FOK!forum / Culinesse à gogo / Semi-profi koekenpan voor vlees en vis
outofthebluezondag 20 december 2015 @ 14:59
Mijn gasfornuis is het duurste object in mijn keuken (heel blij mee), maar mijn pannen zijn nog steeds goedkope rommel. Ik wil graag een nieuwe koekenpan, zodat ik eindelijk eens een mooi stukje vlees en/of vis op mijn bord kan leggen :Y)

Ik mag voor 45 euro iets uitzoeken bij deze webwinkel. Hebben jullie tips?
Catch22-zondag 20 december 2015 @ 15:04
Is een goede grillpan geen betere optie? En een koekenpan van de IKEA?
Mylenezondag 20 december 2015 @ 15:27
CUL
golferzondag 20 december 2015 @ 16:19
Semi-profi koekenpan zal je voor die prijs niet kunnen krijgen.
Catch22-zondag 20 december 2015 @ 16:20
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 16:19 schreef golfer het volgende:
Semi-profi koekenpan zal je voor die prijs niet kunnen krijgen.
Profs koken met koper toch?
golferzondag 20 december 2015 @ 16:22
quote:
1s.gif Op zondag 20 december 2015 16:20 schreef Catch22- het volgende:

Profs koken met koper toch?
Vaak wel. Maar ook met echt staal of gietijzer.
habituezondag 20 december 2015 @ 16:35
http://www.fonq.nl/produc(...)ekenpan-28-cm/47245/
Dit is een hele goede zware koekenpan.
outofthebluezondag 20 december 2015 @ 18:01
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 16:19 schreef golfer het volgende:
Semi-profi koekenpan zal je voor die prijs niet kunnen krijgen.
Ja, ik heb pannen voorbij zien komen voor 100 euro of meer. Dat gaat mij iets boven mijn pet, maar voor 45 euro moet ook wel iets leuks te vinden zijn lijkt mij. Ik ben die pannen van de Blokker, die ik na 2 jaar weg kan gooien, helemaal zat.

Bedankt voor de link! Ik ben benieuwd naar koken met staal of gietijzeren pannen. Mijn vriend wil niet dat ik ze koop, want die laat er alles in aanbranden zegt hij >:)
Weltschmerzzondag 20 december 2015 @ 19:34
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 16:19 schreef golfer het volgende:
Semi-profi koekenpan zal je voor die prijs niet kunnen krijgen.
Profi's zijn juist helemaal niet duur. Een euro of 25 voor de grotere maten.

quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 16:35 schreef habitue het volgende:
http://www.fonq.nl/produc(...)ekenpan-28-cm/47245/
Dit is een hele goede zware koekenpan.
Klopt, dat is een semiprofessionele. De consumentenlijn van DeBuyer en die is bijna 2x zo duur als de profi, volgens mij omdat consumenten niet willen geloven dat je voor een paar tientjes een hele goede pan hebt.

Je hebt er een prima pan aan hoor, je betaalt alleen teveel omdat het veel goedkoper kan.
golferzondag 20 december 2015 @ 20:24
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 19:34 schreef Weltschmerz het volgende:

Profi's zijn juist helemaal niet duur. Een euro of 25 voor de grotere maten.

Waar?
Pietverdrietzondag 20 december 2015 @ 22:08
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 20:24 schreef golfer het volgende:

[..]

Waar?
Horeca groothandel
Weltschmerzmaandag 21 december 2015 @ 00:00
quote:
0s.gif Op zondag 20 december 2015 20:24 schreef golfer het volgende:

[..]

Waar?
http://www.horecastyle.nl(...)materiaal/plaatstaal
golfermaandag 21 december 2015 @ 01:45
quote:
thanx.
outofthebluemaandag 21 december 2015 @ 20:30
Ik kwam ook nog dit filmpje tegen. Handig.

ASSpirinedinsdag 22 december 2015 @ 13:01
quote:
Heb ondertussen al enkele van.
De kleine en tevens meest gebruikte heeft al een mooie donkere patina laagje.
Heeft wel een tijd geduurd voordat ik het zo mooi kreeg.
Pietverdrietdinsdag 22 december 2015 @ 13:10
quote:
0s.gif Op maandag 21 december 2015 20:30 schreef outoftheblue het volgende:
Ik kwam ook nog dit filmpje tegen. Handig.

in de rvs pannen bakken ze maar ff geen eitje zie ik
Weltschmerzdinsdag 22 december 2015 @ 13:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 december 2015 13:01 schreef ASSpirine het volgende:

[..]

Heb ondertussen al enkele van.
De kleine en tevens meest gebruikte heeft al een mooie donkere patina laagje.
Heeft wel een tijd geduurd voordat ik het zo mooi kreeg.
Je kunt er ook een middagje voor uittrekken en met een keukenrol een heel dun laagje lijnzaadolie aanbrengen, dat laten walmen, afkoelen en dan het volgende dunne laagje, zodat je na 10 keer een mooie gladde donkere laag hebt. Maar dat afkoelen tussendoor kost veel tijd, dus dat kun je er het beste meteen 4 tegelijk doen. Het is ook prettiger met de ramen tegen elkaar open.
ASSpirinedinsdag 22 december 2015 @ 14:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 december 2015 13:34 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Je kunt er ook een middagje voor uittrekken en met een keukenrol een heel dun laagje lijnzaadolie aanbrengen, dat laten walmen, afkoelen en dan het volgende dunne laagje, zodat je na 10 keer een mooie gladde donkere laag hebt. Maar dat afkoelen tussendoor kost veel tijd, dus dat kun je er het beste meteen 4 tegelijk doen. Het is ook prettiger met de ramen tegen elkaar open.
Hbe ik al eerder gedaan. Het enige verschil is dat ik de pan niet had laten afkoelen...
Misschien wel moeten doen. Zou dat het verschil maken? Wat als ik geforceerd ga afkoelen?
Want na eerste keer gebruik en afwassen was er een schilfer van de "patina laag" eraf gekomen... Dus was het voor niets geweest.
Weltschmerzdinsdag 22 december 2015 @ 15:09
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 december 2015 14:42 schreef ASSpirine het volgende:

[..]

Hbe ik al eerder gedaan. Het enige verschil is dat ik de pan niet had laten afkoelen...
Misschien wel moeten doen. Zou dat het verschil maken? Wat als ik geforceerd ga afkoelen?
Want na eerste keer gebruik en afwassen was er een schilfer van de "patina laag" eraf gekomen... Dus was het voor niets geweest.
Ik wilde me er destijds in verdiepen, maar toen werd het me allemaal een beetje te scheikundig en metallurgisch, en ben ik maar afgegaan op degenen die het meest grondig overkwamen, alsof die het wel begrepen. Vandaar ook de lijnzaadolie. En vandaar ook het laten afkoelen tussendoor. Ik snap het zelf niet, ik doe mensen na die het pretenderen te snappen en die en dusdanig grondig verhaal hebben dat ik ze geloof.

Mijn koekenpan is nog steeds super mooi en glad, mijn hapjespan/wok/sauteuse is hier en daar patina kwijt door inwerking van zuren, en een vriend van me heeft er een deuk ingetrokken door de gaspit 'om te bouwen' naar een soort steekvlam voor zeer plaatstelijke hele grote hitte. Maar die doet het ook nog prima. Dus ik zou het of zo laten en weer vanzelf een laag laten opbouwen, of hem helemaal van zijn patina ontdoen en er de tijd voor nemen om het helemaal goed te doen en een supergladde laag op te bouwen.
outofthebluedinsdag 22 december 2015 @ 19:33
Je kan er inderdaad een hele studie van maken. Ik heb gister met veel plezier de filmpjes van deze man bekeken. Er gaat een wereld voor me open :P

https:// youtu.be/MwFtcilsZls
wiskundenoobzondag 27 december 2015 @ 21:57
quote:
0s.gif Op dinsdag 22 december 2015 13:34 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Je kunt er ook een middagje voor uittrekken en met een keukenrol een heel dun laagje lijnzaadolie aanbrengen, dat laten walmen, afkoelen en dan het volgende dunne laagje, zodat je na 10 keer een mooie gladde donkere laag hebt. Maar dat afkoelen tussendoor kost veel tijd, dus dat kun je er het beste meteen 4 tegelijk doen. Het is ook prettiger met de ramen tegen elkaar open.
Waarom worden deze pannen niet al te meteen ingebrand?
Pietverdrietzondag 27 december 2015 @ 22:13
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 21:57 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Waarom worden deze pannen niet al te meteen ingebrand?
Dat is een goede vraag.
Catch22-zondag 27 december 2015 @ 22:15
quote:
1s.gif Op zondag 27 december 2015 22:13 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is een goede vraag.
Het antwoord issss

Dan kan de klant zelf bepalen hoe hij dat doet
Weltschmerzmaandag 28 december 2015 @ 10:05
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2015 21:57 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Waarom worden deze pannen niet al te meteen ingebrand?
Dat heb ik me ook wel eens afgevraagd. Voornamelijk omdat het profi's zijn denk ik, voor vaklieden is het niet zo heel raar om hun eigen gereedschap naar eigen wens te maken. Er is ook niet al jaren één methode die de juiste is, dus dan kun je dat de klant lekker zelf laten kiezen. Voor koks is het ook veel minder gedoe dan voor de consument, die kopen er 10 tegelijk en zetten ze in zo'n oven met een hoge capaciteit terwijl ze het eten voor de avond gaan voorbereiden, professionele afzuigkap aan maakt het ook al een stuk prettiger dan je in open keuken thuis. Misschien speelt ook mee dat anders die anti-aanbaklaag voor de consumentenmarkt getest en gecertificeerd zou moeten worden, maar ook het werk alleen zou het veel duurder maken, terwijl zo'n kok dat er gewoon even bij doet.

Bijkomend voordeel is in ieder geval dat als je het zelf doet je ook even na moet denken over wat je doet en dus hoe je ermee om moet gaan. Als je ze kant en klaar verkoopt krijg je toch mensen die er afwasmiddel op gebruiken of citroensap in doen en dan komen klagen bij de winkel. Ik ga de laag gewoon even herstellen met de keukendeur open en de afzuigkap aan nadat een vriend van me met de kerst van de aanbaksels een sausje met citroen ging maken.
marielle33donderdag 7 januari 2016 @ 13:23
nou dat inbranden hier ook nu geprobeerd met mn debuyer, als ik zo kijk hoe het behoort te zijn en hoe de mijne is gedaan (half gestipt net als je en stukjes wel en niet.... )
ieder geval geen egaal donkerbruin/zwart vlak. ik heb hem 1x ingebrand en de rest dat zal hij waarschijnlijk doen met gebruik.

ik was hem na gebruik met heet water, bleek er laatst nog wat afwasmiddel in de borstel te zitten grrrr naja toen even met n ingevet laagje weer even heet laten worden.

van het weekend eens pannenkoeken bakken kijken wat t doet, bij alles gebruik ik er n scheut olie en soms n blokje boter in dus er bakt niet veel aan... ja mn eieren laatst wel

al met al tot nu gaat het goed alleen als we qua inbranden kijken hoe de pan eruit ziet... klopt t niet helemaal :P hij is hier ook pas sinds de kerst ofzo dus misschien moet ik geduld hebben en komt met de tijd die hele donkere anti aanbaklaag vanzelf :D
Pietverdrietdonderdag 7 januari 2016 @ 14:50
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 13:23 schreef marielle33 het volgende:
nou dat inbranden hier ook nu geprobeerd met mn debuyer, als ik zo kijk hoe het behoort te zijn en hoe de mijne is gedaan (half gestipt net als je en stukjes wel en niet.... )
ieder geval geen egaal donkerbruin/zwart vlak. ik heb hem 1x ingebrand en de rest dat zal hij waarschijnlijk doen met gebruik.

ik was hem na gebruik met heet water, bleek er laatst nog wat afwasmiddel in de borstel te zitten grrrr naja toen even met n ingevet laagje weer even heet laten worden.

van het weekend eens pannenkoeken bakken kijken wat t doet, bij alles gebruik ik er n scheut olie en soms n blokje boter in dus er bakt niet veel aan... ja mn eieren laatst wel

al met al tot nu gaat het goed alleen als we qua inbranden kijken hoe de pan eruit ziet... klopt t niet helemaal :P hij is hier ook pas sinds de kerst ofzo dus misschien moet ik geduld hebben en komt met de tijd die hele donkere anti aanbaklaag vanzelf :D
Heb je hem goed geschrobt met afwasmiddel en heet water voordat je hem inbrande?
marielle33donderdag 7 januari 2016 @ 15:41
ja wel met afwasmiddel gewassen geloof ik ja, maar ik heb geen de buyer mineralB he dus geen bijenwas die ik eraf moet schrobben ( ik snap namelijk niet waarom ik zo'n 10-20 euro meer moet neertellen voor een laag bijenwas die je er vervolgens als een idioot af moet schrobben...)

ik heb de gewone carbone plus dus met wel een soort fabriekslaagje maar die zou met was afwasmiddel en heet water zo weg zijn geloof ik...
Weltschmerzdonderdag 7 januari 2016 @ 15:49
quote:
0s.gif Op donderdag 7 januari 2016 15:41 schreef marielle33 het volgende:
ja wel met afwasmiddel gewassen geloof ik ja, maar ik heb geen de buyer mineralB he dus geen bijenwas die ik eraf moet schrobben ( ik snap namelijk niet waarom ik zo'n 10-20 euro meer moet neertellen voor een laag bijenwas die je er vervolgens als een idioot af moet schrobben...)
Die overweging deel ik.

quote:
ik heb de gewone carbone plus dus met wel een soort fabriekslaagje maar die zou met was afwasmiddel en heet water zo weg zijn geloof ik...
Je moet wel even goed schrobben denk ik. Voor een glad resultaat moet je helemaal opnieuw beginnen denk ik. Maar dat kan altijd nog, ook als je hem nu even probeert te herstellen.
marielle33donderdag 7 januari 2016 @ 15:53
haha ja u is het verschil bij de mineral b pannen geloof ik ook nog een soort ... siliconen? laag onderaan de steel ofzo? en een bijenlogootje (die ik niet eens mooi vind...) haha ieder geval ik heb de gewone...

oke dus gewoon... met afwasmiddel goed schrobben en dan opnieuw inbranden.... wilde van het weekend pannenkoeken bakken met spinazie dus nog een vrij nattige versie ook.... vrees dat die gaan aanbakken als ik die pan nu ga herstellen :P

ik dacht dat hij met gewoon door blijven gebruiken vanzelf een egale bruine laag zou krijgen ;(

[ Bericht 0% gewijzigd door marielle33 op 07-01-2016 16:00:01 ]
Fervrijdag 8 januari 2016 @ 20:46
Inbranden, afkoelen, handwassen, niet wassen, opnieuw inbranden. Nou ik bedank ervoor.

DeMeyere 18/10 RVS wok en koekenpan. Kost wat, maar wordt altijd weer schoon en kan voor de rest van mijn leven iedere dag in de vaatwasser.
Pietverdrietvrijdag 8 januari 2016 @ 22:55
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 20:46 schreef Fer het volgende:
Inbranden, afkoelen, handwassen, niet wassen, opnieuw inbranden. Nou ik bedank ervoor.

DeMeyere 18/10 RVS wok en koekenpan. Kost wat, maar wordt altijd weer schoon en kan voor de rest van mijn leven iedere dag in de vaatwasser.
Hoe bakt daar een spiegeleitje in?
Fervrijdag 8 januari 2016 @ 22:57
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 januari 2016 22:55 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe bakt daar een spiegeleitje in?
Gaat lekker, met knapperige randjes. Maar ik overweeg nog een anti aanbak erbij te kopen, voor eitjes en vis.