abonnement Unibet Coolblue
pi_171136086
22-05-2017

56 vazen met materialen om te mummificeren herontdekt in Egypte

De vazen werden gebruikt om de hoogste ambtenaar van het oude Egypte te mummificeren.

Archeologen ontdekten de vazen in de tombe van Ipi. Hij was de hoogste ambtenaar onder farao Amenemhat. Amenemhat was de eerste farao van de twaalfde dynastie en regeerde van 1991 tot 1962 voor Christus.



Herontdekt
De vazen in de tombe van Ipi werden tussen 1921 en 1922 al door de Amerikaanse Egyptoloog Herbert Winlock ontdekt, maar nooit uit de tombe van Ipi gehaald. Al snel raakten de vazen in de vergetelheid. Tot nu. Een Spaans-Egyptisch onderzoeksteam heeft ze namelijk herontdekt.

Linnen
In de vazen zitten zouten, oliën, zand en andere substanties. Ook zijn enkele doppen die op de vazen geklemd zaten, teruggevonden. Daarnaast zijn er verschillende linnen lakens van wel vier meter lang teruggevonden. En stukjes dunne stof, bedoeld om de vingers, tenen en andere delen van het lichaam van Ipi in te wikkelen.

De ontdekking is heel belangrijk omdat deze meer inzicht kan geven in de technieken die bijna 4000 jaar geleden gebruikt werden om overledenen te mummificeren.



(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171390932
31-05-2017

Genoom van Egyptische mummie voor het eerst compleet in kaart gebracht

Wetenschappers zijn erin geslaagd om DNA te ontfutselen aan Egyptenaren die tot wel 3400 jaar geleden leefden.

Lang dachten onderzoekers dat het onmogelijk was om betrouwbaar DNA van Egyptische mummies te verkrijgen. “Het warme Egyptische klimaat, de hoge luchtvochtigheid in veel tombes en de chemicaliën die gebruikt werden om te mummificeren, dragen bij aan het vergaan van DNA,” legt onderzoeker Johannes Krause uit. Maar in het blad Nature schrijft een internationaal team van onderzoekers nu dat Egyptische mummies wel degelijke en betrouwbare bron van DNA kunnen zijn en kunnen helpen om een beter beeld te krijgen van de geschiedenis van Egypte.

Het onderzoek
De wetenschappers bestudeerden het DNA van Egyptenaren die tussen 1400 voor Christus en 400 na Christus gemummificeerd werden. De onderzoekers slaagden erin om het genoom van drie van deze mummies volledig in kaart te brengen. Van negentig andere mummies werd een deel van het genoom in kaart gebracht.

Sporen van Alexander de Grote?
151 van de bestudeerde gemummificeerde Egyptenaren waren afkomstig uit Abusir el-Meleq, een archeologische vindplaats langs de Nijl in Midden-Egypte. “Er is literair en archeologisch bewijs voor buitenlandse invloeden in dit gebied, waaronder de aanwezigheid van individuen met Griekse en Latijnse namen en het gebruik van buitenlandse materialen,” vertelt onderzoeker W. Paul van Pelt. “Maar geen van deze vondsten bewijzen direct dat hier buitenlanders of individuen met een migratie-achtergrond aanwezig waren, omdat veel kenmerken van de Griekse en Romeinse identiteit ‘statussymbolen’ waren en zowel door de inheemse bevolking als buitenlanders omarmd werden.” Door naar het DNA van mummies te kijken, wilden de onderzoekers nagaan of hier daadwerkelijk buitenlanders aanwezig waren geweest en of zij hun stempel hebben gedrukt op het DNA van de lokale bevolking. “We wilden nagaan of de verovering door Alexander de Grote en andere buitenlandse machthebbers genetische sporen had nagelaten onder de oude Egyptische populatie,” legt onderzoeker Verena Schuenemann uit. En? “De genen van de Abusir el-Melequ-gemeenschap ondergingen geen grote veranderingen in de 1300 jaar die wij bestudeerd hebben, wat suggereert dat de populatie genetisch gezien niet aangetast werd tijdens de buitenlandse veroveringen,” vertelt onderzoeker Wolfgang Haak.

Moderne Egyptenaren
De onderzoekers vergeleken het genoom van de oude Egyptenaren tevens met dat van moderne Egyptenaren. En er bleken wel de nodige verschillen te zijn. Zo blijken de oude Egyptenaren nauwer verwant te zijn aan oude populaties uit het Midden-Oosten en westelijke deel van Azië, terwijl moderne Egyptenaren meer gemeen hebben met de bewoners van Sub-Saharisch Afrika. “Het suggereert dat de toename in de uit Sub-Sahara-Afrika afkomstige genen in de laatste 1500 jaar plaatsvond,” vertelt onderzoeker Stephan Schiffels. Mogelijk werd deze toename veroorzaakt doordat mensen zich gemakkelijker over de Nijl gingen verplaatsen of doordat er meer gehandeld werd tussen Egypte en het Afrika ten zuiden van de Sahara.

Onderzoekers zien genetisch onderzoek als een mooie aanvulling op literaire en archeologische vondsten in Egypte. Samen kunnen deze bewijsstukken een veel beter beeld geven van de geschiedenis van Egypte en de interacties met andere volken.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171390983
31-05-2017

Goudschat uit Romeinse tijd opgegraven in de Betuwe



Detectoronderzoekers hebben in een boomgaard in de Betuwe een Romeinse goudschat uit de vijfde eeuw opgegraven.

Archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam laten woensdag weten dat door de vondst meer duidelijk wordt over het einde van het Romeins gezag in Nederland en de overgang naar de vroege Middeleeuwen.

Archeoloog Stijn Heeren zegt dat het goud zeer recent is gevonden. Na de vondst seinden de detectoronderzoekers professionele archeologen in. Die zorgden voor de opgraving.

Verder wil Heeren niets kwijt over de vondst, omdat daarover komende vrijdag een persconferentie wordt gehouden in Museum Het Valkhof in Nijmegen. De vinders van de schat en de eigenaar van de grond waarin de voorwerpen zijn gevonden, staan het materiaal langdurig in bruikleen af aan het museum.

De schat is vermoedelijk rond 460 na Christus begraven.

Door: ANP

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 2 juni 2017 @ 16:53:38 #254
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171400352
Leuke vondst! En als ik het zo lees ook een belangrijke. Zie:
quote:
41 gouden munten bij oude grafheuvel
Een Romeinse goudschat die gevonden werd bij Lienden in de Betuwe wijst erop dat de Franken samenwerkten met de Romeinen.

Het slothoofdstuk van de geschiedenis van de Romeinse aanwezigheid in Nederland kan worden herschreven. Dat zeggen archeologen van de Vrije Universiteit in Amsterdam naar aanleiding van de ontdekking, afgelopen zomer, van een verzameling goudstukken in een boomgaard te Lienden in de Betuwe. (NRC).
pi_171413359
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 juni 2017 16:53 schreef Nibb-it het volgende:
Leuke vondst! En als ik het zo lees ook een belangrijke. Zie:

[..]

erg interessant ja :Y
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171517027
06-06-2017

Opnieuw met mummies gevulde graven ontdekt in Egypte

Het gaat om zo’n tien tombes die stammen uit de Late Periode (712-332 voor Christus).

Archeologen ontdekten de tombes op de westelijke oever van Aswan. Deze stad ligt in het zuiden van Egypte, aan de Nijl. De tombes bevinden zich nabij één van de bezienswaardigheden die de stad rijk is: het mausoleum van Aga Khan III.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

Trap
De tien ontdekte tombes lijken sterk op elkaar. Zo hebben ze allemaal een trap die is uitgehouwen in gesteente en leidt naar de ingang van de tombe. De tombe bestaat uit een eenvoudige kamer. In deze kamers zijn meerdere kisten en mummies teruggevonden.

Onderdeel van een necropolis
De graven zouden stammen uit de Late Periode, een tijdperk waarin het machtige Egyptische rijk al enorm verzwakt was. Mogelijk kunnen de tien ontdekte tombes gezien worden als een uitbreiding van de necropolis op de westelijke oever van Aswan. In deze necropolis werden ten tijde van het Oude Rijk (2639 tot 2216 voor Christus) de leiders van de stad begraven.

Vervolgonderzoek
In de nabije toekomst hopen de archeologen alles wat in de tombes is aangetroffen nader te bestuderen. En tevens maatregelen te treffen om de tombes en alles wat zich in de tombes bevond tegen de tand des tijds te beschermen.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

De laatste tijd wordt in Egypte de ene na de andere ontdekking gedaan. Alleen dit jaar al zijn onder meer een groot faraobeeld van Ramses II, de resten van een piramide, een oude graftuin, een prachtig versierde tombe van een schrijver en 17 mummies in een Egyptische dodenstad ontdekt.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.


Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 7 juni 2017 @ 09:06:33 #257
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171517402
Blijf het interessant vinden hoe ongelofelijk veel er daar nog altijd in de grond zit, ondanks de eeuwen aan roof.
pi_171541999
08-06-2017

Archeologen vinden Azteekse sportzaal in hart van Mexico-Stad



Mexicaanse archeologen hebben de resten van een grote Azteekse tempel met een ceremonieel speelveld voor balsporten ontdekt in het cetrum van Mexico-Stad. De ontdekking onthult veel over het religieuze leven in de voormalige Azteekse hoofdstad, zeiden de onderzoekers donderdag.

De vondsten werden gedaan op het terrein van een hotel uit de jaren vijftig. Graafwerkzaamheden legden een deel van de fundering van een grote cirkelvormige tempel en een kleiner deel van een ceremonieel speelveld voor balsporten bloot. De tempel was gewijd aan de Azteekse windgod Ehecatl.

Volgens de archeologen komen die overeen met beschrijvingen uit Spaanse documenten uit het begin van de vijftiende eeuw.

"Dankzij vonsten zoals deze kunnen we de daadwerkelijke locaties, de positionering en de omvang laten zien van elk gebouw dat voor het eerst werd beschreven in die kronieken", zei Diego Prieto, hoofd van het voornaamste Mexicaanse instituut voor antropologie en geschiedkunde.

Mensenoffers

Naast het speelveld werd een stapel van 32 mannelijke nekwervels gevonden. Dat waren rituele offergaven die nauw waren verbonden met de balspelen, zeggen de onderzoekers. "De wervels, of nekken, waren duidelijk afkomstig van slachtoffers die waren geofferd of onthoofd", aldus archeoloog Raul Barrera.

Het dak van de tempel was waarschijnlijk gebouwd naar de gelijkenis van een opgerolde slang. Het gebouw zou zijn opgevallen, omdat het cirkelvormig was, terwijl een tiental andere tempels in de buurt vierkant waren. De priesters betraden het heiligdom door een deur die leek op de neus van een slang.

De tempel werd gebouwd tijdens de regeerperiode van de Azteekse keizer Ahuizotl (1486-1502). Hij was de voorganger van Montezuma, die in 1521 werd afgezet door de Spaanse veroveraar Hernan Cortes. Mexico-Stad werd gebouwd op de resten van de platgebrande Azteekse hoofdstad Tenochtitlan.

Zodra de opgravingen zijn voltooid wordt op de vindplaats een museum gebouwd.

Door: NU.nl/Reuters

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 8 juni 2017 @ 14:49:48 #259
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171548809
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_171659572
12-06-2017

Het ongelooflijke mysterie van Firehenge



Vergeet Stonehenge. De grootste en oudste tempel van de Britse eilanden (en Europa) ligt een kilometer of dertig ten oosten van de stad Bristol en is Firehenge gedoopt. Het probleem is alleen dat je er niets van ziet, al sta je er pal naast. Pas vanuit de lucht is de enorme schaal van dit 5300 jaar oude bouwwerk te zien.

Firehenge was van hout en het is in zijn geheel afgebrand, vandaar de naam. Die werd al in de jaren zestig bedacht, toen de eerste delen werden gevonden. Nu is het eerst de complete omvang van dit bouwwerk in kaart gebracht door archeologen. Het is nog enormer dan ze al dachten. Het gaat om twee ringen van palen, 250 meter in doorsnee. De bouwers hebben 4000 eikenbomen gebruikt om het te bouwen. Niet lang nadat het was gebouwd, is het afgebrand.



Deze tempel ligt in een gebied dat voor de toenmalige inwoners van de Britse eilanden heilig was. Binnen een straal van 50 kilometer liggen het Uffington White Horse, Stonehenge en de prehistorische kunstmatige heuvel Silbury Hill (foto). Firehenge was waarschijnlijk een van de eerste tempels die is gebouwd. Britse archeologen geloven dat het een ceremoniële plek was, door de houten palen afgesloten van de rest van het landschap.



Ze zijn ook overtuigd dat het opzettelijk is afgebrand. Waarom? Dat blijft een mysterie. Misschien wilden de priesters een signaal geven aan de hemel, misschien was de tempel ontheiligd. Hoe dan ook, de fik ging erin. Dat is de reden dat we het vandaag de dag nog kunnen zien. Wie over het gebied vliegt, ziet de as nog in de bodem zitten, de cirkels en lijnen zijn nog altijd zichtbaar, dwars door de vegetatie. Dat maakt het onderzoek een stuk makkelijker.

Tijdens het onderzoek bleek dat het gebied zelf nog veel eerder werd gebruikt. Potscherven en andere gebruiksvoorwerpen tonen aan dat 700 jaar eerder al mensen op deze plek woonden. Heeft dit volk de palen in de grond geslagen? En waarom?

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 13 juni 2017 @ 11:28:24 #261
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171662179
Wat een vondst. O+
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zondag 18 juni 2017 @ 13:44:55 #262
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171805408
19-06-2017

Dit griezelige koperen masker uit Argentinië blijkt 3000 jaar(!) oud te zijn

En daarmee is het het oudste met opzet aangepaste koperen voorwerp dat tot op heden in de Andes is teruggevonden.

Het masker werd al in april 2005 door bewoners van het kleine Argentijnse dorpje La Quebrada teruggevonden. Na het regenseizoen stak het – samen met enkele botten – een klein eindje uit de grond. Archeologen hebben het masker en de omringende botten nu gedateerd en concluderen dat het masker zo’n 3000 jaar oud moet zijn.

Peru
En dat is opmerkelijk. Want lang werd gedacht dat de metaalbewerking – dat omhelst het vinden, delven en opzettelijk bewerken van metalen, zoals koper – begon in Peru. Maar het masker dat onderzoekers nu hebben gevonden, is aanzienlijk ouder dan de koperen objecten die eerder in Peru zijn teruggevonden.

Kundig
Bovendien wijzen de onderzoekers erop dat het niet zo eenvoudig moet zijn geweest om dit masker – met daarin negen kleine gaatjes – te vervaardigen. Dus degene die dit masker maakte, moet een zeer vaardige metaalbewerker zijn geweest. Het onderschrijft opnieuw het idee dat dit deel van Argentinië één van de eerste gebieden moet zijn geweest waar de koperbewerking van de grond kwam.



Verhitten
Een analyse van het masker wijst verder uit dat het voor meer dan 99 procent uit koper bestaat. Het koper was waarschijnlijk afkomstig uit de Capillitas-mijnen. Om het masker te kunnen vervaardigden, werd het koper herhaaldelijk verhit en bewerkt wanneer het was afgekoeld, zo schrijven de onderzoekers in het blad Antiquity.

Graf
Bij het masker werden stoffelijke resten van zeker 14 mensen teruggevonden: mannen, vrouwen en kinderen. Verschillende stoffelijke resten waren door toedoen van het masker verkleurd, wat erop wijst dat het bij deze skeletten hoorde.

Het masker is zo’n 18 centimeter hoog, 15 centimeter breed en 1 millimeter dik. De gaatjes duiden ogen, neus en mond aan. Aan de randen van het masker zijn ook gaatjes gemaakt. Mogelijk waren hier oorspronkelijk enkele draden door getrokken, zodat het mogelijk werd om het masker vast te maken. De onderzoekers sluiten niet uit dat het masker deel uitmaakte van een groter, complexer object waarvan de andere onderdelen zijn vergaan.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 20 juni 2017 @ 18:37:32 #264
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_171817013
quote:
Uw huiskat komt waarschijnlijk uit Egypte

ma 19/06/2017 - 20:26 Belga

Een groot deel van de huiskatten stamt af van gedomesticeerde katten die rond 500 voor Christus in Egypte leefden. Tot die conclusie komt een internationaal team wetenschappers na DNA-onderzoek. Door de Romeinse kolonisatie raakten ze over de hele wereld verspreid.
Wie eigenaar van een kat is, heeft mogelijk een stukje Egypte in huis. Uit een studie die maandag in Nature Ecology and Evolution verschijnt, blijkt dat een groot deel van de hedendaagse huiskatten afstamt van een groep gedomesticeerde katten die rond 500 voor Christus in het land van de farao's leefde.

Vast staat dat 10.000 jaar geleden al gedomesticeerde katten in de Levant leefden, de zogenoemde vruchtbare sikkel. Van daaruit verspreidden de dieren zich over de rest van de oude wereld. Zo waren gedomesticeerde katten 6.000 jaar geleden in de Balkan terug te vinden.

Toch was het pas bij een tweede kolonisatiegolf dat katten de wereld echt veroverden. Die golf vond veel later plaats tijdens de Ptolemaïsche en Romeinse periode. Rond 300 voor Christus raakten katten toen vanuit Egypte over de rest van de wereld verspreid. Blijkbaar zijn het die katten die vandaag nog grotendeels voortleven in de hedendaagse huiskatten.

Populair

"De huiskat deed het in Egypte erg goed", zegt Wim Van Neer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel die samen met Claudio Ottoni van het Centrum voor Archeologische Wetenschappen van de KU Leuven aan het onderzoek meewerkte.

"Het zou kunnen dat ze daar, net als in het Oude Nabije Oosten, ter plekke is gedomesticeerd uit de lokale wilde katten. Maar het is ook mogelijk dat ze in Egypte huiskatten uit de Levant hebben geïmporteerd of dat ze zijn meegekomen als scheepskatten uit dezelfde regio. In die tijd waren katten al ingeburgerd als noodzakelijke bewoners van vrachtschepen."

Katten waren erg in de mode in het oude Egypte, al van voor de faraonische tijd. Op verschillende plaatsen werden katten begraven met hun eigenaars. Zo zijn in Hierakonpolis zes katten in een graf aangetroffen dat dateert van 3.700 voor Christus.

Streepjespatroon

De katten raakten tijdens de Grieks-Romeinse tijd verder verspreid over Europa en het Euraziatisch continent, via de Romeinse kolonisatie. Er werd zelfs Egyptisch katten-DNA gevonden in een kat uit de vikinghaven van Ralswiek, in het noorden van Duitsland.

Alle vroege katten hadden een streepjespatroon, zoals hun wilde voorouder. Pas in de middeleeuwen duiken de eerste katten met een vlekkenpatroon op.

Onze huiskatten stammen met zekerheid niet af van onze eigen inheemse wilde katten (Felis silvestris silvestris). Die zijn erg schuw, laten zich niet benaderen, ook niet met voedsel, en mijden contact met mensen. Wel is er in de loop van de tijd vermenging geweest van huiskatten met de wilde kat. Tijdens de tijd van de grote ontdekkingsreizen werden de huiskatten verder meegevoerd tot in de nieuwe wereld.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.3005925
  woensdag 21 juni 2017 @ 00:32:37 #265
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171826678
quote:

The Secret Room, the Nazi Artifacts and an Argentine Mystery
In a hidden treasure room dedicated to celebrating the Third Reich, Argentine police officers have found a trove of Nazi artifacts, including a bust of Hitler, that they believe were brought to the country by fugitive Germans. (New York Times).
pi_171826864
quote:
6s.gif Op woensdag 21 juni 2017 00:32 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

8-)

20-06-2017

Nazischat: Grote verzameling originele nazivoorwerpen gevonden in Argentinië


Selectie van de originele nazivoorwerpen die zijn aangetroffen in een huis in Buenos Aires.
© Ministerio de Seguridad

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires heeft de politie in een verborgen ruimte in een huis 75 originele nazivoorwerpen aangetroffen. Die zijn waarschijnlijk het land binnengekomen met een nazikopstuk dat op de vlucht was.

Een buste van Hitler, een zonnewijzer met een hakenkruis en een groot mes.

Dat zijn nog maar een paar van de voorwerpen die de Argentijnse politie heeft aangetroffen in een verborgen kamer achter een bibliotheek in een huis in Buenos Aires.


Mes met ingegraveerd hakenkruis.
© Ministerio de Seguridad

Het huis is van een verzamelaar, maar de politie weet niet hoe hij in bezit is gekomen van de circa 75 nazivoorwerpen: de grootste verzameling objecten uit nazi-Duitsland die ooit in Argentinië is aangetroffen.

Spelletjes en servetringen

De brede collectie bevat naast spullen voor dagelijks gebruik ook doktersinstrumenten.


Spelletjes (links) en servetringen (rechts).
© Ministerio de Seguridad

Zo is er een instrument dat gebruikt kan worden om de omvang van een mensenhoofd te meten.

Ritzau vermeldt dat de voorwerpen volgens de Argentijnen authentiek zijn.

'We vermoeden dat de voorwerpen afkomstig zijn van iemand die na de val van het bewind naar Argentinië is gevlucht. We vinden vaak maar een of twee van dit soort voorwerpen bij particuliere verzamelaars – maar niet zo veel en van een kwaliteit zoals deze,' aldus een politieagent tegen de Argentijnse televisie.


Schrijn met nazisymbolen.
© Ministerio de Seguridad

Mengele vluchtte naar Argentinië

Argentinië was na de Tweede Wereldoorlog een toevluchtsoord voor nazikopstukken. En omdat er zo veel medische instrumenten zijn gevonden, wordt er al snel gedacht aan de Duitse nazi-arts Josef Mengele, die in juli 1949 naar Argentinië vluchtte.

De Argentijnse politie heeft echter nog geen uitspraak gedaan over de mogelijke eigenaar van de voorwerpen.

(historia.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171828872
20-06-2017

Turkije gebruikt archeologie als wapen


Ruïnes van Efeze

Voor de tweede keer is een grote archeologische opgraving in Turkije stilgelegd. Het gaat om werk in de antieke steden Efeze (foto) en Limyra. Daar zouden Oostenrijkse archeologen nu aan de slag gaan. Hun licentie is niet ingetrokken, maar de archeologen die er aan het werk zouden zijn, krijgen geen werkvergunning. In de praktijk betekent dat een einde aan de opgraving.


Recep Tayyip Erdogan

Vorig jaar werden ook al archeologen uit Europa verhinderd om aan het werk te gaan. Europese universiteiten hebben geen uitleg gekregen waarom ze niet mogen graven, maar het vermoeden bestaat dat het te maken heeft met de kritische houding van sommige staten ten opzichte van de Turkse leider Erdogan. Vooral met Duitsland, Oostenrijk en Nederland is er een fikse politieke ruzie geweest. Daarvan plukken Weense archeologen nu de zure vruchten.

Het is bijzonder wrang voor een handvol studenten dat op de opgravingen zou afstuderen. Ze moeten nu wachten of een ander project kiezen. Dat betekent dat ze zich weer helemaal opnieuw moeten voorbereiden. Verschillende studenten zijn daardoor een jaar kwijt, heeft het Österreichisches Archäologisches Institut laten weten op de zender ORF.

Maar het meest is het nadelig voor Turkse archeologen. Die ontbreekt het aan voldoende kennis om een opgraving zelf te doen, maar er is wel een groep bezig die kennis te verwerven. Niet onbelangrijk in een land met zo veel archeologische vindplaatsen. Ook zij zitten nu duimen te draaien. Voor de Turkse wetenschap betekent dat een tegenvaller van formaat. Financiering voor opleidingstrajecten droogt daardoor op en er is geen uitwisseling van kennis met buitenlandse collega’s.

De Oostenrijkse diplomatieke dienst is hard bezig om de wetenschappelijke samenwerking weer op de rit te krijgen, maar voorlopig hoeven geen wonderen te worden verwacht. Het land is een uitgesproken voorstander van het afkappen van gesprekken met Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 21 juni 2017 @ 22:39:17 #268
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171845958
quote:
ISIS Is Said to Destroy Historic Al Nuri Mosque in Mosul
BAGHDAD — The Islamic State on Wednesday night destroyed Mosul’s centuries-old Al Nuri Grand Mosque and its distinctive leaning minaret, one of Iraq’s most famous landmarks, according to an Iraqi military statement. (New York Times).
quote:
Note: Satellite photo from Feb. 19, 2017 by Airbus DS and CNES. Aerial photo from June 21 provided by Iraq's Joint Operation Command. Photographs by Agence France-Presse -- Getty Images
Zie ook: NWS / IS blaast al-Nuri-moskee in Mosul op

[ Bericht 8% gewijzigd door Nibb-it op 22-06-2017 01:10:55 ]
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 juni 2017 @ 14:14:05 #269
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171858102
quote:
Experts map ancient hill forts of UK and Ireland

The locations and details of all ancient hill forts in the UK and Ireland have been mapped in an online database for the first time.

Scientists found 4,147 sites - ranging from well-preserved forts to those where only crop marks are left.

Researchers from the University of Edinburgh, University of Oxford and University College Cork spent five years on the project.

Nearly 40% are in Scotland, with 408 in the Scottish Borders alone.

Information on all the hill forts has been collated onto a website that will be freely accessible to the public so they can discover details of the ancient sites they see in the countryside.

The University of Edinburgh's Prof Ian Ralston, who co-led the project, said: "Standing on a windswept hill fort with dramatic views across the countryside, you really feel like you're fully immersed in history.

"This research project is all about sharing the stories of the thousands of hill forts across Britain and Ireland in one place that is accessible to the public and researchers."

Prof Gary Lock, from the University of Oxford, said it was important the online database was freely available to researchers and others, such as heritage managers, and would provide the baseline for future research on hill forts.

He added: "We hope it will encourage people to visit some incredible hill forts that they may never have known were right under their feet."

In England, Northumberland leads the way with 271 hill forts, while in the Republic of Ireland, Mayo and Cork each have more than 70 sites.

Powys is the county with the most hill forts in Wales, with 147, and in Northern Ireland, Antrim has the most, with 15.

Hill forts were mostly built during the Iron Age, with the oldest dating to around 1000 BC and the most recent to 700 AD, and had numerous functions, some of which have not been fully discovered.

Despite the name, not all hill forts are on hills, and not all are forts, the experts said.

Excavations show many were used predominantly as regional gathering spots for festivals and trade, and some are on low-lying land.

The research team from the University of Edinburgh, University of Oxford and University College Cork were funded by the Arts and Humanities Research Council to gather information from citizen scientists.

About 100 members of the public collected data about the hill forts they visited, identifying and recording the characteristics of forts, which was then analysed by the team.

(BBC)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 22 juni 2017 @ 17:22:00 #270
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_171863530
quote:
Koning ontvangt eeuwenoude bevelhebbersstaf

VATICAANSTAD - Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen in de Pauselijke Bibliotheek in het Vaticaan met enige emotie een bevelhebbersstaf in ontvangst genomen die in 1574 gebruikt is bij de Slag op de Mookerheide, tijdens de Nederlandse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Spanjaarden.

De staf wordt toegeschreven aan Willem van Oranje en is vermoedelijk door hem aan een van zijn legeraanvoerders geschonken. Willems broers Lodewijk en Hendrik kwamen bij de slag om het leven.

Het was een „heel speciaal moment”, zei Willem-Alexander, om als prins van Oranje, koning van Nederland en verre verwant van Willem van Oranje de „voor onze geschiedenis zo belangrijke staf” in bruikleen te ontvangen bij zijn eerste, historische staatsbezoek aan het Vaticaan. „We zullen er goed voor zorgen”, verzekerde Willem-Alexander aan de generaal-overste van de Jezuïten, Alfonso Sosa.

Het was in een Catalaans jezuïtenklooster dat de staf eigenlijk per toeval werd opgespoord. In het klooster is sinds 1921 een deel van de nalatenschap van Luis Requesens ondergebracht, in 1574 net Spaans landvoogd geworden als opvolger van de hertog van Alva.

Lang hield de koning de 82 centimeter metende bevelhebbersstaf niet in handen. Hij overhandigde deze aan directeur Hedwig Saam van het Nationaal Militair Museum, waar de staf volgend jaar tijdens een bijzondere tentoonstelling over Willem van Oranje te zien zal zijn.

De bijeenkomst in de Pauselijke Bibliotheek vormde de afsluiting van het staatsbezoek aan de Heilige Stoel, en volgde op de audiënties bij paus Franciscus en staatssecretaris Pietro Parolin. Het koningspaar schonk de paus tulpenbollen voor witte en gele tulpen - de kleuren van het Vaticaan - zodat de paus niet alleen met Pasen, wanneer Nederlandse bollenkwekers het Sint-Pietersplein versieren, van Nederlandse tulpen kan genieten.

(Telegraaf)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_171982017
26-06-2017

Graafwerken voor metro in Rome leiden tot vondst van woning uit de oudheid



Het huis zou uit de tweede of derde eeuw dateren en werd waarschijnlijk door een brand verwoest. © ap.

Arbeiders die een tunnel graven voor een nieuwe metrolijn in Rome, zijn op de restanten van een woning uit de oudheid gestoten. Het huis zou uit de tweede of derde eeuw dateren en werd waarschijnlijk door een brand verwoest, zo meldde de dienst die in Rome verantwoordelijk is voor het archeologisch patrimonium.

Tussen de restanten werden onder meer de overblijfselen van een hond gevonden, die waarschijnlijk opgesloten zat tijdens de brand. Daarnaast werden ook mozaïek en een meubelstuk aangetroffen. Van de woning is zelfs nog het verkoolde skelet van het houten dak overgebleven. Het is de eerste keer dat een dergelijke vondst in de Italiaanse hoofdstad wordt gedaan.

"Het vuur heeft het leven in deze kamer tot een plotse stilstand gebracht", zegt directeur Francesco Prosperetti. "Het maakt het voor ons mogelijk om ons voor te stellen hoe het leven er was op dat exacte moment."

Bij de constructie van de derde metrolijn in Rome worden regelmatig archeologische vondsten gedaan, wat de werkzaamheden erg vertraagt.


Tussen de restanten werden onder meer de overblijfselen van een hond gevonden, die waarschijnlijk opgesloten zat tijdens de brand. © ap.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171982043
26-06-2017

Lichaam Dalí opgegraven voor dna-test



Het lichaam van de surrealistische schilder Salvador Dalí moet worden opgegraven. Dat heeft een rechter in Madrid maandag bepaald, meldt de krant El País. Een Spaanse vrouw spande de zaak aan omdat ze zegt de dochter te zijn van de in 1989 overleden schilder.


De vrouw strijdt sinds 2007 voor erkenning van het vaderschap van Dalí en wil dat door middel van DNA-onderzoek bewijzen. De moeder van deze Pilar Abel zou in de jaren vijftig een heimelijke relatie met de schilder hebben gehad. De vrouw was in dienst bij de familie van de schilder.

Volgens de rechter is er ,,biologisch bewijs'' nodig om te bepalen of Dalí de vader is, aangezien er geen ander materiaal of voorwerpen zijn waarmee dat zou kunnen worden vastgesteld.

Dalí is onder meer bekend van schilderijen als 'De volharding der herinnering' (met vloeibare horloges) en 'Zwanen die olifanten weerspiegelen'. Hij overleed op 23 januari 1989 op 84-jarige leeftijd. Het lichaam van Dalí ligt begraven in zijn museum in het Catalaanse stadje Figueres.

(telegraaf.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_171982208
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 08:24 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
26-06-2017

Bij de constructie van de derde metrolijn in Rome worden regelmatig archeologische vondsten gedaan, wat de werkzaamheden erg vertraagt.
Hoe kan dat nu weer. Rome is één grote archeologische site, dat weet je van tevoren bij zo'n project.

Zou het eigen inbreng zijn van de journalist?

[ Bericht 46% gewijzigd door #ANONIEM op 27-06-2017 08:42:58 ]
  dinsdag 27 juni 2017 @ 09:20:26 #274
61421 icecreamfarmer_NL
VOC mentaliteit
pi_171982670
quote:
7s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 08:42 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Hoe kan dat nu weer. Rome is één grote archeologische site, dat weet je van tevoren bij zo'n project.

Zou het eigen inbreng zijn van de journalist?
Grotere vondsten dan verwacht. Die metrolijn komt ongeveer 10m per jaar vooruit.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
pi_172020692
quote:
100 jaar geleden: de onbe­perkte duikboten­oorlog, een fatale mis­rekening

In juni 1917 brachten Duitse duikboten voor de derde maand op rij een record aantal vrachtschepen tot zinken. De onbeperkte duikbotenoorlog, die in februari begon, leek een groot succes, maar uiteindelijk werd het een fatale misrekening.
Van april tot juni 1917 brachten Duitse duikboten een record aantal vrachtschepen tot zinken, meer zelfs dan later in de Tweede Wereldoorlog. Het doel, het verlammen van de bevoorrading van Groot-Brittannië, leek een succes te worden. Maar de onbeperkte duikbotenoorlog werd uiteindelijk voor Duitsland een pijnlijke en dure mislukking.

Het Duitse leger had de veldslagen van 1916, Verdun en de Somme, niet echt verloren, maar de prijs was wel heel hoog geweest. Een beslissende overwinning leek ver weg, zeker met een leger dat in het Westen een zuiver defensieve houding aannam.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.3008693
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')