abonnement bol.com Unibet Coolblue
  User die je het meest gemist hebt 2022 zondag 3 april 2016 @ 13:33:57 #1
78918 SeLang
Black swans matter
pi_161142431
Reisverslag Mexico 2 feb – 16 maart 2016

Hierbij het verslag van mijn reis door Mexico, 2 feb - 16 maart 2016. Zoals gewoonlijk was dit weer een solo backpack reis op de bonnefooi, maar in tegenstelling tot mijn vorige paar reizen dit keer geen trekking of kamperen maar gewoon reizen met lokale bussen en slapen in (budget)hotels. Wat een luxe opeens! Ik had overigens wel een volledige kampeeruitrusting incl tentje bij me, just in case...

Zoals gebruikelijk de laatste jaren had deze reis weer een hoog ornithologisch gehalte. Niet alleen is dat een hobby van mij maar ik vind dat het de reis leuker maakt als je een soort van doel hebt. De reis wordt ook interessanter omdat je vaak op wat andere plaatsen komt en niet alleen maar de typische toeristen dingetjes doet.

Niet alleen heb ik erg veel plezier beleefd aan deze 6 weken in Mexico maar ook het "resultaat" mag er zijn, met 332 geïdentificeerde vogelsoorten. Als ik het opnieuw zou doen dan zou ik wel iets langer gaan want 6 weken was eigenlijk iets te weinig voor zo'n groot land.

Route1 Cancún
2 Cozumel
3 Felipe Carrillo Puerto
4 Cobá
5 Tulum
6 Chichén Itzá / Pisté
7 Celestún
8 Mérida
9 Palenque
10 San Cristóbal de las Casas
11 Tziscao / Lagos de Montebello
12 Oaxaca
13 Teotitlán del Valle
14 Mexico City
15 Angangueo / Reserva de la Biosfera Mariposa Monarca
16 Morelia
17 San Blas
18 El Fuerte
19 Creel
20 Chihuahua

1. Cancún

Hier kan ik kort over zijn: niets van gezien behalve het vliegveld! Ik heb direct een bus gepakt naar Playa del Carmen en vanaf daar de veerboot naar het eilandje Cozumel.

De veerboot naar Cozumel was wel meteen erg mooi want er vlogen steeds scholen vliegende vissen naast de boot. Niet gewone uit het water springende vissen maar echt van die vissen met vleugels die 10 seconden ofzo op eigen kracht boven het water blijven vliegen. Ik had dat nog nooit zo mooi gezien!

2. Cozumel

Cozumel is een klein eilandje voor de kust van het Yucatan schiereiland. De meeste mensen komen hier voor de stranden die mooi zijn maar commercieel. Voor mij was dit echter vooral een interessante plek om te starten vanwege een paar endemische vogelsoorten die hier voorkomen (en dus nergens anders ter wereld).


Niet alleen zijn hier mooie vogeltjes maar ook mooie vlinders, zoals deze Crimson-patched Longwing (Cozumel)


Onder andere hiervoor kom je naar Cozumel: deze (endemische) Cozumel Emerald is een veel voorkomende kolibrie, zelfs midden in de stad. Je kunt de stuifmeelkorrels op zijn snavel zien zitten. Karakteristiek is de gevorkte staart die op deze foto ook mooi is te zien. (Cozumel)

Na 2 dagen Cozumel maakte ik opnieuw de oversteek naar Playa del Carmen. De zee was nu erg ruig en veel mensen op de veerboot werden ziek. Zelf was ik ook blij toen ik weer vaste grond onder mijn voeten had. Vanaf hier nam ik de bus naar Felipe Carrillo Puerto.

3. Felipe Carrillo Puerto

Felipe Carrillo Puerto wordt niet door veel toeristen bezocht want er is weinig "toeristisch" te zien. Het is vooral een transport hub. Maar voor vogelliefhebbers is het wel een interessante bestemming. Net buiten het stadje ligt een mooi bos dat bovendien in verbinding staat met het (bekende) Sian Ka'an reservaat. De perfecte plek om op eigen houtje de natuur te verkennen want vanuit het centrum loop je zo het bos in.

Hier heb ik een paar dagen doorgebracht, wat neerkwam op rond 5:00 s'morgens richting bos lopen en daar de hele dag blijven. De vogeltjes hier stelden inderdaad niet teleur. En dat begon al in de buitenwijken van de stad (wat sowieso erg landelijk aandoet). Vaak werd ik aangesproken door nieuwsgierige buurtbewoners, die allemaal super aardig waren.


Northern Cardinal (♂) in de vroege morgen (Felipe Carrillo Puerto)


Ik was helemaal vergeten dat het carnaval was! S'avonds kwam er een optocht langs met dansende meisjes. Helaas is het nogal donker in de straat. (Felipe Carrillo Puerto)


Social Flycatcher in het eerste zonlicht van de ochtend. Dit is één van de meest voorkomende vogeltjes hier. (Felipe Carrillo Puerto)

4. Cobá

Cobá is een populaire toeristische bestemming want er zijn daar oude Maya ruïnes (voornamelijk gebouwd tussen 800-1100 AD) in prachtige jungle setting. De meeste mensen bezoeken dit als dagtocht vanuit andere plaatsen maar ik vond het leuker om in Cobá zelf te verblijven. Het ligt aan een mooi meer en s'morgens en laat in de middag als alle toeristenbussen weg zijn is het er heerlijk rustig.

Cobá is niet alleen mooi vanwege de Maya ruïnes maar ook vanwege de natuur er omheen. Dat is overigens vaak zo bij archeologische sites in Mexico. Ik heb hier een prachtige tijd gehad.


Nohoch Mul piramide. Met 42m hoogte is dit de op één na hoogste piramide in Yucatan (Cobá)


Deze piramide wordt "La Iglesia" genoemd (Cobá)


Black-headed Trogon in de jungle rond de ruïnes. (Cobá)


Black-and-white Warbler (Cobá)


Deze Ocellated Turkey is een (endemische) wilde kalkoen die alleen maar voorkomt op het schiereiland Yucatan. Ik kwam laat in de middag een groepje van drie tegen langs een pad tussen de ruines! (Cobá)


Scrub-Euphonia (♂) in het vroege ochtendlicht (Cobá)

5. Tulum

Vandaag bezoek ik de ruïnes van Tulum en ik doe dat als dagtocht vanuit Cobá (de meeste mensen doen dat andersom). De ruïnes van Tulum hebben een sublieme ligging aan zee!


De ruïnes van Tulum zijn relatief "nieuw" (ca 1200-1521 AD) en je loopt er een stuk sneller doorheen omdat alles in tegenstelling tot Cobá dicht bij elkaar ligt. (Tulum)


Het mooiste aan de archeologische site van Tulum is echter de ligging op de rotsen boven deze prachtige kust! (Tulum)


Natuur is hier ook volop aanwezig, onder andere in de vorm van monsterlijk grote Iguanas die zich rondom (of op) de ruïnes opwarmen in de zon of gewoon op de rotsen langs de zee zoals deze. (Tulum)


Coatis heb je hier ook, zoals deze in de mangrove bij de uitgang van de archeologische site. En ze zijn behoorlijk tam. (Tulum)

De volgende dag reis ik van Cobá naar weer een andere archeologische site: Chichén Itzá. Maar eerst is er s'morgens nog tijd om te genieten van de natuur tijdens een ochtendwandeling bij het meer.


Green Heron (Cobá)


Summer Tanager (♂) (Cobá)

6. Chichén Itzá / Pisté

Dit is de beroemdste archeologische site in Mexico en het is ook erg indrukwekkend. De meeste mensen bezoeken dit als dagtocht vanuit een grotere stad maar ik verbleef in het plaatsje Pisté op loopafstand van de archeologische site.

Hoewel niet zo goed als Cobá is ook hier veel moois te zien op vogel gebied rond de ruïnes en op de wandeling van Pisté naar de site.


Deze sublieme Altamira Oriole is hier een veel voorkomende verschijning. S'morgens voor openingstijd gefotografeerd net buiten de archeologische site. (Chichén Itzá)


Net binnen de site zag ik deze prachtige Grey Cracker zitten op een wit bord met zwarte letters. Gezien zijn camouflage denk ik dat hij instinctief een zwart-wit patroon heeft opgezocht. (Chichén Itzá)


El Castillo aka Pyramid of Kukulcán. Deze is zo gebouwd dat tijdens de lente en herfst equinox de schaduw van de rand van de piramide driehoekige schaduwen werpt op de zijkant van de trap, wat de illusie geeft van een kruipende slang. (Chichén Itzá)


Dit is een klein stukje van een groot platform waarop vroeger de hoofden van geofferde mensen werden tentoongesteld. (Chichén Itzá)


Eén van de beter bewaarde gebouwen. (Chichén Itzá)


Cenote Sagrado. Men geloofde dan men via deze sinkhole in contact stond met de godenwereld. Er werden ook weleens voorwerpen en mensen in gegooid bij wijze van offer. (Chichén Itzá)

7. Celestún

Dit leuke vissersplaatsje ziet niet zo heel veel toeristen. Mensen bezoeken dit vooral vanwege grote groepen American Flamingos die hier kunt bezoeken met een bootje op de rivier (niet gedaan). Dit plaatsje was voor mij aantrekkelijk omdat je hier veel op eigen houtje kunt zien, op loopafstand van het plaatsje.


American (Greater) Flamingos zijn op sommige plaatsen makkelijk te spotten vanaf de waterkant. Een prachtig gezicht. (Celestún)


Toch zijn endemische soorten altijd het meest interessant. Zoals bijvoorbeeld deze Mexican Sheartail (♀), een kolibrie die alleen maar langs de noordkust van Yucatan voorkomt. (Celestún)

Het vrij droge landschap hier wordt afgewisseld door mangroves. Die zijn meestal moeilijk toegankelijk maar soms zijn er plekken waar je een mooi doorkijkje hebt. Stil blijven staan, geen geluid maken en niet bewegen (en je laten opeten door muggen!) en dan vind je van alles.


Rufous-naped Wood-rail loopt stilletjes naar eten te zoeken in de mangrove. (Celestún)


Bare-throated Tiger-heron (Celestún)


Deze American Pygmy Kingfisher is kleiner dan een huismus! (Celestún)

8. Mérida

Vanaf Celestún ben ik naar Mérida gereisd en heb daar een middag en nacht doorgebracht zodat ik de volgende dag s'morgens vroeg een bus kon pakken voor de lange reis naar Palenque. En Mérida is een mooie koloniale stad, dus leuk om daar ook een halve dag door te brengen.


Casa de Montejo aan de zuidkant van Plaza Grande (het centrale plein in Mérida) is gebouwd in 1549 en de gevel laat mooi zien hoe de conquistadores zichzelf zagen en hun relatie met de "barbaren". (Mérida)


Palacio de Gobierno (Mérida)

9. Palenque

De volgende bestemming is Palenque in de staat Chiapas. Dit is de locatie van een archeologische site, gelegen in donker en dichtbegroeid regenwoud. Vanzelfsprekend is dit ook weer een prachtige locatie voor wildlife (al lijkt het meer dan het is, want het is een laatste eilandje niet-gekapte jungle).

Mijn accommodatie is in een hut op palen op loopafstand van de ruïnes in een mooi (maar aangelegd, want eerder gekapt) stuk jungle. S'nachts hoor je hier de brulapen brullen.


Deze Brulaap brult zijn longen uit zijn lijf! (Palenque)

S'morgens rond 5:30 begin ik al te lopen naar de archeologische site. Weliswaar opent die pas om 8:00 maar er zijn ook een paar mooie trailtjes daar net buiten. Ik heb één volle dag doorgebracht op de archeologische site en één volle dag op de trailtjes er net buiten.


Eén van de bouwwerken in Palenque.


De archeologische site ligt in een prachtig stuk regenwoud. Alleen dat is al de moeite waard. (Palenque)


Deze Northern Royal Flycatcher spotte ik achter één van de ruïnes. Hij heeft een prachtige rode kam op zijn kop maar je moet veel geluk hebben om te zien dat hij die op zet (helaas niet gezien). (Palenque)


Niet alleen mooie vogeltjes maar ook mooie hagedissen in het regenwoud, zoals deze Neotropical Green Anole. (Palenque)

10. San Cristóbal de las Casas

Ik laat nu de laaglanden achter me en verkas naar de hooglanden. San Cristóbal de las Casas ligt op 1940m hoogte en dat is gelijk te merken aan de prettiger temperaturen. S'avonds moet je je zelfs flink aankleden.

Het is een prachtig koloniaal stadje met een leuke sfeer. Het enige nadeel is dat er nogal wat autoverkeer is in de nauwe straatjes.


De ondergaande zon beschijnt de gevel van de kathedraal van San Cristóbal. Gelegen aan de zocalo (het centrale plein). (San Cristóbal de las Casas)


Pastelkleurtjes ontbreken natuurlijk ook niet in dit koloniale stadje. (San Cristóbal de las Casas)


Stukje van de spectaculaire gevel van Santo Domingo de Guzmán. (San Cristóbal de las Casas)


Straatje in de avondschemering. (San Cristóbal de las Casas)

Op de foto hierboven zie je op de achtergrond een heuvel: Cerro Huitepec. Op de helling daarvan ligt een mooi natuur reservaat dat bereikbaar is met een "Combi" (een busje dat als openbaar vervoer dient).

S'morgens dus de eerste Combi gepakt (ca 5:30) naar een dorp in de buurt waarvan de route langs dat reservaat loopt. Het reservaat is geopend van 9:00-15:00 wat natuurlijk compleet waardeloos is want alle activiteit gebeurt s'morgens vroeg of laat in de middag. Dus ik ben s'morgens vroeg over het hek geklommen (ca 6:30) en laat in de middag opnieuw om er weer uit te komen. Rond 9:00 overigens wel netjes mijn aanwezigheid gemeld en de toegangsprijs betaald. Aan het gastenboek te zien krijgen ze gemiddeld één bezoeker per dag.


White-eared Hummingbird is typisch voor deze hooglanden. Foto genomen midden in de stad op het dakterras van het hostel. (San Cristóbal de las Casas)

11. Tziscao / Lagos de Montebello

De reis gaat verder naar het dorpje Tziscao, gelegen op ca 1500m hoogte aan een meer op de grens met Guatemala. Volgens een boek van 20 jaar geleden zouden hier in de buurt ook nog stukjes overgebleven cloud forest moeten zijn maar dat bleek inmiddels gekapt. Kwa vogels heb ik dus niet de cloud forest specialisten gezien waar ik op hoopte.

De omgeving is echter nog steeds erg mooi met prachtige meertjes in een bosrijke omgeving. Het plaatsje zelf is ook erg relaxed. Ik ben een dagje langer gebleven dan "gepland".

Dit is één van de plekken waar ik had kunnen kamperen maar een prachtige luxe bungalow aan het meer voor omgerekend ¤10 met comfortabel bed en heerlijke warme douche was te verleidelijk.


Mensen wassen zichzelf en hun kleding in het meer. Aan de overkant ligt Guatemala. De nabijheid van Guatemala kon ik ook merken aan het feit dat mensen precies dezelfde kruiken gebruiken om water te halen als ik daar zag (16 jaar geleden), gedragen op hun hoofd. (Tziscao / Lagos de Montebello)


Ik heb hier veel tijd wandelend doorgebracht door mooie bossen langs prachtige blauwe meertjes zoals deze. (Tziscao / Lagos de Montebello)

12. Oaxaca

Mijn volgende bestemming is de prachtige en relaxte koloniale stad Oaxaca (1550m). Mijn verblijf hier werd één van de hoogtepunten van deze reis. Omdat de reis hier naartoe erg lang is heb ik per uitzondering met een nachtbus gereisd (overigens heerlijk geslapen in de bus)

Oaxaca is niet alleen erg mooi maar ook vriendelijk en relaxt. S'avonds veel leven op straat, live muziek, etc. Ook heeft het weer een heel ander karakter dan de voorgaande plaatsen die ik bezocht (want andere etniciteit etc).


Straatbeeld in Oaxaca


Dansende vrouwen op het plein voor Templo de Santa Domingo. Het bleek dat ze een promotiefilm aan het maken waren voor Oaxaca.


In Mexico hebben ze iets met schedels en skeletten. Dit skelet die een draak aanvalt hing aan een gevel. (Oaxaca)

Het eten in Mexico is regionaal erg verschillend. Oaxaca heeft een heel eigen keuken en vooral de "moles" (een soort chilisauzen) zijn beroemd (en terecht!). Maar je kunt ook veel andere dingen eten en het leukste is om dat te doen in één van de grote indoor markten waar het eten voor je neus wordt bereid.


Dit at ik in één van de indoor markten. Het lijkt wel een soort pizza met verschillende soorten vlees erop. (Oaxaca)

Net buiten Oaxaca ligt Monte Alban, een heuvel met daarop één van de mooie archeologische sites van Mexico. Dit is een oude stad van de Zapotecs en de bloeitijd van deze stad was 350-700 AD.

Maar niet alleen is dit een mooie site vanwege de archeologie, het is ook een erg interessante vogel locatie die goed is voor een aantal endemische soorten. Daarom ben ik hier voor zonsopkomst met een taxi naartoe gegaan en s'avonds lopend en met bussen terug gegaan naar de stad.


Uitzicht vanaf Monte Alban s'morgens vroeg. De omgeving van de archeologische sites leverde 22 "nieuwe" vogels op voor deze reis, waaronder een aantal endemische soorten. (Monte Alban, Oaxaca)


De archeologische site hier is subliem. (Monte Alban, Oaxaca)

S'avonds terug in Oaxaca was het weer tijd voor lekker avontuurlijk eten op één van de markten. Een populaire snack in Oaxaca zijn sprinkhanen (chapulines), gebakken met chili poeder en knoflook! Eerst had ik er voorzichtig een paar geprobeerd maar ik vond ze zo lekker dat ik de volgende avond een wat grotere zak had gekocht. En dan lekker oppeuzelen op het plein bij de kathedraal onder het genot van live muziek.


Bij deze man kocht ik mijn gebakken sprinkhanen. (Oaxaca)

13 Teotitlán del Valle

Zo'n 20 kilometer van Oaxaca ligt het dorpje Teotitlán del Valle. Dit dorp staat bekend om de mooie kleedjes die er worden geweven en verkocht door de inheemse bevolking en is daarom een populaire toeristische dagtocht vanuit Oaxaca.

Mijn interesse ging echter niet uit naar de kleedjes maar vooral het achterland en vogels hier. En daarvoor was het handig om in het dorp zelf te overnachten zodat ik s'morgens vroeg de mooie plekken kon bereiken.

Ik overnachtte in een prachtige homestay (Las Grenadas) bij zo'n inheemse familie die overigens ook kleedjes weefden. S'morgens ging ik dan al om 4:30 op pad zodat ik genoeg tijd had om de 7km bergop te lopen en de beste plek rond zonsopkomst te bereiken.

Super vriendelijke mensen, mooie omgeving, interessante vogels en een fijn guesthouse. Oorspronkelijk had ik hier maar één overnachting "gepland" maar ik had het hier zo naar mijn zin dat het er twee werden. Misschien wel de leukste periode van de hele reis.


Templo de la Virgen de la Natividad stamt uit de 17de eeuw. (Teotitlán del Valle)


Ik was echter nauwelijks in het plaatsje zelf. Bijna al mijn tijd bracht ik door in het prachtige droge achterland. (Teotitlán del Valle)


Vooral s'morgens en laat in de middag was het hier prachtig op vogel gebied met diverse endemische soorten, zoals deze West Mexican Chachalaca. (Teotitlán del Valle)


Deze Grey Silky-flycatcher komt alleen voor in Mexico en Guatemala. (Teotitlán del Valle)

14. Mexico City

De volgende bestemming is Mexico City. Hoewel hier best veel is te zien ben ik er maar één volle dag geweest. Je moet tenslotte keuzes maken. Ik heb vooral veel rondgelopen om de sfeer van de stad te proeven.


Schoolklas op een uitje naar Palacio Nacional. Op de achtergrond Sagrario Metropolitano aan de zijkant van de kathedraal. (Mexico City)

15. Angangueo / Reserva de la Biosfera Mariposa Monarca

Elk najaar migreren er miljoenen monarch vlinders vanuit het oosten van de Verenigde Staten en Canada naar de bergen van de Mexicaanse staat Michoacan om daar te overwinteren. Ik had dit een aantal keer gezien in een natuurdocumentaire en eindelijk had ik de kans om deze plek zelf te bezoeken.

Ik reisde met de bus naar het mijnstadje Angangueo dat als basis diende voor een bezoek aan de vlinders. Er zijn verschillende sites rond Angangueo waar je de vlinders kunt zien en ik koos voor Sierra Chincua ongeveer 8km buiten de stad. Dit minder spectaculair dan de meest bezochte site (El Rosario) maar hier krijg je tenminste niet busladingen met toeristen en bovendien is het bos hier in betere staat.

S'morgens de eerste bus (ca 6:00) genomen de berg op. Deze plek ligt op ongeveer 3000m hoogte en toen ik er 20 minuten later aankwam was alles wit van de nachtvorst. Maar het warmde al snel op toen de zon opkwam.

Voordat je het reservaat bereikt moet je eerst een paar kilometer wandelen door een prachtig bos. Dit was zo mooi (ook kwa vogeltjes) dat ik het alleen al daarvoor zou hebben bezocht.


Monarch vlinders (Reserva de la Biosfera Mariposa Monarca, Sierra Chincua)


De trail in het reservaat eindigt bij dit uitzichtpunt. De lucht was vol met vlinders, maar op de foto is dat helaas nauwelijks te zien. (Reserva de la Biosfera Mariposa Monarca, Sierra Chincua)

16. Morelia

Mijn volgende bestemming zou San Blas moeten zijn aan de westkust, maar het is niet mogelijk om dat in één dag te bereiken. Dus ik heb één middag en overnachting in de stad Morelia. En dat is geen straf want Morelia is een prachtige koloniale stad. Het is zelfs Unesco World Heritage Site.

Er zijn hier mooie straatjes en een aantal prachtige koloniale gebouwen uit de 16de en 17de eeuw en een aquaduct uit de 18de eeuw. Erg leuk dus om s'middags wat rond te zwerven. S'avonds (gratis) live muziek bij de kathedraal en massa's mensen op de been.


Het meest pittoreske straatje van Morelia heet niet voor niets Callejón del Romance (Morelia)


Live muziek in de avondschemering (Morelia)

17. San Blas

Mijn volgende bestemming is San Blas in de staat Nayarit. De meeste mensen die San Blas als toerist bezoeken komen hier voor het strand en om te surfen. Onder vogelliefhebbers is het echter vooral bekend vanwege de hoge diversiteit en een aantal endemische vogelsoorten die hier in de buurt voorkomen.

Ik heb een fantastische tijd gehad in San Blas maar het begon niet erg goed met gelijk de eerste nacht met een inbreker in mijn hotelkamer! Die was door het piepkleine badkamer raampje naar binnen geklommen. S'nachts om 4:30 hoorde ik opeens de deur van de badkamer. Ondanks dat ik nog half sliep realiseerde ik me dat dit raar was omdat die deur klemde en dus niet vanzelf door tocht ofzo open kon gaan. Ik deed het licht aan en ging de badkamer binnen....en zag nog net de benen van de wegvluchtende inbreker door het raampje verdwijnen! Gelukkig had hij geen tijd gehad om iets te stelen. Daarna gelijk van kamer gewisseld.

Wat betreft vogeltjes was het hier inderdaad subliem en goede locaties waren gemakkelijk op eigen houtje lopend of met de bus te bereiken.


In het beste hotel van centraal San Blas word je welkom geheten door deze geraamtes. Dit is niet het budget hotel (met inbreker) waar ik overnachtte. (San Blas)


Deze vissers worden gevolgd door Brown Pelicans, Magnificent Frigatebirds en meeuwen. (San Blas)


Deze Orange-fronted Parakeets vallen nauwelijks op in de boom. (San Blas)


Natuurliefhebbers komen naar San Blas om onder andere deze endemische San Blas Jay te zien. (San Blas)


Deze Yellow-winged Cacique komt alleen voor in Mexico en Guatemala. Rond San Blas zie (en hoor!) je ze overal. (San Blas)


Dit prachtige vogeltje is een Vermilion Flycatcher (♂). Je komt hem zo'n beetje overal in Mexico tegen maar elke keer is het weer een indrukwekkende verschijning. (San Blas)


De Wulp die in Europa voorkomt heeft een lange snavel, maar de Long-billed Curlew in Noord-Amerika is nog net even wat extremer. (San Blas)

Net buiten San Blas (20 minuten met de bus) ligt het dorpje Singayta. De omgeving van Singayta staat ook bekend als een goede vogel locatie dus s'morgens pak ik de eerste (6:00) bus voor een dagtocht hier naartoe.


Deze Citreoline Trogon is ook endemisch voor Mexico. Hij lijkt wat op de Black-headed Trogon op een eerdere foto (Cobá) maar de Citreoline heeft gele ogen en een ander patroon onder zijn staart. (Singayta)


Een leuke verrassing was deze Jaguarundi, een kleine en beetje rare wilde kat. Omdat Jaguarundis kwa uiterlijk en bewegen nogal marter-achtig aandoen ontdekte ik pas thuis dat dit een kat was in plaats van een marter-achtige die op een kat lijkt, want ik dacht dat katten zeldzaam waren en moeilijk te zien - kennelijk niet! (Singayta)

De volgende dag weer de goede plekken op loopafstand van centraal San Blas bezocht.


Painted Buntings in de ochtendzon. Links het vrouwtje, rechtsonder het mannetje. Je zou denken dat ik voor deze foto de kleurverzadiging flink omhoog heb gedraaid maar de kleuren zijn echt zo fel als de zon erop schijnt! (San Blas)


Misschien wel de mooiste vogel van deze reis: Golden-cheeked Woodpecker. Endemisch voor Mexico. (San Blas)

18. El Fuerte

Voor de volgende bestemming maak ik een lange reis naar de staat Sinaloa in het noordwesten. Van San Blas naar Tepic en vanaf daar een nachtbus naar Los Mochis. Dan s'morgens een lokale bus van Los Mochis naar El Fuerte.

Sinaloa wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met drugsbendes en geweld. Los Mochis is de stad waar vorig jaar drugsbaas El Chapo werd gearresteerd. Voordat je de nachtbus in mocht werd je gefouilleerd en de bus is onderweg 3x gestopt op politie checkpoints (één keer moest iedereen uitstappen en ging de politie naar binnen).

El Fuerte is echter een leuk cowboy plaatsje met mannen met snorren en cowboy hoeden. Ook ligt er op loopafstand van het plaatsje een mooi natuurreservaat langs de Rio Fuerte waar ik een hele dag heb doorgebracht.


Palacio Municipal (El Fuerte)


Na een lange dag in het droge bos net buiten El Fuerte spotte ik vlak voor zonsondergang deze prachtige Ferruginous Pygmy Owl, een klein uiltje van maar 17cm

El Fuerto ligt langs een spoorlijn: Ferrocarril Chihuahua Pacifico. Deze loopt van Los Mochis naar Chihuahua, is 656km lang met 37 bruggen en 86 tunnels en bereikt een hoogste punt van 2400m. Dit is één van de mooiste spoorlijnen ter wereld. Het mooiste stuk van de route ligt tussen El Fuerte en Creel, dus ik reis met deze trein naar mijn volgende bestemming: Creel.


De trein tijdens een tussenstop in Divisadero waar een spectaculair uitzichtpunt is op Copper Canyon. De treinreis van El Fuerte naar Creel duurde 8 uur. (Ferrocarril Chihuahua Pacifico)

19. Creel

Creel is de meest populaire bestemming in Copper Canyon (Barrancas del Cobre). Er zijn onder andere vreemde rotsformaties en mooie bossen. Het plaatsje is erg toeristisch maar rond de stad woont ook veel inheemse bevolking, sommigen nog steeds in grotten. Eén van de mannen zag ik zelfs met een lendendoek lopen in plaats van een broek. Ongelofelijk dat dit nog bestaat op een paar honderd kilometer van de Amerikaanse grens.

Ik heb zo'n beetje al mijn tijd doorgebracht in de buurt van Cascada de Cusárare, een spectaculaire waterval (ondanks dat het nu heel droog is) gelegen in prachtig bos. Hier heb ik nog gezocht naar de endemische Eared Quetzal maar die heb ik helaas niet gevonden.


Cascada de Cusárare


Lawaaiige maar mooie blauw met zwarte Steller's Jay (Cascada de Cusárare)


Een mus is misschien niet zo spannend, maar deze Striped Sparrow is endemisch voor de Mexicaanse hooglanden (Cusárare)

20. Chihuahua

Vanwege de extra tijd die ik elders heb besteed had ik helaas geen tijd meer om Chihuahua te bekijken. Ik ben dus met de bus van Creel naar Chihuahua gereisd (4 uur) en dan direct door naar het vliegveld van Chihuahua voor de vlucht naar huis om 17:10.

Statistiek
Dagen ter plekke: 42
Geïdentificeerde vogelsoorten: 332 (totale lijst: zie spoiler)

Kosten:
Vliegtickets: ¤723
Ter plekke uitgegeven: ¤1099
Overig (reisgids, bus thuis, etc): ¤95
-> Totaal: ¤1917

Geïdentificeerde vogelsoorten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 0% gewijzigd door SeLang op 25-10-2017 12:14:14 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zondag 3 april 2016 @ 13:49:32 #2
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_161142775
Wow!! Eens rustig lezen :Y
🐠 Only dead fish go with the flow.
pi_161142779
mooi verslag !
Mexico dat was ooit eens het eerste land waar ik heein wilde reizen (alleen) dat is langzaam naar beneden gezakt, vooral omdat ik het toen nog erg onveilig vond. Moet ik toch eens weer wat hoger in mijn bucket list plaatsen.
  zondag 3 april 2016 @ 14:30:34 #4
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_161143789
Poe, wat een trip! Ik heb genoten van je verslag en de prachtige foto's.

Die zuidoosthoek bij Guatemala zou ik ook nog graag eens bezoeken.
🐠 Only dead fish go with the flow.
  One tough cookie zondag 3 april 2016 @ 14:32:41 #5
169210 liesje1979
pi_161143833
Wow Selang! Wat een pareltje weer. _O_ O+
Voor mij persoonlijk 1 van je leukste verslagen omdat ik de combinatie cultuur en natuur fijn vind. Wat heb je veel gezien! En zo avontuurlijk ook, over hekken klimmen enzo. Ik moest er van lachen, wel netjes dat je toch nog betaald hebt, zullen ze wel blij mee zijn geweest, met ongeveer 1 bezoeker per dag.
En dan die inbreker, lol, ik denk dat ik dood gegaan zou zijn van de schrik. Maar gelukkig niets gestolen dus,
Je zegt dat 6 weken eigenlijk te kort was maar 6 weken reizen is in mijn ogen al heel lang, een beetje een brutale vraag, maar hoe doe je dat met je werk enzo dan?

Bedankt voor het delen van deze prachtige reis en foto's. Ik heb er echt de tijd voor genomen het te lezen en heb er van genoten!
pi_161145365
quote:
14s.gif Op zondag 3 april 2016 14:32 schreef liesje1979 het volgende:

Bedankt voor het delen van deze prachtige reis en foto's. Ik heb er echt de tijd voor genomen het te lezen en heb er van genoten!
SeLang is al op zijn 38e/39e met pensioen gegaan (8 jaar terug ofzo). Nu reist ie zo'n 6 maanden per jaar.
2017: RGN BKK FCO LHR NRT LHR TLL LHR MIA BOG MIA JFK LHR LHR
2018: BCN SOF MLA IST ZAG DBV SPU ZAG SOF BOJ IST CGK JOG LOP DPS LBJ DPS SIN IST KBP BKK LPQ UTH KBP
2019: BCN LCY AGP SBZ KBP LPP SVL DOH JNB CPT DOH TFS
2020: ALC BIO LCY
pi_161151717
Heel gaaf verslag weer Selang! Lijkt mij een schitterend land om te bezoeken; zowel op cultureel als natuurlijk vlak.

Nog iets gemerkt van onveiligheid naast de checkpoints en de inbreker?
Voor wat foto's, kijk hier
pi_161153468
Geweldig verslag. Doe zo verder. Wat is het volgende land/streek op de planning? Schotland?
  Moderator zondag 3 april 2016 @ 21:54:19 #9
45833 crew  Fogel
pi_161156410
Natuur en cultuur in een mooie harmonie. Heerlijk om te lezen dit O+
I'm surrounded by morons!
TRV 2021: Oslo, Montreal, Nederland
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
TRV plannen/geboekt 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Kroatie, Toronto, New York, Nederland, Gdansk
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 4 april 2016 @ 14:19:41 #10
78918 SeLang
Black swans matter
pi_161168253
quote:
14s.gif Op zondag 3 april 2016 14:32 schreef liesje1979 het volgende:
Ik moest er van lachen, wel netjes dat je toch nog betaald hebt, zullen ze wel blij mee zijn geweest, met ongeveer 1 bezoeker per dag.
Het wordt ook beheerd door de lokale gemeenschap en die mensen zijn niet rijk. Die man vond het inderdaad tof dat ik speciaal naar beneden was gekomen om me nog even te melden en te betalen. Ik was helemaal zijn amigo toen. We hebben daarna nog een tijd gekletst.

quote:
Je zegt dat 6 weken eigenlijk te kort was maar 6 weken reizen is in mijn ogen al heel lang, een beetje een brutale vraag, maar hoe doe je dat met je werk enzo dan?
Ik ben 8 jaar geleden al gestopt met werken op vrij jonge leeftijd. Ik leef van mijn spaarpot/ beleggen en heb geen ander inkomen. Ik beperk mijn reizen echter tot maximaal 2 maanden per reis want daarna ben ik doodmoe (ik maak altijd lange dagen, zoals je ook ziet in het verslag) en ik wil ook tijd hebben om alle nieuwe indrukken rustig te laten bezinken.

Maar deze reis was iets minder vermoeiend dan de voorgaande paar reizen. Het scheelt toch wel als je niet de hele dag met een zware rugzak loopt en niet in een piepklein tentje slaapt maar in een lekker bed en elke avond kunt douchen e.d. Als ik het opnieuw zou doen dan zou ik 2 weken langer gaan. Ik had nog wel een paar museums willen bezoeken en een paar andere locaties.

quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 19:55 schreef polariteit het volgende:

Nog iets gemerkt van onveiligheid naast de checkpoints en de inbreker?
Alleen dat er veel politie patrouilles zijn en dat de politie echt militair is bewapend. Zo zie je vaak politie rondrijden in trucks met daarop een groot machinegeweer gemonteerd en echt paraat om elk moment te kunnen gaan schieten. En zo rijden ze dan midden in de stad.

Ook kom je op de raarste plaatsen opeens politie tegen. Zo heb ik net buiten El Fuerte in de bush bijvoorbeeld nog even moeten uitleggen dat ik naar vogeltjes op zoek was.

quote:
0s.gif Op zondag 3 april 2016 20:53 schreef koentje123 het volgende:
Wat is het volgende land/streek op de planning? Schotland?
Volgende reis zal wel vanaf eind mei 6-8 weken kamperen worden voor mijn jaarlijkse Schotland fix. Voor het najaar moet ik nog besluiten wat het wordt. Teveel mooie plaatsen en te weinig tijd.... :)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  vrijdag 8 april 2016 @ 12:44:19 #11
118453 Pinnenmutske
Tante IJsbeer 2023
pi_161277015
mooi reisverslag en Chichen dinges wil ik zeker zien (Mahhjong)
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
Oooof een taak op oew boekkes, jongens jongens het is toek op je bakkes hé
pi_161292465
quote:
Alleen dat er veel politie patrouilles zijn en dat de politie echt militair is bewapend. Zo zie je vaak politie rondrijden in trucks met daarop een groot machinegeweer gemonteerd en echt paraat om elk moment te kunnen gaan schieten. En zo rijden ze dan midden in de stad.

Ook kom je op de raarste plaatsen opeens politie tegen. Zo heb ik net buiten El Fuerte in de bush bijvoorbeeld nog even moeten uitleggen dat ik naar vogeltjes op zoek was.
Aai dat laatste lijkt me best lastig, zeker als je de taal wat minder goed spreekt. Ik kan me zomaar voorstellen dat je niet echt met engels terecht kan bij die gasten...
Voor wat foto's, kijk hier
pi_161421387
Mooi verslag weer!
Pain is temporary, pride is forever
pi_161456431
Super vet man! Heb even kort door je andere verslagen gekeken, maar klopt het dat je deze reizen altijd in je eentje doet?

Mij lijkt dat redelijk eenzaam op ten duur, voel jij dit niet ook zo?
  User die je het meest gemist hebt 2022 zaterdag 16 april 2016 @ 09:25:43 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_161463580
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 april 2016 22:49 schreef polariteit het volgende:

[..]

Aai dat laatste lijkt me best lastig, zeker als je de taal wat minder goed spreekt. Ik kan me zomaar voorstellen dat je niet echt met engels terecht kan bij die gasten...
Dat is geen probleem. Ze zijn gewoon verbaasd om jou op een vreemde plaats aan te treffen in de bush. Het is niet zo dat ze je direct van iets verdenken. Ik zei gewoon dat ik naar vogeltjes aan het kijken was en even wijzen op mijn vogelgidsje voor het geval het niet duidelijk was en dan kreeg ik een brede grijns en was alles in orde.

quote:
0s.gif Op vrijdag 15 april 2016 21:49 schreef ulq het volgende:
Super vet man! Heb even kort door je andere verslagen gekeken, maar klopt het dat je deze reizen altijd in je eentje doet?

Mij lijkt dat redelijk eenzaam op ten duur, voel jij dit niet ook zo?
Ik reis altijd solo en heb me nog nooit eenzaam gevoeld op reis. Om eerlijk te zijn, die gedachte is zelfs nog nooit bij mij opgekomen. Het is mijn eigen keuze om alleen te reizen want ik vind dat veel leuker. Je doet dan veel meer en beleeft alles intenser.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_161464776
Fantastisch reisverslag weer, en wat een prachtige (vogel)foto's! Vorige maand in Guatemala geweest en Mexico staat hoog op mijn verlanglijstje, echter had ik geen tijd om door te steken naar boven. Mooie endemische soorten ook. Ik heb in Guatemala ook nog wat dagen naar een quetzal gezocht, helaas dit tevergeefs.

Ik weet dat dit ooit al voorbijgekomen is, maar kan het even niet vinden. Welke camera gebruik jij hiervoor?
  User die je het meest gemist hebt 2022 zaterdag 16 april 2016 @ 11:09:15 #17
78918 SeLang
Black swans matter
pi_161464874
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 april 2016 11:01 schreef Appietje het volgende:

Ik weet dat dit ooit al voorbijgekomen is, maar kan het even niet vinden. Welke camera gebruik jij hiervoor?
Een gewone Lumix DMC-TZ70 die in mijn broekzak past.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_162567079
Geef niets om vogels maar mooi verslag en mooie foto's!!
Een oplettende kijker (volgens Mediacourant 15-4-20).
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')