Arch Linux gaat een goede ervaring voor je zijn, vooral met de uitgebreide handleidingen die ze hebben. Misschien heb je hier wat aan met copy/pasted commands, snelle uitleg over wat een command en hun opties eigenlijk doen http://explainshell.com/quote:Op zaterdag 6 februari 2016 00:01 schreef borbit het volgende:
[..]
Nee ik heb natuurlijk het eerste commando ingevoerd. Niet de foutmelding. Dat $ gebeuren staat voor de mij onduidelijke reden altijd vooraan in de terminal. borbit@fok:~$![]()
En meestal komt het er uit eindelijk inderdaad op neer dat ik random dingen zit te copy pasten tot me installatie breekt.![]()
En dan begin ik weer vrolijk overnieuw![]()
Het werkt inmiddels wel![]()
Als ik ooit snap hoe je linux programmatjes moet schrijven ga ik er eentje maken dat je iedere random "sudo apt-get nog wat" link direct vanuit Firefox naar de terminal stuurt![]()
Heel eerlijk gezegd vind ik dat echt niet nodig.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 13:07 schreef DanOam het volgende:
[..]
Mja k denk eerlijk gezegd ook dat het op hedendaagse hardware niet echt meer uitmaakt of je zelf source compiled of binaries gebruikt. Het is de controle die je over het systeem hebt wat zo fijn is
Zo is UNIX ontworpen. Als root heb je alle rechten, dus ook het recht om je computer te bricken.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 13:25 schreef DanOam het volgende:
Ik lees ook iets over rm -rf / op sommige systemen met EFI die gebricked zijn nadat de inhoud van de EFI firmware folder ook verwijderd is, dat is wel ernstig zeg
Hmm, beter handmatig een read only entry in fstab maken voor efivarfs, of module helemaal niet inladen. Niet dat ik daar ooit mee ga lopen kloten maar zulke belangrijke gegevens zouden nooit read/write gemount mogen worden, behalve op het moment dat men boot entries wilt manipuleren met efibootmgr oid.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 14:39 schreef Igen het volgende:
[..]
Zo is UNIX ontworpen. Als root heb je alle rechten, dus ook het recht om je computer te bricken.
PKGBUILDs zijn dope iddquote:Op zaterdag 6 februari 2016 14:13 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Heel eerlijk gezegd vind ik dat echt niet nodig.Bij Arch Linux heb je altijd nog de AUR als je customizable builds wilt of bewerk je gewoon de PKGBUILD.
Maar... Waarom zou je dan nog Gentoo gebruiken?quote:
Zie de discussie bij systemd: https://github.com/systemd/systemd/issues/2402quote:Op zaterdag 6 februari 2016 15:07 schreef DanOam het volgende:
[..]
Hmm, beter handmatig een read only entry in fstab maken voor efivarfs, of module helemaal niet inladen. Niet dat ik daar ooit mee ga lopen kloten maar zulke belangrijke gegevens zouden nooit read/write gemount mogen worden, behalve op het moment dat men boot entries wilt manipuleren met efibootmgr oid.
Portage's flexibiliteit en gehecht geraakt aan de verschillende tools die het zo makkelijk maken om aanpassingen te doen, je kan bijvoorbeeld verschillende versienummers van een package naast elkaar installeren in hun eigen 'slot' en met een tool switchen van versie zonder gezeik met dependencies.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 15:14 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Maar... Waarom zou je dan nog Gentoo gebruiken?Het gros van de pakketjes zul je niet zelf bewerken.
Je zou toch ook een gebruikersgroep kunnen aanmaken die overal toegang tot heeft behalve EFI en die dan als "superuser" gebruiken?quote:Op zaterdag 6 februari 2016 15:15 schreef Igen het volgende:
[..]
Zie de discussie bij systemd: https://github.com/systemd/systemd/issues/2402
Er zijn diverse legitieme functies die schrijf-toegang tot de EFI-variabelen nodig hebben. Een alleen-lezen mount is dus geen optie.
Programma's zoals sysctl en grub in een wrapper stoppen die tijdelijk EFI met schrijftoegang mount en dan weer terug als alleen-lezen mount is wel een hele goedkope en slechte hack om te verdoezelen dat Unix geen fatsoenlijk rechtenbeheer heeft en dat het met root alles-of-niets is.
Nou ja, nee, niet zomaar. Want 'root' heeft ook toegang tot bestanden zonder dat die expliciet zijn vrijgeschakeld. Root heeft extra noodquota qua processen en schijfruimte; root kan andermans processen killen, root kan een eigen proces op naam van een andere gebruiker zetten, enz.enz.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 20:46 schreef robin007bond het volgende:
[..]
Je zou toch ook een gebruikersgroep kunnen aanmaken die overal toegang tot heeft behalve EFI en die dan als "superuser" gebruiken?
Hoi Lennart Poettering, ik wist niet dat jij ook op Fok! kwam.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 20:55 schreef Igen het volgende:
[..]
Nou ja, nee, niet zomaar. Want 'root' heeft ook toegang tot bestanden zonder dat die expliciet zijn vrijgeschakeld. Root heeft extra noodquota qua processen en schijfruimte; root kan andermans processen killen, root kan een eigen proces op naam van een andere gebruiker zetten, enz.enz.
Kortom, je webserver die cgi-processen onder verschillende gebruikersnamen moet kunnen starten, moet als root draaien en heeft dus per definitie ook het recht om je EFI-gegevens te vernielen.
$ betekent dat je de terminal als user gebruikt, # als root. Je hebt waarschijnlijk dus te veel gekopieerd en ook die $ uit het voorbeeld mee gekopieerd ipv alleen het commando. Dat krijg je als je niet zelf probeert na te denken wat je doet en/of wat een foutmelding betekent.quote:Op zaterdag 6 februari 2016 00:01 schreef borbit het volgende:
[..]
Nee ik heb natuurlijk het eerste commando ingevoerd. Niet de foutmelding. Dat $ gebeuren staat voor de mij onduidelijke reden altijd vooraan in de terminal. borbit@fok:~$![]()
En meestal komt het er uit eindelijk inderdaad op neer dat ik random dingen zit te copy pasten tot me installatie breekt.![]()
Je bedoelt dit? https://help.ubuntu.com/community/AptURLquote:Als ik ooit snap hoe je linux programmatjes moet schrijven ga ik er eentje maken dat je iedere random "sudo apt-get nog wat" link direct vanuit Firefox naar de terminal stuurt![]()
Nee, praktisch leeg. Er staat wel een shitload aan kleine bestanden op, maar dat had ik voorheen met een kleinere schijf ook. Het is geen nieuwe schijf overigens. Ik zie wel meer mensen klagen als ik er op google, maar een eenduidig antwoord is er niet.quote:Op zondag 7 februari 2016 23:17 schreef KomtTijd... het volgende:
Nooit last van gehad. Je hebt de schijf niet per-ongeluk bijna vol zitten? (als in, >80% ofzo)
jbd2 heb je al via iotop gevonden?quote:Op zondag 7 februari 2016 23:14 schreef Dubbeldrank het volgende:
Iemand wel eens het probleem gehad met ext4 dat je hdd bij vlagen flink aan het grinden is door een proces genaamd jbd2? Wat ik begrijp heeft dat met de journaling te maken, voorheen nooit last van gehad. Is de schijf aan het overlijden, SMART geeft niets bijzonders aan maar vertrouwen doe ik het niet meer. Als hij flink aan het grinden in dan is het systeem compleet responsloos.
Jup, hij staat daar flink tekeer te gaan op sda2, wat mijn /home is.quote:Op maandag 8 februari 2016 09:49 schreef LintuxCx het volgende:
[..]
jbd2 heb je al via iotop gevonden?
Nou staat erbij dat het B is, maar ik snap niet waaromSPOILER2Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
E zou te makkelijk zijn D is het niet dus het is een van de anderenquote:Op maandag 8 februari 2016 12:30 schreef heywoodu het volgende:
Vraag uit een oefenexamen (geen huiswerk, gewoon voorbereiding voor het examen):
Nou staat erbij dat het B is, maar ik snap niet waaromSPOILER2Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hoe wordt bij B aangegeven dat stdout en stderr naar "filename" moeten? Er wordt toch alleen een nieuw bestandje "filename" gemaakt (of een al bestaand bestand "filename" leeggemaakt) waarna verder de syntax eigenlijk gewoon niet klopt?
Ik was er zelf van overtuigd dat het E was
Ah ok, ik dacht dat er eerst iets aan output moest zijn om het redirecten (eerder op de command line dus, als het warequote:Op maandag 8 februari 2016 12:48 schreef t4rt4rus het volgende:
[..]
E zou te makkelijk zijn D is het niet dus het is een van de anderen
Weet niet hoe lang jij gezocht hebt maar ik vond het in een keer.
> redirect stdout naar file
2 > &1 redirect stderr naar stdout
Ja, dat klopt, maar er wordt niet gevraagd naar een commandline, maar naar de 'shell redirection': de vraag is dus wat er achter het command wat output genereert moet komen.quote:Op maandag 8 februari 2016 13:03 schreef heywoodu het volgende:
[..]
Ah ok, ik dacht dat er eerst iets aan output moest zijn om het redirecten (eerder op de command line dus, als het ware).
Bedankt
Ja nu je het zegt...lezenquote:Op maandag 8 februari 2016 13:05 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
[..]
Ja, dat klopt, maar er wordt niet gevraagd naar een commandline, maar naar de 'shell redirection': de vraag is dus wat er achter het command wat output genereert moet komen.
Als je het nu nog eens leest, kun je wel beredeneren waarom het B (>filename 2>&1) moet zijn en niet A (2>&1 >filename) ?quote:
Is A niet dubbelop? Als in, 'de output van de output' die naar filename gestuurd wordt? Dit soort kleine dingetjes en de exacte locaties van bepaalde mapjes/bestandjes gaan de grootste valkuilen worden donderdagquote:Op maandag 8 februari 2016 13:08 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
[..]
Als je het nu nog eens leest, kun je wel beredeneren waarom het B (>filename 2>&1) moet zijn en niet A (2>&1 >filename) ?
Dat is wel het leuke deel van deze vraag
elk proces heeft een aantal 'file descriptors' voor de in- en output. Die hebben allemaal een nummertje.quote:Op maandag 8 februari 2016 13:12 schreef heywoodu het volgende:
[..]
Is A niet dubbelop? Als in, 'de output van de output' die naar filename gestuurd wordt? Dit soort kleine dingetjes en de exacte locaties van bepaalde mapjes/bestandjes gaan de grootste valkuilen worden donderdag
Volgens mij begint het kwartje langzaam te vallenquote:Op maandag 8 februari 2016 13:39 schreef Scarlet_Dragonfly het volgende:
[..]
elk proces heeft een aantal 'file descriptors' voor de in- en output. Die hebben allemaal een nummertje.
0 = stdin
1 = stdout
2 = stderr
Een redirect ">filename" betekent: redirect stdout naar filename en is eigenlijk een shortcut voor "1> filename"
Een redirect "2>&1" betekent: redirect stderr naar stdout.
Als je deze twee nu combineert kun je dit doen:
">filename 2>&1", met als resultaat: wat naar stdout ging, gaat nu naar filename, wat naar stderr ging gaat nu naar filename (want we hebben stdout daardoor vervangen)
Als je het omdraait krijg je dit:
"2>&1 >filename", met als resultaat: wat naar stderr ging gaat nu naar stdout, wat naar stdout ging gaat nu naar filename.
Dan komt het dus niet allebei in filename uit.
Ik hoop dat ik het niet te warrig verteld heb zo
...wat zeggen de SMART gegevens?quote:Op maandag 8 februari 2016 21:09 schreef Fixers het volgende:
Ligt het voor de hand dat de harde schijf van de PC in kwestie overleden is?
Ik moest googlen wat dat was.quote:Op maandag 8 februari 2016 22:19 schreef KomtTijd... het volgende:
[..]
...wat zeggen de SMART gegevens?
Als je ook voortaan met gewoon delete iets naar de prullenbak wilt verplaatsen, zou ik voor de zekerheid kijken of je gvfs-trash hebt geïnstalleerd.quote:Op dinsdag 9 februari 2016 18:09 schreef Lod het volgende:
Ja. Dat werkt inderdaad...
Je verwacht het niet he.
Gevonden!quote:Op maandag 8 februari 2016 23:07 schreef KomtTijd... het volgende:
Is uit te lezen met de disks utility ("schijven" als je 'm op Nederlands hebt staan).
Probeer eens Manjaro XFCE of Antergos. Beiden zijn gebaseerd op Arch Linux, Manjaro is het meest gebruiksvriendelijk. Wanneer je wat meer ervaren bent kun je zo overstappen naar Arch. Groot voordeel van Arch is dat je alles helemaal zelf instelt zoals je wilt zonder bloatware en dat alle pakketten supernieuw zijn en een rolling release. In tegenstelling tot de Ubuntu en Debian stable distributies die vaak een jaar achterlopen met de software. Ik gebruik zelf Arch en zou niet zonder rolling release meer willen.quote:Op woensdag 10 februari 2016 22:26 schreef Fixers het volgende:
Het is gelukt. Maar om te zeggen dat ik nou tevreden ben over Linux Mint, mwoah. Systeem is traag, en niet erg stabiel. Ik ga nog even wat prutsen met instellingen en updates. Anders opzoek naar een betere variant. Wat is aan te raden voor een wat ouder systeem, dat vooral gebruikt wordt voor afspelen van films met Kodi? Die test uit de OP komt met Ubuntu Mate en Debian als de eerste twee opties.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |
Dat begrijpen we, maar is wel erg jammer. Je kunt FOK! namelijk wel gratis LEZEN, maar we kunnen FOK! niet gratis MAKEN. De inkomsten van de advertenties zorgen ervoor dat we de kosten van de site kunnen dragen zodat je ook morgen FOK! nog kunt bezoeken.
Zou je willen overwegen om voor FOK! een uitzondering te maken in je adblocker (of andere middelen die onze ads blokkeren)? Je krijgt deze melding dan nooit meer te zien.
Ja, ik wil fok.nl whitelisten, laat me zien hoe
Ik neem liever een premium account zodat ik geen advertenties hoef te zien (je moet eerst inloggen)
Ja, breng me naar de shop