lagere temp en langere baktijd hanteren.quote:Op zaterdag 30 januari 2016 10:37 schreef Mubassie het volgende:
Gek word ik er van!
Al verschillende pogingen gedaan en steeds gaat het fout.
Probleem is dat als ze de oven in gaan, na enige tijd openspringen. (terwijl ik ze echt goed dicht heb gemaakt)
Sommigen blijven wel dicht, maar daar komt het vocht uitgesijpeld tijdens het bakken. Het gehakt vond ik nou niet echt vochtig en heb ook paneermeel gebruikt..
Ze bakken op 180 graden in 25 minuten.. Er zijn er een paar wel goed gelukt en niet 'doorgelekt' en dichtgebleven.. Gek he
Herkenbaar??
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
450gr Witbroodmix van Koopmans met 40gr boter en 275ml water (als op de verpakking)quote:Op zaterdag 30 januari 2016 13:17 schreef minilot het volgende:
TS, wat voor deeg heb je precies gebruikt?
Die was al vrij dik, dus dat betwijfel ik.. Heb ik ook al mee geëxperimenteerd zonder resultaat.quote:Op zaterdag 30 januari 2016 14:32 schreef Ferrari_Tape het volgende:
Ik zie mijn reactie per ongeluk is verwijder, maar je moet er meer deeg omheen doen.
dan exploderen ze.quote:Op zaterdag 30 januari 2016 14:40 schreef Mubassie het volgende:
[..]
Die was al vrij dik, dus dat betwijfel ik.. Heb ik ook al mee geëxperimenteerd zonder resultaat.
Wellicht de baktijden wat verhogen en de temp omlaag..
Wat gebeurd er als ik de baktemp fors omhoog schroef en ze korter bak? Bijv 12 a14 minuten op 240graden
Het recept zegt de uiteinden om de worst te vouwen en daarna de zijkanten eroverheen klappen en dichtmaken.quote:Op zaterdag 30 januari 2016 14:46 schreef Oceanonix het volgende:
Bij de meeste broodjes die ik gezien heb waren de uiteinden een stukje open. Bij jou lijken ze helemaal dicht. misschien zit daar het probleem.
Deze had ik nog niet gevonden, ga ik zeker proberen! Ga dan ook het deeg een aantal dagen in de koelkast bewaren alvorens ik begin.quote:Op zaterdag 30 januari 2016 18:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Probeer dit recept eens, en vraag anders bas wat er misgaat
http://bakkenmetbas.nl/worstenbroodjes/
Heb je ook nog een goed recept voor gefrituurde kippenvleugels van rundvlees?quote:Op donderdag 4 februari 2016 17:50 schreef Ilaamia het volgende:
Dit is ook een goed recept voor brabantse worstenbroodjes: http://www.ramadanrecepten.nl/recept/brabantse-worstenbroodjes/
Wat bedoel je hiermee? Elke streek heeft zijn eigen variatie, het hoeft niet altijd varkensgehakt (wordt wel vaak gebruikt) te bevatten als je dat bedoelt...quote:Op donderdag 4 februari 2016 18:08 schreef Deshain het volgende:
[..]
Heb je ook nog een goed recept voor gefrituurde kippenvleugels van rundvlees?
Geloof niet dat brabo's lamsgehakt gebruikenquote:Op donderdag 4 februari 2016 18:18 schreef Ilaamia het volgende:
[..]
Wat bedoel je hiermee? Elke streek heeft zijn eigen variatie, het hoeft niet altijd varkensgehakt (wordt wel vaak gebruikt) te bevatten als je dat bedoelt...
er wordt toch ook niet gevraagd om Brabantse worstenbroodjes.quote:Op donderdag 4 februari 2016 18:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Geloof niet dat brabo's lamsgehakt gebruiken
zo worden ze wel genoemd in haar recept.quote:Op donderdag 4 februari 2016 18:40 schreef Nico987 het volgende:
[..]
er wordt toch ook niet gevraagd om Brabantse worstenbroodjes.
Bakerpraat, zeggen mensen ook over het zuur worden van melk of soep.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 13:44 schreef CoatedGoat het volgende:
Mijn schoonmoeder zegt altijd, dat de worstenbroodjes mislukken als er vrouwen in de keuken zijn of in aanraking met het deeg komen als ze menstrueren. Weet niet zeker of dit op jou van toepassing is, maar toch
Helaas werkt deze link niet meer. Heeft iemand dit recept toevallig opgeslagen?quote:Op zaterdag 30 januari 2016 18:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Probeer dit recept eens, en vraag anders bas wat er misgaat
http://bakkenmetbas.nl/worstenbroodjes/
Worstenbroodjesquote:Op maandag 5 december 2016 08:31 schreef mime_negert het volgende:
[..]
Helaas werkt deze link niet meer. Heeft iemand dit recept toevallig opgeslagen?
Held!quote:Op maandag 5 december 2016 09:49 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Worstenbroodjes
Een prachtig streekproduct uit Brabant. Ik heb lang gezocht naar een goed recept en dat is met worstenbroodjes nogal een opgave. Iedereen denkt wel “het” recept te hebben. Vaak is dan echter het brooddeeg maar matig van smaak of het gehakt weer veel te heftig gekruid.
Ik heb dan ook mijn eigen recept ontwikkeld. Een goed worstenbroodje bestaat uit een zacht en smaakvol brooddeeg met een goed maar zeker niet overdreven gekruid worstje. Om een goede diepe smaak in het deeg te krijgen heb ik gekozen voor een lange rijs tijd. Voor de kruiden van het gehakt ben ik na veel experimenteren uitgekomen bij een mengsel van onder andere nootmuskaat, peper en mosterd.
Wat betreft het deeg. Er is maar een manier om brood meer smaak te geven en dat is tijd. Hoe langer een deeg de tijd heeft om te rijzen en zich te ontwikkelen hoe mooier de smaak is. Hier zijn simpelweg geen foefjes of afkortingen voor.
Dit deeg wordt dan ook altijd een of meerdere dagen van te voren gemaakt en dan bewaard in de koelkast. Dit zorgt niet alleen voor een zeer smaakvol en soepel deeg. Het geeft je ook veel flexibiliteit omdat je het op deze manier zeker 5 dagen kunt bewaren voor je het verder verwerkt.
Tot slot, lekker eten begint met je ogen en een worstenbroodje hoort mooi te glanzen. Ik vind dat je de mooiste glans krijgt met een mengsel van ei en room. Dit ei strijksel is ook perfect voor al het andere uit de oven wat moet glanzen.
worstenbroodjes
Ingrediënten voor 15 grote of 30 kleine worstenbroodjes
Deeg
795 gram bloem
14 gram zout
60 gram suiker
225 gram lauw water
225 gram lauwe volle melk
14 gram droge gist
57 gram gesmolten boter.
Worstjes
1.5 KG gehakt
5 theelepels zout
4 theelepels peper
4 theelepels nootmuskaat.
1 eetlepel Worcester saus.
1 eetlepel mosterd.
4 middelgrote eieren.
Paneermeel
Ei strijksel.
1 ei
1 eetlepel room
werkwijze
Roer in een mengkom de bloem, suiker en de gist door elkaar.
Verwarm het water en de melk tot deze lauw is. Meng er vervolgens het zout en de boter door.
Giet nu het natte mengsel bij het droge mengsel en meng dit circa 2 minuten door elkaar met een grote lepel tot alles vermengd is.
Laat het mengsel nu 5 minuten rusten. Dit proces heet autolyse en zorgt ervoor dat het meel alle vocht volledig kan opnemen.
Stort het deeg op een met bloem bestuift werkblad en kneed het in 6 minuten tot een soepel deeg. Tijdens het kneden zal het deeg soepeler worden en minder plakkerig. Het deeg moet uiteindelijk aanvoelen als de plak rand van een geel post-it briefje als je er met je vinger op drukt. Mocht het deeg te plakkerig zijn voeg dan meer bloem toe met een afgestreken eetlepel per keer en kneed dit onder het deeg.
Leg het deeg nu in een licht ingevette kom en dek de kom af met folie. Hou er rekening mee dat het deeg zeker tot dubbel volume rijst.
Zet het deeg nu minimaal 10 a 12 uur in de ijskast en maximaal 5 dagen voor je het verder verwerkt.
Haal op de dag dat je de worstenbroodjes wilt bakken het deeg 2 uur van te voren uit de koelkast en verdeel het in bolletjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes of 45 gram voor kleine broodjes. Dek de bolletjes af met folie of een theedoek.
Meng ondertussen het gehakt met de eieren en de kruiden. Voeg net zoveel paneermeel toe tot het een stevig mengsel is.
Verdeel het gehakt in worstjes van 90 gram voor grote worstenbroodjes en 45 gram voor kleine broodjes.
Rol het deeg ovaal uit en leg er het worstje op. Vouw nu eerst de uiteinden over het worstje heen en vouw dan de rest van het deeg over het worstje heen. Knijp met 2 vingers de naad goed dicht en rol het broodje nog over je werkblad tot het mooi rond is.
Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met folie en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 190 graden conventioneel.
Meng een ei met een eetlepel room en bestrijk hiermee de broodjes.
Bak de worstenbroodjes in circa 25 a 3o minuten gaar en goudbruin.
Enkele tips.
Iets minder traditioneel maar wel erg lekker is de broodjes vullen met een frikandel of bijvoorbeeld een knakworst.
Serveer de broodjes eens met een lekkere relisch of piccalilly.
Worstenbroodjes laten zich erg goed invriezen. Piep ze dan voor het eten even op. Ongeveer 10 minuten op 180 graden.
Is 14 gram droge gist niet veel voor een lange rijs?quote:Op maandag 5 december 2016 09:49 schreef RobinOok het volgende:
Deeg
795 gram bloem
14 gram zout
60 gram suiker
225 gram lauw water
225 gram lauwe volle melk
14 gram droge gist
57 gram gesmolten boter.
Je kunt ook met het OV gaan en je auto verkopenquote:Op maandag 5 december 2016 16:59 schreef Iwanius het volgende:
Wat een gedoe zeg. Ga letterlijk proberen een Brabants worstenbroodje te maken.
Je kan ook gewoon van die buns of Surinaamse broodjes kopen,boter opsmeren en van die Hema worst tussen douwen, uiteraard in stukjes gesneden. Voor mij part koop je ergens van die lange worsten uit zo een pot als je dat liever hebt als 'worst'.
Jouw idee van moeite doen voor je eten is met je vingers knippen en djepat, djepat roepen?quote:Op maandag 5 december 2016 16:59 schreef Iwanius het volgende:
Wat een gedoe zeg. Ga letterlijk proberen een Brabants worstenbroodje te maken.
Je kan ook gewoon van die buns of Surinaamse broodjes kopen,boter opsmeren en van die Hema worst tussen douwen, uiteraard in stukjes gesneden. Voor mij part koop je ergens van die lange worsten uit zo een pot als je dat liever hebt als 'worst'.
Je kent je klassiekers tenminstequote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |