abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 9 december 2015 @ 22:51:53 #1
451204 Gerard_Geit
Permanent Verbannen
pi_158140978
Dit wordt een vrij lange post, tl;dr onderaan

Ik ben 19 jaar, ik heb een havo diploma 2 jaar geleden gehaald. Dit jaar ben ik tijdens mijn eerste jaar met mijn hbo-opleiding gestopt. Ik heb me goed geörienteerd en heb besloten dat ik de rechtenkant op wil. Mijn voorkeur heeft het werken als advocaat, en specifieker het werken als advocaat gespecialiseerd in arbeids- en/of vreemdelingenrecht.

Voordat ik als advocaat-stagiaire zou kunnen beginnen heb ik een universitaire master met civiel effect nodig. Omdat ik geen hbo- of vwo-diploma heb zou ik eerst een hbo propedeuse moeten halen. Het meest logische lijkt me dan ook om een jaar hbo-rechten te doen, waarbij ik op dit moment de deeltijdopleiding van de Haagse Hogeschool overweeg. Mijn plan is om dit één jaar te doen, hierin alle studiepunten te behalen en vervolgens aan de Erasmus Universiteit Rotterdam het deeltijdprogramma te volgen voor zowel de bachelor als master. Dit programma duurt vijf jaar. Tijdens zowel het hbo-programma en het universitaire programma ga ik één dag per week naar school/universiteit.

De reden dat ik in deeltijd wil studeren is omdat dat financieel het beste uitkomt en om verschillende redenen het geen mogelijkheid is om voltijd te studeren omdat een bijbaantje dan te weinig oplevert, en ik voel er weinig voor om bij te moeten lenen.

Momenteel zijn twee uitzendbureau's geïnteresseerd in mij om mij op te leiden als vrachtwagenchauffeur met minimale urengarantie, ik zou hier dan tussen de 28 en 35 uur werken.

Uiteraard hou ik er rekening mee dat ik geen studiefinanciering zal ontvangen en ook geen studentenreisproduct meer.

Ik vroeg mij af of er hier meer mensen zijn die deeltijd studeren/hebben gestudeerd en wat hun ervaringen hiermee zijn.

In het bijzonder vraag ik het mij af hoe deeltijd studeren werkt met evt. project- en werkgroepen.

tl;dr: Ik wil 28 - 35 uur werken als chauffeur en daarnaast 6 jaar studeren om advocaat te worden. Realistisch?
Permanent Verbannen
pi_158144306
Erg zwaar, maar niet per definitie onmogelijk. Houd rekening dat je vermoeid zult raken door je werk en je daardoor minder energie zult hebben om te studeren.
Dat hè dan 1 dag oer week onderwijs hebt betekent niet dat hè daarmee klaar bent. Je zult thuis nog heel veel moeten lezen. HEEL VEEL.
2017: RGN BKK FCO LHR NRT LHR TLL LHR MIA BOG MIA JFK LHR LHR
2018: BCN SOF MLA IST ZAG DBV SPU ZAG SOF BOJ IST CGK JOG LOP DPS LBJ DPS SIN IST KBP BKK LPQ UTH KBP
2019: BCN LCY AGP SBZ KBP LPP SVL DOH JNB CPT DOH TFS
2020: ALC BIO LCY
pi_158144364
quote:
0s.gif Op donderdag 10 december 2015 06:48 schreef miro86 het volgende:
Erg zwaar, maar niet per definitie onmogelijk. Houd rekening dat je vermoeid zult raken door je werk en je daardoor minder energie zult hebben om te studeren.
Dat hè dan 1 dag oer week onderwijs hebt betekent niet dat hè daarmee klaar bent. Je zult thuis nog heel veel moeten lezen. HEEL VEEL.
dit
Amper een sociaal leven voor zes jaar
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
pi_158147834
Advocaat word je niet zomaar he...

De hele markt is volledig verzadigd. Voor jou zijn er duizenden anderen die hetzelfde willen. Iedereen wil advocaat worden, weinig kunnen het, en nog minder worden het uiteindelijk.

Kijk uit als straks de realiteit tegen je aan komt waaien. Velen raken teleurgesteld omdat ze het niet kunnen, niet hard genoeg willen, of gewoon geen geluk hebben. Kortom, rechten is eigenlijk het laatste wat je zou willen als studie. Toekomstperspectief, competitie, etc., zijn het niet waard, tenzij je echt goed bent.

Maar ja, havo, deeltijd en werken ernaast, vrachtwagenchauffeur, zeggen me niet dat je onder het profiel van potentiele advocaat valt.

Maar als je echt goed en vastberaden bent, zal dit je natuurlijk niet tegenhouden. Maar wees bereid op potentiele tegenslagen.
  donderdag 10 december 2015 @ 14:56:06 #5
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_158151084
Lijkt mij een vrij risicovolle route. Een academische deeltijdstudie is bedoeld voor mensen die al reeds studie-ervaring hebben of op wo niveau werken. Slechts een handjevol studies wordt in die variant nog aangeboden. Voor startende studenten is het dan ook niet de ideale keuze.

Als 19-jarige havist een academische studie doen in deeltijd terwijl je daarnaast vrachtwagenchauffeur bent (??) lijkt mij een goede kans geven dat je gaat sjezen en met niets eindigt. Maar goed, jouw leven, jouw keuze. Als je niet wilt lenen maar wel het risico aandurft om de rest van je leven te blijven rijden moet je dat zelf weten.

Daarnaast dien je niet alleen goede cijfers te halen voor je studie maar ook je in de breedte en vakinhoudelijke te ontwikkelen door stages en besturen etc. te doen wil je advocaat worden. Dat gaat makkelijk als je voltijdsstudent bent, maar wordt lastig / praktisch onmogelijk als deeltijder. Als je vreemdelingenadvocaat wil worden moet je zelfs erg je best doen omdat het een van de lastigste richtingen is terwijl er nauwelijks budget beschikbaar is om daar veel mensen in op te leiden.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
pi_158168363
Niet doen, ga je absoluut niet redden TS.
pi_158169320
Als je zeker weet dat je echt graag advocaat wilt worden (of een andere juridische specialisatie) zou ik als ik jou was de voltijd opleiding doen en lenen. Als je een beetje op je geld let, valt je schuld zeker te overzien. De rente is laag, je hebt een lange aflostermijn en met het salaris van een jurist (en zeker advocaat) is dat prima later af te lossen. Daarnaast zou je wel een baantje van minder uren ernaast kunnen doen. Juridisch secretaresse, werken als griffier, achter de bar etc.
En je hebt natuurlijk de zomervakantie om geld te verdienen. Zoveel geld heb je als student niet nodig.

Bedenk inderdaad dat je niet zomaar advocaat wordt. Na je master moet je nog een opleiding doen tot advocaat en daarvoor moet je eerst aangenomen worden bij een kantoor. In de richting van vreemdelingenrecht is dat zoals Ryon zegt écht lastig. Arbeidsrecht daarentegen is (net als ondernemingsrecht en natuurlijk fiscaal recht) een makkelijkere richting om advocaat te worden. Naast een bachelor + master met prima cijferlijst heb je (juridisch relevante) nevenactiviteiten nodig om binnen te komen bij een fatsoenlijk kantoor. Met een baan als vrachtwagenchauffeur zal je wel opvallen, maar waarschijnlijk niet binnenkomen bij een kantoor.

Succes! :)

[ Bericht 1% gewijzigd door SleutelBloem op 11-12-2015 12:16:22 ]
  vrijdag 11 december 2015 @ 12:42:41 #8
51398 MisterJ.Lo
LL.M (Master of Laws).
pi_158169807
De advocatuur is verzadigd. Ik zou het je persoonlijk afraden. Teveel mensen die rechten studeren. Hierdoor is de kans in het vinden van een baan een stuk lastiger geworden.
Any man who can drive safely while kissing a pretty girl
is simply not giving the kiss the attention it deserves.
pi_158170129
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 december 2015 12:42 schreef MisterJ.Lo het volgende:
De advocatuur is verzadigd. Ik zou het je persoonlijk afraden. Teveel mensen die rechten studeren. Hierdoor is de kans in het vinden van een baan een stuk lastiger geworden.
Wat pessimistisch. Rechten is een prima studie. Ja, er zijn veel rechtenstudenten, maar er zijn ook veel juristen nodig. Daarbij willen veel studenten niet eens de advocatuur in. Er zijn zoveel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld bedrijfsjurist, diplomaat, etc. Naar goede juristen is altijd vraag. Tuurlijk, als je de studie haalt met een 6 gemiddeld zonder nevenactiviteiten blijven veel deuren gesloten. Daarom zou ik TS aanraden er vol voor te gaan.

[ Bericht 0% gewijzigd door SleutelBloem op 11-12-2015 13:12:08 ]
  vrijdag 11 december 2015 @ 13:27:19 #10
51398 MisterJ.Lo
LL.M (Master of Laws).
pi_158170416
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 13:06 schreef SleutelBloem het volgende:

[..]

Wat pessimistisch. Rechten is een prima studie. Ja, er zijn veel rechtenstudenten, maar er zijn ook veel juristen nodig. Daarbij willen veel studenten niet eens de advocatuur in. Er zijn zoveel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld bedrijfsjurist, diplomaat, ambtenaar, etc. Naar goede juristen is altijd vraag. Tuurlijk, als je de studie haalt met een 6 gemiddeld zonder nevenactiviteiten blijven veel deuren gesloten. Daarom zou ik TS aanraden er vol voor te gaan.
Pessimistisch maar wel de realiteit. Uit ervaring kan ik zeggen dat kantoren teveel reacties binnenkrijgen op één vacature. De keuzes waarop geselecteerd wordt is hierdoor een stuk hoger te komen liggen. Met een havo diploma opzak loop je al tegen een achterstand aan, zonder relevante werkervaring (nevenactiviteiten) is het schier onmogelijk. Vervolgens wordt er gekeken naar cijferlijsten. Met zevens of achten kom je er niet. Voor jou zijn er tien anderen die wel aan het plaatje voldoen en toch niet aangenomen worden. TS geeft overigens aan advocaat te willen worden. Dan kun je gewoon niet de realiteit uit het oog verliezen, namelijk dat de advocatuur verzadigd is. Je kunt met een rechtenstudie prima andere functies vervullen. Maar in dit geval ging het om het worden van een advocaat. Die droom is voor 70% van de studenten gewoon niet mogelijk.
Any man who can drive safely while kissing a pretty girl
is simply not giving the kiss the attention it deserves.
pi_158170857
quote:
1s.gif Op vrijdag 11 december 2015 13:27 schreef MisterJ.Lo het volgende:
Die droom is voor 70% van de studenten gewoon niet mogelijk.
Daarom moet TS zich vol inzetten, zodat hij bij de 30% hoort. :D
Eventjes advocaat worden naast een baan als vrachtwagenchauffeur zit er inderdaad niet in.
pi_158170925
quote:
5s.gif Op woensdag 9 december 2015 22:51 schreef Gerard_Geit het volgende:
Ik wil 28 - 35 uur werken als chauffeur en daarnaast 6 jaar studeren om advocaat te worden. Realistisch?
Nee niet realistisch. Je wordt niet in 6 jaar advocaat.
pi_158170953
Denk wel dat het (de studie halen) lukt als je thuis woont

maar je moet cum laude slagen + goede cv met bijv. bestuursjaar
als je advocaat wilt worden in de huidige markt
pi_158171246
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 13:54 schreef shiftsix het volgende:
maar je moet cum laude slagen
Onzin. Sommige kantoren op de Zuidas kijken inderdaad pas naar je cv als je een bepaald cijfergemiddelde hebt, maar dat is dan hooguit een 7/7,5. .
  vrijdag 11 december 2015 @ 14:45:01 #15
451204 Gerard_Geit
Permanent Verbannen
pi_158171992
Iedereen bedankt voor jullie reacties. Het handige aan een forum als dit is dat veel mensen hun ervaringen en meningen kunnen geven.

Ik realiseer nu inderdaad dat het aanbod (potentiële) advocaten hoger is dan de vraag ernaar, en dat het dus een erg competetieve markt is. Daarentegen is werken als advocaat (of evt. jurist) iets wat ik echt graag wil, dus heb ik besloten er voor te gaan. Dit ga ik dan toch voltijd doen, met als consequentie dat ik moet bijlenen.

Het is hier al een paar keer gezegd dat de specialisatie voor immigratieadvocaat erg moeilijk is, waarom is dit moeilijker dan andere werkvelden?
Permanent Verbannen
pi_158173640
Werkslaaf. Zorg ervoor dat je minstens een 8,0 staat voor de zuidas!
  vrijdag 11 december 2015 @ 16:54:02 #17
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_158174784
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 14:45 schreef Gerard_Geit het volgende:
Het is hier al een paar keer gezegd dat de specialisatie voor immigratieadvocaat erg moeilijk is, waarom is dit moeilijker dan andere werkvelden?
Het is een gecompliceerd vakgebied. Je moet zeg maar sterk zijn in verschillende delen van het recht en het vreemdelingenrecht is aan stevige bestuurlijke invloeden onderhevig waar je als jurist relatief weinig grip op hebt. Een doorsnee jurist kan gelijk hebben en alsnog al zijn zaken verliezen. Vanwege de aard van clientèle is het grotendeels ook sociale advocatuur. Dat brengt ook beperkingen met zich mee.

De keuze voor een specialisatie hoef je trouwens pas aan het einde van je studie te maken. Dus dat is nog niet echt iets waar je nu al over na hoeft te denken. Als je het wilt, moet je er alleen wel voor gaan. Rechten kent niet een dusdanig hoge studielast dat je er geen bijbaantje meer naast kan hebben.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
pi_158179333
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 13:06 schreef SleutelBloem het volgende:

[..]

Wat pessimistisch. Rechten is een prima studie. Ja, er zijn veel rechtenstudenten, maar er zijn ook veel juristen nodig. Daarbij willen veel studenten niet eens de advocatuur in. Er zijn zoveel andere mogelijkheden, bijvoorbeeld bedrijfsjurist, diplomaat, etc. Naar goede juristen is altijd vraag. Tuurlijk, als je de studie haalt met een 6 gemiddeld zonder nevenactiviteiten blijven veel deuren gesloten. Daarom zou ik TS aanraden er vol voor te gaan.
Klinkt niet alsof je er verstand van hebt. De markt is verzadigd en nieuwkomers kunnen amper een stage vinden.
pi_158182744
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 20:32 schreef NarcistischeCynicus het volgende:

[..]

Klinkt niet alsof je er verstand van hebt. De markt is verzadigd en nieuwkomers kunnen amper een stage vinden.
Bedoel je als student-stagiair of als advocaat-stagiair?

Een student-stage vind je makkelijk. Ja oké, niet iedereen vindt een stage-plek bij de Brauw of Nauta Dutilh, maar iedereen vind wel wat. Er zijn zoveel advocatenkantoren!

Of je een plek vindt als advocaat-stagiair hangt heel erg af van de richting die op wilt. Zoals eerder gezegd, met ondernemingsrecht, arbeidsrecht en/of mededingingsrecht moet dat wel lukken.
  zaterdag 12 december 2015 @ 00:24:44 #20
451204 Gerard_Geit
Permanent Verbannen
pi_158186655
In welke fase specialiseer je je tijdens de studie? In de master neem ik aan?

Mij lijkt de combinatie arbeid- en vreemdelingenrecht erg nuttig en interessant.
Permanent Verbannen
pi_158188287
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 december 2015 00:24 schreef Gerard_Geit het volgende:
In welke fase specialiseer je je tijdens de studie? In de master neem ik aan?

Mij lijkt de combinatie arbeid- en vreemdelingenrecht erg nuttig en interessant.
In de master ja, tenzij je belastingrecht gaat doen, dan specialiseer je al in jaar twee, maar daarbij zit geen civiel effect.
pi_158192056
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 22:14 schreef SleutelBloem het volgende:

[..]

Bedoel je als student-stagiair of als advocaat-stagiair?

Een student-stage vind je makkelijk. Ja oké, niet iedereen vindt een stage-plek bij de Brauw of Nauta Dutilh, maar iedereen vind wel wat. Er zijn zoveel advocatenkantoren!

Of je een plek vindt als advocaat-stagiair hangt heel erg af van de richting die op wilt. Zoals eerder gezegd, met ondernemingsrecht, arbeidsrecht en/of mededingingsrecht moet dat wel lukken.
Leuk bedacht, maar zelfs normale stages zijn moeilijk vindbaar.
  zaterdag 12 december 2015 @ 13:51:35 #23
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_158192586
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 december 2015 22:14 schreef SleutelBloem het volgende:

[..]

Bedoel je als student-stagiair of als advocaat-stagiair?

Een student-stage vind je makkelijk. Ja oké, niet iedereen vindt een stage-plek bij de Brauw of Nauta Dutilh, maar iedereen vind wel wat. Er zijn zoveel advocatenkantoren!

Of je een plek vindt als advocaat-stagiair hangt heel erg af van de richting die op wilt. Zoals eerder gezegd, met ondernemingsrecht, arbeidsrecht en/of mededingingsrecht moet dat wel lukken.
Dat is onwaarschijnlijk. Er is een duidelijke tendens zichtbaar dat de instroom van nieuwe aanwas beperkt wordt. Zie voor tekst en uitleg: http://www.mr-online.nl/j(...)we-advocaten-keldert

Een grafiekje dat die tendens zeer helder weergeeft:



De huidige juridische markt kent een zogenaamde varkenscyclus waarbij er een verzadigingspunt is opgetreden. De orde en de Nederlandse overheid hebben al ingegrepen. De kosten van de opleiding gaat omhoog en er is minder vraag naar jong bloed. Grote advocatenkantoren krimpen ook in en zijn momenteel hard op zoek naar nieuwe verdienmodellen om te kunnen blijven bestaan.

De markt van 2015 is voor TS natuurlijk niet interessant, ervan uitgaande dat hij pas in 2021 afstudeert. Maar als de huidige tendens doorzet dan is het maar de vraag of die lichting het makkelijker krijgt. De aard van de juridische werkzaamheden veranderen ook. Er wordt de komende jaren flink bezuinigd op de rechtsspraak, wat doet vermoeden dat er minder nadruk komt te liggen op het procederen en meer op alternatieve vormen van conflictbeslechting. Dat is goed nieuws voor reguliere juristen, maar minder goed nieuws voor advocaten.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
  zaterdag 12 december 2015 @ 13:56:35 #24
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_158192644
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 december 2015 00:24 schreef Gerard_Geit het volgende:
In welke fase specialiseer je je tijdens de studie? In de master neem ik aan?

Mij lijkt de combinatie arbeid- en vreemdelingenrecht erg nuttig en interessant.
Al het recht is nuttig en interessant ;) Dat maakt het ook een mooie studie. Welk deel van het recht je het meeste ligt weet je pas als je er hands-on mee aan de slag gaat.

Veel studenten met een immigranten of vluchtelingenachtergrond beginnen bijvoorbeeld aan de studie rechten omdat zij affiniteit en bekendheid hebben met het vreemdelingenrecht, maar komen dan al spoedig erachter dat het ondernemingsrecht ze beter afgaat of meer ligt. Of gewoon omdat ze wel graag een goedbetaalde baan willen hebben.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
pi_158199070
Tenzij je Notarieel of Fiscaal recht doet specialiseer je je pas in de master. Bij Notarieel en Fiscaal is dat in jaar 2 al, maar ik moet zeggen dat dit wel verschilt per universiteit. Bijvoorbeeld in Nijmegen kun je alleen de master Fiscaal doen, terwijl je in Leiden al 90 EC fiscale vakken in de bachelor krijgt. Hangt er net vanaf, maar hoe eerder specialiseren hoe beter.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')