abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_164755887
registreer om deze reclame te verbergen
20-08-2016

Was de first lady van de nazi's joods?


media_xll_8987058.jpg
Magda en Joseph Goebbels © getty.

Een oude bewonerskaart die de Duitse krant Bild ontdekte en waarnaar historicus Oliver Hilmes in zijn boek 'Berlijn 1936' verwijst, bevat een duister geheim. Was de belangrijkste vrouw van nazi-Duitsland een half-Jodin?

[img] http://static2.hln.be/static/photo/2016/18/14/2/20160820112652/media_l_8987132.jpg[/img]
Joseph Goebbels © ap.

media_l_8987119.jpg
© getty.

De bewonerskaart van de joodse handelaar Richard Friedlšnder geeft aan dat zijn dochter Magdalena heet, dat ze geboren is op 11 november 1901 en katholiek is - net zoals Magda Goebbels die later zou trouwen met Joseph Goebbels, de minister van Propaganda in nazi-Duitsland. Was uitgerekend de first lady van het meedogenloze Derde Rijk van joodse afkomst?

Hun zes kinderen, die ze in 1945 vergiftigden toen de ondergang nabij was, werden door de nazipropaganda nochtans als "zuiver Arisch" bestempeld.

Feit is dat Magdalena Goebbels in 1901 als buitenechtelijk kind van haar moeder Auguste ter wereld kwam. Als stiefvader trad ondernemerszoon Oskar Ritschel op die enkele jaren samenleefde met Auguste.

Dat haar ouders niet getrouwd waren, ontdekte Magda pas in 1931. Haar geboorteakte vermeldt geen vader. In 1908 trouwde Magda's moeder met de joodse zakenman Richard Friedlšnger. Hoelang ze de in 1881 geboren man al kende, is niet geweten.

Het is onduidelijk volgens auteur en historicus Hilmes of en wanneer Oskar Ritschel en Richard FriedLšnder het dubbelspel van Auguste (met twee mannen) in de smiezen hadden.

Het duistere geheim van Magda Goebbels kan ook verklaren waarom de invloedrijke Hitler-aanbidster haar joodse vader niet voor de nazivervolging kon beschermen.

Friedlšnder stierf in 1939 in concentratiekamp Buchenwald na helse dwangarbeid en talrijke mishandelingen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165003481
01-09-2016

Historisch fascistisch manifest over Mussolini geeft geheimen prijs


media_xll_9017952.jpg
Benito Mussolini © ap.

Een reconstructie van een tekst die verborgen zit onder een obelisk in Rome werpt een nieuw licht op het fascisme ten tijde van Benito Mussolini en de manier waarop het regime wilde gezien worden door toekomstige generaties.

De Latijnse tekst is neergeschreven op een stuk perkament dat samen met gouden munten onder de Mussolini-obelisk in het Foro Italico-sportcomplex in Rome begraven ligt. De tekst is een lofzang over de opkomst van het fascisme en de verwezenlijkingen van Mussolini en werd onder het monument geplaatst bij de oprichting ervan in 1932.

GeÔnspireerd door het Romeinse rijk

Betina Reitz-Joosse en Han Lamers, twee historici, deden de ontdekking. Zij zijn de eersten die de Codex Fori Mussolini vertalen en bestuderen. Op basis van drie bronnen die ze vonden in bibliotheken en archieven in Rome, stelde het duo een versie van de tekst samen die volgens hen overeen komt met het origineel, dat buiten bereik ligt in de obelisk.

"De tekst was niet bestemd voor tijdgenoten," vertelt Reitz-Joosse, die werkt aan de universiteit van Groningen, aan de BBC. "De obelisk was een groot spektakel, maar over het bestaan van de tekst werd met geen woord gerept. Die was bestemd voor een publiek in de verre toekomst. In die tijd hadden de fascisten een reeks archeologische ontdekkingen gedaan die dateerden uit het Romeinse rijk. Terwijl ze de ruÔnes opgroeven, dachten ze na over de creatie van hun eigen vertelling over hun daden voor toekomstige generaties."

Wat staat er in de tekst?

De tekst van 1200 woorden werd geschreven door Aurelio Giuseppe Amatucci en bestaat uit drie delen.

Het eerste deel is een algemene geschiedenis van de verwezenlijkingen van het fascisme en de opkomst van Mussolini. Het beschrijft hoe ItaliŽ na de Eerste Wereldoorlog op de rand van de afgrond stond, maar gered werd door Mussolini "dankzij zijn bovenmenselijk inzicht en vastberadenheid," vertelt dr. Lamers, die werkzaam is aan de K.U. Leuven. "De tekst stelt Mussolini voor als een soort van nieuwe Romeinse Keizer, maar ook, door het gebruik van bijbelse taal, als de redder van het Italiaanse volk."

Het tweede deel behandelt de fascistische jeugdorganisatie Opera Nazionale Balilla en de fascistische programma's voor de jeugd. Het derde deel behandelt de bouw van het Foro Italico - toen gekend als het Foro Mussolini - en de oprichting van de zuil.

Waarom Latijn?

Volgens Reitz-Joosse is de tekst in het Latijn opgesteld om een link te leggen tussen het Romeinse Rijk en de opkomst van het fascisme. Het regime wilde het Latijn ook opnieuw invoeren als de internationale taal van het fascisme.

"De tekst ligt er nog en we kunnen er niet aan," aldus Reitz-Joosse. "Het enige wat we kunnen doen is de tekst bestuderen en de manipulatieve strategieŽn ervan analyseren - om de tekst te problematiseren in plaats van toe te staan dat hij zijn boodschap onbelemmerd communiceert."

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165003512
31-08-2016

Urnen uit bronstijd gevonden in Zutphen

urnen-bronstijd-gevonden-in-zutphen.jpg

In het middeleeuwse stadsdeel Polsbroek in Zutphen zijn enkele urnen uit de bronstijd (1200 - 1100 voor Christus) opgegraven. Volgens de gemeentelijke archeologen vormen de urnen het bewijs dat Zutphen al in de prehistorie werd bewoond.

Daarvan waren nooit eerder resten gevonden, zegt gemeentearcheoloog Michel Groothedde.

In de Halvemaanstraat in Polsbroek zijn oude panden gesloopt. Voor er nieuwbouw komt onderzoeken archeologen de bodem. Eerder troffen de gravers vuurstenen gereedschap van circa 8000 jaar voor Christus aan. Dat is waarschijnlijk achtergelaten door rondtrekkende jagers/verzamelaars.

De 3200 jaar oude urnen zijn gevonden op wat een kleine begraafplaats geweest moet zijn, aldus Groothedde. In urnen werd de as van een dode begraven. Dergelijke prehistorische urnen zijn een enkele keer eerder in Nederland en elders in Europa gevonden. Die van Zutphen behoren tot de oudste.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator dinsdag 6 september 2016 @ 14:55:00 #104
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_165127160
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Rekeningen verpakt in de tekst van een antipaus
In middeleeuws Utrecht bonden geestelijken de oude administratie in perkament in. Het is uniek pakpapier, waarin nu bijzondere vondsten worden gedaan. (...) Die perkamentstukjes uit het archief van het Utrechts bisdom zijn pas dit jaar geÔdentificeerd. Dat leverde interessante vondsten op. Het spectaculairst zijn twee pagina’s van een negende-eeuws handschrift van De Trinitate (Over de Drie-eenheid) van de theoloog Novatianus die in 251 in conflict kwamn met paus Cornelius en zichzelf tot tegenpaus uitriep. "We hadden alleen een gedrukte versie van die tekst, uit de zestiende eeuw, die natuurlijk gebaseerd is op een handschrift. Maar al die handschriften zijn verloren gegaan. Behalve dit fragment, dat nu opduikt". (NRC).
_O_
pi_165145143
quote:
14s.gif Op dinsdag 6 september 2016 14:55 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

_O_
spectaculaire vondst ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165145156
06-09-2016

Jagers vinden 1000-jarig zwaard

14203099_10207774817545320_7334162626027533816_n.jpg?oh=138f9a209babd2f3c694519bc95b1e42&oe=5838A441

IJSLAND Een groep IJslandse ganzenjagers deed zondag tijdens een jachttripje een bijzondere vangst. De mannen kwamen thuis zonder ook maar een enkele gans, maar wel met een Vikingzwaard dat naar schatting meer dan duizend jaar oud is.
De vijf mannen vonden het zwaard in Skaftarhreppur in het zuiden van IJsland. Ze vermoeden dat het tijdens een recente overstroming is aangespoeld.

Een van de jagers postte een foto van het voorwerp op Facebook en kreeg meteen een telefoontje van het IJslandse Agentschap voor Cultureel Erfgoed, dat het zwaard maandagochtend kwam ophalen.

Volgens Kristin Huld Sigurdardottir, de directeur van het agentschap, werden totnogtoe amper twintig gelijkaardige zwaarden teruggevonden in IJsland. Nochtans hebben de jagers weinig moeite moeten doen om het te vinden. "Het lag daar gewoon te wachten om opgeraapt te worden - het viel op en lag daar gewoon op de grond," vertelt jjager Runar Stanley Sighvatsson.

Het zwaard dateert uit de tiende eeuw, maar is mogelijk nog ouder. Het werd mogelijk in een graf gelegd. De exacte vindplaats van het graf werd niet bekendgemaakt, aangezien het Agentschap graafwerken wil verrichten in de hoop nog andere voorwerpen aan te treffen.


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165145189
registreer om deze reclame te verbergen
06-09-2016

Sneeuwschoen ouder dan ÷tzi ontdekt

media_xll_9033996.jpg
IJsman ÷tzi. © afp.

Een sneeuwschoen, die uit de tijd voor ÷tzi zou afkomstig zijn, is in Zuid-Tirol ontdekt. De vondst werd in ItaliŽ gedaan aan de gletsjer van de Gurgler Eisjoch in het Pfossental. Zo werd door de autoriteiten in Bozen/Bolzano bekendgemaakt.

Het gaat om de "oudste tot dusver bekende sneeuwschoen". Een cartograaf had de schoen bij opmetingen gevonden. Koolstofdateringen brachten aan het licht dat de sneeuwschoen uit het late Neolithicum dateert, tussen 3800 en 3700 voor Christus.

÷tzi daarentegen leefde tussen 3350 en 3100 voor Christus. Hij werd 25 jaar geleden op 19 september in het Italiaans-Oostenrijks grensgebied ontdekt, niet ver van de plaats waar de sneeuwschoen is gevonden. De gletsjermummie bevindt zich in het archeologisch museum in Bozen/Bolzano. De sneeuwschoen zal vanaf 12 september tentoongesteld worden.
Lees ook

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165194209
08-09-2016

Mysterieuze 'valse' Mayacodex blijkt na 50 jaar toch echt te zijn

media_xll_9041877.jpg
© kos.

Een historisch manuscript van de Maya's dat dateert uit de dertiende eeuw, werd als sinds de ontdekking ervan in de jaren 1960 beschouwd als een vervalsing. Nu blijkt dat het om met oudste bestaande manuscript uit Amerika gaat.
Sinds de ontdekking van de Grolier-codex in de jaren zestig, bestaat er veel controverse rond het document. Plunderaars vonden het manuscript in een grot in Chiapas in Mexico, samen met zes andere voorwerpen, waaronder een offermes.

Hoewel wetenschappers de authenticiteit van de andere voorwerpen konden bevestigen, bestond er in het academische milieu twijfel over de echtheid van het manuscript. Onderzoekers suggereerden dat de plunderaars mogelijk genoeg afwisten van het Mayaschrift en de gebruikte materialen om het boek zelf te fabriceren. Verzamelaar Josuť SŠenz opperde bovendien dat het document verschilde van andere exemplaren uit de Mayacultuur.

"Het werd een soort van dogma dat het vals was," vertelt onderzoeker Stephen Houston van Brown University in Rhode Island die aan de studie meewerkte. "We besloten om terug te keren en het grondig te onderzoeken, om alle kritieken een voor een te checken. Nu brengen we een definitieve kopie van het boek uit. Het lijdt geen twijfel dat de Grolier-codex authentiek is."

Dankzij koolstofdatering kon vastgesteld worden dat de Grolier ouder is dan de andere gekende Maya-codices, waardoor het exemplaar het oudste bestaande manuscript is.

"Een beredeneerde afweging van het bewijs laat maar ruimte voor ťťn mogelijke conclusie: uit de Precolumbiaanse periode blijven vier intacte Maya-codices over en een daarvan is de Grolier. [De studie] is een bevestiging dat het manuscript, in tegenstelling tot sommige beweringen, echt is," zo luidt de verklaring van de onderzoekers. Het team is ervan overtuigd dat de plunderaars vijftig jaar geleden niet in staat waren om een dergelijke overtuigende vervalsing te maken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165311553
13-09-2016

Poolschip na 168 jaar intact teruggevonden


media_xll_9062146.jpg
De 31 meter lange Terror was een oorlogsschip dat samen met het vlaggenschip van onderzoeker John Franklin, de HMS Erebus, in het ijs kwam vast te zitten. © wikimedia.

Historische vondst Het Engelse schip HMS Terror is na 168 jaar in perfecte staat teruggevonden in de Arctic Bay, ten noorden van Canada. De Terror deed in 1848 mee aan een poolexpeditie van de beroemde onderzoeker Sir John Franklin toen die in 1848 verdween.

De 31 meter lange Terror was een oorlogsschip dat samen met Franklins vlaggenschip HMS Erebus in het ijs kwam vast te zitten. In totaal kwamen 129 opvarenden om. De schepen probeerden de Noordwestelijke Doorvaart te vinden, een route die de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bovenlangs Canada voor de scheepvaart zou verbinden, melden Britse en Canadese media.

De Britten zochten destijds liefst elf jaar vrijwel continu. Het ijs en het water hadden de Terror en Erebus echter verzwolgen. Generaties van historici, archeologen en avonturiers gingen vergeefs op zoek. De Arctic Research Foundation is het gelukt op bijna 100 kilometer van de plek waar men dacht dat de schepen waren verdwenen. Inmiddels zijn de eerste beelden van de Terror in het heldere water vastgelegd.

HMS Erebus werd twee jaar geleden al teruggevonden.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165640762
28-09-2016

Hoe kwam Romeinse munt in Japan?

Romeins-Japanse-munt.jpg

Bij een opgraving in de Katsuren burcht in het Japanse Okinawa, hebben archeologen enkele spectaculaire vondsten gedaan. Een zwaard en een samurai-harnas werden uit de bodem gehaald. Maar niemand kon vermoeden wat er in de buurt van deze artefacten lag, een serie Romeinse munten.

De munten dateren uit 300 tot 400 na Christus en waren flink versleten, een teken dat ze lang waren gebruikt voor ze in de bodem terecht kwamen. Sommige hadden nauwelijks nog een opschrift. Onderzoek met een rŲntgen-apparaat aan de Okinawa International University toonde aan dat het wel degelijk oude Romeinse munten zijn, van een grap is geen sprake. Ook werd een Ottomaanse munt gevonden met het opschrift 1687.

De Japanse burcht werd pas in de twaalfde eeuw gebouwd, dus de munten moeten eeuwenlang zijn gebruikt voor ze daar terecht kwamen. De archeologen die de opgraving doen, denken dat ze zijn gebruikt langs handelsroutes tussen Europa en AziŽ. Iedere keer kwamen ze iets dichter bij hun eindbestemming. Vanuit Katsuren werd in de veertiende en vijftiende eeuw veel gehandeld met China. Zo zouden de munten uiteindelijk in Japan terecht zijn gekomen.

De archeologen zullen de munten verder onderzoeken in de hoop iets over de geschiedenis van deze betaalmiddelen te ontdekken. Daarbij wordt vooral gekeken naar zaken die vlak naast de munten lagen, objecten van Chinees aardewerk. Wellicht waren die gekocht met de munten, of zaten de munten daarin. Daartoe zullen de komende tijd allerlei analyses van de vondsten worden uitgevoerd.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie FP dinsdag 4 oktober 2016 @ 11:26:24 #111
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_165745914
03-10-2016

'Hanoi Hannah' op 87-jarige leeftijd overleden

De Vietnamese radiopersoonlijkheid 'Hanoi Hannah', die eigenlijk Trinh Thi Ngo heet, is overleden. Ze is 87 jaar geworden. Dat meldt Newsweek. Het was haar taak om Amerikaanse militairen angst aan te jagen tijdens de Vietnamoorlog.

Hanoi Hannah werd berucht onder Amerikaanse militairen tijdens de oorlog. Op Radio Hanoi besprak ze drie keer per dag de omgekomen of gevangengenomen Amerikanen. In de uitzending werd anti-oorlogsmuziek gedraaid.

Militairen konden soms wel lachen om de uitzendingen, maar op andere momenten gooiden de Amerikanen lege blikjes bier naar de radio.

Hanoi Hannah zei in 2008 in een Vietnamese krant dat ze de Amerikanen met haar uitzendingen ervan wilde overtuigen dat de oorlog "onjuist" en "nutteloos" was.

'Hannah' kon na het einde van de Vietnamoorlog terecht bij de staatstelevisie, maar weigerde. Na de oorlog stopte ze met haar radiowerk.

Bron: http://nos.nl/artikel/213(...)ftijd-overleden.html

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  woensdag 5 oktober 2016 @ 15:10:05 #112
222754 Dagoduck
ROCK 'N' GROHL
pi_165770602
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
pi_165789244
quote:
Dat topic mag weer weg
scroll even 2 artikels naar boven ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator donderdag 6 oktober 2016 @ 16:55:42 #114
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_165792107
Vond het wel een eigen topic waard...
pi_165804212
quote:
6s.gif Op donderdag 6 oktober 2016 16:55 schreef Nibb-it het volgende:
Vond het wel een eigen topic waard...
Op zich verdienen alle ontdekkingen een eigen topic ;)
maar dit is wel bijzonder inderdaad :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_165847669
quote:
"Hitler schreef zťlf boek dat hem vergelijkt met Jezus"

za 08/10/2016 - 15:47 Sara Van Poucke

"Leven en redevoeringen van Adolf Hitler", een boek dat in 1923 uitkwam, is niet geschreven door de auteur op de kaft, maar door Adolf Hitler zelf. Dat zegt historicus en professor Thomas Weber. "Schaamteloze maar uitgekiende zelfpromotie" zo noemt hij het.
"Adolf Hitler, sein Leben, seine Reden" werd gepubliceerd in 1923, twee jaar voor zijn autobiografie "Mein Kampf" en tien jaar voor Hitler aan de macht kwam. In het boek wordt hij de "verlosser van Duitsland" genoemd, en zelfs vergeleken met Jezus Christus.

De auteur van het boek is Victor von Koerber, een Duitse aristocraat en oorlogsheld. Zo staat het toch op de kaft. Maar historicus Thomas Weber, professor aan de universiteit van Aberdeen in Schotland, is er zo goed als zeker van dat Hitler het boek zelf heeft geschreven.

Professor Weber kwam tot die overtuiging toen hij onderzoek deed voor een ander boek, waarin hij nagaat hoe Hitler een nazi werd. "Ik stootte op een verwijzing naar persoonlijke documenten van Koerber die zich bevinden aan de universiteit van Witwatersrand in Johannesburg", zegt hij. Weber reisde naar Zuid-Afrika en ontdekte tot zijn verrassing dat de documenten nog niet eerder waren onderzocht.

"Verschrikkelijk sluw en manipulatief"

"Ik besefte snel dat Koerber, die later afstand nam van de nazi's, niet de echte auteur van het boek was", zegt de historicus. Hij zegt meerdere brieven te hebben gevonden waarin gezinspeeld wordt op het feit dat Hitler, en niet Koerber het boek had geschreven. En ook een document uit 1938, waarin melding wordt gemaakt van een boek "geschreven op het initiatief en met de actieve medewerking van Adolf Hitler".

De ontdekking is betekenisvol, zegt Weber. "Het toont aan dat Hitler zijn weg naar de top al eerder dan gedacht en op een erg manipulatieve manier plande. Hij zag zichzelf al vroeger dan we dachten in de rol van de verlosser van Duitsland."

"Hitler was een verschrikkelijke sluwe en manipulatieve politicus. Hij wist niet alleen dat hij met een politiek verhaal ruimte kon maken voor zichzelf, maar ook dat hij de verwachting kon scheppen van een nieuw soort leiderschap dat niemand anders beter zou kunnen invullen dan hijzelf."

De bevindingen van professor Weber komen volgend jaar uit in een boek.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2788210
  zaterdag 15 oktober 2016 @ 19:07:23 #117
111528 Viajero
Who dares wins
pi_165974970
China and the West were in contact more than 1,500 years before European explorer Marco Polo arrived in China, new findings suggest.

Archaeologists say inspiration for the Terracotta Warriors, found at the Tomb of the First Emperor near today's Xian, may have come from Ancient Greece.

They also say ancient Greek artisans could have been training locals there in the Third Century BC.

Polo's 13th Century journey to China was the first to be well-documented.

However, Chinese historians recorded much earlier visits by people thought by some to have been emissaries from the Roman Empire during the Second and Third Centuries AD.

http://www.bbc.com/news/world-asia-china-37624943
It really is just like a medieval doctor bleeding his patient, observing that the patient is getting sicker, not better, and deciding that this calls for even more bleeding.
pi_166006516
15-10-2016

Experts: "Mogelijk nog twee geheime holtes in piramide van Cheops"


media_xll_9175250.jpg
De pyramide van Cheops op de achtergrond. © photo news.

Het valt niet uit te sluiten dat de piramide van Cheops, ťťn van de zeven antieke wereldwonderen, twee nog onbekende holtes bevat. Dat heeft vandaag het wetenschappelijke team meegedeeld dat het project 'ScanPyramids' uitvoert. Het team baseert zich op analyse met gebruik van nieuwe technologieŽn van het 4.500 jaar oude gebouw. Donderdag had het Egyptische ministerie van Oudheidkunde al een ballonnetje opgelaten over "twee anomalieŽn" in de aan farao Cheops gewijde piramide.

Het project - opgestart in oktober 2015 - ScanPyramids gebruikt diverse nieuwe technologieŽn in een poging "de aanwezigheid van tot dusver ongekende interne structuren te onthullen in antieke monumenten".

Gangen?
Het team vond een onbekende holte aan de noordoostelijke nok van de piramide, op een hoogte van ongeveer 105 meter. De andere holte bevindt zich aan de noordkant. In een communiquť zegt ScanPyramids te vermoeden of te hopen dat zich daar een of meerdere gangen bevinden die uitkomt/uitkomen in het hart van de Grote Piramide.

De Grote Piramide op de hoogvlakte van Gizeh, nabij Cairo, torent uit boven de kleinere piramides van Chefren en Mycerinos en zet ook de beroemde Sfinx in de schaduw. Het gigantische bouwwerk werd opgetrokken in opdracht van Cheops, de farao van de IVde dynastie die meer dan 2.600 jaar voor Christus over Egypte regeerde.

Andere geheime holtes
Geheime kamers of holtes zijn momenteel "in": zo wacht de archeologische wereld nog steeds ademloos af of het graf van farao Toetanchamon, in de Vallei der Koningen nabij Luxor, al dan niet een geheime kamer bevat met daarin al dan niet de tombe van koningin Nefertete, qua schoonheid de allereerste Miss Universe.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie FP vrijdag 28 oktober 2016 @ 14:55:03 #119
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_166263228
Oeroude schedeldelen gevonden

Schermafbeelding+2016-10-28+om+13.13.45

De schedeldelen die afgelopen zomer zijn gevonden op de Zandmotor, een enorme kunstmatige zandbank voor de kust van Zuid-Holland, zijn tussen de 8000 en 9000 jaar oud. Dat meldt Omroep West.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzocht de delen en spreekt van een bijzondere vondst. ,,Het gebeurt niet vaak dat zulke oude menselijke botfragmenten gevonden worden in Nederland'', zegt een woordvoerder tegen de omroep. Het is nog niet duidelijk wat er nu met de schedeldelen gaat gebeuren.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)elen_gevonden__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_166276313
28-10-2016

Fascinerend: graftombe van Jezus voor het eerst blootgelegd


media_xll_9218582.jpg
Archeologen halen een eerste marmeren plaat van de graftombe. © ap.

Wetenschappers vallen van de ene verbazing in de andere. Ze zijn er namelijk in geslaagd de graftombe bloot te leggen waarvan aangenomen wordt dat het de plek is waar Jezus Christus na zijn kruisiging in opgebaard werd. Het Heilige Graf zou sinds 1555 nooit meer geopend zijn. Geeft het overblijfsel nog geheimen prijs?

media_l_9218627.jpg
De Edicula of 'het huisje' waarin de graftombe zich bevindt. © ap.

Er moet nog veel werk gebeuren, maar we hopen de originele steen te vinden waarop Jezus' lichaam gelegd zou zijn
Archeoloog Frederik Hiebert

Volgens het bijbelverhaal zou het lichaam van Jezus Christus na de kruisiging op een marmeren steen gelegd zijn in een grot. Die graftombe, uitgehouwen in de rotsen, bevindt zich in de Heilige Grafkerk in het ommuurde deel van Jeruzalem (IsraŽl). Nog volgens het verhaal zou Jezus zijn opgestaan uit de dood - de vrouwen die zijn lichaam drie dagen later kwamen balsemen, troffen echter niets meer aan.

Het graf en de plaat die het afdekt, worden momenteel volledig opgeknapt door een team specialisten verbonden aan de technische universiteit van Athene, Griekenland. Deze week hebben ze voor het eerst in eeuwen (een deel van) de graftombe kunnen blootleggen. Wat ze aantroffen, was ook voor hen verrassend.

"Toen we de marmeren deksteen weghaalden, schrokken we van de hoeveelheid vulsel die onder de steen te vinden was", vertelt een van de archeologen, Frederik Hiebert, aan National Geographic, partner van de restauratiewerken. Na het wegschrapen van dat vulsel kwam een nieuwe marmeren plaat tevoorschijn die allicht dateert uit de 12de eeuw. "We moeten nog heel veel (onderzoeks)werk verrichten, maar we hopen de originele rots te vinden waar het lichaam van Christus, volgens de overlevering dan toch, op zou zijn gelegd", vervolgt Hiebert. De rotslaag die het grafbed vormde, meet zo'n 1,50 meter bij 90 centimeter.

Van de oorspronkelijke grotstructuur zou trouwens nog ontzettend veel bewaard zijn gebleven. Zo kwamen de wetenschappers onder meer platen uit de 19de eeuw tegen die de grot afschermen, maar ook uit de 15de en zelfs 12de eeuw.

Vier miljoen euro
De restauratie, die alles bij elkaar bijna meer dan 4 miljoen euro kost, is uitzonderlijk, want het Griekse team - zo'n vijftig archeologen - zou het eerste team ter wereld zijn dat het christelijke graf daadwerkelijk opent. Ze krijgen zestig uur de tijd om de tombe volledig uit te graven.

De restauratiewerken vinden trouwens vooral 's nachts plaats zodat pelgrims overdag nog de tijd hebben deze heilige plaats te komen bezoeken. Sinds de vierde eeuw al is de plek immers een belangrijk pelgrimsoord.

media_xll_9218628.jpg
De Heilige Grafkerk. Het team werkt vooral 's nachts zodat pelgrims de tombe overdag nog kunnen bezoeken. © National Geographic.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166340799
31-10-2016

"Amelia Earhart maakte noodlanding, kon geen contact met buitenwereld krijgen en stierf op onbewoond eilandje"

media_xll_9230684.jpg
© ap.

De legendarische Amerikaanse piloot Amelia Earhart was goed op weg de eerste vrouwelijke piloot die solo rond de wereld vloog te worden, toen haar vliegtuig in 1937 boven de Stille Oceaan verdween. Lang is gedacht dat ze verongelukt was, maar recent onderzoek laat steeds overtuigender zien dat ze wellicht als 'schipbreukeling' op een klein onbewoond eilandje heeft geleefd en dat de menselijke resten die daar in 1940 zijn gevonden wel degelijk aan haar toebehoren.

media_l_9230685.jpg
De foto die gebruikt werd om aan te tonen dat het gevonden stoffelijk overschot wel degelijk van Amelia Earhart zou kunnen zijn. © TIGHAR.

media_l_9230686.jpg
Amelia Earhart en haar navigator Fred Noonan. © ap.

Een nieuw team van onderzoekers hebben het onopgeloste mysterie van de verdwijning van Amelia Earhart en haar navigator Fred Noonan opnieuw bekeken. Een oude foto, een stoffelijk overschot dat gevonden werd op het eilandje waar Earhart geland zou zijn en nieuwe forensische technieken, zouden nieuw licht kunnen werpen op wat er met piloot Amelia en haar navigator Fred gebeurd is.

Vorige maand stelde TIGHAR, The International Group for Historic Aircraft Recovery, die al jaren probeert de zaak op te helderen, op basis van onderzoek ter plaatse al een nieuwe theorie voor: dat Amelia haar vliegtuig veilig geland heeft op het toen nog onbewoonde en afgelegen eiland Nikuraroro, ook bekend als Gardner Island, in de Stille Oceaan en daar als 'schipbreukeling' gestorven is. De atol ligt op 640 kilometer afstand ten zuidoosten van haar oorspronkelijk beoogde landingsplek Howland Island, waarvan ze waarschijnlijk inschatte dat ze die niet meer kon halen door een gebrek aan benzine.

Armen
In de jaren veertig werd al een deel van een menselijk skelet gevonden op het toen onbewoonde eilandje, maar volgens onderzoekers uit die tijd ging het zeker om het stoffelijk overschot van een man. Nieuw onderzoek uit 1998 stelde echter onomstotelijk vast dat het om vrouwelijke menselijke resten gaat, die ook nog eens overeenkomen met Earharts lengte en etnische herkomst. Toen een antropoloog recent de zaak nog eens bekeek, ontdekte hij een opmerkelijk detail. De armen van het skelet zijn opmerkelijk langer dan gemiddeld.

Met behulp van een forensisch beeldspecialist werden oude foto's van Amelia Earhart vergeleken met de gevonden beenderen. Na uitgebreid onderzoek op basis van oude foto's van Earhart, concludeerde deze specialist dat het mogelijk is dat de gevonden beenderen aan haar toebehoren, aangezien ze op de foto's (correcties in acht genomen) ook te zien lijkt te zijn dat haar bovenarmbeenderen iets langer dan gemiddeld zijn.

Brokstuk
Eerder werd naar alle waarschijnlijkheid al een brokstuk van Earharts vliegtuigje in de buurt van het eiland gevonden, waarmee de these dat Earhart daar geland en gestrand is, alsmaar waarschijnlijker wordt.

Nadat het vliegtuigje van de radar verdwenen was, bleef de vrouw nog enkele dagen noodoproepen uitzenden via de radio, die werden opgepikt door radioluisteraars in AustraliŽ en de Verenigde Staten, maar die de luchtvaartautoriteiten klaarblijkelijk niet op tijd bereikten.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166643973
14-11-2016

Archeologen vinden nieuwe mummie in Egypte

media_xll_9284387.jpg
© afp.

Spaanse archeologen hebben in een graftombe in de buurt van Luxor een Egypte een mummie "in erg goede staat" aangetroffen. Dat deelt het Egyptische ministerie voor de Oudheid mee.

media_l_9284389.jpg
© afp
.
De resten werden gevonden in een tombe die dateert uit de periode tussen 1075 en 664 voor Christus op de westoever van de Nijl, 700 kilometer ten zuiden van CaÔro.

De mummie, gewikkeld in linnen en gips, bevond zich in een felgekleurde houten sarcofaag, die begraven was in een tempel die dateert uit het tijdperk van farao Thoetmoses III. De tombe hoorde vermoedelijk toe aan een edelman, Amenrenef, die een dienaar van de koninklijke familie geweest zou zijn, verklaarde het ministerie.

Myriam Seco Alvarez, die het archeologische team leidt, deelde mee dat de mummie versierd was met veel kleurrijke decoraties die doen denken aan religieuze symbolen uit het oude Egypte, zoals de godinnen Isis en Nephtys en de vier zonen van Horus.

Archeologische vondsten tonen aan dat het mummificeren van overledenen in Egypte al dateert van 4500 voor Christus.

Luxor, een stad met ongeveer 50.000 inwoners, is rijk aan tempels en tombes die gebouwd werden door farao's. Het is een van de grootste toeristische trekpleisters in Egypte, maar de regio wordt geteisterd door politieke instabiliteit en extremistisch geweld sinds de revolutie van 2011 de dictatuur van Hosni Moebarak omverwierp.


media_xll_9284388.jpg
© epa.

media_xll_9284390.jpg
© afp.

(HLN)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-11-2016 09:52:47 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_166664264
14-11-2016

"IS vernietigt een van de mooiste historische schatten van Irak"


media_xll_9288001.jpg
De vernietigde ziggurat van Nimrud (linksboven). © SOR Cultural Heritage Initiatives / Digitalglobe.

archeologie Terreurgroep Islamitische Staat is volgens de eerste waarnemingen na de bevrijding van de historische stad Nimrud in Irak bijzonder ver gegaan in de vernietiging van duizenden jaren oude gebouwen en archeologische sites. Zo tonen satellietbeelden aan hoe de ziggurat van de stad, die ooit de hoofdstad was van het Assyrische Rijk, volledig met de grond werd gelijkgemaakt.

Het Iraakse leger kon gisteren de stad Nimrud heroveren op terreurgroep IS en de vlag heisen boven verschilende gebouwen. Nimrud ligt ongeveer 40 kilometer ten zuiden van het IS-bolwerk Mosoel, en werd twee jaar geleden veroverd door de jihadisten.

media_l_9288067.jpg
Een beeld van een gevleugelde stier met een menselijk hoofd in Nimrud. © afp.

media_l_9288007.jpg
Vorig jaar al legde IS delen van Nimrud in puin. © epa.

De stad ligt vlak bij een belangrijke archeologische site, die dezelfde naam draagt. In maart vorig jaar al had IS verschillende van de meer dan 3.000 jaar oude reliŽfs en beelden vernield met bulldozers, explosieven en ander zwaar materiaal. Volgens de terreurgroep waren de archeologische sites voorbeelden van afgoderij en heilischennis. Ook in de gekende oude stad Palmyra in SyriŽ werden talloze historisch waardevolle gebouwen opgeblazen en vernietigd.

Beroemd zijn in Nimrud onder andere de zogenaamde 'stiermannen' of 'leeuwenmannen', die vaak dienden als poortwachter. De oude stad aan de Tigris werd gesticht in de 13de eeuw voor Christus en was vanaf ongeveer 850 voor Christus de tweede hoofdstad van het Assyrische Rijk. Ze komt ook voor in het boek Genesis in de Bijbel. De 8 kilometer lange stadsmuur met zijn hoge torens moet in die tijd bijzonder indrukwekkend geweest zijn. Objecten uit de stad zijn te zien in meer dan 75 musea wereldwijd. Het Iraakse leger zei gisteren niet of ook de archeologische site bevrijd werd.

media_l_9287991.jpg
Gevleugelde leeuwen met mensenhoofd en reliŽfs uit Nimrud met de Poort van Balawat. © Creative Commons 3.0.

Maar nu al is duidelijk dat IS niet gestopt is met de vernietiging van beelden, kaart de organisatie American School of Oriental Research (ASOR) Cultural Heritage Initiatives aan. Een vergelijking van satellietbeelden van 31 augustus en 4 november toont duidelijk aan hoe een historische heuvel, die de basis vormde van de tempeltoren in de vorm van een terrasvormige piramide. een zogenaamde ziggurat, volledig is verdwenen. Ook John Curtis, voorzitter van het British Institute for the Study of Iraq, werd al op de hoogte gebracht van de waarschijnlijke vernietigingen. "De ziggurat werd blijkbaar afgegraven met bulldozers en in de oude bedding van de Tigris gestort", zegt Curtis aan The Art Newspaper. Hij werd al in september op de hoogte gebracht van de vernielingen, maar werd gevraagd om het nieuws nog stil te houden tot na de bevrijding van de stad. De satellietbeelden bevestigen nu het nieuws.

media_l_9287989.jpg
Een voorbeeld van een ziggurat in Irak. © Creative Commons 3.0.

De tempel werd bijna 2.900 jaar geleden gebouwd onder de heerser Assurnasirpal II en diende als belangrijkste tempel van het Assyrische Rijk. Ze was in die tijd volgens overblijfselen 61 meter breed, lang en hoog. Het oorspronkelijke gebouw op de heuvel werd al in de oudheid vernietigd, maar de basis van een veertigtal meter is al die tijd bewaard gebleven. Tot nu.

Historici omschrijven de tempel als "de spectaculairste heilige

14947774_423303454460153_9136544117595560876_n.jpg?oh=ac9de7f920fa0886c6d3f8a03e68faeb&oe=58BCA573

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie FP donderdag 17 november 2016 @ 16:34:46 #124
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_166715742
quote:
Mythe ontkracht: Audrey Hepburn werkte niet voor het verzet

De Nederlands-Britse actrice Audrey Hepburn (1929-1993) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog niet voor het verzet gewerkt. Dat blijkt uit onderzoek van het Airborne Museum in Oosterbeek.
(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator / Redactie FP donderdag 17 november 2016 @ 16:45:02 #125
168091 crew  Cobra4
Alba gu brŗth
pi_166715925
quote:
Uitgever wil debat over Van Gogh-schetsen

PARIJS - De Franse uitgever van het boek met ’verloren schetsen’ van Vincent van Gogh wil een publiek debat met kunstexperts om een eind te maken aan de controverse rond de tekeningen. Les …ditions du Seuil nodigt het Van Gogh Museum in Amsterdam uit het debat samen te organiseren, meldt de uitgever donderdag.

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')