abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 14 juni 2016 @ 15:23:46 #1
406034 Bugno
Campione d. Mondo 91/92
pi_163007053


laatste update 17/08/2015

Er bestaat een hele waaier aan dopingmiddelen, hieronder vind je een (vereenvoudigd) beknopt overzicht:

(Androgene) Anabole steroïden: zorgen ondermeer voor een hogere eiwitaanmaak en mindere eiwitafbraak in het lichaam wat kan resulteren in extra spiergroei en kracht. Hierdoor kan een atleet meer en harder trainen omdat zijn lichaam veel beter recupereert van de verrichte arbeid. Kan ook bij blessures gebruikt worden om weer sneller op de been te zijn.
Bv. Stanozolol, Nandrolon, Dianabol, Deca durabolin, Estragol, THG, ...

Groeihormonen: kunnen voor wat extra spier- en weefselgroei zorgen (regelmatig in combinatie met anabole steroïden), vetverbranding en helpen ook om sneller te genezen bij een blessure . Wordt sinds de jaren ’80 gebruikt en is zelfs nu nog steeds moeilijk op te sporen.
HGH, GH, Somatrotopine, Somatropine

Peptides: peptides zijn aminozuurketens die de bouwstenen vormen van proteïnen. Peptides zijn de nieuwe generatie van dopingmiddelen te noemen.
- GHRP: afkorting voor growth hormone releasing peptide.
aminozuurketens die ons lichaam triggeren om meer groeihormoon af te geven waardoor het lichaam de voordelen van extra groeihormoon krijgt. Worden blijkbaar vrij snel gemetaboliseerd en zijn daardoor niet makkelijk op te sporen.
Bv. GHRP - 6, CJC 1295, TB-500, ...

- GW1516:een stofje dat zich bind aan de PPARdelta receptor en er voor zorgt dat er meer proteïnen vrijkomen die helpen bij de energie uitstoot. In combinatie met AICAR zou het een erg goede verbetering moeten geven van het uithoudingsvermogen.
Bij ratten hielp GW1516 bij het vetmetabolisme en bescherming tegen zwaarlijvigheid. Omdat het erg kankerverwekkend was, werd deze stof niet meer verder ontwikkeld en is enkel op de zwarte markt te verkrijgen. Ze is zo gevaarlijk dat het WADA atleten specifiek voor deze stof waarschuwt , maar ondanks deze waarschuwing zijn er toch al meerdere atleten betrapt op het gebruik ervan.

- SARM: afkorting voor Selective Androgen Receptor Modulator.
SARMs binden aan de androgeen receptor, maar hebben weefselafhankelijke effecten door bijv. de verschillen in co-expressie van relevante cofactoren. Streven in het kader van sport is hierbij het maximaliseren van androgene activiteit in skeletspierweefsel, maar het minimaliseren in bijv. de prostaat om zodoende sportprestaties te maximaliseren, en tegelijkertijd androgene bijwerkingen te minimaliseren.

- AICAR afkorting voor amino-imidazole carboxamide ribotide
een stof die de aanmaak van nucleotiden stimuleert. Nucleotiden spelen een rol bij het doorgeven van signalen in en tussen cellen en de energielevering in cellen. Het zorgt voor een verandering naar spiervezeltype 1 dat belangrijk is bij duursporten, zorgt voor een betere doorbloeding en heeft effect op het koolhydraat en vetmetabolisme. Gebruik is moeilijk te traceren omdat het een lichaamseigen stof is, maar ondertussen zijn er wel limieten vastgesteld.

AOD9604 (Lipotropin) Vetverbander is gebaseerd op een stuk van de menselijke molecule van het de groeihormoon. Dit hormoon, dat natuurlijk in het lichaam voorkomt en dat vet metabolisme bevordert, wordt onderdrukt in het lichaam.


- GAS6 een lichaamseigen eiwit dat de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Is ontwikkeld om nierpatiënten met anemie, die slecht of niet reageren op EPO, te helpen om hun hematocriet terug richting een normaler niveau te brengen. Als GAS6 werd gebruikt, reageerde de patient ook beter op EPO. Terwijl bij EPO voorzichtig moet omgesprongen worden met de dosering om geen trombose te veroorzaken, is dit bij GAS6 minder het geval en dus veiliger in gebruik. dan EPO. Volgens de onderzoeken gaf de combinatie van de 2 de beste resultaten in functie van het hematocrietniveau.

EPO: dit hormoon zorg er voor dat er meer rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Hierdoor kan het bloed meer zuurstof transporteren en dat zorgt er voor dat je een inspanning langer kan volhouden.
Erytropoëtine, rhEPO, Darbepoëtine alfa (Aranesp), epoëtine delta (Dynepo), CERA

FG-4592 (zuurstof in een pil) is bedoeld voor mensen die een tekort hebben aan rode bloedlichaampjes, zoals mensen met nierproblemen. Het middel stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes en werkt dus als epo, maar dan in pilvorm. Het is dus makkelijker toe te dienen dan epo zelf, dat werkt met een spuit."
FG-4592 alleen beschikbaar voor deelnemers aan klinische proeven. Het geneesmiddel bevindt zich in de laatste testfase, maar is nog niet goedgekeurd voor de markt. Toch kan het al op verschillende websites besteld worden, als de koper tenminste kan laten zien dat hij onderzoeker is.

Mechano groeifactor (Mechano Growth Factor) (MGF) is een variant van de spier insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) die op strikte lichaamsbeweging en spierschade. Structureel anders dan andere groeifactoren, zoals IGF-1, dat wordt gesynthetiseerd door de lever, MGF gaat spiervezels skeletspier weefsel te herstellen en voorkomt beschadigde cellen sterven af. Het voegt stamcellen in de spier en wordt geactiveerd door een puls van stimulatie na spierweefsel belangrijke mechanische belasting ondergaan. Genen voor MGF getranscribeerd in mindere mate het ouder daarom spiermassa afneemt bij ouderen en bepaalde ziekten ook interfereren met de productie ervan

Bloedtransfusie: Een atleet laat bloed aftappen om later terug te injecteren. Bij de heropname van dat bloed zal de atleet zijn aantal rode bloedlichaampjes goed zien toenemen, waardoor zijn uithoudingsvermogen beter zal zijn.

Stimulantia: bevorderen de werking van het centrale zenuwstelsel, je reageert sneller/harder op prikkels en voelt je ook alerter/energieker.
efedra, ritalin, amfetamine, cocaïne, cafeïne, nicotine, ...

Beta 2 agonisten : verhogen de stofwisseling en worden onder meer bij wielrenners gebruikt omdat je hiermee goed vet kan verbranden zonder kostbare spieren te verliezen. Het is mogelijk dat er een beetje extra spiergroei onder invloed van deze middelen plaatsvind. Je vindt ze bijvoorbeeld in astmamedicijnen.
Clenbuterol, Salbutamol

Insuline: een hormoon dat de suikerspiegel in het bloed regelt en kan gebruikt worden om extra koolhydraten in de spieren op te slaan, waardoor de spieren een grotere energievoorraad hebben.

Diuretica: medicijnen die de urineproductie verhogen. Hierdoor kunnen verboden middelen sneller uit het lichaam verdwijnen en wordt de urine erg waterachtig. Dit resulteert dan in geen positieve test voor de dopingmiddelen die een atleet gebruikt, maar wel een positieve test voor diuretica en dat kan zoals het geval F. Schleck heel wat vragen oproepen.
Furosemide, Xipamide, ...

Probenicide: een middel dat (doping)metabolieten aan zich vasthecht waardoor het dopinggebruik gemaskeerd wordt omdat ze niet in de urinetest terechtkomen. Is eigenlijk een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij jicht.

Dopingtesten
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele notoire gezichten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Docu's, interviews en lezingen
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Filmpjes van legendarische prestaties op doping :P
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
https://vimeo.com/101032213


Fitter. Happier. More productive
---------------------------------------------------
If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people. - Confucius
  dinsdag 14 juni 2016 @ 15:26:26 #2
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_163007128
Zit nu zo te bidden dat die voetballers en tenissers ook eindelijk eens op het schavotje komen...al zijn ze al gestopt, en kun je ze niet meer schorsen, indertijd werden praktisch alleen de wielrenners bekend, laat dat maar eens veranderen.
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  Moderator dinsdag 14 juni 2016 @ 15:30:04 #3
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_163007239
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 15:26 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Zit nu zo te bidden dat die voetballers en tenissers ook eindelijk eens op het schavotje komen...al zijn ze al gestopt, en kun je ze niet meer schorsen, indertijd werden praktisch alleen de wielrenners bekend, laat dat maar eens veranderen.
Dat gaat pas gebeuren als ooit de hele administratie van Fuentes uitlekt. Bij die bloedzakjes gaat geen voetballer of tennisser zitten. Daarnaast is het maar de vraag of überhaupt iemand nog moeite gaat doen voor die bloedzakken.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 15:34:48 #4
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_163007366
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 15:30 schreef Rellende_Rotscholier het volgende:

[..]

Dat gaat pas gebeuren als ooit de hele administratie van Fuentes uitlekt.
Laat me dromen dat ze de DNA profielen van die zakken gaan linken aan bloedmonsters van het biologisch paspoort en andere doping controles....
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_163007662
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 15:34 schreef Captain_Fabulous het volgende:

[..]

Laat me dromen dat ze de DNA profielen van die zakken gaan linken aan bloedmonsters van het biologisch paspoort en andere doping controles....
Dan moet je nog mazzel hebben om tennissers of voetballers te pakken, gezien het gebrek aan bloedcontroles aldaar
  dinsdag 14 juni 2016 @ 17:20:40 #6
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_163009564
dus jullie eisen namen? you got them!

.
pi_163009698
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 13:36 schreef Mani89 het volgende:
Ik wil Cancellara voor de bijl zien gaan. De rest kan me gestolen worden.
Contador en Sanchez graag.
pi_163009747
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 17:27 schreef wimderon het volgende:

[..]

Contador en Sanchez graag.
Welke Sanchez?
pi_163009754
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 17:29 schreef _-_ratjetoe_-_ het volgende:

[..]

Welke Sanchez?
Luis Leon.
  dinsdag 14 juni 2016 @ 17:30:49 #10
168304 Mani89
We try not to sexualize them.
pi_163009761
Teflon Leon.
Reis ver, drink wijn, denk na, lach hard, duik diep. Kom Terug.
pi_163011599
quote:
1s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 13:30 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

Verjaard of niet verjaard, zet ze gewoon met hun kop op de voorpagina van elke krant. Hun prestaties kun je mss niet meer afnemen, hun reputatie wel
Ik ben het met je eens maar genoeg ploegen die deze heren gewoon een nieuw contract aanbieden.
pi_163023282


'helderziende sportarts' _O_
pi_163024594
Fantastisch :D _O_
  Redactie Frontpage / Sport woensdag 15 juni 2016 @ 08:38:16 #14
426493 crew  PippenScottie
pi_163025356
Bijziende gynaecoloog was beter geweest.
  woensdag 15 juni 2016 @ 08:50:33 #15
14505 OProg
A Life in Music
pi_163025493
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2016 01:04 schreef wimderon het volgende:
[ afbeelding ]

'helderziende sportarts' _O_
Episch dit. :D _O_
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
  woensdag 15 juni 2016 @ 08:54:36 #16
14505 OProg
A Life in Music
pi_163025550
quote:
Dr Bonar whistleblower says doping is 'endemic' in cycling

UKAD criticised by parliamentary committee for handling of the case

Dan Stevens, the whistleblower at the centre of the Sunday Times' investigation into the practices of Dr Mark Bonar, has warned that doping is an "endemic" problem in cycling, that other doctors like Bonar are operating, and that doping may have become far more sophisticated in the upper echelons of the sport.
http://www.cyclingnews.co(...)-endemic-in-cycling/

Wat open deuren maar verder niet onaardig. Het enige wat ik dan niet begrijp is waarom ze zich druk maken om een op dat moment 38/39 jarige amateursporter voor een out-of-competition controle. En dat die dan blijkbaar direct een schorsing zou krijgen na weigering.
"Het is oorlog, bedankt Vannoppen, bedankt Van der Linden. Dit is het laatste dat ik voor de Belgische ploeg gedaan heb. Ze kunnen allemaal de boom in."
Improv: Rich Tapestry of Life
  woensdag 15 juni 2016 @ 09:41:19 #17
40566 Ericr
Livewrong
pi_163026291


Nog eentje uit de oude doos (1992), wordt Fuentes ook in genoemd.
pi_163026971
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2016 09:41 schreef Ericr het volgende:
[ afbeelding ]

Nog eentje uit de oude doos (1992), wordt Fuentes ook in genoemd.
Best een goed stuk van Heuvelman.

Toch wel geruststellend dat ze 25 jaar geleden ook al klaagden over renners die zich alleen maar op de Tour focusten en gevaar van massale leegloop van sponsors.
pi_163027040
quote:
Preudhomme trekt UCI in twijfel omtrent mechanische doping
Geplaatst op woensdag 15 juni 2016 om 09:33

ASO-directeur Christian Prudhomme heeft in De Telegraaf extra olie om het vuur gegooid in de verhitte machtsstrijd tussen zijn organisatie en de UCI. Dat doet de Fransman naar aanleiding van een uitzending van Stade 2, dat UCI’s technisch manager Mark Barfield in verlegenheid bracht.
Onafhankelijk orgaan
Het Franse televisieprogramma openbaarde een e-mail van Barfield gericht aan een Typhoon-directeur Harry Gibbings, waarin hij vroeg: “Heb jij een telefoonnummer waar ik je direct op kan bereiken. Ik zit met de Franse politie die denken dat een ingenieur ‘Hongaar’ vandaag de Tour de France bezoekt om een fiets te verkopen en teams te bezoeken, kan dat jullie man zijn?” Barfield zou daarmee mechanische fraudeurs willen waarschuwen. Daar wil Preudhomme nu een verklaring voor. “Ik vind dat de UCI elk mogelijk middel moet aanwenden om mechanische doping tegen te gaan. Bij de UCI geloven ze niet in motortjes in de fiets, maar dan nog kan een onafhankelijk orgaan wellicht een bijdrage leveren. […] Je ziet tegenwoordig in allerlei sporten dat er schandalen zijn. In elke sport zijn veranderingen noodzakelijk. En onafhankelijke organen zijn simpelweg nodig om fraude tegen te gaan”, stelt Preudhomme, die twijfelt aan de huidige opsporingstechniek om mechanische doping te detecteren middels tablets.
Lijkt me ook niet meer dan logisch dat een onafhankelijke organisatie het monitort.
  woensdag 15 juni 2016 @ 10:39:56 #20
147172 THEFXR
Alpha Bear
pi_163027303
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2016 09:41 schreef Ericr het volgende:
[ afbeelding ]

Nog eentje uit de oude doos (1992), wordt Fuentes ook in genoemd.
was het niet Conconi, die met Indurain werkte? en Ferrari was de leerling.
  woensdag 15 juni 2016 @ 10:51:40 #21
406034 Bugno
Campione d. Mondo 91/92
pi_163027531
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2016 01:04 schreef wimderon het volgende:
[ afbeelding ]

'helderziende sportarts' _O_
Hardop gelachen hier (rare bliken van collega's neem ik op de koop toe)! Waar vind je dit?
Fitter. Happier. More productive
---------------------------------------------------
If you think in terms of a year, plant a seed; if in terms of ten years, plant trees; if in terms of 100 years, teach the people. - Confucius
  woensdag 15 juni 2016 @ 11:05:09 #22
94668 Joost-mag-het-weten
Voor Vorst, Vlaming & vr R
pi_163027843
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2016 10:39 schreef THEFXR het volgende:

[..]

was het niet Conconi, die met Indurain werkte? en Ferrari was de leerling.
Dat was Conconi inderdaad, Maar ook Cipollini, Chiappucci, Bugno, Moser, Sörensen, Pantani, Oegroemov en Fondriest werden vaak bij hem als "klant" genoemd.
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)
pi_163027900
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 juni 2016 17:20 schreef THEFXR het volgende:
dus jullie eisen namen? you got them!

.
[ afbeelding ]
Stuk van Thijsje vanmorgen. Clasicomano is bijna zeker Flecha en Gemma is Remmert Wielinga.

quote:
Van wie zijn de 63 overgebleven bloedzakken van Fuentes?

OPERACIÓN PUERTOZowaar. Na tien jaar getouwtrek zijn de bloedzakken van Operatie Puerto vrijgegeven om te worden gebruikt als bewijs tegen de betrokken sporters. Maar de impact daarvan is waarschijnlijk een stuk kleiner dan al die jaren is gedacht.

,,Om te beginnen vind ik het vreemd dat dit weer zo lang moest duren. Maar ik heb er persoonlijk niet zo’n probleem mee als je 10 jaar na bewust dopinggebruik nog altijd niet lekker slaap, bang om gepakt te worden. Dopinggebruikers zullen altijd een stap voorliggen op de instanties, maar als ze een paar jaar later alsnog getest kunnen worden op een bepaald product dat in het verleden niet te vinden was: top! Dat vergroot de angst om doping te pakken aanzienlijk lijkt me.’’

Reactie Bauke Mollema
,,In principe is dit een goede zaak, net als dat ik een voorstander ben van hertesten van oude monsters met de nieuwste technieken. Maar dit komt wel veel te laat! Van de renners/sporters die daar tussen zitten zijn er waarschijnlijk nu al veel gestopt. En ik moet ook nog maar zien hoe de instanties nu verder die dna-vergelijkingen aan gaan pakken.’’

En toen, na tien jaar van juridische strijd, na tien jaar van politieke intriges, na tien jaar van verbergen, verstoppen, verhullen en verzwijgen, kwam de uitspraak gisteren alsnog. Een rechter in Madrid oordeelde gisteren dat de 211 bloedzakken die in 2006 in beslag werden genomen bij dopingarts Eufemiano Fuentes niet mogen worden vernietigd. In plaats daarvan moet het DNA-materiaal uit die zakken worden overgedragen aan het internationaal anti-dopingagentschap WADA, de internationale wielerbond UCI en het Italiaanse anti-dopingcomité CONI.

De 211 bloed- en plasmazakken zijn al jaren voer voor speculaties. Dat komt niet in de laatste plaats omdat de Spaanse instanties de afgelopen tien jaar de soepele rechtsgang rond Operatie Puerto op talloze manieren hebben tegengewerkt en getraineerd. Maar het is een misverstand om te denken dat er door de uitspraak van gisteren volledige openheid van zaken komt over de klantenkring van Fuentes. Het gaat immers alleen op de sporters die op dat moment bloedzakken in de vriezer hadden liggen.

Voetballers en tennissers
Fuentes zei zelf al eerder dat er ook voetballers en tennissers bij hem over de vloer kwamen, maar die zullen er ook deze keer zonder kleerscheuren vanaf komen. Want de kans dat die zich dopeerden met bloedzakken is bijzonder klein: in voetbal en tennis werd tien jaar geleden niet of nauwelijks gecontroleerd, en al helemaal niet buiten competitie. Waarom al die moeite nemen om bloed af te nemen, in te vriezen en weer in te brengen als je ook gewoon een spuit epo kunt zetten?

<strong>Namen in verband gebracht met Fuentes<br />(sporter, nummer bloedzakken, codenaam, aantal bloedzakken)</strong>
Bekend/Wielrenners:
Jörg Jaksche (nummer 20, Bella, 11 bloedzakken)
Jan Ullrich (1, Hijo Rudicio, 10 zakken)
Thomas Dekker (24, Clasicomano Luigi, 10 zakken)
Ivan Basso (2, Birillo, 11 zakken)

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid
Fränk Schleck (25, Amigo de Birillo, 4 zakken)

Niet bekend/Wielrenners:
Alejandro Valverde (18, Valv. Piti, 1 plasmazak)
Santiago Botero (4, Nicolas, 17 zakken)
Francisco Mancebo (17, Goku, 20 zakken)
Constantino Zaballa (19, Oso, 15 zakken)
Oscar Sevilla (5, Sevillano, 15 zakken)
Marcos Serrano (13, Alcalde, 8 zakken)
José Enrique Gutierrez (12, Guti, 6 zakken)
Aitor Osa (8, Atr, 11 zakken)
Unai Osa (7, 1ai, 5 zakken)
Roberto Heras (14, RH, 2 zakken)
Angel Vicioso (16, Vcs, 4 zakken, tegenwoordig rijdend voor Katusha)
Luis Leon Sanchez (26, Huerta, 3 zakken)
Juan Antonio Flecha (33, Clasicomano, 7 zakken)
Remmert Wielinga (Gemma, 3 zakken)

Niet bekend/niet-wielrenners
Marta Dominguez (9, Urco, 6 zakken)

De bloedzakken zijn voorzien van nummers. Die zijn erop gezet door de sporters zelf, in opdracht van Fuentes. Ze kregen van hem allemaal een cijfer, en vaak ook een bijnaam. Op die manier probeerde hij te voorkomen dat hij bloedzakken zou verwisselen (wat evengoed alsnog gebeurde, maar dat terzijde).

Door te zoeken in het politiedossier van Operatie Puerto (in handen van deze krant) kun je veel van de 211 bloedzakken aan sporters linken. Er staan telefoontaps in, foto's van sporters die in de kliniek van Fuentes' companen aanbellen, en ook kalenders met dopingschema's. De afgelopen jaren zijn op die manier veel van de klanten van Fuentes ontmaskerd.

Laten we er eens doorheen lopen. De 211 bloedzakken behoren toe aan 36 verschillende sporters. Naar alle waarschijnlijkheid 23 wielrenners en 12 atleten; op de ene overgebleven bloedzak is niets geschreven. Slechts een handvol van de betreffende 36 sporters heeft inmiddels bekend in grote of kleine bewoordingen: wielrenners Jörg Jaksche (nummer 20, Bella, 11 bloedzakken), Jan Ullrich (1, Hijo Rudicio, 10 zakken), Thomas Dekker (24, Clasicomano Luigi, 10 zakken) en Ivan Basso (2, Birillo). Al loog die laatste in de rechtszaal dat hij alleen een keertje bloed had laten afnemen door Fuentes: er lagen 11 zakken van hem in de vriezer. Fränk Schleck (met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid 25, Amigo de Birillo, 4 zakken) bekende dat hij klant was van Fuentes, maar dan voor trainingsschema's (nota bene: Fuentes is gyaecoloog van huis uit) in plaats van doping. Met die uitleg kwam hij nog weg ook.

Verder is Alejandro Valverde (18, Valv. Piti, 1 plasmazak) geschorst voor zijn betrokkenheid, maar bekende hij nooit. De rest ging vrijwel zonder uitzondering vrijuit, voornamelijk omdat het belangrijkste bewijsstuk (de DNA in de bloedzakken) nooit gebruikt mocht worden. Maar hun namen zijn af te leiden uit het politiedossier en de dopingschema's. Zo duiken de wielrenners Santiago Botero (4, Nicolas, 17 zakken), Francisco Mancebo (17, Goku, 20 zakken), Constantino Zaballa (19, Oso, 15 zakken), Oscar Sevilla (5, Sevillano, 15 zakken), Marcos Serrano (13, Alcalde, 8 zakken), José Enrique Gutierrez (12, Guti, 6 zakken), Aitor Osa (8, Atr, 11 zakken), Unai Osa (7, 1ai, 5 zakken), Roberto Heras (14, RH, 2 zakken) en Angel Vicioso (16, Vcs, 4 zakken, tegenwoordig rijdend voor Katusha) op in het dossier.

Ontrafeld
Drie jaar terug werd de bijnaam van Luis Leon Sanchez ontrafeld in het NRC dankzij de uitgetikte conversaties van telefoontaps tussen Fuentes en zijn handlanger: Sanchez gaat schuil achter nummer 26 en bijnaam Huerta (3 bloedzakken). Het was voor de toenmalige Blanco-ploeg (nu Lotto-Jumbo) de reden om zijn contract te ontbinden: Sanchez rijdt tegenwoordig voor Astana.

Vorig jaar werd de Spaanse hardloopster Marta Dominguez door de Spaanse krant El Pais gelinkt aan nummer 9, Urco (6 zakken). Verder werd oud-Rabo-renner Juan Antonio Flecha er door de Volkskrant van beschuldigd nummer 33, Clasicomano (7 bloedzakken) te zijn. Die kans is zeer groot, omdat het dopingschema precies past in het toenmalige wedstrijdschema van Flecha, maar verder bewijs ontbreekt. Flecha spande een zaak aan en de Volkskrant werd op de vingers getikt door de Raad van de Journalistiek.

Een andere oud-Rabo-renner, Remmert Wielinga, werd gezien in een hotel waar Fuentes bloedtransfusies deed. Volgens een bron zou hij schuil gaan achter Gemma (3 zakken), maar Wielinga ontkent tot op de dag van vandaag iedere betrokkenheid.

63 zakken over
Bovenstaande namen (inclusief die ene blanco) zijn goed voor 148 van de 211 bloedzakken. Als die namen inderdaad bij de betreffende nummers en bijnamen horen, dan blijven er nog 63 zakken over, behorend aan 15 verschillende sporters - 11 atleten en 4 wielrenners. En die moeten nog maar geïdentificeerd worden.

http://www.ad.nl/sport/va(...)an-fuentes~afaee566/
  Moderator woensdag 15 juni 2016 @ 11:09:33 #24
198822 crew  Rellende_Rotscholier
Robbertje matten met de wouten
pi_163027958
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2016 09:41 schreef Ericr het volgende:
[ afbeelding ]

Nog eentje uit de oude doos (1992), wordt Fuentes ook in genoemd.
Wat een prachtig artikel is dit. Zo luchtig als er in die tijd over dit soort zaken werd geschreven, geniaal.
Het blijft toch een merkwaardige sport hè, dat wielrennen.
  woensdag 15 juni 2016 @ 11:14:58 #25
414990 Immerdebestebob
Frikandellenfetisjist
pi_163028058
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juni 2016 11:05 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:

[..]

Dat was Conconi inderdaad, Maar ook Cipollini, Chiappucci, Bugno, Moser, Sörensen, Pantani, Oegroemov en Fondriest werden vaak bij hem als "klant" genoemd.
In een van die krantenknipsels kwam Fondriest even tussendoor bij het interview voor een Conconi-test :D
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')