abonnement Unibet Coolblue
pi_156706459
Zou geen bouillonblokje gebruiken. Probeer ergens goede bouillon te krijgen. Smaakt echt veel beter.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_156718476
quote:
0s.gif Op donderdag 8 oktober 2015 09:37 schreef Bramito het volgende:
Ik zie een paar posts geleden "kerstpakket" staan, vandaar de volgende vraag :')
Om mijn schoonmoeder te ontlasten, zorg ik altijd dat ze een groot stuk vlees in saus heeft om op één van de vele feestdagen te serveren. (Wij zijn er meestal niet). Het idee is dat ze makkelijk het stuk vlees in de saus kan opwarmen en dat ze verder niks hoeft te doen. Ik heb de afgelopen jaren portsaus, mosterdsaus, rodewijnsaus, dikke vleesjus en weet ik wat gemaakt.

Nou vroeg ik mij af Piet, wat is de meest awesome saus die jij ooit hebt gemaakt? Ik dacht aan een demi glace, maar ik weet niet of dat praktisch en haalbaar is.

Je mag me ook over 2 en een halve maand antwoorden hoor. :')
Grand veneur kan ook wel heel lekker zijn. Daar heb je trouwens ook demi-glace voor nodig. Jum!

Gewoon 1x heel veel demi glace maken en invriezen. Blijft wel even goed.
Whatever...
pi_156718838
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 19:00 schreef N.icka het volgende:
Piet, hoe maak ik een echt lekkere paddenstoelragout ? En ik wil dat niet in van die bakjes serveren, vind ik wat goedkoop aandoen. Heb jij een suggestie ?
EVen over de ragout. Wat ik zelf lekker vind is de paddenstoelen even aanbakken en flamberen met cognac. Geeft extra smaak.

Ik doe het alsvolgt:

1. Veel paddenstoelen (ik vind zelf cantharellen het lekkerst, maargoed, iets bospaddensotlen-achtigs is eigenlijk altijd prima, gewone champignons ook )
2. Bak deze in een pan met een klontje boter. Beetje zout erbij, mag lichtjes bruinen. Afblussen met een goede scheut cognac en de fik erin (voorzichtig en steek je huis dus niet in de fik). Laten uitbranden en dan wat peper, vers citroensap en peterselie erbij
3. Maar in een andere pan een blanke roux van boter, bloem die je even goed laat opkomen maar absoluut niet bruinen (om de bloemsmaak kwijt te raken). De roux met 50:50 koksroom/kippenbouillon aanmaken. Als je fond hebt ipv bouillon is dat ook lekker. Zelfgemaakt is meestal nog lekkerder, maar wel veel meer werk. Als ik dat doe maak ik de bouillon een dag eerder.
4. Als de consistentie aardig is, paddenstoelen erbij, even kort laten doorkoken. Zout, peper en peterselie erbij naar smaak.

Serveren kun je inderdaad doen in uitgeholde stevige broodjes (niet te klein), waarbij je de stukken broodkruim op een schaal geeft om te dippen. Een mooie aardewerken schaal en stukken brood om samen te scheppen is ook leuk. Ragout vind ik typisch iets om gezellig samen uit de pan te eten zoals iemand anders zei.
Whatever...
pi_156718840
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 21:22 schreef Spanky78 het volgende:
demi-glace
Ik las dat in verband met "praktisch en haalbaar" moeilijk moeilijk moeilijk maar na enig gegoogel is er geen bal aan om dat te maken. Alleen tijd.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_156718965
quote:
14s.gif Op donderdag 8 oktober 2015 14:17 schreef RingBewoner het volgende:

[..]

Spek is een goede tip en heb ik altijd wel in huis. Ontbijtkoek lijkt mij zo zoet.

[..]

Ga ik zeker doen ^O^ .
Klein beetje ontbijtkoek geeft veel extra smaak, de suikers reageren weg tot maillard (diepe zware smaken) als je die niet al te laat toevoegt. Een beetje zoetheid geeft het wel.

Beetje appelstroop gaat ook heel goed, of een verse appel die kookt helemaal we, ook lekker. Past allemaal goed bij het lichtzoete bruine bier.

Wat mosterd helpt zeker ook tegen het taai worden van het vlees trouwens, en een beetje azijn is ook prima, zeker als de boel wat vettig en te zoet dreigt te worden.
Whatever...
pi_156719126
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 21:32 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Ik las dat in verband met "praktisch en haalbaar" moeilijk moeilijk moeilijk maar na enig gegoogel is er geen bal aan om dat te maken. Alleen tijd.
Welke demi-glace ga je maken? Dit is wat mij betreft de enige echte:

http://www.keukentheorie.net/Basissausen%201.html Bruine roux en bruine fond en espagnole

De andere is meer een soort van nog verder ingekookte fond....die noemt men soms ook demi-glace. Maar is eigenlijk gewone 'glace'.
Whatever...
pi_156719237
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 21:41 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Welke demi-glace ga je maken? Dit is wat mij betreft de enige echte:

http://www.keukentheorie.net/Basissausen%201.html Bruine roux en bruine fond en espagnole

De andere is meer een soort van nog verder ingekookte fond....die noemt men soms ook demi-glace. Maar is eigenlijk gewone 'glace'.
Bramito wil hem maken. Maar die twijfelde aan de haalbaarheid van zo een queeste. :)
Ik had ook gekeken naar die site die jij linkte en ik kwam tot de conclusie dat het allemaal moeilijker lijkt dan het eigenlijk is. Piece of cake. Tijd en aandacht.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_156720754
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 21:45 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Bramito wil hem maken. Maar die twijfelde aan de haalbaarheid van zo een queeste. :)
Ik had ook gekeken naar die site die jij linkte en ik kwam tot de conclusie dat het allemaal moeilijker lijkt dan het eigenlijk is. Piece of cake. Tijd en aandacht.
Is inderdaad niet echt moeilijk. Vergt wel veel tijd en hij wordt wel lekkerder als je een paar keer oefent. Maar geen rocket science. Is lekker koken sowieso niet, tenzij je voor 40 man een 8 gangendiner moet maken waarvan elk onderdeeltje een aparte bereiding gehad heeft, dat is topsport.

Maar gewoon een lekkere maaltijd, met goed bereid voedsel voor een gezin of kleine groep, dat moet iedereen kunnen.
Whatever...
  vrijdag 9 oktober 2015 @ 23:40:59 #284
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_156722819
Ik heb wel eens vaker demi glace gemaakt hoor. Het ging meer om de hoeveelheid en of het puur als saus om het vlees in op te warmen praktisch is.

Verder maak ik hem zoals hieronder. Dat is geloof ik niet officieel.

Siesta & Fiesta!
  zaterdag 10 oktober 2015 @ 02:11:56 #285
343196 RingBewoner
In het echt ben ik grappiger
pi_156725136
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 21:36 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Klein beetje ontbijtkoek geeft veel extra smaak, de suikers reageren weg tot maillard (diepe zware smaken) als je die niet al te laat toevoegt. Een beetje zoetheid geeft het wel.

Beetje appelstroop gaat ook heel goed, of een verse appel die kookt helemaal we, ook lekker. Past allemaal goed bij het lichtzoete bruine bier.

Wat mosterd helpt zeker ook tegen het taai worden van het vlees trouwens, en een beetje azijn is ook prima, zeker als de boel wat vettig en te zoet dreigt te worden.
We hebben het al op. Zonder ontbijtkoek of brood met mosterd. Maar het was heerlijk. Ik ga nu slapen maar als mensen interesse hebben, quote dit bericht en dan post ik morgen het recept.
UI Made bij VanilleKwark.
pi_156726120
quote:
14s.gif Op zaterdag 10 oktober 2015 02:11 schreef RingBewoner het volgende:

[..]

We hebben het al op. Zonder ontbijtkoek of brood met mosterd. Maar het was heerlijk. Ik ga nu slapen maar als mensen interesse hebben, quote dit bericht en dan post ik morgen het recept.
Het leuke met stoven is dat je het zelf mag weten :). Ik varieer nog wel eens. Ben benieuwd naar het recept.
Whatever...
  User die het meest klaagt 2022 zondag 11 oktober 2015 @ 08:47:14 #287
414785 sirdanilot
pi_156752870
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 oktober 2015 23:40 schreef Bramito het volgende:
Ik heb wel eens vaker demi glace gemaakt hoor. Het ging meer om de hoeveelheid en of het puur als saus om het vlees in op te warmen praktisch is.

Verder maak ik hem zoals hieronder. Dat is geloof ik niet officieel.

Foodwishes _O_
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  User die het meest klaagt 2022 maandag 12 oktober 2015 @ 11:46:05 #288
414785 sirdanilot
pi_156777991
quote:
0s.gif Op maandag 5 oktober 2015 21:27 schreef Pietverdriet het volgende:
...
Hoi piet, ik heb een hele lap zelfgemaakt bladerdeeg in mijn vriezer, en echt al een eeuwigheid lang. Ik wil nu dus eindelijk eens iets van een hartige taart maken ermee, liefst een lekker grote waarvan het restje dan weer terug in de vriezer kan.
Heb jij tips?

Ik dacht misschien aan een Quiche lorraine of zo? Maar iets met meer groente erin vind ik eigenlijk ook wel lekker, anders wordt het weer zo moddervet.

Dat het is het nadeel van een vriezer, je vergeet gewoon wat erin ligt en je gebruikt het nooit. Voordeel is wel dat het dus lekker bladerdeeg is met echte boter erin.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  woensdag 14 oktober 2015 @ 22:13:17 #289
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_156841206
Beste Piet et al.

Koud weertje, tijd voor een lekker kippesoeppie! Nu heb ik nog wat kip in de vriezer liggen. Mijn vraag is dan ook: Is het persé nodig om de kip te ontdooien? Of kan het bevroren in het water? En moet het water dan lauwig zijn of gelijk goed kokend?
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  woensdag 14 oktober 2015 @ 22:43:16 #290
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156842268
Tuurlijk kan dat bevroren in het water. Ik zou het opzetten met koud water, maar kan ook lauw of kokend zijn. Maakt allemaal geen bal uit joh. Enige wat uit zou kunnen maken is als je het vlees eerst in een oven soort van braadt, met bruine stukjes, je weet wel maillard effect. Maar dat is dus fancy pancy en deden onze oma's ook niet.
  donderdag 15 oktober 2015 @ 12:12:13 #291
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156849030
quote:
5s.gif Op woensdag 14 oktober 2015 22:13 schreef Boy_Zonderman het volgende:
Beste Piet et al.

Koud weertje, tijd voor een lekker kippesoeppie! Nu heb ik nog wat kip in de vriezer liggen. Mijn vraag is dan ook: Is het persé nodig om de kip te ontdooien? Of kan het bevroren in het water? En moet het water dan lauwig zijn of gelijk goed kokend?
Gewoon met de rest tegelijk opzetten. Lekker paar uur laten trekken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 15 oktober 2015 @ 12:19:41 #292
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156849184
quote:
0s.gif Op maandag 12 oktober 2015 11:46 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Hoi piet, ik heb een hele lap zelfgemaakt bladerdeeg in mijn vriezer, en echt al een eeuwigheid lang. Ik wil nu dus eindelijk eens iets van een hartige taart maken ermee, liefst een lekker grote waarvan het restje dan weer terug in de vriezer kan.
Heb jij tips?

Ik dacht misschien aan een Quiche lorraine of zo? Maar iets met meer groente erin vind ik eigenlijk ook wel lekker, anders wordt het weer zo moddervet.

Dat het is het nadeel van een vriezer, je vergeet gewoon wat erin ligt en je gebruikt het nooit. Voordeel is wel dat het dus lekker bladerdeeg is met echte boter erin.
Snij een prei, of meerderen aan ringen en was deze, zachtjes beetgaar smoren met kummel of komijnzaadjes. Springvorm met bladerdeeg bedekken.
Prei wat laten afkoelen en dan in de vorm doen
Geraspte kaas erover, gruyere of kernhem bijvoorbeeld.
8 eieren scheiden,
eiwitten stijfslaan
eidooiers met een 200 ml pakje room, zout en peper lobbig slaan
Beetje eigeelmix bij de eiwitten enveloperen, niet roeren, maar omslaan, steeds meer toevoegen zodat je een luchtige massa krijgt en de lucht niet uit het eiwit roert.
Dit over de prei gieten en op 200 graden afbakken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 15 oktober 2015 @ 18:07:17 #293
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_156855839
quote:
0s.gif Op woensdag 14 oktober 2015 22:43 schreef RobinOok het volgende:
Tuurlijk kan dat bevroren in het water. Ik zou het opzetten met koud water, maar kan ook lauw of kokend zijn. Maakt allemaal geen bal uit joh. Enige wat uit zou kunnen maken is als je het vlees eerst in een oven soort van braadt, met bruine stukjes, je weet wel maillard effect. Maar dat is dus fancy pancy en deden onze oma's ook niet.
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 12:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gewoon met de rest tegelijk opzetten. Lekker paar uur laten trekken.
Danke, danke! Het hoeft helemaal niet fancy pancy dus ik zal m met koud water opzetten en goed laten trekken. Ik denk aan een Suri-Javaanse Soto Ajam... :9~
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  donderdag 15 oktober 2015 @ 18:08:58 #294
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156855872
quote:
14s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 18:07 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]


[..]

Danke, danke! Het hoeft helemaal niet fancy pancy dus ik zal m met koud water opzetten en goed laten trekken. Ik denk aan een Suri-Javaanse Soto Ajam... :9~
Peen, prei, ui, knoflook, foelie, peperkorrels, laurierblad, saffraan, zout, peterselie.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 15 oktober 2015 @ 18:13:09 #295
411541 Boy_Zonderman
Uit het woelige leven van...
pi_156855953
quote:
1s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 18:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Peen, prei, ui, knoflook, foelie, peperkorrels, laurierblad, saffraan, zout, peterselie.
Jij denkt traditioneel, ook lekker! :Y Oooeeeh, heb er nu al zin in, het hele huis wat naar soep ruikt, die heerlijke vetdruppels in je pan. Ik zal nog wel twee vette bouten kopen voor erin, en daarna de velletjes opbakken.
"I came here to smoke bubblegum and kick ass. Unfortunately I'm out of bubblegum."
  donderdag 15 oktober 2015 @ 19:13:39 #296
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156857191
quote:
0s.gif Op donderdag 15 oktober 2015 18:13 schreef Boy_Zonderman het volgende:

[..]

Jij denkt traditioneel, ook lekker! :Y Oooeeeh, heb er nu al zin in, het hele huis wat naar soep ruikt, die heerlijke vetdruppels in je pan. Ik zal nog wel twee vette bouten kopen voor erin, en daarna de velletjes opbakken.
Ik hou van traditioneel eten, klassiekers, heerlijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156895498
quote:
0s.gif Op woensdag 30 september 2015 21:09 schreef SiGNe het volgende:
[ afbeelding ]
Eindelijk gevonden ^O^
Gewoon tóch bij de AH, alleen dan niet die in Utrecht (Voorstraat en HC) maar gewoon hier in het centrum...
Kon gister de verleiding toch niet weerstaan...


Ze zijn wel lekker zoet.

Ik maakte dit:
http://uitpaulineskeuken.nl/2014/04/shakshuka.html

En dan de uurtje pruttelen variant. Aanrader. En vegetarisch.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
  zaterdag 17 oktober 2015 @ 14:58:34 #298
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_156897744
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 oktober 2015 12:26 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Kon gister de verleiding toch niet weerstaan...
[ afbeelding ]

Ze zijn wel lekker zoet.

Ik maakte dit:
http://uitpaulineskeuken.nl/2014/04/shakshuka.html

En dan de uurtje pruttelen variant. Aanrader. En vegetarisch.
Ziet er lekker uit, dat receptje..
En wat betreft die tomaten, goed zijn die he? Echt een andere smaak.
IK kan me zo voorstellen dat ie in dit recept de smaak van de paprika naar voren haalt.
pi_156897846
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 oktober 2015 14:58 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Ziet er lekker uit, dat receptje..
En wat betreft die tomaten, goed zijn die he? Echt een andere smaak.
IK kan me zo voorstellen dat ie in dit recept de smaak van de paprika naar voren haalt.
Hij was ontzettend goed gelukt qua smaak. Maar dat mag ook wel als je de Rolls-Royce onder de bliktomaat gebruikt. Fotogenieke blikjes ook. :)
Zo'n Shakshuka is een aanrader, vooral als je de saus een uurtje laat pruttelen.
vrijdag 9 december 2016 15:58 schreef Ringo het volgende:
Welke discussie? Ik zie alleen maar harige kerels die elkaar de rug inzepen.
pi_156898311
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 oktober 2015 15:03 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Hij was ontzettend goed gelukt qua smaak. Maar dat mag ook wel als je de Rolls-Royce onder de bliktomaat gebruikt. Fotogenieke blikjes ook. :)
Zo'n Shakshuka is een aanrader, vooral als je de saus een uurtje laat pruttelen.
Lijkt ook een beetje op een Mexicaans anti-kater ontbijt, ziet er inderdaad goed uit. zoveel als ontbijt,lunch of avondeten.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')