ha iddquote:Op dinsdag 26 januari 2016 15:41 schreef Lot_1 het volgende:
Verder kun je prima beginnen met brood bakken zonder dure apparatuur.
je leest het niet helemaal goed, als je met hand wil OVERkneden ben je volgens hem 40 minuten bezigquote:Op dinsdag 26 januari 2016 15:33 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Bij deze het antwoord op een van mijn vragen. Ik had begrepen dat het best bewerkelijk is. Nu moet ik zeggen dat ik het op zich niet zo erg vind als je er even mee bezig bent als je dit bijvoorbeeld kan doen terwijl je televisie aan het kijken bent: we betalen om te sporten, dan kan je net zo goed wat extra trainen voor het bakken van je brood.
Alleen, krijg je het dan zo goed gekneed als met een machine?
Ik las het wel goed maar ik interpreteerde overkneden als goed kneden. Is dat een verkeerde interpretatie?quote:Op dinsdag 26 januari 2016 15:54 schreef computergirl het volgende:
[..]
je leest het niet helemaal goed, als je met hand wil OVERkneden ben je volgens hem 40 minuten bezig
Waarom is een gietijzeren pan handig?quote:Op dinsdag 26 januari 2016 15:41 schreef Lot_1 het volgende:
Ik kneed altijd met de hand, en daar doe ik zo'n kwartier over. Het wordt, ook als je een machine hebt, aangeraden om met de hand te kneden omdat je dan veel beter door hebt hoe het deeg 'hoort' te voelen als het goed gekneed is.
Ik heb wel een keukenmachine (best duur ook, kenwood) maar die kan brooddeeg niet fatsoenlijk aan ondanks dat de gebruiksaanwijzing anders beweerd. Soms mix ik de eerste minuut even met deeghaken alles door elkaar en ga ik daarna verder met de hand.
Verder kun je prima beginnen met brood bakken zonder dure apparatuur. Met de hand kneden, op de bakplaat bakken van een gewone oven, gewoon bloem gebruiken.. kan haast gratis dus. En dan kun je vervolgens meelezen in dit topic voor tips en adviezen. Het loont ook om deze topicreeks eens goed door te lezen.
Wat wel handig is om te hebben, is een gietijzeren pan. Dan kun je beginnen met het filmpje van Vincent in de openingspost. Duidelijk en goed filmpje om mee te beginnen
Dat is een verkeerde interpretatie. 'Overkneden' is wanneer je het deeg téveel hebt gekneed, waardoor de glutenstrengen instabiel worden, wat de structuur van je deeg niet bepaald ten goede komt. Is deels wel te verhelpen door flink veel langer te laten rijzen, maar ideaal is het niet.quote:Op dinsdag 26 januari 2016 15:58 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik las het wel goed maar ik interpreteerde overkneden als goed kneden. Is dat een verkeerde interpretatie?
Dan maar eens zoeken waar ze nog een gietijzeren pan verkopen. Daar gaat mijn voorkeur sowieso naar uit: geen vergiftiging met een antiaanbaklaag of aluminium. Ja, je kan ook teveel ijzer binnen krijgen maar dat zal niet door een pan gebeuren (wel als je water drinkt uit bekers die ijzer bevatten).quote:Op dinsdag 26 januari 2016 16:17 schreef Lot_1 het volgende:
Nogmaals, het is geen must als je brood wilt bakken
Een gietijzeren pan houdt goed warmte vast. Veel bakkers bakken hun brood op vuurvaste steen. Dat is goed voor de 'oven spring': de mate waarin het brood rijst als het in de oven gaat. Met een gietijzeren pan kun je dit nabootsen.
Eens dat waren ook mijn eerste broodjes. Supersimpel recept maar wel lekkerquote:Op dinsdag 26 januari 2016 16:38 schreef minilot het volgende:
En als je helemaal geen zin in kneden hebt blijft dit toch wel een succesrecept:
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
Werkt ook prima met gewoon alleen loeigoedkope bloem uit de supermarkt. 's Avonds de boel door elkaar roeren, deegprut wegzetten, volgende ochtend bakken. Superlekkere korst, en fijn geurig en smaakvol kruim door het deeg een nacht lang te laten borrelen.
zie #176, vandaag weer gemaakt en lukken mij ookquote:Op dinsdag 26 januari 2016 16:38 schreef minilot het volgende:
En als je helemaal geen zin in kneden hebt en er niks bijzonders voor wilt aanschaffen blijft dit toch wel een succesrecept:
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
Werkt ook prima met gewoon alleen loeigoedkope bloem uit de supermarkt. 's Avonds de boel door elkaar roeren, deegprut wegzetten, volgende ochtend bakken. Superlekkere korst, en fijn geurig en smaakvol kruim door het deeg een nacht lang te laten borrelen.
Een oven kan handig zijn Voor de rest ben ik fan van no-knead brood (ben lui dus laat het deeg liever langer rijzen) dus dan heb je alleen een mengkom nodig + Dutch oven ofwel ouderwetse gietijzeren braadpan. Ik heb mijn antieke handmixer wel vervangen door een Kenwood Patissier, maar die komt alleen in actie bij heel nat deeg. En verder voor gebak maar dat valt buiten het bereik van dit topic.quote:Op dinsdag 26 januari 2016 02:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Welke machine gebruiken jullie? Doen sommigen van jullie het volledig met de hand?
Ik heb een oven.quote:Op dinsdag 26 januari 2016 18:48 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Een oven kan handig zijn Voor de rest ben ik fan van no-knead brood (ben lui dus laat het deeg liever langer rijzen) dus dan heb je alleen een mengkom nodig + Dutch oven ofwel ouderwetse gietijzeren braadpan. Ik heb mijn antieke handmixer wel vervangen door een Kenwood Patissier, maar die komt alleen in actie bij heel nat deeg. En verder voor gebak maar dat valt buiten het bereik van dit topic.
Ik ga kijken.quote:Op dinsdag 26 januari 2016 16:40 schreef minilot het volgende:
Mijn zware gietijzeren braadpan komt van de HEMA. Niet kapot te krijgen.
Kortom Bram: niet zo lastig te vinden
Je kenwood heeft geen probleem met brooddeeg hoor.quote:Op dinsdag 26 januari 2016 15:41 schreef Lot_1 het volgende:
Ik kneed altijd met de hand, en daar doe ik zo'n kwartier over. Het wordt, ook als je een machine hebt, aangeraden om met de hand te kneden omdat je dan veel beter door hebt hoe het deeg 'hoort' te voelen als het goed gekneed is.
Ik heb wel een keukenmachine (best duur ook, kenwood) maar die kan brooddeeg niet fatsoenlijk aan ondanks dat de gebruiksaanwijzing anders beweerd. Soms mix ik de eerste minuut even met deeghaken alles door elkaar en ga ik daarna verder met de hand.
Verder kun je prima beginnen met brood bakken zonder dure apparatuur. Met de hand kneden, op de bakplaat bakken van een gewone oven, gewoon bloem gebruiken.. kan haast gratis dus. En dan kun je vervolgens meelezen in dit topic voor tips en adviezen. Het loont ook om deze topicreeks eens goed door te lezen.
Wat wel handig is om te hebben, is een gietijzeren pan. Dan kun je beginnen met het filmpje van Vincent in de openingspost. Duidelijk en goed filmpje om mee te beginnen
Je hebt helemaal niets bijzonders nodig of iets duurs om brood te maken. 2 handen en een hete pan zijn genoeg je hebt al chapatti of roti en zelfs pita's en lahmacun.quote:Op dinsdag 26 januari 2016 15:33 schreef Bram_van_Loon het volgende:
[..]
Ik ben benieuwd hoe jullie het doen. Ik wil graag zelf mijn brood gaan bakken maar ik weet nog niet hoe ik het het best kan aanpakken. Het hangt ervan af hoeveel tijd je kwijt bent met het kneden, hoeveel 'stroom' het kost om de machine het te laten doen en hoeveel zo'n apparaat ongeveer kost en hoe grondig je het met de hand kan kneden.
[..]
Bij deze het antwoord op een van mijn vragen. Ik had begrepen dat het best bewerkelijk is. Nu moet ik zeggen dat ik het op zich niet zo erg vind als je er even mee bezig bent als je dit bijvoorbeeld kan doen terwijl je televisie aan het kijken bent: we betalen om te sporten, dan kan je net zo goed wat extra trainen voor het bakken van je brood.
Alleen, krijg je het dan zo goed gekneed als met een machine?
Ik red het gewoon niet met mijn zwakke polsen, daarom maar eens wat geld uitgegeven voor die planeetmenger. Ik maak er van alles mee, beslag, taarten, koek, brood, slagroom en eigenlijk alles wat geklopt of gekneed moet worden. Je moet er wel plek voor hebben..quote:Op woensdag 27 januari 2016 14:33 schreef Bleie het volgende:
Ik haat met de hand kneden, dus ik heb geïnvesteerd in een Bosch Mum-mixer. Heel fijn ding. Ook voor taarten e.d.
Maar goed, ik wil ook eens het no-kneadbrood uit de OP (van Vincent) maken. Welk formaat pan ik daar het best voor gebruiken?
Ik heb denk ik een andere Kenwood dan je denkt (FPM270). Misschien had ik niet moeten zeggen dat het een dure is, want er zijn veel duurdere. Maar ik had verwacht dat deze 't ook wel aan zou kunnen. Hij wordt echter heel heet en begint te kantelen als ik het deeg probeer te laten kneden.quote:Op dinsdag 26 januari 2016 19:50 schreef Dauthi het volgende:
[..]
Je kenwood heeft geen probleem met brooddeeg hoor.
Probeer eens het volgende, Doe al je ingrediënten in de kom, meng het, maar kneed het niet, laat het 10 - 15 min staan om te hydrateren, zet daarna je kenwood op snelheid 1 voor 6 - 8 min, en dan op stand 4 - 6 (de snelheid is afhankelijk van de hydratatie van het deeg, je wil proberen het deeg los van de kom te krijgen aan de deeghaak) voor 3 tot 6 min.
Dan zou je met een normaal goedkoop witte bloem deeg, goed moeten zitten qua gluten. Je kan het dan altijd nog een keer nadat je het hebt laten rusten als je nog niet tevreden bent met de structuur.
Dit is wel een goed filmpje om de ontwikkeling van glutenstructuur te zien in een stokbrood deeg, met de hand weliswaar.
Ik dacht inderdaad aan een ander apparaat. Misschien dat een heel nat deeg voor hamburgers of brioche wel werktquote:Op woensdag 27 januari 2016 21:59 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Ik heb denk ik een andere Kenwood dan je denkt (FPM270). Misschien had ik niet moeten zeggen dat het een dure is, want er zijn veel duurdere. Maar ik had verwacht dat deze 't ook wel aan zou kunnen. Hij wordt echter heel heet en begint te kantelen als ik het deeg probeer te laten kneden.
Ik vind het niet erg dat het met de hand moet hoor, dat werkt ook prima
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |