEP
koek en gebak
Suikervrije producten zoals bijvoorbeeld kauwgom en mints met sorbitol en xylitol
SNACKS
snacks waar veel tarwe in is verwerkt zoals bijvoorbeeld:
- bitterbal, kroket, frikandel, hamburger
- lekkerbekje
- nasischijf
- oliebol
producten met ui of knoflook
SAUZEN
meeste dressings, slasauzen
alle sauzen, smaakmakers waarin ui, knoflook, honing, fructose, tarwebloem of melkbestanddelen is verwerkt
worcestershiresaus
VETTEN
Roomboter
Wat mag wel:quote:F Fermenteerbare
O Oligosachariden (fructanen en galactanen).
D Disachariden (lactose).Deze komen voor in melkproducten.
M Monosachariden (fructose).Deze komen voor in fruit en groenten.
A And
P Polyolen (suikeralcoholen).Deze komen voor in zoetstoffen, fruit en groenten.
quote:BROOD
brood glutenvrij en teffvrij
brood gemaakt van speltmeel en tarwevrij*
crackers glutenvrij en teffvrij
croissants glutenvrij en teffvrij
havermout
knäckebröd glutenvrij en teffvrij
maiswafel
maisvlokken/Cornflakes
rijstwafel
BlOEM/MEEL GEMAAKT VAN
aardappel
boekweit
cassave (tapioca)
haver
mais
polenta
quinoa
rijst
spelt
RIJST
alle soorten rijst b.v. Basmati, Pandan, Risotto rijst
witte rijst
zilvervlies rijs
PASTA
pasta glutenvrij
pasta van puur spelt
mihoen
OVERIGE DEEGWAREN
pizza glutenvrij
tortilla van maismeel
AARDAPPELEN
aardappelen
PEULVRUCHTEN
GROENTE
alfalfa
andijvie
aubergine
augurk
bamboe scheuten
broccoli (beperkt)
chili peper
courgette
gember
komkommer
koolraap
lente ui, groene deel
mais (beperkt)
olijven
paksoi
pastinaak
paprika
pompoen
prei, groene deel
rabarber
radijs
sellerie knol
sla
sperziebonen
spinazie
taugé
tomaat
venkel (beperkt)
witlof
wortel
FRUIT
aardbei
ananas
banaan
bosbes
citroen
cranberry (een eetlepel)
druiven (niet meer dan 10)
framboos
grapefruit ( 1/4 )
kiwi
limoen
mandarijn
meloen Galia en Cantaloupe
papaya
passievrucht
sinaasappel
KRUIDEN
alle overige soorten verse en gedroogde kruiden en specerijen
NOTEN
alle andere soorten, maximaal een klein handje
kokosnoot
amandelen < 10
hazelnoten < 10
MELK
lactosevrije melk
rijstmelk
sojamelk
chocolademelk van cacao en lactosevrije melk
MELKPRODUCTEN
lactosevrije producten zoals:
- lactosevrije kwark
- lactosevrije pudding
- lactosevrije yoghurt
room op basis van soja
vla op basis van soja
yoghurt op basis van soja
waterijs
KAAS
alle harde kazen, zoals Cheddar, Goudse, Edammer, Emmenthaler
gerijpte kazen zoals Brie Camembert, Feta, Mozzarella (beperkt)
Eieren, gevogelte, vlees, vis, vleesvervangers
eieren
gevogelte onbewerkt
vlees onbewerkt
vleeswaren
vis en schaaldieren onbewerkt
vegetarische producten zoalsquorn, tahoe, tofu en tempeh
ZOETMIDDELEN
(kristal)suiker
poedersuiker
zoetstoffen: op basis van stevia, aspartaam, saccharine
DRANKEN
koffie en thee
sappen van FODMaP-arm fruit (puur sap 100 ml per keer) let op dat ze niet aangelengd zijn met appelsap
frisdranken zonder sorbitol en xylitol
ranja
ijsthee
ALCHOHOL
bier
gin
vodka
whiskey
wijn rood/ wit
BROOD BELEG
chocolade (puur) producten
jam van FODMaP-arm fruit
pindakaas
kaas: zie tabel melkproducten
stroop van riet- of bietsuiker
vleeswaren, zie tabel vlees
KOEK GEBAK SNOEP
glutenvrij koek en gebak of gemaakt van spelt en zonder FODMaP-rijke toevoegingen
snoep zoals bijvoorbeeld chocola puur, drop en pepermunt
SNACKS
chips op basis van aardappel, cassave of mais
kroepoek
patat frites
popcorn
SAUZEN/SMAAKMAKERS
azijn
chilisaus
ketjap, oestersaus, sojasaus
mayonaise
mosterd
tobascosaus
tomatenketchup of puree
VETTEN
bak en braadproducten
halvarine en margarine
olie, alle soorten
Tja, daar zit wat in ja, te snel getikt. Ik zag de ui pas halverwege mn bericht staan en heb mn eigen stuk niet goed teruggelezen.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 00:04 schreef MutedFaith het volgende:
Een risotto zonder ui lijkt me ook verschrikkelijk trouwens.
Ik zag ook een hoop opties voor "buitenlands" maar idd de vrouw is er niet zo gek op dus we moeten schipperen. We eten nu zo beetje 50/50 hollands/buitenlands.quote:Op woensdag 12 oktober 2016 22:08 schreef Musil het volgende:
Ik zie een hoop opties voor aziatisch: thaise groentecurry met rijst, kipsate met rijst en kroepoek, indiaase kipcurry, dat soort werk (al moet je dan wel ff experimenteren met t weglaten can ui/knof). En japans. Maar je vrouw houdt niet van 'buitenlands' eten zeg je, dus das dan misschien niet helemaal haar ding?
Kan Italiaans wel? Gnocchi of risootto met pompoen en salie
Iets hollandser: maiskolfje/broccoli met kaassaus, gebakken aardappels, gemarineerd kippetje. Biefstuk met rode wijnsaus (mm al is dat miss lastig lekker te krijgen zonder ui), aardappeltjes en bijv gecarameliseerde pastinaak... op zich kan er nog aardig wat. Zou het vooral erg lastig vinden dat ui en knof niet mogen.
Kopt alleen de dietist heeft het liefst in de eerste weken een streng beleid daarna gewoon proberen en kijken of je er op reageert, is die niet zo dan kan je het gewoon blijven eten.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 00:04 schreef MutedFaith het volgende:
En juist ui is iets wat je ook echt helemaal niet mag. Ook niet een klein beetje af en toe. Andere producten mag je in beperkte mate wel mee zondigen.
Knoflookpoeder, dat mag wel.quote:Op donderdag 13 oktober 2016 19:43 schreef Musil het volgende:
[..]
Ik zie trouwens dat chilisaus mag, maar daar zit toch knof in?
Ja het is voor mij altans even terug naar de basis, ik ben totaal niet van het aardappels vlees groente en al helemaal niet als iedereen aan tafel het ook nog eens tot een prutje prakt en mengtquote:Op donderdag 13 oktober 2016 20:05 schreef Deepfreeze het volgende:
Het is een streng dieet, maar heeft mij wel veel opgeleverd.. Het was inderdaad regelmatig aardappel-vlees-groente. Roerbak met rijst, diverse groenten en vlees, en iets als ketjap voor de smaak.
Pasta met rode saus, als basis knoflookolie(fructanen blijven achter in knoflook, smaak gaat in de olie) en wortel. Dan toegestane groentes, gehakt, blik tomatenpuree en vooral kruiden. Pasta is glutenvrij wel te vinden.
En heel populair was fodmap-chili con carne. Dat recept is wel te googlen
Dat is absoluut waar. De eerste weken streng zijn helpt echt wel bij het opsporen van de problemen.quote:Op vrijdag 14 oktober 2016 08:07 schreef pasab het volgende:
[..]
Kopt alleen de dietist heeft het liefst in de eerste weken een streng beleid daarna gewoon proberen en kijken of je er op reageert, is die niet zo dan kan je het gewoon blijven eten.
Dan zit je denk ik per ongeluk in de verkeerde lijst te kijken, want appel en appelstroop staan op de niet eten lijstquote:Op vrijdag 14 oktober 2016 09:47 schreef Spanky78 het volgende:
Overigens apart dat ik in de toegestane lijst best veel producten zie staan met allerlei oplosbare vezels (oligos) erin. Appelstroop bijvoorbeeld bulkt van de pectine.
Succes ermee.
Heb inderdaad verkeerd gelezenquote:Op zaterdag 15 oktober 2016 00:19 schreef vlindertje89 het volgende:
[..]
Dan zit je denk ik per ongeluk in de verkeerde lijst te kijken, want appel en appelstroop staan op de niet eten lijst
Tevens tvp, ik ben net na de zomer begonnen maar toen gestopt omdat het qua timing niet goed uit kwam en start over twee weken weer (na vakantie). Dus dan kan ik ook wel weer wat inspiratie gebruiken, en zal ik ook wel wat ideeën delen als ik zelf wat heb bedacht!
Kun je dan niet beter zeggen wat men wél mag eten de 1e week, 2e week etc?quote:Op zondag 16 oktober 2016 21:42 schreef Secricible het volgende:
Loekie, waarom is dat belachelijk? FODMAP is een medisch dieet, bedoeld om de oorzaak van darmklachten te vinden (waardoor je die producten in de toekomst kunt vermijden).
Mijn advies aan clienten die fodmap volgen (ik ben zelf dietist) is om die paar weken te kiezen voor heel basic koken. Het zijn 6 weken volledige eliminatie. In die 6weken dus gewoon kiezen voor een roerbakgerecht, een omelet, aardappel/groente/vlees enz. Niet teveel samengestelde en ingewikkelde gerechten willen maken, de kans op fouten wordt daardoor alleen maar groter.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |