Mubassie | zaterdag 30 januari 2016 @ 10:37 |
Gek word ik er van! Al verschillende pogingen gedaan en steeds gaat het fout. Probleem is dat als ze de oven in gaan, na enige tijd openspringen. (terwijl ik ze echt goed dicht heb gemaakt) Sommigen blijven wel dicht, maar daar komt het vocht uitgesijpeld tijdens het bakken. Het gehakt vond ik nou niet echt vochtig en heb ook paneermeel gebruikt.. Ze bakken op 180 graden in 25 minuten.. Er zijn er een paar wel goed gelukt en niet 'doorgelekt' en dichtgebleven.. Gek he Herkenbaar?? ![]() ![]() ![]() | |
Hyaenidae | zaterdag 30 januari 2016 @ 10:41 |
![]() ![]() ![]() | |
Stokken_en_stenen | zaterdag 30 januari 2016 @ 11:53 |
Hoi Roy je bent de spek vergeten ![]() | |
THEFXR | zaterdag 30 januari 2016 @ 11:54 |
lagere temp en langere baktijd hanteren. | |
minilot | zaterdag 30 januari 2016 @ 13:17 |
Onzin verwijderd. | |
minilot | zaterdag 30 januari 2016 @ 13:17 |
TS, wat voor deeg heb je precies gebruikt? | |
Mubassie | zaterdag 30 januari 2016 @ 13:58 |
450gr Witbroodmix van Koopmans met 40gr boter en 275ml water (als op de verpakking) | |
Ferrari_Tape | zaterdag 30 januari 2016 @ 14:32 |
Ik zie mijn reactie per ongeluk is verwijder, maar je moet er meer deeg omheen doen. | |
Mubassie | zaterdag 30 januari 2016 @ 14:40 |
Die was al vrij dik, dus dat betwijfel ik.. Heb ik ook al mee geëxperimenteerd zonder resultaat. Wellicht de baktijden wat verhogen en de temp omlaag.. Wat gebeurd er als ik de baktemp fors omhoog schroef en ze korter bak? Bijv 12 a14 minuten op 240graden | |
THEFXR | zaterdag 30 januari 2016 @ 14:41 |
dan exploderen ze. | |
Oceanonix | zaterdag 30 januari 2016 @ 14:46 |
Bij de meeste broodjes die ik gezien heb waren de uiteinden een stukje open. Bij jou lijken ze helemaal dicht. misschien zit daar het probleem. | |
Pietverdriet | zaterdag 30 januari 2016 @ 18:17 |
Probeer dit recept eens, en vraag anders bas wat er misgaat http://bakkenmetbas.nl/worstenbroodjes/ | |
Mubassie | dinsdag 2 februari 2016 @ 00:22 |
Het recept zegt de uiteinden om de worst te vouwen en daarna de zijkanten eroverheen klappen en dichtmaken. Als ik dat niet zou doen zou het vocht er gelijk uitlopen denk ik. Ik geloof dat het teveel vocht ook het probleem is. Wellicht moet ik veel meer paneermeel en minder ei gebruiken. | |
Mubassie | dinsdag 2 februari 2016 @ 00:23 |
Deze had ik nog niet gevonden, ga ik zeker proberen! Ga dan ook het deeg een aantal dagen in de koelkast bewaren alvorens ik begin. Bedankt | |
BakkieDoen | dinsdag 2 februari 2016 @ 07:33 |
Ik gebruik dit recept altijd http://www.smulweb.nl/recepten/375658/Brabantse-worstenbroodjes deze lukken bij mij goed. ( en ik bak ze vrij veel) Gehakt is bij mij 70/30 varken/rund, ooit eens aangeraden door een bakker. Maar ik ga de volgende keer het recept uit de link van Piet eens proberen. Keer een andere manier. | |
zeefje | dinsdag 2 februari 2016 @ 08:14 |
Ik krijg trek van dit topic ![]() [ Bericht 78% gewijzigd door zeefje op 02-02-2016 09:11:55 ] | |
Wantie | dinsdag 2 februari 2016 @ 17:46 |
Het vocht zal toch ergens heen moeten, wellicht gaatjes aan de bovenzijde maken? Dat ze barsten kan komen doordat het gehakt kokendheet wordt en er dus veel stoomontwikkeling ontstaat dat ergens naar toe gaat. Lagere temp en langer afbakken kan dan inderdaad helpen. Je kunt ook de gehaktstaafjes eerst voorgaren voordat je ze in het deeg doet. Dat doe ik altijd met meatloaf: eerst het gehakt gaar in de oven, daarna pas in het bladerdeeg rollen en verder afbakken. | |
zeefje | woensdag 3 februari 2016 @ 09:25 |
Ik gebruik trouwens voor worstenbroodjes altijd simpel brooddeeg en zeeuwse worst. Voor zover ik weet alleen te koop bij slagers in Zeeland. | |
MutedFaith | woensdag 3 februari 2016 @ 09:50 |
Is je worst niet te vet, of t deeg er te strak omheen gerold? | |
Nico987 | donderdag 4 februari 2016 @ 03:22 |
Zelf nooit gedaan. Mijn oma (Brabander) liet altijd 1 kant open. Doet patisserie de rouw in Vught ook volgens mij. En dat zijn nu mijn oma is uitgebakken toch de beste. | |
Ilaamia | donderdag 4 februari 2016 @ 17:50 |
Dit is ook een goed recept voor brabantse worstenbroodjes: http://www.ramadanrecepten.nl/recept/brabantse-worstenbroodjes/ | |
Deshain | donderdag 4 februari 2016 @ 18:08 |
Heb je ook nog een goed recept voor gefrituurde kippenvleugels van rundvlees? | |
Ilaamia | donderdag 4 februari 2016 @ 18:18 |
Wat bedoel je hiermee? Elke streek heeft zijn eigen variatie, het hoeft niet altijd varkensgehakt (wordt wel vaak gebruikt) te bevatten als je dat bedoelt... | |
Pietverdriet | donderdag 4 februari 2016 @ 18:28 |
Geloof niet dat brabo's lamsgehakt gebruiken | |
Nico987 | donderdag 4 februari 2016 @ 18:40 |
er wordt toch ook niet gevraagd om Brabantse worstenbroodjes. | |
Prego | zaterdag 6 februari 2016 @ 10:27 |
zo worden ze wel genoemd in haar recept. | |
CoatedGoat | zaterdag 6 februari 2016 @ 13:44 |
Mijn schoonmoeder zegt altijd, dat de worstenbroodjes mislukken als er vrouwen in de keuken zijn of in aanraking met het deeg komen als ze menstrueren. Weet niet zeker of dit op jou van toepassing is, maar toch | |
Pietverdriet | zaterdag 6 februari 2016 @ 13:45 |
Bakerpraat, zeggen mensen ook over het zuur worden van melk of soep. | |
jurgenov | zaterdag 6 februari 2016 @ 13:56 |
Deeg er strak omheen rollen, naad dichtvouwen en aan de onderkant leggen. Zijkanten openhouden. | |
mime_negert | maandag 5 december 2016 @ 08:31 |
Helaas werkt deze link niet meer. Heeft iemand dit recept toevallig opgeslagen? | |
RobinOok | maandag 5 december 2016 @ 09:49 |
Worstenbroodjes Een prachtig streekproduct uit Brabant. Ik heb lang gezocht naar een goed recept en dat is met worstenbroodjes nogal een opgave. Iedereen denkt wel “het” recept te hebben. Vaak is dan echter het brooddeeg maar matig van smaak of het gehakt weer veel te heftig gekruid. Ik heb dan ook mijn eigen recept ontwikkeld. Een goed worstenbroodje bestaat uit een zacht en smaakvol brooddeeg met een goed maar zeker niet overdreven gekruid worstje. Om een goede diepe smaak in het deeg te krijgen heb ik gekozen voor een lange rijs tijd. Voor de kruiden van het gehakt ben ik na veel experimenteren uitgekomen bij een mengsel van onder andere nootmuskaat, peper en mosterd. Wat betreft het deeg. Er is maar een manier om brood meer smaak te geven en dat is tijd. Hoe langer een deeg de tijd heeft om te rijzen en zich te ontwikkelen hoe mooier de smaak is. Hier zijn simpelweg geen foefjes of afkortingen voor. Dit deeg wordt dan ook altijd een of meerdere dagen van te voren gemaakt en dan bewaard in de koelkast. Dit zorgt niet alleen voor een zeer smaakvol en soepel deeg. Het geeft je ook veel flexibiliteit omdat je het op deze manier zeker 5 dagen kunt bewaren voor je het verder verwerkt. Tot slot, lekker eten begint met je ogen en een worstenbroodje hoort mooi te glanzen. Ik vind dat je de mooiste glans krijgt met een mengsel van ei en room. Dit ei strijksel is ook perfect voor al het andere uit de oven wat moet glanzen. worstenbroodjes Ingrediënten voor 15 grote of 30 kleine worstenbroodjes Deeg 795 gram bloem 14 gram zout 60 gram suiker 225 gram lauw water 225 gram lauwe volle melk 14 gram droge gist 57 gram gesmolten boter. Worstjes 1.5 KG gehakt 5 theelepels zout 4 theelepels peper 4 theelepels nootmuskaat. 1 eetlepel Worcester saus. 1 eetlepel mosterd. 4 middelgrote eieren. Paneermeel Ei strijksel. 1 ei 1 eetlepel room werkwijze Roer in een mengkom de bloem, suiker en de gist door elkaar. Verwarm het water en de melk tot deze lauw is. Meng er vervolgens het zout en de boter door. Giet nu het natte mengsel bij het droge mengsel en meng dit circa 2 minuten door elkaar met een grote lepel tot alles vermengd is. Laat het mengsel nu 5 minuten rusten. Dit proces heet autolyse en zorgt ervoor dat het meel alle vocht volledig kan opnemen. Stort het deeg op een met bloem bestuift werkblad en kneed het in 6 minuten tot een soepel deeg. Tijdens het kneden zal het deeg soepeler worden en minder plakkerig. Het deeg moet uiteindelijk aanvoelen als de plak rand van een geel post-it briefje als je er met je vinger op drukt. Mocht het deeg te plakkerig zijn voeg dan meer bloem toe met een afgestreken eetlepel per keer en kneed dit onder het deeg. Leg het deeg nu in een licht ingevette kom en dek de kom af met folie. Hou er rekening mee dat het deeg zeker tot dubbel volume rijst. Zet het deeg nu minimaal 10 a 12 uur in de ijskast en maximaal 5 dagen voor je het verder verwerkt. Haal op de dag dat je de worstenbroodjes wilt bakken het deeg 2 uur van te voren uit de koelkast en verdeel het in bolletjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes of 45 gram voor kleine broodjes. Dek de bolletjes af met folie of een theedoek. Meng ondertussen het gehakt met de eieren en de kruiden. Voeg net zoveel paneermeel toe tot het een stevig mengsel is. Verdeel het gehakt in worstjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes en 45 gram voor kleine broodjes. Rol het deeg ovaal uit en leg er het worstje op. Vouw nu eerst de uiteinden over het worstje heen en vouw dan de rest van het deeg over het worstje heen. Knijp met 2 vingers de naad goed dicht en rol het broodje nog over je werkblad tot het mooi rond is. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met folie en laat ze nog 30 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 190 graden conventioneel. Meng een ei met een eetlepel room en bestrijk hiermee de broodjes. Bak de worstenbroodjes in circa 25 a 3o minuten gaar en goudbruin. Enkele tips. Iets minder traditioneel maar wel erg lekker is de broodjes vullen met een frikandel of bijvoorbeeld een knakworst. Serveer de broodjes eens met een lekkere relisch of piccalilly. Worstenbroodjes laten zich erg goed invriezen. Piep ze dan voor het eten even op. Ongeveer 10 minuten op 180 graden. | |
mime_negert | maandag 5 december 2016 @ 09:58 |
Held! Ik had dit recept al een keer geprobeerd met hele lekkere worstenbroodjes als resultaat. Ga ze dit weekend weer maken. | |
Dagonet | maandag 5 december 2016 @ 10:01 |
Honger en een uitdaginkje voor het weekend. | |
derLudolf | maandag 5 december 2016 @ 11:40 |
Is 14 gram droge gist niet veel voor een lange rijs? ![]() | |
#ANONIEM | maandag 5 december 2016 @ 16:59 |
Wat een gedoe zeg. Ga letterlijk proberen een Brabants worstenbroodje te maken. Je kan ook gewoon van die buns of Surinaamse broodjes kopen,boter opsmeren en van die Hema worst tussen douwen, uiteraard in stukjes gesneden. Voor mij part koop je ergens van die lange worsten uit zo een pot als je dat liever hebt als 'worst'. | |
Roland_Deschain | maandag 5 december 2016 @ 17:01 |
Omwikkelen met zilverfolie? | |
Mubassie | maandag 5 december 2016 @ 17:03 |
Je kunt ook met het OV gaan en je auto verkopen ![]() | |
Pietverdriet | maandag 5 december 2016 @ 17:03 |
Jouw idee van moeite doen voor je eten is met je vingers knippen en djepat, djepat roepen? | |
#ANONIEM | maandag 5 december 2016 @ 17:04 |
![]() ![]() | |
Pietverdriet | maandag 5 december 2016 @ 17:06 |
Je kent je klassiekers tenminste ![]() ![]() ![]() |