Hoi allemaal,
Allereerst ben ik nieuw hier, dus hoi!

Ten tweede heb ik een woning op het oog en vroeg me af of er mensen zijn met ervaringen met een bouwdepot. Ik zal hieronder even kort de situatie schetsen:
Er staat een woning te koop voor 162.500. De oorspronkelijke verkoopprijs was 167.500, maar omdat de woning al een jaar en drie maanden te koop staat, zijn ze gaan zakken. Ik koop alleen en kan zo'n 158.000 euro lenen (maximaal). Ik ben net minder gaan werken in verband met een studie die ik naast mijn werk doe, daar wordt dit leenbedrag ook op gebaseerd. Wel kan ik straks natuurlijk nog bijlenen, eventueel, maar dat doe ik liever niet. Ik maak de boel liever meteen voor elkaar.
Ik heb dus voor mezelf in gedachten wat ik wil betalen voor deze woning, zo rond de 145.000 euro. Dit komt overeen met de 12% die de verkoper gemiddeld inlevert op de vraagprijs en bovendien staat de woning al even te koop.
Het resterend bedrag zou ik graag lenen voor een bouwdepot. Er zijn een aantal zaken flink verouderd aan de woning en bovendien zal wat isoleren hier en daar ook geen overbodige luxe zijn (heeft nu energielabel F). Zelf heb ik ook wat geld (zo'n 12.000) voor de kosten koper en eventuele aanvullingen op het bouwdepot.
Maar nu lees ik overal op internet dat het een ellende is tegenwoordig om nog een bouwdepot te krijgen. Heeft iemand daar (recente) ervaringen mee? En wat als bij taxatie blijkt dat de woning NU al rond de 160.000 waard is, zou een lening van 158.000 (zelfs al onder wat 'ie nu waard is) dan ook en probleem zijn? En klopt het dat je maar een percentage van bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een nieuw toilet mag betalen uit het bouwdepot? Zo ja: hoe gaat dat in z'n werk? Krijg je daar een bedrag voor en daar moet je het dan mee doen (al koop je het tweedehands), of declareer je echt maar een percentage van zulke zaken?
Al met al een hoop vragen. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met ervaringen. Op internet lees ik 101 antwoorden van allerlei verstrekkers, ik zie door de bomen het bos niet meer...