Het punt is niet of het makkelijk of moeilijk is, want backuppen hoeft inderdaad niet moeilijk te zijn, het punt is dat mensen het (nog steeds) niet doen totdat ze een keer de mist in gaan/iets kwijtraken. Dat was dan ook meer waar ik op doeldequote:Op dinsdag 6 september 2016 21:03 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Daarom Windows op een relatief kleine partitie zetten, dan gaat het backuppen naar een extern schijfje lekker gemakkelijk.
Ik begreep het, ik gaf maar even advies aan de mensen die meelezen.quote:Op woensdag 7 september 2016 10:11 schreef bagpiper001 het volgende:
[..]
Het punt is niet of het makkelijk of moeilijk is, want backuppen hoeft inderdaad niet moeilijk te zijn, het punt is dat mensen het (nog steeds) niet doen totdat ze een keer de mist in gaan/iets kwijtraken. Dat was dan ook meer waar ik op doelde
Ik voorzie in de toekomst toch wel grote problemen met verloren data bij SSD's. Na het optreden van een technisch defect of een calamiteit (zoals brand) zijn gespecialiseerde bedrijven in staat data te redden van conventionele harddisks. Maar er is geen enkel bedrijf dat diezelfde service kan aanbieden voor SSD's. Bij een technisch defecte of ernstig beschadigde SSD is de data die daar op stond definitief niet meer te recupereren.quote:Op woensdag 7 september 2016 17:47 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik begreep het, ik gaf maar even advies aan de mensen die meelezen.
Tegenwoordig met SSD's, die voorlopig nog een kleinere capaciteit hebben dan mechanische schijven, SATA 3 en USB 3.0 (dat scheelt al veel in vergelijking met de voorgangers) en USB-sticks is het een fluitje van een cent om dat goed te regelen.
Ik ben benieuwd wanneer SSD's de harde schijven in gaan halen qua prijs/GB. Het is een kwestie van tijd.
Bij SSD's zou het in theorie gemakkelijker moeten zijn om te detecteren wanneer de schijf de beste tijd heeft gehad, een mechanische schijf kan er ineens mee stoppen zonder dat je enige waarschuwing krijgt. Dat het slijt is niet erg, zolang je maar even een waarschuwing krijgt. Ze verkopen nu ook (voor hele hoge bedragen) SSD's die automatisch het schrijven blokkeren zo gauw er foutjes worden opgemerkt zodat je wel nog je bestanden kan veilig stellen (geen verdere schade t.g.v. het schrijven). Zoiets is ideaal, als het goed getuned is.
Hoe verhoudt een mechanische harde schijf zich tot een CD? Een mechanische shijf heeft een veel hoger toerental.quote:Op woensdag 7 september 2016 18:29 schreef Riparius het volgende:
In mijn perceptie zijn optische opslagmedia voor consumenten nog altijd het meest betrouwbaar voor lange termijn opslag. Veel FOKkers zullen dat niet met mij eens zijn, maar de problemen die ik de afgelopen 20 jaar heb gezien met optische media waren altijd terug te voeren op het gebruik van slechte of verkeerde media, slechte branders of te hoge brandsnelheden of niet goed gevolgde brandprotocollen, het niet uitvoeren van kwaliteitsmetingen en dataverificatie direct na het branden of het niet onder de juiste omstandigheden bewaren en hanteren van schijven. Mijn oudste gebrande schijven dateren van 1998 en die zijn ook nu, 18 jaar later dus, nog altijd foutloos te lezen. Mijn oudste audio CD's dateren overigens van 1986 en die zijn dus inmiddels 30 jaar oud en - inderdaad - ook nog foutloos af te spelen en digitaal uit te lezen. Ik denk echter niet dat data op bijvoorbeeld een USB stick na pakweg 18 jaar niet te zijn aangeroerd nog foutloos is uit te lezen, al was het maar omdat zelfs fabrikanten geen retentie van meer dan 10 jaar beloven.
Lastige vraag waarvan ik ook niet precies begrijp wat je ermee bedoelt. Het is een beetje appels met peren vergelijken, want harddisks (althans de platters die zich in een harddisk bevinden) zijn een magnetisch opslagmedium en geen optisch opslagmedium zoals een CD, DVD of Blu-ray schijf. Een overeenkomst is wel dat het uitlezen (en schrijven) van de data contactloos plaats vindt, dit in tegenstelling tot bij floppy disks, waarbij de lees- en schrijfkop wel direct contact maakt met de drager (met als gevolg een beetje slijtage bij elke lees- en schrijfactie).quote:Op woensdag 7 september 2016 18:35 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Hoe verhoudt een mechanische harde schijf zich tot een CD? Een mechanische schijf heeft een veel hoger toerental.
Dat is nu precies het grote voordeel van optische schijven. Een optische schijf is een datadrager pur sang zķnder daarmee onlosmakelijk verbonden mechanica en/of elektronica, in tegenstelling tot een mechanische harddisk, een USB stick of een SSD. Als een optisch leesstation defect is geraakt of niet betrouwbaar meer werkt, kun je de optische schijf eenvoudig in een andere drive stoppen en je hebt weer toegang tot je data.quote:Ik ben benieuwd welk percentage van het falen van een harde schijf te wijten is aan de datadrager zelf, helaas kan je niet zomaar even die datadrager uit de kast halen en ergens anders in stoppen. Als dat gemakkelijker zou kunnen worden gemaakt...
Dat was precies mijn punt.quote:Op woensdag 7 september 2016 18:48 schreef Riparius het volgende:
[..]
Lastige vraag waarvan ik ook niet precies begrijp wat je ermee bedoelt. Het is een beetje appels met peren vergelijken, want harddisks (althans de platters die zich in een harddisk bevinden) zijn een magnetisch opslagmedium en geen optisch opslagmedium zoals een CD, DVD of Blu-ray schijf. Een overeenkomst is wel dat het uitlezen (en schrijven) van de data contactloos plaats vindt
Hoe realistisch is het om het zelf te doen in geval van nood?quote:Als een optisch leesstation defect is geraakt of niet betrouwbaar meer werkt, kun je de optische schijf eenvoudig in een andere drive stoppen en je hebt weer toegang tot je data.
Ik maak momenteel gebruik van een gratis account bij Mega waar je tot 50 GB aan data kunt opslaan, maar ik ben nog steeds huiverig voor cloud opslag en ik gebruik het dan ook niet voor persoonlijke data, maar alleen om bijvoorbeeld door mijzelf samengestelde DVD's en opgenomen TV-programma's te distribueren. Mega maakt gebruik van end-to-end encryptie, zodat werknemers van Mega of overheidsinstanties bij eventuele inbeslagname van de servers niets kunnen met de data, dus dat zit wel goed, maar ... Ik heb zorgen over de betrouwbaarheid en de continuīteit van dergelijke diensten. Afgelopen nacht bijvoorbeeld wilde ik weer iets uploaden, maar dat ging niet omdat er een storing was bij Mega, en als gevolg van die storing had ik ook geen toegang tot mijn bestanden die al op Mega stonden. De storing was na ongeveer een uur weer voorbij, maar ik werd hierdoor nog maar weer eens met de neus op de feiten gedrukt: met cloudopslag heb je geen 100% controle meer over de toegang tot je eigen data.quote:Op woensdag 7 september 2016 18:35 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Voor videobestanden en muziekbestanden zou de cloud natuurlijk ook ideaal kunnen zijn (in theorie) maar wel onder enkele strikte voorwaarden die garanderen dat de mensen van wie die bestanden zijn de controle over die cloud hebben.
Om die reden zou ik een cloud enkel vrijwillig gebruiken voor het maken van een extra backup.quote:Op woensdag 7 september 2016 19:04 schreef Riparius het volgende:
[..]
Ik maak momenteel gebruik van een gratis account bij Mega waar je tot 50 GB aan data kunt opslaan, maar ik ben nog steeds huiverig voor cloud opslag en ik gebruik het dan ook niet voor persoonlijke data, maar alleen om bijvoorbeeld door mijzelf samengestelde DVD's en opgenomen TV-programma's te distribueren. Mega maakt gebruik van end-to-end encryptie, zodat werknemers van Mega of overheidsinstanties bij eventuele inbeslagname van de servers niets kunnen met de data, dus dat zit wel goed, maar ... Ik heb zorgen over de betrouwbaarheid en de continuīteit van dergelijke diensten. Afgelopen nacht bijvoorbeeld wilde ik weer iets uploaden, maar dat ging niet omdat er een storing was bij Mega, en als gevolg van die storing had ik ook geen toegang tot mijn bestanden die al op Mega stonden. De storing was na ongeveer een uur weer voorbij, maar ik werd hierdoor nog maar weer eens met de neus op de feiten gedrukt: met cloudopslag heb je geen 100% controle meer over de toegang tot je eigen data.
Lijkt me niet realistisch omdat je dit in een volledig stofvrije atmosfeer moet doen. Is in een thuissituatie niet te realiseren. Uitwisselen van de drive elektronica (printplaat omwisselen tegen een ander exemplaar van een identieke drive) in geval van een elektrisch defect is goed zelf te doen, maar zodra je de behuizing gaat openen en de drive platters blootstelt aan ongefilterde lucht loop je een enorm risico dat je je data onherroepelijk kwijt bent omdat elk stofdeeltje, hoe klein ook, de platters zal beschadigen zodra je de opnieuw geassembleerde drive in gebruik neemt.quote:Op woensdag 7 september 2016 19:04 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
[..]
Hoe realistisch is het om het zelf te doen in geval van nood?
http://www.wikihow.com/Swap-Hard-Disk-Drive-Platters
Als 't goed is maakt windows automatisch backupsquote:Op dinsdag 6 september 2016 08:20 schreef bagpiper001 het volgende:
[..]
Jij verwacht dat iemand, die nog te dom is om na te denken over wat ie doet, een systeembackup heeft? Ik moet toegeven dat je behoorlijk optimistisch bent over de gemiddelde computergebruiker dan
Dat vermoedde ik ook al. Te laat en lui om je link te bekijken, maar toch bedanktquote:Op dinsdag 6 september 2016 21:54 schreef mschol het volgende:
[..]
wat ik zo lees is dat het begint met Winload.exe , echter zal die volledig onafhankelijk van het register werken aangezien die dan nog niet (helemaal) geladen is, dat komt pas ergens later:
http://social.technet.mic(...)-sbsl.aspx#OS_Loader
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |