abonnement Unibet Coolblue
pi_156604150
Hallo Piet,

Vanmiddag heb ik op een biologische boerderij een mooi procureurlapje (290g) gekocht. Hoe maak ik dat het beste klaar? Met de zoekfunctie heb ik gezien dat je er char sieuw van kunt maken maar dat trekt me niet zo. Buiten barbecueen was eigelijk ook niet mijn idee. Maar bakken, braden, grillplaat, oven is allemaal prima.

Ik heb nog spruitjes liggen, dat zou er wat mij betreft bij kunnenm aar iets ander kan ook.

Hoe doe ik dit stukje vlees het beste recht?
iets met bier?
  zondag 4 oktober 2015 @ 20:59:21 #227
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156604416
Ik vind het van de bbq erg lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_156605726
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind het van de bbq erg lekker.
Ok, heb je dan nog tips voor kruiden/marinade?
  Moderator zondag 4 oktober 2015 @ 21:43:16 #229
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156606136
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 21:32 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Ok, heb je dan nog tips voor kruiden/marinade?
Olie (ik vind olijfolie smerig en gebruik zonnebloem) met knoflook, zeezout en Provençaalse kruiden (oregano, rozemarijn, dragon, lavendel, tijm, peterselie, peterselie, basilicum etc) is heerlijk met procureur op de bbq :)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_156606363
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 21:43 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Olie (ik vind olijfolie smerig en gebruik zonnebloem) met knoflook, zeezout en Provençaalse kruiden (oregano, rozemarijn, dragon, lavendel, tijm, peterselie, peterselie, basilicum etc) is heerlijk met procureur op de bbq :)
Klinkt goed. Laatste vraag dan, dat barbecueën. Ik heb zo'n klein bol bbq-tje voor op de (tuin) tafel. Is de beste tactiek om die lekker heet op te stoken om een krokant korstje te verkrijgen? Of juist urenlang "slow-cooken"?
  Moderator zondag 4 oktober 2015 @ 21:53:55 #231
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156606597
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 21:49 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Klinkt goed. Laatste vraag dan, dat barbecueën. Ik heb zo'n klein bol bbq-tje voor op de (tuin) tafel. Is de beste tactiek om die lekker heet op te stoken om een krokant korstje te verkrijgen? Of juist urenlang "slow-cooken"?
Ik grill ze altijd kort en heet. Beetje rose kan best (hoewel ik dat met biovlees niet zou aandurven)
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_156606860
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 21:53 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Ik grill ze altijd kort en heet. Beetje rose kan best (hoewel ik dat met biovlees niet zou aandurven)
Even met de zaklamp de tuin in voor dat kruidenmengsel :)

Dank je wel voor de tip!
  Moderator zondag 4 oktober 2015 @ 22:03:43 #233
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156607051
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 21:59 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Even met de zaklamp de tuin in voor dat kruidenmengsel :)

Dank je wel voor de tip!
Je hebt alles in de tuin groeien? Ik weet niet of je de lavendel die die hier groeit geschikt is voor consumptie. Daar was 'iets' mee, geen idee wat exact, maar trek heer even na ;)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  zondag 4 oktober 2015 @ 22:04:46 #234
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156607105
Gadver, rose gebakken schouderarbonades! Grrrrrruuuuwel en studententrauma. Brrrrrr.
  zondag 4 oktober 2015 @ 22:06:10 #235
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_156607163
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 19:00 schreef N.icka het volgende:
Piet, hoe maak ik een echt lekkere paddenstoelragout ? En ik wil dat niet in van die bakjes serveren, vind ik wat goedkoop aandoen. Heb jij een suggestie ?
Ik heb een tijd geleden een bijzonder lekkere paddenstoelenragout gemaakt naar recept uit de Allerhande. Ik kan er nu even niet naar zoeken alleen. Hij werd geserveerd in een pompoen, dat moet je vast op de site kunnen vinden als het je wat lijkt.
Spoilers!
pi_156607871
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 22:03 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Je hebt alles in de tuin groeien? Ik weet niet of je de lavendel die die hier groeit geschikt is voor consumptie. Daar was 'iets' mee, geen idee wat exact, maar trek heer even na ;)
Nou de lavendel sla ik even over, die heb ik al gesnoeid en het leken me al genoeg smaken. Dragon heb ik ook niet staan, maar een beetje bieslook leek me geen kwaad kunnen in plaats daarvan. Het gaat ook een beetje om het idee nietwaar? :)

En wel goed doorbakken.
  Moderator zondag 4 oktober 2015 @ 22:33:18 #237
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156608158
quote:
0s.gif Op zondag 4 oktober 2015 22:24 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Nou de lavendel sla ik even over, die heb ik al gesnoeid en het leken me al genoeg smaken. Dragon heb ik ook niet staan, maar een beetje bieslook leek me geen kwaad kunnen in plaats daarvan. Het gaat ook een beetje om het idee nietwaar? :)

En wel goed doorbakken.
Bieslook kan ook wel ja. Er is geen vaste samenstelling voor die kruiden, dragon zit er vaak niet eens in ;)

Sorry Piet voor het kapen van je topic :@
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_156608242
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 22:33 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Bieslook kan ook wel ja. Er is geen vaste samenstelling voor die kruiden, dragon zit er vaak niet eens in ;)

Sorry Piet voor het kapen van je topic :@
eet jij je procureur echt rosé? Als in biefstuk rauw?
  maandag 5 oktober 2015 @ 06:22:12 #239
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_156612728
Ik grill ze niet rosé maar lekker gaar en door, uitsmeltend vet, jummie.
Marineren?
Citroensap, knoflook, gember, knoflook, peper,knoflook, soyasaus (geen ketjap), kummel, knoflook foelie, en vergeet de knoflook niet
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 5 oktober 2015 @ 07:13:12 #240
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156612862
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 21:53 schreef derLudolf het volgende:
(hoewel ik dat met biovlees niet zou aandurven)
Whut? :?
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  maandag 5 oktober 2015 @ 07:43:01 #241
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156612968
Bio-industrieeee.
Bio is gewoon een kutnaam.
  maandag 5 oktober 2015 @ 07:54:18 #242
92279 N.icka
Windforce 11
pi_156613001
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 22:06 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb een tijd geleden een bijzonder lekkere paddenstoelenragout gemaakt naar recept uit de Allerhande. Ik kan er nu even niet naar zoeken alleen. Hij werd geserveerd in een pompoen, dat moet je vast op de site kunnen vinden als het je wat lijkt.
Dank je , ga ik zo doen :)
  Moderator maandag 5 oktober 2015 @ 08:07:09 #243
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156613061
quote:
1s.gif Op zondag 4 oktober 2015 22:35 schreef Dingflofbips het volgende:

[..]

eet jij je procureur echt rosé? Als in biefstuk rauw?
Ik begin nu te twijfelen jongens. Misschien ook net niet rauw. Te lang geleden dat ik bbqde.

quote:
1s.gif Op maandag 5 oktober 2015 07:13 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Whut? :?
quote:
0s.gif Op maandag 5 oktober 2015 07:43 schreef RobinOok het volgende:
Bio-industrieeee.
Bio is gewoon een kutnaam.
Nee, bio-industrie is een kut naam. Maar goed, reden hiervan is dat de varkens lopen te wroeten in grond waar uitwerpselen van andere varkens liggen. Bij gangbare productie komen ze niet buiten en hebben ze een vaste mestplaats in hun hok (varkens zijn zindelijk)
Kranplätze müssen verdichtet sein
  maandag 5 oktober 2015 @ 09:58:28 #244
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_156614075
En ze zijn alleen zindelijk als ze in een veel te klein hok gedouwd worden?

Maar goed, wat heeft dat met het vlees te maken? Bepalend is of er netjes geslacht wordt. En bij lopendebandslachthuizen is e-coli op het vlees eerder regel dan uitzondering.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  Moderator maandag 5 oktober 2015 @ 10:11:44 #245
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_156614221
quote:
0s.gif Op maandag 5 oktober 2015 09:58 schreef Isegrim het volgende:
En ze zijn alleen zindelijk als ze in een veel te klein hok gedouwd worden?
Dat hok is niet te klein. Maar goed, in een stal heeft elk hok een stuk roostervloer waarop ze hun behoefte doen en als ze buiten lopen is die behoefte er niet/minder. Bovendien maakt beton een stuk makkelijker schoon dan een weiland

quote:
Maar goed, wat heeft dat met het vlees te maken? Bepalend is of er netjes geslacht wordt. En bij lopendebandslachthuizen is e-coli op het vlees eerder regel dan uitzondering.
Er zijn meer bacteriën dan enkel e-coli. Ook in de bodem zelf kunnen organismen leven eventueel gevoed door de uitwerpselen. Of dat ze afkomstig zijn van andere dieren.

Maar goed daarover gaat dit topic niet
Kranplätze müssen verdichtet sein
pi_156615812
Ook varkens in een weiland zijn zindelijk, zelfs kleine pasgeboren biggetjes doen hun behoeften buiten het nest.
  maandag 5 oktober 2015 @ 11:57:17 #247
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156615874
Nou ja, het kan wel, rose varkensvlees. Wij aten het afgelopen vakantie in Frankrijk, een " pluma de pata negra". Dat zit daar wel ergens in de buurt van wat wij procureur noemen:



Was gegrilld en hartstikke rose, als ze hadden gezegd dat het steak was had ik het ook geloofd:


Maar ja, ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat kan met een Hollands procureurlapje aka schouderkarbonade. Ik heb een trauma opgelopen van de keren dat ik dat in NL voorgeschoteld kreeg. Voornamelijk in mijn studententijd. Echt niet te vreten als dat vet niet als gelatine zo zacht is.
pi_156616417
quote:
0s.gif Op maandag 5 oktober 2015 11:57 schreef RobinOok het volgende:
Nou ja, het kan wel, rose varkensvlees. Wij aten het afgelopen vakantie in Frankrijk, een " pluma de pata negra". Dat zit daar wel ergens in de buurt van wat wij procureur noemen:

[ afbeelding ]

Was gegrilld en hartstikke rose, als ze hadden gezegd dat het steak was had ik het ook geloofd:
[ afbeelding ]

Maar ja, ik kan me gewoon niet voorstellen dat dat kan met een Hollands procureurlapje aka schouderkarbonade. Ik heb een trauma opgelopen van de keren dat ik dat in NL voorgeschoteld kreeg. Voornamelijk in mijn studententijd. Echt niet te vreten als dat vet niet als gelatine zo zacht is.
O+ O+ O+ PATA NEGRA! dat is dan ook de biefstuk onder de varkens inderdaad. Ach het zal wel wat meevallen, eigenlijk alleen bang voor rauwe kip anders vlees niet echt. In rundvlees en file americain kunnen ook wormen etc inzitten.
pi_156625961
Nou ik heb het zojuist klaargemaakt en opgegeten.

Ten eerste, in dit geval lopen de varkens tot hun knieen in de modder, inderdaad met hun eigen uitwerpselen en die van andere varkens erin.

Wat ik uiteindelijk gedaan heb:
Ik heb het lapje gisteravond gemarineerd zoals ik beschreven heb (toen de post van Piet nog kwam lag hij al in de marinade), zonder de lavendel/dragon, maar met bieslook.

Vanavond rustig op temperatuur laten komen, op hoog vuur (of beter: hoge stroom want inductie) aangebakken tot mooi bruin, toen nog 10 min op middel stroom om rustig gaar te worden. Toen ik hem insneed om te kijken of-ie gaar was, was hij nog steeds rose. Het lapje leek kwa afmetingen trouwens wel wat op die van het plaatje van RobinOok, maar nog ietsje dikker. Daarom reepjes ervan gesneden en die nog even aangebakken.

Erbij: gebakken aardappeltjes met rozemarijn en creme fraiche met knoflook en bieslook. (ik was de kruidentuin toch aan het snoeien)

Ik vond het een smakelijk lapje, maar zeker niet mals/zacht/gelatineus of zo. Had ik hem daarvoor nog langer op een laag vuur moeten laten staan?

[ Bericht 0% gewijzigd door kuifje_fok op 05-10-2015 20:44:16 ]
  maandag 5 oktober 2015 @ 20:50:58 #250
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_156626519
Naar mijn mening en ervaring is vet vlees bijna nooit lekker genoeg / geschikt om snel te bereiden. Maar wat nou maakt dat het soms wel kan, ik kan dat niet voorspellen. Dus bij twijfel (bij mij dus altijd) : sudderen tot je zeker weet dat het mals is. Of het moet vlees zijn waarbij je makkelijk om het vet heen kunt eten, zoals een entrecote of karbonade.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')