Gisteren werd bekend dat Feyenoord en PSV in de Johan Cruijff Schaal geen verlenging zullen spelen bij een gelijke stand na 90 minuten, er zullen in dat geval direct strafschoppen worden genomen. Het argument is dat ze spelers niet teveel willen belasten in deze fase van de voorbereiding. Nu is het in de 25-jarige historie überhaupt maar 2 keer voorgekomen dat een verlenging nodig was om de uitslag te bepalen, maar het is in lijn met een interessante ontwikkeling.
In 2011 voerde CONMEBOL voor het eerst verlenging in voor de hele knock-outfase van de Copa America, terwijl in het verleden altijd gelijk werd overgegaan tot het nemen van strafschoppen, net als in de Copa Libertadores. Deze maatregel werd in 2015 weer teruggedraaid, met uitzondering van de finale. In de Copa America Centenario van dit jaar werd ook geen verlenging gespeeld, wederom met uitzondering van de finale. In Zuid-Amerika lijken ze dus niet zo'n fan te zijn van de 30 minuten extra speeltijd.
Naar mijn weten waren dat de enige toernooien/wedstrijden van enig belang die zonder verlenging worden afgewerkt, maar gisteren werd bekend dat in de Franse Coupe de la Ligue (vergelijkbaar met de Engelse League Cup) geen verlenging meer zal worden gespeeld, wederom met uitzondering van de finale. Ook meldde de KNVB dus dat de Johan Cruijff Schaal van aanstaande zondag geen verlenging zal kennen.
De verlenging is meestal een saaie aangelegenheid, waarin twee vermoeide teams vaak vooral bang zijn een goal tegen te krijgen en de bal rustig rondspelen. In de jaren '90 is daarom geprobeerd verlengingen interessanter te maken door het invoeren van de Golden Goal (de wedstrijd is gelijk afgelopen na het scoren van de eerste goal in de verlenging), die later werd verzwakt tot Silver Goal (de helft van de verlenging waarin werd gescoord werd sowieso afgemaakt). Men kwam erachter dat dat niet werkte en dus werd weer teruggegaan naar de klassieke verlenging van onvoorwaardelijk 30 minuten extra tijd. Nu lijkt de verlenging langzaam volledig uit de gratie te raken, wellicht omdat het programma door het jaar heen te zwaar wordt om nog 120 minuten alles te kunnen geven. Voorlopig blijft het in Europa nog beperkt tot tweederangs competities, maar de richting is duidelijk.
![2aeb1.jpg]()
Dit boeit jullie waarschijnlijk niets, maar ik vond het wel interessant