abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_160309167
Hoi

Onze katten hebben een keramische waterbak met pompje, sinds ongeveer 2 weken komt er steeds een bruine aanslag op het water.
Ik heb toen de waterbak schoongemaakt met schoonmaak azijn in water opgelost om de kalk aanslag te kunnen verwijderen en goed afgespoeld, inc. de pomp.
Sindsdien heb ik dus die bruine slijmerige aanslag.
Het water wordt nu om de dag ververst en de bak wordt schoongemaakt, de pomp hebben we gisteren in een mix van bleekmiddel en water gelegd en aangedaan om door te spoelen en daarna een paar keer met schoon water om de bleekmiddel eruit te krijgen.

Nu zie ik toch weer het begin van de bruine alg aanslag, iemand enig idee waar dit doro komt en hoe er vanaf te komen ?
Op internet hebben ze het alleen maar over de bruine alg aanslag in een aquarium.
pi_160312136
Maak het bakje eens schoon, vul het met water en zet het eens op een plaats waar de kat niet bij kan. Krijg je dan nog aanslag?

Staat t bakje misschien in direct zonlicht?
pi_160317890
Niet in direct zonlicht en goed idee, ik geef ze een andere bak en zet deze een dagje ergens anders :)
pi_160550388
Ja het is wel dezelfde bruine alg die je dan ook in aquariums vind.. Deze bruine algen vallen onder de groep diatomen en deze groeien vooral in vers ingerichte aquariums.. Die diatomen zijn opgebouwd met een schilletje die gemaakt is van Silicaten. Afhankelijk van waar je kraanwater vandaan komt zou dit al naar verhouding hoog gehalte van silicaten kunnen bevatten. En dan zullen die diatomen de eerste zijn die zich laten zien. Het kan ook zijn dat die nieuwe ceramische bak misschien silicaten afgeeft aan het water, lijkt me onwaarschijnlijk maar weet het niet. Maar indien dan zou het minder moeten worden na gelang het silicaat op den duur is uitgeput. Wordt het nooit minder dan zit het waarschijnlijk in het kraanwater. Zou je kunnen testen, met een druppel testje te verkrijgen in de aquariumwinkel..

Afijn, in kraanwater zitten nu eenmaal altijd algensporen, zelfs bacteriën en mogelijk bepaalde meststoffen. Algensporen zijn voor de mens ongevaarlijk, maar dan ook zo klein ze zijn er nauwelijks uit te filteren. Vliegen zelfs door de lucht op droge dagen en landen overal te pas en te onpas.. Bacterien, mag ook zolang het maar binnen acceptabele grenzen blijft, in die drinkbak voelt dat dan aan als een slijmerig laagje, dat is dan een biofilm met bacterien waar algen ook weer graag op groeien. Bacterien poepen en dat is weer meststof voor algen.. Net zo als mestoffen als fosfaten, nitraten, silicaten etc. binne de perken mag dat in drinkwater zitten.. Algen hebben niet veel nodig, groeien op plaatsen waar nauwelijks wat anders zou kunne groeien zolang er maar water is. :)

Op zich kunnen die diatomen geen kwaad het ziet er alleen maar smerig uit. Zelfs die biofilm is wanneer niet weken oud geheel onschadelijk.. Je wil niet weten waar katten van drinken als ze buiten zijn.. Laten we er niet over beginnen.. :r

Dus het enige wat je zou kunnen doen is regelmatiger verversen en schoonmaken. Chloor is daar heel erg goed voor, deze maakt alle algen en algensporen dood.. Besproeien met waterstof peroxide en even paar minuten wachten dood ook alle algen en algensporen. Al is het vechten tegen de bierkaai. Daarna goed afspoelen en het kan allemaal geen kwaad.

Er is verder weinig aan te doen.. ;)
pi_160550635
Dank je.
De bak staat al een jaar of twee dus daar zal wel geen silicaten meer inzitten.
ik heb al een tijdje een gewone bak water staan en daar zie ik geen bruine alg in komen (wel groene)
Ik denk dat het in de pomp zit, dus die hebben we weer door laten stromen met bleekwater/water en nu ligt het in de kast in het donker en de katten hebben voorlopig hun oude waterbak weer terug.
pi_160551218
Ja dat pompje zou heel goed kunnen, die is waterdicht gemaakt en in de gebruikte materialen zouden silicaten verwerkt kunnen zitten of siliciumdioxide (kiezelzuren) daar zijn diatomen ook dol op. In zo'n bakkie zit natuurlijk maar weinig water, dus daar hoef je niet veel bij te gooien om er een ideaal algen kweekbakje van te maken. Hetzelfde als in aquariums is de silicaat bron uitgeput komen diatomen nog maar zelden terug.

Alhoewel moet ik zeggen ik zelf heb ook zo'n katten fonteintje gehad van keramiek met pompje en is me daarin nog nooit diatomen opgevallen. Wel dat slijmlaagje na een aantal dagen. Nu drinken mijn katten uit het aquariumpje die op de keukentafel staat. :) Vinden ze lakker en de rest kijken ze niet eens naar om. Ze komen ook buiten en drinken van de vijver of een volgelopen bloempot. Ze zijn beide springlevend en gezond en doen het al jaren.

In principe hoef je je geen zorgen te maken over de gezondheid wanneer je om de andere dag het water ververst liefst elke dag. En als je de bak dan niet schoonmaakt groeit zo'n biofilm ondanks vers water gewoon door. Die diatomen zijn ongevaarlijk. (Zonder algen zou de mensheid niet eens bestaan ;)..)

Veel belangrijker is de eetbak, daar kunnen vele smerigere bacterien in groeien.. Vooral in keramische eetbakjes die haarscheurtje kunnen hebben zijn het ergst. En dan krijgt je kat wanneer gevoelig daarvoor in no time een krentebaard (zwarte korreltjes op het kinnetje)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')