Als de sfeer goed voelt, is het waarschijnlijk ook de beste keuze.

Ondanks dat het zwaar was, heb ik er ook veel leuke momenten beleefd. We gingen bij de Zwaluw ook weleens naar een café, bijvoorbeeld als iemand zijn laatste avond op de kliniek had. En bij de slaapzaal was een soort woonruimte en daar gingen we ook vaak een film kijken.
Je wordt ook bij de Zwaluw aangespoord om na een paar maanden 'structurele avonden' te volgen. Dat houdt in dat je een avond zelf wat gaat doen buiten de kliniek om. Amersfoort is een leuke stad. Ik ging dan naar de sportschool. Maar in zo'n stad kan je vanalles doen. En de omringende bossen zijn mooi

De eerste weken dat je daar zit, zullen je klachten zeer waarschijnlijk erger worden. Logisch, want je komt uit je comfortzone. In jouw geval zou het bijvoorbeeld kunnen dat je meer of heftiger gaat dissociëren of nachtmerries of paniekaanvallen krijgt. Is heel eng maar het hoort erbij. Je wordt daar heel goed opgevangen. In eerste instantie zullen andere cliënten je helpen het te kunnen hanteren. Lukt dat niet, dan komt de sociotherapeut erbij. In uiterste geval kom je terecht op gesloten afdeling waar je zo kort mogelijk verblijft en daarna doe je weer mee.
Je maakt van tevoren duidelijke afspraken om niet te vallen in destructief gedrag, zoals verslaving, agressie, automutilatie of suicidepogingen. Doe je dat toch, krijg je een officiele waarschuwing en zet je je behandeling op het spel. Ze zijn daar echt heel streng in. De regels zijn in principe voor iedereen hetzelfde. Maar het hangt ook per persoon af, want voor de één is bepaald gedrag destructiever dan voor de ander.
De bedoeling is dat je gezond gedrag aan gaat leren om je spanning en emoties te kunnen reguleren. Als je bijvoorbeeld boosheid voelt opkomen, is het beter dat je bijvoorbeeld even weg gaat en tegen een boom gaat trappen dan dat je met spullen gaat gooien of iedereen verbaal gaat uitschelden. Heb je neiging tot automutilatie of merk je dat je gaat dissocieren / in je hoofd gaat zitten: ga dan met iemand praten. Vaak is dat al heel effectief om de spanning te doen laten zakken. Maar je moet ook leren doseren. Als je alleen maar over je eigen problemen praat om die spanning maar kwijt te kunnen, kunnen sommigen zich eraan irriteren. Dat wil je natuurlijk ook niet. En alles maar voor jezelf houden werkt evenmin. Dus je leert doseren. Wanneer is het OK om jezelf onder de aandacht te brengen en wanneer is het OK je te richten op iemand anders.
Misschien maak je wel mee dat één iemand in je groep continu wilt inbrengen. Dan ga je je eraan irriteren, maar je durft dat niet te zeggen uit angst de ander te kwetsen. Daarmee verandert er niks. Op den duur ga je experimenteren met je eigen gedrag en ga er toch wat van zeggen. Maar je irritatie is dan al zo hoog opgelopen dat het er heel bot uitkomt en je kwetst diegene inderdaad en je krijgt de rest ook nog tegen je. Allemaal erg confronterend maar ook erg leerzaam!
Na de behandeling zal je waarschijnlijk nog steeds klachten hebben en is alles nog niet opgelost. Maar je merkt dan wel dat je als persoon bent gegroeid en dat het destructieve gedrag behoorlijk is afgenomen.
Je zal mensen meemaken die gedurende de hele behandeling nauwelijks progressie ontwikkelen. Maar je zal ook meemaken dat bijvoorbeeld de 'ergste gevallen' helemaal transformeren tot personen die veel aangenamer zijn in de omgang.
Je maakt je eigen proces mee maar ook dat van anderen.
Kortom. Je gaat veel meemaken, maar de bedoeling is dat je er sterker uitkomt.