Je hebt geluk dat leds niet kapot zijn gegaan, stroom gestuurde leds zouden een ongelimiteerde stroom van enkele ampères tot hun beschikking hebben.
Je verhaal lijkt geheel nog niet echt kloppend te maken. Kan je foto's uploaden van de driver, de binnenkant van de spotjes en de led chip zelf?
Of nog beter, heb je een link waar je ze gekocht hebt?
Meet je de spanning over de led als deze brand, of op de open klemmen? Zou je ook de stroom door de led kunnen meten?
quote:
Op vrijdag 6 november 2015 23:35 schreef Nixxor het volgende:[..]
Leds kun je zowel op stroom als voltage "dimmen".
Stroom is tegenwoordig gangbaarder, In je led-spots zitten waarschijnlijk constant-current drivers. (een circuitje dat zorgt dat er altijd X mA door de led gaat)
Zoals mijn bovenbuurman al vermeld

Dit is niet geheel correct. Je kan leds dimmen, door de stroom te beperken of door ze heel snel te laten knipperen. Als je de spanning gaat verlagen, worden ze niet lineair gedimd. Bij het verlagen van de spanning zullen ze een heel klein beetje zachter gaan branden en bij het bereiken van de forward voltage uit gaan.
![led_vf3.gif]()
Led strips bestaan vaak uit 3 leds in serie, met een weerstand. Dit zorgt voor de juiste stroom door de led. Deze dim je door bij het knipperen de leds langer uit dan aan te zetten (PWM).
Bij high power leds (1w+) is dit gebruikelijk, omdat dan de weerstand te groot zou worden en het verlies over de weerstand te hoog (warmte). Daarom word er een circuit gebruikt dat de stroom beperkt, op bijvoorbeeld 350mA. Als de driver geschikt is om te dimmen, zal bij het dimmen de stroom verder beperkt worden. De driver moet wel het gevraagde voltage kunnen leveren, hoe meer leds in serie hoe meer volt er gevraagd zal worden.