quote:
Op maandag 19 september 2016 12:55 schreef raptorix het volgende:[..]
Dus bij elk product dat ik op internet koop moet ik onderzoek doen of er geen merkrecht word geschonden? Moet ik dan navraag bij de verkoper doen? Moet ik er eerst naar toe, om als specialist te onderzoeken of het om een fake gaat? Het merkrecht is heel simpel, de gene die het merkrecht bezit dient dat zelf te handhaven, als er verkopers zijn die hun merkrecht schenden staan ze het vrij een claim in te dienen dan wel een rechtzaak te starten.
Techisch gezien ja, want bij elke overtreding hoe klein ook kan de merkrecht houder civiel optreden tegen zowel de verkoper als de koper (importeur, ook wanneer dit een consument betreft) van namaak artikelen, en kan de douane strafrechtelijk optreden wanneer de rechthebbende hier een verzoek toe doet.
Praktisch zal dit echter bij een consument die kleinschalig voor eigen gebruik koopt erg meevallen, de kosten wegen niet op tegen de baten voor de rechthebbende, en de douane zal bij kleine aantallen voor eigen gebruik niet direct gehoor geven aan een verzoek tot vervolging en is voor de consument die toevallig "tegen de lamp loopt" inbeslagname eigenlijk het enige risico. Dit wordt natuurlijk anders wanneer je overtreding op overtreding stapelt.
Wat wel vaker lijkt te gebeuren is dat als afschrikmaatregel er schikkingsvoorstellen gestuurd worden namens de rechthebbenden (ik heb bedragen gezien van ¤100 tot ¤150 op diverse forums), hier hoef je natuurlijk niet op te reageren, want een zaak zullen ze niet snel starten tenzij duidelijk wordt dat het om aantallen gaat die niet meer voor eigen gebruik aan te merken zijn.
Maar dat neemt niet weg dat de onderzoeksplicht naar het feit of iets namaak is of niet in de basis bij de koper ligt. Ik lees bijv. de laatste tijd dat bij bijv. een trip naar Turkijke de Douane momenteel 3 stuks hanteert als bovengrens, bij 4 of meer stuks inbeslagname volgt en bij 10 of meer stuks er minimaal een boete komt van ¤600.